تصمیم متخذه کمیسیون دارایی مجلسین راجع به موافقت‌نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیسیتی چکسلواکی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی

تصمیم متخذه کمیسیون دارایی مجلسین راجع به موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و‌دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی – مصوب ۲۰ مهر ۱۳۴۸ مجلس شورای ملی و ۳۰ مهر مجلس سنا – مصوب کمیسیون دارایی مجلسین.

‌ماده واحده - به استناد ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهارم مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و به موجب ماده واحده "‌قانون نحوه خرید ماشین آلات‌و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور" مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ متن موافقت‌نامه همکاری اقتصادی و فنی مورخ ۲۱‌اسفند ۱۳۴۷ بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی پیوست که به موجب آن دولت چکسلواکی تعهد نموده است‌اعتباری تا مبلغ ۲۰۰ میلیون دلار آمریکایی برای طرحهای عمرانی در اختیار دولت شاهنشاهی ایران قرار دهد تصویب و به دولت اجازه داده می‌شود که‌مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد.


‌تصمیم فوق مشتمل بر یک ماده و متن موافقت‌نامه ضمیمه در اجرای ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهارم و به موجب ماده واحده قانون نحوه خرید‌ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور در جلسه روز یکشنبه بیستم مهر ماه یک هزار و سیصد و چهل و‌هشت به تصویب کمیسیون دارایی مجلس شورای ملی و در جلسه روز چهارشنبه سی‌ام مهر ماه یک هزار و سیصد و چهل و هشت به تصویب‌کمیسیون دارایی مجلس سنا رسیده است.


‌رییس مجلس سنا - جعفر شریف‌امامی

موافقت‌نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی

‌دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی با در نظر گرفتن تمایل و علاقه موجود به توسعه همکاری اقتصادی و فنی به‌مقیاس وسیعتر بر اساس منافع متقابل طرفین و با توجه به افزایش امکاناتی که به وسیله توسعه تدریجی اقتصاد ملی دو کشور برای گسترش روابط‌اقتصادی ایجاد شده است در موارد زیر توافق حاصل کردند:

‌ماده ۱ - دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی در محدوده این موافقت‌نامه نسبت به برقراری همکاری اقتصادی و فنی‌دراز مدت توافق حاصل نمودند.

بدین منظور چکسلواکی کارخانجات صنعتی و ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز ایران و همچنین لوازم یدکی و ابزار‌و وسائل مربوط به کارخانجات و ماشین آلات و تجهیزات مذکور که جهت به کار انداختن آنها لازم باشد به ایران تحویل خواهد داد.

چکسلواکی‌همچنین مطالعات و تحقیقات مربوط را انجام داده و نقشه‌ها و کمکهای فنی را برای اجرای طرحها و به کار انداختن ماشین آلات و تجهیزات تحویلی در‌اختیار ایران خواهد گذارد و کارآموزی فنی کارکنان ایرانی را در مورد اداره تأسیسات صنعتی و ماشین آلات مربوط بعهده خواهد گرفت.

‌دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی موافقت دارند که بهای کالاهای تحویلی و کمکهای فنی که به موجب این‌موافقت‌نامه از طرف چکسلواکی در اختیار ایران گذاشته می‌شود به مصرف خرید نفت خام از شرکت ملی نفت ایران برسد.

‌فهرست طرحهای صنعتی و ماشین آلات و تجهیزات که چکسلواکی پیشنهاد تحویل آنها را به ایران داده است به شرح ضمیمه یک منضم به موافقت‌نامه‌حاضر می‌باشد. این فهرست ممکن است در آتیه با توافق طرفین با اضافه کردن سایر طرحهای صنعتی و ماشین آلات و تجهیزات و کالاهایی تکمیل گردد.

‌نمایندگان طرفین یک ماه پس از تاریخ امضای این موافقت‌نامه به منظور تعیین زمینه‌های خاص که برای همکاری و انتخاب تدریجی طرحها مناسب‌باشد با یکدیگر تماس حاصل و مشورت خواهد نمود. ‌ماده ۲ - دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی بر اساس این موافقت‌نامه اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیون دلار امریکا به دولت شاهنشاهی ایران واگذار‌می‌کند. ایران این اعتبار را برای پرداخت بهای کالاهای تحویلی و کمکهای فنی و خدمات که از طرف چکسلواکی در محدوده این موافقت‌نامه در اختیار‌ایران گذارده می‌شود به مصرف خواهد رسانید.

‌هزینه‌های مسافرت و اقامت و اجرت کارشناسان و تکنیسینهای چکسلواکی که در ایران انجام وظیفه می‌نمایند و همچنین پرداختهای مربوط به اعزام‌کارآموزان ایرانی به چکسلواکی مشمول اعتبار پیش‌بینی شده در این موافقت‌نامه نبوده و توسط ایران در محدوده موافقت‌نامه پرداخت که در زمان انجام‌این قبیل پرداختها معتبر باشد تأمین خواهد شد.

‌به اعتبارات استفاده شده بهره‌ای معادل ۲٫۵ درصد در سال تعلق خواهد گرفت این بهره از تاریخ استفاده از اعتبار مربوط و فقط نسبت به مانده‌بازپرداخت نشده احتساب و هم زمان با پرداخت اقساط مربوط پرداخت خواهد شد.

‌ماده ۳ - آن قسمت از اعتبار که در هر سال تقویمی مورد استفاده قرار می‌گیرد در ۱۰ الی ۱۲ قسط سالیانه متساوی بازپرداخت خواهد شد. مدت بازپرداخت اعتبار برای کالاهای تحویلی و خدمات انجام شده توسط چکسلواکی به شرح مواد ۱ و ۲ این موافقت‌نامه در مورد طرحهایی که‌ارزش آنها از ۵۰۰۰۰۰ دلار امریکا کمتر باشد ۵ تا ۱۰ سال خواهد بود. ‌مدت بازپرداخت اعتبار استفاده شده و تعداد اقساط در هر قرارداد با توجه به نوع کالا و بهای قراردادهای مربوط تعیین خواهد شد.

‌سر رسید اولین قسط یک سال پس از آخرین روز سالی که طی آن اعتبار مربوط مورد استفاده قرار گرفته خواهد بود سر رسید اقساط بعدی در سالهای‌متعاقب در همان روز خواهد بود.

‌در مورد کالاهای تحویلی تاریخ بارنامه یا هر گونه اسناد حمل به منزله تاریخ استفاده از اعتبار تلقی خواهد شد.

‌در مورد کمکهای فنی و خدمات انجام شده تاریخ گواهینامه صادره توسط سازمان چکسلواکی ذیربط مبنی بر پایان رضایت بخش خدمات یا پیشرفت‌کارها که به تأیید سازمان ایرانی مربوط رسیده باشد تاریخ استفاده از اعتبار مربوط محسوب خواهد شد.

‌ماده ۴ - قراردادهای مربوط به استفاده از اعتبار موضوع ماده ۲ این موافقت‌نامه باید ظرف ۴ سال از تاریخ اجرای این موافقت‌نامه منعقد گردد. مدت‌استفاده از اعتبار مذکور ممکن است با توافق متقابل مقامات صلاحیتدار دو کشور تمدید گردد.

‌ماده ۵ - قراردادهای مربوط به استفاده از اعتباری که به موجب این موافقت‌نامه واگذار می‌شود از طریق مذاکرات مستقیم بین سازمانها و مؤسسات و‌شرکتهای دو کشور که از جانب ایران توسط سازمان برنامه دولت شاهنشاهی ایران و از جانب چکسلواکی توسط وزارت بازرگانی خارجی دولت‌جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی تعیین و معرفی گردند منعقد خواهد شد.

‌برای اجرای صحیح قراردادهایی که در محدوده این موافقت‌نامه منعقد می‌گردد کلیه شرایط بازرگانی و مالی و فنی و سایر شرایط لازم در هر یک از‌قراردادهای مربوط قید خواهد شد. موارد مربوط به ضمانت‌نامه‌هایی که توسط سازمانهای چکسلواکی صادر خواهد شد عبارتند از:

۱ - گزارشهای تفصیلی مربوط به طرحهای صنعتی که توسط سازمانهای مربوط تهیه می‌شود باید با ظرفیت تولید مورد توافق در هر یک از قراردادها‌مطابقت نماید.

۲ - ماشین آلات و تجهیزات تحویلی سازمانهای چکسلواکی باید با گزارشهای مربوط به طرحهای مذکور در فوق مطابقت نماید.

۳ - ماشین آلات و تجهیزات مزبور باید بر طبق ظرفیتهای معین مورد بهره‌برداری قرار گیرد و همچنین مدت اعتبار ضمانت‌نامه‌ها و ترتیب استفاده از‌آنها و سایر شرایط مربوط در قراردادهایی که به موجب موافقت‌نامه حاضر منعقد گردد پیش‌بینی خواهد شد. هر یک از قراردادها قبل از امضاء به تصویب مقامات صلاحیتدار طرفین خواهد رسید.


‌ماده ۶ - قیمت کالاهایی که به موجب این موافقت‌نامه توسط طرفین تحویل می‌گردد بر حسب دلار امریکا و از طریق مذاکرات مستقیم بین سازمانهای‌مربوط دو کشور تعیین خواهد شد.

بهای کارخانه‌های صنعتی و ماشین آلات و تجهیزات و لوازم و وسائل یدکی و ابزار و کالاهای تحویلی و خدمات و کمکهای فنی که توسط چکسلواکی‌در اختیار ایران قرار داده می‌شود و همچنین قیمت نفت خام صادره از ایران با توافق طرفین قراردادها و بر اساس قیمتهای جاری بازار بین‌المللی در زمان‌انعقاد قراردادهای مربوط تعیین خواهد شد.

‌ماده ۷ - تحویل کالا از جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی به ایران بر مبنای فرانکو و مرزهای چکسلواکی و تحویل نفت خام ایران به چکسلواکی‌فوب بنادر ایران در خلیج فارس صورت خواهد گرفت.

‌ماده ۸ - بازپرداخت اعتبار و پرداخت بهره موضوع ماده ۲ این موافقت‌نامه به وسیله برواتی که در سررسید معین از طرف صادرکننده چکسلواکی کشیده‌شود مورد قبول واردکننده ایرانی قرار گیرد تأمین خواهد شد.

‌هر گاه واردکننده یک سازمان دولتی باشد که از طرف سازمان برنامه ایران برای استفاده از تسهیلات اعتبار موجود مجاز شناخته شده باشد در این‌صورت دولت شاهنشاهی ایران پرداخت بروات قبولی را در محدوده این موافقت‌نامه تضمین خواهد کرد.

‌در صورتی که واردکننده یک مؤسسه خصوصی ایرانی باشد بروات را می‌توان به وسیله ضمانت‌نامه‌ای که طبق قوانین جاری ایران توسط یکی از‌بانکهای مجازی که از طرف بانک مرکزی ایران برای این امر صالح شناخته شده و مورد قبول طرف چکسلواکی باشد صادر گردد تضمین نمود.

‌ماده ۹ - به منظور ثبت و نگاهداری حساب کالاهای تحویلی و کمکهای فنی انجام شده از محل این موافقت‌نامه بانک چکسلوونسکا آبخودنی بانکا‌آ. اس. ‌پراگ به عنوان کارگزار دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی در دفاتر خود یک حساب اعتباری به نام بانک مرکزی ایران باز خواهد کرد. این‌حساب به دلار امریکا (‌واحد محاسبه) نگاهداری می‌گردد و عنوان آن "‌حساب اعتبار موافقت‌نامه همکاری اقتصادی و فنی ایران ۱۹۰۰" خواهد بود.

‌با ارائه صورت حساب و بارنامه هر نوع اسناد حمل و نقل یا اسناد دیگری که منطبق با شرایط و مدت مقرر در قرارداد مربوط باشد بانک چکسلوونسکا‌آبخودنی آ.اس. پراگ حساب اعتباری مذکور در فوق را بدهکار خواهد کرد و برگ بدهکار مربوط را برای ثبت در حساب مذکور به بانک مرکزی ایران‌خواهد فرستاد.

بانک چکسلوونسکا آبخودنی آ. اس. پراگ بروات مربوط را قبل از سررسید جهت وصول به بانک مرکزی ایران یا هر بانک مجاز دیگری در ایران خواهد‌فرستاد.

ماده ۱۰ - کلیه پرداختهای ناشی از تحویل کالاهای چکسلواکی و خدمات و کمکهای فنی موضوع این موافقت‌نامه در حسابی به نام بانک‌چکسلوونسکا آبخودنی آ. اس. پراگ ثبت و نزد بانک مرکزی ایران تحت عنوان "‌ حساب مخصوص همکاری اقتصادی و فنی ۱۹۰۰" بر حسب دلار‌امریکا (‌واحد محاسبه) نگاهداری خواهد شد و به وسیله طرف چکسلواکی به مصرف خرید نفت خام از شرکت ملی نفت ایران خواهد رسید.

‌طرفین توافق حاصل نمودند که قسمتی از این وجوه به مصرف خرید کالاهای ساخته شده و نیمه ساخته و سایر کالاهای ایرانی که مورد توافق مقامات‌صلاحیتدار دولتین باشد برسد.

قراردادهای مربوط به خرید نفت خام از ایران از طریق مذاکرات مستقیم بین شرکت ملی نفت ایران و سازمان مربوط چکسلواکی که از طرف وزارت‌بازرگانی خارجی چکسلواکی تعیین گردد منعقد خواهد شد.

‌ماده ۱۱ - بانک مرکزی ایران - تهران به عنوان کارگزار دولت شاهنشاهی ایران و بانک چکسلوونسکا آبخودنی آ. اس. پراگ به عنوان کارگزار دولت‌جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی با توافق فی‌مابین کلیه ترتیبات لازم بانکی این موافقت‌نامه را خواهند داد.

‌ماده ۱۲ - همکاری اقتصادی و فنی مذکور در این موافقت‌نامه از طرف چکسلواکی بخصوص شامل موارد زیر خواهد بود:

- تهیه گزارشهای تفصیلی مربوط به طرحها در مورد کارخانه‌های صنعتی و ماشین آلات و تجهیزات. تدارکات و تحویل کارخانه‌های صنعتی و ماشین آلات و تجهیزات و لوازم و ابزار و قطعات و لوازم یدکی.
- حمل ماشین آلات و تجهیزات و سایر کالاها به ایران به حساب ایران بر اساس مقرراتی که در قراردادهای مربوط مورد توافق قرار گرفته است.

- اعطای کمکهای فنی مورد نیاز مثلاً از طریق:

- اعزام کارشناسان چکسلواکی به ایران جهت اموری از قبیل جمع‌آوری اطلاعات مقدماتی لازم برای تهیه طرحها
- تأمین خدمات مشورتی جهت‌سازمانهای ایرانی در ساختمان کارخانه‌های صنعتی
- کمک در نصب و تنظیم و به کار انداختن تجهیزات و ماشین آلات
- تعلیم کارکنان ایرانی در امور‌نصب و تنظیم و به کار انداختن تجهیزات و ماشین آلات پذیرش کارکنان ایرانی (‌تعداد و تخصص و مدت تعلیم این کارکنان بین سازمانهای مربوط دو‌ کشور مورد توافق قرار خواهد گرفت) برای کارآموزی فنی در کارخانه‌های مربوط در چکسلواکی به منظور استخدام آنها در کارخانه‌های پیش‌بینی شده‌در موافقت‌نامه حاضر و تأمین اطلاعات فنی لازم جهت تولید محصولاتی که مورد توافق طرفین قرار گرفته است.
- تهیه و تحویل مدارک فنی و نقشه‌های لازم به انضمام نقشه‌های اجرایی برای سازمانهای ایرانی جهت احداث کارخانه‌ها و همچنین برای بهره‌برداری‌عادی کارخانه‌های موضوع موافقت‌نامه حاضر.

‌مدارک فنی و نقشه‌هایی که توسط سازمانهای چکسلواکی به سازمانهای ایرانی تسلیم می‌گردد توسط سازمانهای اخیرالذکر منحصراً در کارخانه‌های واقع‌در ایران مورد استفاده قرار خواهد گرفت. این گونه مدارک و نقشه‌ها بدون رضایت قبلی سازمانهای چکسلواکی به اشخاص حقیقی و حقوقی خارجی‌منتقل نخواهد گردید.

‌همکاری ایران بخصوص شامل موارد زیر خواهد بود:

‌دادن کلیه اطلاعات اولیه که در اختیار سازمانهای ایرانی بوده و جهت طرح‌ریزی کارخانه‌های صنعتی مورد نیاز سازمانهای چکسلواکی است و همچنین‌همکاری با سازمانهای چکسلواکی در جمع‌آوری سایر اطلاعات ضروری.


‌بررسی گزارشهای تفصیلی طرح که توسط سازمانهای چکسلواکی تسلیم می‌گردد و تصویب این گزارشها با اصلاحاتی که در صورت لزوم بین سازمانهای‌مربوط مورد توافق قرار می‌گیرد. این بررسی در حداقل مدت ممکن از تاریخ وصول گزارشهای مذکور انجام خواهد گرفت.

- احداث کارخانه‌های صنعتی (‌کارهای مهندسی ساختمان) و در صورت لزوم انجام سایر کارها طبق گزارشهای طرح با کمک فنی سازمانها چکسلواکی.

- تأمین نیروی انسانی و تسهیلات حمل و نقل و مواد لازم برای احداث کارخانه‌های صنعتی و همچنین ساختمان راه‌ها و راه‌آهن و خطوط انتقال نیرو‌و تسهیلات ارتباطی تا محل کارگاه.

- تأمین اعتبار مالی لازم برای احداث کارخانه‌های مزبور و انجام سایر کارها در ایران - تأمین مسکن و تسهیلات مربوط به حمل و نقل در داخل ایران به‌منظور تأمین رفاه زندگی کارشناسان چکسلواکی که جهت اجرای طرحها طبق مفاد موافقت‌نامه حاضر و به هزینه ایران به این کشور اعزام شوند.

- در صورت ضرورت خرید پروانه و نقشه برای عملیات فنی.

‌ماده ۱۳ - سازمانهای ایرانی و چکسلواکی سازمانها و شرکتهای ایرانی را به مشارکت در عملیات طراحی و تدارک تجهیزات وسائل مورد نیاز تأسیس‌کارخانه‌های صنعتی در ایران تا حداکثر ممکن ترغیب خواهند کرد.

‌ماده ۱۴ - سازمانهای ایرانی و چکسلواکی کلیه اطلاعات لازم را مبادله خواهند کرد و در امور مربوط به موافقت‌نامه حاضر کمکهایی که تا حد معقول‌مورد نیاز سازمانهای هر یک از طرفین باشد فراهم خواهند ساخت و بخصوص گزارشهای مربوط به پیشرفت کارها و سایر اطلاعات را در اختیار یکدیگر‌قرار خواهند داد.

‌ماده ۱۵ - هر نوع حقوق گمرکی و مالیات یا هر نوع عوارض دیگری که بر طبق قوانین و مقررات جاری ایران در مورد اجرای قراردادهای منعقده در‌محدوده این موافقت‌نامه وضع شود به عهده واردکنندگان ایرانی خواهد بود. همچنین هر نوع حقوق گمرکی و مالیات یا هر نوع عوارض دیگری که‌تحت قوانین و مقررات جاری جمهوری چکسلواکی در مورد اجرای قراردادهای منعقده در محدوده این موافقت‌نامه وضع شود به عهده صادرکنندگان‌چکسلواکی خواهد بود.

‌ماده ۱۶ - در صورت بروز هر نوع اختلاف بین سازمانهای ایرانی و چکسلواکی در خصوص امور مربوط به اجرای موافقت‌نامه حاضر یا ناشی از اجرای‌موافقت‌نامه حاضر نمایندگان دو دولت بلافاصله در مورد این گونه اختلافات با یکدیگر مشورت نموده و برای حصول توافق کوشش خواهند کرد.

‌ماده ۱۷ - کلیه اختلافات ناشی از قراردادها یا مربوط به آنها از طریق داوری فیصله خواهد یافت. جزییات مربوط به داوری بر طبق قوانین جاری هر یک‌از دو کشور در قراردادهای مربوط ذکر خواهد شد.

‌طرفین اقداماتی به عمل خواهند آورد تا احکام داوری بر اساس مقررات مربوط به داوری که ضمن قراردادهای مربوط مورد توافق قرار گرفته است به‌وسیله دو کشور رعایت گردد.

‌ماده ۱۸ - به منظور اجرای رضایت بخش این موافقت‌نامه طرفین در مورد تشکیل یک کمیته مشترک در سطح وزارت مرکب از نمایندگان دو کشور که از‌طرف دولتهای مربوط انتخاب می‌شوند موافقت کردند. این کمیته سالانه یک بار به طور متناوب تهران و پراگ تشکیل جلسه خواهد داد.

‌ماده ۱۹ - این موافقت‌نامه از تاریخ مبادله یادداشتهایی بین طرفین مبنی بر این که اجرای این موافقت‌نامه با مقررات قانونی اساسی دو کشور مطابقت‌دارد قابل اجرا خواهد بود.

‌این موافقت‌نامه تا زمانی که کلیه تعهدات ناشی از اجرای آن انجام نگردیده معتبر خواهد بود.

‌به تاریخ ۲۱ اسفند ۱۳۴۷ مطابق با ۱۲ مارس ۱۹۶۹ در دو نسخه اصلی به زبان انگلیسی که هر دو نسخه متساویاً معتبر می‌باشد در تهران تنظیم گردید.

‌از طرف دولت شاهنشاهی ایران - علینقی عالیخانی - وزیر اقتصاد.

‌از طرف دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی - تباچک - وزیر بازرگانی خارجی.

‌ضمیمه یک

فهرست طرحها و ماشین آلات و تجهیزات که امکان دارد از چکسلواکی به ایران تحویل شود ‌ شرح زمینه‌های همکاری

‌صنایع و معادن

صنایع فلزی اساسی از قبیل:

- صنعت تصفیه مس خام و تولید مس و محصولات نیمه ساخته شده از آلیاژ مس.
- کارخانه‌های نورد ورق پولادی.

‌صنایع محصولات فلزی از قبیل:

- کارخانه مرکزی ذوب فلزات.
- کارخانه ذوب آلومینیوم.
- کارخانه تولید لوله‌های بدون درز.
- کارخانه تولید صفحه‌های فلزی با پوشش قلعی.

‌صنایع مکانیکی و مهندسی برق و وسائط نقلیه از قبیل:

- کارخانه تجهیزات برقی.
- توسعه ظرفیت تولیدی کارخانه ماشین‌سازی تبریز.
- کارخانه تولید تجهیزات شیمیایی و پتروشیمی
- کارخانه تولید پیستون و رینگ پیستون.
- کارخانه تولید واگن.
- کارخانه تولید لوازم اتصال و بست و غیره.
- کارخانه تولید دنده.
- کارخانه برای نواحی صنعتی.
- کارخانه‌های مهندسی برای صنایع کوچک.
- کارخانه تولید دستگاه اتصال برق برای فشارهای قوی و ضعیف و متعلقات برای انتقال برق.
- کارخانه تولید غلطک برای راه‌سازی و ماشینهای ساختمانی.
- کارخانه تولید ابزارهای طبی و جراحی.
- صنعت تولید سلولز.


‌صنایع تولید مصالح ساختمانی از قبیل:

- کارخانه سیمان و توسعه ظرفیت آنها.
- کارخانه تولید تخته‌های مشبک بتونی سبک.
- کارخانجات سرامیک.


‌صنایع غذایی از قبیل:

- کارخانه قند از جمله ماشین آلات برای تجدید ساختمان و توسعه آنها.
- کارخانه تولید جوهر لیمو.
- کارخانه آردسازی - سیلوهای حبوبات و ماشین آلات برای عمل آوردن علوفه.
- ماشین آلات مربوط به عمل آوردن فرآورده‌های گوشتی.


‌صنایع شیمیایی و پتروشیمی از قبیل:

- پالایشگاههای نفت خام و صنعت پتروشیمی.
- کارخانجات تولید مواد رنگی.
- کارخانجات تولید کود شیمیایی.
- ماشین آلات برای استخراج و برش کلوخه‌های کانی و فلزات تولید بطری.


‌آب:

- پروژه‌های سدسازی و هیدروالکتریک.
- ماشین آلات تصفیه آب.
- شبکه آبیاری و ایستگاههای تلمبه‌ای.


‌کشاورزی:

- ماشین آلات و تجهیزات سنگین کشاورزی برای تسطیح اراضی و زهکشی.
- صنعت عمل آوردن چوب.


‌برق: ‌ ماشین آلات تولید نیرو از قبیل:

- کارخانه تولید نیرو به وسیله بخار.
- نیروگاه‌های اتمی.
- تجهیزات انتقال نیروی برق (‌خطوط انتقال نیرو - لوازم شبکه توزیع و تجهیزات ایستگاههای فرعی).


‌ارتباطات:

- تجهیزات راه‌سازی و تجهیزات مربوط به نگهداری راه‌ها.
- تجهیزات بنادر.


‌تجهیزات راه آهن از قبیل:

- لوکوموتیوهای دیزلی.
- واگن.


‌وسائط نقلیه تجاری برای هدفهای مخصوص دستگاههای مخابراتی

- تجهیزات فرستنده رادیویی.


‌آموزش و پرورش: ‌

- تجهیزات کامل برای تعلیمات عالی - فنی - حرفه‌ای و کشاورزی برای مدارس و مراکز کارآموزی.


‌موافقت‌نامه فوق مشتمل بر یک مقدمه و نوزده ماده و یک ضمیمه منضم به تصمیم متخذه کمیسیون دارایی مجلسین راجع به موافقت‌نامه همکاری‌اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی می‌باشد.


‌رییس مجلس سنا - جعفر شریف‌امامی