سخنرانی محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام باریابی هیات مدیره کانون وکلای دادگستری و پیشکش جامه وکالت و لوح منشور انقلاب ۴ آذر ماه ۱۳۴۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی سوم/سال ۱۳۴۵ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۶ خورشیدی تازی

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم


۴ آذر ۱۳۴۶

سخنان شاهنشاه در شرفیابی هیأت مدیره کانون وکلای دادگستری ایران

(به‌مناسبت تقدیم جبه مخصوص وکالت و لوح منشور انقلاب به پیشگاه شاهنشاه و شهبانوی ایران)

از هدیه‌ای که آقایان به نمایندگی کانون خودتان به من و به شهبانوی ایران دادید، متشکرم. به خصوص از لحاظ اینکه اگر کار ما هر روز پوشیدن این لباس برای دفاع از حقوق مردم و یا منافع مردم نیست ولی در لباس دیگر به هر صورت با همان روحیه فکر ما متوجه این موضوع هست، و هر اقدام و هر کاری که انجام می‌دهیم برای دفاع از حقوق مردم است. انشاءالله وضعی پیش بیاید و اوضاع مملکت ما از لحاظ اجتماعی و قانونی طوری محکم بشود که حقوق افراد مملکت را اجتماع مملکت و قوانین مملکتی تا حد زیادی خودبه‌خود حفظ بکند. می‌شود گفت که اقدامات و نقشه‌هایی که ما طرح و دنبال می‌کنیم، در واقع کار آقایان را در آینده روزبه‌روز کمتر خواهدکرد، گو اینکه جمعیت مملکت زیاد خواهدشد و تا زمانی که اختلاف سلیقه اصولاً از مظاهر فکر و زندگی و از مظاهر بشر و تمدن هست این قبیل دفاع از اختلافات سلیقه و از کارهای زندگی مادی ضروری خواهدبود، ولی امیدوار هستیم که حتی‌المقدور این نوع اختلافات در جامعه ایرانی کمتر بشود. اختلافات عمده‌ای که در ایران موجود بود، اگر دقت بکنید در خارج از شهرها بیشتر اختلافات ملکی بود ولی بر اثر تصمیمات کلی که راجع به اصلاحات ارضی در این مملکت اتخاذ کردیم عن‌قریب این نوع اختلافات خیلی محدود و غیر قابل اعتنا خواهندبود. با وجود این در خارج از شهرها، در دهات و روستاهای ایران با ایجاد خانه انصاف وضعیتی پیش آمده‌است که خیلی از اختلافات محلی به وسیله خود مردم رسیدگی و حل و فصل می‌شود. گزارشاتی که به من می‌دهند حاکیست از آرایی که خانه‌های انصاف صادرمی‌کنند. حقیقتاً بر اساس مبانی حقوقی و کاملاً عاقلانه و عادلانه است. شوراهای داوری که در شهرها ایجادشده نیز متکی به این اصل است که اختلافات کوچکی که می‌شود آنها را به این وسیله حل کرد، حل بشود. ولی اساساً وقتی که عدالت اجتماعی در مملکت برقرارشد و زندگی همه به وسیله قوانین مترقی تأمین گردید و به خصوص اگر فکری که ما برای ایجاد تعاونیها و شرکتهای بیمه گوناگون از موقعی که کسی در این مملکت در این آب و خاک تولد پیدامی‌کند تا موقعی که چشم از حیات می‌بندد داریم، به طور کامل عملی شود، همه اینها تضمین‌هایی است که شکایت مردم را اصولاً از همدیگر کمتر خواهدکرد.

مطمئن هستم که هر چند شاید زندگی و معاش شما از این راه تأمین می‌شود، معهذا آن روحیه‌ای که محرک شما هست روح رسیدگی به تظلمات مردم است و با داشتن چنین روحیه‌ای قطعاً خوشحالتر می‌شوید که تظلمات مردم اصولاً کمتر باشد، ولو اینکه به کمتر کارکردن طبقه شما منجر بشود. معهذا همانطور که گفتم هر قدر که جامعه ایرانی مترقی هم بشود باز روح بشر و تفاوت سلیقه همیشه احتیاج به یک عده وکلای دادگستری متبحر، زبردست، فعال، وارد به قوانین دارد. حتی هر کدام از شما باید یک نوع پزشک روانی باشید تا زندگی را از هر زاویه‌اش بتوانید درک بکنید و حقوق موکل خودتان را از زاویه حق که به جای خود، ولی از زاویه فردی و شخصی او نیز با در نظر گرفتن تمام شرایط و دلایلی که هر پرونده‌ای را ممکن است تشکیل بدهد نگاه کنید و کار را از روی وظیفه قانونی و وجدانی خودتان انجام بدهید. این است که من پیشرفت استحکام و احترام این طبقه از مردم ایران را خواستار هستم. وظیفه شما وظیفه انسانی و بس خطیری است. امیدوارم در کار خودتان هر روز قوی‌تر، محکم‌تر و راسخ‌تر پیش بروید و از این راه به جامعه ایران خدمت بکنید.