قانون اعطای امتياز معادن نفت شمال به كمپانی استاندارد اويل آمريكايی

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۹ ژوئیهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۱۰:۳۱ توسط Farhad (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری چهارم

قوانین و قراردادهای بین‌المللی مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری چهارم

قانون اعطای امتیاز معادن نفت شمال به کمپانی استاندارد اویل آمریکایی - مصوب ۳۰ آبان ماه ۱۳۰۰ [۱]

ماده اول

مجلس شورای ملی واگذاردن امتیاز استخراج نفت را در ایالات آذربایجان و خراسان و گیلان و استرآباد و مازندران به کمپانی استاندارد‌اویل یا کمپانی معتبر مستقل آمریکایی دیگری به شرایط ذیل تصویب می‌نماید.

  • ‌پاورقی: مواد ۱ و ۵ این قانون به موجب قانون اصلاحیه مصوب ۲۵ جوزا ۱۳۰۱ به طریق فوق اصلاح و مواد ۱ و ۵ سابق که نسخ شده به قرار‌ذیل است:

ماده اول

مجلس شورای ملی واگذاردن امتیاز استخراج نفت را در ایالات آذربایجان و خراسان و گیلان و استرآباد و مازندران به کمپانی استاندارد اویل‌آمریکایی دیگر به شرایط زیر تصویب می‌نماید.

ماده دوم

مدت این امتیاز بیش از پنجاه سال نخواهد بود.

ماده سوم

حقوق دولت بیشتر از صدی ده کلیه نفت و مواد نفتی است که کمپانی از چاه‌ها خارج می‌نماید قبل از آن که هر گونه خرجی بر آن تعلق‌گیرد.

ماده چهارم

شرایط دیگر این امتیاز از قبیل تسعیر سهم دولت در صورتی که دولت صلاح بداند و طرز تأدیه آن و طرز نظارت دولت ایران در عواید‌کمپانی و شرایط ابطال‌کننده امتیاز و سایر شرایط لازم برای حفظ حقوق دولت و مملکت را دولت تهیه و پس از توافق نظر با کمپانی مزبور به مجلس‌شورای ملی پیشنهاد خواهد نمود.

ماده پنجم

کمپانی استاندارد اویل با هر یک از کمپانی‌های آمریکایی که مورد قبول واقع شود نمی‌تواند به هیچ وجه این امتیاز را به هیچ دولت یا‌کمپانی یا شخصی انتقال بدهد و همچنین شراکت با سرمایه‌داران دیگر منوط به تصویب مجلس شورای ملی ایران است.

*‌پاورقی: ماده پنجم - کمپانی استاندارد اویل نمی‌تواند به هیچ وجه این امتیاز را به هیچ دولت یا کمپانی یا شخصی انتقال بدهد و همچنین‌شراکت با سرمایه‌داران دیگر منوط به تصویب مجلس شورای ملی ایران است - عدم رعایت این ماده باعث سقوط امتیاز از درجه اعتبار خواهد‌بود.


منبع

  1. مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری چهارم - ۱ تیر ۱۳۰۰ تا ۳۰ خرداد ۱۳۰۲ - چاپخانه مجلس - ص. ۲۰۱-۲۰۲