سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی دانشجویان ایرانی در امریکا ۳۱ شهریور ۱۳۴۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
کنفدراسیون دانشجویان ایرانی درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۳ خورشیدی تازی

برنامه عمرانی سوم
شاهنشاه از چگونگی آموزش و رفاه دانشجویان بورسیه ایرانی در امریکا می‌پرسند و باوردارند که آنان سرمایه‌های کشور هستند

سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی دانشجویان ایرانی در امریکا ۳۱ شهریور ۱۳۴۳


اکنون که شما برای ادامه تحصیل به آمریکا باز می گردید قطعاً در آن جا با روحیه قوی تر و تازه تری سرگرم کار خواهید شد. درخواست هایی که رئیس سرپرستی قبلاً کرده بود و نمایندگان دانشجویان هم در این جا اظهار داشتند مورد رسیدگی قرار گرفته و قسمت زیاد آن عملی شده است.


ما کسانی را که در جستجوی علم و دانش هستند تشویق می‌کنیم. مسلماً شما تا کنون از تحولات و ترقیات تازه کشور آگاه شده‌اید. این تحولات به انقلاب شش ماده‌ای معروف شده است، ولی اصل تشکیل سپاه بهداشت نیز به آن افزوده شده است و فردا تشکیل سپاه دیگری اعلام خواهد شد. ما با این انقلاب بزرگ تمام عوامل فساد را در این مملکت ریشه کن می‌کنیم. باید توجه داشت که فساد مظاهر مختلفی دارد. یکی همان ناپاکی و نادرستی است که ما بی رحمانه با آن سرگرم مبارزه هستیم و می‌توانیم این ادعا را داشته باشیم که تا چندی بعد کشور ما یکی از پاک ترین و منزه ترین ممالک دنیا خواهد بود. نوع دیگر فساد بی‌لیاقتی و ندانم کاری است و این هم باید بکلی از بین برود.


این را نیز شما باید بدانید که به همان اندازه که دانشجو برای ما عزیز است از این پس مملکت ما به هیچکس رشوه بیسوادی نخواهد داد، و صرفاً این عنوان که من دانشجو هستم و به هر وضعی که ممکن بوده دیپلم گرفته‌‌ام معنایی نخواهد داشت، و شما واقعاً باید علم کسب کرده باشید. بسیاری از کشورهای بزرگ جهان سیستم آموزش و پرورش خود را تغییر داده‌اند و از سیستم‌های تازه‌ای استفاده می‌کنند. پیشرفت علوم تربیتی به قدری سریع بوده که بعد از جنگ شاید هر پنج سال یکبار سیستم‌ها تغییر و تکمیل شده‌اند. ما هم باید به سیستم‌های مترقی تعلیم و تربیت کاملاً توجه داشته باشیم.


در گذشته بعضی محصلین ما عادت کرده بودند که شعارهای سیاسی را وسیله گرفتن نمره قرار دهند و حتی در پاره‌ای اوقات معلمین هم با آن‌ها همکاری داشتند. تردیدی نیست کسانی که به این ترتیب و با این وضع تحصیل کرده‌اند موفق نمی‌شوند. امروز کسانی باید دنبال تحصیلات عالیه بروند که در خود استعداد کافی سراغ داشته باشند.


ما امروز اختلافات طبقاتی را از بین برده‌ایم و اکنون بین یک بقال و یک وزیر و یک کارگر و یک صاحب کارخانه و زارع و تاجر از لحاظ قانون فرقی وجود ندارد و همه در مقابل قانون یکسانند. اگر یک وزیر در کار خود قصور کند به شدت مجازات خواهد شد. پس با این ترتیب دیگر خجالت ندارد اگر کسی که برای تحصیلات عالیه استعداد کافی نداشت لااقل یک نجار یا یک سیم کش و یا یک آهنگر لایق از آب در آید. اصل کارمند اداره شدن برای زود ترقی کردن و جیب خود را پر کردن در این مملکت برای همیشه از بین رفته است.


در مورد بکار انداختن استعدادها، همانطور که اطلاع دارید تا قبل از انقلاب ششم بهمن نیمی از استعدادهای نهفته ایرانیان که متعلق به زنان ایرانی بود خاموش و بی ثمر می‌ماند. مردها نیز به مقدار زیادی بیسواد بودند و گروه کثیری از آن‌ها که رعیت خوانده می‌شدند محیط عرض اندام نداشتند و نمی‌توانستند در سرنوشت خود شرکتی داشته باشند، اما اکنون بندها گسیخته و استعدادها فرصت تجلی یافته است. چه دانشجویان ایرانی مقیم آمریکا و چه دانشجویان ایرانی مقیم اروپا هر قدر بیشتر به امکانات کشور خود آشنا شوند بهتر است و آن‌ها که به کشورشان علاقمند هستند و مایلند به ایران بازگردند باید خود را مهیا کنند که در بازگشت چگونه با مملکت خود روبرو خواهند شد.


امیدوارم این سفرها برای سایر دانشجویان ایرانی و برای خود شما دوباره تجدید شود. همه شما را به خدای بزرگ می‌سپارم و موفقیت شما را از خداوند مسئلت می‌کنم.