جشن‌های پنجاهمین سال شاهنشاهی دودمان پهلوی ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر اعلیحضرت همایون رضا شاه پهلوی

درگاه اعلیحضرت همایون رضا شاه پهلوی

جشن سدمین سالگرد زادروز اعلیحضرت رضا شاه بزرگ ۲۴ اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
روز گشایش جشن‌های پنجاهمین سال شاهنشاهی دودمان پهلوی
شاهنشاه آریامهر در سخنان خود از مهر خاندان پهلوی به ایران و ملت ایران می‌گویند
امیرعباس هویدا در بیاناتش پیشرفت های ایران در دوران پهلوی را می‌ستاید
جمشید آموزگار نخست‌وزیر
پرونده:PahlaviDynasty50thAnniversary7.jpg
شاهنشاه و شهبانو و ولیعهد از بله‎‌های آرامگاه پایین می‌آیند

روز پنجشنبه یکم فروردین ماه ۲۵۳۵ روز گشایش جشن‌های ویژه پنجاهمین سال شاهنشاهی دودمان پهلوی در شهر ری در پهنه آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه بزرگ پدر ایران نوین برگزار شد. امیرعباس هویدا نخست‌وزیر، عبدالله ریاضی رییس مجلس شورای ملی و جعفر شریف امامی رییس مجلس سنا، ارتشبد ازهاری رییس ستاد بزرگ ارتشداران و بزرگان کشوری و لشکری نیز در شهر ری در پهنه آرامگاه رضا شاه بزرگ در دو سوی خیابانی که به آرامگاه رضا شاه بزرگ می رسید، ایستاده بودند.

شاهنشاه آریامهر محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی و والاحضرت ولیعهد ایران رضا پهلوی با هلی کوپتر در پهنه آرامگاه فرود آمدند. با ورود اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی ۲۱ تیر توپ شلیک شد و سپس شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و ولیعهد با کالسکه سلطنتی از میان رده نمایندگان مجلس، افسران ارتش، بزرگان کشوری و لشکری و سفیرهای کشورهای بیگانه در ایران و در میان کف زدن و غریو "جاوید شاه" به آرامی به سوی آرامگاه به راه افتادند. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو برای ادای احترام وارد بنای آرامگاه شدند.

در آیین بزرگداشت پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی نخست‌وزیر، جعفر شریف‌امامی و جمشید آموزگار سخنرانی کردند.

امیرعباس هویدا در سخنرانی خود گفت:

شاهنشاها علیاحضرتا

آن روز، آن روزگاران که کورش بزرگ نخستین منشور حقوق بشر را می‌نگاشت و داریوش، تخت جمشید را بنا می‌نهاد و خسرو انوشیروان زنجیر "داد" به ایوان خویش می‌بست و یعقوب لیث عیاران را به ایران‌خواهی می‌خواند و شاه اسماعیل و نادر پرچم افتخار می‌افراشتند، ایرانی داشتیم سرفراز و کامکار، و آن روز که از بد روزگار، کشوری داشتیم کشوری از هم گسیخته، عظمتی بر بادرفته، کارگری رنجدیده و کشاورزی جورکشیده، ایرانی داشتیم ناتوان و بیمار اما دیروز تاریخ که قیام دلیرانه رضاشاه بزرگ طلوع خورشید شاهنشاهی پهلوی را بشارت داد و رفاه و امنیت و استقلال و یکپارچگی را به ارمغان آورد و حرکت و پیشرفت آغاز شد و ایران نو چهره نمود، دورانی پدیدار شد شکوهمند و پرافتخار و امروز در نخستین نیم قرن شاهنشاهی پهلوی که موجی از سربلندی‌ها ما را بر اوج همه دوران‌های پرافتخار تاریخمان جای داده و پیوندی تاریخساز گذشته تابناک را به امروز درخشان پیوسته، وزنه‌ای سیاسی و اقتصادی هستیم و فرهنگی هم سنگ روشن ترین فرهنگ‌ها، کارگری آزاد و دهقانی با خانه آباد و ملتی با دانش و راد، موجودیت ما را ساخته، ایرانی داریم بلند آوازه و نامدار، و فردا که پرچم افتخاراتمان بر درواره‌های تمدن بزرگ افراشته شود و ستاره بختمان بر پیشانی روزگار بیش از پیش بدرخشد، ایرانی خواهیم داشت پرشکوه‌تر از گذشته‌ها که نامش با اذلیت دم ساز و با ابدیت هم راز خواهد بود.

سپس جعفر شریف امامی رییس مجلس سنا، عبداله ریاضی رییس مجلس شورای ملی، ارتشبد ازهاری رییس ستاد بزرگ ارتشداران و حسن امامی سخنانی ایراد کردند.

شاهنشاه آریامهر در سخنرانی خود در گشایش پنجاهمین سال شاهنشاهی دودمان پهلوی فرمودند:

«


درود من به رضا شاه کبیر سردار بزرگ تاریخ ایران و بنیانگذار شاهنشاهی پهلوی، مردی که از میان مردم ایران برخاست و هرگز به جز از ایران نیاندیشید، برای ایران زیست و برای ایران مرد.
امروز در دو هزار و پانسد و سی و پنجمین نوروز شاهنشاهی ایران و در پنجاهمین نوروز شاهنشاهی پهلوی در برابر آرامگاه ایرانی بزرگی که روانش در کنار ما و همراه ماست، به نام پرچمدار شاهنشاهی ایران پیمان جاوید دودمان پهلوی را با ملت خودم که به فرمانروایی آن افتخار دارم تجدید می‌کنم.
در پیشگاه تاریخ ایران اعلام می‌دارم که ما خاندان پهلوی مهری جز مهر ایران و عشقی جز سرافرازی ایرانیان نداریم و وظیفه‌ای جز خدمت به کشور و ملت خویش برای خود نمی‌شناسیم.
دیگر بیگانه و بیگانه‌پرست را امکان رخنه در بنای استوار حاکمیت ما نخواهد بود زیرا اکنون سرنوشت ایران تنها به دست ایرانی با نیروی ایرانی و به خاطر ایران تعیین می‌شود و همواره نیز چنین خواهد بود.
ایران امروز، ایران سازندگی، ایران ایمان و اعتماد و امید، ایران معنویت و بشردوستی است و این نقشی است که ما نه تنها در کشور خویش بلکه در صحنه جهانی نیز ایفا می‌کنیم ما نیک می دانیم و همه جهانیان نیز می دانند که ایران امروز کشوری نیرومند با قدرت روزافزون سیاسی و اقتصادی، سیاسی و نظامی و برخوردار از حیثیت بی سابقه جهانی است ولی ما اعلام کرده‌ایم که این نیرو جز در راه خیر و صلاح جامعه بشری به کار نخواهد رفت ما برای همه ملل جهان خواستار صلح و ترقی، خواستار رفاه و نیک بختی هستیم و سدای ما در هر مورد سدای حق و عدالت است. ::ایران جاوید روز به روز سرافرازتر و ملت ایران روز به روز برومندتر و سعادتمندتر خواهد شد. خداوند ایران در این راه شکوهمند مقدس یار همه ما باد.
»


پس از بیانات اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر، شاهنشاه و علیاحضرت و والاحضرت ولیعهد از پله ها پایین رفتند و در میان کف زدن و غریو شادی "جاوید شاه" سوار کالسکه سلطنتی شدند و بازگشتند.

- بیانات قبل از دستور آقای دکتر فیروز آبادی _ بانو درخشنده کمالی آزاد و آقایان : دهقان نژاد _ هرزندی _ دکتر سواد کوهی

۲ - بیانات قبل از دستور آقای دکتر فیروز آبادی _ بانو درخشنده کمالی آزاد و آقایان : دهقان نژاد _ هرزندی _ دکتر سواد کوهی .

رئیس _ نطق های قبل از دستور را شروع میکنم آقای دکتر فیروز آبادی تشریف بیاورید.

دکتر فیروز آبادی _ جناب آقای رئیس _ همکاران ارجمند . البته میدانید ۲۱ فروردین روزی است که بر جان عزیزترین شخصیت کشور ما سوء قصد شد ولی رهبر نظر کرده ما در پناه الطاف پروردگار بزرگ همچنان بسلامت ماندند تا با درخشش و شکوهمندیکه در متن رسالتشان گنجانده شده است همچنان سکان کشتی را در دست توانای خود داشته باشند ( صحیح است ) و ما را از لابلای طوفانهای عظیم بساحل نجات برسانند . بخاطر این سعادت که بما روی آورده باید بدرگاه خداوند دعا کنیم و همه یکدل و یک جهت از ساحت پر جلال و جبروتش مسئلت کنیم ، جان رهبر خردمند ما را همیشه از گزند بدخواهان حفظ کند . همه یکدل و یکزبان وظیفه داریم بدرگاهش نیایش کنیم و با خلوص نیت بگوئیم :

الهی ، پائی ده که با آن کوی مهر تو پوئیم و زبانی ده که با آن شکرآلای تو گوئیم ای کریمی که بخشنده عطائی وای حکیمی که پوشنده خطائی وای احدی که در ذات و صفات بی همتائی وای خالقی که راهنمائی با کمال خود و بعزت و جلال خود جان ما را صفائی دادی و چشم ما را ضیائی بخشیدی و بما آن دادی که از همه برتر و والاتر بود .

شب خیز که عاشقان بشب راز کنند
گر دروبام دوست پرواز کنند
هر جا که دری بود به شب در بندند
الا در دوست را که به شب باز کنند ( احسنت )

خدایا ، این در را بروی ملت ایران همیشه بازدار و صاحبش را در پناه خود نگهدار .

اکنون اجازه میخواهم مختصری پیرامون عظمت تاریخ ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران صحبت کنم.

میگویند : آنکس که قدر خویش نشناخت به تباهی خویش شتافت _ در این مختصر گفته حکمتی بزرگ نهفته تاریخ گواه و شاهد است هر ملتی که خود را نشناخت و یا نخواست بشناسد بساط اضمحلال و محو خود را فراهم آورده و از صفحه تاریخ نام و نشانی از آنها نیست و موجودیت آنها جزء قصص و افسانه هاست . تاریخ ، شهادت میدهد که ایران یکی از کشورهای نادر است که از میان طوفانهای سهمگین گذشته و تا رفته است که کمرش زیر بار سنگین حوادث ناگوار خم شود مردی توانا _ مغزی متفکر _ وجودی سرشار از عرق ملیت _ و جوانمردی صاحب تصمیم برخاسته و چرخ شکسته را بر هم ساخته و قافله را بجلو رانده است.

زشتی و زیبائی در کنار هم هستند سرافکندگی و افتخار هم در جوار هم . و این وضع در تاریخ همه ملل دیده میشود . تاریخ ما هم از این ماجراهای تلخ و شیریـن بر کنار نمانده است . با ایـن تفاوت که در هر زمین خوردگی ناامید و مأیوس نشده ایم بلکه در پس پیشوایان و رهبران خردمند خودمان قد علم کرده و بجلو تاخته ایم . پس بقای ما در این راز نهفته است که با خود آشنا بوده ایم و بخاک و مرزوبوم خودمان علاقه داشته ایم . مرور بتاریخ _ تکرار حوادث تاریخی _ اطلاع از جریان وقایعی که در کشور افتاده و یا میافتد ، بخاطر صرف وقت و گذراندن اوقات نیست ، بلکه از این جهت مهم و مفید است که مردم خودشانرا بشناسند _ یادآوری وقایع تاریخی برای آگاهی نسلی است که بعد آمده یا میآید _ آنها هستند که باید بدانند به چه مرارتی و با چه صرف عمر و آسایش بنیان گذاران سعادت آنها این میراث را حفظ کرده اند و این امانتی را بآنها رسانیده اند . اگر ندانند که قدر آنرا نمیدانند و وقتی هم که قدر ندانستند راه نابودی خود را هموار ساخته اند .

آنروز که ستاره بخت و اقبال این کشور دوباره طلوع کرد و مانع گردید در تاریکی و ظلمت ملتی کهن به قعر پرتگاهی ژرف که برایش بوجود آورده بودند سقوط کند و برای همیشه در آنجا مدفون گردد . روزی بود که تاریخ ۲۵۰۰ سال شاهتشاهی ایران بدست توانای رضاشاه کبیر با گذشته پر افتخار تاریخ شاهنشاهی مجدداً گره میخورد . روزی بود که خانه تکانی عظیم آغاز میشد و ایران چهره پر افتخار گذشته خود را در سایه بلند آوازه رهبر پر قدرت و ناجی غیور خویش بدنیا نشان میداد . رضا شاه کبیر کاری بزرگ و عمارتی عظیم را بنیان گذار شدند و شکوهمندی آنرا بدست فرزند برومند و پر تحرک و تفکر خود سپردند تا به هر چه که او آرزو میکرد صورت تحقق بخشند و ایران را با شکوهمندی خاص تاریخیش در کنار مللی که بر موجودیت خود افتخار میکنند بنشانند و اثبات کنند ، ایران جاودان است . ( صحیح است )

شاهنشاه ما اصالت پیوند تاریخ دو هزار و پانصد ساله کشور را مشخص فرمودند ، تفاهم بین ملل را فراهم آوردند ، دیگران را بلزوم تبعیت از یک سیاست صلحجویانه ارشاد فرمودند ، در راه استقرار صلح قدم برداشتند و نمونه ای برای دیگران از خود ساختند.

در تاریـخ ۲۵۰۰ سالگـی شاهنشاهـی نمایندگان و برگزیدگان دنیای امروز در سرزمین پـر افتخار ما گرد هم آمدند تا برأی العین مشاهده کنند چطور دنیا می تواند در یکپارچگی در کنار هم زیست کند و نسبت بسرنوشت همنوع خود و همسایه خود و دیگران علاقه مند باشد . رهبر بزرگ ما در طول تاریخ سلطنت پر افتخار خود اثبات نمودند تا چه درجه بالائی بسربلندی و رفاه ملت خویش علاقمندند . ما بچنین رهبری افتخار میکنیم و از داشتن چنین کشوری خوشحالیم و بتاریخ پر افتخار دو هزار و پانصد ساله خود مباهات داریم ، ولی مردم ری در این افتخار و سرور سهم بیشتری دارند ، ما مردم این ناحیه کوچک از کشور پهناور باید از سایر هموطنان خود شکر گزار و حق شناس تر باشیم . ما دانستیم و بهمین خاطر حق شناس هستیم که مورد نهایت عنایت پروردگاریم زیرا هم از تاریخ ۲۵۰۰ ساله ایران یادگار داریم و هم از عنایات ائمه اطهار برخورداریم و هم سردار بزرگ ایران نوین و سر دودمان سلسله پهلوی را بامانت پاسداری میکنیم . ( احسنت )

آنروز که تاجدار بزرگ شاهنشاه آریامهر و خاندان جلیل سلطنت تصمیم گرفتند سازنده ایران نو را در شهر ما بخاک بسپارند ، افتخاری بزرگ و جاودان به مردم این منطقه دادند . شهر ما را که برای آسودن بنیان گذار ایران پسندیدند و ما مردم را به پاسداری از عزیز بزرگ ایران شایسته دانستند ، دلهای مردم اینگوشه از کشور را بالطاف و عنایات خود امیدوار ساختند .

شهر ری در اول سال جدید و آغاز سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی ایران شاهد شکوهمندترین و پرافتخارترین رویدادهای تاریخ ایران بود . تاجدار بزرگ ما بر ما برکت آوردند و قدم بر دل و چشم مردمی گذاردند که هر روز در صحن حضرت عبدالعظیم برای آسایش روح رضا شاه کبیر و سلامت و عمر دراز رهبر توانای خود شاهنشاه آریامهر و شهبانوی ایران و ولایتعهد مهربان و سعادت خاندان جلیل سلطنت دعا میکنند و بدرگاه خالق عالمیان به سجده میروند و نماز میگذارند . بعنوان نماینده مردم ری بساحت مبارک رهبر بزرگ ملت ایران سر تعظیم فرود میآوریم و سپاس بیکران خود را بخاکپای مبارک همایونش تقدیم میدارم .

خبری را که در روزنامه ها خوانده ام بیادم آمد :

موقعیکه شهبانوی ایران بفرانسه سفر کرده بودند ، در ضیافتی که بافتخار معظم لها در قصر ( تریانون ) بر پا ساخته بودند ، آقای اندره مارلو دانشمند و سیاستمدار نامدار فرانسه در نطق کوتاه ولی پر معنای خود چنین گفت :

شهبانوی ایران میدانند هر وقت شخصیتی ممتاز باین قصر بیاید روح صدها مشاهیر عالم که بدین جا آمده اند در این قصر گرد هم میآیند و بتماشای آن شخصیت می نشینند ، امشب یکی از آن شبهاست که بخاطر آن باید صمیمانه از شما ، شهبانوی ایران ما تشکر کنیم . اجازه بفرمائید منهم از این ظرافتگوئی استفاده نموده و از این تشریف فرمائی تاریخی ابراز حق شناسی کنم چون بیقین باید بدانیم که در آن روز روح مردان تاریخی کشور شاهنشاهی ایران از کورش بزرگ تا رضاشاه کبیر در شهر ما جمع بودند. آری با دلی شاد ، با قلبی مملو از سپاس در خدمت آنها بودیم و خدمت میکردیم چون آمده بودند این واقعیت را ببینند که ملتی حق شناس و مردمی سپاسدار بدور رادمردی حلقه زده اند که با کوششهای تمام نشدنی و با مراقبتهای انتها ناپذیر خود ملت را بیک آینده درخشان امیدوار ساخته و یوغ عبودیت و طوق اسارت را از گردن آنها باز کرده اند و مردان را از زاغه ها بخانه ها کشانده اند و زنها را از چادر سیاه بیرون کشیده و به آزادی رسانیده اند تا آنها هم از حقوق خود دفاع کنند و بحقوق خود برسند در مدتی کوتاه که در عمر ملل نیمه روز هم بشمار نمیآید ، کشاورزی ارز را ( با ارز ) و ارجمند ساختند و بکارگر بینوا نوائی مرحمت کردند و با انقلابی که در تاریخ بی سابقه بود دست عنایت بسوی ملت دراز کردند و پیوند شاه و مردم را برای همیشه استوار و پا بر جا ساختند ، به دانش ارج نهادند دامنه بینش را از شمال به جنوب و از شرق بغرب کشاندند . تا همه یکسان از آنچه که در آن نهاده اند بهره بردارند و خود را بدرستی بسازند. اتکای به نام و منصب و نفوذ پدران را از پسران گرفتند و متکای علم و معرفت و دانش و فضیلت را بزیر سر ما مردم گذاردند و ارشاد فرمودند که فرد این کشور باید بخود و دانستنیهای خویش تکیه کند . تاریخ رستاخیز ملت ایران از این پس نقطه عطف است مام ایران از این پس فرزندان خود را یکپارچه در آغوش دارد که بخاطر سربلندی و سرافرازیش بدور تاجدار نامدار خود گرد آمده و برای حفظ عظمت شاهنشاهی پر افتخار ایران از بذل جان دریغ ندارند .

گفتن و شنیدن آنچه که شده است و میشود آسان است ولی انجام آن بس دشوار . از ندانم کار کاری ساخته نیست ، شاهنشاه ما میدانستند چه میخواهند و بخوبی واقف بودند چه مشکلاتی در راه دارند . عزم را جزم کردند و از ایرانی که ۵۰ سال پیش میرفت ویران شود نمونه ای ساختند که در هر گوشه و کنار آن نشانه ای از کار _ سازندگی _خلاقیت اتحاد و اتفاق بچشم میخورد _ از همه بالاتر این واقعیت دیده میشود که مردم دیگر میدانند چه میخواهند و برای چه کار میکنند و بسوی چه هدفی میروند .

بدست آوردن آنچه که ما بدست آورده ایم آسان نبود و نیست ! پس باید قدر آن را بدانیم و از آن نگاهداری کنیم و به سازنده آن وفادار بمانیم و در راه این عظمت و سربلندی کوشا باشیم _ (احسنت).

رئیس _ بانو کمالی آزاد بفرمائید .

بانو درخشنده کمالی آزاد _

شهریارا سال نو از ملت ایران درود
بر شه و شهبانو والارضای پهلوی
از دل و جان این ندای جاودان آید بگوش
زنده بادا شاه ایران خاندان پهلوی ( احسنت )
ما همه سرباز و سربازیم با عشقی بشاه
تا بماند جاودان نام و نشان پهلوی ( احسنت )
قلب ملت ، جان ملت ، آریامهرا توئی
زنده گشته نام ایرانی زنام دودمان پهلوی
لطف آزادی ما نسوان ، کمال لطف تست
شد بدوران انقلاب شاه و ملت هم بنام پهلوی
مهر یزدان و سپاس ملت ایران نثار و همرهت
تا ابد بر تارکت باشد همای پهلوی ( احسنت )

با کسب اجازه از مقام ریاست بانوان _ آقایان

امروز اولین جلسه مجلس شورای ملی در سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی می باشد لذا اجازه می خواهم ضمن عرض تبریک و شادباش حضور سروران چنین بیان مطلب کنم . جشن غرور آفرین پنجاهمین سال سلطنت دودمان پهلوی و سلام نوروزی و بیانات مهم رهبر عالیقدر کشور که تجدید عهد با ملت ایران بود ، اثری بس عمیق در مردم ایران باقی گذاشت ، اثری چنان عمیق که هر ایرانی شاهدوست و وطن پرستی که تحت تأثیر بیانات ملوکانه و مراسم پر شکوه قرار گرفت ، بی اختیار به گذشته نه چندان دور توجه نمود .

بیاد آورد که قبل از سلطنت دودمان پهلوی وضع کشور چه بوده و حال چه می باشد ؟ بیاد آورد که از سال ۲۵۳۹ شاهنشاهی تا زمان شروع سلطنت دودمان پهلوی ایران دوران رکود و انحطاط را می پیمود ، وضع کشور طوری اسفناک بود کـه تـا آستانه از هـم پاشیدگی رسیده بود . لاابالی گری ، عدم امنیت ، تفرقه داخلی ، ضعف اقتصادی ، ناتوانی و پریشانی ، بی سروسامانی و جهل و فقر گریبانگیر کشور و مردم آن بود .

ایرانیان در سراسر تاریخ پر فراز و نشیب خود نشان دادند کشور خود را در همه حال حتی در دوران عقب ماندگی و انحطاط می پرستند .

این نبوغ ایرانی بوده که در لحظات حساس تاریخ خود آنجائیکه بحرانها به نقطه اوج رسیده ، بدون آنکه تزلزلی بر اراده ملت رخ دهد فرزندان غیور وطن بیاری ملت و کشور بپا خاسته و به نابسامانیها خاتمه داده اند .

درتاریخ هر قوم و ملتی از این نوع فراز و نشیب ها وجود داشته و کشورهائی دیده شده که تا مرز سقوط و اضمحلال جلو رفته اند .

ولی ایران جزء کشورهائیست که در طول تاریخ خود توانسته با اتکاء به اصل نظام شاهنشاهی و پیوند ناگسستنی بین شاه و مردم و همت فرزندان غیورش ، از همه بحرانها و حوادثی که گریبانگیرش بود ، سربلند و پیروز بیرون آید . ( صحیح است)

نظام شاهنشاهی همواره زمینه اصلی زندگی پر افتخار این ملت بوده و خواهد بود . اقدام ملت ایران و فرزندان اندیشمند آن پس از دوران تیرگی و تباهی و شروع سلطنت دودمان پهلوی در تاریخ ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران موقعیت ویژه در این نظام بوجود آورده .

زیرا در دورانی از تاریخ این کشور که تمام امیدها از بین رفته و اعتماد بنفس ها متزلزل شده و آرمانهای ملی بباد رفته ناگهان فصل حزن انگیز تاریخ ایران ورق می خورد و فصل تازه و زرینی گشوده می شود .

سرداری بزرگ چون رضاشاه کبیر با نیروی اراده و ایمان و عشق بوطن قدم جلو می گذارد و دریچه های امید برای ترقی و پیشرفت را بروی مردم باز می نماید .

برای دگرگونیهای بنیادی کشور اقداماتی را شروع می کند که همه به آنچه گذشته آشنا هستیم . آری یکبار دیگر در لحظــات حساس تاریخ کشور معجـزه رخ میدهد و زمامداری کشور را در تیره ترین ایام مملکت ، به کف با کفایـت خود می گیرد . و بعد بفرزند برومندش در لحظات حساس دیگری واگذار می کند .

همه معترفیم کوشش ها و تغییرات اصولی و ریشه داری که طی پنجاه سال اخیر در ایران بوقوع پیوسته در طول ۲۶ قرن تاریخ شاهنشاهی نظیر نداشته . ( صحیح است ) عصر پهلوی به تمام نیروهای اصیل ایرانی روحی تازه بخشید ، ملت ایران در این پنجاه سال به افتخارات زیادی رسید .

حیثیت ملی ما در اثر رهبری صحیح بحد اعلی افزایش یافت ، رضاشاه کبیر توانست استقلال و وحدت و مرکزیت به ایران و ایرانی عرضه دارد .

و تا روزی که زمامدار کشور بود کوشش نمود برخلاف گذشته مردمی بسازد که بخود و کشور خود متکی باشند و از منابع و امکانات موجود در جهت پیشبرد مصالح و منافع ملی بهره برداری نمایند . اصلاحاتی که در دوران رضاشاه کبیر بنیان گرفت متأسفانه با هجوم نیروهای بیگانه که ناجوانمردانه کشور را مورد تجاوز قرار دادند مدتی دستخوش فترت و دگرگونی شد .

ولی فرزند برومند سردار بزرگ تاریخ ایران ، در مقابل تمام حوادث و رویدادهای ناخوشایند ابتدای سلطنت خود با اراده آهنین و شجاعت بر تمام مشکلات پیروز گشت . دوران آشفتگی و نابسامانیها را که در اثر ورود بیگانگان بوجود آمده بود ، با تدبیر و اندیشمندی پشت سر گذارد و مقدمات انقلاب بس بزرگی را که موجبات تحول اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی را فراهم می نمود پایه گذارد .

این انقلاب همان انقلاب شاه و مردم است .

با انقلاب شاه و مردم که شاهنشاه آریامهر شالوده آن را ریختند و با پیوند ناگسستنی و جاودانه بین شاه و مردم ایرانیان دوران غم انگیز دیگری را پشت سر گذاردند و اصلاحات ایران مجدداً گسترش و شکوفائی یافت .

این پیشرفتها موقعیت ممتازی را در زمانی بسیار کم برای کشور ما در بین کشورهای جهان ارزانی داشت. انقلاب شاه و مردم موجب گردید که امور کشور در کلیه شؤن بر اساس محکمی پی ریزی شود . بینش مردم بالارود ، ملت ایران که نتوانسته بود قبل از انقلاب بعلل مختلف رسالت تاریخی خود را در پیشبرد هدفها و آرمانهای ملی کاملاً در جهت مطلوبی توجیه نماید و تلاشها نمی توانست در مسیر تحولی عظیم شکل گیرد .

ثمرات انقلاب موجبات تحولی بزرگ را درجامعه ایرانی فراهم نمود . وضع دگرگون شد و امور کشور بر پایه های صحیح استوار گردید . انقلاب جامعه نوینی را تشکیل داد . انقلاب اصیل انقلابی است که در تمام رده ها و قشرهای جامعه نفوذ کند . انقلاب ایران این خاصیت را داشت و تمام جوامع را در برگرفت . نظام کهنه در هم ریخت و شالوده نوسازی اجتماعی محکمی ریخته شد ، نارسائیها دچار تغییر گردید و از ثمرات انقلاب تمام مردم ایران بهره مند شدند ، بخصوص طبقه بانوان _ کارگران وکشاورزان .

اقتصاد ایران بر پایه های سالمی استوار گشت ، کشور ایران که زمانی کمک گیرنده بود ، در ردیف کشورهای بزرگ کمک کننده قرار گرفت .

ما میدانیم که اینهمه پیشرفت و ترقی به آسانی حاصل نشد . اراده آهنین دو سردار بزرگ ایران در مقابله با حوادث ، کارشکنیها و اقدامات دشمنان و بدخواهان ایران برای متوقف کردن چرخ عظیمی که به گردش درآمده بخش مهمی از پنجاه سال سلطنت دودمان پهلوی راتشکیل میدهد .

همه این اقدامات مخالف ، به نیروی ایمان و اراده دو ابرمرد تاریخ درهم کوبیده شد . ملت ایران یکبار دیگر ثابت نمود با داشتن رهبری توانا و اندیشمند قادرست حماسه آفریندو می تواند بین ملل جهان موقعیت ممتازی را احراز نماید وچنین کرد .

بجاست که بگوئیم ، فرماندهی که جز مهر ایران مهری ندارد و وظیفه جز خدمت به ایران نمی شناسد ، بر قلب ملتی حکومت می کند که وظیفه جز خدمت به شاه و میهن خود نمی شناسد . ( احسنت )

ملت ایران رهبری را می ستاید که دست بیگانه و بیگانه پرستان را از ایران کوتاه کرد و شالوده ایران نوین را پی ریزی نمود و برای آن ارج و منزلت یک کشور پیشرفته را در سطح جهان بوجود آورد .

ایرانــی سر تعظیم در مقابــل بنیان گذار دودمان پهلوی فرود می آورد و هـم چنیــن به پادشاهی می بالد که در طول سی وچهار سال سلطنت پر افتخار خود دگرگونیهای عمیق در تمام شئون کشور بوجود آورد.

ملت ایران باگرمترین احساسات و با تمام قلب به ندای شاهنشاه خود که در آغاز پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی با ملت خود تجدید عهد کرده پاسخ میدهد و سپاس می گوید .

همکاران محترم همه می دانیم که رهبر عالیقدرمان در این دنیائی که هر روز در گوشه از آن هرج و مرج و نا امنی رخ میدهد با درایت و دوراندیشی توانسته اند ثبات و امنیتی پایدار بوجود آورند .

ما می دانیم و معترفیم که نسل فعلی در حال حاضر از بهترین مواهب برخوردار است ، هم از یک اقتصاد سالم که کاملاً شکوفان است و هم تسهیلات دیگری که برای ترقی و پیشرفتهای بنیادی مورد لزوم است بنابر این برای اینکه در موقعیت فعلی هر یک بسهم خود وظیفه ملی و میهنی که بعهده داریم انجام دهیم باید همگی دست در دست هم از مواهب و موفقیتهای بی نظیر فعلی استفاده کرده و تلاش نمائیم که نارسائیها را بر طرف کرده و برای رفاه ملت و تعالی بیشتر کشور قدمهای مؤثری برداریم .

طبقه بانوان که در این تلاش همه جانبه سهم بزرگی بعهده دارند بوظایف خود بخوبی آشنا هستند و معتقدند که قدر و منزلت زن ایرانی با انقلاب شاه و ملت و رسیدن آنان بحقوق سیاسی و اجتماعی کامل بدان پایه رسیـده که می تواننـد در پست هــای حساس مملکتـی رل مهمی داشته و وظیفه خود را در این رستاخیز بزرگ ملی بخوبی انجام دهند و دراجرای برنامه های مترقیانه رهبر عالیقدر ملت ایران و آرمانهای حزب رستاخیز ملت ایران که از نیات عالیه شاهنشاه الهام می گیرد سهم بسزائی داشته باشند .

و خوشبختانه مشاهـده شد که بانوان ایران با کفایت و کاردانـی علاوه بر مسئولیتهای کـه در خانواده بعهـده دارند قادر می باشند سنگینی مسئولیتهای اجتماعی را که در قسمتی از آن نیز سهمی دارند بر دوش بکشند .

بلی بانوی عصر انقلاب با لیاقت و کاردانی خود قادر است وظیفه ملی و میهنی خود را در هر مقام و موقعیتی انجام دهد . و زنان ایران توانسته اند با برخورداری از ثمرات انقلاب در بین مهره های گردش چرخ عظیمی که جهت پیشرفت کشور در حرکت است بخوبی جای خود را باز نمایند . بنابر این شایسته است از موقعیت استفاده نمایم و بنام بانوان کشور از مواهبی که شاهنشاه آریامهر و علیا حضرت شهبانوی ایران به بانوان کشور ارزانی داشته اند سپاسگزاری نمایم و از خداوند متعال خواستار دوام و بقای دودمان پهلوی گردم . متشکرم ( احسنت )

رئیس _ آقای دهقان نژاد بفرمائید .

محمد دهقان نژاد _ باید در ابتدای گفتار خود بدرگاه خداوند بزرگ شکرگزاری کنم که در حادثه شوم بیست و یکم فروردین ماه رفع خطر از جان شاهنشاه آریامهر فرمود و شاهنشاه ملت دوست و مسلمان ما را که همواره اعتقادات مذهبی خویش را با کمال صراحت بیان فرموده اند و خداوند را حامی و نگهبان خود دانسته اند سبب شده که از آن حادثه بزرگ نجات یابند تا با اجرای نیات خیر خواهانه خویش موجبات بهروزی ملت ایران را فراهم سازند ( صحیح است ) .

اعتقاد اینجانب اینست که دعای خیر عموم ملت ایران و ایمان شاه بود که چنین خطر بزرگی را بی اثر نماید بهمین مناسبت است که همه ساله ملت ایران روز بیست و یکم فروردین ماه را روزشکرگزاری قرار داده و در این روز تمام مردم ایران از پیر و جوان خرد و کلان برای سلامت شاهنشاه آریامهر و خاندان جلیل سلطنت دست نیاز بدرگاه پروردگار بی نیاز دراز میکنند و آرزوی سلامتشان را تجدید میدارند و بروح شجاعان شهیدیکه جان خود را برای حفظ جان شاهنشاه محبوب نثار نمودند درود میفرستند و اینجانب هم در این مجلس ملی با عموم ملتی هم ندا شده ضمن خواستن سلامت شاهنشاه آریامهر و خاندان جلیل سلطنت . آمرزش روح شجاعان شهید و شادی روح آنانرا توأم با موفقیت باز ماندگان آنان در خدمت بکشور و رهبر محبوبمان را مسئلت مینماید یقین دارم عموم همکاران عزیزم دارای همین عقیده میباشند . ( صحیح است )

جناب آقای رئیس _ همکاران ارجمند

بر خود فرض لازم و واجب میدانم در اولین جلسه سال نو آغاز سال دو هزار و پانصدو سی پنج ، سال شاهنشاهی ایران را که مصادف با آغاز پنجاه و یکمین سال سلطنت دودمان جلیل پهلوی است به آستان مبارک شاهنشاه آریامهر و خاندان جلیل سلطنت و عموم ملت ایران و همکاران معظم تبریک و تهنیت عرض نموده و سعادت ملت ایران عزیزمان را در پرتو راهنمائیهای ارزنده رهبر محبوبمان از درگاه خداوند متعال مسئلت دارم . ( احسنت )

همکاران عزیز و ملت ایران در نخستین روز سال نو شاهد مراسمی بزرگ و تاریخی و ملی بوده اند و خوشبختانه این مراسم بنا به اراده شاهنشاه آریامهر در مرکز حوزه انتخابیه اینجانب و همکار محترمم آقای دکتر فیروز آبادی بر پا گردید .

وجود آثار تاریخی دو هزار و پانصد ساله در شهر ری نشانه ای از عظمت و قدمت این شهر تاریخی است و آنچه در تاریخ ذکر شده نشان دهنده آنست که روزی در ری هشتاد هزار مدرس و هشتصد گرمابه و هشت هزار دکه روغن فروشی وجود داشته و جمعیت ری را تا هشتصد هزار نفوس ذکر کرده اند . شهری که در آن دانشمندانی چون ابوالفتوح رازی و محمد زکریای رازی به جهان ارزانی داشته که از نعمت دانش آنان دنیائی بهره مند و هنوز هم از نور دانش آنان بهره گیری میشود و بهمین مناسبت در تاریخ آمده است :

مرکز مردمی کان و کرم شاه بلادری بود
ری که چو ری در همه عالم نبود

ری مجدداً در اولین روز سال نو مجد و عظمت خود را شکوهمندتر از گذشته در صفحات تاریخ ایران باز یافت.

در این روز پیروز ۱۲ هزار نمایندگان عموم ملت ایران در جوار حرم مطهر حضرت عبدالعظیم علیه السلام و در آرامگاه سر سلسله خاندان جلیل پهلوی رضا شاه کبیر حضور یافتند تا بآستان مبارک شاهنشاه آریامهر بعرض سپاس مفتخر گردند و الحق بانجام وظیفه هم موفق شدند سپاس بآستان پادشاهی معروض داشتند که پرچم سرافرازی و سر بلندی ایران را در دنیا برافراشته اند . ( احسنت )

سپاس پادشاهی را بجای آوردند که استقلال سیاسی و اقتصادی کشورمان از هر جهت در هنگام سلطنت این پادشاه خردمند تأمین گردید .

عرض سپاس به شاهنشاهی معروض شد که زنان ایرانی را از بند قید رسته و دهقان ایرانی را از اسارت نجات بخشیده و در زمان سلطنت شکوهمند شان نور علم و دانش به کلیه نقاط مملکت راه یافته جوانان تحصیل کرده کشور را بدورترین نقطه کشور اعزام داشتند که بیسوادی از کشورمان رخت بر بندند و تحصیل و تغذیه رایگان را برای تمام نوباوگان در یک سطح بصورت عمل در آورده اند سپاس رهبری را بجای آوردند که پرچم و درفش شاهنشاهی ایران را در آبهای خلیج فارس و دریاهای متعلق بکشورمان با سرافرازی برافراشته اند.

آری سپاس گفتند به پادشاهی که منابع ثروت ملت ایران به ملت باز گردانیده جنگل ها و منابع زیر زمینی را که خداوند بملت ایران ارزانی داشته به ثروت ملی اختصاص داده اند .

تا تمام ملت از آن بیک اندازه بهره گیری کنند و دست یاغیان و خانها و عزیزان بی جهت را برای همیشه از سر مردم کوتاه کرده اند و ملت ما را حاکم بر مقدرات خود فرموده اند .

آریامهر شاهنشاه ایران نیز این سپاس را گرامی داشتند و برای شاهنشاهان آینده ایران وظایف خطیری تعیین فرمودند .

رهبر خردمند ملت ایران در این اجتماع ملی فرمودند :

من پرچم شاهنشاهی ایران را افراشته و پرافتخارتر از همیشه به شاهنشاه آینده ایران خواهم سپرد و شاهنشاهان آینده ایران این روش را باید ادامه دهند .

شاهناشه آریامهر اضافه فرمودند .

دیگر بیگانه و بیگانه پرست را امکان رخنه در بنای استوار حاکمیت ملی ما نخواهد بود زیرا سرنوشت ایران تنها بدست ایرانی و با نیروی ایرانی و بخاطر ایران تعیین میشود و چنین خواهد بود باید در این مکان مقدس در این مجلس ملی که اولین نمایندگان دوره رستاخیز در آن حضور دارند این شاه بیت بیانات شاهنشاه آریامهر تکرار شود تا نمایندگان محترم ملت و اولیاء محترم دولت با سرمشق گرفتن از این بیانات در خدمت بکشور و مردم بیشتر جان بازی و جان نثاری کنند . ( صحیح است ) هنگامیکه شاهنشاه آریامهر با صراحت اعلام میفرمائید . ما خاندان پهلوی مهری جز مهر ایران و عشقی جز سرافرازی ایرانیان نداریم و وظیفه ای جز خدمت بکشور و ملت خویش برای خود نمی شناسیم ( احسنت ) آیا این فرمایش حکیمانه ملوکانه ایجاد وظیفه برای یکایک مردم مملکت ما نمیکند یقیناً جواب این گفته مثبت است .

شاهنشاه آریامهر در نوروز دو هزار و پانصد و سی و پنجمین سال شاهنشاهی بدولت و نمایندگان ملت حکیمانه هشدار فرمودند تا در امور مملکتی فعالیت خود را صد چندان کنند که ملت ما بتواند در آینده نزدیکی بدروازه های تمدن بزرگ برسد.

همکاران محترم که در مراسم حضور داشتند از نزدیک مشاهده فرمودند در پایان مراسم هنگامیکه بانگ الله اکبر برخاست شاهنشاه آریامهر و علیا حضرت شهبانوی محبوب و والاحضرت ولایتعهد با حالت روحانی خاصی توجه خود را بمرقد مطهر حضرت عبدالعظیـم علیـه السلام معطوف داشتند و بدینوسیلـه یکبـار دیگـر مانند گذشتـه بشعائـر مذهبی احترام گذاردنـد . ( احسنت )

انجام این فریضه بی سبب و بی جهت نبود شاهنشاه آریامهر با این اقدام توجه ملت را بدین نکته معطوف فرمودند که بایستی در پرتو مبانی و تعالیم مقدس اسلام کشور ما از هر گونه آلودگی بر حذر باشد چنانچه در فرمایشات خود در همان روز فرمودند « با داشتن قدرت عظیم نظامی ما اعلام کرده ایم قدرت روزافزون سیاسی و اقتصادی و نظامی خود را جز در راه خیر و صلاح جامعه بشری بکار نخواهیم برد».

این بیان شاهنشاه آریامهر را غیر از اجرای تعالیم عالیه و مبانی مذهب اسلام نمی توانیم بدانیم چون بر هر مسلمانی واجب و فرض است که همواره در راه خیر وصلاح بندگان خداوند گام بردارد . در پایان عرایضم خواستم از طرف خود و عموم مرددم شهرستان ری صمیمانه باستان مبارک شاهنشاه آریامهر سر تعظیم فرود آورم که بمردم شهر مذهبی و تاریخی ری این افتخار را اعطاء فرمودند که حماسه با شکوه ایران و جشن بزرگداشت پنجاهمین سال سلطنت خاندان جلیل پهلوی در ری برگزار گردد و ملت ایران پیوند ناگسستنی خود را در آغاز پنجاه و یکمین سال سلطنت پهلوی در مرکز حوزه انتخابیه اینجانب با شاهنشاهی ایران تجدید نمایند و معتقدم شاهنشاه آریامهر با تصمیم باجرای این مراسم در شهر ری خواسته اند دولت را موظف فرمایند که در عمران و آبادی شهریکه پدر تاجدارشان در آن آرمیده اند گامهای مثبتی بردارند و اراده فرموده اند بخواسته های مردم شهرستان ری توجه بیشتری مبذول گردد که این خواسته ها توسط اینجانب و همکار محترمم جناب آقای دکتر فیروز آبادی در جلسات قبلی همین دوره در سال گذشته بطور مشروح بیان شده و ناگزیرم بعرض برسانم متأسفانه تا این تاریخ کوچکترین توجهی بخواسته های مردم شهرستان ری نگردیده امید است در آینده نزدیک ما شاهد آن باشیم که از طرف اولیای محترم دولت و شهرداری پایتخت در رفع نارسائی های شهر ری قدم های مؤثری برداشته شود و اینجانب در همین مکان مقدس بتوانم از خدماتی که توسط اولیای امور بنفع عمران و آبادی شهرستان ری میگردد سپاسگزاری نمایم .

از بذل توجهی که بعرایضم فرموده اند متشکرم . ( احسنت )

رئیس _ آقای هرزندی بفرمائید .

هرزندی _ جناب آقای رئیس نمایندگان محترم :

بنام پروردگار دانا و توانا و بنام شاهنشاه بیدار دل و اندیشمند مان ، سپاس بیکران بر شهریاران دودمان پهلوی که پنجاه سال با خیر و برکت ، سازندگی آبادانی بر قلبهای ملت ایران زمین سلطنت کردند و برای تاریخ این مرز و بوم کهن افتخار آفریدند و امنیت و صلح و آسایش و ترقی و پیشرفت را به ایران و ایرانی ارزانی داشتند . ( احسنت ) با پایان یافتن ، تعطیلات نوروزی کار وفعالیت در سراسر کشور روند عادی خود را باز می یابد همه ما بی تردید فرصت آن را داشته ایم که به آنچه که در سال گذشته کردیم و آنچه امسال در پیش داریم ، لحظه ای بیاندیشیم . سال جاری در میان سالهای استثنائی ایران دوران انقلاب شاه و ملت ، جائی استثنائی دارد. این سال بزرگداشت نیم سده شاهنشاهی دودمان جلیل پهلوی و نخستین سال در تقویم شاهنشاهی ایران است . ( صحیح است ) با از سر گرفتن کار و فعالیت در سال نو ، بی شک سخنان الهام بخش شاهنشاه را در مراسم سلام نوروزی بیاد خواهیم داشت . شاهنشاه با سربلندی تمام اعلام فرمودند که هدفی جز خدمت به مردم و مهری جز مهر ایران ندارند . این هدف مقدس و این مهر جانبخش و توان آفرین ، همه ایرانیان واقعی ، همه میهن پرستان راستین را در بر میگیرد . عشق به ایران و خدمت به خلق نیروئی می آفریند که در برابر آن هیچ چیز ناممکن نیست . در پرتو عشق به ایران و در خدمت به خلق ، شاهنشاه و مردم ایران در مدتی کوتاه موفق شدند کشوری را که بسوی ژرفای ظلمات میرفت از فقر و عقب ماندگی نجات دهند . ایران ، اکنون نه تنها روی پای خود ایستاده است بلکه با گامهای استوار در راه نیرومندی اقتصادی و دفاعی نیز پیش میرود . حتی قویترین دشمنان ما نمی توانند کامیابی های اقتصادی ایران را نادیده بگیرند . با این حال ، بررسی امکانات طبیعی و انسانی کشور ما نشان میدهد که ما تازه بخشی کوچک از ظرفیت خود را برای پیشرفت اقتصادی بکار گرفته ایم . هنوز در آغاز راه هستیم راهی که ایران ، خواه و ناخواه بسوی قدرت اقتصادی هر چه بیشتر خواهد پیمود . اما کامیابی یک کشور در پیشرفت اقتصادی خلاصه نمیشود و توانائی اقتصادی به تنهائی سلامت و شادابی و شادمانی یک کشور را تأمین نمیکند ( صحیح است ) . از این روی بود که شاهنشاه در سخنان تاریخی خود در مراسم سلام نوروزی به اشاره ای به مسائل اقتصادی اکتفا کردند . تکیه معظم له بر جنبه های عضوی پیشرفت ایران و تقویت روحیه خدمت به خلق و میهن پرستی بود .

میهـن پرستی در شیفتگـی در برابر موجودیت فیزیکی ایران ، یادگارهای فرهنگ ایرانی و تجلیات ادب فارسی خلاصه نمی شود کاربـرد عملی و روزمره مفهوم میهن پرستی خدمت به مردم و احترام به خواست ها ، اعتقادات و آرمانهای آنان است ، بهیچ گرفتن مردم ، زیر پا نهادن منافع و حقوق عادلانه آنان و احترام نگذاردن به خواست ها و اعتقادات مردم ، در جهت عکس مفهوم واقعی میهن پرستی قرار دارد . هنگامی می پذیریم که حتی عبادت بجز خدمت خلق نیست ما در می یابیم که خدمتگذار مردم بودن والاترین ارزش انسانی و اجتماعی است ( احسنت ) بدین سان تعهد هر یک از ما در سال نو و در سالهای آینده می بایست تعهدی در برابر شاه و مردم باشد . تعهدی برای خدمت توأم با فداکاری از خود گذشتگی و فروتنی . افراد می آیند و می روند اما ملت ها جاودانه اند حتی قهرمان ترین نسلهای تاریخ سرانجام چیزی جز حلقه های ارتباطی در زنجیری مداوم از پایندگی مردم به شمار نمی روند . هنگامی که شاهنشاه وارث کهن ترین سنت شاهنشاهی در جهان . فرماندهی که دست آوردها و فداکاری هایش جای مهمی در تاریخ طولانی میهن ما خواهد داشت . با فروتنی شایسته مردان بزرگ از خدمت به خلق سخن می گویند . همه ما در هر مقام وموضع ، در هر سنگر اجتماعی ، نشستیم درسی عمیق در برابر خود می یابیم . با الهام از این درس بزرگ است که میبایست افتخار و سربلندی فردی و اجتماعی را در خدمت به مردم جستجو کنیم . ( صحیح است )

والاترین و مهمترین و پرارجترین خدمت ما نمایندگان مجلس شورای ملی در انجام این رسالت بس مهم و خطیر به شاهنشاه آریامهر و ملت نجیب ایران همانا اجرای صحیح و سریع و قاطع و مداوم فرمان ملوکانه که در ششم بهمن ماه گذشته در جهت مبارزه با انواع و اقسام فسادهائی که معظم له بر شمردند بالخصوص فساد اداری که ام الفساد بوده و نیز مبارزه در خیانت به بیت المال که فوق العاده حائز اهمیت میباشد خواهد بود ( صحیح است ) مسأله تجاوز به بیت المال مملکت تنها تعدی به حقوق عمومی نیست بلکه مفاسد دیگری هم دارد. زیرا خیانت به بیت المال در بسیاری از موارد ریشه های ژرف خیلی از نابسامانیها و خرابکاریها است ، آنجاست که ایمان فرزندان فداکار مملکت را متزلزل می کند . آنجا است که پایه های اعتقاد و اعتماد عمومی را متزلزل می کند . آنجا است که هماهنگی و اتحاد و همبستگی لازم در اجرای برنامه های اساسی و بنیادی و فرهنگی مملکت را متزلزل می کند . و هزاران مفاسد دیگر را در بر میگیرد . بنابر این نمایندگان مکلفند از سنگر مجلس با هر گونه فسادی که برخوردند مبارزه کنند و بنا بفرمان شاهنشاه این مبارزه بی امان باید روزبروز محکمتر و قوی تر باشد تا کلمه فساد مانند کلمه استثمار از فرهنگ ایران زدوده شود ( احسنت ) در ساحت مقدس مجلس شورای ملی به مجریان امور و خدمتگذاران صدیق شاه و ملت که صادقانه با نمایندگان ملت همکاری دارند توفیق و سعادت و سلامت آرزو دارم .

اینک بخاطر خدمت به شاهنشاه و با توجه به مسئولیت خطیر یکه در مقابل همشهریان عزیز شهرستان مرزی مرند در جهت تأمین رفاه و آسایش آنان که مسلماً و قطعاً رضامندی و خرسندی رهبرمان در آن است اهم مسائل و مشکلات و نیازهای حوزه انتخابیه ام را جهت تسریع در انجام و برآورد آن به ساحت مقدس مجلس شورای ملی تقدیم میدارم .

۱ _ شروع و اجرای پروژه جاده کمربندی مرند بمنظور پایان دادن به تصادفات پی در پی و روزمره ناشی از شیب تند جاده پیام به مرند که باستناد مطالعات لازم و کافی کارشناسان فن و مسئولین محترم وزارت راه و ترابری و گزارشات بسیار ارزنده و جامع تیمسار سبحانی ریاست شورای امنیت ملی از اولویت خاصی برخوردار است مورد استدعا است . چه تعداد تلفات ناشی از تصادفات در چهار سال اخیر از مرز یکصد نفر گذشته و خسارات مالی ناشی از خرابیها و نابودی تریلیها و حیف و میل مال التجاره ها از مرز ده ها میلیون تومان تجاوز نموده است .

۲ _ تصفیه آب مشروب لوله کشی مرند که بعلت وجود املاح گچ و آهک سلامت مردم را بخطر انداخته از اولویت خاص برخوردار است و جناب آقای نخست وزیر در سفر ۱۱ بهمن ماه ۲۵۳۳ شاهنشاهی دستور انجام آنرا بوزارت نیرو صادر فرموده اند متأسفانه تاکنون بمرحله عمل در نیامده است .

۳ _ جناب آقای معتمدی وزیر پست و تلگراف و تلفن شروع ساختمان تلفن خود کار مرند و بهره برداری از آن را در شهریور ماه ۵۵ کتباً اعلام فرموده اند . لذا شرکت مخابرات مرند ودیعه لازم را از متقاضیان تلفن دریافت داشته ، انجام تعهد شرکت مخابرات و شروع ساختمان در زمینی که سه سال پیش خریداری گردیده خواسته جدی و فوری ساکنین مرند میباشد .

۴ _ بخش نوار مرزی جلفا و علمدارگرگر و متجاوز از پنجاه هزار نفر جمعیت دارد ، بمنظور نجات جان مردم از مرگ و میر حتمی احداث بیمارستان پنجاه تختخوابی که زمین آن از طرف اشخاص خیر و نیکوکار بمساحت حدود ۳۰ هزار متر مربع رایگان به جمعیت شیر و خورشید واگذار میگردد از اهم مسائل حیاتی منطقه است .

۵ _ اسفالت جاده علمدار گرگروزنوز که از بخش های مهم و پرجمعیت مرند بوده و در مسیر جاده اسفالته مرند جلفا میباشد مورد تقاضا است .

۶ _ ساختمان سد ذخیره ای خاکی بمنظور تأمین آب زراعتی مزارع و باغات زنور و کشکرای و هرزند جدید و چند پارچه آبادی پائین است بمنظور تأمین فرآورده های کشاورزی و دامی و جلوگیری از مهاجرت روستائیان به قطب های کارگری و احیاناً صنعتی و مانع از تخلیه و ویرانی دهات از اهمیت خاصی برخوردار است . با نهایت تأسف باستحضار نمایندگان محترم و هیئت دولت میرسانم در صورتیکه سریعاً و معجلاً دولت به حمایت از کشاورزان سنتی قدم بر ندارد و تسهیلات لازم و فوری برای ادامه زراعت و سکونت در دهات بعمل نیآورد دیری نخواهد پائید که اکثر دهات خالی از سکنه گشته و به ویرانه ای تبدیل خواهد شد ، که این امر بر خلاف نیات عالیه رهبر وطنمان شاهنشاه آریامهر که همواره حامی طبقه کشاورز است میباشد.

۷ _ احداث راه های روستائی و تأمین آب لوله کشی و برق و تأسیس دبستان و دبیرستان در دهات و توسعه و بسط بهداشت در سطح روستاها در رسیدن به هدف مطلوب و تأمین رفاه و آسایش و دلبستگی زارعین به زادگاه خویش و ادامه شغل زراعت بمنظور تأمین مواد غذائی مملکت ما را کمک و یاری و مؤثری خواهد کرد . ( احسنت )

رئیس _ آقای دکتر سواد کوهی بفرمائید .

دکتر فتح الله سواد کوهی _ با اجازه مقام ریاست ، همکاران گرامی ، ابتدا از روز ۲۱ فروردین ۱۳۴۴ یاد میکنم روزیکه در آن اهریمن و فرشته نبرد کردند و پیروزی با فرشته شد سربازی که حافظ جان وجود مقدس شاهنشاه آریامهر بود بر اثر تلقینات سوء دشمنان وطن آهنگ جان شاهنشاه را نمود لکن بنا گاه دو سرباز فداکار گارد شاهنشاهی استواران لشکری و بابائی ( شجاعان شهید ) نبوغ نظامی و سر حد فداکاری را بنمایش گذاشتند و با نثار خون خود ، سرباز خائن را بدیار عدم فرستادند . از آن هنگام هر سال در روز ۲۱ فروردین مراسم با شکوهی در آرامگاه شجاعان شهید بدعوت ارتش شاهنشاهی بر پا میشود و نیز در سراسر کشور مردم با تشکیل جلسات سخنرانی ضمن طلب آمرزش روح آن دو شجاع شهید از فداکاری و از خود گذشتگی آنان تجلیل بعمل میآورند . این نوع بزرگداشت از خدمتگزاران واقعی شاهنشاه آریامهر و ملت ایران اثرات شگرفی در روحیه ملی دارد خصوصاً توسعه فضای خدمتگزاری را تشویق مینماید . ما نیز با تجلیل از فداکاری استوار شجاع و شهید از خداند متعال برای ارواح طیبه آنها و همه شهدای راه وطن طلب مغفرت مینمائیم _ ( صحیح است _ احسنت )

گزارش مسافرت هیئت پارلمانی ایران به سنگال :

بر اساس دعوت مجلس ملی سنگال هیئت پارلمانی ایران برای بازدید از سنگال بمدت ۸ روز عازم سنگال شد ریاست هیئت با جناب آقای عبدالله ریاضی ریاست مجلس شورای ملی و نه نفر اعضای آن بترتیب الفبا عبارتند از : دکتر ابوالهدی _ اوحدی _ دکتر رضوانی _ دکتر سواد کوهی _ شیخ الاسلامی _ مهندس صائبی _ دکتر لیوانی _ دکتر منتظری _ نوربخش . یادآوری میکنم که سنگال دارای دویست هزار کیلومتر مربع وسعت و چهار میلیون جمعیت که بین ۸۵ تا ۹۰ درصد آن مسلمان و زبان رسمی آن فرانسه و از مستعمرات سابق فرانسه و ۱۶ سال است استقلال یافته است .

۱ _ بامداد روز پنجشنبه ۱۲ / ۱ / ۲۵۳۵ شاهنشاهی هیئت پارلمانی در فرودگاه مهرآباد با مشایعت سفیر سنگال در تهران عازم داکار پایتخت سنگال شد . در ساعت ۵/۷ بوقت محلی هواپیما در داکار بزمین نشست و هیئت مورد استقبال رئیس مجلس ملی سنگال و گروه پارلمانی دوستی ایران و سنگال و هم چنین آقای دکتر فیوضی سفیر شاهنشاه آریامهر در سنگال قرار گرفت . پس از انجام مراسم معرفی اعضاء هیئت پارلمانی طرفین از طرف رؤسای دو مجلس در پاویون تشریفات خبرنگاران و عکاسان از جناب آقای مهندس ریاضی ریاست مجلس شورای ملی مصاحبه بعمل آوردند که بلافاصله از رادیو و تلویزیون پخش شــد و روز بعد در روزنامـه ها منعکس گردیـد . ریاسـت مجلس شورای ملـی پس از ذکر آثار مسافرت علیا حضرت شهبانو و والاحضرت اشرف پهلوی به سنگال و مسافرت حضرت سدارسنگور ریاست جمهوری سنگال بایران و نخست وزیران دو کشور اظهار داشتند . که اعتقاد راسخ دارند که این بازدیدها و ارتباط بین دو مجلس در توسعه روابط بین دو کشور و دو ملت ایران و سنگال مؤثر خواهد بود و همچنین از مسافرت آینده حضرت رئیس جمهوری سنگال بایران اظهار خوشبختی نمودند. در پایان ریاست مجلس علاقمندی خود را نسبت به تحول روابط مجالس ایران و سنگال ابراز داشتند . سپس هیئت پارلمانی ایران بهمراه مشایعین به هتل معروف داکار بنام ترنگا Tarenga راهنمائی شدند توضیح اینکه گروه پارلمانی دوستی ایران و سنگال مرکب از ۱۵ نفر میباشد که ریاست آن با حبیب جم و در میان آنها خانم لناگی یکی از چهار زن سازمان میباشد .

۲ _ روز جمعه ۱۳ / ۱ / ۲۵۳۵ شاهنشاهی در ساعت ۹ صبح طبق برنامه پیش بینی شده هیئت پارلمانی ایران تحت ریاست جناب آقای مهندس ریاضی رئیس مجلس شورای ملی در مجلس ملی سنگال حاضر شده و از ریاست مجلس ملی سنگال گروه پارلمانی دوستی ایران و سنگال بازدید تشریفات بعمل آوردند . در ساعت ده صبح هیئت با راهنمائی رئیس تشریفات مجلس ملی سنگال از کارخانه نساجی Sotibra – Simpaf – Ric دیدن کردند و از طرف مدیر کارخانه در باره طرز کار کارخانه و نوع پارچه توضیحات لازم داده شد در همین کارخانه بود که پارچه های دارای عکس علیا حضرت شهبانو بافته شده و در موقع مسافرت معظم له زنان سنگال به تن میکردند .

نهار را هیئت در اقامتگاه سفیر ایران آقای دکتر فیوضی صرف کرد . و در ساعت ۴ بعد از ظهر بهمراه گروه پارلمانی دوستی ایران و سنگال که ریاست آن با آقای Hblbthiam حبیب جام است به موزه تاشر راهنمائی شدند . توضیح آنکه آقای حبیب جام از شخصیت های برجسته سیاسی وعلمی سنگال بوده و تا چندی قبل وزیر برنامه ریزی بود و پس از ترمیم کابینه به مجلس بازگشت چون طبق قانون اساسی سنگال نماینده مجلس با حفظ سمت میتواند وزیر بشود _ در این موزه آثار مربوط به هنر و فرهنگ مردم افریقای سیاه بنمایش گذارده شده است و در آنها انواع آلات موسیقی و هم ماسک های سنتی قبیله ها و مجسمه های چوبی نشان دهنده علامت فراوانی محصول و جمعیت دیده شد که از طرف راهنمای موزه توضیحات لازم داده شد .

۲ _ شنبه ۱۴ / ۱ / ۲۵۳۵ شاهنشاهی

در ساعت ۹ صبح برای انجام مذاکرات و تبادل اطلاعات در باره امور پارلمانی بین هیئت پارلمانی ایران وگروه پارلمانی دوستی ایران و سنگال با هیئت پارلمانی ایران به مجلس ملی سنگال بوسیله رئیس تشریفات مجلس راهنمائی شدند . درمدخل مجلس رئیس مجلس ملی و رئیس گروه پارلمانی از هیئت استقبال کرد هر یک از دو هیئت در دو سمت میز کنفرانس قرار گرفتند و رؤسای دو مجلس در صدر نشستند . آنگاه آقای آمدوسیه دیا نطقی در باره روابط ایران و سنگال تحت رهبری شاهنشاه آریامهر و حضرت لئوپولد _ سدارمنگور رئیس جمهوری سنگال و نیز درباره مسافرت علیا حضرت شهبانوی ایران و والاحضرت اشرف پهلوی و مسافرت رئیس جمهور سنگال بایران و مسافرت نخست وزیران دو کشور و بالنتیجه از طرح مجتمع بزرگ صنعتی شهر فرح پهلوی ایراد کردند و از مسافرت هیئت پارلمانی ایران و توسعه روابط پارلمانی دو کشور که موثر در توسعه روابط بین دو کشور است اظهار خشنودی نمودند و برای بیان اوضاع سیاسی و اقتصادی کشور رشته سخن را به آقای حبیب جم ریاست گروه پارلمانی ایران و سنگال دادند . ایشان با فصاحت تمام از اوضاع سیاسی و اقتصادی کشور خود یاد کردند و خلاصه گفتند سنگال با چهار میلیون جمعیت و دویست هزار کیلومتر مربع وسعت در غرب افریقا و در ساحل اقیانوس اطلس و نزدیک منطقه حاره واقع شده است و این کشور مدتی بدست پرتغالی ها بود و بالاخره فرانسویها بر آن مسلط شدند و مدتی سنگال در مجلس ملی فرانسه دارای نماینده بود و ریاست جمهوری فعلی ، سپس در ۱۶ سال قبل یعنی در چهارم آوریل ۱۹۶۰ سنگال مستقل شد ، زبان رسمی آن فرانسه است . منبع درآمد آن کشت بادام زمینی Archide که قسمت اعظم آنرا تشکیل میدهد . و مقداری برنج و پنبه و ماهی گیری است . دارای کارخانه نساجی و پالایشگاه کوچک میباشند .

در سنگال سه حزب سیاسی وجود دارد . فقط دارای مجلس ملی است که صد نفر نماینده دارد طرز انتخابات اینستکه هر سه حزب صد نفرکاندیدا معرفی میکند و هر حزب برنده شد همه صد نفر به مجلس میرود لذا در مجلس اقلیت وجود ندارد . و نیز نماینده مجلس میتواند در عین حال وزیر شود . و نیز میتواند شهردار شهریکه در آن انتخاب شده باشد . هم چنین بنا بتقاضای رئیس جمهور با اکثریت سه پنجم آرا مقررات قانون اساسی را مجلس میتواند تغییر دهد . ( چنانکه در روز ورود هیئت پارلمانی ایران _ مجلس جلسه داشت و مواردی از قانون اساسی را تغییر داد از جمله ریاست جمهوری که برای پنج سال انتخاب میشود . هر بار میتواند مجدداً انتخاب شود ) سپس رئیس مجلس ملی سنگال از هیئت پارلمانی ایران خواست اگر سؤالاتی دارند بنمایند . از طرف هیئت پارلمانی ایران سوآلاتی در زمینه چگونگی معرفی کاندیداهای مجلس و تفاوت بین قانون و مقرراتیکه هیئت وزیران وضع میکند و نیز سیستم قضائی سنگال سوآلاتی شد که پاسخ آنها داده شد . آنگاه از طرف نمایندگان مجلس سنگال سؤالاتی در این زمینه ها بعمل آمد .

۱ _ با اینکه ایران دارای ارتش فعال است چگونه فرد نظامی میتواند سپاه دانش هم باشد .

۲_ موضوع چادرنشینان ایران توضیح داده شود .

۳ _ طرز انتخاب معرفی کاندیداهای انتخاباتی از طرف حزب و انتخاباتی چگونه است .

۴ _ نماینده جوانان در مجلس چگونه انتخاب میشود . در باره آنها جناب آقای مهندس ریاضی توضیحات لازم را دادند و از اینکه بیان داشتند افراد قابل خدمت سربازی زائد بر ظرفیت ارتش است و از وجود آنها برای سپاه دانش استفاده میشود . هم چنین یگانه حزب ایران سه برابر عده لازم را بمردم معرفی میکند و آنها هر یک را که بخواهند رأی میدهند ، تحسین نمایندگان مجلس سنگال را برانگیخت . پس از ختم جلسه . دو هیئت با حضور رؤسای دو مجلس نهار را در نهارخوری مجلس سنگال صرف کردند .

۳ _ ملاقات با ریاست جمهوری سنگال

عصر روز شنبه در ساعت ۵ / ۶ هیئت پارلمانی ایران باتفاق ریاست مجلس و سه تن از نمایندگان عضو گروه پارلمانی دولتی ایران و سنگال با اسکورت مخصوص بکاخ ریاست جمهوری راهنمائی شدند . پس از ورود بوسیله رئیس تشریفات ریاست جمهوری باطاق تشکیل هیئت دولت راهنمائی شدیم . پس از استقرار حضرت آقای لئوپولد سدارسنگور وارد شدند و با یکایک اعضای هیئت دست دادند و در میان دو هیئت قرار گرفتند آنگاه ریاست جمهور از حسن روابط ایران و سنگال و رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر اظهار خوشبختی نمودند . حضرت رئیس جمهور یادآوری کردند ، که روابط ایران و سنگال بگذشته های بسیار دور میرسد . چنانکه هرودت میگوید در لشگر خشایارشا سپاهیان مردم اتیوپی شرقی و غربی بودند که منظور از اتیوپی غربی همان اجداد سنگالیها میباشد . در مقابل ریاست مجلس شورای ملی ایران جناب آقای مهندس عبدالله ریاضی از ابراز محبت ریاست جمهوری نسبت باعضای هیئت پارلمانی ایران تشکر نمودند و از اینکه روابط سیاسی و اقتصادی دوکشور بر اساس تفاهم کامل دو رهبر مملکت روزبروز توسعه می یابد اظهار خوشبختی کردند و آرزو نمودند که دیدار نمایندگان مجلس ایران در توسعه روابط فیمابین بسیار مؤثر باشد . سپس ریاست جمهور مطالبی در مورد روابط دو کشور سنگال و ایران سوآلاتی کردند که ریاست مجلس شورای ملی توضیحات لازم را باستحضار ایشان رسانید : و جلسه در محیط بسیار صمیمانه پایان پذیرفت .

روز یکشنبه ۱۵ / ۱ / ۲۵۳۵

این روز مصادف با جشن استقلال سنگال است . زیرا سنگال در ۱۶ سال قبل در چنین روزی استقلال یافته است . برنامه عبارت از سان و رژه در خیابان ژنرال دوگل است . در ساعت ۵ / ۸ هیئت منهای ریاست مجلس به محل سان و رژه برده شدند جایگاه هیئت پارلمانی ایران ردیف دوم در پشت جایگاه رئیس جمهور بود . سپس طبق برنامه ، رئیس ستاد ارتش _ وزیر جنگ _ نخست وزیر _ ریاست مجلس ملی سنگال در معیت رئیس مجلس ملی ایران با فاصله پنج دقیقه بترتیب با تشریفات نظامی وارد میشدند. با ورود رئیس جمهور سرود ملی سنگال نواخته شد . آنگاه رئیس جمهور در مقابل پرچم ایستاد و سلام کرد سپس با اتومبیل از گروه های حاضر رژه سان دید . پس از برگشت مدال های نظامیان صفوف مختلف از طرف ریاست جمهور _ نخست وزیر _ وزیر جنگ _ رئیس ستاد و فرماندهان نیروها بترتیب داده شد . آنگاه رژه شروع شد که بترتیب از دانش آمـوزان دختر و پسر و دانشجویان مدارس فنی وحرفه ای ودانشجویان دانشگاه و آنگاه جنگجویان سابق ، معلولین جنگ - و سپس دانشجویان دبستان و دبیرستان نظام و دانشکده افسری آنگاه نیروهای پیاده و زرهی و هوائی و دریائی با نظم خاصی رژه رفتند . در عین حال در طول تمام خیابان مردم از اول وقت تا پایان رژه با انضباط کامل ایستاده و رژه روندگان را با هلهله و شادی تشویق میکردند پس از ختم رژه بدون بی نظمی و بدون اینکه از ازدحام شود . اتومبیل های هیئت های نمایندگی سیاسی و ما آماده شد و به هتل مراجعت شد . مردم نیز گروه گروه پیاده در پیاده روها بسوی خانه شان روان بودند . و برای هیئت ایران موضوع تربیت مردم و هم چنین علاقمندی آنها بکشورشان و نیز اطاعت از قانون که موجب نظم میشود بسیار چشمگیر بود و موضوع بحث قرار میگرفت .

مسابقه قایقرانی

بعد از ظهر همان روز برای تماشای مسابقه قایقرانی مهم در خلیجSaumbe Dianne از هیئت دعوت بعمل آمد . در ساعت سه و نیم بعد از ظهر هیئت در جایگاه مخصوص هیئت های نمایندگی خارجی و مقامات مهم مملکتی قرار گرفت . این مسابقه بسیار مهم بود و طبق مطالب مندرج در مقدمه برنامه تا قبل از استقلال در ۱۴ ژوئیه که جشن انقلاب قرار بود انجام میگرفت سپس مدتی تعطیل شد تا بالاخره در ده سال اخیر بوسیله وزارت جوانان و ورزش برقرار شد . این مسابقه جنبه ملی داشته و انبوه جمعیت در کناره خلیج جمع شده بودند سه دوره مسابقه با فواصل مختلف انجام شد . که یکی از آنها بستگی داشت که باید بعد از طی فاصله معینی پاروزنان قایق را برگردانند و سپس آنرا بروی آب آورند و با خالی کردن آب داخل قایق مسابقه را ادامه دهند . در فاصله رفتن و برگشتن قایقرانان مسابقه دهنده . زنان محلی سنگالی با لباس محلی

رقص های سنتی Folklorique میکردند و هنگامیکـه برندگـان مسابقه بساحل رسیدند . آنها با شادی و هلهله آنانرا استقبال میکردند آخرین مسابقه مربوط بجام حضرت رئیس جمهور بود . گوینده اعلام کرد که این جام بوسیله رئیس مجلس ملی ایران اعطاء خواهد شد . لذا بعد از رسیدن قایق برنده و هلهله و شادمانی زنان رقصنده و شادی مردم که معلوم بود که باین

مسابقه ملی علاقه فراوان دارند جناب آقای مهندس ریاضی ریاست مجلس شورای ملی جام را به کاپیتن تیم اهداء کردند که توام با شادی و ابراز علاقه مردم بود

۶ _ مهمانی ریاست جمهوری

یکشنبه شب بمناسبت شانزدهمین سال استقلال سنگال ریاست جمهوری در کاخ ریاست جمهوری از ۴ هزار نفر دعوت بعمل آورد . در ساعت ۹ شب هیئت پارلمانی ایران به کاخ ریاست جمهوری بوسیله اسکورت پلیس که همواره آژیر کشان از پیش اتومبیلهای هیئت در حرکت بود راهنمایی شدند . و سپس ریاست مجلس شورای ملی ایران باتفاق ریاست مجلس ملی سنگال به هیئت ملحق شدند و آنگاه هیئت در معیت رؤسای دو مجلس به سالن پذیرائی راهنمائی شدند . در موقع ورود ابتدا رئیس تشریفات نام رئیس مجلس ایران و سپس نام رئیس مجلس سنگال و آنگاه ورود هیئت پارلمانی ایران را بصدای بلند اعلام داشت و بترتیب بریاست جمهور معرفی و مورد تفقد قرار گرفتند این مجلس که بسیار ساده بود تا پاسی از شب ادامه داشت و ریاست مجلس و اعضای هیئت با ریاست جمهوری عکس های یادگاری گرفتند .

روز دوشنبه ۱۶ / ۱ / ۲۵۳۵ شاهنشاهی _ بازدید از شهر شهبانو فرح پهلوی

در ساعت ۹ صبح هیئت نمایندگی ایران باتفاق آقای حبیب جم و گروه پارلمانی دوستی ایران و سنگال بطرف شهر شهبانو فرح پهلوی رهسپار شدند . در شهر Thiesتیس که در میان راه بود مقامات محلی از رئیس مجلس ایران استقبال کردند . در بین راه مردم بعلامت شادمانی دست میزدند و میرقصیدند . در محل ورود به محوطه ایکه ستون یاد بود شهر بوسیله شهبانوی ایران و با حضور ریاست جمهوری سنگال پایه گذاری شد جمعیت انبوهی از زنان و مردان محلی اجتماع کرده بودند که با رقص و آواز از هیئت استقبال بعمل آوردند. در روی ستون یادبود این جملات بفارسی و فرانسه بچشم میخورد بیاد پیمان خشایارشاه شاهنشاه ایران با مردم اتیوپی خاوری و باختری در پیشگاه مبارک علیاحضرت شهبانوی ایران و حضرت لئوپولد سدار سنگور رئیس جمهور سنگال که برای همه ما غرور آفرین و نشاط انگیز بود .

بازدید از مسجد بزرگ شهر _ در ساعت ۴ _ بعد از ظهر همان روز دو هیئت پارلمانی برای بازدید مسجد بزرگ شهر رهسپار شدند . این مسجد با هزینه بیست و چهار ملیون تومان با سبک مساجد مراکش بنا شده است و دارای شبستان بسیار وسیع برای مردان و شبستان کوچک برای زنان است زیرا طبق سنت سنگالی زنان جوان به مسجد نمیروند بلکه فقط زنان مسن هستند که در مسجد نماز میخوانند . در قسمت دیگر مسجد مدرسه بزرگ علوم دینی بنا شده است که کلاس های آن دارای نیمکت نظیر دانشگاههای معمولی بوده و برای ۵۰۰ شاگرد کلاس آماده شده است . هم چنین دارای کتابخانه و آشپزخانه مدرن است . راهنمای مسجد توضیحات لازم در باره این مدرسه که هنوز شاگرد نپذیرفته میداد و اظهار امیدواری میکرد که این مدرسه میتواند در ترویج هر چه بیشتر دین اسلام مؤثر باشد .

روز سه شنبه ۱۷ / ۱ / ۲۵۳۵ _ مسافرت به کازامانس

صبح ساعت ۹ _ هیئت نمایندگی ایران باتفاق گروه دولتی ایران و سنگال با هواپیما از داکار به استان کازامانس که در جنوب سنگال واقع شده است حرکت کرد . این استان حاصل خیز و دارای رودخانه بزرگ و کشت برنج در آن میشود . ضمناً دارای پلاژهای توریستی در منتهی الیه منطقه در ناحیه کاپ اسکرینگ میباشد . هواپیما در فرودگاه کاپ اسپرینگ توقف کرد فرماندار محل و سایر اعضای دولتی در پای هواپیما از هیئت استقبال کردند . ضمناً تعداد زیادی از مرد و زن محلی با دست زدن و رقص و بیان زنده باد ایران و سنگال از هیئت استقبال میکردند . آنگاه هیئت به یکی از روستاهای عقب مانده راهنمائی شدندکه در آن تعداد زیادی از مردان و پسران نیمه برهنه دایره وار با صدای طبل رقص های محلی کردند وضع این مردم چندان خوب نبود و نمایندگان مجلس سنگال بدون پرده پوشی آنها را ارائه میکردند ولی با صداقت میگفتند دولت در مقام پیشرفت آنها و فعلا در داخل روستا مدرسه دایر کرده است آنگاه پلاژهای روستائی که اروپائیان و امریکائیان توریست در آن بودند و از زمان فرانسویها دائر شده بود و فعلا دولت بر آن ها نظارت دارد نشان داده شد .

زیگن شور

بعد از ظهر با هواپیما از کاپ اسپرینگ به مرکز کازامانس شهر زیگن شور حرکت کردیم در فرودگاه استاندار ، و هم چنین نماینده مجلس زیکنوشور که سمت شهرداری زیگن شور را دارد . با مامورین دولتی و مقامات انجمن های ملی از هیئت استقبال کردند و استاندار مستقبلین را به جناب آقای مهندس ریاضی ریاست مجلس معرفی کردند .

سپس با تشریفات به هتل تازه ساز راهنمائی شدیم . این هتل بسبک نیمه اروپائی و نیمه محلی ساخته شده و معمار آن سعی کرده که فضای محلی را با پوشش بام ها از علف های مخصوص محلی با بکار بردن تنه درختان جنگلی بعنوان ستون حفظ کنـد . و چنانکه سفیر ایران در سنگال میگفت علیـا حضرت شهبانو از این سبک تعریف کردند و از اینکـه در ایـران چنین نمی شود اظهار ناخشنودی فرمودند بعد از استراحت مختصر در ساعت ۵ بعد از ظهر هیئت به محل استانداری راهنمائی شدند . در جلوی استانداری صدها نفر از زن و مرد بانتظار ایستاده بودند و همه زنان به محض ورود شروع به رقص و پایکوبی کردند و همه جا شور و شعف نشان داده میشد آنگاه نماینده مجلس که در عین حال شهردار محل هم هست نطقی ایراد و از دوستی ایران و سنگال در تحت رهبری رؤسای دو مملکت و هم چنین مسافرت علیا حضرت شهبانو و والاحضرت اشرف به زیگنور یاد کرد و از رهبری شاهنشاه آریامهر تجلیل نمود . در پاسخ جناب آقای مهندس ریاضی از استقبال گرم و صادقانه مردم زیگنور سپاسگزاری کرد و هم چنین از روابط دوستانه ایران و سنگال ابراز خشنودی نمود . و از مسافرت پرزیدنت سنگور بایران و مسافرت علیا حضرت شهبانو و والاحضرت اشرف پهلوی و نخست وزیران دو کشور یاد کرد اظهار امیدواری کرد که مسافرت هیئت پارلمانی ایران درتحکیم دوستی دو ملت مؤثر باشد. هیئت شام را در استانداری مهمان استاندار بود که کنسول فرانسه و مقامات دولتی و ملی نیز دعوت داشتند . پس از صرف شام نمایش فولکوریک از رقص ها و آوازها ارائه شد.

چهارشنبه ۱۸ / ۱ / ۲۵۳۵ _ بازگشت از کازامانش

شب چهارشنبه هیئت پارلمانی ایران و سنگال از زیگنور با مشایعت استاندار گوره و سایر مقامات با هواپیما بداکار مراجعت کرد . بلافاصله از فرودگاه با ماشین و کشتی به جزیره معروف گوره که در نزدیکی کاراست حرکت کردیم . در گوره از قلعه معروف اعزام بردگان دیدار شد . این قلعه که در طی سه قرن بوسیله هندیها و پرتقالیها و فرانسویها مرکز اعزام بردگان از آفریقا به آمریکا بود . تا قرن نوزدهم و طبق اظهارات راهنما بردگان از تمام نقاط افریقا با اعمال زور باین نقطه آورده میشدند . سپس در هر اطاق تعداد زیادی بردگان را با غل و زنجیر نگاه میداشتند که بعلت نداشتن بهداشت دچار بیماریهای عفونی شده و تعداد زیادی میمردند . که بیماران ومردگان رابدریا میریختند . در موقع بردن بردگان بامریکا نیز تعداد زیادی بیمار میشدند یا خودکشی میکردند و در نتیجه از هر شش نفر یک نفر بامریکا میرسید . رویهمرفته در طی سه قرن بیست ملیون برده بامریکا فرستاده شد . که در امریکا تجار بردگان آنهارا از طریق حراج میفروختند در طبقه فوقانی این قلعه اطاقهای بزرگ و دارای شیشه و آشپزخانه بود که بازرگانان با مأمورین اعزام بردگان براحتی زندگی میکردند . پس از بازدید به داکار مراجعت شد .

امضاء اعلامیه :

در ساعت ۵ _ بعد از ظهر طبق برنامه هیئت نمایندگی پارلمانی ایران با تشریفات به مجلس ملی سنگال راهنمائی شد . در مدخل مجلس ملی رئیس مجلس و هیئت پارلمانی دوستی ایران و سنگال از نمایندگان مجلس ایران استقبال سپس به سالن کنفرانس راهنمائی شدند و هیئت های دو کشور در دو طرف میز رؤسای دو مجلس در صدر قرار گرفتند . آنگاه آقای حبیب جم اعلامیه را خواند و پس از تأئید حاضرین بامضاء روسای دو مجلس رسید . در اعلامیه از ایجاد رابطه دوستانه ایران و سنگال به ارشاد شاهنشاه آریامهر و حضرت لئوپولد سنگور ریاست جمهوری سنگال و مسافرت علیا حضرت شهبانو و والاحضرت اشرف پهلوی به سنگال و مسافرت حضرت رئیس جمهوری سنگال به ایران و بازدید جناب آقای امیر عباس هویدا از سنگال و جناب آقای آمارودیوف نخست وزیر سنگال از ایران و باعلامیه ایجاد مجتمع بزرگ صنعتی شهر فرح پهلوی از طرف ایران یاد شده و آنگاه خلاصه بازدید نمایندگان ایران شرح داده شد و در پایان اظهار امیدواری شد که این بازدید مؤثر در توسعه رابطه بین دو مجلس باشد . آنگاه قید گردید که ریاست مجلس شورای ملی ایران از هیئت پارلمانی مجلس سنگال دعوت بعمل آورد که از ایران بازدید بعمل آورند. که با اشتیاق مورد قبول قرار گرفت و تاریخ آن بعداً تعیین خواهد شد .

۷ _ پنجشنبه ۱۹ / ۱ / ۲۵۳۵ شاهنشاهی بازگشت .

در روز پنجشنبه هیئت پارلمانی با مشایعت رئیس مجلس و گروه پارلمانی دولتی ایران و سنگال سفیر کبیر شاهنشاه آریامهر در سنگال فرودگاه داکار برای بازگشت بایران ترک نمود . در حالیکه طرفین ضمن خداحافظی احساس علاقمندی قلبی بیکدیگر نمودند .

ما آرزو میکنیم در تحت توجهات شاهنشاه آریامهر نمایندگان مجلس شورای ملی ایران بتوانند روزبروز

گسترش روابط دوستانه با کلیه ملل صلح دوست جهان سهم مؤثر داشته باشند . ( احسنت )

نگاه کنید به