سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در جشن فارغ‌التحصیلی دانشگاه جنگ ۵ شهریور ۱۳۴۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه انقلاب شاه و مردم درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۳ خورشیدی تازی

برنامه عمرانی سوم
شاهنشاه در جشن دانش‌آموختگان دوره سوم دانشکده عالی فرماندهی و ستاد مشترک و دوره هفدهم دانشکده فرماندهی و ستاد دانشگاه جنگ

سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در جشن فارغ‌التحصیلی دانشگاه جنگ ۵ شهریور ۱۳۴۳


موفقیت شما را در گذرانیدن دانشکده فرماندهی و ستاد همچنین فرماندهی عالی و ستاد مشترک را به یکایک فارغ‌التحصیلان تبریک می‌گویم. امروز ارتش ما وارد مرحله‌ای شدهاست که باید از لحاظ سازمانی و اداری و عمق معلومات فنی آن را به پایه عالی ترین تشکیلات نظامی دنیا بالا بریم و فکر می‌کنم تا یکی دو سال دیگر بتوانیم به این هدف عالی برسیم و در تمام شئون نظامی نمونه بهترین اداره کردن و درست اندیشیدن و خوب نتیجه گرفتن را عملی کنیم.


هر روز که می‌گذرد و هر چه بیشتر در جزئیات کار پیش برویم بهتر ملاحظه می‌کنیم که جا داشته است با قاطعیت تمام در این رشته‌ها وارد شویم و خود را از هرگونه کمبود و ضعف و احیاناً بی‌ترتیبی برهانیم.


تاریخ زندگی ارتش نوین ایران به سه مرحله تقسیم می‌شود: اول تأسیس ارتش ایران در اوایل سال ۱۳۰۰ و مبارزه با فتنه جویان و گردنکشان و تجزیه طلبان گمراه شده. در این دوره ارتش ایران که تازه قدم به مرحله حیات نهاده بود از هرگونه افرادی ترکیب شده بود. راست است که افراد این ارتش بیشتر فاقد تحصیلات عالی نظامی بودند و شاید برخی نیز سواد درستی جهت خواندن و نوشتن نداشتند، ولی چون تشکیل این ارتش به منظور احیاء کشور از مرگ حتمی با عجله تمام پس از کودتای اسفند ۱۲۹۹ انجام گرفته بود، همین هدف عالی حس فداکاری را در آن ارتش فروزان داشته و آن را تا سر حد کمال آماده فداکاری ساخته بود. قلّت وسایل جنگی این ارتش به اندازه‌ای بود که در اوایل کار پدرم که بنیادگذار ارتش نوین ایران است، آرزو می‌کرد هزار قبضه تفنگ یک سیستم در زرادخانه ایران فراهم گردد تا وی بتواند امنیت را که سال‌ها بود از سراسر مملکت رخت بربسته بود، بار دیگر برقرار کند.


آری! با چنین وسایل ناچیز لیکن با روحیه عالی مملکت امن شد و در راه ترقی و پیشرفت قرار گرفت، تا متأسفانه مواجه شدیم با وقایع شهریور ۱۳۲۰، و بهای خوش باوری و اعتماد صِرف به مقررات بین‌المللی را پرداختیم.


ما فکر می‌کردیم وقتی که اعلان بی طرفی داده‌ایم بی‌طرفی ما را محترم می‌شمارند، ولی بار دیگر تجربه ثابت کرد مثل جنگ بین‌الملل اول دیگران در مقابل منافع خود بی‌طرفی ایران و تمامیت ایران و استقلال ایران را به حساب نمی‌آورند.


فکر می‌کنم اگر ما خوش باوری را کنار گذاشته بودیم و در نظر می‌گرفتیم هر زمان در جهان جنگی پدید آید دیگر موازین قوانین بین‌الملل چندان مورد توجه قرار نمی‌گیرد، شاید می‌بایستی فی‌المثل تمام پالایشگاه نفت ایران، جاده‌های ایران، پل‌های ایران و تونل‌های ایران همه مین‌گذاری می‌شد و نیز در بنادر ایران و بطور کلی در هر جا که ممکن بود یک روزی مورد استفاده دیگران قرار گیرد وسایل تخریب پیش‌بینی می‌شد. آیا اگر ما این پیش‌بینی‌ها را قبلاً کرده بودیم مملکت دچار تهاجم می‌شد؟ به احتمال قوی خیر!


این درس به ما می‌آموزد که انسان البته باید متکی به قوانین بین‌المللی باشد، باید به قوانین احترام بگذارد، ولی برای مزید اطمینان خاطر در همان حال باید فکر کند چه بسا قوانین بین‌المللی که هنوز در جهات ضمانت اجرای کافی ندارد روزی مورد احترام دیگری واقع نشد، و از پیش برای روبرو شدن با چنین روزی آماده باشد.


از این جهت است که با اینکه ما امروز بهبودی نمایانی در اوضاع بین‌المللی حس می‌کنیم و با اینکه تیرگی‌هایی که در سابق در افق جهان دیده می‌شد رو به زایل شدن گذاشته است و امید ما آن است که در پایان این راه بر بشریت روشنایی واقعی بتابد و همه ملل دنیا بتوانند در صلح و آرامش خاطر زندگی کنند و بی هیچگونه بیمی در راه ترقی و پیشرفت تمدن گام بردارند، و با همه اتکایی که به تعهدات متفقین خود داریم، باز فکر می‌کنم اولین وظیفه ما این است تا جایی که به حیات اجتماعی و اقتصادی ملی ما لطمه‌ای نخورد آنی از تقویت نیروی دفاعی کشور غفلت نکنیم تا مبادا بعدها بار دیگر پشیمان شویم و باز بگوییم اگر زودتر جنبیده بودیم و پیش‌بینی کرده بودیم دچار پشیمانی نمی‌شدیم.


پس به همانگونه که سعی می‌شود قدرت مادی ارتش ایران بالا رود، می‌کوشیم تا قدرت علمی و معنوی آن نیز بالا رود و تشکیلات نظامی ما از لحاظ علمی و فنی و اداری بتواند نمونه عالی جهت سایر تشکیلات مملکت باشد و در هر جا که ممکن است از تجربیات و دانش شما نیز استفاده گردد، زیرا با معلومات جدیدی که کسب کرده‌اید اطمینان دارم در هر شغلی که به عهده گیرید و در هر جا که خدمتی به شما ارجاع شود، می‌توانید ترازگاه علمی و خدمتی و نیز روحیه شرافتمندانه سلحشوری سازمان‌های نظامی ما را بالا برید و وظیفه خود را به بهترین وجهی انجام دهید.