سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در کنگره ملی برزیل - برازیلیا ۱۵ اردیبهشت ۱۳۴۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی بر پایه تاریخ درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سفر محمدرضا شاه پهلوی به برزیل آرژانتین و کانادا ۱۲ اردیبهشت ۱۳۴۴ - ۶ خرداد ۱۳۴۴

برنامه عمرانی سوم/سال‌های ۱۳۴۳ تا ۱۳۴۵


سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در کنگره ملی برزیل - برازیلیا ۱۵ اردیبهشت ۱۳۴۴


آقای رئیس، نمایندگان محترم،


از اینکه امروز در جلسه کنگره ملی برزیل شرکت می‌کنم بسیار خوشوقتم. برای من این شرکت مخصوصاً مفهوم عمیق توسعه تفاهم میان شرق و غرب را دارد، زیرا در سیر تحول تاریخ جهان اکنون وقت آن رسیده است که ملل مختلف خانواده بشری هر چه بیشتر و هر چه بهتر یکدیگر را بشناسند و در راه پیشرفت خود و پیشرفت همه جامعه انسانی با یکدیگر تشریک مساعی کنند.


من در این سفر حامل پیام گرم و دوستانه ملت خودم برای ملت بزرگ شما هستم، و طبعاً هیچ مرجعی بهتر از شما خانم‌ها و آقایان نمایندگان ملت برزیل نمی‌تواند مبلغ این پیام باشد.


من از کشوری به دیدار سرزمین شما آمده‌ام که در طول چند هزار سال تمدن و فرهنگ ریشه‌داری را بوجود آورده است، و آنچه بخصوص در این مورد مایه مباهات ما است این است که این فرهنگ و تمدن همواره بر اساس بشردوستی و همکاری با سایر ملل و اقوام جهان استوار بوده است.


بنابراین، این پیام دوستی که من از جانب ملت خود برای شما آورده‌ام پیامی اصیل و صمیمانه است، و من پیشاپیش می‌دانم که در کشور زیبا و بزرگ شما نیز این پیام با نظر قبول تلقی خواهد شد، زیرا خوشبختانه همین روح تفاهم و حسن نیت به عنوان خصیصه ملی شما مورد گواهی همه مردم جهان است.


ما در کشور خود با علاقه بسیار ناظر پیشرفت‌های روزافزون مملکت پهناور و ثروتمند شما هستیم و خوب می‌دانیم که این کشور آینده‌ای بسیار درخشان در پیش دارد.


ملکت شما پهناورترین کشور آمریکای لاتین است و این قاره‌ای است که بیش از آنچه مال امروز باشد متعلق به فرداست و بنابراین باید هر روز نقش مؤثرتر و وسیع تری را در صحنه بین المللی ایفاء کند.


یقین دارم این نقش نقشی سازنده و مثبت و خلاقه خواهد بود، زیرا وسعت منابع طبیعی کشور ما و سایر زمین‌های این قاره پهناور و روح فعال ملل جوان و تازه نفس آن جایی برای کوتاه بینی‌ها و تنگ نظری‌هایی که ممکن است برخی از کشورهای جهان اسیر آن‌ها باشند باقی نمی‌گذارد.


خوشبختانه کشور ما نیز اکنون دور از این روح کوتاه‌بینی دوران فعالیت وسیع و همه جانبه‌ای را در راه اصلاحات اجتماعی و پیشرفت‌های صنعتی و اقتصادی و فرهنگی طی می‌کند که تحقق آن‌ها بنیاد اجتماع ما را بکلی تغییر خواهد داد و آن را به صورت جامعه‌ای نمونه در خواهد آورد.


شاید اطلاع داشته باشید که ما دو سال پیش برنامه اصلاحاتی وسیع و بی‌سابقه‌ای را در کشور خود آغاز کردیم که جنبه‌ای کاملاً انقلابی داشت و به همین دلیل انقلاب سفید شاه و ملت لقب گرفت. این تسمیه از آن جهت بود که این انقلاب به صورت یک امر انجام یافته به ملت تحمیل نشد، بلکه من خود به عنوان پادشاه کشور آن را طی یک رفراندوم به آراء عمومی گذاشتم، و نسبت آراء موافقی که بدان داده شد بیش از ۹۹ درصد بود.


طبق منشوری که در شش ماده به رأی ملت گذاشته شد مالکیت‌های بزرگ ارضی در ایران ملغی گردید و زمین‌های زراعتی به صورت قطعات محدود به کشاورزانی که خود در آن‌ها کار می‌کنند با شرایط بسیار سهل واگذار شد. کارگران کشور در سود ویژه کارخانه‌ها شریک شدند و برای مبارزه با بیسوادی سازمان ابتکاری و بزرگی به نام سپاه دانش بوجود آمد که افراد آن برای آموزش افراد به دورترین روستاهای کشور اعزام شده‌اند. موفقیت این سپاه بقدری زیاد بود و به حدی از این آزمایش نتیجه رضایتبخش گرفتیم که من در اکتبر گذشته طی پیامی که به سازمان فرهنگی و جهانی یونسکو فرستادم از وزرای آموزش و پرورش همه دُوَل عضو یونسکو دعوت کردم برای آشنایی با کار آن و استفاده احتمالی از تجارب ما در این زمنیه با تطبیق آن‌ها با شرایط خاص سایر کشورهایی که با مشکل بیسوادی قسمتی از افراد خود دست به گریبان هستند، کنگره‌ای جهانی از وزرای آموزش و پرورش در تهران تشکیل دهند، و خوشوقتم که با قطعنامه‌ای که از طرف یونسکو به اتفاق آراء در تأیید این پیشنهاد صادر شد این کنگره در سپتامبر آینده در تهران تشکیل خواهد شد.


در این مورد کشور شما سهم خاصی دارد، زیرا پیام من به سیزدهمین مجمع عمومی یونسکو در نخستین جلسه آن توسط نماینده برزیل که ریاست جلسه را داشت خوانده شد، و من امیدوارم که شرکت جناب وزیر آموزش و پرورش برزیل در کنگره جهانی سپتامبر تهران نشان شرکت مؤثر و وسیع مملکت بزرگ شما در پیشرفت این نهضت جهانی مبارزه با بیسوادی باشد.


بعد از رفراندومی که بدان اشاره کردم، ما دو اقدام بزرگ دیگر نیز در تکمیل مواد آن کردیم که به موجب یکی تساوی حقوق کامل به زنان ایران در برابر مردان داده شد، و به موجب دیگری دوو سپاه دیگر به نام سپاه بهداشت و سپاه ترویج و آبادانی تشکیل گردید.


این اقدامات و سایر کوشش‌هایی که در زمینه‌های مختلف اجتماعی و اقتصادی صورت می‌گیرد برای آن است که جامعه ایرانی بتواند روز بروز به صورت جامعه‌ای مترقی تر و پیشرفته تر در آید و از این راه در پیشرفت جامعه بشری نیز سهم مؤثر خود را اداء کند.


ما این تلاش را بر اساس تفاهم و همکاری هر چه بیشتر با همه ملل و مردم نیک اندیش جهان آغاز کرده‌ایم و طبعاً کمال علاقه را داریم که این روح تفاهم را با کشور بزرگ و مترقی برزیل توسعه کامل بخشیم. من این دیدار دوستانه شرق و غرب را که امروز واسطه آن شده‌ام به فال نیک می‌گیرم و بیش از هر کس دیگر آرزو دارم که این دیدار دوران ممتد و ثمربخش همکاری وسیعی را در راه منافع دو کشور ما و در راه دوستی و تفاهم همه جامعه بشری به دنبال داشته باشد.