سخنان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در نهمین مجمع عمومی سازمان زنان ایران ۲۹ آذر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی آذر ماه تا اسفند ماه درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی امرداد ماه تا آبان ماه

سخنان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در نهمین مجمع عمومی سازمان زنان ایران ۲۹ آذر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

با کمال خوشوقتی نهمین مجمع عمومی سازمان زنان ایران را افتتاح می‌کنم. مراسم امروز مانند جلسات دیگری که در سال جاری از طرف سازمان زنان برپا گردیده رونق و شکوه بیشتری از گذشته دارد و همه جا بازتاب روشنایی ضمیر و احساسات حق‌شناسی جامعه زنان ایران به مناسبت بزرگداشت پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی به چشم می‌خورد. آنچه بیشتر مایه خشنودی است این است:

از روزی که در سال ۲۵۲۵ این سازمان را بنیاد نهادم تا به امروز که این اجتماع برای نهمین بار تشکیل شده، هر بار کارنامه‌ای که از فعالیت‌های این سازمان ارائه گردیده از دوران قبل پربارتر و از دستآوردهای نوین و ارزنده سرشارتر بوده است. آخرین گزارش دبیر کل سازمان زنان بسیار رضایتبخش بود و یکی از مطالب جالب توجه آن اینکه این سازمان توفیق یافته است که در شهرها و بخش‌ها بخصوص در جاهایی که نیاز بیشتری احساس می‌شده تاکنون ۲۷۵ شعبه و ۹۰ مرکز رفاه خانواده ایجاد کند و به این صورت دامنه فعالیت‌های خود را در سراسر کشور توسعه دهد. و جالب‌تر اینکه اگر در این تشکیلات گسترده ۱۷۰۰ نفر به طور موظف کار می‌کنند، ۷۰ هزار نفر از بانوان هم‌وطن ما به طور داوطلب و افتخاری در سراسر کشور با این واحدها علاقمندانه همکاری می‌نمایند تا چرخه‌های فعال این سازمان بزرگ به گردش در آید و پاسخگوی نیازهای بیش از یک میلیون نفر از زنان باشد که در طی سال به آن‌ها مراجعه می‌نمایند. این مطلب آن دستآورد غرورانگیزی است که نشان می‌دهد زنان کشور ما موهبت‌هایی را که نصیب ایشان گردیده ارزشیابی کرده و نقش حساس رسالت خود را در این دوران سازندگی باز شناخته‌اند و من لازم می‌دانم که در این مجمع مراتب قدرانی خود را در قبال این دسته از بانوان داوطلب ابراز دارم و از بانوانی که به نمایندگی از نقاط مختلف در این جمع حضور دارند می‌خواهم که مراتب رضایت خاطر مرا به عموم همکاران دیگر خود در شهرها و روستاها ابلاغ نمایند. خوشبختانه این موج عظیمی که به حرکت درآمده و زندگانی و سرنوشت زنان را دگرگون ساخته، منحصر به کشور ما نیست و با تلاش‌ها و کوشش‌هایی که در سطح جهانی به عمل آمده و اقداماتی که در کنفرانس جهانی سال بین‌المللی زن در مکزیک صورت گرفته و کم و بیش از آن آگاه می‌باشید، ضرورت توجه به وضع زنان در همه کشورها جنبه بین‌المللی پیدا کرده و سازمان ملل متحد را برای از بین بردن هر نوع نابرابری بین زن و مرد ناگزیر از اتحاذ روش‌ها و تدابیر خاصی نموده است و با آنکه بطور قطع می‌توان گفت که دیگر در هیچیک از کشورهای جهان وضع زن مورد غفلت نیست. معهذا چون هنوز حتی در پیشرفته‌ترین کشورها نابرابری‌های حقوقی و اجتماعی به چشم می‌خورد و زنان را از ایفای نقش سازنده در توسعه کشورشان بازمی‌دارد، باید کوشش بسیار کرد تا باز هم فضای مساعدتری برای مشارکت بیشتر زنان در کلیه امور فراهم شود. آمارهایی که درباره مشارکت زنان ارائه شده در ضمن آنکه نسبت به زنان و امکانات، نمودار تحرک و پیشرفت سریع و رویهمرفته رضایتبخش است، در عین حال شایان تأمل نیز می‌باشد.

من ذکر جزئیات این آمارها را در این جا ضروری نمی‌دانم و فقط به نتیجه‌گیری از آن‌ها می‌پردازم. مقایسه تعداد دانش آموز و دانشجوی دختر در گذشته و حال، رقم دخترانی که به مرحله لیسانس و فوق لیسانس رسیده‌اند و یا مهندس و پزشک شده‌اند، تعداد زنانی که در مشاغل درجه ۲ و ۳ شاغل می‌باشند، یا آن‌ها که به رده‌های بالا و مقام‌های مدیریت رسیده‌اند، تعداد بانوانی که به عضویت کانون‌های حزب رستاخیز ملت ایران درآمده، تعداد بانوانی که در انتخابات شرکت کرده‌اند و در نتیجه تعدادی به انجمن‌های ملی راه یافته و یا به نمایندگی مجالس قانون گزاری انتخاب شده‌اند، همه و همه، نسبت به گذشته افزونی چشمگیر و امیدبخش نشان می‌دهند ولی مقایسه همان ارقام با آمار مشابهی که از مشارکت مردان در کارها در دست است، هنوز نابرابری تأسف‌انگیزی را نشان می‌دهند. دیگر نمی‌توان گفت که علت این نابرابری‌ها آن است که زنان، در محیط محدود و فضای مداربسته زندگی می‌کنند یا زنان را در فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی به بازی نمی‌گیرند. علت عمده این است که آن تلاش همه‌گیر و در حد فداکاری که باید در راه احراز صلاحیت قاطبه زنان ایران بوجود آید هنوز در حد مطلوب نیست. مقصود از احراز صلاحیت یعنی کسب دانش و پیدا کردن بینش و گام اول در این راه یعنی توسعه سوادآموزی در معیار گسترده‌ای که در تمام روستاها و دورافتاده‌ترین نقاط کشور اثرات آن ظاهر شود و برای این منظور یک جنبش همگانی وسیع و یک جهاد ملی برای پیکار با بیسوادی ضروری است تا روزی فرا رسد که در میان زنان ایرانی بیسوادی ریشه‌کن گردد و از این راه استعدادهای نهفته همه زنان کشور شکوفان شود و هر کس در حد توانایی خود کارآیی و تخصصی به دست آورد تا آن‌جا که در تمام رشته‌ها و فعالیت‌ها در راه پیشرفت اقتصادی و اجتماعی کشور به معنای واقعی کلمه، زن و مرد همگام شوند و چون در گذشته سال‌های درازی نسبت به این مسائل غفلت شده و فرصت‌های بسیاری از دست رفته است، اکنون بر ماست که جبران گذشته‌ها در این راه تا سر حد فداکاری تلاش نمود. طبیعی است که نباید انتظار داشت سازمان زنان به تنهایی از عهده انجام این مهم بر آید. این امر به یک همکاری و اشتراک مساعی همه‌جانبه همه سازمان‌های مسئول مملکت و یک نهضت واقعی از طرف همه افراد ملت نیاز دارد. سازمان زنان ایران در سال‌های اخیر وظایف خود را به خوبی انجام داده و همواره رو به توسعه و پیشرفت بوده است.

این سازمان نه تنها در کشور خودمان اکنون به صورت یک مرکز فعال، نوگرا و آینده‌نگر درآمده و کانون نیروبخش میلیون‌ها زن ایرانی شده است، بلکه در ارتباط با مجامع بین‌المللی هویت برازنده و موقعیت مؤثر خود را نماینده است. با توجه به این مقدمات برای دوره آینده نظر من این است که سازمان زنان ایران، موارد زیر مورد توجه کامل قرار دهد. سعی شود که مراکز سازمان در شهرها و روستاها، کانون‌هایی برای انواع فعالیت‌های آموزشی، رفاهی و سیاسی باشد. هسته مرکزی هرگونه تجهیز و فعالیتی برای مشارکت زنان در کلیه امور منطقه، اعم از شهر و روستا از طریق احداث این مراکز بوجود آید و توجه خاص به تجهیز جوانان و ایجاد حس مسئولیت فردی برای خدمت به جامعه در آنان، بایستی در سرلوحه کلیه فعالیت‌ها و برنامه‌های سازمان زنان ایران قرار گیرد.

شک نیست که علیرغم تأمین حقوق مساوی افراد کشور، طبق قانون اساسی و پیشرفت‌هایی که اخیراً حاصل شده است، زنان ایران هنوز در برابر سُنت‌ها، روش‌ها و قوانین مربوط به خانواده، اموال، تابعیت، گذرنامه و حقوق جزا مواجه با نابرابری‌هایی هستند که هر یک از آن‌ها را باید به طور منطقی بررسی و سپس پیشنهادات اصلاحی ارائه شود. سازمان زنان ایران وظیفه دارد در تهیه برنامه عمرانی ششم بطور فعالانه مشارکت کند و نمایندگان این سازمان در کمیته‌های مشترک برنامه‌ریزی، موظفند تأثیر برنامه‌ها و طرح‌های گوناگون اجتماعی، رفاهی و اقتصادی کشور را در ارتباط با مشارکت زنان مطالعه کنند تا با در نظر گرفتن این اصل مهم، برنامه عمرانی ششم در جهت رشد هماهنگ کلیه گروه‌های اجتماعی تنظیم شود. تشکیلات سازمان زنان ایران باید به عنوان بازوی فعال و عامل آگاه سازنده در خدمت حزب رستاخیز ملت ایران برای آگاهی و آموزش سیاسی زنان فعالیت کند و زنان را برای مشارکت در کلیه سطوح فعالیت‌های حزبی و سیاسی آماده سازد. فعالیت سازمان در روستاها در زمینه آموزش بهداشت و سواد و حرفه بخصوص در زمینه آموزش روش‌های کشاورزی نوین و احیاء صنایع دستی محلی باید توسعه یابد تا نیمی از جمعیت کشور که در روستاها زندگی می‌کنند در نوسازی و عمران مناطق روستایی و بالا بردن سطح زندگی در این نواحی، نقش مؤثری داشته باشند. امروز همه موجبات و امکانات برای پیشرفت و ترقی زنان فراهم است و بهره‌گیری بیشتر از این شرایط مساعد بستگی به بینش و همت همه اعضاء فعال سازمان زنان دارد.

به امید نیل به آینده بسیار روشن‌تر، توفیق همه کسانی را که در راه پیشرفت و موفقیت کامل زنان تلاش می‌کنند از خدا خواهانم.