دیدار رسمی والاحضرت شیخ بن سلمان آل خلیفه امیر دولت بحرین ۲۳-۲۰ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه شهبانو فرح پهلوی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی برنامه عمرانی ششم/سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی

پیشباز آریامهر شاهنشاه ایران از امیر بحرین
آیین پیشباز رسمی از امیر بحرین
شاهنشاه و امیر بحرین در میدان شهیاد
امیر بحرین به خوش‌آمد شهردار تهران پاسخ می دهد
شهردار تهران کلید طلایی شهر را به امیربحرین پیشکش می‌کند
ShahanshahAmirBahrain2537c.jpg
شاهنشاه و شهبانو و امیربحرین در میهمانی کاخ نیاوران
ShahanshahAmirBahrain2537a.jpg


دیدار رسمی والاحضرت شیخ بن سلمان آل خلیفه امیر دولت بحرین ۲۳-۲۰ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

در روز ۲۰ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی به فراخوان شاهنشاه آریامهر امیر بحرین برای یک دیدار چهار روزه وارد تهران شد. شاهنشاه آریامهر در فرودگاه مهرآباد از میهمان گرامی والاحضرت شیخ بن سلمان آل خلیفه امیر دولت بحرین پیشباز رسمی کردند. پس از انجام آیین رسمی پیشباز شاهنشاه آریامهر و امیر بحرین با کالسکه سلطنتی رهسپار میدان شهیاد شدند. در میدان شهیاد شهردار پایتخت پیشکش‌های مردم و کلید طلایی شهر تهران را به والاحضرت امیر بحرین داد. آنگاه شاهنشاه آریامهر و امیر بحرین با هلی‌کوپتر به سوی کاخ گلستان پرواز کردند. گفتگوهای شاهنشاه و امیر بحرین روز ۲۱ خرداد ماه آغاز شد. این گفتگوها درباره ۱- پیوندهای دو جانبه ایران و بحرین ۲- بررسی اوضاع منطقه که هر دو کشور بدان نگرشی ژرف دارند ۳- مسایل همگانی منطقه چون درگیری اعراب و اسراییل، سیاست‌های موجود و پیگیری پیمان‌ها. قرار بر این است که یک پیمان نوین فرهنگی میان دو کشور دستینه شود. بودن وزیران دو کشور نمایانگر گسترش پیوندهای میان ایران و بحرین می‌باشد. بودن ده‌ها هزار ایرانی در بحرین و گسترش زبان پارسی در آن کشور، به ویژه در زمینه اقتصادی بهترین زمینه را برای همکاری بوجود می‌آود. از منطقه حساس شاخاب پارس هز روز بیش از ۳۰ میلیون بشکه نفت به خاور و باختر فرستاده می‌شود و هر گونه آشوب از سوی تروریسم بین‌المللی چرخ بسیازی از یکان‌های تولیدی گیتی را از کار می‌اندازد. کشور ایران بر این باور است که امنیت منطقه باید از سوی کشورهای گرداگرد شاخاب پارس فراهم شود و از هرگونه دخالت قدرت‌های خارجی چه مثبت و چه منفی جلوگیری شود. در این زمینه تاکنون گفتگوهای فراوانی میان کشورهای منطقه انجام یافته است و آخرین پیشنهاد با همدلی کشورها پذیرفته شده‌است. بحرین یکی از جزیره‌های حساس شاخاب پارس است که افزون بر نخش مهم اقتصادی از دیدگاه سوق‌الجیشی نیز اهمیت فراوان دارد. هم‌اندیشی (تفاهم) ایران و بحرین در چند سال گذشته به سود هر کشور بوده است.


۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۷ از سوی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر میهمانی شامی به سرفرازی ورود میهمان گرامی در کاخ نیاوران داده شد. شاهنشاه در سر میز شام بیاناتی فرمودند.[۱]

برای شهبانو و من، پذیرایی از آن والاحضرت و همراهانشان در کشور خودمان مایه کمال خوشوقتی است.
شما اکنون به مملکتی آمده‌اید که حقاً می‌توانید آن را وطن دوم خود بشمارید، همچنان که ایرانیانی که به بحرین سفر می‌کنند، خود را در وطن دوم خویش احساس می‌کنند. این نزدیکی نه تنها مربوط به هم‌کیشی و اشتراک منافع جغرافیایی و منطقه‌ای است، بلکه در عین حال زاده ارتباط عمیقی است که در تمام طول تاریخ میان مردم سرزمین‌های ما برقرار بوده‌است.
تذکر این نکته برای من مایه خوشوقتی است که این ارتباط اکنون بر اساس دوستی و تفاهم و احترام متقابل و اشتراک نظر تقریباً همه‌جانبه‌ای در مسائل منطقه‌ای و مسائل بین‌المللی، در بهترین شرایط ممکن قرار دارد. همکاری‌های ثمربخش دو کشور در زمینه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، خبری، ورزشی و زمینه‌های متعدد دیگر، مظهر گویای این رابطه نزدیک و استوار است.
به منظور توسعه و تقویت این همکاری‌ها، در سال‌های اخیر مقامات مسئول دو مملکت، به کرات مسافرت‌های متقابلی انجام داده‌اند که از زمره مهمترین آنها می‌توان از مسافرت والاحضرت امیر بحرین به ایران در مراسم بزرگداشت دوهزار و پانصدمین سال شاهنشاهی ایران، مسافرت والاحضرت ولیعهد بحرین به کشور ما، و همچنین سفرهای متقابل نخست‌وزیران دو کشور نام برد.
در زمینه توسعه و گسترش روابط اقتصادی و بازرگانی دو مملکت، کوشش‌های فراوانی توسط هیأت‌ها و سازمان‌های مسئول طرفین انجام گرفته‌است و می‌گیرد.
همین همکاری در زمینه امور فرهنگی شایان تذکر است. سال‌ها است که یک دبستان ایرانی در بحرین مشغول خدمت است و هم اکنون عده‌ای از دانشجویان بحرینی در دانشگاه‌های مختلف ایران به تحصیل اشتغال دارند. مذاکرات مربوط به انعقاد موافقتنامه فرهنگی بین دو کشور به خوبی در جریان است.
بدین ترتیب اکنون دو کشور ما نه تنها از راه خطوط هوایی و خطوط خوب کشتیرانی با یکدیگر ارتباط دارند، بلکه این ارتباط در همه شئون دیگر اقتصادی و اجتماعی آنها را با یکدیگر پیوند می‌دهد. ما در تمام این شئون شاهد پیشرفت‌ها و موفقیت‌های روزافزون کشور شما هستیم، و بدیهی است که از این بابت کمال خوشوقتی را داریم. فعالیت‌های وسیع شما در رشته آموزش، اقتصاد، بازرگانی، راه‌سازی، ارتباطات (که فرودگاه عالی منامه بهترین نمونه آن است) مظاهر بارزی از این پیشرفت‌ها است که تحت رهبری و اداره مدبرانه آن والاحضرت به طور مستمر انجام می‌گیرد.
از لحاظ منطقه‌ای، ما اشتراک منافع و اشتراک نظر کاملی داریم. دو کشور ما از این نظر در یکی از حساس‌ترین مناطق جهان قرار گرفته‌اند، که حفظ و دفاع از امنیت آن نه تنها برای ما، بلکه برای صلح و ثبات بین‌المللی دارای اهمیت حیاتی است، و ما در این باره به مسئولیت خویش کاملاً وقوف داریم.
در عین حال، ما خواهان استقرار صلح و امنیت در دیگر نقاط منطقه خود هستیم و از این جهت ادامه بحران طولانی خاورمیانه که روز به روز قربانی‌ها و ویرانی‌ها و رنج‌های بیشتری به بار می‌آورد برای ما مایه کمال نگرانی و تأسف است. ما معتقدیم که این بحران می‌باید از راه واقع‌بینی و منطق، و دور از هر گونه خودخواهی و تعصب، بر اساس مفهوم واقعی قطع‌نامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد و با رعایت حقوق حقه ملت فلسطین حل شود، و هر گونه تعلل یا کارشکنی را در این مورد مخالف مصالح همه مردم این منطقه، و به زیان امنیت خاورمیانه و صلح و امنیت تمام جهان می‌دانیم.
والاحضرتا،
من برای شما در ایفای وظایف خطیری که در زمینه ملی و در زمینه بین‌المللی به عهده دارید، به عنوان یک برادر و یک دوست خیرخواه و صمیمی، از جانب خودم و همه ملتم آرزوی موفقیت می‌کنم و همراه با این آرزو، تندرستی و شادکامی شخص شما، ترقی و رفاه روزافزون ملت بحرین، تقویت دوستی و همکاری ایران و بحرین، و بالاتر از همه سعادت و پیشرفت و سرافرازی عالم اسلام و مسلمانان جهان را از درگاه خداوند متعال خواستارم.


در پاسخ بیانات شاهنشاه امیر بحرین چنین گفتند:[۲]

اعلیحضرتا، علیاحضرتا، بانوان و آقایان
از دعوت آن اعلیحضرت که به من فرصت داده است که خود را در محیطی سرشار از دوستی و صفا احساس کنم مسرور و خرسندم، وظیفه خود می دانم از فرمایشات آن اعلیحضرت که مبین احساسات دوستانه نسبت به دولت و ملت بحرین و نشانه روشن بینی و دوربینی شاهنشاه در اوضاع کنونی جهان است سپاسگزاری نمایم. مایلم به این مناسبت احساسات صمیمانه و تحسین آمیز دولت و ملت بحرین را به شما و ملت دوست ما ایران اعلام کنم روابط صمیمانه میان دو ملت ما طی سالیان دراز بر پایه فرهنگ و تمدن استوار ماند و چنانکه اعلیحضرت بیان فرمودند « این ارتباط، اکنون بر اساس دوستی و تفاهم و احترام متقابل و اشتراک نظب تقریبا همه جانبه‌ای در مسایل منطقه‌ای و مسایل بین المللی در بهترین شرایط ممکن در بهترین شرایط ممکن قراردارد. همکاری‌های ثمربخش دو کشور در زمینه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، خبری، ورزشی و زمینه‌های متعدد دیگر مظهر گویای این رابطه نزدیک و استوار است. »
اعلیحضرتا
تقدیر ما را در تمدن مشترک شریک کرده است، منطقه‌ای که از لحاظ تمدن از کهن ترین مناطق جهان به شمار می‌رود. هم چنین تفضل الهی و وجود منابع غنی این منطقه را به صورت برجسته ترین مناطق جهان درآورده است. منطقه‌ای که جهانیان در امر گسترش صنایع و تسلیحات خویش از آن بی نیاز نیستند.
ما ناگزیر از پذیرش این واقعین هستیم و باید از این منابع برای نهضت خود و نیز تا سرحد امکان به خاطر منافع خود و دیگرانان بهره برداری نماییم که این البته مشروط به حسن توافق فیمابین و همه جهانیان است. در صحنه روابط بین المللی اندیشه تازه‌ای به نام « امنیت منطقه‌ای » پدید آمده است. گمان دارم آن اعلیحضرت در این مسئله با من هم عقیده باشند که پذیرش واقعیت و تعهد ما در قبال تمدن بشری ایجاب می‌کند که به نقش خود در قبال امنیت منطقه متعهد باشیم و همگی در راه تحقق این همکاری صرف مساعی کنیم. حوادثی که در اطراف ما می‌گذرد ما را به رویارویی با حوادث و کوشش به خاطر پیشرفت و رفاه ملزم می‌سازد.
بیانات شاهنشاه دایر به کوشش مداوم به خاطر حل مشکل خاورمیانه در پرتو قطعنامه‌های بین المللی و حفظ حقوق مردم فلسطین مایه خرسندی است. این سیسات شاهنشاه مظهر جمایت دایمی آن اعلیحضرت از اصل حق ملل جهان در تعیین سرنوشت و رهایی از یوغ استعمار و نژادپرستی به اشکال گوناگون آن است.
در پایان اجازه می‌خواهم نقش عظیم ایران را به عنوان همسایه بزرگ در منطقه یادآور شوم. در سایه درایت شخص شاهنشاه ایران می‌کوشد تا حوادث پیرامون ما به نوعی توافق و حسن تفاهم و همکاری در صحنه بین المللی بدل شود. این نقش عظیم ایران درخور تحسین و ستایش است.
آرزومندم با همه امکانات خود در این زمینه با شما همکاری کنیم و مساعی خود را در امر تحقق خبر و امنیت و صلح برای دو ملت ما و نیز پیشرفت و تعالی ملل جهان به طور اعم و دو کشور ما در منطقه به طور اخص به کار بریم.
پاینده باد ایران تحت رهبری خردمندانه آن شاهنشاه


۲۱ خرداد ماه ۲۵۳۷ جمشید آموزگار نخست وزیر در کاخ گلستان با والاحضرت شیخ عیسی بن سلمان آل خلیفه امیر دولت بحرین دیدار و گفتگو کرد. در این گفتگو عباسعلی خلعتبری وزیر امورخارجه، منوچهر گنجی وزیر آموزش پرورش، وزیران امور خارجه، بهداری بحرین و هم چنین سفیران دو کشور نیز بودند. روز پسین قرارداد فرهنگی میان وزیران ایران و بحرین در کاخ گلستان دستینه شد. در این قرارداد آمده است که ایران و بحرین برای گسترش پیوندهای برادری گردش‌های علمی و جهانگردی، دید و بازدید دانشمندان و استادان و دانشچویان و داد و ستد اطلاعات در زمینه برجای ماندنی‌های باستانی (آثار باستانی) با یکدیگر همکاری خواهند کرد.


۲۳ خرداد ماه ۲۵۳۷ والاحضرت امیر بحرین به دیدار چهار روزه خود پایان دادند. شاهنشاه آریامهر در آیین رسمی به پسواز امیر بحرین در فرودگاه مهرآباد رفتند. امیر بحرین بی‌درنگ پس از پرواز از تهران پیام سپاسگزاری برای شاهنشاه فرستادند: "اعلیحضرت محمدرضا پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در این موقع که کشور برادر ایران را ترک می‌نمایم مراتب سپاسگزاری و تشکرات خالصانه و فلبی خود را برای پذیرایی گرم و شایانی که به عمل آمده است به پیشگاه آن اعلیحضرت تقدیم داشته و هم چنین از کلیه مسولین امر و ملت ایران قدردانی می‌نمایم. تماس برادرانه فیمابین موجب ایجاد علاقه بسیار نزدیک دو کشور همسایه و دو ملت برادر گردیده است و خوشوقتم اشاره نمایم که در این مسافرت مشاهده نمودم که در سایه رهبری‌های خردمندانه آن اعلیحضرت پیشرفت‌های عظیمی در سراسر کشور ایران تحقق یافته است. از خداوند متعال برای ان آعلیحضرت سلامت و سعادت و برای ملت ایران پیشرفت و تعالی مسئلت دارم."