سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام به سرفرازی ورود نیکلای پادگورنی صدر هیات رییسه شورای شوروی ۶ فروردین ۱۳۴۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۹ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی رسمی شام به سرفرازی ورود حضرت نیکلای پادگورنی صدر هیات رییسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در کاخ نیاوران ۶ فروردین ۱۳۴۹


حضرت صدر هیأت رئیسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی،

برای من مایه کمال خوشوقتی است که امشب در پایتخت کشور خود میزبان آن حضرت باشم.

من از سفر دو سال پیش خود به اتحاد جماهیر شوروی و از همه سفرهای دیگر خودم به کشور مهمان‌نواز شما، خاطره بسیار دلپذیری دارم و پذیرایی‌های گرم دولت و مردم شوروی را هیچ وقت فراموش نمی‌کنم. صمیمانه امیدوارم که آن حضرت و همراهانشان نیز از دیدار کشور ما خاطره مشابهی را همراه ببرند.

شاید احتیاجی نباشد که در اینجا به روابط عمیق و دیرینه دو کشور خودمان اشاره کنم، زیرا مردم دو سرزمین ما و شما به خوبی به وسعت این روابط آشنا هستند و تاریخ مرابطات سیاسی و اقتصادی و فرهنگی ملل ما در طول قرون متمادی یکی از مسائلی است که نه تنها محافل علمی کشور ما، بلکه بسیاری از مراکز علمی و دانشمندان عالی‌قدر اتحاد شوروی با علاقه و پشتکار شایان ستایشی درباره آن کار می‌کنند و هر ساله آثار تحقیقی جالب و تازه‌ای در این باره انتشار می‌دهند. من در بیانات سال ۱۹۶۸ خود در مسکو مراتب تحسین و تقدیر خویش را از فعالیت‌های وسیع ایران‌شناسی شوروی ابراز داشتم و اکنون نیز با استفاده از حضور آن حضرت بدین کوشش‌ها و مطالعات ارزنده صدها دانشمند شوروی درباره تاریخ ایران و در سایر رشته‌های تمدن و فرهنگ و هنر ایرانی درود می‌فرستم.

وسعت این مطالعات تنها یکی از مظاهر فعالیت خلّاقه فراوانی است که اکنون در همه رشته‌ها اعم از علمی و صنعتی و فرهنگی و کشاورزی و غیره در کشور مترقی شما صورت می‌گیرد و من خوشوقتم که در سفرهای متعدد خویش به نواحی مختلف سرزمین‌های پهناور اتحاد شوروی، با قسمت مهمی از این کوشش‌ها و موفقیت‌های مردم شما آشنا شدم. بدیهی است که به عنوان یک همسایه دوست و نیک‌اندیش از توجه بدین فعالیت‌ها و پیشرفت‌ها صمیمانه احساس خوشوقتی می‌کنیم و توفیق هر چه بیشتر ملل شوروی را در راه ترقی و تعالی آرزومندیم.

برای من تذکر این نکته مخصوصاً مایه خوشوقتی است که امروز بین دو کشور ما همکاری اقتصادی وسیع و ثمربخشی در جریان است. قراردادهای ما در مورد ساختمان کارخانه ذوب‌آهن در ایران و صدور گاز ایران به شوروی و همکاری دو کشور در استفاده مشترک از منابع رود ارس و مبادلات وسیع بازرگانی و موافقتنامه مربوط به استفاده از راه‌های ترانزیتی و سایر همکاری‌های اقتصادی و صنعتی و فنی، عواملی است که دو کشور ما را بر اساس حسن همجواری و همکاری مشترک بیش از پیش به یکدیگر نزدیک کرده و مرزهای ایران و شوروی را به صورت مرزهای صلح و دوستی درآورده‌است. یقین دارم این نوع همکاری مثبت می‌تواند نمونه خوبی از حسن تفاهم و همزیستی و همکاری مسالمت‌آمیز ملل، توأم با احترام به حاکمیت و حقوق یکدیگر باشد. از طرف دیگر دو کشور ما در مسائل بین‌المللی از بسیاری جهات دارای نظریات مشابه هستند و به خصوص در زمینه احترام به سازمان ملل متحد و منشور آن و تصمیم‌های هیأت‌های نمایندگی‌مان، تقریباً در تمام موارد با یکدیگر همکاری دارند.

ما عقیده داریم که در مورد کلیه اختلافات و بحران‌هایی که امروزه در نقاط مختلف جهان وجود دارد، تنها راه حل منطقی، رعایت منشور ملل متحد به خصوص اجرای قطعنامه‌های آن است. همچنین عقیده راسخ ما این است که استعمار که از جهان رخت بربسته است، نمی‌تواند میراثی به صورت بقایای استعمار کهن، یا تبعیضات نژادی از خود بر جای گذارد، زیرا امروز حاکمیت کامل ملل و عدم دخالت آنها در امور داخلی یکدیگر و حقوق انسانی افراد اعم از هر نژاد و هر ملیت، به صورت حقوق مسلم و تردیدناپذیر درآمده‌است.

اصل احترام به حاکمیت ملی ایران از نخستین روز ایجاد حکومت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی توسط ولادیمیر ایلیچ لنین اعلام شد و از این جهت اکنون که کشور اتحاد جماهیر شوروی مراسم صدمین سال تولد او را با شکوه تمام برگزار می‌کند، من به نام ملت ایران، به خاطره لنین که ما او را دوست برجسته کشور خویش می‌شماریم، درود می‌فرستم.

حضرت صدر هیأت رئیسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی،

اجازه دهید سلامت و شادکامی شخص شما، پیشرفت و رفاه روزافزون ملل اتحاد شوروی، و توسعه همه‌جانبه همکاری ثمربخش کشورهای خودمان و صلح و تفاهم بین‌المللی را آرزو کنم.