بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ عریضه جوابیه مجلس سنا و مجلس شورای ملی ۲۳ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
خانه انصاف درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و چهارم


بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ عریضه جوابیه مجلس سنا و مجلس شورای ملی ۲۳ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی


از آمادگی مجلسین برای انجام وظایفی که مطابق قانون بر عهده آنان است خوشوقت هستم. فکر می‌کنم که تازگی‌هایی در آینده پیش بیاید. یکی اینکه دستور دادم تمام صورت جلسات و جزییات کمیسیون شاهنشاهی را به اطلاع عموم نمایندگان برسانند. یعنی هر کدام از شما از جزییات امور مملکت اطلاع داشته باشید، اگر ببینید که در جاهایی که معایب هست این معایب دنبال می‌شود که لابد خوشحال می‌شوید. اما اگر دیدید که در جایی گیری پیدا شده و آن هم از وظایف شماست که موضوع را مطرح کنید و دنبال کنید.

البته خود ما هم دنبال می‌کنیم که چرا این گیر برطرف نشده، چرا این عیب برطرف نشده است. یکی دیگر اینکه فکر می‌کنم چون برنامه‌های عمرانی مملکت تقسیم می‌شود به یک برنامه‌های آرمان‌های ملی، یعنی ساختن بنای مملکت در این مدتی که وقت داریم و درآمدهای سرشار نفتی ما به ما اجازه ساختمان مملکت را خواهد داد. ما آرمان‌های ملی که خودمان را باید تا آن موقع بدست آورده باشیم، آرمان‌های ملی زیربنای مملکت و این زیر بنا غیر از موضوع بنادر، جاده‌ها، راه‌آهن و راه‌آهن برقی و مدارس و بیمارستان و آن چیزی که مربوط به عموم می‌شود یک زیربنای اقتصادی لازم است که جایگزین نفت بشود و یک زیربنای انشاءالله فکری و آمادگی که همه این آینده ۲۵ ساله یا ۳۰ ساله دیگر را در نظر بگیرند و سعی کنند هر فرد در کار خودش ماهر یا متخصص و هر فردی در حدود خودش یا تولید کننده یا مثمر واقعی برای مملکت و جامعه خودش بشود.

مملکت البته هر چه ترقی بکند، تعداد افراد ما هر چه با سوادتر بشوند در کار خودشان، هر چه ماهرتر بشوند، به همان اندازه اظهار نظر آن‌ها در کارهای مربوطه از طریق حزب و گفت و شنودی که ما برقرار کرده‌ایم بیشتر می‌شود. البته ما ۱۹ اصل انقلاب را داریم، اضافه بر آن شاید چندین فرمان دیگر هم من صادر کردم که آن هم اجرا شده است. حالا اسمش را اصول انقلاب نگذاشتیم ولی همان جنبه را دارد. و باز هم تکرار می‌کنم اگر به نظر کسانی در این ۱۹ ماده انقلاب غیر از مواد اساسی آن اصلاحاتی به نظر برسد بعد از رسیدگی ما حتماً قبول می‌کنیم. اصول جدیدی اگر به نظرتان برسد که اگر به نفع مملکت باشد آن راهم قبول می‌کنیم تنها به شرطی که مظاهر این گفت و شنود، این آزادی‌های زیادی که در این مملکت هست،

این وقایع اسف‌انگیزی که این چند روز اخیر دیدیم نباشد که تمام آثار ضد انقلابی دارد، آثار یک ارتجاع سیاه و متأسفانه خائنانه‌ای دارد که می‌خواهند مملکت ما را نه فقط ببرند به قبل از انقلاب شاه و ملت، بلکه ۱۵۰۰ سال، ۲۰۰۰ سال مملکت را به عقب ببرند، این قبیل کارها را به اسم آزادی نمی‌شود انجام داد چون خریداری ندارد. مبتکرین آن هم زود معرفی و مفتضح می‌شوند. چه در خارج ایران چه در داخل ایران و چقدر این اقدامات داخلی و خارجی با هم هماهنگی دارد. برای اینکه همه‌اش از یک مرکز سرچشمه و دستور می‌گیرد ولی انقلاب ایران و آثار آن متوقف شدنی نیست و کسانی که در این راه قدم برداشتند و کسانی که روح و فکر و جسم‌شان در همین راه هست خوشبخت باشند که این انقلاب متوقف شدنی نیست و آن‌هایی که طرز فکرشان طور دیگری است یا به دستور اجنبی یا خدای ناکرده مزدور اجنبی و یا افکار مالیخولیایی دیگر، آن‌ها هم بدانند که کارهایشان الآن به اندازه سر سوزنی به اندازه یک ده هزارم ثانیه هم آهنگ پیشرفت ما را متوقف نخواهد کرد. 

منظورم این بود که این برنامه‌ای آرمانی ما چون طولانی و دراز مدت است شاید بعضی مانند برقی کردن راه‌آهن ایران ۲۰ سال طول بکشد و خیلی هم گران تمام خواهد شد ولی روزی که انجام خواهد شد منافع زیادی دارد. یکی اینکه این مواد سوخت فعلی را مصرف نخواهد کرد، یکی اینکه سرعتش خیلی بیشتر خواهد بود و قدرت کشش آن خیلی بیشتر خواهد بود برای مملکت صنعتی که در داخله‌اش میلیون‌ها تُن کالا باید حمل و نقل شود، میلیون‌ها تُن کالا وارد شود، میلیون‌ها تُن کالا باید صادر شود و از آن مهم‌تر، امکان اینکه ایران یک محل ترانزیت کالا و متاع باشد بین جنوب آسیا و اروپا یا البته اتحاد شوروی را هم قاعدتاً جزو اروپا حساب می‌کنیم ولی به هر صورت آنهم یک بازار دیگری است. ایران ممکن است محل ترانزیت میلیون‌ها تُن کالا در سال شود. چون حمل و نقل با راه‌آهن تا حدودی پیش‌بینی می‌شود کرد که قیمت‌هایش ثابت خواهد ماند به تناسب قیمت برق که آن هم با پیدایش نیروهای مولد جدید تا حدی می‌شود قیمتش را آن هم در ایران تثبیت شده حساب کرد. در مقابل حمل و نقل زمینی که کامیون‌ها تا جایی که پیش‌بینی می‌شود ناچار با قوه محرکه محترقه باید فعلاً راه بروند، اتومبیل‌های برقی ممکن است ولی کامیون‌های بزرگ سنگین که از شیب‌های بزرگ باید بالا و پایین بروند هنوز این راه حل پیدا نشده است. خوشبخت می‌شویم اگر روزی پیدا بشود. حمل و نقل کشتی هم که روز بروز گرانتر می‌شود و گرانتر هم خواهد شد. روی اصل همان قسمت سوخت پس می‌ماند راه‌آهن که وسیله خوب سریع و بالنسبه ارزان است کالاها هم چون سریعاً به مقصد می‌رسد کمتر امکان خرابی کالا در حین حمل و نقل پیدا می‌شود ولی همانطور که گفتم ممکن است ۲۰ سال برقی کردن راه‌آهن طول بکشد. برنامه‌های ما در آینده مثل گذشته، آن جنبه برنامه پنجساله پیدا نخواهد کرد که بعضی از برنامه‌هایش، به علت قصور یا حساب‌های غلط نه فقط ۵ ساله بلکه دهساله هم تمام نمی‌شد. سال به سال تقریباً درآوردن بودجه یا لوایح بخصوصی در واقع خواهید توانست آخر سال بیلان کار مملکتی را داشته باشید و برنامه‌های سال آینده را رسیدگی کنید و با علم و اطلاع دقیقی که بوسیله کمیسیون شاهنشاهی بدست خواهید آورد، کاملاً وارد جزییات برنامه‌های مملکت باشید.

قسمت زیادی از کارهای مملکتی را هم استانی کردیم و شاید یک قسمت زیادی هم زیر نظر خود نمایندگان اجرا می‌شود که در محل خرج می‌شود و تا بحال نتیجه خوبی هم از این کار گرفتیم و شاید بر اساس این کار شرکت بیشتری از مردم در کارها حاصل بشود. به انجمن‌های ایالتی و استانی و شهرستانی هم وظیفه بیشتری خواهیم داد تا آن‌ها هم بیشتر کار کنند و هم بیشتر سبب شرکت مردم در کارها بشوند و شاید بوسیله این سیستم دستگاه مملکتی یعنی به هر صورت قوه مجریه یا قوه مقننه که در پیشبرد این برنامه‌ها خیلی با هم نزدیک باشند، یک اشتراک بیش از پیش در کارها پیدا کنند. بخصوص ما باید دقت بکنیم که زمانی که برای انجام برنامه معین کردیم این کار باید انجام شود و اگر انجام نشود بدون توجه کافی و با بی‌اعتنایی تلقی نکنیم، حتماً باید علتی پیدا کنیم.

علت اگر عیبی است باید رفع شود واِلا طرز برنامه‌ریزی ما پس صحیح نیست و باید در آن تجدید نظر کنیم. ولی خوشبختانه فکر می‌کنم تنگناهایی که فعلاً با آن موجه شده‌ایم، روز بروز در آینده کمتر بشود و این البته نوید خوبی است. محصولات داخلی ما حتماً بیشتر می‌شود. در قسمت سیمان و آجر که حتماً بیشتر می‌شود. در قسمت قدرت و قوه کار حتماً بیشتر می‌شود. ۵۰ درصد جمعیت مملکت ما زیر ۱۵ سال است و چون بیشتر آن‌ها به مدرسه می‌روند وارد بازار کار هم نشده‌اند ما دو یا سه سال دیگر شاید هر سال چند صد هزار نفر به قدرت کار مملکت اضافه می‌شود و این تنگنایی که الآن حس می‌شود و ما را وادار کرده است که صدها هزار کارگر خارجی به مملکت وارد کنیم، بعد بازار ما هم از داوطلبان کار پُر بشود و یک تعادلی بین عرضه و تقاضا پیدا بشود که همه امور به جریان طبیعی و عادی خودش برگردد.

در این جا آقای شریف امامی به عرض رساند... نکته مهمی را که شاهنشاه به آنان اشاره فرمودند، مسئله جلب همکاری مردم است که اگر دستگاه اجرایی به تنهایی بخواهد همیشه خودش کار کند محصول کارش نمی‌تواند حداکثر توانایی و قدرت کشور باشد ولی اگر همکاری مردم را در همه مسایلی که مقدور است جلب کنید، مسلماً میزان فعالیت و آن چیزی که به دست می‌آید خیلی بیشتر خواهد شد و نمایندگان مجلسین برای اینکه این همکاری را جلب کنند همیشه آماده بوده‌اند و سعی خواهند کرد که برنامه‌های دولت را در سطح کشور تا کوچکترین واحدهای مملکتی حتی روستا پیاده کنند تا واقعاً همه مردم دست بکار بشوند و همکاری کنند.

شاهنشاه آریامهر سپس فرمودند: البته حزب رستاخیز هست که وظیفه‌اش هم همین خواهد بود ولی نمایندگان مجلسین هم یک وظیفه مشخصی در این راه دارند که مسلماً این وظیفه را به بهترین وجهی انجام خواهند داد.