سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام به سرفرازی ورود پرزیدنت مکزیک اچه‌وریا کاخ سعدآباد ۲۷ تیر ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی دی تا اسفند ماه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه

سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام به سرفرازی ورود پرزیدنت مکزیک اچه‌وریا کاخ سعدآباد ۲۷ تیر ماه ۱۳۵۴


حضرت رئیس جمهوری،
برای شهبانو و من پذیرایی از آن حضرت و بانو اچه‌وریا در کشورمان مایه خوشوقتی است. ما از پذیرایی بسیار گرم و محبت‌آمیز دولت و ملت شما طی سفر اخیرمان که ما را عمیقاً تحت تأثیر قرار داد، خاطرۀ بسیار دلپذیری داریم و صمیمانه امیدوارم شما نیز از مسافرت کنونی خود به کشوری که علاقه به میهمان یک از اصیل‌ترین سنت‌های ملی آن است، خاطره خوبی همراه ببرید.
شما اکنون میهمان عالیقدر کشوری هستید که وجوه اشتراک فراوانی در زمینه‌های مختلف تاریخی و سیاسی و اقتصادی و فرهنگی، آن را با مملکت شما پیوند می‌دهد. کشور شما مهد یکی از باستانی‌ترین و درخشان‌ترین تمدن‌های جهان است، که شهبانو و من در سفر خود از نزدیک شاهد بسیاری از آثار آن بودیم. تذکر این نکته را جالب می‌دانم که در این بازدیدها، راهنمایان ما تاریخ بنای مهمترین این آثار را غالباً مقارن با تاریخ بنای آثار بزرگ تاریخی ایران می‌شمردند.
باید با خوشوقتی متذکر شوم که این میراث کهن فرهنگی در دوران جدید نیز مقام خود را به عنوان یک رکن اساسی زندگی جامعۀ مترقی مکزیک محفوظ داشته‌است، که نمونه آن موفقیت‌های درخشان ملت شما در زمینه‌های آموزشی، چه در سطح ملی و عمومی، و چه در سطح بالای دانشگاهی است، که دانشگاه عالی و بسیار مدرن پایتخت شما با بیش از یکصدوپنجاه‌هزار دانشجو یکی از بهترین نمونه‌های آن است.
در زمینه اقتصادی نیز راه و روش دو کشور ما بسیاربه هم نزدیک است. شما اکنون برنامه‌های وسیعی را در جهت تبدیل مملکت خود به یک قدرت مهم صنعتی و اقتصادی در دست اجرا دارید، که در عین حال با انجام برنامه‌های انقلابی، گسترش عدالت اجتماعی، و کوشش در راه توزیع عادلانه ثروت همراه است. در کشور شما نیز مانند ما توجه به فرهنگ و بهداشت عمومی در رأس برنامه‌های ملی قرار گرفته‌است و در عین حال هر دو مملکت از بالاترین رشدهای اقتصادی در تمام جهان برخوردارند.
در سیاست خارجی، دو کشور ما بر پایه سیاست مستقل ملی خود در عین حفظ حاکمیت کامل ملی خویش، طرفدار دوستی و همکاری سازنده با عموم کشورها، بدون توجه به نظام اجتماعی آنان و بدون هیچ گونه تبعیضی از نظر نژاد و زبان و مذهب هستند و صمیمانه برای تقویت و تحکیم صلح و تفاهم و دوستی بین‌المللی می‌کوشند. بر این اساس طبیعی است که هر گونه توسعه همکاری بین دو کشور ما در آینده صرفاً یک همکاری مثبت و سازنده، نه تنها به نفع دو کشور، بلکه به نفع همۀ جامعۀ بشری خواهدبود. نقش موازی ایران و مکزیک در تحقق این دو هدف که منطقه خاورمیانه و منطقه امریکای لاتین مناطقی عاری از سلاح‌های هسته‌ای اعلام شوند، نمونۀ مثبتی از این واقعیت است. تمام این وجوه اشتراک و بسیاری موارد دیگر، من‌جمله اینکه دو کشور ما کشورهای نفت‌خیز هستند و در عین حال نخستین کشورهایی در جهان هستند که نفت خود را ملی کرده‌اند، زمینه را برای همکاری وسیعی در زمینه‌های مختلف سیاسی و اقتصادی و فرهنگی بین ایران و مکزیک مساعد ساخته‌است.
اکنون بیش از سه ربع قرن است که دو کشور ما دارای روابط سیاسی هستند، زیرا مکزیک یکی از نخستین کشورهای قاره امریکا بود که ما با آن رابطه سیاسی برقرار کردیم، ولی این رابطه فقط از چند ماه پیش وارد مرحله ثمربخش و مؤثر خود شده‌است.
تشکیل کمیسیون اقتصادی مشترک دو کشور در ماه گذشته در تهران و تبادل نظرهایی که در این کمیسیون درمورد گسترش مبادلات بازرگانی و سرمایه‌گذاری در مجتمع‌های کشت و صنعت و همکاری در امور جهانگردی (که کشور شما در زمینه آن از موقعیت و تجربۀ بسیار ممتازی برخوردار است) و در مسائل متعدد دیگر انجام گرفت، نخستین قدم در گسترش این روابط بود، که مسلماً مسافرت کنونی آن حضرت به ایران نقش مؤثری در توسعۀ باز هم بیشتر آن خواهدداشت.
در پایان سخنان خود، موفقیت هر چه بیشتر حضرت رئیس جمهوری مکزیک را در سفر طولانی و قطعاً ثمربخشی که اکنون به دور جهان انجام می‌دهند، و شادکامی بانو اچه‌وریا و رفاه و ترقی روزافزون ملت مکزیک را با امید توسعه و تقویت هر چه بیشتر روابط دوستی و همکاری دو کشور آرزو می‌کنم.