دیدار رسمی هاینریش لوبکه پرزیدنت آلمان غربی و بانو ویلهلمینه لوبکه از ایران ۵-۱ آبان ماه ۱۳۴۲ خورشیدی
سخنرانیهای محمدرضا شاه پهلوی | درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر | دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۱۳۴۴ خورشیدی |
دیدار رسمی هاینریش لوبکه پرزیدنت آلمان غربی و بانو ویلهلمینه لوبکه از ایران ۵-۱ آبان ماه ۱۳۴۲ خورشیدی
در روز آبان ماه ۱۳۴۲ ساعت ۴ پس از نیمروز حضرت هاینریش لوبکه پرزیدنت آلمان غربی و بانو ویلهلمینه لوبکه با هواپیما وارد تهران شدند و مورد پیشباز شاهنشاه و شهبانوی ایران قرارگرفتند. در این آیین شاهنشاه و پرزیدنت لوبکه همراهان و پیشبازکنندگان را شناساندند. آنگاه سرود ملی آلمان و سرود ملی شاهنشاهی نواخته شد و ۲۱ تیر توپ شلیک شد. شاهنشاه و میهمان گرامی ایران پس از دیدن سان از گارد احترام از فرودگاه رهسپار میدان ۲۴ اسفند شدند. خیابان آیزنهاور میان فرودگاه و میدان ۲۴ اسفند مملو از مردم ایران بود که با پرچمهای ایران و آلمان هلهله میکردند. در میدان ۲۴ اسفند شهردار تهران کلید طلایی تهران را به پرزیدنت لوبکه پیشکش کرد و در سخنانی ورود میهمانان ایران را خوشآمد گفت و از دیوان غرب و شرق گوته کوتاهی خواند: کسی که خود را بشناسد و دیگران را بشناسد به این نکته توجه خواهد داشت که شرق و غرب هرگز از هم جدا شدنی نیستند.. پرزیدنت لوبکه نیز بیاناتی درباره پیوند ایران و آلمان ایراد کرد.
سپس شاهنشاه و پرزیدنت لوبکه با کالسکه سلطنتی از میدان ۲۴ اسفند روانه کاخ گلستان شدند و شهبانو و بانو لوبکه با کالسکه دیگری وارد کاخ گلستان شدند. میهمانی شام باشکوهی از سوی شاهنشاه و شهبانوی ایران در کاخ گلستان به سرفرازی ورود میهمانان ایران برگزار شد. بر سر میز شام نخست سرود ملی آلمان و سپس سرود شاهنشاهی نواخته شد. آنگاه شاهنشاه سخنانی ایراد کردند:
- حضرت رییس جمهوری
- برای شهبانو و من پذیرایی از آن حضرت و بانو لوبکه در این مجلس مایه کمال خوشوقتی است. شما امروز به عنوان شخص اول کشوری به مملکت ما آمدهاید که مردم ما نستب بدان همواره احساس احترامی عمیق داشتهاند و خوشبختانه سوابق روابط دیرینه دو کشور ما نشان میدهد که از جانب ملت بزرگ آلمان نیز پیوسته این احساس متقابل نسبت به ملت ما وجود داشته است. رابطه ایران و آلمان رابطهای بسیار ریشه دار و استوار است که در درجه اول بر اساس نزدیکی و تفاهم معنوی تکیه دارد. حتی قبل از آنکه دو کشور روابط سیاسی و دیپلماسی با یکدیگر داشته باشند دانشمندان و شعرا و ادبای آلمانی زمینه این تفاهم و نزدیکی روحی را به بهترین صورت فراهم کرده بودند و من با خوشوقتی تمام میتوانم بگویم که یکی از عوامل اصلی احترام و علاقه عمیق ملت من نسبت به ملت بزرگ شما همین است که آلمان پیوسته یک کانون درخشان فرهنگ و تمدن ایران در دنیای غرب بوده است.
- ما عالیترین تجلیل جهانی از ادبیات کشور خودمان را از زبان گوته شاعر بزرگ شما شنیدهایم و « دیوان شرقی » او را بهترین سفیر معنوی دانشتهایم که ملت شما در گذشته برای ما فرستاده است. ترجمههای بی شمار آثار ادبیات کلاستک توسط بزرگان ادب آلمان و آثار تحقیقی فراوان و بسیار با ارزشی که طی قرون اخیر توسط دانشمندان ایران شناس آلمانی درباره تاریخ و تمدن و فرهنگ کهن و نو انتشار یافته جملگی رشتههای استوار است که ما را به هم پیوسته است و من مایلم در این جا به نام ملت ایران از خدمت گران بها و خالصانه این خدمتگزاران صمیمی فرهنگ و تمدن ایران که در گذشته و حال عمر خود را در این راه وقف کردهاند تقدیر کنم.
- کشور شما در حال حاضر نیز از نظر توجه به زبان و فرهنگ ایران هم چنان در صفوف مقدم کشورهای جهان جای دارد. در قریب به بیست دانشگاه آلمانی زبانهای قدیم و جدید ایران تعلیم داده میشود و دهها کتابخانه و موزه این کشر صاحب قسمتی از نفیسترین گنجینههای آثار علم و ادب و هنر ایران در تمام دنیا هستند. مراکز علمی و تحقیقی متعددی در آلمان به تتبع در تاریخ و زبان و فرهنگ ایران اشتغال دارند و در تمام جهان در مورد تتبعات ایران شناسی بیش از هر چیز به تحقیقات با ارزش دانشمندان کشور شما استناد میشود.
- امیدوارم این رشته ارتباط میان مراکز علمی آلمانی و ایرانی در راه فعالیتهای مربوط به تمدن و فرهنگ دو کشور ما روز به روز زیادتر و استوارتر گردد.
- در این همکاری ثمربخش تنها مربوط به تمدن و فرهنگ گذشته ما نیست بلکه در حال حاضرت نیز مراکز دانشگاهی و علمی و صنعتی کشور شما همواره از مهمترین مراکز تعلیم و پرورش جوانان ایرانی بودهاند و هستند. هزاران دانشجوی ایرانی تاکنون در دانشگاههای کشور شما و در نزد دانشمندان و استادان آلمانی که شهرت جهانی دارند تحصیل کردهاند و هم اکنون تعداد دانشجویان ایران در اروپا در کشور شما از هر مملکت دیگری بیشتر است. تحصیلات و تجارب این افراد همراه با فعالیتهای کارشناسان و مهندسین و متخصصین آلمانی که در گذشته کارهای صنعتی و فنی و غیره در کشور ما شرکت داشتهاند از عوامل اساسی پیشرفت صنعتی کشور ما در چهل ساله اخبر بوده و هست.
- حضرت رییس جمهوری
- ما نیز مانند سایر ملل جهان در دوران پس از جنگ جهانی اخیر شاهد رستاخیز و جهش عظیم کشور شما که در همه دنیا بدان « اعجاز آلمانی » لقب دادهاند بوده و به عنوان یک ملت دوست که صمیمانه به سعادت و پیشرفت ملت آلمان علاقمند است این اعجاز را با دیده تحسین نگریستهایم. ما همواره به نبوغ آلمانی و به قدرت خلاقه ملت شما و بدان نیروی عظیمی که در نهاد این ملت نهفته است، ایمان داشته و به کرات از آن الهام گرفتهایم و بنابراین از اینکه میبینیم امروز ملت آلمان با اتکا به همین قدرت و نیروی معنوی روز به روز بیشتر جایی را که شایسته آن است در دنیای کنونی احراز میکند از صمیم قلب خرسندیم. یفین دارم که روابط دو کشور مادر آینده نیز بر اساس همین تفاهم عمیق و بر پایه سنت همکاری ثمر بخش گذشته روز به روز به صورتی وسیع تر و کاملتر ادامه خواهد یافت.
- سلامت و خوشبختی آن حضرت و بانو لوبکه را با امید پیشرفت و رفاه روز افزون ملت آلمان خواهانم.
پس از پایان سخنان شاهنشاه سرود ملی آلمان نواخته شد. و پرزیدنت لوبح در پاسخ شاهنشاه بیاناتی ابراز داشتند:
اعلیحضرتا
- از سخنان گرم و محبت آمیزی که هنگام پیشباز ما بیان فرمودید از سوی خود و همسر و همراهانم صمیمانه تشکر میکنم. ما با اشتیاق و بی صبری فراوانی از مدتها پیش در انتظار سفر به کشور اعلیحضرت همایونی بودیم و از اینکه افتخار داریم امشب میهمان اعلیحضرت شاهنشاه و علیاحضرت شهبانوی ایران باشیم بسیار خوشوقت و مسروریم. پیشباز گرم و صمیمانهای که مردم تهران امروز پس از نیمروز از ما به عمل آوردند، کاملا در نظر ما مجسم است و خاطرهای فراموش نشدنی برای همه ما خواهد بود. نام ایران برای هر فرد آلمانی مظهر تاریخ مشعشع و پر افتخار و هنر و فضایل یک ملت کهنسال به شمار میرود. بسیار خرسند هستیم که فرصتی پیش آمده و و این چند روز با بسیاری از اهالی ایران و شواهد گذشته پر افتخار و قدرت فعاله یک ملت کهنسال آشنا میشویم چه که در کشور من نه تنها گذشته ایران بلکه کار و فعالیت ایران نوین نیز مورد توجه کامل میباشد. آلمانها و خود من با منتهای دقت و علاقه ناظر پیشرفت و ترقی قابل توجهی میباشیم که سال به سال چهره ایران را به برکت سلطنت آن اعلیحضرت تغییر میدهد. کشور شاهنشاهی ایران در چند دهه اخیر بر اثر پیروی از سیاست عاقلانهای که هدفش حصول ترقیات منطقی و ممکنه میباشد موفق به پیشرفتهای عظیمی گردیده است و برنامه اصلاحی که با دوراندیشی کامل و سیاست مدبرانه از طرف اعلیحضرت تدوین شده در میان ما به عنوان نشانه مشهود توسعه نوین ایران اعجاب و تحسین فوق العاده همگان را برانگیخته است. موفقیتهای کشور ایران در چند دهه اخیر در زمینه سیاست خارجی که موجبات دفاع از استقلال کشور و استحکام آن را فراهم آورده است نیز به موقع خود باعث افتخار و سر بلندی این کشور میباشد.
- ما در این اواخر شاهد کوششهای خستگی ناپذیر و سهم موثر آن اعلیحضرت در رفع اختلافات موجود در این قسمت از جهان بودهایم. کشور ایران بدین ترتیب عالم ثبت در خاورمیانه گردیده است یقین دارم که در آینده نیز به این نقش که حایز اهمیت فوق العادهای است نهایت درجه توجه مبذول خواهد شد، زیرا تجربیات گذشته نشان داده است که صلح تنها در صورتی حفظ خواهد شد که ملل و دول جهان در نهایت بیداری تمام نیروی خود را در این جهت به کار اندازند.
- ما تا هنگامی که علل ایجاد بحران واقعا برطرف نگردیده است نبایستی از سعی و کوشش خود دست برداریم. ایران و آلمان دارای سوابق دوستی دیرینهای میباشند دوام این دوستی دیرینهای میباشند دوام این دوستی از آن احا است که همیشه از تعقیب مقاصد خودخواهانه سیاسی به دور بوده است.
۲ آبان ماه بامدادان پرزیدنت لوبکه تاج گل زیبایی بر آرامگاه رضا شاه بزرگ نهادند. در این آیین والاحضرت شاهپور غلامرضا، تیمسار ارتشبد حجازی رییس ستاد بزرگ ارتشداران، دکتر لقمان ادهم کفیل ریاست تشریفات دربار شاهنشاهی و دکتر جهانبانی رییس تشریفات وزارت امور خارجه نیز بودند. ساعت ۹ و سی دقیقه بامداد پرزیدنت لوبکه و بانو رییسهای هیاتهای نمایندگی سیاسی خارجی در تهران را پذبرفتند. در ساعت ۱۱ از موزه ایران باستان بازدید کردند. پرزیدنت لوبکه و بانو ناهار را خصوصی خوردند. آنگاه به سفارت کبرای آلمان رفتند و کارکنان سفارت به ایشان شناسانده شدند. در ساعت ۳ و نیم پس از نیمروز پرزیدنت لوبکه و بانو از موزه جواهرات سلطنتی در بانک مرکزی دیدن کردند. شامگاه میهمانی شامی از سوی پرزیدنت لوبکه و بانو در سفارت تابستانی آلمان در پل رومی برگزار شد.
روز شنبه میهمانان رهسپار اسپهان و شیراز شدند و شگفتزده از برجای ماندنیهای باستانی ایران دیدن کردند و جمله پرآوازه "ایران کهنتر از تاریخ" را بازگفتند.
۵ آبان ماه شاهنشاه و شهبانو در فرودگاه به پسواز پرزیدنت آلمان و بانو آمدند و میهمانان ایران پس از چهار روز دیدار از ایران، از فرودگاه مهرآباد به آلمان غربی پرواز کردند.