سخنان امپراتور هایل سلاسی در میهمانی شام رسمی به سرفرازی ورود آریامهر شاهنشاه ایران و علیاحضرت شهبانو به اتیوپی ۱۳ خرداد ماه ۱۳۴۷
سخنان امپراتور هایل سلاسی در میهمانی شام رسمی به سرفرازی ورود آریامهر شاهنشاه ایران و علیاحضرت شهبانو به اتیوپی ۱۳ خرداد ماه ۱۳۴۷
شاهنشاها
علیاحضرتا
میهمانان عالیقدر
پیشباز از دوست ارجمند ما اعلیحضرت شاهنشاه ایران و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی برای ما موجب شادی و خوشبختی بسیار است. تمام اتیوپی چشم به راه این بازدید اعلیحضرتین بود و ما به نام خود و ملت خود به شما در این سفر خوش آمد میگوییم. هنگامی که چند سال پیش از ایران دیدن کردیم، گرمی پیشباز یک ملت بزرگ و شواهد بسیاری از احترام و محبت از لحظه ورود به پایتخت ایران بر ما ظاهر شد و ما را سخت تحت تاثیر قرار دادو ما خاطرات آن روزها را هم چون گنجی گرانبها حفظ کردهایم و ایمان داریم که اعلیحضرتین در درازای اقامت خود در اتیوپی از ابراز واکنش متقابل احساسات دوستی و برادری که شما در تهران به ما ارزانی داشتید و از رژفای احترامی که ما برای ملت و کشور ایران قایلیم آگاه خواهند گردید.
پرشیای کهن که در قرن نوزدهم به « ایران نوین » دگرگون شد از فرهنگ غنی و درخشانی برخوردار است. کوروش بزرگ، داریوش، خشایارشا همه نامهایی از چهرههای پر جلال و هیجان انگیز هستند که یادآور عظمت و قدرت امپراتوری بزرگ پرشیای چند قرن پیش است. در عالم ادبیات کمتر ملتی است که بتواند به مردانی چون عمر خیام و حافظ که نامشان نزد هر کودک دبستانی شناخته شده است افتخار کند. زیبایی و جلوه مسجدها و آثار گرانبهای تاریخی اسپهان از دیدگاه همه جهانیان آشکار است و ویرانههای تاثرآور تخت جمشید در واقع زیارتگاهی است که زیارت طلاب و دانشجویان باستانشناسی از آن هرگز پایان نمییابد. نام پرشیا، فرشهای گرانبها، باغهای محصور و رازهای دل انگیز و جلوه شرق را به یاد میآورد. حال آنکه به نام ایران نوین از ملتی خوشبخت و مستقل سخن میگوید که با زندگی صنعتی و کشاورزی درخشان خود با شتابی فزون یافته و گامهای بلند در راه پیشبرد اقتصادی و اجتماعی پیش میرود. کشوری که همه منافع و مزایای منابع ملی غنی خود را صرف بهتر کردن زندگی ایرانیان میکند. در این جا باید بگویم تمام این پیشرفتهای ایران نوین مرهون راهنمایی آن اعلیحضرت است که خود را به شیوهای استثنایی وقف ملت خویش کردهاند.
اتیوپی نیز به نوبه خود در راه تبدیل کشور از یک سرزمین در حال رشد به یک کشور مترقی ولو با دشواری بسیار روبرو بوده است، از این رو شگفت نیست که ما در اتیوپی نسبت به تاثیر رهبری آن شاهنشاه در انتقال ایران به یک کشور پیشرفته تا بدین اندازه حساسیت داریم. ما نیز در اتیوپی به سان ایران برنامههای دامنه داری از اصلاحات ارضی، کشاورزی، بازرگانی، فرهنگی و دولتی را به موقع اجرا گذاشتهایم و بدین روی، میتوانیم دشواریهایی را که در راه تحقق این برنامهها وجود داشته درک نماییم.
در پایان برای دوستی پایدار میان ایران و اتیوپی و برای تندرستی، رفاه و شادی اعلیحضرتین و ملت دوست و برادر ایران آرزوهای نیک دارم.