بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام باریابی هموندان شورای انقلاب اداری ۱۹ تیر ماه ۱۳۴۷

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نسخهٔ قابل چاپ دیگر پشتیبانی نمی‌شود و ممکن است در زمان رندر کردن با خطا مواجه شوید. لطفاً بوکمارک‌های مرورگر خود را به‌روزرسانی کنید و در عوض از عمبکرد چاپ پیش‌فرض مرورگر خود استفاده کنید.
برنامه عمرانی چهارم درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۷ خورشیدی تازی

کنفرانس جهانی حقوق بشر - تهران ۲ تا ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷


بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام باریابی هموندان شورای انقلاب اداری ۱۹ تیر ماه ۱۳۴۷

برای اجرای اصل دوازدهم انقلاب، بازرسی شاهنشاهی مشغول به کار شده‌است و وظایف آن را همه می‌دانیم. چند روز پیش موقع معرفی یک عده از رؤسای بازرسی‌های مملکت در سازمان بازرسی شاهنشاهی نظر خودم را نسبت به طرز انجام کار و وظایف آنها ابراز داشتم. موضوع انقلاب اداری و آموزشی مطالعه شده‌است و انشاءالله قبل از شروع سال تحصیلی برای وزارت علوم و برای تحصیلات عالیه و دانشگاه تهران ترتیباتی خواهیم داد که مسلماً با روح و فلسفه انقلاب ششم بهمن مطابق خواهدبود.

همانطور که به کرات گفته‌ایم ما همیشه سعی می‌کنیم پیشاپیش تحولات قدم برداریم، و اگر به ظاهر در مملکت ایران هنوز تعداد بی‌سوادها شصت‌وهفت یا شصت‌وهشت درصد باشد با وجود این مقرراتی که ما وضع کرده‌ایم از هیچ مملکت پیشرفته اگر جلوتر نباشیم، عقب‌تر نیستیم. با وجود اینکه متأسفانه روی غفلتهای گذشته، این تعداد بی‌سواد در ایران وجوددارد، ما انقلاب آموزشی را بر پایه‌ای گذاشته‌ایم که گویی اکثریت افراد این مملکت باسواد هستند. عقیده ما این است که حتی ایرانی بی‌سواد هم دارای فهم و تشخیص و استعداد هست، والا در طول تاریخ با اتفاقاتی که برای ملت ایران پیش آمد این ملت از بین رفته‌بود.

من می‌خواهم تصمیماتی که راجع به انقلاب اداری گرفته‌ایم چندین قدم پیشاپیش احتیاجات کشور باشد. اساس فکر ما بر پایه پیشرفت علم و تکنولوژی و احترام به فرد است و تمام این نکات مراعات خواهدشد. اما چیزی که به خصوص به کار این شورا مربوط می‌شود این است که قصد از تشکیل حکومت و ایجاد وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های دولتی فقط خدمت به مردم است. پس فلسفه تمام کارها این است که به طریقی اقدام شود که دستگاه‌های دولتی خدمتگزار مردم باشند.

دولت برای این تشکیل می‌شود که بتواند احتیاجات مردم را برطرف نماید و به آنها خدمت کند. حالا باید مطالعه کنیم که در قسمت اداری چه کارهایی باید انجام شود و به خصوص باید ببینیم که در آینده به چه طریق می‌توانید نسبت به پیشرفت کارها اقدام کنید.

کار این شورا دو جهت دارد: یکی پیشنهادهایی است که باید برای بهبود وضع ادارات به دولت بکند، و دیگری اینکه مراجعه‌کننده به ادارات نیز خودش را با وضع جدید و با انقلاب ایران و با فلسفه این انقلاب تطبیق بدهد. هر قدر ادارات شما خوب و افراد آن پاک و با حرارت و خدمتگزار باشند، اگر از یک چنین شخصی توقعی بر خلاف قانون و مصالح اجتماع و بر خلاف فلسفه انقلاب ما بشود، این کار یک امر نابخشودنی است. نتیجه کار شورای انقلاب اداری باید، هم اصلاح ادارات دولتی و هم ارشاد مردم باشد، برای اینکه بدون یک همکاری همه‌جانبه نتیجه مطلوب حاصل نخواهدشد. پس همانطور که اساس انقلاب ایران انقلاب شاه و مردم است، انقلاب اداری نیز باید انقلاب ادارات و مردم باشد تا نتیجه مطلوب به دست آید.

در این شورا جز چند نفری که کار مشخصی دارند، یعنی نخست‌وزیر که رئیس دولت است و وزیر کار که از نظر شغل و کار خود در این شورا مؤثر خواهدبود و وزرای مشاور که کار آنها مستقیماً به این دستگاه مربوط می‌شود و کارهای وزارتخانه‌ها را دنبال می‌کنند، درباره بقیه طرز فکر من همان است که نسبت به بازرسی شاهنشاهی دارم و اضافه بر چند نفر افرادی که کارشان جنبه تخصصی دارد، بقیه اعضای شورا باید از بین افراد مردم عادی انتخاب شوند.

افرادی را که موفق شده‌اند لیاقتشان را چه در کارهای خصوصی و چه اجتماعی نشان‌دهند، دعوت کنید در شورا بیایند و اگر لازم شد برای جلسات معینی که به یک امر به خصوصی اختصاص دارد، اضافه بر اعضای شورا، بروید به کوچه و بازار و دست اولین کسی را که شغلش مطابق کاری است که می‌خواهید رسیدگی کنید، بگیرید و نظرش را نسبت به آن کار جویا شوید، چه بسا که نظر او در کار شما مفید باشد. از استاد دانشگاه و از ساده‌ترین طبقات مردم مملکت حتی دانشجو و دانش‌آموز و خلاصه تمام طبقات اجتماع باید استفاده کنید. حتی بعضی از انجمن روزنامه‌نگاران و یا به تدریج از بین تمام جراید، چند روزنامه‌نویس انتخاب کنید که با شورای شما همکاری کنند یا همراه هیأتهای بازرسی به نقاط مختلف کشور بروند تا هم کار شما را منعکس کنند و هم بتوانند اخبار صحیحی برای شورای انقلاب اداری و سازمان بازرسی شاهنشاهی کسب کنند. البته تماس این شورا با دستگاه‌های انتشاراتی مملکت باید مشخص باشد.

پیشنهادهایی که اعضای این شورا راجع به ادارات دولتی می‌دهند باید به وسیله رادیو و تلویزیون منعکس شود و همه مردم ارشاد شوند که برای پیشرفت کار معاضدت داشته‌باشند. به هر صورت در تشکیل این شورا فلسفه فکری و انگیزه کار ما این است که دستگاه‌های اداری ایران از بوروکراسی و قرطاس بازی که از قدیم معمول بوده، خلاص شوند. من می‌خواهم تا جایی که بتوانیم این اشکالات و موانع را به کلی برطرف سازیم. اگر لازم باشد هر ماه یکبار یا هر چند ماه یکبار خودم ریاست جلسه شورای انقلاب اداری را قبول می‌کنم.