سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران هنگام گشایش ششمین دوره مجلس سنا ۱۴ مهر ماه ۱۳۳۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۳۴ خورشیدی تازی

بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر/ سال ۱۳۳۴


سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران هنگام گشایش ششمین دوره مجلس سنا ۱۴ مهر ماه ۱۳۳۴

به امید عنایات پروردگار توانا ششمین دوره اجلاسیه مجلس سنا را افتتاح می‌نماییم.

در این یک سال گذشته قدم‌های بلندی در راه بهبود وضع کشور برداشته شده و پیشامدهای نیکو و سودمندی رخ نموده که همه دال بر حسن روابط ما با سایر کشورها است.

از آن جمله رفع اختلافات مرزی و مالی با دولت شوروی و تحکیم مبانی دوستی مابین دو کشور است که نتیجه مثبت آن دعوتی است که از طرف آن دولت دوست و همجوار از ما به عمل آمده‌است.

سپس مسافرت اعلیحضرت ملک سعود به ایران است که مایه کمال مسرت ما و موجب تشیید روابط دیرین دو ملت گشته و در آینده نیز نتایج مطلوب دیگری به بار خواهدآورد.

و باز از وقایع نیک، دیداری است که حضرت رئیس جمهوری ترکیه از کشور ما نموده و در توجه دادن دو مملکت به بسط روابط اقتصادی و سیاسی و حفظ منافع مشترک، اتفاق مؤثری به شمار می‌آید و نیز دعوتی که دولت هندوستان از ما نموده، پیوندهای کهن و علاقه قدیم این دو ملت را نسبت به یکدیگر تجدید می‌کند.

در دوره اجلاسیه گذشته معضل نفت که باعث خسارات فراوان گشته‌بود، حل شده و قوانین مهم دیگری از قبیل قانون مالیات بر درآمد و قانون منع کشت خشخاش، یعنی برانداختن ریشه فسادی که سالیان دراز کشور را به بلایی مبرم گرفتار کرده‌بود، به تصویب مجلس رسید.

قانون تقسیم خالصجات که از تصویب مجلس سنا گذشته، البته به زودی از تصویب مجلس شورا نیز خواهد گذشت.

ما از حسن نیت و مراقبت نمایندگان دو مجلس در وضع قوانین اظهار کمال خوشوقتی و رضامندی می‌نماییم.

دولت نیز در این مدت گذشته از تهیه لوایح قانونی، به اقدامات مفید و لازمی دست زده و امیدواریم با تصویب لایحه عمرانی که از طرف دولت به مجلس پیشنهاد شده، برنامه‌های عمرانی هر چه زودتر به مرحله عمل درآید.

انتظار داریم که این رویه با جدیت بیشتری در این دوره ادامه یافته، قدم‌های بزرگتری به سوی هدف اصلی که آسایش عمومی و عدالت اجتماعی است، برداشته شود و به خصوص در تقویت بنیه دفاعی کشور که ضامن استقلال و وسیله کمک به حفظ صلح جهان است، تدابیر لازم اتخاذ گشته و این امر که از مهمترین وظایف به شمار می‌آید، بر سایر امور مقدم باشد.

گذشته از شواهد تاریخ، همه به خاطر دارید که بی‌طرفی و نیات صلح‌جویانه ملت و دولت ایران در دو جنگ جهانی اخیر به هیچ وجه از تجاوز به حدود و پایمال کردن حقوق این کشور مانع نگردید و همچون حریقی که بر خانه‌ای بگذرد، آثار شوم آن نه تنها هنوز در سرتاسر مملکت هویدا است، بلکه خرابی‌های مادی و معنوی که از این دو آتش‌سوزی دامنگیر ما شده، سالیان دراز مرمت نخواهدشد.

پیش از این جنگ‌ها تصور می‌رفت که قرارداد و مقاوله‌نامه‌های رسمی بتواند در هر حال بر روابط بین‌المللی ناظر و حاکم باشد و حدود و ثغور ممالک بی‌طرف را از هر گونه تعرض و تعدی مصون بدارد، لیکن حوادثی که طی این قرن اتفاق افتاد، خلاف این تصور را بر جهانیان مخصوصاً بر ملل ضعیف هویدا ساخت و مبرهن گردید که بی‌طرفی نه تنها زورمندان را از زورگویی و درازدستی‌بازنمی‌دارد، بلکه آنان را به قهر و غلبه برمی‌انگیزد و بنابراین هر کشوری که برای دفاع از مرز و بوم خود مهیا نمی‌باشد، گذشته از آنکه استقلال و آزادی و شرافت خود را به دست حادثات سپرده، به علت ضعف قوا موجب تحریک مطامع زورمندان و در نتیجه مخل صلح و آرامش جهان می‌گردد.

این تجربه که برای اهل عالم به قیمت قربانی‌های بی‌شمار و ویرانی‌های بی‌حساب به دست آمده، مورد توجه خاص بناگزاران سازمان ملل متحد واقع گشته و برای جلوگیری از تجدید حوادث شوم و خونین تجویز کرده‌اند که کشورها به منظور دفاع از استقلال و مرزهای خود به صورت منطقه‌ای با هم متحد شوند و نیروی واحدی تشکیل بدهند تا درصورت بروز خطر به کمک یکدیگر در مقابل قوای متجاوز ایستادگی کنند، با این حال اتحاد کشورهایی که دارای منافع مشترک می‌باشند، به اجرای یکی از منظورات مهم سازمان ملل متحد کمک به سزایی خواهدکرد.

دولت می‌بایستی با در نظر گرفتن این حقایق، آنچه لازمه تدابیر و اقدام است برای تهیه دفاع از حدود و حقوق کشور به عمل بیاورد و حسن ظن بی‌جا را در امری چنین خطرناک دخالت ندهد. جای شبهه و تردید نیست که تقویت بنیه دفاعی کشور ما به هیچ تعبیر جنبه تعرضی نخواهد داشت و هیچ گونه خللی به روابط دوستانه ما با سایر کشورها وارد نخواهد ساخت، چنانکه ما نیز هرگز تجهیزات و اقداماتی را که دیگران برای تقویت بنیه دفاعی خود به عمل آورده‌اند، موجب نگرانی فرض نکرده‌ایم.

بدیهی است دولت کماکان در سیاست خارجی به پیروی از منشور ملل متحد در حفظ و تحکیم روابط حسنه با سایر دول و با رعایت احترام متقابل کوشا خواهدبود.

ما انتظار داریم که افراد ملت هوشیار و دلیر ما، به خصوص جوانان، به آینده درخشان این سرزمین کهن خوش‌بین باشند و حس بدبینی و ناامیدی را که موجب انحطاط هر ملتی است از خود دور کنند و در مقابل هیچ سختی و پیشامد ناگواری رجاء به خداوند و اعتماد به نفس را از دست ندهند.

اطمینان داریم که با نیروی مادی و معنوی که در این کشور وجود دارد، ایران عزیز ما می‌تواند با پشتکار و جد و جهد مقامی را که بدان استحقاق دارد، در جهان متمدن امروز احراز نماید.

از خداوند متعال مسئلت داریم که نعمت صلح پایدار را از جهانیان دریغ نفرموده و سران کشورهای بزرگ را که در این راه مجاهده می‌کنند، موفق گرداند و نیز کشور ما را همواره در راه صلاح و رفاه و تعالی رهنمایی و استعانت فرموده، نمایندگان دو مجلس و خدمتگزاران را در ایفای وظیفه مؤید بدارد.