سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر در پذیرایی رسمی از حضرت فخرالدین علی احمد پرزیدنت هند کاخ نیاوران ۵ تیر ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی بر پایه تاریخ

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی


سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر در پذیرایی رسمی از حضرت فخرالدین علی احمد پرزیدنت هند کاخ نیاوران ۵ تیر ۲۵۳۵ شاهنشاهی

حضرت رئیس جمهوری و بانو علی احمد،
برای شهبانو و من پذیرایی از آن حضرت و بانو در کشور خودمان مایه خوشوقتی است. ما مقدم شما را نه تنها به عنوان شخصیت اول یک کشور بزرگ جهان گرامی می‌داریم، بلکه شما را نماینده عالیقدر مملکتی می‌شناسیم که به گفته نهرو، رهبر فقید هند، رابطه چندهزار ساله آن با ایران، عمیق‌ترین و ریشه‌دارترین رابطه‌ای است که در تاریخ میان دو کشور جهان می‌توان یافت.
در همه این مدت، تاریخ و تمدن و فرهنگ ایران و هند به نحوی تقریباً جدایی ناپذیر با هم ارتباط داشته و عمیقاً در یکدیگر اثر بخشیده‌اند. کشور شما بزرگترین گنجینه‌دار جهانی آثار فرهنگ گذشته پارسی است و در حال حاضر نیز با تدریس زبان و ادبیات در بیش از پنجاه دانشگاه، از این نظر مقام اول را در تمام جهان دارد. وجود چند هزار دانشجوی دو کشور در مراکز دانشگاهی و آموزشی یکدیگر، یکی از عوامل تضمین ادامه این رابطه فرهنگی در آینده است.
سفر کنونی آن حضرت به ایران در واقع ادامه سنتی است که سال‌ها است بین دو کشور ما برقرار شده‌است. بیست سال پیش خود من برای نخستین بار از کشور بزرگ شما دیدار کردم و از آن هنگام تا به امروز چندین بار دیگر فرصت دیدار مجدد از هند و نقاط مختلف آن را داشته‌ام.
در همین مدت کشور من خوشوقتی پذیرایی از حضرت رادها کریشنان و حضرت گیری، رؤسای جمهوری هند را داشته‌است. طبعاً به موازات این دیدارها، دید و بازدیدهای متعدد منظمی بین مقامات عالیرتبه دو کشور در زمینه‌های سیاسی و اقتصادی و فرهنگی برقرار بوده‌است، که سفرهای جناب جواهر لعل نهرو و جناب بانو گاندی به ایران و سفر اخیر نخست وزیر ایران به هند از زمره مهمترین آنها است.
به این ترتیب دو کشور ما توانسته‌اند دوستی کهن را با پیوندهای نو درآمیزند و رابطه دیرین تاریخی و فرهنگی را با همکاری‌های تازه و ثمربخش اقتصادی و صنعتی و فنی و علمی به صورتی فعال‌تر و گسترده‌تر استوار سازند. این همکاری‌ها اکنون در رشته‌های گوناگون صنعتی، بازرگانی، محصولات معدنی و شیمیایی، نفت، کشتیرانی، و رشته‌های متعدد دیگر برقرار است و وجود کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی و بازرگانی و فنی ایران و هند به آنها صورتی مستمر و منظم بخشیده‌است.
سفر کنونی شما به ایران، هنگامی انجام می‌گیرد که تحولات مثبت و چشمگیری در زمینه‌های مختلف در کشور شما در جریان است.
موفقیت‌های قاطع دولت هند در امر تحکیم مبانی نظم در امور اقتصادی و اجتماعی، مبارزه با گرانی و تورم و فساد، بهبود و افزایش تولید محصولات کشاورزی و سایر کالاهای مصرفی، ترقی سطح کارآیی سازمان‌های اقتصادی و ارتقای سطح رفاه مادی و معنوی ملی، و همچنین ابتکارهای دولت هند در تحکیم مبانی صلح و تفاهم منطقه‌ای و بین‌المللی از راه عادی کردن روابط سیاسی هند با چین و پاکستان و کوشش در تقویت محیط تفاهم و همکاری در سطح جهانی، از تحولاتی است که طبعاً مورد خوشوقتی و تأیید ما است. رشد اقتصادی بی‌سابقه هند در سال مالی گذشته و تخصص اعتبارات هنگفت اجرای طرح‌های عمرانی در سال مالی جاری که یکی از نتایج مستقیم ثبات داخلی و تفاهم بین‌المللی است، طبعاً پیشرفت‌های روزافزونی را در پرتو این موفقیت‌ها برای کشور بزرگ شما نوید می‌دهد.
برای ادامه موفقیت‌آمیز همه این برنامه‌ها، کشور شما مانند همه کشورهای دیگری که در جریان اجرای برنامه‌های سازندگی و پیشرفت ملی هستند، احتیاج به صلح و آرامش و برخورداری از ثبات و امنیت دارد و این نیاز مشروع و حقه‌ای است که ایران و هند را به اتخاذ سیاست مشترکی در زمینه ضرورت تبدیل اقیانوس هند به یک منطقه صلح و دور از رقابت‌ها و حضور فزاینده قدرت‌های بزرگ و تأمین انحصاری امنیت خلیج فارس و اقیانوس هند توسط کشورهای ساحلی آنها، و لزوم برقراری یک منطقه عاری از سلاح‌های هسته‌ای در جنوب آسیا، بر انگیخته‌است. دو کشور ما در عین حال، درمورد ضرورت استقرار یک نظام اقتصادی نوین و عادلانه جهانی در جای نظام بیدادگرانه کهن و تعدیل فاصله عمیق کشورهای صنعتی و کشورهای در حال توسعه، توافق نظر کامل دارند.
برای کشور ما به عنوان یک دوست تاریخی هند و بر اساس رابطه مودت و پیوندی که در طول قرون و اعصار مایه گرفته‌است، مایه کمال خوشوقتی است که ببینیم کشور و ملت بزرگ هند راهی را که بر تقویت صلح و تفاهم جهانی و امنیت و ثبات منطقه‌ای و پیشرفت و سازندگی ملی متکی است، با کوشش و شهامت در پیش گرفته‌است و در این مورد صمیمانه توفیق آن حضرت و نخست وزیر فعال و مدبر هند و کلیه مردم این کشور دوست و بزرگ را آرزو می‌کنیم.
با این امید، تندرستی و شادکامی حضرت رئیس جمهوری و بیگم عابده احمد، و پیشرفت و رفاه روزافزون ملت هند، تقویت و توسعه هر چه بیشتر همکاری و دوستی ایران و هند، استحکام صلح و تفاهم و همکاری بین‌المللی را آرزومندم.