بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر/ سال ۱۳۳۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

درگاه انقلاب شاه و مردم
ShahanshahMohammadRezaPahlavi1335a.jpg
شاهنشاه با مارشال وروشیلف، خروشچف، مارشال بولگانین، آناستاس میکویان سران شوروی گفتگو می‌کنند
شاهنشاه و ملکه ثریا در بازدید از مسکو ۱۳۳۵
شاهنشاه در بازدید رسمی از عربستان سعودی ۱۳۳۵
اسکندر میرزا پرزیدنت پاکستان در دیدار رسمی امرداد ۱۳۳۵
دکتر سوکانو پرزیدنت اندونزی در دیدار رسمی شهریور ۱۳۳۵
کامیل شمعون پرزیدنت لبنان در دیدار رسمی مهر ۱۳۳۵
شاهنشاه به حبیبی قهرمان کشتی المپیک ملبورن ۱۹۵۶ نشان افتخار می‌دهند
خجسته‌پور قهرمان کشتی المپیک ملبورن ۱۳۳۵

بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر/ سال ۱۳۳۵


۱۳۳۵ شانزدهمین سال


گفتگوهای شاهنشاه و رهبران شوروی


  • نخستین سفر شاهنشاه به شوروی
  • در سایه امنیت خارجی و آرامش داخلی، کارهای عمرانی و اصلاحی در سرتاسر کشور آغاز شد و نخستین چاه نفت که از سوی مهندسین و کارشناسان ایرانی کَنده شده‌بود، در صحرای قم فواره زد.


با آغاز سال ۱۳۳۵ دوره هیجدهم قانونگذاری به پایان رسید و روز ۲۶ فروردین‌ماه آخرین نشست مجلس شورای ملی برگزار شد.

انتخابات دوره نوزدهم که در این زمان زمینه آن فراهم شده‌بود، بی‌درنگ آغاز شد و روز دهم خردادماه ۱۳۳۵ شاهنشاه دوره نوزدهم قانونگذاری مجلس شورای ملی را گشودند. در مراسم گشایش دوره نوزدهم، شاهنشاه فرمودند:[۱]

«دوره هیجدهم پس از رفع خطری عظیم که استقلال کشور ما را تهدید می‌کرد، به وجود آمد و با وضع قوانین ملی مانند قانون قرارداد نفت، و تقسیم خالصیجات، و الحاق به پیمان بغداد، و منع کشت خشخاش، و سازمان برنامه، رضایت خاطر ما را فراهم آورد.
اینک از شما انتظارداریم که به نوبه خود در سیر تکامل قدمهای بزرگتری بردارید و قوانینی به وجود بیاورید که در تکمیل قوانین موجوده از هر جهت ضامن رفاه و آسایش هم‌میهنان ما باشد تا بتوانیم وسایل توفیق کشور را در میدان مسابقه جهانی بهتر و شایسته‌تر از این تدارک نماییم ...»


سفرهای سال


در سال ۱۳۳۵ پیوندهای خارجی ایران با مسافرت‌های شاهنشاه به خارج و مسافرت سران دیگر کشورها به ایران گسترش پیداکرد.

مهمترین این سفرها، مسافرت شاهنشاه به ترکیه روز ۲۵ اردیبهشت‌ماه،[۲] مسافرت به شوروی روز چهارم تیرماه، و مسافرت به عربستان سعودی در ۲۱ اسفندماه، همچنین سفر رئیس‌جمهوری پاکستان، حضرت اسکندرمیرزا و رئیس‌جمهوری لبنان، حضرت کامیل شمعون به تهران و حضور نخست‌وزیر عراق، وزیر دفاع انگلیس، معاون خارجه امریکا، نخست‌وزیر ترکیه، عدنان مندرس و نخست‌وزیر پاکستان، محمدعلی چودری برای شرکت در دومین اجلاسیه شورای پیمان بغداد در تهران بود.[۳]


سفر شوروی


سفر رسمی شاهنشاه و ملکه به کشور اتحاد شوروی که در سال گذشته انجام نشده‌بود، روز چهارم تیرماه سال ۱۳۳۵ آغاز گردید.[۴]

در این سفر آقایان ابراهیم کاشانی، وزیر بازرگانی – محمد ساعد، سناتور – محسن قراگزلو، رئیس تشریفات دربار شاهنشاهی – سپهبد جهانبانی، سناتور – دکتر حمید آهی، نماینده مجلس شورای ملی – ابوالفتح آتابای – مهندس اردشیر زاهدی – پروفسور یحیی عدل – بانو علم – بانو یزدان‌پناه – بانو هایده قراگزلو – تیمسار سپهبد یزدان‌پناه – سرلشگر دکتر ایادی – سرتیپ نصیری – سرهنگ خاتمی و چند تن از نمایندگان مطبوعات، شاهنشاه را همراهی نمودند.

درباره این سفر مهم، شاهنشاه در خاطرات خود می‌نویسند:

«در مسافرت شوروی، از ما پذیرایی شایانی به عمل آوردند و فرصتی برای دیدار بسیاری از نقاط آن کشور به دست آمد و مجالی پیداشد که با خروشچف و سایر هم‌قطاران وی از قبیل وروشیلف بولگانین، میکویان، شپیلف، گفتگوهایی بی‌پرده و صریح به عمل آید.
روسها مدعی بودند که سیاستشان بر اساس همزیستی مسالمت‌آمیز و عدم مداخله در امور سایر کشورهاست و می‌پرسیدند با این وصف، به چه علت ما به پیمان بغداد ملحق شده‌ایم؟ من در جواب گفتم، که علت آن را باید با مطالعه روابط بین کشورهای ایران و روسیه پیداکنند و به میزبانان خود یادآورشدم که روسها در طی چند قرن، همواره سعی و کوشش داشته‌اند که از راه ایران به طرف جنوب ایران پیشروی نمایند ...
خروشچف و سایر هم‌قطاران وی خود را مسئول تجاوزات گذشته ندانسته و گفتند که این وقایع پیش از زمان زمامداری آنها به وقوع پیوسته‌است.
خروشچف اعتراف کرد که کشور وی اشتباهاتی کرده، ولی اظهارداشت که ملت ایران باید به حسن نیت او و سایر اولیای امور کشور روسیه که در آن محل حضورداشتند، اعتماد داشته‌باشد.
من به خروشچف اطمینان دادم که احساسات دوستانه ما ایرانیان نسبت به وی و مردم روسیه بسیار زیاد است ولی خاطرنشان ساختم که اگر بشر از تجربیات گذشته درس عبرت نگیرد، نمونه کامل سفاهت اوست. خروشچف می‌خواست بداند چگونه ممکن است دولت ایران عضویت پیمان بغداد را که انگلیسها نیز عضو آن هستند قبول نماید درصورتی که انگلیسها نیز در جنگ دوم جهانی در تجاوز به کشور ایران مقصر بودند و پیشنهاد تجاوز هم اول از طرف آنها شده‌بود. در پاسخ گفتم انگلیسها اقلاً در سر موقع به وعده خود وفا نمودند و کشور ایران را تخلیه نمودند ولی روسها از این عمل نیز امتناع کردند...
خروشچف بالاخره تصدیق کرد که ایران قصد تجاوزی به کشور روسیه را ندارد ولی اظهارداشت که دولت معظمی ممکن است ما را برخلاف میل خود وادارسازد که کشور خود را برای حمله به روسیه در اختیار آن بگذاریم و اظهارنظر کرد شاید ما برای انجام همین منظور اجباراً به این پیمان ملحق شده‌ایم.
من با کمال تأکید پاسخ دادم که ما به پیمان بغداد به صرف اراده خود و به عنوان شریک متساوی‌الحقوق ملحق شده‌ایم و هیچکس ما را مجبور به الحاق نکرده و اگر چنین فشاری به ما وارد شده‌بود، درمقابل آن مقاومت می‌کردیم. و اضافه کردم که ما هرگز اجازه نخواهیم‌داد که کشور ما برای اجرای مقاصد تجاوزکارانه برخلاف روسیه شوروی مورد استفاده قرارگیرد و به خروشچف قول سربازی دادم تا موقعی که من بر تخت سلطنت ایران هستم کشور من به هیچوجه با تقاضای تجاوزکارانه برخلاف روسیه شوروی، موافقت نخواهدکرد و شریک در چنین عملی نخواهدشد ...
خروشچف و همکاران وی با کمال گشادگی خاطر گفتند که به اظهارات من اعتماد کامل دارند و طبق پیشنهاد آنها اعلامیه مشترکی که حکایت می‌کرد مذاکرات در محیط دوستانه صورت گرفته و هر دو طرف مصممند مناسبات فی‌مابین را تحکیم نمایند، صادرنمودیم.»

بر سر میز گفتگوها در یک سوی میز شاهنشاه ایران، سناتور ساعد، سپهبد یزدان‌پناه، کاشانی (وزیر بازرگانی) و در سوی دیگر مارشال وروشیلف، خروشچف، مارشال بولگانین، آناستاس میکویان و لاورنتیف (سفیر پیشین شوروی در ایران) جای گرفتند.(فرتور بالا)


اختیارات وزیر دادگستری


روز بیست‌وششم خردادماه، حسین علاء نخست‌وزیر که به روش همیشگی به سبب برگزاری مجلس کناره‌گیری کرده و دوباره برای برپایی کابینه برگزیده شده‌بود، وزرای خود را شناساند. در کابینه جدید، دو وزیر تازه، وارد شده‌بود:[۵]

آقایان: گلشائیان وزیر دادگستری و ناصری وزیر کشاورزی.

برای بهبود دادگستری، گلشائیان درخواست اختیارات کرد و در پی تقدیم لایحه اختیارات به مجلس، گفتگوی دامنه‌داری آغاز شد که سرانجام با باریابی هموندان کمیسیون‌های دادگستری دو مجلس به پیشگاه شاهنشاه و گفتگوهای گسترده لایحه اختیارات با اصلاحاتی پذیرفته‌شد.

از جمله کارهای پر سر و صدایی که در وزارت دادگستری گلشائیان انجام یافت، نوشتن لایحه‌ای بود که بازار معاملات زمین را بازایستاند. در آن روزها داد و ستد زمین و زمین‌خواری به اندازه‌ای رواگ (رواج) یافته بود که بخش زیادی از سرمایه مردم از کارهای دیگر خارج شده و در بورس زمین به کار افتاده‌بود.


برنامه‌های عمرانی و اصلاحی


در سال شانزدهم شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی، کارهای عمرانی و اصلاحی که در سایه امنیت و آرامش از نو آغاز شده‌بود، رفته‌رفته در سراسر مملکت گسترش پیداکرد.[۶] سازمان برنامه به کارهای گسترده‌ای در زمینه سدسازی و سایر کارهای عمرانی که لازم به سرمایه‌گذاری سنگین بود، دست زد. تلاشهای مهندسین و کارشناسان ایرانی که در حوزه نفت قم (منطقه البرز) برای کند و کاو و بیرون کشیدن نفت کوشش می‌کردند، پس از چندین سال به انجام رسید و روز سوم شهریورماه، نفت خام با فشار بی‌همانندی از ژرفای چاه شماره پنج به آسمان فواره زد و دریایی از نفت بیابان‌های پیرامون را پوشانید. آنچنان که روز پنجم شهریورماه، دولت در منطقه البرز، حکومت نظامی برقرار کرد و برای جلوگیری از آتش‌سوزی کارشناس معروف امریکایی به نام کین‌لی با دستیاران خود به ایران فراخوانده شد. سرانجام با تلاش بسیار چاه سرکش مهارگشت.

تا روز هفتم شهریورماه برآورد ‌شد که بیش از دویست‌هزار بشکه نفت به ارزش سه‌میلیون تومان از چاه شماره پنج فوران کرد و در بیایان ریخته‌شد.

در پی سفر شاهنشاه به شوروی، لاورنتیف، سفیر آن کشور در ایران تغییر کرد و به جای وی "پکوف" به سفارت شوروی در ایران گمارده شد. با این دگرگونی که از آغازِ فصل تازه‌ای در پیوند دو کشور را بازکرد و زمینه همکاری‌های فنی و اقتصادی، از جمله بستن پیمان ترانزیتی و بهره‌برداری از آب رودخانه‌های مرزی و مبادله هیات‌های پارلمانی و ورزشی و بازرگانی بین ایران و شوروی را فراهم‌ساخت.

ساختمان راهروی زیرزمینی میدان سپه به پایان رسید و روز بیست‌وپنجم تیرماه رفت‌وآمد از این راهرو آغاز گشت.

سرشماری همگانی در سراسر کشور از صبح دهم آبان‌ماه آغاز شد و سی‌هزار سرشمار از سوی اداره آمار، یک سرشماری همگانی در تهران و شهرستان‌ها را آغاز کردند.

ریل‌گذاری راه‌آهن تهران – مشهد روز هفدهم دی‌ماه به پایان رسید و گزارش شد که ایستگاه راه‌آهن مشهد روز پانزدهم فروردین‌ماه از سوی شاهنشاه گشایش خواهدیافت.

نمایشگاه اتم برای صلح، که با همکاری دولت امریکا ایجاد شده‌بود، روز پانزدهم اسفندماه از سوی شاهنشاه گشایش یافت. رییس دانشگاه تهران به آگاهی رساند که برای خرید و اهدای یک "رآکتور اتمی" دولت امریکا ۳۵۰ هزار دلار به دانشگاه تهران هدیه کرد.


قهرمانان درخشیدند ...


با دلگرمی و پشتیبانی شاهنشاه سرانجام ورزش ایران نتیجه درخشان خود را به دست آورد و در المپیک ملبورن استرالیا که در نخستین روز آذرماه گشایش یافته‌بود، درخشش قهرمانان ایران شگفت‌انگیز بود.

در بازی‌های المپیک ملبورن، ۶۹ کشور جهان شرکت داشتند و در این مسابقه‌های ورزشی، غلامرضا تختی و حسن حبیبی قهرمانان کشتی ایران برنده دو مدال طلا شدند و با امتیازاتی که پهلوانان ایرانی بدست آوردند تیم کشتی ایران به مقام نخست در بازی‌های المپیک دست یافت.

منبع