فراداشت درجه‌های دکترا و جایزه‌ها و نشان‌ها به پیشگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سوگند پادشاهی رضا شاه پهلوی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

پرتال محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

اشغال ایران به وسیله ارتش بریتانیا و شوروی
فراداشت دکترای حقوق دانشگاه میشیگان به شاهنشاه ایران

۵ آذر ماه ۱۳۲۸ دانشگاه میشیگان در آیین باشکوهی درجه دکترای حقوق را به شاهنشاه تقدیم کرد و شاهنشاه در این آیین بیاناتی ایراد کردند. شاهنشاه به دعوت ترومن پرزیدنت آمریکا از این کشور دیدار رسمی کردند. [۱]

آقایان اعضای هیأت مدیره دانشگاه با اعطای درجه دکترای حقوق افتخار بزرگی را نصیب من کرده‌اند. من از مدت‌ها پیش واقف به عظمت و اشتهار دانشگاه میشیگان بودم. اصل و منشأ این دانشگاه تقریباً به اوایل تأسیس جمهوری امریکا می‌رسد. ما در ایران اصل و منشأ را خوب قدر می‌شناسیم، زیرا فرهنگ خود ما یکی از فرهنگ‌های باستانی است. ما معتقدیم اصل و منشأ عالی و اصل و گوهری که تمدن را به وجود آورده مفهوم حیاتی و بسیار مهمی دارد، زیرا در دنیای پر آشوب کنونی که بر اساس احترام ارزش و منزلت مقام بشری و اصول معتقدات عالی اخلاقی استوار است، سنن باستانی ما را حیات و نیرو می‌بخشد و سرچشمه الهامات برای ما می‌شود. اصول و سنن عالی در آن موقع که مسیر ما از هر طرف با هرج و مرج و آشوب و بی‌نظمی احاطه شده، تکیه‌گاه استواری برای ما خواهدبود. سنن شما در این دانشگاه از همان اصول و سنن عالی است. بنابراین من این درجه دکترا را با افتخار مخصوص می‌پذیرم و از اینکه این درجه به عنوان اینکه نماینده ایران هستم به من اعطا شده‌است، مفتخرم. ...


فراداشت درجه دکترای دانشگاه کلمبیا به شاهنشاه ایران

۱۵ بهمن ماه ۱۳۳۳ شاهنشاه دعوت دانشگاه کلمبیا را برای دریافت درجه دکترای حقوق را پذیرفتند. در این آیین باشکوه شاهنشاه سخنرانی ایراد فرمودند و گفتند:[۲] برای من بسی مسرت است که از طرف دانشگاه کلمبیا به درجه دکترای افتخاری نائل می‌شوم، و اطمینان می‌دهم که این افتخار را از صمیم قلب بپذیرم و همیشه آن را محترم شمارم. پنج سال قبل که من برای اولین مرتبه به امریکا آمدم، ژنرال دوایت آیزنهاور ریاست دانشگاه کلمبیا را عهده‌دار بود، و در ضیافت ناهاری که ایشان ترتیب داده‌بودند، ما شالوده انجمن خاورمیانه را ریختیم. در واقع این یک قدم مؤثری بود که برای ایجاد حسن تفاهم و دوستی بین دو کشور ایران و امریکا برداشته‌شد. بدون شک انجمن خاورمیانه و مرکز مطالعات تاریخ و زبان فارسی در دانشگاه کلمبیا در ایجاد مناسبات حسنه و تفاهم عمیق بین مردم کشور امریکا و خاورمیانه نقش مهمی را بازی کرده‌اند.

در این سفر از ملاقات رئیس سابق دانشگاه کلمبیا و شخصیت برجسته سیاسی امروزی امریکا بسیار خوشوقتم، زیرا فرصت خوبی به دست آمده‌است تا من بتوانم با رئیس جمهور ایالات متحده امریکا تبادل نظر کنم. پرزیدنت آیزنهاور که استعداد او در اقدام و عمل همتایی ندارد، از لحاظ معنوی هم دارای خصایص بی‌نظیر و فوق‌العاده است. در واقع باید گفت توسعه و تکامل دانشگاه کلمبیا که در سال ۱۷۵۴ به صورت یک کالج کوچک به نام "کینگز کالج" تأسیس یافت و بالاخره عظمت امروز خود را به عنوان یکی از قدیمی‌ترین و مهم‌ترین مؤسسات عالی علم و دانش و فرهنگ ایالات متحده امریکا و سراسر جهان به دست آورد، در سایه مجاهدت و استعداد نبوغ مؤسسین آن و مقامات مربوطه و تمام آنهایی بوده‌است که از بدو ایجاد این مؤسسه برای پیشرفت آن نهایت مجاهدت را مبذول داشته‌اند.


۲۹ فروردین ماه ۱۳۴۱ فراداشت دکترای افتخاری حقوق دانشگاه پنسیلوانیا به آریامهر شاهنشاه ایران

فراداشت دکترای حقوق دانشگاه پنسیلوانیا به آریامهر شاهنشاه ایران

۲۹ فروردین ۱۳۴۱ شاهنشاه از نیویورک رهسپار فیلادلفیا شدند تا در آیین دریافت دکترای افتخاری حقوق خود از دانشگاه پنسیلوانیا شرکت فرمایند. شاهنشاه آریامهر با یک هلیکوپتر غول پیکر آمریکایی به فیلادلفیا پرواز کردند. شاهنشاه در دانشگاه پنسیلوانیا سخنانی برای دانشجویان این دانشگاه ایراد کردند[۳] (به‌مناسبت همکاری این دانشگاه در تأسیس دانشگاه پهلوی شیراز)

برای حفظ صلح جهان هیچ راهی بهتر و نزدیکتر از توسعه همکاریهای فرهنگی نیست. توسعه دانشگاه‌ها و گسترش تعلیمات عمومی یکی از مسائلی است که مورد توجه جدی و کامل من قرار دارد. ما اطمینان داریم که همکاری ثمربخش بین این مرکز بزرگ علمی و دانشگاه جوان ما به تقویت مناسبات دوستانه مردم ما و مردم کشور بزرگ شما کمک خواهدکرد. توسعه مناسبات فرهنگی بدون تردید از گامهای بلندی است که در راه استقرار صلح، آزادی، و عدالت اجتماعی برداشته می‌شود. برای حفظ صلح جهان هیچ راهی را بهتر از توسعه این گونه مبادلات و همکاریهای فرهنگی نمی‌شناسیم. ما از زحمات شما برای تأسیس دانشگاه پهلوی استفاده کرده، و مراتب تشکر خود را ابراز می‌داریم. من همیشه خاطره خوشی از این مراسم به یاد خواهم داشت.


۲۱ خرداد ماه ۱۳۴۳ فراداشت دکترای افتخاری علوم انسانی دانشگاه کالیفرنیا

فراداشت دکترای علوم انسانی دانشگاه کالیفرنیا UCLA

۱۹ خرداد ماه ۱۳۴۳ در آیین باشکوهی که در پیشگاه شاهنشاه و شهبانو برگزار شد، دکترای افتخاری دانشگاه نیویورک به پیشگاه شاهانه پیشکش شد. در این آیین شاهنشاه در سخنانی آمادگی دولت ایران را برای پیوستن بخشی از نیروهای نظامی ایران برای عملیات پاسداران صلح را به آگاهی رساندند [۴]

۲۱ خرداد ماه ۱۳۴۳ در آیین ویژه‌ای دانشگاه کالیفرنیا دکترای افتخاری علوم انسانی این دانشگاه را به پیشگاه شاهنشاه پیشکش کرد. شاهنشاه هنگام دریافت دکترا دانشگاه کالیفرنیا فرمودند:[۵]

آقای رئیس دانشگاه، بانوان و آقایان
برای من مایه بسی خوشوقتی است که امروز از دانشگاه بزرگ شما به اخذ درجه دکترای افتخاری علوم انسانی نایل می‌شوم. اطمینان می‌دهم که این افتخار را از صمیم قلب می‌پذیرم و همیشه آن را محترم و گرامی خواهم شمرد.
من از سرزمینی به نزد شما آمده‌ام که در آن توجه به اصول بشردوستی و معنویت ریشه‌های بسیار کهن دارد. نه تنها معتقدات و فلسفه و علم ادب و هنر ما در طول هزاران سال همواره جنبه‌ای انسانی و جهانی داشته، بلکه تمدن و فرهنگ ما پیوسته کوشا بوده است که اصول فکری و ذوقی ملل دیگر را نیز با هم در آمیزد و از آن‌ها یک محصول واحد که برای همه قابل قبول باشد بسازد.
بیست و پنج قرن پیش بود که شاهنشاهی ایران به دست کورش بزرگ که مسلماً همه شما او را خوب می‌شناسید و وصف انسان دوستی و آزادمنشی وی را چه در کتاب مقدس و چه در صفحات تاریخ خوانده‌اید بر اساس همین اصول عالیه نوع دوستی و تفاهم میان ملل عضو این امپراتوری و احترام به معتقدات مذهبی و فکری آنان بوجود آمد، و این کار در دنیایی صورت گرفت که اساس رایج حکومت‌های آن وحشت و کشتار و ارعاب، و تحمیل معتقدات قوم غالب به اقوام مغلوب بود. طرز فکری که گفتم در طول تاریخ کهن ایران همواره اساس حیات اخلاقی و معنوی ملت من بوده است، ولی طبعاً نمی‌خواهم ادعا کنم که این اصل بشر دوستی اختصاص به ملت ایران داشته است، زیرا این اصلی عالی‌تر و انسانی‌تر از آن است که در انحصار یک یا چند ملت باشد. این احتیاج به تفاهم و معاضدت احتیاجی است که بشر از آغاز حیات اجتماعی خود آن را احساس کرده است، و به همین جهت در همان ضمن که متأسفانه غرایز حیوانی او وی را به تجاوز و اعمال زور وا می‌داشته متفکرین و دوراندیشان پیوسته ندای ضرورت دوستی و محبت را در گوش او در داده‌اند.


۲۳ خرداد ماه ۱۳۴۷ فراداشت درجه دکترای افتخاری حقوق دانشگاه هاروارد

شاهنشاه از واشنگتن رهسپار دانشگاه هاروارد در ایالت ماساچوست شدند. در پای پلکان هواپیما فرماندار ایالت ماساچوست جان ولپ [۶] و ناتان پوسی [۷] به پیشباز شاهنشاه ایران آمدند. در دانشگاه هاروارد در آیین باشکوهی شاهنشاه آریامهر درجه دکترای افتخاری در رشته حقوق را دریافت داشتند.

رییس دانشگاه به هنگام خواندن گواهی‌نامه درجه دکترای حقوق به شاهنشاه چنین گفت:

... پیشکش به یکی از رهبران برجسته قرن بیستم که قدرت را ابزاری سازنده برای به انجام رساندن انقلاب اجتماعی، اقتصادی در سرزمینی کهنسال ساخته‌اند.

آنگاه شاهنشاه در میان ابراز شور و هیجان باشندگان شنل و کلاه ویژه دانشگاه را بر تن کردند و پشت تریبون قرارگرفتند. سخنان شاهنشاه شش بار به سبب کف زدن‌های پیوسته باشندگان قطع شد. شاهنشاه آریامهر در سخنان تاریخی خود در دانشگاه هاروارد بنیاد لژیون خدمتگزاران بشر را پیشنهاد فرمودند:[۸]

آقای رییس دانشگاه، خانم‌ها و آقایان

از دریافت دکترای افتخاری دانشگاه شما کمال خوشوقتی و افتخار را دارم. باید بگویم که این مقام عالی علمی که از طرف کهنسالترین دانشگاه امریکا به من اهدا می‌شود برایم ارزشی استثنایی دارد، زیرا اکنون بیش از ۳۳۰ سال است این دانشگاه شخصیت‌های ممتاز در زمینه‌های مختلف کوشش‌های انسانی پرورش داده است.
بسیار بجاست که در این به روان دو برادر بزرگ پرزیدنت جان اف کندی فقید و سناتور رابرت کندی فقید ادای احترام کنیم. آنها هر دو در دانشگاه شما تحصیل کردند و افکار روسنفکرانه آنها نور امید به قلب میلیون‌ها نفر انسان امریکایی و سایر نقاط دنیا بخشیده است. امروز دانشگاه هاروارد صاحب یکی از بزرگترین حیثیت‌های علمی در تمام جهان است، و ما می دانیم که چنین حیثیتی تا چه اندازه عالی و پر ارزش است. کتابخانه عظیم این دانشگاه که با نزدیک هشت میلیون جلد کتاب بزرگترین کتابخانه دانشگاهی جهان است - و خوشوقتم بگویم که قسمتی از آن را گنجینه میراث فرهنگی کشور خود من به صورت کتاب‌های خطی و چاپی فارسی تشکیل می‌دهد - کانونی است که مدارک قریحه و نبوغ آفریننده بشری را در رشته‌های مختلف علمی و ادبی و فکری یک جا گردآورده است و از این راه به صورت مظهر معنوی آن دنیایی درآمده است که ما در آرزوی تحقق آنیم، دنیایی که در آن همه اندیشه‌ها و نیروهای مثبت و خلاقه، دور از جدایی‌های جغرافیایی و نژادی و مذهبی و زبانی، دست در دست یکدیگر داده و در لوای حقیقتی بالاتر از همه این جدایی‌ها واحدی پدید آورده باشند که قبل از هر چیز مربوط به جامعه بشری باشد.


۲۸ مهر ماه ۱۳۴۸ فراداشت علی‌ترین نشان دریاداری ایالات متحده امریکا

در روز ۲۴ مهر ماه شاهنشاه آریامهر برای یک دیدار رسمی از امریکا، از تهران به نیویورک پرواز کردند. ساعت ۱۵ و سی دقیقه روز ۲۸ مهر ماه « دان لندن » کمیسر عالی سانفرانسیسکو در اقامتگاه شاهنشاه آریامهر به پیشگاه شاهانه باریافت و عالی‌ترین نشان دریاداری ایالات متحده را به پیروی از یک سنت قدیمی به شاهنشاه ایران فراداشت. دان لندن گفت: فراداشت این نشان به شاهنشاه، نشانه ژرف‌ترین احترامات نسبت به شاهنشاه ایران است، زیرا معظم له در تلاش به سبب پیشرفت و ترقی ملت خویش برای ما پیوسته منبع الهام بوده‌اند. تنها انگشت شماری از شخصیت‌های بزرگ بین المللی از این نشان دریافت داشته‌اند که از جمله ژنرال دوایت آیزنهاور پرزیدنت پیشین امریکا، اعلیحضرت پادشاه نروژ و ریچارد نیکسون پرزیدنت کنونی امریکا هستند. [۹]

فراداشت درجه دکترای دانشگاه کالیفرنیای جنوبی
از سوی کمیته بین المللی برای حفظ صلح و آزادی مذهب جایزه ۱۹۷۶ این کمیته در رامسر به پیشگاه شاهنشاه آٰریامهر داده شد
قراداشت درجه دکترای افتخاری دانشگاه تروخیپو پرو
فراداشت لوحه سپاس از سوی جامعه قضات دادگستری


۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، به شاهنشاه آریامهر به عنوان رهبری بشردوست، دکترای افتخاری این دانشگاه را فراداشت. رئیس دانشگاه کالیفرنیا، دکترای افتخاری این دانشگاه را به پیشگاه همایونی فراداشت. آقایان دکتر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت و غلامحسین کاظمیان رایزن فرهنگی ایران در واشنگتن، و ویلیام لفلند رئیس برنامه‌های خارجی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و هنری رایتینگ معاون این دانشگاه افتخار بودن در این آیین را داشتند. در آیین فراداشت دکترای افتخاری دانشگاه کالیفرنیای جنوبی به پیشگاه ملوکانه، رئیس دانشگاه در سخنانی از شهریار ایران به عنوان یکی از بزرگ‌ترین رهبران عصر حاضر یاد کرد و با اشاره به پیشرفت‌های همه‌جانبه ایران به عرض رسانید که پیشرفت‌ها و ترقیات ایران در سال‌های اخیر با چنان سرعتی صورت گرفت که حتی درسطح جهانی بی‌نظیر است. رئیس دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، انقلاب شاه و ملت را (انقلابی اصیل و عمیق که روی زندگی فرد فرد مردم ایران از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و فردی اثر نیکو و کم نظیر باقی گذاشته) توصیف کرد و به آگاهی رسانید که برخورداری ملت ایران از مواهبی چون بهداشت، آموزش رایگان، مبارزه با بیسوادی و همزمان دستیابی جامعه نوین ایرانی به تکنولوژی قدرت وصول به عالی‌ترین آرمان‌ها و هدف‌ها را بخشیده است. دکتر جان هوبارد سپس ضمن تجلیل از سیاست خارجی ایران به عرض رسانید که رهبری خردمندانه و مؤثر شاهنشاه آریامهر در سطح بین‌المللی، شرق و غرب را در دوران جدیدی از فرصت‌های متقابل به یکدیگر پیوند داد و توسعه و پیشرفت فکری سازمان‌های بین‌المللی را تقویت کرد و به دنیا چنان نمونه‌ای از رهبری هوشمندانه ارائه کرد که نه تنها ستایش ملل دنیا را برانگیخت، بلکه توجه خاص شخصیت‌های طراز اول و عالی‌قدر دنیای معاصر را برای شناخت دستاوردها و پیروزی‌های این سیاست الهام‌بخش به سوی خود معطوف داشت. رئیس دانشگاه کالیفرنیای جنوبی بار دیگر از دها و رهبری کم‌نظیر شاهنشاه آریامهر که دروازه‌های طلایی مجد و عظمت را به روی ملت خود گشودند ستایش کرد و به عرض رسانید که دانشگاه کالیفرنیای جنوبی با افتخار و خرسندی عالی‌ترین مدارج افتخاری خود را به پیشگاه شهریار ایران به عنوان رهبری توانا و بشردوست تقدیم می‌دارد. بی‌عدالتی اجتماعی- شاهنشاه آریامهر پس از اظهار تشکر از رئیس و اساتید دانشگاه کالیفرنیای جنوبی فرمودند: [۱۰]


۳۰ خرداد ماه ۱۳۵۴، در آیینی ویژه که در تالار شهر بروکسل برگزار گردید، در کنار بزرگداشت از خدمات شاهنشاه آریامهر در زمینه توسعه مناسبات اقتصادی جهان و تلاش‌های خستگی‌ناپذیر معظم‌له در بهزیستی مردم در سطح بین‌المللی، جایزه «مرکوری طلایی» به معظم‌له تعلق گرفت.[۱۱] این جایزه که در سال ۱۹۶۰ به ابتکار مرکز اطلاعات شهر رم بوجود آمده است، هر سال به مؤسسات و سازمان‌ها و شخصیت‌هایی اهدا می‌شود که در کار توسعه مبادلات اقتصادی بین‌المللی کوشا بوده‌اند و حسن نیت قلبی خود را در این زمینه به بهترین وجهی ابراز داشته‌اند. این جایزه در سال ۱۹۷۰ به «ساراگات» رئیس جمهوری ایتالیا و در سال ۱۹۷۱ به رئیس جمهوری آلمان فدرال و همچنین ژرژ پمپیدو رئیس جمهوری فقید فرانسه و در سال ۱۹۷۳ به اعلیحضرت پادشاه بلژیک، در سال ۱۹۷۴ به پرنس «برنارد» همسر علیاحضرت ملکه هلند و سرانجام در سال ۱۹۷۵ – امسال، به اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر تعلق گرفته است.


۵ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ ساعت ۱۰ بامداد آقای صدق احمدی وزیر دادگستری به همراه ۳۰ تن از نمایندگان قضات دادگستری در کاخ نیاوران در تالار « جهان نما » به پیشگاه آریامهر شاهنشاه ایران باریافتند. در این باریابی لوحه زرین سپاس به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم شد. آقای صادق احمدی در این آیین درخواست کرد که شاهنشاه آریامهر لوحه زرین سپاس را که از سوی جامعه قضات دادگستری تهیه شده بپذیرند. شاهنشاه آریامهر پس از قبول لوحه زرین سپاس قضات دادگستری که بوسیله آقای صدق احمدی وزیر دادگستری تقدیم شد، امر و مقرر فرمودند که لوحه زرین سپاس در جای مناسبی که در تیررس دید همگان باشد در وزارت دادگستری نصب گردد. شاهنشاه آنگاه فرمودند:[۱۲] اصول دادگستری و عدل با تاریخ ایران مترادف است. یعنی توأم است. و از همان اوایل بنیانگذاری این رژیم آثار آن را ما می‌بینیم. البته بطور وضوح شروع می‌شود و از کورش که هم در واقع اولین اعلامیه حقوق بشر را صادر کرد و هم اصول عدالت و بزرگواری را در مملکت خودش و در هر نقطه‌ای که فتح می‌کرد بطور خیلی روشن نشان می‌داد و اجرا می‌کرد و این اصل دنبال کردن عدالت در سلسله‌های مختلف ایران ادامه داشت. کما اینکه یکی از پادشاه بزرگ ایران به عنوان عادل معروف بود. عدالت در خاندان ما با تأسیس دادگستری نوین و الغاء کاپیوتولاسیون که یک ننگ تاریخ ملی ایران بود پایه‌گذاری شد. البته احتیاج به تذکر نیست که توضیح بدهم پیش از ایجاد دادگستری نوین طرز اجرای عدالت در این مملکت چطور بود و به چه ترتیب برگزار می‌شد. رژیم بردگی رعیت از یک طرف و بعد هم موضوع قانون و موضوع دادگاه و موضوع حقوق انفرادی که البته اطلاع دارید در میان نبود. یک نفر قضاوتی می‌کرد و ممکن بود که از صبح تا غروب ده بار رأی خودش را عوض بکند و البته آراء بیشتر منوط بود به اینکه کدام طرف بیشتر خرج می‌کردند. با ۱۷ ماده انقلاب ایران که از آن اطلاع دارید دوام و بقای هر سیستمی بخصوص اصول انقلابی که ما انجام داده‌ایم موقعی قوام و دوام خیلی طولانی پیدا خواهد کرد که پشت بند خیلی محکمی بر اساس نه فقط عدالت اجتماعی که ما بنا کرده‌ایم، بلکه عدالت قضایی هم داشته باشد.


۲۳ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاه آریامهر رئیس و چند تن از استادان دانشگاه تروخییوی کشور پرو را در کاخ نیاوران به پیشگاه همایونی پذیرفتند.[۱۳] در این باریابی درجه دکترای افتخاری دانشگاه تروخییو به حضور معظم‌له تقدیم شد. هنگام تقدیم دکترای افتخاری به پیشگاه معظم‌له، رئیس دانشکده حقوق دانشگاه تروخییو تصویب‌نامه دانشگاه ملی تروخییو را چنین گفت: توجه به گسترش بسیار درخشان آموزش عالی در دوران پرافتخار شاهنشاهی پهلوی و تحت رهبری خردمندانه و واقع‌بینانه شاهنشاه آریامهر و نظر به اینکه در دوران پادشاهی معظم‌له پیشرفت‌های چشم‌گیری در ایران در زمینه‌های اجتماعی، سنتی، اقتصادی و سیاسی جنبه‌های فکری صورت گرفته و سطح زندگی همه طبقات اجتماع ایران بطور محسوسی بالا برده شده است، و نظر به اینکه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر رهبر دادگستر و پیشگام صلح و حسن تفاهم بین‌المللی می‌باشند... نظر به اینکه معظم له همواره نسبت به خواسته‌های مردم جهان بویژه نیازهای ملل جهان سوم توجه خاصی مبذول فرموده‌اند و نظر به اینکه هدف‌های بلند شاهنشاه دادگستر منطبق با آرمان‌های دانشگاه ملی تروخییو که هماهنگ با هدف‌های والا و ارزش‌های مورد نظر سیمون بولیوار بنیان‌گذار دانشگاه می‌باشد، دانشگاه ملی تروخییو برای تقدیر از نیات بلند و شخصیت ارجمند شاهنشاه آریامهر تصویب کرد که دکترای افتخاری در علوم انسانی را به شاهنشاه معظم و محبوب ملت ایران تقدیم نماید. قهرمان صلح-

پس از خواندن تصویب نامه دانشگاه ترخییو رئیس این دانشگاه در سخنانی گفت: اعلیحضرت همایون شاهنشاه ایران. ما با احساس احترام عمیق و حقش‌شناسی و ستایش در این‌جا گرد آمده‌ایم تا نسبت به شما به عنوان یک رهبر بزرگ و یک انسان‌دوست نامی ادای احترام کنیم. رهبری‌های خردمندانه آن اعلیحضرت، ملت ایران به اندازه‌ای سریع و استوار به سوی تمدن بزرگ پیش می‌رود که امروز، این کشور باستانی یک بار دیگر از ثمرات رفاه و پایداری برخورداری است. ما به خوبی از کوشش‌های قابل ستایش شما در جهت پیشرفت‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی که برای ملت خود انجام می‌دهید و امروز استوار به سوی تمدن بزرگ پیش می‌رود، آگاهیم ولی آنچه که باعث ستایش بیشتر ما شده است، این واقعیتی است که آن اعلیحضرت همیشه قهرمان آرمان صلح و تفاهم بین‌المللی بوده‌اند. به عنوان مثال می‌توان گفت که شاهنشاه آریامهر برای اولین بار تشکیل لژیون خدمتگزاران بشر را پیشنهاد کردند. آزاد کننده خلق- رئیس دانشگاه تروخییو سپس اضافه کرد: اعلیحضرتا، خوشحالیم و افتخار می‌کنیم که دیدار ما از کشور پیشرفته شما همزمان با جشن‌های پنجاهمین سالگرد شاهنشاهی پهلوی است. رضاشاه کبیر اساس و بنیاد ایران نو را بنا نهاد و مانند سیمون بولیوار همیشه به عنوان آزاد کننده بزرگ خلق خود در خاطره‌ها باقی خواهد ماند. شاهنشاه آریامهر پس از دریافت درجه دکترای افتخاری بیاناتی ایراد فرمودند. [۱۴]


۱۸ امرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاه آریامهر پس از نیمروز هرش برگ و بانو نمایندگان کمیته بین المللی برای حفظ صلح و آزادی مذهب را در رامسر به پیشگاه همایونی پذیرفتند. در این باریابی جایزه صلح ۱۹۷۶ کمیته و پیام دوستانه حضرت «لوییس آچه وریا» پرزیدنت مکزیک از سوی نمایندگان نامبرده به پیشگاه همایونی تقدیم شد.


۲۷ آذر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی عالی‌ترین نشان انجمن بین‌المللی دانشگاه‌های جهان تقدیم شاهنشاه شد. «یونگ سیگ چو» رئیس انجمن بین‌المللی دانشگاه‌های جهان در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. در این باریابی آقای چو بزرگ‌ترین نشان انجمن بین‌المللی را که تاکنون به هیچ شخصیتی در جهان داده نشده است، به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم کرد. در انجمن بین‌المللی دانشگاه‌های جهان ۶۰۰ رئیس دانشگاه افتخار عضویت دارند و دارای ۵ گونه نشان است که بالاترین آن به شاهنشاه آریامهر تقدیم شد. [۱۵]


رییس و استادان دانشگاه پیرداین دکترای افتخاری در حقوق به پیشگاه همایونی تقدیم می‌دارند
ShahanshahPepperdineUniDoctoralDegree2536a.png

۲۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ از سوی دانشگاه پپرداین امریکا پیش از نیمروز در آیینی در کاخ نیاوران درجه دکترای افتخاری در حقوق به پیشگاه شاهنشاه آریامهر پیشکش شد. رئیس دانشگاه پپردین در پیشگاه همایونی گفت: "اعلیحضرتا، اکنون بیش از ۲۰ سال است که دانشگاه پپردین امریکا از افتخار خدمت به دانشجویان ملت بزرگ شما برخوردار است. ما از طریق این دانشجویان و خانواده‌های آنان، فرهنگ و تاریخ شما را به صورت ویژه‌ای آموخته‌ایم. چهل سال پیش که من دانشجو بودم، از کشور شما دیدن کردم و از میهمان‌نوازی ایران که در جهان آوازه دارد، برخوردار شدم. امروز به عنوان رئیس دانشگاه پپرداین که در لوس‌آنجلس قرار دارد و اساس آن بر یک اصول معنوی پایه‌گذاری شده که به زندگی هدف می‌دهد و به ما پروانه می‌دهد که فراسوی افق‌های محدود بنگریم، اینک بر گردن اینجانب است که مستر بانوسکی را به پیشگاه آن اعلیحضرت معرفی کنم تا دکترای حقوق، یعنی بالاترین درجه افتخاری را که مؤسسه ما اعطا می‌کند، به حضور آن اعلیحضرت تقدیم دارد. هیأت استادان و اعضای هیأت مدیره دانشگاه ما حامل درودهای ده‌هزار دانشجو و استاد، به پیشگاه آن اعلیحضرت است. کمیته افتخارات آکادمیک دانشگاه ما درباره رهبری‌های خردمندانه شما به عنوان یک رهبر دوراندیش که ملت خود را از طریق تعلیم و تربیت و ایده‌آلیسم به درجه بالایی ارتقا داده‌اید، مطالعاتی انجام داده است. ما به خاطر پیشرفتی که نصیب ملت شما شده است و در تاریخ معاصر بی‌نظیر است و همچنین به خاطر تحقق اندیشه‌های بلند آن اعلیحضرت و امکانات ملت ایران برای هدف‌هایی عالی، تهنیت می‌گوییم. ما به خاطر پیروزی‌های بی‌سابقه‌ای که در زمینه گسترش سوادآموزی و ایجاد فرصت برای آموزش میلیون‌ها نفر به دست آورده‌اید و همچنین به خاطر فراهم کردن امنیت‌های اقتصادی برای نسل‌های کنونی و آتی و نیز به خاطر رهبری شاهنشاهی باستانی‌تان به سوی عظیمت نوین در میان ملت‌های آزاد جهان، تبریک می‌گوییم. دانشگاه پپردین با توجه به درک این موفقیت‌های چشم‌گیر و الهام گرفته از اندیشه‌های بلند آن اعلیحضرت، با تقدیم این دکترا به پیشگاه همایونی مفتخر می‌گردد. اجازه می‌خواهم به عرض برسانم که گروهی از دانشجویان ایران در دانشگاه ما در لوس‌آنجلس مشغول تحصیلند و اینان دانشجویانی هستند که وظایف خود را به نحو احسن انجام می‌دهند و ما علاقمندیم از این قبیل دانشجویان تعداد بیشتری داشته باشیم و با کسب اجازه از پیشگاه اعلیحضرت همایونی، اینجانب از طرف هیأت مدیره دانشگاه پپردین مأموریت دارم که امروز اشتیاقمان را برای تأسیس یک کرسی همیشگی افتخاری و یک بورس تحصیلی همیشگی به نام علیاحضرت شهبانوی ایران اعلام نمایم."

شاهنشاه آریامهر با ابراز سپاس، کرسی افتخاری و بورس تحصیلی این دانشگاه را که به نام علیاحضرت شهبانو است، پذیرفتند، آنگاه شاهنشاه آریامهر سخنانی ایراد فرمودند:[۱۶]

  1. سفر محمدرضا شاه پهلوی به ایالات متحده امریکا ۲۵ آبان ۱۳۲۸ - ۱۰ دی ۱۳۲۸
  2. سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در دانشگاه کلمبیا هنگام دریافت دکترای افتخاری حقوق ۱۵ بهمن ماه ۱۳۳۳
  3. سخنرانی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در دانشگاه پنسیلوانیا درباره همکاری این دانشگاه در بنیاد دانشگاه پهلوی شیراز ۳۰ فروردین ۱۳۴۱
  4. سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام دریافت دکترای افتخاری دانشگاه نیویورک ۱۹ خرداد ۱۳۴۳
  5. سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام دریافت دکترای افتخاری از دانشگاه کالیفرنیا ۲۱ خرداد ۱۳۴۳
  6. John Anthony Volpe Governor of Massachusetts
  7. Nathan Marsh Pusey, serving as President of Harvard from 1953 to 1971
  8. سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در دانشگاه هاروارد در بنیانگذاری سازمان خدمتگزاران حقوق بشر سازمان ملل متحد ۲۳ خرداد ۱۳۴۷
  9. سفر رسمی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به ایالات متحده امریکا ۲۶ مهر - ۳ آبان ماه ۱۳۴۸
  10. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ به رییس دانشگاه کالیفرنیا هنگام دریافت دکترای افتخاری حقوق ۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  11. فراداشت جایزه مرکوری طلا به اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بروکسل ۳۰ خرداد ماه ۱۳۵۴
  12. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر در باریابی وزیر دادگستری و سی تن از نمایندگان قضات به هنگام پیشکش لوح زرین سپاس
  13. فراداشت درجه دکترای افتخاری دانشگاه تروخییو پرو در کاخ نیاوران ۲۳ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  14. بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به هنگام دریافت درجه دکترای افتخاری از دانشگاه پرو کاخ نیاوران ۲۳ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  15. پیشکش نشان انجمن بین‌المللی دانشگاه‌های جهان به اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر ۲۷ آذر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  16. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر پس از دریافت دکترای افتخاری دانشگاه پیردین امریکا ۲۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی