سخنرانی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر هنگام گشایش دوره اجلاسیه ۲۵۳۶ - ۲۵۳۷ مجلسین سنا و شورایملی پنج شنبه چهاردهم مهرماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و چهارم
سخنان اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر هنگام گشایش دوره اجلاسیه ۲۵۳۶ - ۲۵۳۷ مجلسین سنا و شورای ملی پنج شنبه چهاردهم مهرماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی


سخنرانی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر هنگام گشایش دوره اجلاسیه ۲۵۳۶ - ۲۵۳۷ مجلسین سنا و شورایملی پنج شنبه چهاردهم مهرماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی


با تأییدات خداوند متعال، دوره اجلاسیه سال ۲۵۳۶-۲۵۳۷ مجلسین شورای ملی و سنا را با کمال مسرت افتتاح می‌کنیم.

در سالی که گذشت، هم شاهد ادامه پیشرفت‌های مملکت و هم مواجه با اشکالات مختلف بودیم. رشد اقتصادی ما مانند سال‌های گذشته با موفقیت ادامه یافت، بطوری که درآمد سرانه ملی در پایان شش ماهه اول سال جاری به ۲۲۲۰ دلار رسیده، یعنی نسبت به درآمد سرانه ملی سال گذشته که ۱۸۵ دلار بوده، ۲۰ درصد افزایش داشته است. در سال گذشته، تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت‌های جاری ۵۸۰/۴ میلیارد ریال یعنی معادل ۶۵ میلیارد دلار بود که نسبت به سال پیش از آن رشدی برابر ۸/۱۳٪ داشت. از نظر تفکیکی، این رشد نسبت به سال قبل از آن، در رشته کشاورزی ۴/۶٪، در رشته صنعت ۸/۱۱۴٪ و در رشته ساختمان ۴۳٪ بود.

در عین حال این پیشرفت‌ها، همچنانکه متذکر شدیم، با مشکلاتی نیز همراه بوده و هست که از مهمترین آنها یکی تورم وارداتی و دیگری تورم داخلی است. تورم وارداتی ما مانند گذشته ناشی از اقتصاد ناسالم بین المللی است که باعث ترقی مستمر بهای کالاهای وارداتی اساسی ما است. ولی تورم داخلی مربوط به پیشرفت زیاد از حد اقتصاد کشور در مدتی کوتاه است که نتیجه آن افزایش تقاضا نسبت به عرضه و ترقی فوق العاده دستمزدها و قدرت خرید بی سابقه مردم است. البته در فرهنگ ما چنین فرضی قابل قبول نیست که به عنوان چاره این مشکل، سطح زندگی مردم ایران ثابت بماند یا خدای نکرده پایین بیاید، بالعکس ما خواستار آنیم که این سطح زندگی آنقدر بالا برود که به ممالک پیشرفته دنیا برسد. منتها باید این نکته را در نظر داشته باشیم که بین مصرف و اسراف فرق زیادی است و در جایی که یکی از این دو مفهومی مثبت و حاکی از رونق و پیشرفت دارد، دیگری مذموم و زیان بخش است.

به هر حال به موجب قوانین کلی اقتصاد، پس از مدتی بازار داخلی ایران از لحاظ عرضه و تقاضا در هر زمینهای تعادل خود را به دست خواهد آورد و این همان مدت بحران تورمی است که بر اثر ترقی سریع در زمانی کوتاه در هر مملکتی پیش می‌آید. البته ما با اشکالات دیگری نیز مانند مشکل برق مواجه هستیم که این بار قطعاً مقصر آن عوامل خارجی هستند هر چند که بی تردید عوامل داخلی می‌توانستند دلسوزی و هشیاری بیشتری در این موضوع نشان داده باشند.

به طوری که می‌دانید، دوره برنامه عمرانی پنجم کشور تا آخر سال جاری به پایان می‌رسد. به همین جهت برنامه ریزی‌های ما برای برنامه‌های عمرانی آینده باید با برداشت‌های تازهای انجام گیرد که از هر جهت جوابگوی هدف‌ها و آرمان‌های ملی باشد. تحقق برخی از این هدف‌ها شاید ده سال یا پانزده سال و یا حتی بیست سال به طول بینجامد. بنابراین، باید در این مورد برنامه ریزی‌های لازم بطوری انجام گیرد که حُسن انجام همه اینها را تضمین کند. این آرمان‌ها و هدف‌ها که انشاءالله تا پیش از پایان سال تشریح خواهد شد، بر این اساس پی ریزی شده است که ایران تا ۲۵ یا ۳۰ سال دیگر در زمره چند مملکت پیشرفته اول جهان باشد و این منظور حتی بر اساس پیش بینی اقتصاد بدون نفت ولی البته با صنایع پتروشیمی و هر نوع صنعت دیگری که برای اقتصاد ما جانشین درآمدهای نفتی باشد، حاصل گردد.

طبعاً در این ضمن کشاورزی ما نیز به عنوان یک رکن اساسی اقتصاد ملی باید به موازات صنعت پیشرفت کند. در این زمینه به نوبه خود ما با مشکلات بسیاری مواجه هستیم که نتیجه وضع اقلیمی کشور و در عین حال نداشتن کادر کافی تربیت یافته است. حتی ما اکنون با کمبود کارگر ساده کشاورزی به قیمت‌های اقتصادی مواجه شده‌ایم و در مورد بعضی از فعالیت‌های کشاورزی از قبیل میوه چینی اصولاً دچار مضیقه هستیم.

بدیهی است علیرغم مسایلی از این قبیل، که چنانکه متذکر شدیم، لازمه هر جهش سریع اقتصادی است. هم صنعت و هم کشاورزی ما راه خود را به سوی پیشرفت ادامه خواهند داد. آنچه طی پیروزمندانه این راه را تضمین می‌کند، سلامت و قدرت بنیادهای اجتماعی ما است که حاصل اجرای موفقیت آمیز اصول انقلاب ایران است. این اصول در حال تکوین و تداوم است، چنانکه طی یک سال گذشته دو اصل تازه به عنوان اصول هجدهم و نوزدهم انقلاب شاه و ملت درباره تثبیت نسبی بهای زمین و تأمین تناسب هزینه مسکن با درآمد، و درباره عدم استفاده از مقام و موقعیت شغلی به سود شخصی، بدانها اضافه شده است. قوام و استحکام اصول انقلاب در درجه اول ناشی از شرکت آزادانه و آگاهانه عموم مردم ایران در اجرای آنها است که یکی از عوامل سازنده آن، حزب رستاخیز ملت ایران و محیط آزاد گفت و شنودی است که از این راه ایجاد شده است. اکنون در زمینه سه رکن بنیادی و ۱۹ اصل انقلاب، این گفت و شنود آگاهانه برقرار شده است و فکر می‌کنیم که از این آزادی گفت و شنود، دشمنان ایران امکان بهره برداری نداشته باشند، زیرا رشد فکری و ملی ایرانیان به اندازه‌ای است که کاملاً به آنها اجازه می‌دهد راست را از دروغ و حقیقت را از غیر حقیقت تشخیص دهند.

از اقدامات اساسی دیگری که به موازات این امر در پیشرفت امور مملکتی در سال گذشته صورت گرفت، تشکیل کمیسیون شاهنشاهی برای نظارت پیگیر در حُسن اجرای برنامه‌های توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور بود که مسلماً نقش آن در این زمینه نقشی قطع خواهد بود، زیرا ترتیب لازم اتخاذ شده است که این کمیسیون تمام مدارک ضروری را برای بررسی و اتخاذ تصمیم در اختیار داشته باشد. گزارش های جامع کار این کمیسیون که در وسایل خبری منعکس شده است، به خوبی نشان داده است که ما با تشکیل این مرجع بزرگترین منتقد بی غرضی را که ممکن است ایجاد کرده‌ایم که شاید در چنین شرایطی در هیچ جای دیگر جهان نظیر آن وجود نداشته باشد. همچنانکه اخیراً متذکر شدیم، اکنون همه مردم ایران در واقع افراد یک خانواده بزرگ هستند و می‌باید در مقام عضو خانواده نه تنها از پیشرفت‌ها، بلکه در عین حال از تنگناها و معایب اطلاع داشته باشند و همه حقایق به طور روشن و بی پیرایه مورد بررسی و موشکافی آنها قرار گیرد و این آن اساس فکری و معنوی است که کار کمیسیون شاهنشاهی به آن متکی است.

در زمینه بین المللی، نشانه‌های مثبتی از امکان کاهش تشنجات جهانی مخصوصاً در روزهای اخیر به چشم می‌خورد، ولی متأسفانه روند کلی امور همچنان امیدبخش نیست، زیرا واقعیت این است که ولو بی نظمی‌ها و آشفتگی‌های موجود از راه‌های مختلفی بطور موقت تسکین پیدا کنند، تا وقتی که حل اساسی مشکل از راه برقراری نظم اقتصادی نوینی به جای نظم غیرعادلانه موجود جهان تحقق نیافته باشد، ریشه اصلی این مشکلات بجای خود باقی خواهد ماند.

بدیهی است در این جهان متلاطم و گاه واقعاً خطرناک، کشور ما چارهای جز هشیاری و مراقبت دائمی و تهیه و تأمین وسایل حفظ و دفاع خویش ندارد، به همین جهت ما در این راه کمال توجه را بکار می‌بریم و خواهیم برد ولی در عین حال مسلم است که هر کوششی که به پیشرفت امر صلح در جهان کمک کند مورد تأیید کامل ما خواهد بود.

اکنون که سال تازهای در حیات مجلسین ایران آغاز می‌شود، با قدردانی از روح وطن پرستی و توجه به مصالح و مسئولیت‌های ملی که نمایندگان هر دو مجلس در دوره اجلاسیه گذشته در امر بررسی و اصلاح و تصویب قوانین و همکاری صمیمانه با دولت در این راه ابراز داشتند، توفیق همگی را در دوره اجلاسیه کنونی در حُسن انجام وظایف و مسئولیت‌های خطیری که به عهده دارند از خداوند متعال خواستاریم.