عریضه جوابیه مجلسین حضور اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران ۱۳۵۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم عریضه جوابیه مجلسین حضور اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران ۱۳۵۰

مچلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
عریضه جوابیه مجلسین حضور اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران ۱۳۵۰

عریضه جوابیه مجلسین حضور اعیحضرت همایون محمدرضا پهلوى آریامهر شاهنشاه ایران‏

شاهنشاها

تشریف‌فرمایى اعلیحضرت همایون محمدرضا پهلوى آریامهر شاهنشاه ایران براى گشایش ششمین دوره تقنینیه مجلس شوراى ملى موجب کمال افتخار و سرفرازى نمایندگان دو مجلس است و این مراتب سپاس‌گزارى مجلسین را توأم با دعاى سلامت و سعادت و بقاء عمر و دوام سلطنت شاهنشاه به پیشگاه مبارک تقدیم می‌دارد.

ترازنامه فعالیت‌ها و پیشرفت‌هاى کشور در چهار سال گذشته که «نه تنها مثبت بلکه مافوق پیش‌بینى و انتظار بوده است چنانکه اشاره فرمودند نتیجه مستقیم ثبات و امنیت کشور و سازندگى و خلاقیت ملى در سایه تدابیر حکیمانه آن رهبر بزرگ بوده است.

مجلسین امیدوارند که ملت ایران در اجراى هدف‌هاى مقدس انقلاب سفید و با اتکاء به افتخارات عظیم تاریخى و ملى خود و مقام ارزنده‌اى که اینک در دوران شکوهمند زمامدارى آن شهریار بزرگ به دست آورده است بتواند با همت و توان بیشترى راه خود را ادامه دهد تا به تمدن بزرگى برسد که اکنون به سرعت به سوى آن گام برمی‌دارد و پیش می‌رود.

تقارن گشایش دوره تقنینیه جارى با برگزارى مراسم دو هزار و پانصد ساله بنیان‌گذارى شاهنشاهى افتخار بزرگى است در تاریخ مشروطیت ایران براى نمایندگان دو مجلس در این دوره تقنینیه باقى خواهد ماند.

برقرارى این آیین پرشکوه چنانچه شاهنشاه اشاره فرمودند «یادآور عالی‌ترین خصایص مادى و معنوى و اصیل‌ترین ارزش‌هاى تاریخى و مدنى کشور ما است» که در طى بیست و پنج قرن دوران شاهنشاهى راه خود را همواره در مسیر راستى و درستى و بشردوستى پیموده و در تکوین فرهنگ و تمدن جهان سهمى بسزا داشته و فراز و نشیب‌هاى تاریخ خود را با قدرت و استقامت پشت سر گذاشته و با نیروى متکى به موازین اخلاقى و انسانى پیش رفته است به همین دلیل چنانچه شاهنشاه اشاره فرمودند:

این مراسم بزرگ «همان قدر که به ما تعلق دارد متعلق به تمام عالم بشریت است» و اگر دنیاى متمدن و مترقى از همان آغاز اعلام برگزارى این جشن خود را از نزدیک در آن سهیم دانسته و شرکتى چنان وسیع و همه جانبه را آن هم در عالی‌ترین سطح فرهنگى و اجتماعى تدارک دیده است با توجه به همین حقایق مسلم تاریخى و فى‌الواقع پاسخى «به پیام پرشکوه عطار و قرون و جواب‌گوى اصالت و معنویت این پیغام» بوده است که «در سال کوروش کبیر در کشور جاودانى ما طنین‌انداز شده است» و به این گونه «یک بار دیگر رسالت تاریخى و کهن ایران در دفاع از اصیل‌ترین ارزش‌هاى تمدن و فرهنگ بشرى کانون‌هاى بزرگ علمى و فرهنگى و شخصیت‌هاى برجسته دنیاى دانش و هنر را در سراسر جهان در راه شرکت در یک بزرگ‌داشت واحد به دور هم گرد آورده است» تا سهم خود را آن طور که در خواست هنگام اجراى این آیین‌نامه بزرگ ملى و جهانى انجام دهد.

نمایندگان مجلسین سنا و شوراى ملى با اغتنام فرصت این پیوستگى معنوى و انسانى که عالم بشریت را تا این حد در تجلیل از مراسم عظیمى به یکدیگر نزدیک ساخته است می‌ستایند و مراتب احترام خود را به تمام کسانی که هر کدام بدون کمترین انتظار و صرفاً به خاطر احترام قلبى به تاریخ و فرهنگ کهن ایران در این بزرگ‌داشت جهانى شرکت جسته‌اند تقدیم می‌دارند و همان طور که شاهنشاه فرمودند:

«یقین است که این همکارى بین‌المللى در آینده زمینه‌اى براى حسن تفاهم بیشتر و اشتراک وسیع‌ترى میان مردم نیک‌روش جهان» فراهم خواهد ساخت.

نمایندگان مجلسین ایمان دارند که ملت ایران این جشن را نه به عنوان بزرگداشت تاریخ و فرهنگ و هنر و تمدن ایران در دوران دو هزار و پانصد سال شاهنشاهى و پیوندهاى روحى و معنوى خود برگزار می‌کند بلکه این مراسم را به عنوان قدرشناسى و حق‌گزارى از پیشرفت‌هاى ارزنده و برازنده دوران شهریارى آن شاهنشاه گرانقدر و مقام ارجمندى که در سایه رهبرى پیشواى بزرگ خود در میان کشورهاى جهان احراز کرده است نیز می‌ستاید و جشن می‌گیرد.

شاهنشاها

پیشرفت‌هاى کشور در دوره چهار ساله اخیر در زمینه‌هاى اقتصادى و اجتماعى و فرهنگى و هنرى و سیاسى که شمه‌اى از آن را شاهنشاه در خطبه افتتاحیه بیان نمودند و از هر جهت مورد تأیید دو مجلس است.

شاهنشاه در خطبه افتتاحیه به رشد اقتصادى کشور در چهار سال گذشته که «در سال ۱۳۴۶ به رقم یازده و نیم درصد یکى از بالاترین رقم‌هاى رشد اقتصادى جهان رسیده» و از سال ۱۳۴۷ تاکنون با قیمت‌هاى ثابت به طور متوسط ده درصد بوده است و نیز سرمایه‌گذارى‌هاى عظیمى که براى صنایع سنگین و قابل صدور ذوب آهن و شاه لوله گاز به عمل آمده اشاره فرمودند شک نیست که این جهش عظیم اقتصادى در مدت کوتاهى از زمان جز در سایه ثبات و امنیت کشور و رهبرى‌هاى خردمندانه آن پیشواى بزرگ امکان‌پذیر نبوده است چنانکه تلاش و کوشش مدبرانه و پی‌گیر شاهنشاه در مورد استیفاى حقوق ملت ایران و تمام کشورهاى نفت خیز عضو اوپک و به خصوص همسایگان هم‌کیش منجر به پیروزى بزرگى در مقابل کمپانى‌هاى نفتى شد و چنان نتایج چشمگیرى در جهت تأمین منافع کشورهاى نفت خیز انجامید که در گذشته از منافع شگرف مادى حیثیت ملى ما را نیز به نحو بارزى در تمام جهان بالا برد و در عین حال منجر به جلب توجه جهانیان نسبت به لزوم ایجاد رابطه عادلانه‌اى بین ارزش مواد خام قابل صدور ممالک در حال توسعه با بهاى محصولات و منصوعات صادراتى ممالک توسعه یافته شد.

این اقدامات به موازات افزایش تولید نفت خام به میزان چهل و هفت درصد و افزایش درآمد از پنجاه و چهار میلیارد ریال در سال ۱۳۴۹ و افزوده شدن نرخ مالیات کمپانى‌هاى نفتى به میزان پنج درصد درخشان‌ترین موفقیتى بود که در این زمینه به رهبرى شاهنشاه حاصل شد.

نمایندگان مجلسین مراتب تکریم و ستایش خود را به پیشگاه مبارک تقدیم داشته و امیدوارند با ایجاد شرکت‌هاى مختلط نفتى جدید و شرائط مساعدترى که در قراردادهاى آنها منظور شده در آینده ملت ایران شاهد پیشرفت‌هاى افزون‌ترى در راه استفاده از منابع نفتى و سایر منابع زیر زمینى خود باشد که بالمآل رشد اقتصادى سریع‌تر و چشم‌گیرترى را در پى خواهد داشت.

شاهنشاه در خطابه افتتاحیه فرمودند که:

«برنامه‌هاى عمرانى چهارم خیلى بیش از هدف‌هایی که در آغاز براى آن معین شده بود پیشرفت کرده است» مجلسین تأیید می‌کنند که کشور ما در دوره چهار ساله اخیر با امکانات همه جانبه و وسیعى که در سایه تدابیر ملوکانه فراهم آمد با سرعت غیر قابل انتظارى پیش رفته است و نکته مهم این است که این پیشرفت همه رشته‌هاى فعالیت اجتماعى و اقتصادى و فرهنگى و سیاسى را در برگرفته و هماهنگى کاملى در همه این موارد وجود داشته است.

چنانچه در این مدت رشد نیروى برق کشور نسبت به سال ۱۳۴۶ به ۳۲۰ درصد رسید و شبکه سراسرى برق فشار قوى به چهار هزار کیلومتر بالغ گشت و به موازات تأمین نیروى برق که رابطه با امر توسعه صنایع به خوبى معلوم است با توجه به اصل ملى شدن آب‌هاى کشور و استفاده از آن در امر کشاورزى و تأمین برق، بناى هفت سد مخزنى با مجموع حجمى معادل ۳۸۵۰ میلیون متر مکعب پایان یافت که با اتمام ساختمان سد رضا شاه کبیر و داریوش کبیر به نسبت قابل توجهى بر این ذخیره آب خواهد افزود و به این ترتیب چنانچه اشاره فرمودند «آب یعنى مهم‌ترین عامل زیر بناى یک کشاورزى عمقى و به هم پیوسته در قطب‌هاى مختلف کشور در دسترس اقتصاد روستائى ایران قرار گرفته است».

قسمت دیگر از فرمایشات شاهنشاه توسعه امور مخابراتى کشور در چهار ساله اخیر بود. طى این مدت با ایجاد ۳۵۰۰ کیلومتر خط مایکروویو و تأسیس ۱۳۰۰ کیلومتر دیگر با ظرفیت ۱۲۰۰ کانال تلفنى و ایجاد شبکه تلفن و تلگراف و تلکس خودکار بین شهرها و تأسیس ایسنگاه ماهواره مخابراتى اسدآباد پیشرفتى چنان حاصل شد که به زودى مملکت ما را از نظر امور مخابراتى در ردیف کشورهاى پیشرفته جهان قرار خواهد داد و به همین منوال شبکه رادیویی و تلویزیونى نیز به طور منظم توسعه یافت و چنانچه فرمودند با برنامه‌هایی که در جهت تکمیل و گسترش آن در دست اجرا است به زودى تا یازده میلیون و نیم نفر از مردم کشور ما از شبکه‌هاى تلویزیونى استفاده خواهند کرد و این نمودار دیگرى از هاهنگى برنامه‌هاى توسعه ملى ما است که با مقایسه با سال ۱۳۴۶ از پیشرفت قابل توجهى برخوردار بوده است.

افزایش در حدود شش هزار کیلومتر به راه‌هاى اصلى و فرعى که قسمت مهمى از آن روستاهاى کشور را به یکدیگر و شهرها می‌پیوندند و یک هزار کیلومتر به شبکه راه‌آهن ایران، همچنین اتصال آن از طریق ترکیه به کشورهاى اروپایى نمودار بارزى از پیشرفت‌هاى کشور است. در عین حال صرف بیش از ۲۰ میلیارد ریال در جهت اجراى طرح‌هاى لوله‌کشى و آب آشامیدنى و بناهاى بهداشتى و آموزشى و ورزشى و روستایی و بهسازى محیط شهرها و روستاهاى کشور به میزان قابل توجهى از مزایاى رفاه و آسایش و امکانات اجتماعى بیشتر برخوردار ساخته است.

اشاره شاهنشاه در خطابه افتتاحیه به افزایش ۱/۱۳ درصد به رشد بخش صنعت در تولید ناخالص و ۲۰ درصد به رشد بخش معدن نسبت به سال گذشته و افزایش صادرات کالاهاى صنعتى نمودار کاملى از اجراى یک برنامه اقتصاد سالم در کشور ما است و یقیناً با ادامه اجرا این برنامه‌هاى مفید و مترقى به زودى سیاست اقتصادى ما در گذشته تنها به منابع نفتى متکى بود از منابع گوناگون صنعتى و کشاورزى و معدنى نیز برخوردار خواهد شد. مجلسین ادامه اجراى این برنامه اساسى را که موجب استحکام کامل زیر بناى اقتصاد کشور است از هر جهت مورد تأیید قرار گرفت.

اقداماتى که در دوره چهار ساله گذشته در مورد اصول انقلاب سفید مربوط به کارگران انجام پذیرفته و شاهنشاه به آن اشاره فرمودند نمودار پیشرفت جالبى در اجراى یکى از بزرگترین اصول انقلاب سفید ایران است. در این ضمینه باید به پیمان‌هاى دسته جمعى در کارگاه‌هاى تولیدى و صنعتى و استفاده بیش از ۶۲ هزار کارگر از مزایاى آن و همچنین برخوردارى بیش از ۸۴ هزرا کارگر از مزایاى اجراى قانون سهیم شدن کارگران در سود کارخانه‌ها و تجدید نظر در حداقل مزدها و بالا رفتن سطح دستمزدها در چهار ساله گذشته اشاره کرد. در طى این مدت تعداد کارگران بیمه شده با افراد خانواده آنها به ۳ میلیون تن رسید و در جهت تأمین اجتماعى و آموزشى و امور درمانى و بهداشتى و خانه سازى براى کارگران و تصویب قانون حمایت از کارگران در برابر از کارافتادگى و پیرى و فوت برنامه‌هایی به موقع اجرا گذاشته شد که در هر مورد با معیارهاى دقیقى بررسى و طرح‌ریزى شده و از نظر حفظ حقوق و منافع کارگران با توجه به یکى از مهم‌ترین اصول انقلاب ملى به موقع اجرا در آمده است.

مجلسین اطمینان دارند که در برابر آینده نیز این برنامه‌ها با همین سرعت ادامه خواهد یافت و هم اکنون نیز کارگران ایران از مزایایى برخوردارند که در کشورهاى دیگر کمتر نظیر و مانند دارد.

مایه کمال و سرافرازی است که یکى دیگر از اصول انقلاب ششم بهمن یعنى اصل اصلاحات ارضى به یارى خداوند و در سایه ابتکار و تدابیر شاهنشاه به نتیجه مطلوب پیوست و با موفقیت انجام یافت به طوری که از اول مهر ماه آینده در سراسر ایران زارعى یافت نخواهد شد که مالک نسق زراعى خود نباشد.

این نکته مسلم است که امر اصلاحات ارضى در کشور ما با سرعتى بیش از حد انتظار و با مشکلاتى بسیار کمتر از آنچه پیش‌بینى می‌شد به مرحله اجرا در آمد در حالى که در بادى امر تصور دشواری‌هاى زیادى در اجراى آن می‌رفت.

هم‌زمان با اجراى این اصل انقلاب براى پشتیبانى بیشتر از کشاورزان و ایجاد امکانات لازم جهت بهره‌بردارى از زمین‌هاى زارعتى به امر شاهنشاه شرکت‌ها و اتحادیه‌هاى روستایی و شرکت‌هاى سهامى زراعى و فروشگاه‌هاى روستایی و شرکت‌هاى سهامى زارعى و فروشگاه‌هاى تعاون به وجود آمد و خانه‌هاى فرهنگى روستایی تأسیس شد و به این گونه همه اقدامات لازم جهت تأمین وسائل رفاه و رفع مشکلات کشاورزان و ایجاد تسهیلات و امکانات لازم براى آنان همراه افزایش سطح اطلاعات عمومى و اجتماعى روستائیان و پرورش استعدادهاى فنى و هنرى و جسمى آنان به عمل آمد.

نمایندگان مجلسین مراتب احترام و ستایش و تبریکات خالصانه خود را در قبال توفیق عظیمى که در مورد اجرا و به ثمر رسیدن این اصل مهم انقلاب سفید به دست آمده و نتیجه مستقیم آن آزادى دهقانان و برخوردارى آنان از تمام مزایاى زندگى فردى و اجتماعى است و به پیشگاه مبارک تقدیم می‌دارد.

در مورد دومین اصل انقلاب ایران یعنى ملى شدن جنگل‌ها و مراتع شاهنشاه در خطبه اختصاصیه به اختصار از اقداماتى که تاکنون در جهت احیا و حفظ این ثروت بزرگ ملى انجام پذیرفته اشاره فرمودند که از جمله آن ایجاد جنگل‌هاى دست کاشت و جنگل‌کاری‌هاى کویرى و تشکیل مجتمع صنایع چوب و کاغذ سازى و تراورس سازى و مراکز تکثیر و ازدیاد ماهى خاویار و تأسیس مرکز تحقیقات و آموزشگاه عالى منبع طبیعى و صندوق عمران مراتع است. بدیهى است که این اقدامات سودمند امکانات وسیعى در حفظ و توسعه جنگل‌ها و سایر منابع طبیعى کشور فراهم خواهد ساخت.

اشاره شاهنشاه به یکى از مهم‌ترین وزارت منابع طبیعى یعنى توجه به مسائل مربوط به محیط انسانى و جلوگیرى از آلودگى محیط و منابع آب و خاک و هوا (یکى از اهم مشکلات جهانى و از جمله مسائلى است که کشور ما نیز با آن مواجه است و اینک به امر مطاع ملوکانه باید در سرلوحه اقدامات آینده وزارت منابع طبیعى و محیط انسانى و کلیه سازمان‌ها و مراجع دیگر قرار گیرد.

به موازت پیشرفت‌هاى صنعتى و کشاورزى و اقتصادى و اجتماعى گام‌هاى بلندى که در زمینه امور آموزشى در دوره چهار ساله گذشته برداشته شده موجب تقدیر و تحسین مجلسین است.

یک نظر اجمالى به افزایش تعداد دانش آموزان دوره‌هاى ابتدایى به میزان ۳۳ و ۹۶ درصد در چهار ساله اخیر و افزایش تعداد مراکز تربیت معلم و دانسراها به میزان ۱۳۵ درصد و تعداد هنر آموزان مدارس حرفه‌اى و تکنولوژى به میزان ۲۲۴ درصد نمودار کاملى از پیشرفت امور آموزشى در رشته‌هاى مختلف به خصوص رشته‌هاى فنى است که کشور ما امروز به شدت به آن نیازمند است.

در اینجا مجلسیان در خدمات ارزنده سپاهیان دانش که تعداد آنان به ۱۲ هزار تن پسر و ۴ هزار تن دختر رسیده است با سرفرازى یاد می‌کند. قانون خدمات اجتماعى زنان که در دروه تقنینیه گذشته به تصویب مجلسن رسید همچنین قانون آموزش و پرورش منطقه‌اى و به خصوص پیکار با بی‌سوادى در سطح ملى و جهانى که به ابتکار شاهنشاه طرح‌ریزى شده و در دست اجرا است از هر جهت امکان خواهد داد که امر خطیر آموزش در کشور ما در نهایت دقت و سرعت پیش برود.

توسعه آموزش عالى و افزایش تعداد مؤسسات آموزش عالى به ۸۳ مؤسسه و تعداد دانش جویان به میزان ۶۳ درصد نسبت به چهار ساله گذشته و تکمیل دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالى در شهرستان‌ها چنانچه تعداد دانشجویان آن از صدى بیست کل دانشجویان کشور در چهار ساله گذشته به صدى ۳۳ در سال جارى بالغ گشته است، نمودار عنایت و توجه خاص شاهنشاه به تحقق اصل انقلاب آموزش کشور و ایجاد مدیریت صحیح در دانشگاه‌ها و بالا بردن کیفیت آموزش و توسعه مراکز تحقیقانى است که به نتایج سودمند آن می‌توان اطمینان کامل داشت.

اقدامات پردامنه‌ای که به ارشاد شاهنشاه در زمینه امور فرهنگى و هنرى و حفظ و تقویت میراث پرافتخار کشور و نگاهدارى ارزش‌هاى مدنى و معنوى ملت ایران انجام پذیرفته است به خصوص هماهنگ ساختن سیاست سازمان فرهنگى تحت نظر شوراى عالى فرهنگ و هنر و تأسیس فرهنگستان زبان و مؤسسه شاهنامه فردوسى و ایجاد و توسعه و کتابخانه‌ها و تشکیل کنگره و جشنوراه‌ها و پژوهش و حفظ و اشاعه فرهنگ ملى در شهرها و روستاها و همکاری‌هاى بین‌المللى در امور فرهنگى و هنرى موجب کمال و تقدیر و تحسین است. کوشش‌هاى مستمرى که در این راه به عمل آمده در کشورى که با داشتن سابقه فرهنگى و هنرى باستانى سهمى بزرگ در ایجاد فرهنگ و تمدن جهان داشته بسیار به موقع و ضرور بوده است و این نکته ایست که همواره شاهنشاه بدان اشاره فرموده و مکرر یاد آور شده‌اند که پیشرفت‌هاى تمدن امروزى در کشور ما نباید ایران را از توجه به معنویات و مواریث کهن که موجب افتخار ما است باز دارد و به این گونه راهى که اکنون در پیش گرفته‌ایم راهى است درست در جهت وصول به همین مقصد عالى که شاهنشاه ارشاد و راهنمایی فرموده‌اند.

ادامه اجراى یکى دیگر از اصول انقلاب سفید ایران در مورد خانه‌هاى انصاف و شوراهاى داورى گام بلند دیگری است در جهت تأمین اصول عدالت اجتماعى که پیوسته مورد توجه و عنایت خاص شاهنشاه بوده است و یقیناً در آینده این کوشش به نتایج عالی‌ترى خواهد پیوست و ثمرات درخشان‌ترى در پى خواهد داشت.

عنایت خاصى که شاهنشاه در خطابه نسبت به سازمان بازرسى شاهنشاهى مبذول فرموده‌اند موجب افتخار و مباهات این سازمان و همه مردم کشور و محرک مساعى بیشتر آن در جهت اجراى نیات بلند شاهانه خواهد بود. همان طور که اشاره فرمودند بازرسى وظایف خود را همواره با روح وظیفه شناسى و توجه به مسئولیت خطیرى که به آن محول شده است انجام داده و به نحو بارزى در گردش کارها و رسیدگى به شکایات و رفع مشکلات مردم مؤثر بوده و گذشته از بازرسى‌ها در ارشاد و هدایت سازمان‌هاى کشورى به اصول وظایف خود و تحق اصل انقلاب ادارى نیز تأثیر فراوان داشته و یقین است که در آینده نیز با همین بی‌غرضى و وظیفه شناسى خدمات خود را ادامه خواهد داد.

مجلسین توفیق هر چه بیشتر این سازمان پرکار و مفید را صمیمانه آرزو می‌کنند.

«گسترس بهداشت و درمان ایجاد امنیت و سلامت جسمى و روانى براى تمامى افراد مملکت» که به فرمان مطاع مبارک اساس سیاست درمانى و بهداشتى کشور به شمار می‌رود راه خود را در مسیر واقعى به خوبى می‌پیماید.

چنان که اشاره فرمودند در دوره چهار سال گذشته اخیر قدرت اجرایی واحدهاى بهداشتى تنها در مواقع عادى به چهار برابر افزایش یافته است. برنامه‌هاى بهداشت و تنظیم خانواده چنان پیشرفته که به نظر کارشناسان ملل متحد می‌توان به عنوان نمونه در سایر کشورها مورد استفاده قرار گیرد به خصوص فعالیت‌هاى سودمند سپاه بهداشت که با تشکیل سپاه خدمات اجتماعى زنان تکمیل شده و در حال حاضر تقریباً ۱۴ هزار قریه را شامل می‌شود از هر حیث شایان توجه و در خور تحسین است.

فعالیت‌هاى گسترده سازمان خیریه و اجتماعى کشور که تحت ریاست عالیه عالیاحضرت فرح پهلوى شهبانوى ایران وظایف خود را انجام می‌دهند و نیز سایر مؤسسات بزرگ خیریه مملکتى که هر یک در جهت اجراى برنامه‌هاى وسیع درمانى و امدادى و اجتماعى با قبول مسئولیت نه تنها در داخل بلکه در سطح جهانى خدمات پرارزشى انجام می‌دهد که مایه افتخار کشور ما در صحنه بین‌المللى و در امور اجتماعى و بشردوستانه است، موجب کمال تقدیر و سپاس‌گزاری است.

مجلسین امیدوارند در ضل توجهات ملوکانه در سایه حسن تدبیر و علاقه‌مندى خاص علیاحضرت فرح پهلوى شهبانوى ایران و خواهران گرامى شاهنشاه پیوسته بر دامنه این خدمات سودمند افزوده شود و مردم کشور بیش از بیش از مجاهدات ارزنده این مؤسسات خدمت‌گزار و دیگر سازمان‌هاى فرهنگى و هنرى بهره‌مند گردند.

برنامه‌هایی که دولت با همکارى بخش خصوصى در مورد خانه‌سازى در دست اقدام دارد با توجه به اهمیت ایجاد مسکن و تأمین تسهیلات لازم در این باب از جمله برنامه‌هاى مفیدى است که مجلسین امیدوارند هر چه زودتر به نتیجه مطلوب برسد.

اجراى این برنامه همراه با افزایش تدریجى حقوق‌ها و ایجاد تعادلى در این باب که مورد توجه خاص شاهنشاه است و در خطابه افتتاحیه‏ به آن اشاره فرمودند موجب برقراى توازن بیشترى در زندگى افراد کم درآمد و ایجاد وسائل رفاه و آسایش بیشترى براى آنان خواهد بود. مجلسین به سهم خود آماده‌اند که همکارى‌هاى لازم را در هر مورد با دولت انجام دهند.

موفقیت‌هاى بزرگى که در نتیجه اجراى سیاست مستقل ملى نصیب کشور ما شده و نقش قاطع و واقع‌بینانه شاهنشاه ایران در صحنه مسائل جهانى کشور ما را از چنان حیثیت و احترام بین‌المللى برخوردار ساخته است که نظیر آن را در دنیاى امروز کمتر می‌توان یافت.

در نتیجه اجراى این سیاست روابط ما تقریباً با همه کشورهاى جهان براساس حسن تفاهم و احترام متقابل و هم‌زیستى و در بسیارى از موارد بر پایه همکارى مثبت و ثمربخش استوار شده است. از جمله روابط ما با تمام همسایگان خود به خصوص همسایه بزرگ شمالى اتحاد جماهیر شوروى چنان که شاهنشاه فرمودند و بر مبناى احترام متقابل و براساس حسن مناسبات کامل قرار دارد و تنها یکى از همسایگان ماست که با کمال تأسف از جاده حق و حقیقت دورافتاده و روشى برگزیده که در دنیاى امروز کاملا منفور و مردود است و خود را وارث استعمارى می‌داند که از صحنه جهان رخت بسته و مختصر آثار باقیمانده آن نیز در حال محو و نابودى است.

با این همه چنان که شاهنشاه فرمودند اگر این همسایه نیز به حقیقت سیاست نارساى خود واقف گردد و از نداى منطق پیروى نماید و با روحیه‌اى غیر استعمارى مانند سایر همسایگان ایران دست به سوى ما دراز کند حاضر خواهیم بود بهترین روابط دوستى و تفاهم را با آن برقرار کنیم.

به پیروى از همین اصل احترام کشور ایران به ارشاد شاهنشاه همواره حقوق ملل دیگر و به خصوص همسایگان خود را محترم داشته و پیوسته با روح تفاهم و بلند نظرى در حل و رفع مشکلاتى که پیش آمده است کوشش کرده و نمونه بارز آن مشکل بحرین بود که با بهترین وجهى مرتفع گشت و اکنون بحرین به صورت کشورى مستقل و به عنوان یکى از نزدیک‌ترین دوستان ایران شناخته شده است.

سیاست ایران نیز در مورد خلیج فارس نیز حاکى از همین واقع‌بینى و ژرف‌نگرى است چنان که شاهنشاه مکرر فرمودند باید آثار استعمار در این منطقه از جهان به کلى از میان برود و سرنوشت کلیه سرزمین‌هاى خلیج فارس تنها به دست مردم آن اداره شود و دفاع از امنیت خلیج فارس نیز منحصراً مربوط به کشورهاى این منطقه باشد. این سیاستى است روشن و کاملاً منطبق با موازین و اصول بین‌المللى که در راه تحقق آن شاهنشاه ایران با اراده‌اى استوار و عزمى راسخ گام برداشته و پیش رفته.

مورد اختلاف اعراب و اسرائیل شاهنشاه بلافاصله و در همان نخستین روزهاى بعد از جنگ عقیده قاطع خود را بیان داشته و فرمودند که دنیاى امروز چنان نیست که بتوان سرزمین‌هاى دیگران را به قدرت نظامى تصرف نمود و نگاهداشت و قویاً خروج قواى اسرائیل را از سرزمین‌هاى اشغالى خواستار شدند و از آن تاریخ تاکنون هم سیاست ملت ایران با ارشاد و هدایت شاهنشاه پشتیبانى کامل از قطعنامه بیست و دوم نوامبر ۱۹۶۷ شوراى امنیت بوده است که بهترین راه منطقى حل این اختلافات پردامنه و زیان‌بخش به شمار می‌رود.

تصمیم شاهنشاه در مورد رابطه سیاسى با جمهورى خلق چین یعنى کشورى که از دیر باز با کشور ما رابطه تاریخى و اقتصادى و فرهنگى تصمیمى کاملاً متکى به مصالح و سیاست مستقل ملى ما است.

مجلسین با تأیید کامل این سیاست امیدوراند این برقرارى روابط به سود هر دو کشور بیانجامد و به نتیجه مطلوب بپیوندد.

مجلسین تأیید می‌کنند که مهم‌ترین عامل پیشرفت‌ها و موفقیت‌هایی که نصیب ملت ایران شده امنیت و ثبات و حاکمیت کشور است که شاهنشاه ایران با نهایت قدرت قدرت و درایت در ایجاد و حفظ و حراست آن همت گماشته‌اند.

مجلسین تأیید می‌کنند که در کشور ما کمال آزادى منهاى آزادى در خیانت به مملکت به همه افراد داده شده و چنان که شاهنشاه فرمودند «هر فردى از افراد مملکت در مقام و شرایطى احساس مى‌کند نوعى اشتراک در منافع کلى و عمومى جامعه دارد، لیکن آنچه مسلم است به هیچ کس اجازه کوچکترین تخطى به مصالح کشور و خیانت به اصولى که براى ملت ایران مقدس و مورد کمال احترام است داده نخواهد شد و بدیهى است هر گونه تلاشى در این راه به شدت محکوم به سرکوبى و نابودى خواهد شد».

«رسیدن به دنیاى آرام و متمدن که به طور کنترل شده‌اى خلع سلاح شده باشد» آرزوى باطنى رهبر بزرگ ملت ایران است و براساس همین اندیشه بلند مکرر پیشنهاد فرموده‌اند که اگر سایر کشورهاى این ناحیه از جهان بپذیرند خاورمیانه منطقه‌اى غیراتمى اعلام شود ولى در عین حال اراده شاهانه مبنى بر تقویت کامل قواى دفاعى مملکت چنان که قادر باشد به خوبى از سرحدات کشور و تمامیت آن و حراست کند از هر جهت مورد کمال تأیید و پشتیبانى مجلسین است و این بشارت بزرگى است براى ملت ایران که نیروهاى مسلح شاهنشاهى تا پایان دوره تقنینیه حاضر به حد خود خواهد رسید.

شاهنشاه در پایان خطابه افتتاحیه در مورد اصول سیاست خارجى کشور چنین فرمودند: «خواهیم کوشید نه تنها منافع حقه خویش را در صحنه بین‌المللى حفظ بکنیم بلکه پیام آور صلح و دوستى و مبشر جهانى عالی‌ترین اصول و موازین انسانى باشیم و نیروهاى مادى و معنوى خود را تا آنجا که در توانایی ما است در دفاع از اصول بشرى و مصالح حقه جامعه انسانى به کار بگماریم.

ما تاکنون در این زمینه از راه اقداماتى نظیر رهبرى بین‌المللى پیکار با بى‌سوادى و تشکیل لژیون جهانى خدمت‌گزاران بشر و دفاع از اصل حق و عدالت در سازمان ملل متحد و سایر مجامع بین‌المللى در ایفاى این رسالت معنوى کوشیده‌ایم و در آینده نیز خواهیم کوشید».

مجلسین این خط‌مشی عالى را که نتیجه کمال و درایت و حسن تبدیر و عظمت فکر و روشن‌بینى شاهنشاه ایران است می‌ستاید و آن را قویاً مورد تأیید قرار می‌دهند و امیدوارند روزی فرا رسد که همه زمامداران به همین حد از واقع‌بینى و دوراندیشى به حقایق امور بنگرد تا جامعه بشریت بتواند با صلح و صفا و دوستى و وداد راه خود را به سوى حقیقت و عدالت و معنویت انسانى بپیماید و جهان در پناه صلح و آرامش واقعى به رفع مشکلات و مصائب اجتماعى خود که اکنون به شدت گریبان‌گیر اوست بپردازد و در این میان ملت ایران باید در عین پیروى از اصول مسلم که به سابقه تاریخ و فرهنگ کهن خود به آن مبعوث است همواره بیدار و هوشیار و آماده باشد زیرا تا بشریت پایبند مشکلات و نابسامانی‌هایی است که همواره از آن آگاهیم هیچ ملتى نمی‌تواند خود را از موانع و مشکلات جهانى دور و برکنار نگاهدارد.

شاهنشاها

ابراز عنایتى که در خطابه افتتاحیه نسبت به نمایندگان دوره پنجم مجلس سنا و دوره بیست و دوم مجلس شوراى ملى فرموده‌اند سند افتخاری است که موجب مباهات و سرافرازى همه آنها است، ایمان قاطع داریم که در این دوره تقنینیه نیز نمایندگان مجلس بتوانند با همان صداقت و صمیمیت و احساس مسئولیت خدمت کنند و موجبات سربلندى خویش را در پیشگاه با عظمت آن شاهنشاه بزرگ ایران فراهم سازند.

اینک با کمال افتخار آمادگى مجلسین را براى شروع به کار به عرض پیشگاه مبارک می‌رساند.