دانشکده دماوند

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
دانشکده‌ها دولت شاهنشاهی ایران

وزارت علوم و آموزش عالی

دانشگاه‌های ایران


دانشکده دماوند مرکز بین‌المللی دانش و تحقیق

به مناسب بزرگداشت پنجاهمین سال سلطنت شاهنشاهی پهلوی مراسم جشن بزرگداشت وهم چنین آیین پنجمین دوره فارغ‌التحصیلی دانشجویان مدرسه عالی دماوند با حضور آقای دکتر عبدالحسین سمیعی وزیر علوم و آموزش عالی و سفیر کبیر آمریکا در ایران و هیأت امنای دانشکده و محمد علی طوسی معاون وزارت علوم و آموزش عالی و سایر شخصیت‌های مملکتی با بانوانشان برگزار گردید. نخست دانش آموختگان، به دنبال آن‌ها استادان دانشکده با پوشاک ویژه در یک صف با کف زدن باشندگان به شیوه ای جالب وارد سالن شدند و هر دسته در جای خود در دو سوی تریبون در برابر میهمانان قرار گرفتند.

بانو ابتهاج سمیعی از سوی هیأت امناء دانشکده دماوند به باشندگان خوش‌آمد گفت و از مهر شاهنشاه نسبت به پیشکش نمودن ۹۰ هزار متر زمین برای نوسازی دانشکده دماوند و کمک‌های دیگری که معظم‌له و علیاحضرت شهبانو فرمودند، سپاسگزاری نمود. آقای دکتر هایسی رئیس دانشکده دماوند که از شخصیت‌های علمی بوده و تجربه دراز و موفقیت‌آمیز در آموزش و مدیریت دارد و نیز دارای کتاب هایی در زمینه‌های گوناگون سیاسی، اقتصادی و مدیریت بین‌المللی است، پشت تریبون قرار گرفت و به زبان انگلیسی به باشندگان خوش آمد گفت و پیرامون پیشرفت‌های دانشکده در سطح لیسانس و فوق لیسانس براساس منشور انقلاب آموزشی به لحاظ اجرای منویات شاهنشاه آریامهر بیاناتی ایراد نمود که مورد توجه قرار گرفت.

دوشیزه فریده صدیق ارشادی دانشجوی دانشکده به نمایندگی دانشجویان خوش آمد گفت و سخنرانی جالبی به زبان فارسی پیرامون بزرگداشت پنجاهمین سال سلطنت پهلوی پر افتخار دودمان پهلوی و توجه ویژه شاهنشاه آریامهر و شهبانو به امر آموزش و دانشجویان و مقام زن در ایران خواند و در پایان کوشش های استادان و مربیان و کارکنان را گرامی داشت و سپاسگزاری نمود. سپس دوشیزه دیانا رتیاناتان دانشجوی دیگر دانشکده سخنرانی به زبان انگلیسی در باره عصر پرافتخار شاهنشاهی پهلوی و فرصت‌های گرانبها که در عصر سلطنت دودمان پهلوی به بانوان ایران داده شده خواند که مورد توجه و تشویق قرار گرفت.

سپس آقای دکتر هایسی رئیس دانشکده دماوند، آقای دکتر سمیعی وزیر علوم و آموزش عالی را برای ایراد سخنرانی درباره پنجاهمین سال سلطنت دودمان پهلوی و اعطاء درجات علمی و دانشنامه‌های فارغ‌التحصیلان به پشت تریبون فرا خواند و وزیر علوم و آموزش عالی به زبان انگلیسی در زمینه خدمات برجسته و بزرگ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح بیاناتی ایراد نمود و در زمینه پیشرفت‌های سریعی که به ویژه در دهه گذشته در تمام سطوح به دست آمده و نیز درباره فرصت‌هایی که به همه دانش‌آموزان و دانشجویان در سطح ابتدایی و متوسطه و دانشگاهی داده شده و همچنین مسئولیت‌های خطیری که در اجتماع به جوانان و بانوان واسپرده شده است بیانات جالبی ایراد کرد و در پایان، دانشنامه‌های فارغ‌التحصیلان توسط آقای دکتر سمیعی وزیر علوم و آموزش عالی به آنان داده شد.

مرد صلح و دانش و تحقیق مناسب‌ترین عنوانی است که می‌توان به دکتر د- ری هایسی رئیس کنونی دانشکده دماوند دارد. پروفسور هایسی در ۹ ژانویه ۱۹۳۲ در گلادوین از ایالت میشیگان چشم به جهان گشود و در سال ۱۹۵۴ از کالج گرینویل به دریافت دانشنامه «ا. ب» در رشته خطابه نائل آمد و در سال ۱۹۵۵ از دانشگاه ایالتی اوهایو به کسب دیپلم «آم- آ» و در سال ۱۹۵۷ به دریافت دیپلم تی- اچ از کالج مسیاح توفیق یافت و در سال ۱۹۶۴ از دانشگاه نورث وستون به درجه «پی اچ دی» نایل گردید. پروفسور هایسی از تجربه‌ای طولانی و موفقیت آمیز در زمینه تدریس و مدیریت برخوردار است و علاوه بر تألیف ۶ کتاب و ۱۲ رساله چاپ شده در زمینه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و مدیریت بین‌المللی در بزرگ‌ترین دانشگاه‌های آمریکا به تدریس اشتغال داشته و چند بار نیز به عنوان استاد میهمان در کشورهای مختلف به راهنمایی و هدایت دانشجویان پرداخته است.

آموزش مسائل علمی و فرهنگی دو اجرای یک طرح موفقیت آمیز و گسترده آموزشی به ۷۵۰ دانشجو از چند ملیت مختلف جهان در رشته‌های علوم انسانی و زبان و ادبیات هدف‌های اساسی دانشکده دماوند را در جهت تربیت نیروی انسانی ورزیده مشخص می‌سازد و این واحد فرهنگی را از اعتباری خاص برخودار می‌سازد که باید آن را از مؤثرترین عوامل بسط فرهنگ در جامعه ایران بشمار آورد. گردهمایی و تلاش مشترک ۵۵ تن از آزموده‌ترین استادان خارجی و ایرانی که هر کدام از صاحبان تخصص و چهره‌های برگزیده علوم و فرهنگ معاصر هستند و همچنین برنامه‌ریزی برای دوره فوق لیسانس با ظرفیت ۱۰۰ تا ۱۲۰ نفر فارغ‌التحصیل در سال نمونه دیگری از برنامه‌ریزی دقیق و طرح صحیحی است که دانشکده دماوند با مدیریت ابتکاری برای پیشرفت علمی و آموزشی جامعه به عهده دارد.

فعالیت درازمدت و افتخارآمیز دانشکده دماوند و کوششی که از آغاز تأسیس تاکنون برای تربیت نسل جوان انجام داده است، شناخته شده‌تر از آن است که نیاز به معرفی داشته باشد زیرا طی سال‌های طولانی که از بنیاد و تأسیس این مرکز مهم فرهنگی می‌گذرد تاکنون هزاران تن از دانش‌آموختگان این دانشکده با اندوخته علمی و کسب دانش و معلومات عمیق توانسته‌اند به مشاغل گوناگون متناسب تحصیل خود مشغول و منشاء خدمات گران‌بهایی در پیشرفت جامعه باشند، تا آن‌جا که بی‌تردید می‌توان گفت بخش وسیعی از نیروهای انسانی ماهر در رشته‌های مدیریت و ترجمه و ارتباطات بین‌المللی شرکت‌ها و مؤسسات بزرگ خصوصی و بخش همگانی را فارغ‌التحصیلان دانشکده دماوند به عهده دارند و بازار کار به مناسبت کارآئی‌های فوق‌العاده و توانایی‌های جالب نظر دانش‌آموختگان دانشکده دماوند همواره نیاز خود را به این گروه نشان داده‌اند و تقریباً ۹۰ درصد دانشجویان پیشین این دانشکده در واحدهای مختلف اقتصادی، فرهنگی بهداشتی ایران عهده‌دار مشاغل حساس و مؤثری هستند و دانشکده دماوند در سال تحصیلی ۵۶-۱۳۵۵ با همکاری ۳۵ استاد آمریکایی در رشته‌های مختلف که هر کدام از چهره‌های معتبر و شناخته شده مراکز مهم فرهنگی ایالات متحده هستند و فعالیت علمی ۲۵ تن از برجسته‌ترین شخصیت‌های علمی و متخصصان ارزنده ایرانی برنامه‌های درسی خود را در ساختمان جدید آغاز کرد که با توجه به امکانات وسیع و کلاس‌های متعدد و فضای آزاد و وسیع آن مناسب‌ترین شرایط را برای آموزش در اختیار دارد و امید می‌رود با پایان این بنای عظیم و تجهیزاتی که برای آن در نظر گرفته شده است، به یک مرکز کامل آموزشی در ایران تبدیل گردد و در آینده همه دانشجویان علاوه بر استفاده از کلاس‌های درس نوساخته و مدرن و کتابخانه وسیع از آمفی تئاتر این دانشکده نیز جهت اجرای برنامه‌های هنری و اجتماعی و برگزاری کنفرانس‌های علمی و مبادلات فرهنگی سود ببرد و در بنای جدید دانشکده دماوند که در مساحتی معادل ۹۰ هزار متر مربع از اراضی «اُزگُل» از محل عطیه ملوکانه شاهنشاه آریامهر احداث شده است با دوراندیشی و آینده‌نگری خاصی به کلیه نیازها و برنامه‌های آموزشی توجه گردیده و قسمتی از آن به ساختمان شبانه‌روزی دانشجویان اختصاص یافته و همچنین برای سالن باز و سرپوشیده و مرکز فعالیت‌های فرهنگی و سلف سرویس مجهز مساحت قابل توجهی در نظر گرفته است.

جا به جایی دانشکده دماوند به ساختمان جدید گسترش‌های کیفی بیشتری را نیز برای طراحان برنامه‌های آموزشی این واحد فرهنگی شدنی ساخته است که از آن جمله افزایش رشته‌های مورد نیاز تازه است و به تصویب هیأت امناء مقدمات ایجاد دوره لیسانس در رشته علوم اجتماعی و فوق لیسانس در رشته تعلیم و تربیت و فن تدریس زبان انگلیسی نیز فراهم گردیده که به رشته‌های تحصیلی این دانشکده اضافه خواهد شد. هم اکنون در دانشکده دماوند رشته‌های تاریخ فرهنگ تطبیقی و ادبیات انگلیسی با کلیه واحدهای فرعی وابسته به آن تدریس می‌شود که با تصویب دوره‌های جدید رشته‌های تحصیلی این دانشکده در سطح لیسانس و فوق لیسانس افزایش خواهد یافت و مسائل علوم انسانی که اکنون به عنوان یک بخش فرعی در این دانشکده آموخته می‌شود به یک رشته مستقل تبدیل خواهد شد. فرصتی است تا در این مقاله قسمتی را به معرفی بعضی از خصوصیات و برنامه‌های گسترش دانشکده دماوند و سطوری را نیز به پیشینه تاریخی آن اختصاص دهیم:

درباره دانشکده دماوند می‌توان گفت مدرسه دخترانه و پسرانه آمریکایی که در واقع از نخستین مدرسه‌های خارجی در ایران شمرده می‌شود، نزدیک به ۱۰۰ پیش در تهران کار خود را آغاز کرد. مدرسه پسران از همان ابتدا به «البرز» موسوم شد و مدرسه دختران نیز به نام «بیت ئیل» خوانده شد که در زمان شاهنشاهی رضاشاه بزرگ به «نوربخش» دگرگون شد. ریاست نخستین دوره فعالیت این دو مدرسه را در البرز، شادروان دکتر جردن از شخصیت‌های معروف فرهنگی به عهده داشت و مدرسه دختران نیز با مدیریت خانم جین دولیتل اداره می‌شد. گرایش و دلبستگی بیشتر دانش آموختگان مدرسه آمریکایی و با توجه به پروژه‌های گسترده آموزشی ایران در این چند سال و نیز پشتیبانی مسئولان فرهنگی ایران و توجهات و مهر ویژه شاهنشاه آریامهر و تأیید علیاحضرت شهبانوی ایران با پیشنهاد انجمن فارغ‌التحصیلان مدرسه درباره تبدیل این مدرسه به یک دانشکده پذیرفته شد و خانم دکتر فرانسیس گری رئیس سابق دانشگاه زنان بیروت به مدیریت این واحد نوبنیاد برگزیده شد و برای نگاهنبانی از هویت و خاطره تاریخی این مدرسه قدیمی آمریکایی که بخش پسران آن به نام «البرز» موسوم گردیده بود، این دانشکده نیز به نام «قلعه البرز دماوند» نامگذاری شد. هم اکنون ریاست دانشکده دماوند را آقای دکتر د. ری. هایسی به عهده دارد و یک هیأت امنای ۱۵ نفری از ۴ شخصیت آمریکایی و یازده نفر ایرانی تصمیمات نهایی را در زمینه‌های برنامه‌ریزی و پروژه‌های توسعه یابنده این واحد مستقل فرهنگی می‌گیرند. از مجموعه ۷۵۰ دانشجوی این دانشکده بیش از ۵۰۰ تن از آموزش رایگان استفاده می‌کنند و شیوه معتبر آموزشی و همکاری گروهی از برگزیده‌ترین استادان سبب شده که نه تنها در ایران، بلکه در سایر کشورها نیز به عنوان یک واحد فرهنگی ارزنده شناخته شود و دانشجویان ملل دیگر جهان را برای ادامه تحصیل جذب کند. در این دانشکده اکنون دانشجویان ملل مختلف ازجمله ژاپن، کره، هند، لبنان، پاکستان و هلند به فراگیری اشتغال دارند و با آماده ساختن برنامه‌های گسترده تر در آینده امید می‌رود که دانشکده دماوند بتواند به یک مرکز فرهنگی و آموزشی دانشجویان منطقه خاورمیانه دگرگون شود.

رئیس دانشکده دماوند، آقای دکتر د. ری. هایسی با ابراز سپاس از پشتیبانی بی‌دریغ ایران در پیشبرد برنامه‌های فرهنگی و آموزشی این مرکز پاره‌ای از مواد جدید طرح آینده دانشکده را برشمرد و یادآور شد که با توجه ویژه ای که به انجام یافتن برنامه‌های دانشکده دماوند می شود امیدواریم در اجرای همه کارها پیروزی به دست آوریم. از نکات جالب و ابتکاری دانشکده دماوند برای کشیدن پشتیبانی بیشتر فرهنگ‌دوستان و در حقیقت ایجاد یک رابطه مستقیم با هواداران برنامه‌ای آموزشی نامگذاری حمایت کنندگان این دانشکده بر کلاس‌های متعدد خود است به این معنی که در برابر یاری و کمک چنین افرادی پلاک مخصوص به نام این کسان در سر در کلاس‌ها آویخته می‌شود.

کتابخانه مجهز دانشکده دماوند نیز از گنجینه‌های با ارزش علمی مراکز آموزشی ایران بشمار می‌آید که بیش از ۵۰ هزار کتاب در آن حفظ و نگهداری می‌شود و در صورت مراجعه دانشجویان در اختیارشان قرار می‌گیرد.