بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در نشست پایانی دومین کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی در شیراز ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۴۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی چهارم اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۸ خورشیدی تازی

روزشمار انقلاب شاه و مردم



۱۸ اردیبهشت ۱۳۴۸

بیانات شاهنشاه در آخرین جلسه دومین کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی

در کنفرانسی که در این سه روز درباره ارزشیابی انقلاب آموزشی تشکیل شد، البته به نتایجی رسیدیم و این قبیل کنفرانسها را در آینده نیز تشکیل خواهیم داد.

همانطور که گفتم، هیأت بازرسی مثل بازرسیهای دیگر باید تشکیل شود تا نتایج اقدامات انجام‌شده را مرتباً گزارش دهد و در پیشرفت منشور رامسر و برنامه‌های مصوبه و پیگیری تصمیمات این کنفرانس، تحقیق کند. به خصوص ضوابطی را برقرارسازد که بر اساس آن بتوان در آینده میزان دقیق کارهای انجام‌شده را ارزیابی کرد و همانطور که در قسمتهای کشوری و لشگری دیگر دستورداده‌ام، بر اساس آن ضوابط به مؤسسات آموزش عالی نیز نمره بدهند.

در آینده خواهیددید که اگر این ارزیابی بر اساس نمرات دقیق انجام گیرد، طوری تأثیر خواهدکرد که خودتان نتایج آن را خواهیددید، به خصوص از آن جهت که نتایج این بازرسیها سری نمی‌ماند و منتشر خواهدشد.

البته مشکلات شما را در زمینه‌های مختلف از جمله در امور مالی می‌دانم و قبول دارم که شما احتیاج به بودجه‌های بیشتر دارید، و از این رو دولت باید تا جایی که می‌تواند و در حدود امکانات خود، باز هم بیشتر به دانشگاه‌ها کمک کند. ولی دانشگاه‌ها هم باید تا آنجا که می‌شود مراعات محدودیتهای مالی را بکنند و به خصوص از خرجهای بیهوده جلوگیری نمایند، به انقلاب اداری در قسمت آموزشی و جلوگیری از تورم کارمندان زاید توجه خاصی کنند و با در نظر گرفتن اصولی که در اینجا ذکرکردم، اصلاحات لازم را انجام دهند و از وسایل و امکانات خود حداکثر استفاده را بنمایند.

ضمناً وضع هیأتهای امنا را هم روشن‌ترمی‌کنیم. کمیته سه‌گانه نظارت و هماهنگی باید حتی بیشتر از سابق به این کارها رسیدگی کند. وزارت علوم تکالیف و وظایفی دارد که باید به نحو احسن انجام دهد و درمورد دانشگاه‌های دولتی بدون مداخله مستقیم و روزانه در کار آنها، فعالیتهایشان را هماهنگ سازد و بر اساس احتیاجات مملکت و استفاده از وسایل مشترک به نفع عموم توجه خاص مبذول دارد.

این امر به خصوص درمورد مؤسسات آموزشی تهران که بسیاری از وسایل در آنجا متمرکزشده، صدق می‌کند. همچنین وزارت علوم باید در موضوع کار تمام‌وقت، و مقدار ساعات درسی که یک استاد در روز می‌دهد، و استفاده از وسایل سمعی و بصری و تلویزیون و فیلم و غیره و هر چیز جدیدی که در این زمینه می‌شود، مطالعات و اقدامات لازم را انجام دهد.

ضمناً باید تا آنجا که می‌توانید درباره تربیت معلم اقدام کنید، زیرا با این آهنگی که مملکت ما پیش می‌رود، با توجه به احتیاج روزافزون ما به متخصصان نخبه، باید معلم و استاد خوب تربیت کنیم. همانطور که در جای دیگر گفتم، به تربیت معلم در سطوح پایین نیز خیلی اهمیت می‌دهیم، زیرا نقش یک آموزگار دبستانی در پرورش روح و مغز کودکان اهمیت بسیار دارد. حتی ممکن است در سطح بالا و با ترویج وسایل سمعی و بصری و احیاناً استفاده از سخنرانیهایی که حتی به وسیله استادان خارجی تهیه می‌شود و به فارسی ترجمه می‌کنند، کارهایی انجام داد. اما این امر درمورد کودکان بدان شکل صدق نمی‌کند. برای شاگرد کوچک شش ساله، هیچ چیز جای شخصیت معلم، طرز رفتار و برخورد او و انسانیتی را که باید به کودک منتقل کند، نمی‌گیرد و کار چنین مربی را هیچ وسیله سمعی و بصری نمی‌تواند انجام‌دهد.

مطالب دیگر زیاد است که باید از طرف دولت و دانشگاهیان رسیدگی شود. به هر حال لازم است به کلیه این مسایل توجه کنید و تا آخر تابستان کارهای اساسی را انجام بدهید که بتوانیم سال آینده را با وضع بهتری شروع کنیم.