قانون موافقت‌نامه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ممالک متحده آمریکا و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای اعمال‌ اقدامات تامینی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی

قانون موافقتنامه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ممالک متحده آمریکا و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای اعمال‌اقدامات تأمینی - ‌مصوب ۱۳۴۸٫۴.۱۹

‌ماده واحده - موافقتنامه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ممالک متحده آمریکا و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای اعمال اقدامات تأمینی که مشتمل‌بر یک مقدمه و سی و سه بخش است و در تاریخ ۱۳ اسفند ماه ۱۳۴۷ برابر ۴ مارس ۱۹۶۹ در وین به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد‌تصویب آن داده می‌شود.

‌قانون فوق مشتمل بر یک ماده و متن موافقتنامه ضمیمه پس از تصویب مجلس سنا در تاریخ روز شنبه ۱۳۴۸٫۳.۳۱ در جلسه روز پنجشنبه نوزدهم‌تیر ماه یک هزار و سیصد و چهل و هشت شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

‌رییس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی

[z]موافقتنامه بین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و دولت شاهنشاهی ایران و دولت ممالک متحده آمریکا برای اجرای اقدامات تأمینی

‌از آنجا که دولت شاهنشاهی ایران و دولت ممالک متحده آمریکا در مورد استفاده‌های غیر نظامی از انرژی اتمی به موجب موافقتنامه همکاری فیمابین‌مورخ پنجم مارس ۱۹۵۷ به نحوی که اصلاح شده همکاری می‌نموده‌اند و طبق این موافقتنامه‌ها تجهیزات و ادوات و موادی که از طرف ممالک متحده‌آمریکا در اختیار ایران گذارده می‌شود باید منحصراً در موارد صلح‌جویانه به کار رود و بدین منظور در این موافقتنامه یک سیستم تأمینی ایجاد و استقرار‌یافته است - و از آن جا که موافقتنامه همکاری نمودار تصدیق متقابل دو دولت در لزوم ایجاد ترتیبات به منظور عملی نمودن هر چه سریعتر اقدامات‌تأمینی از طرف آژانس می‌باشد - و از آنجا که آژانس به موجب اساسنامه و اقدام هیأت حکام خود اکنون در موقعیتی است که می‌تواند اقدامات تأمینی را طبق‌نظامنامه اقدامات تأمینی و نظامنامه بازرسان آژانس - اجرا نماید - و از آن جا که دولتین تمایل خود را تأکید نموده‌اند که تجهیزات و ادوات و موادی که‌به موجب موافقتنامه همکاری از طرف دولت آمریکا تحویل می‌گردد - یا ضمن استفاده از آنها به دست می‌آید یا این که به علت دیگری مشمول‌اقدامات تأمینی این موافقتنامه می‌باشد - به هیچ گونه مصارف نظامی نخواهد رسید. و از آژانس خواستار گردیده‌اند که اقدامات تأمینی را در مورد چنین‌مواد و تجهیزات و وسایل تسهیلاتی که مشمول مفاد این موافقتنامه می‌شود اجرا نماید و - از آن جا که هیأت حکام آژانس با این تقاضا در ۲۵ فوریه۱۹۶۹ موافقت نموده است. بنا به مراتب آژانس و دو دولت به شرح زیر موافقت می‌نمایند:

‌فصل اول - تعاریف

‌بخش ۱ - از لحاظ این موافقتنامه منظور از:

(الف) "‌آژانس" آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.

(ب) - "‌هیأت" هیأت حکام آژانس است.

(ج) - "‌موافقتنامه همکاری" - موافقتنامه مورخ پنجم مارس ۱۹۵۷ بین دولت ایران و دولت ممالک متحده آمریکا برای همکاری در زمینه استفاده‌های‌غیر نظامی از انرژی اتمی (‌به نحو اصلاح شده) و یا یک موافقتنامه همکاری دیگر که جایگزین آن گردد (‌به نحو اصلاح شده) می‌باشد.

(د) - "‌نظامنامه بازرسان" - ضمیمه سند شماره GC(V)/INF/39 آژانس می‌باشد که در تاریخ ۲۹ ژوئن ۱۹۶۱ از طرف هیأت حکام به مورد اجرا‌گذارده شده است.

(ه) - "‌فهرست کالا" - هر یک از لیستهای مواد و تجهیزات و وسایل تسهیلاتی است که در بخش ۱۰ توصیف شده است.

(و) - "‌مواد هسته‌ای" - هر نوع مواد اولیه یا مواد شکافتنی ویژه به نحوی که در ماده بیستم اساسنامه آژانس تعریف گردیده - می‌باشد.

(ز) - "‌نظامنامه اقدامات تأمینی" سند شماره Infcirc/ 66/ rev.2 آژانس می‌باشد که مواد مصوبه در تاریخ ۲۸ سپتامبر ۱۹۶۵ و ۱۷ ژوئن ۱۹۶۶ و ۱۳‌ژوئن ۱۹۶۸ از طرف هیأت حکام در آن مندرج است.

(ح) - "‌موافقتنامه اجرای اقدامات تأمینی" - موافقتنامه مورخ ۴ دسامبر ۱۹۶۴ بین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و دولت ایران و دولت ممالک متحده‌آمریکا برای اجرای اقدامات تأمینی می‌باشد.

‌فصل دوم - تعهدات دولتین و آژانس

‌بخش ۲ - دولت ایران متعهد می‌شود که هیچ یک از مواد و تجهیزات و یا وسایل تسهیلاتی را مادام که در فهرست مربوط به دولت ایران درج شده در‌راه گسترش مقاصد نظامی به کار نبرد.

‌بخش ۳ - دولت ممالک متحده آمریکا متعهد می‌شود که هیچ یک از مواد هسته‌ای ویژه و تجهیزات و وسایل تسهیلاتی را مادام که در فهرست مربوط‌به دولت ممالک متحده درج شده در راه گسترش مقاصد نظامی به کار نبرد.

‌بخش ۴ - آژانس متعهد می‌شود که سیستم اقدامات تأمینی خود را طبق مفاد این موافقتنامه نسبت به مواد و تجهیزات و وسایل تسهیلاتی مادام که در‌فهرستها درج شده - تا حدود مقدورات خود به طریقی اجرا نماید که این ملزومات در راه گسترش مقاصد نظامی به کار برده نشود.

‌بخش ۵ - دولت ایران و دولت ممالک متحده آمریکا متعهد می‌شوند که اجرای اقدامات تأمینی را تسهیل نموده و بدین منظور با آژانس و با یکدیگر‌همکاری نمایند.

‌بخش ۶ - دولت ممالک متحده آمریکا موافقت می‌نماید حقوقی را که ضمن موافقتنامه همکاری برای اجرای اقدامات تأمینی در مورد تجهیزات و‌ادوات و مواد مشمول مقررات موافقتنامه دارا می‌باشد مادامی که صورت مواد و تجهیزات و وسایل تسهیلاتی در فهرست دولت ایران وجود دارد معلق‌بماند.

‌تفاهم حاصل است که به هیچ یک از سایر حقوق و تعهدات دولت ایران و دولت ممالک متحده آمریکا که به موجب موافقتنامه همکاری فیمابین آنها‌وجود دارد - از بابت موافقتنامه حاضر خللی وارد نخواهد آمد.

‌بخش ۷ - چنان چه به موجب مقررات بخش ۲۳ (‌الف)‌آژانس از تعهد مذکور در قسمت ۴ مبرا گردد یا چنان چه به هر دلیل دیگر هیأت حکام آژانس‌تأیید نماید که آژانس قادر نیست عدم استفاده از مواد و تجهیزات و وسایل تسهیلاتی مندرج در فهرستی را برای مقاصد نظامی تأمین نماید مواد و‌تجهیزات و وسایل تسهیلاتی مورد نظر خود به خود تا هنگامی که هیأت حکام مجدداً تشخیص دهد که آژانس قادر به اجرای اقدامات تأمینی‌می‌باشد از فهرست مزبور حذف خواهد شد. چنان چه به موجب مقررات این بخش یکی از اقلام فهرست هر یک از دو دولت حذف گردد - آژانس‌می‌تواند به تقاضای دولت دیگر اطلاعاتی را که درباره مواد و تجهیزات و وسایل تسهیلاتی مذکور در دست دارد در اختیار آن دولت قرار دهد تا آن‌دولت بتواند حقوق خود را در این مورد به نحو مؤثری اعمال نماید.

‌بخش ۸ - دولت ایران و دولت ممالک متحده آمریکا اصلاحات وارده به موافقتنامه همکاری و یا اعلام ختم آن را فوراً به اطلاع آژانس خواهند رسانید.

‌فصل سوم - فهرست اقلام و اطلاعیه‌ها

‌بخش ۹ - (‌الف) - فهرستهای مربوط به مواد و تجهیزات و وسایل تسهیلاتی واقع در قلمرو قضایی دولت ایران و دولت ممالک متحده آمریکا که‌هنگام شروع اجرای موافقتنامه حاضر - طبق موافقتنامه اجرای اقدامات تأمینی مشمول اقدامات تأمینی آژانس بود به عنوان فهرستهای اولیه دول‌مربوطه که در این موافقتنامه پیش‌بینی شده - تلقی خواهد گردید و آژانس به اجرای اقدامات تأمینی در مورد این مواد و تجهیزات و وسایل تسهیلاتی‌ادامه خواهد داد.

(ب) - از آن پس دولت ایران و دولت ممالک متحده آمریکا مشترکاً آژانس را از مراتب زیر مطلع خواهند نمود:

(۱) - کلیه انتقالات مواد و تجهیزات و وسایل و تسهیلاتی که به موجب موافقتنامه همکاری فیمابین از طرف دولت ممالک متحده آمریکا به ایران انجام‌می‌شود.

(۲) - کلیه انتقالات مواد شکافتنی ویژه از ایران به آمریکا که به موجب بخش ۱۲ در فهرست دولت ایران وارد شده است.

(ج) - همچنین از آن پس دولت ایران و دولت ممالک متحده آمریکا حسب مورد آژانس را از کلیه وسایل تسهیلاتی دیگر که بایستی طبق بخش ۱۰ -(ب) یا (ه) در یکی از فهرستها درج گردد - مطلع خواهند نمود.

(د) - آژانس ظرف ۳۰ روز از تاریخ دریافت اطلاعیه مذکور در این بخش به دولتین اعلام خواهد نمود که یا:

۱ - اقلام مندرج در اطلاعیه مذکور از تاریخ اعلام آژانس در فهرست مربوطه وارد گردیده یا:

۲ - این که آژانس نمی‌تواند اقدامات تأمینی را نسبت به این اقلام اجرا نماید ولی در این صورت آژانس می‌تواند اعلام نماید که در آینده در چه تاریخی و‌یا تحت چه شرایط قادر خواهد بود در صورت تمایل دولتین اقدامات تأمینی مربوطه را اجرا نماید. ‌بخش ۱۰ - آژانس فهرست مربوط به هر دولت را که بر سه طبقه تقسیم‌بندی می‌گردد تهیه و نگهداری خواهد نمود:

‌الف - طبقه اول فهرست مربوط به دولت ایران شامل اقلام زیر خواهد بود:

۱ - تجهیزات و وسایل تسهیلاتی منتقل به ایران.

۲ - مواد منتقل به ایران یا موادی که طبق بند ۲۵ یا ۲۶ (‌د) از نظامنامه اقدامات تأمینی جایگزین این مواد گردد.

۳ - مواد شکافتنی ویژه تولید شده در ایران به نحو مشخص در بخش ۱۲ یا کلیه موادی که به موجب بند ۲۵ یا ۲۶ (‌د) نظامنامه اقدامات تأمینی‌جایگزین این مواد گردد - و

۴ - مواد هسته‌ای به غیر از مواد مندرج در بندهای (۲) و (۳) فوق که در هر یک از مواد تجهیزات یا وسایل تسهیلاتی مذکور در بندهای (۱) و (۲) و(۳) فوق عملی روی آنها انجام گیرد یا به کار برود یا کلیه موادی که به موجب بند ۲۵ یا ۲۶ (‌د) نظامنامه اقدامات تأمینی جایگزین این مواد گردد.

ب - طبقه دوم فهرست مربوط به دولت ایران شامل اقلام زیر خواهد بود:

۱ - کلیه وسایل تسهیلاتی مادام که شامل تجهیزات مندرج در طبقه اول فهرست مربوط به دولت ایران باشد.

۲ - کلیه وسایل تسهیلاتی مادام که مواد مندرج در طبقه اول فهرست مربوط به دولت ایران را شامل باشد یا مصرف نماید یا بسازد و یا روی آن عملی‌انجام دهد. ج - طبقه سوم فهرست مربوط به دولت ایران شامل کلیه مواد هسته‌ای خواهد بود که قاعدتاً باید در طبقه اول فهرست مربوط به دولت ایران درج‌گردیده باشد لیکن به علل زیر درج نشده است:

۱ - از اقدامات تأمینی طبق مقررات بندهای ۲۱ و ۲۲ و ۲۳ نظامنامه اقدامات تأمینی معاف بوده باشد - یا

۲ - اجرای اقدامات تأمینی در مورد این مواد - طبق مقررات بندهای ۲۴ یا ۲۵ نظامنامه اقدامات تأمینی معلق مانده باشد.

‌د - طبقه اول فهرست مربوط به دولت ممالک متحده آمریکا شامل اقلام زیر خواهد بود:

۱ - مواد شکافتنی ویژه که آژانس به موجب بخش ۹ (ب) (۲) انتقال آن را از ایران مطلع گردیده یا موادی که به موجب بند ۲۵ یا ۲۶ (‌د) نظامنامه‌اقدامات تأمینی جایگزین این مواد شده است - یا

۲ - مواد شکافتنی ویژه تولید شده در ممالک متحده آمریکا به نحو مشخص در بخش ۱۲ یا کلیه موادی که به موجب بند ۲۵ یا ۲۶ (‌د) نظامنامه‌اقدامات تأمینی جایگزین این مواد گردد.

ه - طبقه دوم فهرست مربوط به دولت ممالک متحده آمریکا کلیه وسایل تسهیلاتی را مادام که این ملزومات مواد مندرج در طبقه اول فهرست مربوط به‌دولت ممالک متحده آمریکا را دارا باشد یا به کار برد یا بسازد یا روی آنها عملی انجام دهد - شامل خواهد بود.

‌و - طبقه سوم فهرست مربوط به دولت ممالک متحده آمریکا شامل کلیه موادی خواهد بود که قاعدتاً باید در طبقه اول فهرست مربوط به دولت ممالک‌متحده آمریکا درج گردیده باشد لیکن به علل زیر درج نشده است:

۱ - از اقدامات تأمینی طبق مواد بندهای ۲۱ و ۲۲ و ۲۳ نظامنامه اقدامات تأمینی از اقدامات تأمینی معاف بوده باشد - یا

۲ - اجرای اقدامات تأمینی در مورد این مواد طبق مقررات بندهای ۲۴ یا ۲۵ نظامنامه اقدامات تأمینی معلق مانده باشد.

‌آژانس هر دوازده ماه یک بار و همچنین در مواقعی که هر یک از دولتین تقاضا نمایند ظرف حداقل دو هفته - نسخی از هر دو فهرست را برای هر دو‌دولت ارسال خواهد داشت.

‌بخش ۱۱ - اعلامیه دو دولت که در بخش ۹ (ب) (۱) و ۱۴ پیش‌بینی شده است قاعدتاً ظرف دو هفته بعد از ورود مواد و تجهیزات و وسایل تسهیلاتی‌به ایران و یا بالعکس به ممالک متحده آمریکا جهت آژانس ارسال خواهد گردید - ولی استثنائاً حمل مواد اولیه در مقادیری که بیش از یک تن متریک‌نباشد مشمول موضوع اطلاعیه دو هفته‌ای نمی‌باشد - بلکه در مواعدی که از سه ماه تجاوز نکند به آژانس گزارش داده خواهد شد.

‌کلیه اطلاعیه‌های موضوع بخش ۹ تا حدود مربوطه - شامل شرح ترکیبات هسته‌ای و شیمیایی و شکل فیزیکی و مقدار مواد و یا نوع و ظرفیت‌تجهیزات یا وسایل تسهیلاتی مربوطه و تاریخ حمل و تاریخ وصول و هویت ارسال‌کننده و گیرنده و دیگر اطلاعات مربوطه خواهد بود.

‌دو دولت همچنین متعهد می‌شوند که انتقال مقادیر زیاد مواد هسته‌ای یا تجهیزات و وسایل تسهیلاتی مهم را قبلاً و هر چه زودتر به آژانس اطلاع دهند.

‌بخش ۱۲ - هر یک از دولتین ضمن گزارشهای مقرر در نظامنامه اقدامات تأمینی - کلیه مواد شکافتنی ویژه مربوط به دوران گزارش را که به وسیله یا با‌استفاده از تجهیزات یا وسایل تسهیلاتی مشروح در بخش ۱۰ (‌الف) و ۱۰ (ب) (۱) یا ۱۰ (‌د) تولید نموده به آژانس اطلاع خواهد داد. پس از وصول این‌اطلاعیه به آژانس موادی که بدین ترتیب تولید گردیده در طبقه اول فهرست درج خواهد شد - مشروط بر این که موادی که به این نحو تولید شده قابل‌درج در فهرست و در نتیجه از زمان تولید مشمول اقدامات تأمینی آژانس تلقی گردد. آژانس می‌تواند محاسبات مربوط به مقادیر این نوع مواد را بررسی‌کند و با توافق طرفین در فهرست تعدیلات مقتضی به عمل آورد تا توافق نهایی بین طرفین محاسبات آژانس حاکم خواهد بود.

‌بخش ۱۳ - دولت ایران به موجب نظامنامه اقدامات تأمینی از طریق گزارشهای مقرره خود اطلاعیه‌ای در مورد کلیه مواد هسته‌ای که باید طبق بخش۱۰ (‌الف) (۴) در طبقه اول فهرست مربوط به آن دولت درج گردد به آژانس خواهد فرستاد. پس از وصول این اطلاعیه به آژانس این قبیل مواد هسته‌ای‌در طبقه اول فهرست درج خواهد شد مشروط بر این که موادی که به این نحو روی آن عملی انجام یا مورد استعمال قرار گیرد قابل درج در فهرست و در‌نتیجه از تاریخی که روی آن عملی انجام یا مورد استعمال قرار گرفته مشمول اقدامات تأمینی آژانس تلقی گردد.

‌بخش ۱۴ - دولتین مشترکاً انتقال کلیه مواد و تجهیزات یا وسایل تسهیلاتی مندرج در فهرست دولت ایران به ممالک متحده آمریکا را به آژانس اطلاع‌خواهند داد. یا دریافت این ملزومات از طرف ممالک متحده آمریکا:

(الف) - مواد مشروح در بخش ۹ (ب) (۲) از فهرست مربوط به دولت ایران به طبقه اول فهرست مربوط به دولت ممالک متحده آمریکا منتقل خواهد‌گردید.

(ب) - سایر مواد و تجهیزات یا وسایل تسهیلاتی از فهرست حذف خواهد شد.

‌بخش ۱۵ - دولتین مشترکاً انتقال مواد و تجهیزات یا وسایل تسهیلاتی مندرج در طبقه اول فهرست را به دریافت‌کننده‌ای که تابع قوانین هیچ یک از دو‌دولت نمی‌باشد - به آژانس اطلاع خواهند داد. این قبیل مواد و تجهیزات یا وسایل تسهیلاتی ممکن است منتقل گردد و در این صورت از فهرست‌حذف خواهد شد مشروط بر این که:

(الف) - ترتیبات لازم برای اقدامات تأمینی مربوط به این قبیل مواد و تجهیزات یا وسایل تسهیلاتی از طرف آژانس فراهم شده باشد - یا

(ب) مواد و تجهیزات یا وسایل تسهیلاتی مشمول اقدامات تأمینی غیر از اقدامات تأمینی آژانس قرار گیرد به شرط آن که این اقدامات تأمینی به طور کلی‌با اقدامات تأمینی آژانس مطابقت داشته و آژانس آن را بپذیرد.

‌بخش ۱۶ - هر گاه یکی از دو دولت مایل باشد مواد یا تجهیزات مندرج در طبقه اول فهرست خود را به تأسیساتی در قلمرو خود که آژانس قبلاً درج در‌فهرست آن دولت نپذیرفته است منتقل نماید - قبل از انتقال اطلاعیه مقرر در بخش ۹ (ج) به آژانس ارسال خواهد گردید. دولت مذکور پس از پذیرش‌اطلاعیه از طرف آژانس می‌تواند در مورد این انتقال به تأسیسات مزبور اقدام نماید.

‌بخش ۱۷ - اطلاعیه‌های موضوع بخش‌های ۱۵ و ۱۶ - جز در مواردی که با آژانس به نحو دیگری توافق شود - حداقل دو هفته قبل از انتقال مواد و‌تجهیزات یا وسایل تسهیلاتی جهت آژانس ارسال خواهد شد. مندرجات این اطلاعیه‌ها باید تا حدود مربوط با شرایط بخش ۱۱ مطابقت داشته باشد.

‌بخش ۱۸ - آژانس مواد هسته‌ای را در حدود مقررات بندهای ۲۱ و ۲۱ و ۲۳ نظامنامه اقدامات تأمینی از اقدامات تأمینی معاف خواهد نمود و در حدود‌مقررات بندهای ۲۴ و۲۵ نظامنامه مزبور اقدامات تأمینی را در مورد مواد هسته‌ای معلق خواهد ساخت.

‌بخش ۱۹ - آژانس اقدامات تأمینی موضوع این موافقتنامه را در مواردی که باید به موجب مقررات بخش ۱۴ (ب) و بخش ۱۵ از فهرست حذف گردد‌خاتمه خواهد داد. ‌مواد هسته‌ای غیر از آن چه مشمول جمله قبل می‌باشد از فهرست حذف خواهد شد و اقدامات تأمینی آژانس در مورد آن به موجب بند ۲۶ نظامنامه‌اقدامات تأمینی خاتمه خواهد یافت.

‌بخش ۲۰ - دولتین و آژانس نسبت به شرایط معافیت و تعلیق یا خاتمه دادن به اقدامات تأمینی در مورد اقلامی که مشمول بخشهای ۱۸ و ۱۹ نمی‌باشد- توافق خواهند نمود. ‌فصل چهارم - روش اقدامات تأمینی

‌بخش ۲۱ - در اجرای اقدامات تأمینی آژانس اصول مقرر در بندهای ۹ تا ۱۴ نظامنامه اقدامات تأمینی را رعایت خواهد نمود.

‌بخش ۲۲ - اقدامات تأمینی که باید از طرف آژانس نسبت به موارد مندرج در فهرستها اجرا گردد آن روشهایی خواهد بود که در نظامنامه اقدامات تأمینی‌مشخص گردیده است. آژانس با هر یک از دو دولت در مورد اجرای روشهای نظامنامه اقدامات تأمینی ترتیبات فرعی که شامل کلیه ترتیبات لازم برای‌اجرای اقدامات تأمینی نسبت به مواد و تجهیزات غیر هسته‌ای باشد - تنظیم خواهد نمود. آژانس حق دارد اطلاعات مذکور در بند ۴۱ نظامنامه اقدامات‌تأمینی را درخواست نموده و بازرسیهای مذکور در بندهای ۵۱ و ۵۲ نظامنامه اقدامات تأمینی را معمول دارد.

‌بخش ۲۳ - چنان چه هیأت حکام تشخیص دهد که مفاد این موافقتنامه رعایت نگردیده به دولت مربوطه اخطار خواهد نمود که بی‌درنگ در رفع آن‌اقدام نماید و هیأت گزارشهایی را که مقتضی بداند تنظیم خواهد کرد.

‌چنان چه آن دولت در ظرف مدت مناسبی اقدامات اصلاحی معمول ندارد:

(الف) - آژانس از تعهدات خود نسبت به اجرای اقدامات تأمینی موضوع بخش ۴ برای مدتی که به تعیین هیأت حکام - قادر به اجرای مؤثر اقدامات‌تأمینی مندرج در این موافقتنامه نمی‌باشد مبرا خواهد شد - و

ب - هیأت می‌تواند کلیه اقدامات موضوع ماده ۱۲ (ج) "‌اساسنامه" را معمول دارد. ‌آژانس تصمیمات هیأت حکام را در مورد مفاد این بخش بی‌درنگ به دولتین اطلاع خواهد داد.

‌فصل پنجم - بازرسان آژانس

‌بخش ۲۴ - بازرسان آژانس که به موجب این موافقتنامه انجام وظیفه می‌نمایند مشمول مقررات مندرج در بندهای ۱ تا ۷ و ۹ و ۱۰ و بندهای ۱۲ و ۱۴‌نظامنامه بازرسان خواهند بود.

‌معهذا مقررات بند ۴ نظامنامه بازرسان در مورد وسایل تسهیلاتی یا مواد هسته‌ای که آژانس در تمام اوقات بدان دسترسی دارد جاری نخواهد بود.‌روشهایی که برای اجرای بند ۵۰ نظامنامه اقدامات تأمینی در ممالک متحده آمریکا و ایران عملی می‌شود قبل از آن که وسایل تسهیلاتی یا مواد مذکور‌در فهرست درج گردد بین آژانس و دولت مربوطه مورد موافقت قرار خواهد گرفت.

‌بخش ۲۵ - دولت ایران مقررات مربوطه به موافقتنامه امتیازات و مصونیتهای آژانس را درباره بازرسان آژانس که به موجب این موافقتنامه انجام وظیفه‌می‌نمایند و همچنین نسبت به کلیه اموال آژانس که به وسیله این بازرسان مورد استفاده قرار می‌گیرد معمول خواهند داشت.

‌بخش ۲۶ - مفاد قانون ممالک متحده آمریکا در مورد مصونیتهای سازمانهای بین‌المللی در مورد بازرسانی که به موجب این موافقتنامه در ممالک متحده‌آمریکا انجام وظیفه می‌نمایند و در مورد کلیه اموال آژانس که به وسیله آنها مورد استفاده قرار می‌گیرد اجراء خواهد شد.

‌فصل ششم - امور مالی

‌بخش ۲۷ - هر یک از طرفین کلیه مخارج اجرای تعهدات خود را که ناشی از این موافقتنامه می‌باشد پرداخت خواهد نمود. آژانس کلیه مخارج‌مخصوص منجمله مخارج مذکور در بند ۶ نظامنامه بازرسان را که از طرف دولت یا اشخاص تابع قوانین آن دولت بنا به تقاضای کتبی آژانس به عمل‌آمده بازپرداخت خواهد نمود مشروط بر آن که دولت مزبور قبل از انجام مخارج آژانس را از این که بازپرداخت آن مورد تقاضا خواهد بود - مطلع نماید.‌این مقررات به تخصیص مخارجی که ناشی از قصور یکی از طرفین در رعایت این موافقتنامه باشد لطمه‌ای وارد نخواهد آورد.

‌بخش ۲۸ - (‌الف) آژانس و پرسنل آن در اجرای وظایف خود به موجب موافقتنامه حاضر در ممالک متحده آمریکا تا حدودی که اتباع ممالک متحده‌برخوردارند از حمایتهایی که قانون پرایس اندرسن در مورد مسئولیت در قبال شخص ثالث مقرر داشته از جمله بیمه یا پرداخت غرامتهای دیگری که‌ممکن است به موجب قانون مذکور در مورد سوانح در قلمرو ممالک متحده ضروری باشد بهره‌مند خواهند بود.

ب - دولت ایران تضمین می‌نماید که هر نوع حمایت در مورد مسئولیت در قبال شخص ثالث من جمله هر نوع بیمه یا تأمین مالی در قبال سوانح‌هسته‌ای که در تأسیسات هسته‌ای تحت قلمرو ایران رخ دهد - به نحوی که این حمایتها در مورد اتباع ایران معمول باشد - در مورد آژانس و بازرسان‌آژانس حین اجرای وظایف موضوع این موافقتنامه نیز مجری گردد.

‌فصل هفتم - رفع اختلافات

‌بخش ۲۹ - اختلافات ناشی از تفسیر یا اجرای این موافقتنامه که از طریق مذاکره بین طرفهای مربوطه مرتفع نشود یا به نحو دیگری بین آنها حل و فصل‌نگردد - بنا به تقاضای هر یک از طرفین به یک هیأت داوری متشکل به ترتیب زیر ارجاع خواهد شد:

‌الف - چنان چه اختلافات فقط مربوط به دو طرف این موافقتنامه باشد و هر سه طرف موافقت داشته باشند که اختلاف مربوط به طرف سوم نیست - دو‌طرف مربوطه هر یک داوری تعیین خواهند نمود و داورانی که به این ترتیب تعیین می‌شوند داور ثالثی را که رییس هیأت داوران خواهد بود انتخاب‌می‌نمایند. چنان چه ظرف ۳۰ روز از تاریخ تقاضای ارجاع اختلاف به داوری طرفین یا یکی از آنها داور خود را تعیین ننموده باشد - هر یک از طرفین‌اختلاف می‌تواند از رییس دیوان دادگستری بین‌المللی تقاضای تعیین داور را بنماید. چنان چه ظرف ۳۰ روز از تاریخ تعیین یا انتصاب داور دوم سرداور‌انتخاب نشود مجدداً مطابق رویه فوق عمل خواهد شد - یا

ب - چنان چه اختلاف مربوط به هر سه طرف موافقتنامه حاضر باشد هر یک از سه طرف یک دارو را تعیین خواهد نمود و این سه داور به اتفاق آراء‌داور چهارمی را که رییس هیأت داوران خواهد بود و همچنین داور پنجمی را انتخاب می‌نمایند. چنان چه ظرف ۳۰ روز از تاریخ تقاضای ارجاع امر به‌داوری هر یک از طرفها داور خود را تعیین ننموده باشد - هر یک از آنان می‌تواند از رییس دیوان دادگستری بین‌المللی تقاضای تعیین داور به تعداد لازم‌بنماید. چنان چه ظرف ۳۰ روز از تاریخ تعیین یا انتخاب داور سوم از سه داور اولی رییس هیأت داوران یا داور پنجم انتخاب نشود مجدداً مطابق رویه‌فوق عمل خواهد شد.

‌حد نصاب برای اخذ تصمیم اکثریت داوران خواهد بود و کلیه تصمیمات به اکثریت آراء اتخاذ می‌شود. ترتیب رسیدگی داوری توسط هیأت داوری داده‌می‌شود. تصمیمات هیأت داوران منجمله تصمیمات مربوط به تشکیل و ترتیب رسیدگی و صلاحیت و تقسیم هزینه‌های داوری بین طرفها - برای کلیه‌طرفها لازم‌الاتباع خواهد بود. حق‌الزحمه داوران بر مبنای حق‌الزحمه قضات مخصوص دیوان دادگستری بین‌المللی پرداخت خواهد شد . ‌بخش ۳۰ - تصمیمات هیأت حکام در مورد اجرای موافقتنامه حاضر - به جز موارد مربوط به فصل ۶ در صورتی که ضمن آن قید شده باشد - تا حل و‌فصل نهایی اختلافات به وسیله طرفها بلافاصله به مورد اجراء گذارده خواهد شد.

‌فصل هشتم - اصلاح و تغییرات و لازم‌الاجراء شدن و مدت

‌بخش ۳۱ - طرفهای موافقتنامه بنا به تقاضای هر یک از آنان در مورد اصلاح این موافقتنامه مشاوره خواهند نمود. چنان چه هیأت حکام در نظامنامه‌اقدامات تأمینی یا در حدود سیستم اقدامات تأمینی تغییراتی بدهد - و دولتین تقاضا نمایند که این تغییرات جزئاً یا کلاً در موافقتنامه منظور شود -‌موافقتنامه حاضر اصلاح خواهد شد. چنان چه هیأت حکام در نظامنامه بازرسی تغییراتی بدهد و دولتین تقاضا نمایند که این تغییرات جزئاً یا کلاً در‌موافقتنامه منظور شود - موافقتنامه حاضر اصلاح خواهد شد.

‌بخش ۳۲ - این موافقتنامه پس از امضاء مدیر کل آژانس و یا به نمایندگی از طرف او و توسط نماینده مجاز هر یک از دولتین از تاریخی که مدیر کل گزارش اعلام‌کتبی هر یک از دولتین را مبنی بر این که مقررات قانون اساسی برای - لازم‌الاجراء شدن این موافقت نامه رعایت گردیده است - دریافت نموده - لامز الاجرا خواهد شد و از آن تاریخ جایگزین موافقتنامه اجرای اقدامات تأمینی خواهد گردید.

‌بخش ۳۳ - این موافقتنامه در مدت اعتبار موافقتنامه همکاری و نیز در موارد تمدید یا اصلاح آن معتبر خواهد بود مگر این که قبلاً به وسیله هر یک از‌طرفها با اخطار قبلی شش‌ماهه به طرفهای دیگر یا به هر نحو دیگری که مورد توافق قرار گیرد به مدت آن خاتمه داده شود. مدت موافقتنامه حاضر با‌توافق طرفها قابل تمدید می‌باشد و ممکن است قبلاً به وسیله هر یک از طرفها با اخطار قبلی شش‌ماهه به طرفهای دیگر یا به هر نحو دیگری که مورد‌توافق قرار گیرد به مدت آن خاتمه داده شود.

‌در هر حال در مورد کلیه مواد هسته‌ای مذکور در بخش ۱۰ الف (۳) یا بخش ۱۰ (‌د) تا زمانی که آژانس خاتمه اجرای اقدامات تأمینی را در مورد این‌مواد طبق بخش ۱۹ به اطلاع هر دو دولت نرساند - این موافقتنامه به اعتبار خود باقی خواهد بود.

‌وین - به تاریخ ۴ مارس ۱۹۶۹ در سه نسخه به زبان انگلیسی.

‌از طرف آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از طرف دولت ایران از طرف دولت ممالک متحده آمریکا

‌موافقتنامه فوق مشتمل بر یک مقدمه و سی و سه بخش منضم به قانون موافقتنامه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ممالک متحده آمریکا و آژانس‌بین‌المللی انرژی اتمی برای اعمال اقدامات تأمینی می‌باشد.

‌رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی