سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام دریافت دکترای افتخاری از دانشگاه ملی ایران ۲۴ آبان ماه ۱۳۴۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی سوم/سال ۱۳۴۵ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۶ خورشیدی تازی

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم
ShahbanouDoctoralDegreeArchitectureMelliUniversity1346.jpg

سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام دریافت دکترای افتخاری از دانشگاه ملی ایران ۲۴ آبان ماه ۱۳۴۶

اخذ درجه دکترای افتخاری از دانشکده اقتصاد این دانشگاه امروز برای من باعث بسی خرسندی است. نه فقط از جهت اینکه یک بنگاه فرهنگی دیگر بر سایر دستگاههای علمی و اقتصادی مملکت اضافه شده‌است، بلکه اهمیت تدریس علم اقتصاد و فراگرفتن آن امروز بیش از هر موقعی برای مملکت ما مسلم است. حتی می‌خواهم بگویم که کسانی که مستقیماً نیز این تحصیلات را فرانمی‌گیرند باید نسبت به این علم در جامعه امروزه به اندازه کافی به فراخور حال خود و کاری که انجام می‌دهند، آشنایی داشته‌باشند.

مثلاً هر کسی که کاری انجام می‌دهد باید بداند که حاصل کارش در آخر سال به چه میزان است و دستمزد حاصل از این کار زندگی او را تا چه حدی تأمین می‌کند و به تولید سرانه ملت ایران تا چه حدی کمک می‌نماید. پس فراگرفتن این علم حتی در ابتدایی‌ترین شکل آن، امروز از واجبات است و به طریق اولی جامعه‌‌ای مثل جامعه ایران با امکانات بی‌انتهایی که برای پیشرفت آن فراهم است باید به رموز و فنون این کار و حتی به آینده‌ای که در مقابل جامعه انسانی هست آشنا بشود. از حالا در دانشکده‌های ما در تعلیمی که راجع به اقتصاد و غیره می‌دهند باید حتی حساب بکنند که پیشرفت علم و صنعتِ تجسس در دنیا احتمالاً تا ده سال دیگر چه تغییراتی به شکل صنعت و بنابراین به اقتصاد ملل خواهدداد. از حالا باید پیش‌بینی بکنند که ورود دستگاههای ترانزیستوری و دستگاههای حساب و به هر صورت صنایع الکترونیک و حتی اشعه لیزر و غیره چه تحول و چه انقلابی در صنعت و اقتصاد دنیا ایجاد خواهدکرد.

ما که تصمیم داریم جزو ملل مترقی دنیا باشیم و انشاءالله در پیشاپیش آنها حرکت بکنیم، باید با امکانات خدادادی، خود را از لحاظ علمی و انسانی حتماً آماده بکنیم و این ممکن نخواهدبود مگر اینکه مؤسساتی از قبیل این مؤسسه علمی و مؤسسات دیگری از لحاظ تجسس و لابراتوار و قسمتهای فنی تروتکنیک کامل ایجادبکنیم که آنرا هم خوشبختانه مشغول هستیم.

دانشکده‌های فنی مملکت در سایر دانشگاهها به سرعت رو به تکامل می‌روند. اگر امروزه دانشکده فنی دانشگاه تهران را با چند سال پیش مقایسه بکنید تفاوت آن را خواهیددید. در دانشگاه پهلوی شیراز، دانشکده فنی درجه یک ایجاد خواهدشد. سعی خواهدشد که دانشگاه صنعتی آریامهر هم‌طراز و هم‌ردیف مؤسسات مشابه خود در دنیا قراربگیرد.

تأسیس وزارت جدیدی که به همین منظور به‌وجود آمده برای این است که تحصیلات عالیه و تجسس در این مملکت اهمیتی را که باید داشته باشد، پیداکند. عقب‌مانگی خود را باید با سرعت جبران بکنیم، و به همین جهت هر نوع پیشرفتی که در این قبیل مؤسسات پیدامی‌شود باعث خوشوقتی من است، کما اینکه همین دانشگاه از سال گذشته تا به حال به مقدار خیلی قابل توجهی هم از لحاظ تأسیسات و امکانات و هم از لحاظ تعداد دانشجویان ترقی کرده‌است.

توفیق همگی را در این راه از درگاه خداوند متعال خواستارم.