سخنان شاهدخت اشرف پهلوی در گشایش سمینار سازمان زنان ایران درباره بررسی مسایل جوانان - دانشگاه پهلوی ۲۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی آذر ماه تا اسفند ماه درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی امرداد ماه تا آبان ماه


سخنان شاهدخت اشرف پهلوی در گشایش سمینار سازمان زنان ایران درباره بررسی مسایل جوانان - دانشگاه پهلوی ۲۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

با اعتقاد به رسالتی که جوان‌های ایران در راه وصول به تمدن بزرگ به عهده دارند، سمینار بررسی مسائل جوانان را می‌گشاییم. در شرایط کنونی، برنامه‌ریزی‌های اساسی برای پرورش و تکامل روحیه مشارکت در جوانان، یکی از حساس‌ترین و مهمترین هدف‌هایی است که تمام سازمان‌های مملکتی باید به آن توجه داشته باشند. از آنجا که برنامه‌ریزی برای رهبری نیروی جوان مستلزم آگاهی وسیع و همه‌جانبه و دقت نظر و وسعت اندیشه است، این گونه سمینارها و مجامع که فرصت‌های تازه‌ای برای ابراز عقاید و برخورد افکار به وجود می‌آورد. می‌تواند بسیار مفید و مؤثر باشد و برنامه‌ریزی برای جوان‌ها را با توفیق و دقت بیشتر همراه سازد. جامعه امروز ایران به جوانان بافرهنگ و آگاه و روشنفکری نیاز دارد که خود را با ضرورت‌های دوران انقلاب و برای ایفای نقش‌های متنوع و تازه‌ای که به مقتضای این دوران، از آنها خواسته می‌شود، تطبیق دهند و در نهایت سلامت فکر و پشتکار و انضباط به ابداع و ابتکار بپردازند، در تعیین سرنوشت خود نقش مؤثر داشته باشند، کمبودها و مسائلی را که نتیجه رشد سریع اقتصادی است درک کنند و برای رفع آنها داوطلبانه به خدمت برانگیخته شوند، به همین منظور خدمات پرورشی می‌باید کل جامعه را پوشش دهد و خانواده، مدرسه و مؤسسات اجتماعی، هر یک نقش مهم خود را بپذیرند و جهت وصول به هدف‌های پرورشی، مشارکت فعالانه داشته باشند. به عبارت دیگر، توجه به کیفیت‌ها، هم زمان با توسعه اقتصادی و اجتماعی، ضروری است که در مرکز برنامه‌های پرورشی قرار گیرد. جامعه ما، در مرحله کنونی از رشد اقتصادی، در خطر ابتلا به انواع بیماری‌های ناشی از مادی شدن قرار گرفته است. نخستین آسیبی که چنین جامعه‌ای را تهدید می‌کند، از دست رفتن روحیه ابتکار و ابداع در جوان‌ها است. به همین علت پیش از آنکه در برابر این آسیب، خود را ببازیم، لازم است قبول کنیم که خدمات پرورشی، چه در محیط خانواده و چه در حوزه مدرسه و جامعه باید متعادل و هماهنگ با رشد اقتصادی پیشرفت کند. شک نیست که ارزش‌های مادی همواره منشاء تحولات جوامع بشری بوده است.
اما تنها دلخوش بودن به ارقام و اعداد و اتکا به کمیت‌ها، نمی‌تواند میزان خوشبختی و آسایش مردم را تعیین کند. تحولی که فقط تصاعد ارقام و اعداد را منظور نهایی خود قرار دهد و از غنای معنوی غفلت کند، حتی از وصول به هدف‌های مادی خود بازمی‌ماند. انقلاب شاه و مردم، از ابتدا تکیه بر رشد هماهنگ مادی و معنوی در مملکت داشته است و فرمانده بزرگ ایران، همواره کوشیده‌اند روحیه کمال‌پرستی و توجه به کیفیت‌ها را در مردم تقویت کنند. بر اساس همین رهنمودها بوده است که برنامه‌های جدید پرورشی در ایران نضج گرفته و هدف از اجرای این برنامه‌ها ایجاد محیط مناسب برای پرورش ذوق و استعداد و نیروی فکری جوانان، ایجاد حس همکاری و تعاون، ارتقای سطح بینش و آگاهی‌های اجتماعی و توسعه معلومات، تقویت فضایل اخلاقی و دینی، ایجاد روح مشارکت، گذران اوقات فراغت و کمک به بهبود زندگی آنها انتخاب شده است. هدف‌های مزبور از طریق اجرای فعالیت‌های فرهنگی و رفاهی و اجتماعی در مراکز خدماتی خاص تحصیل می‌گردد و در برنامه ششم عمرانی بیش از پیش به آن توجه شده است. نسلی که اکنون در جامعه ما دوران میانسالی را می‌گذراند، باید این حقیقت را به خوبی بپذیرد که برای رهبری نسل جوان به سوی کمال‌خواهی، باید از خود شروع کند تا نسل جوان بتواند با ایمان و اعتقاد به او اقتدا کند. فرهنگ کهن ایران، خوشبختانه حاوی چنین کیفیت‌هایی است که مربیان و متفکران و طراحان و مجریان برنامه‌ها می‌توانند با استفاده از ظرفیت‌های آن، رشد معنوی و فرهنگی جوان‌ها را تأمین کنند. مسائل جوان‌های امروز به هیچ وجه محدود و منحصر به خوراک و پوشاک و مسکن نیست. هر چند این نیازها باید در چهارچوب برنامه‌های اقتصادی به خوبی مورد توجه قرار گیرد، اما آنچه در اینجا مورد اعتقاد و تأکید است، حل مسائلی است که به طور مستقیم و غیر مستقیم با نیازهای روانی و عاطفی جوان‌ها رابطه دارد. ایجاد امکانات لازم برای تأمین مشارکت، ایجاد فرصت‌های برابر اجتماعی برای اشتغال، ایجاد شرایط سالم تفریحی و ورزشی برای استفاده از اوقات فراغت، ایجاد و گسترش مراکز آموزش حرفه‌ای، ایجاد امکانات لازم برای تحقیقات مدرسه‌ای و دانشگاهی، تدوین و اجرای قوانین مترقی در خصوص بزهکاری جوان‌ها و اتخاذ شیوه‌های نوین اصلاحی در دارالتأدیب‌ها، مبارزه با اشاعه اعتیاد به مواد مخدر از کانال وسایل ارتباط جمعی و کاستن از مسائلی که حاصل برخورد جوان‌های روستایی با جوان‌های شهری است، از جمله زمینه‌های قابل مطالعه‌ای است که جای بحث و گفتگو دارد و صاحبنظران باید هر مورد از آن را برای روشنگری طراحان و مجریان برنامه‌ها بشکافند و توضیح دهند. در نخستین مرحله، لازم است خانواده‌ها برای قبول تربیت جدید جوان‌ها که مورد نیاز ایران امروز است، هدایت شوند. تغییر نقش افراد خانواده که به سبب مشارکت مادران در امور غیر خانگی پیش آمده است، ایجاب می‌کند که پیوندهای خانوادگی نوسازی شده و در شکل جدید و منطقی آن، که موافق با شرایط زمان است، تحکیم یابد.
اگر برای این نوسازی، مطالعه کافی نشود، جوان‌ها نمی‌توانند تغییر نقش‌ها را در جهات منطقی که دارد، درک کنند و نتیجه آنکه دچار نابسامانی‌های روانی و عاطفی شده و بر مسائل موجود می‌افزایند. خوشبختانه با ایجاد حزب رستاخیز ملت ایران و تأسیس سازمان جوانان حزب، نخستین قدم‌ها برای تغییر طرز تفکر جوان‌ها و نوسازی پیوندهای آنها با خانواده و جامعه برداشته شده است. این سازمان می‌تواند نیروی جوان مملکت را از فساد ثروت‌اندوزی و بی‌تفاوتی که منجر به دور شدن از حس ابتکار و خلاقیت می‌شود، نجات دهد. اگر سازمان جوانان حزب درست رهبری شود، جوان‌های مملکت در نخستین مرحله، مشارکت در امور مربوط به خود و در دومین مرحله، مشارکت در امور مربوط به شهر و روستای خود را آغاز می‌کنند و به این ترتیب بر بسیاری از بحران‌های عاطفی و روانی جوان‌ها چیره می‌شویم. توجه به پرورش شخصیت دختران نیز باید در مرکز توجه مراکز پرورشی قرار گیرد، زیرا در شرایطی که مملکت برای تحقق توسعه احتیاج به مشارکت تمام جمعیت فعال دارد، دختران باید نقش جدید خود را به نام افراد مسئول و خلاق به خوبی درک کنند و تحت پوشش یک نظام درست پرورشی طوری پرورده شوند که اتکا به نفس لازم برای ایفای نقش‌های جدید را به دست آورند.
آموزش سیاسی و تشکیلاتی و انضباطی که از طریق شرکت در اجتماعات سازمان جوانان حزب حاصل می‌شود، می‌تواند جوان‌ها را به اندازه‌ای مسئول و منضبط بار بیاورد، که در بهبود وضع خانواده و جامعه به یکسان تأثیر داشته باشند و بتوانند مسائل و بحران‌های مربوط به دوران جوانی را به خوبی از سر بگذرانند و بر اساس رشد فکری و شخصیتی، به انسان‌های خلاق تبدیل شوند. هم اکنون جوامع مترقی همراه با اشباع شدن جهان با فاجعه گرایش جوان‌ها به مواد مخدر، آنها را با انواع انحراف‌ها مواجهه می‌کنند. ما که در آغاز راه هستیم و نمونه‌هایی از گرفتاری‌های ناشی از رشد یکجانبه مادی را در برابر خود داریم، می‌توانیم پیش از برخورد با فاجعه، منطق خود را در راه آینده‌نگری‌های اجتماعی به کار گیریم و با پشتوانه فرهنگ غنی و به کمک فضای رستاخیز، بحران را ریشه‌کن سازیم. برای مثال، مهاجرت جوانان روستایی به شهرها که به علت ایجاد شغل‌های جدید و امکانات وسیع شهرنشینی، اجتناب‌ناپذیر است، هم می‌تواند سازنده باشد و هم ویرانگر. در صورتی که این برخوردها، رهبری شده و تعدیل گردد، همزیستی جوان‌های شهری و روستایی با یکدیگر به شکوفایی اقتصادی و همبستگی ملی می‌انجامد، اما در صورتی که برخورد آنها، بدون آینده‌نگری و برنامه‌ریزی، به امید گذشت زمان رها شود، به عقیم ماندگی‌ها و امراض جدید اجتماعی منجر می‌گردد، که به سود هیچ یک از آرمان‌های انقلاب نخواهدبود. همچنین شرایط امروزی حکم می‌کند که به منظور اصلاح و بازگرداندن جوان‌های بزهکار به جامعه، تمام سدها و موانع قانونی برداشته شود و به هر حال چاره‌هایی بیندیشند که بر اساس آن زندگی مجدد جوان‌های بزهکار در خارج از دارالتأدیب‌ها، هر چه زودتر، از سر گرفته شود. بنابراین و با توجه به اهمیت فراوانی که برای رشد معنوی و فکری نسل جوان قائل هستیم و تحقق آرمان‌های انقلاب را وابسته به آن می‌دانیم، بر اهمیت و تأثیر این سمینارها و مجامع تأکید می‌شود. امیدوارم نهایت دقت نظر به کار رود تا از برخورد عقاید و اندیشه‌ها، به نتایج مطلوب برای نوسازی روابط جوان‌ها با خانواده و روابط آنها با سازمان‌های مملکتی دست یابیم و بتوانیم به زودی شاهد آغاز دورانی باشیم که در آن دوران، جوان‌ها با علاقه و هیجان در تمام فعالیت‌های مملکتی، اعم از فرهنگی و عمرانی و اقتصادی، مشارکت داشته باشند و دختران و پسران عصر رستاخیز، زندگی جمعی را آن گونه که خواسته فرمانده بزرگ ایران است، درک کنند و به تکالیف مربوط به آن، داوطلبانه عمل نمایند.