سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی رسمی شام به سرفرازی ورود پرزیدنت ایتالیا و بانو ۲۴ آذر ماه ۱۳۵۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۳ خورشیدی تازی

دیدار رسمی جووانی لیونه پرزیدنت ایتالیا و بانو از ایران ۲۸-۲۴ آذر ماه ۱۳۵۳ خورشیدی


سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی رسمی شام به سرفرازی ورود پرزیدنت ایتالیا و بانو ۲۴ آذر ماه ۱۳۵۳

حضرت رئیس جمهوری

برای شهبانو و من پذیرایی از آن حضرت و بانو لئونه در کشور خودمان مایه کمال خوشوقتی است. من در این ابراز خوشوقتی در واقع ترجمان احساسات عمیق و دوستانه ملت ایران هستم، زیرا رابطه دو ملت ایران و ایتالیا رابطه‌ای است که سابقه آن از حد عادی روابط کشورها و ملل فراتر رفته و عملاً دوران ممتدی از تاریخ را دربر گرفته است. دو کشور ما وارث دو امپراتوری بزرگ جهان کهن هستند که نقش هر یک از آن‌ها در تاریخ و تمدن و فرهنگ بشری نقشی درجه اول و قاطع بوده است. چه در زمان شکوه و رونق این امپراتوری‌ها و چه در دوران‌های پر نشیب و فراز بعد از آن تا به امروز همواره روابط وسیع سیاسی، اقتصادی، بازرگانی، فرهنگی و هنری میان ملت‌های ما برقرار بوده و در این مدت طولانی هر یک از این دو ملت از همکاری دیگری در راه توسعه تمدن و فرهنگ خویش بهره مند شده است. از نظر تاریخی تذکر این نکته برای من مایه خوشوقتی است که ملت شما نه تنها در طول قرون متوالی مستقیماً با ایران روابط دوستی و همکاری داشته، بلکه به موازات آن نقش مهمی در گسترش رابطه ما با دیگر کشورهای غرب و شناساندن فرهنگ و تمدن ایرانی بدانان ایفا کرده است. نخستین سفرنامه مربوط به ایران بطوری که می‌دانیم توسط مارکوپولو جهانگرد ونیزی نوشته شده و نخستین فرهنگ زبان فارسی در اروپا در آغاز قرن چهاردهم مسیحی در رُم تدوین گردید و نیز اولین مرکز تدریس زبان فارسی در همان قرن در ایتالیا بوجود آمد.

روابط وسیع دربار ایران عصر صفوی با جمهوری‌های ونیز و ژن و فلورانس از عالی‌ترین و ثمربخش‌ترین نمونه‌های روابط تاریخی بین‌المللی است. در عین حال ما قسمتی از بهترین تحقیقات ایران شناسی و کارهای ادبی مربوط به ایران را در دو قرن اخیر مرهون دانشمندان و ادبای ایتالیا هستیم و من مایلم در این مورد بخصوص از خدمت پر ارزش دانشمند فقید ایتالیایی «ایتالوپیستی» که در اواخر قرن گذشته شاهنامه فردوسی را بطور کامل به شعر ایتالیایی ترجمه و در چند هزار صفحه منتشر کرد تقدیر کنم. تشکیل چندین کنگره بین‌المللی مربوط به تاریخ و فرهنگ ایران در رُم از طرف فرهنگستان ملی ایتالیا در طول چند سال گذشته و فعالیت‌های انستیتوی روابط فرهنگی ایتالیا با خاورمیانه و خاور دور در مورد کاوش‌های باستان شناسی و ترمیم آثار تاریخی و هنری مختلف ایران، نمونه‌ای دیگر از این همکاری‌های سودمند دو کشور در زمینه‌های فرهنگی و هنری است. باید با خوشوقتی یادآوری کنم که به موازات این امر در ایران نیز از سال‌های پیش فعالیت گسترده‌ای در زمینه شناسایی آثار فرهنگ و ادب و هنر ایتالیا صورت گرفته است که بطور منظم ادامه دارد. خوشبختانه امروزه این روابط دیرینه هنری و فرهنگی با روابط وسیع اقتصادی و صنعتی و فنی تکمیل شده است. قراردادی که در سال ۱۹۵۷ در زمینه نفتی بین دو کشور ما امضاء شد در واقع سرآغاز دوران تازه‌ای در روابط جهانی در این رشته بود که تحولات بنیادی بعدی را به دنبال داشت. از سال گذشته کمیسیون مشترک ایران و ایتالیا برای همکاری‌های اقتصادی شروع به کار کرده است که برنامه کار آن رشته‌های متنوع انرژی، فولاد، آلومینیوم، کشتیرانی، نساجی، ساختمان، صنایع کشاورزی، همکاری‌های جهانگردی و رشته‌های مختلف دیگر را شامل می‌شود. در تعقیب تشکیل این کمیسیون مشترک، ما خوشوقتی پذیرایی از جناب آلدومورو نخست وزیر کنونی ایتالیا را در رأس یک هیئت بزرگ اقتصادی و سیاسی در کشور خود داشتیم و دو ماه قبل نیز کشور ما میزبان هیئتی از نمایندگان مهمترین مجتمع‌های صنعتی و اقتصادی ایتالیا بود که برای مذاکره درباره این مسائل با بخش دولتی و بخش خصوصی به ایران آمدند. در این مدت دو کشور ما در زمینه‌های مختلف بین‌المللی، منجمله در پشتیبانی از تصمیمات و قطعنامه‌های سازمان ملل متحد و در پیشرفت فعالیت‌های اجتماعی و بشردوستانه این سازمان همکاری‌های ثمربخشی داشته‌اند و من میل دارم در این مورد بخصوص از نقش شایان احترام کشور شما در میزبانی کنفرانس جهانی تغذیه سازمان ملل متحد که در ماه نوامبر گذشته در شهر رُم به منظور بررسی یکی از مهمترین مسائل کنونی جامعه انسانی برگزار شد تقدیر کنم. همچنین تشکیل کنگره بین‌المللی مبارزه با سرطان که در چند ماه پیش در فلورانس برگزار شد یک اقدام عالی انسانی بود. در عین حال فراموش نکنیم که پایتخت زیبای کشور شما مرکز دائمی کنفرانس عمومی سازمان خواربار و کشاورزی جهانی نیز هست که وظائف آن با مصالح همه جامعه بشری ارتباط دارد.

حضرت رئیس جمهوری

شما با شایستگی و درایتی که در مدت یک عمر خدمت پرافتخار به مصالح عالیه کشور خویش از خود نشان داده‌اید توانسته‌اید احترام عمیق ما و همه دوستان ایتالیا را در سراسر جهان جلب کنید. امروز شما شخصیت اول کشوری هستید که ما عمیقاً به میراث تاریخی و فرهنگی آن و به نقش سازنده آن در جهان امروز و به پیشرفت‌های علمی و فنی و صنعتی آن احترام می‌گذاریم و از صمیم قلب سعادت و رفاه هر چه بیشتر مردم آن را خواستاریم. بدین جهت من برای شما در انجام وظیفه خطیر و حساسی که در یکی از بحرانی‌ترین ادوار تاریخ جهان در خدمت به کشور و ملت خویش بر عهده گرفته‌اند صمیمانه آرزوی موفقیت دارم.

تندرستی و شادکامی شخص آن حضرت و بانو لئونه، ترقی و رفاه روز افزون ملت ایتالیا و توسعه روابط دوستی و همکاری ایران و ایتالیا و صلح و تفاهم و همکاری بین‌المللی را آرزومندم.