سخنان ریچارد نیکسون پرزیدنت امریکا در میهمانی رسمی شام به سرفرازی آریامهر شاهنشاه ایران و علیاحضرت شهبانو در کاخ سفید ۲ امرداد ماه ۱۳۵۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سفرهای رسمی محمدرضا شاه پهلوی آریامهر درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سفر رسمی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به ایالات متحده امریکا ۷-۱ امرداد ماه ۱۳۵۲

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۲ خورشیدی تازی


سخنان ریجارد نیکسون پرزیدنت امریکا در میهمانی رسمی شام به سرفرازی آریامهر شاهنشاه ایران و علیاحضرت شهبانو در کاخ سفید ۲ امرداد ماه ۱۳۵۲

اعلیحضرتا

علیاحضرتا

از زمانی که پرزیدنت ایالات متحده امریکا را به عهده دارم، افتخار داشته‌ام دو بار در این تالار به شما خوش آمد بگویم. اما این بار یک افتخار ویژه نیز از آنِ ما شده است زیرا ما این بار نه تنها به شما بلکه به یکی از برجسته‌ترین و با شکوه‌ترین بانوان جهان، علیاحضرت شهبانو نیز خوش آمد می‌گوییم و بسیار مسروریم که شهبانوی ایران در میان ما هستند و من تصور می‌کنم از نخستین دیداری که با اعلیحضرت در بیست سال پیشتر داشتم، تاکنون دگرگونی‌های زیادی در جهان روی داده است و حتی از آخرین باری که افتخار دیدار با شما را در این سالن داشتم، جهان شاهد تحولات بسیاری بوده است، برای نمونه، این برخلاف دیدار پیشین ما، می‌بینیم که جنگ ویتنام پایان یافته است و ما از این بابت سپاسگزاریم، ما هم چنین به این نکته واقفیم و همان گونه که شما در سخنان خود در برابر کاخ سفید اشاره کردید، با وجود همه دشواری‌هایی که جهان با آن روبروست شاید امروز فرصت‌های بهتری برای استقرار یک صلح که همه مردم جهان از آن بهره مند شوند موجود است. فرصت‌های کنونی امروزه از همه سال‌های پس از جنگ دوم جهانی برای رسیدن به این هدف مناسب تر است، این فرصتی است که همه رهبران جهان باید آن را درک کنند و پروانه ندهند که از دست برود، همین مسله جستار (موضوع) گفتگوهای امروز ما را تشکیل می‌داد و می‌توانم بگویم که گفتگو با گروه عالی قدر ایرانی که همگی از دوستان عزیز ما هستند و تمام کسانی که در اینجا حضور دارند و از دوستان صمیمی ایران به شمار می‌روند، بسی سودمند بوده است.

من اینک می‌توانم به همه بگویم که هنگامی که ما درباره صلح می‌اندیشیم، باور داریم که اعلیحضرت شاهنشاه ایران نقشی اساسی در همه مراحلی که منجر به ساختمان صلح و نگهداری آن می‌شود دارند. برای نمونه، وقتی می‌اندیشیم که ایران دارای چه جایگاه درخشانی در تاریخ تمدن بشری است و هنگامی که به دو هزار و پانصد سال پیش بازمی‌گردیم و متوجه می‌شویم که موقعیت جغرافیایی ایران به عنوان پلی میان اروپا و آسیا همواره در تاریخ حایز اهمیت بوده و ایران کشوری است که دروازه اقیانوس هند، آسیای جنوب شرقی به شمار می‌رود و هم چنین با توجه به همین موقعیت به عنوان کشوری در منطقه انفجارآمیز خاورمیانه متوجه می‌شویم که سیاست صلح اعلیحضرت تا چه اندازه دریافتنی و پذیرفتنی است.

می‌توانم بگویم آنهایی چون شما و همه ما در این تالار که خواستار صلح هستند و اندیشه هایشان مملو از تصورات صلح آمیز است، برای دست یافتن به آن می‌کوشیم و امروز شما اعلیحضرتا در این میان با نقش رهبری عالی که دارید دارای جایگاهی والا در این کوشش‌ها هستید چون در بیست سالی که شما را می‌شناسم، متوجه شده‌ام که همواره برای رفاه و پیشرفت ملت خود کوشیده‌اید. این کوشش‌ها دست آوردهای قابل توجهی داشته است، شما در عین حال نه تنها برای استقرار ثبات در منطقه‌ای از جهان بلکه برای استقرار صلح در همه نقاط جهان کوششی عظیم داشته‌اید.

هنگامی که به آینده می‌نگریم، می‌بینیم که برای یافتن راه اجتناب از هر غایله‌ای که احتمالا سبب درهم شکستن مبانی صلح در آن قسمت از جهان که امروز خطرات بالقوه‌ای دربردارد شود،به رهبری ارزنده آن اعلیحضرت نیاز است. پس از اشاره به این مسایل بسیار مهم، پروانه بدهید و بگویم که من و همسرم سفر را که در سال ۱۹۵۳ [ برابر ۱۳۳۲ ] به تهران کردیم و مورد میهمان نوازی آن اعلیحضرت قرار گرفتیم و هم چنین سفری را که در سال ۱۹۶۷ به تنهایی به تهران کردم، و نیز آخرین سفری را که پس از دیدار از شوروی به ایران کردم، به یاد دارم. ملت ایران در قلب ما جای بسیار ویژه دارد و آن اعلیحضرت نیز اولا به عنوان یک رهبر دلیر ملت خود و به عنوان شخصیتی که برای پیشرفت ملت ایران تلاش کرده و هم چنین به عنوان یک سیاستمدار بین المللی که در گذشته تا این حد به بنا ساختن مبانی و شالوده صلح ضروری و اساسی کمک کرده و مطمینا در آینده نیز کمک خواهید کرد، در قلب ما جای ویژه دارید.

به این دلایل و به دلایل بی شمار دیگر است که کسانی که در اینجا حضور دارند در آرزوی تندرستی و خوشبختی برای اعلیحضرت همایون شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو با من شریک هستند.