تفاوت میان نسخه‌های «برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی امرداد ماه تا آبان ماه»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
خط ۳۸۰: خط ۳۸۰:
  
 
۶ مهر ماه  ۲۵۳۶ کمیسیون‌های برنامه دو مجلس اعتبار بازبینی شده برنامه عمرانی پنجم کشور به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه را تصویب کرد و فرمان همایونی دایر بر اجرای آن داده شد.<ref>[[برنامه عمرانی پنجم ۱۳۵۲ - ۱۳۵۶]]</ref> اعتبار افزوده شده برای برنامه‌های امور همگانی، اقتصادی و امور اجتماعی رویهم رفته ۲ هزار و ۸۴۸ میلیارد و یک صد میلیون ریال می‌باشد. در امور اجتماعی بیشترین بودجه برابر با ۲۵۴ میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال به فصل مسکن ویژه شده است.<ref>[[مسکن - برنامه عمرانی پنجم]]</ref>
 
۶ مهر ماه  ۲۵۳۶ کمیسیون‌های برنامه دو مجلس اعتبار بازبینی شده برنامه عمرانی پنجم کشور به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه را تصویب کرد و فرمان همایونی دایر بر اجرای آن داده شد.<ref>[[برنامه عمرانی پنجم ۱۳۵۲ - ۱۳۵۶]]</ref> اعتبار افزوده شده برای برنامه‌های امور همگانی، اقتصادی و امور اجتماعی رویهم رفته ۲ هزار و ۸۴۸ میلیارد و یک صد میلیون ریال می‌باشد. در امور اجتماعی بیشترین بودجه برابر با ۲۵۴ میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال به فصل مسکن ویژه شده است.<ref>[[مسکن - برنامه عمرانی پنجم]]</ref>
 +
 +
۶ مهر ماه ۲۵۳۶ کارخانه ریسندگی « پرنخ » قزوین آتش گرفت و بیش از ۵ میلیون تومان خسارت به بار آورد. در دومین آتش سوزی دو مغازه در بازار « وزیر»  این شهر آتش گرفت و در بیست دقیقه دو مغازه عدس برشته کنی خاکستر شدند.
 +
 +
۷ مهر ماه ۲۵۳۶ احمدعلی احمدی وزیر کشاورزی و عمران روستایی به همراه معاونانی که به تازگی برگزیده شده‌اند، در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند.
 +
 +
۷ مهر ماه ۲۵۳۶ دانشگده‌های پزشکی، پیراپزشکی و دوره لیسانس پرستاری مرکزی پزشکی شاهنشاهی ایران گشایش یافت. دکتر عبدالحسین سمیعی <ref>پزشکی که در هانور مرکز پزشکی دارد و پزشک سران جمهوری اسلامی است.</ref> رییس مرکز پزشکی شاهنشاهی ایران گفت این مرکز یکی از مهمترین مرکزهای پزشکی و علمی بین المللی در
  
 
=== بن‌مایه‌ها ===
 
=== بن‌مایه‌ها ===

نسخهٔ ‏۲۱ نوامبر ۲۰۱۹، ساعت ۲۰:۱۹

برنامه عمرانی پنجم ۱۳۵۲ - ۱۳۵۶ درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی

برنامه عمرانی ششم/سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی
اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
تیم هندبال دختران تهران
آموزشگاه عالی خدمات اجتماعی دانشجو می‌پذیرد
علیاحضرت شهبانو مرکز رفاه خانواده چالوس را می‌گشایند
تغذیه رایگان برای نوآموزان، دانش‌آموزان، آموزگاران و دبیران سراسر کشور
SeminarFreeSchoolMeal2536a.jpg

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی امرداد ماه تا آبان ماه

۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ همزمان با نگارش برنامه عمرانی ششم کشور، برنامه سیاست بهره‌وری یکان‌های تولید در سراسر کشور پیاده خواهد شد. از این پس سود ویژه کارگران بر پایه بهره‌وری آنان و سود یکان‌های تولیدی پرداخت می‌شود. با نگرش به زمینه‌هایی که ایجاد می‌شود تولید کالاهای نیازین جامعه بسیار افزایش می‌یابد.

۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ رییس انستیتو تغذیه و خواربار دکتر قاسمی ایران گفت: با ایجاد دوره‌های دانشگاهی در سطح لیسانس و فوق لیسانس در زمینه علوم و صنایع خوراکی و هم چنین برگزاری دوره‌های کوتاه مدت شمار بیشتری از کارشناسان کنترل بهداشتی مواد خوراکی نیروی انسانی نیازین را آموزش می‌دهیم. پروژه‌های گسترده پژوهش در زمینه صنایع خوراکی و آموزش کادر علمی و کارشناسان کنترل بهداشتی مواد خوراکی با همکاری کارشناسان صنایع مواد خوراکی و پنج دانشگاه آمریکایی، انستیتو تغذیه و خواربار ایران، وزارت بهداری و بهزیستی و وزارت کشاورزی از چهار ماه دیگر آغاز می‌شود و برای سه سال ادامه می‌یابد.

۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ پارک بسیار بزرگی در شمیران نو در زمینی به پهنه ۹۰۰۰ متر مربغ از سوی شهرداری منطقه ۸ در حال ساختمان است. پارک دیگری در زمینی به پهنه ۴۰۰۰ متر مربع در خیابان پارسیان تهران پارس آماده بهره‌برداری می‌باشد.

۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ در مجمع عمومی نساجی مازنداران به آگاهی رسید که شرکت نساجی مازندران ۱۷٫۵٪ سود به سهامداران خود پرداخت می‌نماید. در سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی، بازده شرکت نساجی مازنداران بیش از ۳۵ میلیون پارچه نحی و بیش از یک میلیون متر پارچه پشمی بوده است. با تعویض ۱۰۰۰ دستگاه بافندگی موجود با ۸۰۶ دستگاه مدرن که در ماه آینده به انجام خواهد رسید. شرکت خواهد توانست سالانه بیش از ۴۶ میلیون متر پارچه تولید نماید. با انجام یافتن این پروژه نساجی مازندران بزرگترین کارخانه پارچه بافی کشور خواهد شد.

۲ امرداد ماه ۲۵۳۶ پیشنهادهای اصلاحی لایحه نهایی قانون استخدام کشوری به مجلس شورای ملی تقدیم شد.

۵ امرداد ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو مرکز رفاه خانواده چالوس را گشودند علیاحضرت شهبانو یک ساعت و نیم از تأسیسات مرکز رفاه خانواده چالوس دیدن فرمودند و با تشریف فرمایی علیاحضرت شهبانو این مرکز رسماً آغاز به کار کرد. علیاحضرت شهبانو در ساعت ده و نیم بامداد به مرکز رفاه خانواده چالوس تشریف فرما شدند. استاندار مازندران و مدیر عامل سازمان ملی رفاه خانواده ایران از علیاحضرت پیشباز کردند.

علیاحضرت شهبانو در میان ابراز احساسات پرشور هزاران نفر از مردم مازندران که در دو سوی جاده‌ها و خیابان‌های مسیر صف کشیده بودند با اتومبیل از نوشهر وارد چالوس شدند. علیاحضرت شهبانو پیش از تشریف فرمایی به مرکز رفاه خانواده در چالوس مسئولان سازمان‌های اداری و اعضای هیأت مدیره مرکز رفاه خانواده چالوس را مورد مرحمت و تفقد قرار دادند. آنگاه علیاحضرت شهبانو از کلاس‌های درس خیاطی، گلدوزی، موسیقی، نقاشی، فیلم برداری و کارگاه‌های دستی و فنی مرکز کودکان رفاه خانواده و بخش راهنمای بهداشت دیدن کردند. مرکز رفاه خانواده چالوس که در پیشگاه علیاحضرت شهبانو گشوده شد سی امین مرکز رفاه خانواده در کشور است. علیاحضرت شهبانو در جریان دیدار دیروز خود دستوراتی در گسترش برنامه‌های این مرکز صادر فرمودند. علیاحضرت شهبانو دستور فرمودند زمین دیوار به دیوار مرکز رفاه خانواده چالوس که در اختیار وزارت کشاورزی و عمران روستایی است به این مرکز واگذار شود تا وسایل رفاهی و ورزشی بیشتری برای کودکان فراهم آیند.

۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ حشمت مهاجرانی مربی تیم فوتبال ایران به پیشگاه والاحضرت همایون ولیعهد ریاست عالیه ورزش ایران باریافت. در این باریابی گزارش بازی تیم ملی فوتبال ایران در هنگ کنگ و کره از سوی مهاجرانی به آگاهی والاحضرت ولیعهد رسید. والاحضرت همایون ولیعهد با ابراز خرسندی از تیم ملی ، نقاط ضعف را به مربی یادآور شدند و فرمودند: "انتظار دارم تیم ملی ایران در سطح بهتر و با بازی درخشان تری در صحنه مسابقات جهانی ظاهر شود و یک بازی بسیار عالی که ملت ایران انتظار نتایج درخشان آن را دارد در استرالیا ارائه دهد. ... حضور ایران در جام جهانی آرژانتین از جهت ورزش کشور ما دارای اهمیت زیادی است به خصوص برای تعدادی از بازی کنان با کوشش و فداکاری و کسب موفقیت در این زمینه برای خود یک افتخار جاودانه کسب کند. در یک مسابقه فوتبال کار گروهی و همکاری بین اعضای تیم، مقدم بر نتیجه بازی است، و همگی باید هدف اشان این باشد که یک بازی خوب ارائه دهند و مطمئنا در یک بازی خوب نتیجه دلخواه حاصل خواهد شد.".

۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو: ما سنت‌ها را به خاطر خوشایند غربی‌ها تغییر نمی‌دهیم. شبکه سراسری تلویزیون آلمان در برنامه دوم خود یک فیلم نیم ساعته از زندگی علیاحضرت شهبانو را همراه با مصاحبه‌ای با معظم لها تحت عنوان « تأثیر یک تصویر » که از سوی جرج پارو وانانی تهیه شده است پخش کرد.[۱] پیش از نمایش این فیلم از آیین تاجگذاری اعلیحضرتین و والاحضرت ولایتعهد فیلمی نمایش داده شد که همراه با گفتاری از گوینده فیلم پخش شد.[۲] گوینده ضمن تشریح جزئیات آئین تاجگذاری گفت در تاریخ ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران علیاحضرت فرح پهلوی نخستین بانویی هستند که بدین ترتیب مورد تجلیل قرار می‌گیرند و همزمان لقب زیبای شهبانوی ایران را به خود اختصاص دادند. پارووآنانی سپس به بازدید چهارده روز خود در رکاب علیاحضرت شهبانو از مناطق گوناگون ایران اشاره کرده است و نخستین پرسش خود را درباره اهمیت تاجگذاری شهبانو پیش می‌کشد:...

معظم لها در پاسخ فرمودند: به نظر من انتخاب من از طرف همسرم به مقام شهبانو یک مقام خاص نبود بلکه ایشان قصد داشتند بدین ترتیب احترام خود را نسبت به کلیه زنان ایرانی آشکار سازند. بدین جهت من مفتخر و سعادتمند بودم و این نه برای خودم بلکه به خاطر کلیه زنان ایران بود که تا آن هنگام تقریباً هیچ نقشی در کشور ایفا نکرده بودند. اکنون من مسئولیت و وظایف بزرگتری به عهده دارم و خرسندم که در موقعیتی هستم که می‌توانم به کشور و ملت خدمت کنم. ...

۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ دومین سمینار مرکزی تغذیه رایگان دانش آموزان با شرکت استانداران، مدیران کل آموزش و پرورش و گروهی از پایوران دولتی دست اندر کار تغذیه برگزار شد. هدف از تغذیه رایگان در آغاز کار این بود که با نوعی خوراکی کمکی پروتئینی و پرکالری کمبود ویتامینی دانش آموزان دانش آموزان جبران شود. خستگی‌های ناشی از کم خوراکی، بد خوراکی یا کمبود خوراک از میان برداشته شود و کودک برای فراگیری بیشتر در کلاس درس آماده شود. در پایان سمینار، انستیتو علوم تغذیه ایران ۴۵ گونه مواد خوراکی را برای تغذیه رایگان دانش آموزان سراسر کشور توصیه کرد که در میان آنها شیر، پرتقال، سیب و موز، خوراک ماهی و کتلت و سیب زمینی، لوبیا، عدس و باقلا، حلوا ارده و کشمش و خرما و گردو، تخم مرغ و حتی ماست و لبو دیده می‌شود، چرا که هر یک از این مواد خوراکی می‌توانند میزان زیادی از کمبودهای ویتامینی و پروتینی بچه‌ها را جبران نمایند. در نخستین سمینار مدیر کل آموزش و پرورش فارس اطمینان داد که در هر یک از مدارس آشپزخانه‌ای دایر خواهد کرد تا خوراک گرم به بچه‌ها داده شود. نماینده بندر عباس نیز از طاس کباب و کوکو سبزی و نیمرو و میگو در تغذیه رایگان گفت. در دومین سمینار مرکزی پیشنهاد شد که برای تغذیه رایگان سراسر کشور از شیر، پودر شیر، لبنیات، حبوبات، نان، بیسکویت، کیک، خشکبار و میوه استفاده شود. هم چنین تصمیم گرفته شد که تغذیه رایگان شامل آموزگاران نیز بشود، چون همان گونه که یک دانش آموز برای تقویت جسم و روح خود به خوراک کمکی نیاز دارد، به آموزگار و دبیران که در مدرسه هستند هم باید این خوراک نیمروزی داده شود تا آمادگی بیشتری برای درس دادن و گفتگو پیدا کنند. هم چنین با بهره‌گیری از یازده کارخانه نوین شیر پاستوریزه در سراسر کشور، شیر مورد نیاز چهار میلیون دانش آموز در کشور فراهم می‌شود. در این میان کارخانه‌های شیر پاستوریزه شرکت تهیه و توزیع شیر در ایران در شهرهای رشت - زنجان - همدان - خرم آباد - دزفول و کرمان با دو نوبت کار، میزان شیر تولیدی خود را رویهم رفته به ۴۸۰ تن شیر در روز افزایش داده‌اند.

۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ وزارت کشاورزی و عمران روستایی با واگذاری ۶۳۲ هکتار دیگز از زمین‌های ملی شده کشور به بخش‌های خصوصی برای سرمایه گذاری و پیاده کردن پروژه‌های آبادانی و تولیدی موافقت کرد و موافقتنامه‌ها دستیه شد. از این زمین‌ها ۲۲۲ هکتار در زنجان برای کشت سیب زمینی و ۱۲۶ هکتار در نور برای کشت مواد گوناگون کشاورزی و ایجاد باغ و ۱۳٫۵ هکتار در گیلان برای کشت ذرت و ۳ هکتار در شهسوار برای ایجاد باغ سیب و ۱۵۲ هکتار در نور مازندران برای کشت دانه‌های روغنی و ۶۱ هکتار در ساری برای کشت پنبه و سویا و ۴۵ هکتار در بابل برای کشت مواد گوناگون کشاورزی مورد بهره برداری قرار می‌گیرد. هم چنین ۲۰ هکتار زمین نیز در اراک برای باغ میوه ویژه شده است.

۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ برنامه عمرانی ششم از سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی آغاز و در سال ۲۵۴۱ پایان خواهد یافت. برای برنامه ریزی این پنجسال سرمایه‌گزاری‌ها با توجه به اثرات اقتصادی آن در درون کشور و دگرگونی‌های اقتصادی جهان پیش بینی می‌شود و بدین روی، در برنامه ریزی برنامه ششم افزون بر این که رشد امور اقتصادی، صنعتی، کشاورزی و رفاه اجتماعی مورد نظر می‌باشد تاثیر آن در موارد گفته شده نیز بررسی می‌شود. بررسی‌های برنامه عمرانی ششم تا آبان ماه امسال پایان می‌یابد و لایحه آن از سوی سازمان برنامه و بودجه به مجلسین داده خواهد شد. رشد کشاورزی در برنامه ششم حداقل ۷٪ و رشد صنایع میان ۱۶٪ تا ۱۸٪ و خدمات نیز در همین اندازه برآورده شده است. هم چنین در برنامه ششم به تولید انرژی، فولاد، سازه‌های ساختمانی، گسترش ارتباطات و سایر پروژه‌های زیر بنایی اولویت داده می‌شود.

بازدید شاهنشاه آریامهر از مرکز آموزش نیروی دریایی در بندر پهلوی
ویلا و آپارتمان‌سازی برای کارگران
پیام آریامهر به مناسبت روز مشروطه
پیام آریامهر به مناسبت روز مشروطه
تمبر یادبود جمبوری پیشاهنگان آسیا و اقیانوسیه

۹ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر برای بازدید از مرکز آموزش نیروی دریایی در بندرپهلوی با هواپیما وارد فرودگاه رشت شدند.[۳] در پای پلکان هواپیما استاندار گیلان آقای معتدل خوش‌آمد گفت. سپس تیمسار جهانبانی فرمانده مراکز آموزش نیروی دریایی شاهنشاهی و پایگاه بندر پهلوی گزارش نظامی به آگاهی همایونی رساند و فرمانده گارد احترام از پیشگاه شاهنشاه آریامهر درخواست کرد که از گارد احترام بازدید فرمایند. شاهنشاه آریامهر پس از بازدید از گارد احترام در جایگاه ویژه قرار گرفتند و گارد احترام از برابر ایشان رژه رفت. سپس شاهنشاه آریامهر در برابر صف پیشبازکنندگان پرسش‌هایی فرمودند. شاهنشاه آریامهر ابراز داشتند که این سفر فقط برای بازدید از پایگاه دریایی بندر پهلوی می‌باشد و در اواخر امسال با حداکثر آغاز سال آینده چند روزی به استان گیلان سفر خواهم کرد.


۹ امرداد ماه ۲۵۳۶ به مناسبت روز نفت دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران پیامی به ملت ایران داد. [۴]

روز نهم امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی که بنا به اراده اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر، استقرار حاکمیت مطلق ملت ایران بر صنایع نفت خویش تحقق یافت، یک بار دیگر یکی از مظاهر درخشان همبستگی شاه و ملت تجلی کرد و بار دیگر برگ زرینی بر صفحات تاریخ صنعت نفت و کشور عزیز ما ایران افزوده شد.
امروز که سر آغاز پنجمین سال احراز حاکمیت مطلق ایران بر صنایع نفت خود می‌باشد، اهمیت ویژه این تحول بی سابقه و اقدام متهورانه ملت ایران، به طور کلی در کلیه شئون اجتماعی و اقتصادی کشور به خصوص در گسترش دایره فعالیت‌های همه جانبه صنعت نفت ایران به منظور احراز شایسته‌ترین مقام و مرتبه در میان صنایع بزرگ جهان و بالنتیجه تححق تام و تمام منویات عالیه شاهنشاه آریامهر به خوبی آشکار است.
مساعی همه جانبه شرکت ملی نفت ایران به ویژه در سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی که سال بزرگداشت آیین ملی پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی بود، به بارزترین وجهی در سطح ملی و بین‌المللی ادامه یافت و به منظور کشف منابع جدید نفت و گاز و اجرای برنامه‌های وسیع تزریق گاز و بازیابی مجدد برای بالابردن سطح کشور پیگیری گردید و با گسترش فعالیت‌های بازاریابی بین المللی و افزایش قابل ملاحظه صادرات مستقل نفت خام و فرآورده‌های نفتی، استقرار نظام نوینی در برقراری روابط صنعت نفت ایران با شرکت‌های بین المللی به عنوان خریدار، عطف توجه خاص به مسئله انرژی به منظور مقابله با بحران‌ها و نوسانات جهانی انرژی، کوشش در جهت بهبود شرایط قراردادهای نفتی به خاطر افزایش منافع ملی، ایجاد تاسیسات لازم به منظور بهره برداری از گاز طبیعی چه برای مصرف داخلی و چه به منظور صادرات، افزایش تولید فرآورده‌های پتروشیمی و تنوع آنها از طریق توسعه تاسیسات مربوطه، گسترش امور پالایش با استفاده از تازه‌ترین ابداعات فنی، توسعه شبکه پخش برای تامین مصارف روز افزون داخلی به میزان چهارصد هزار بشکه در روز، تکمیل تاسیسات بارگیری نفت خام، گسترش دامنه پژوهش‌های علمی و فنی در اتخاذ طریق بهتر و مطمئن تر در کار اکتشاف، تولید، پالایش، پیکار با آلودگی هوا، بهبود کیفیت بازدهی مخازن نفتی، احداث خطوط جدید لوله نفت و گاز، همکاری و مشارکت در فعالیت‌های برون مرزی در زمینه‌های اکتشاف، تولید، پالایش، گاز و پتروشیمی، نگهداری سطح تولید به میزان ۲۹۳ میلیون تن در سال و صادرات به حدود ۲۵۹ میلیون تن در سال افزایش ظرفیت ناوگان نفتکش ایران به حدود پنج برابر یعنی ۱٬۱۱۹٬۰۰۰ تن [یک میلیون و صد و نوزده هزار تن] و بالاخره تامین حدود ۲۱ میلیارد دلار درآمد نفت در سال گذشته جهت اجرای برنامه‌های عمرانی کشور و تقویت و تجهیز بیش از پیش سازمان شرکت ملی نفت ایران به منطور اجرای دقیق اوامر مطاع همایونی در نیل به شایسته‌ترین مدارج رشد اقتصادی و صنعتی در سطح جهانی گام‌های بلند برداشته شد.

۱۰ امرداد ماه ۲۵۳۶ در پنجاهمین سال بنیاد جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی ریاست عالیه جمعیت پیامی فرستادند.[۵]

روز دهم امرداد ماه مصادف با سالروز تأسیس جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران است که بنیان آن در پنجاه و چهار سال پیش به امر مبارک پدر تاجدارم اعلیحضرت رضا شاه کبیر نهاده شد. جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران امروز پنجاه و چهارمین سال خدمت گزاری خود را به پایان رسانده و پنجاه و پنجمین سال دوره خدمت خود را آغاز می‌کند. در طول این مدت جمعیت توفیق یافته است تا در اجرای وظایف خود در سطح ملی و جهانی گام‌های بلندی بردارد و در ردیف یکی از بزرگترین مؤسسات صلیب سرخ و هلال احمر جهانی قرار گیرد. در داخل کشور نیز این جمعیت امکان یافت در رشته‌های درمانی و امدادی و خیریه و اجتماعی و رفاهی به عنوان یک مؤسسه فعال و متحرک شناخته شود و وظایف خطیری را به عهده بگیرد و انجام دهد. ...

۱۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ در نشست مجلس شورای ملی هنگام بررسی لایحه تکمیل و اجاره واحدهای مسکونی گفته شد که در درارای برنامه پنجم با افزایش چشمگیری که در اعتبارات مسکن داده شد، در چهار سال گذشته با اختصاص بیش از ۱۶۲ میلیارد ریال نسبت به ایجاد و تکمیل بیش از صد هزار واحد مسکونی سازمانی و خانه ارزان قیمت اقدام شد که ۶۵٪ برای خانه سازی کارمندان و ۱۷٪ برای خانه سازی کارگران و ۱۵٪ برای کارکنان صنایع وابسته به دولت بوده است.[۶]

۱۲ امرداد ماه ۲۵۳۶ بر پایه پروژه گسترش و ایجاد نیروگاه‌های برق، نیروگاه ۲ میلیون کیلوواتی در جنوب تهران راه اندازی می‌شود. در شهرهای بزرگ مولدهای نیم میلیون کیلوواتی و در شهرهای کوچک ۵۰ هزار تا ۱۰۰ هزار کیلوواتی در نظر گرفته شده است. این پروژه پس از تصویب در برنامه عمرانی ششم گنجانیده می‌شود. تا اعتبار و هزینه اجرای آن از بودجه برنامه ششم تامین شود. در نزدیکی پالایشگاه تهران یک نیروگاه به گنجایش بیش از ۲ میلیون کیلووات برق راه اندازی می‌شود که نیاز برق شهر ری، تهران و حومه را تامین می‌کند. هم زمان در شهرهای بزرگ نیروگاه‌های نیم میلیون کیلوواتی و یک میلیون کیلوواتی ایجاد می‌شود و برای شهرهای کوچک نیز با توجه به گسترش آتی آنها مولدهای ۵ تا ۱۰۰ مگا واتی پیش بینی شده است.

۱۲ امرداد ماه ۲۵۳۶ با سرمایه گزاری مشترک ۷ میلیارد ریال کارخانجات نورد گرم و سرد در بندر عباس تاسیس می‌شود. در اجرای موافقت نامه‌ای که میان شرکت ملی صنایع فولاد ایران و شرکت « فین سیدر بین المللی » در بندرعباس دستینه شده بود، شرکت نورد بندر عباس « سهامی خاص » تاسیس شد. در کارخانجات نورد سرد و گرم سالانه ۲٫۵ میلیون تن شمش تولید شده در مجتمع تولید فولاد بندر عباس به ۱٫۵ میلیون تن ورق گرم و ۱ میلیون تن ورق سرد تبدیل می‌گردد.

۱۳ امرداد ماه ۲۵۳۶ روزنامه السیاسه چاپ کویت در نوشتاری که در آخرین شماره خود به چاپ رساند، نوشت: ایران در راه احراز مقام اول در میان کشورهای صادر کننده مواد پتروشیمی می‌باشد. ایران به زودی یکی از بزرگترین تولید کنندگان فرآورده‌های نفتی خواهد شد به طوری که خواهد توانست از جمله کود شیمیایی خود را با پایین‌ترین بها به بازارهای هندوستان و کشورهای همسایه آن و بسیاری از کشورهای خاور دور و افریقا بفرستد. بدین روی پیش بینی شده است که هزینه تولید به کمترین کاهش داده شود. ایران دارای سوخت کافی است و می‌تواند هزینه تولید را تا پنجاه درصد پایین بیاورد و بنابراین خواهد توانست که صادرات مواد پتروشیمی خود را به تمام بازارهای دنیا گسیل دارد.

۱۳ امرداد ماه ۲۵۳۶ سخنگوی سفارت برزیل در تهران به آگاهی رساند که بر پایه یک موافقت نامه میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت برزیل پتروبراس ، ایران روزانه ۲۰۰٬۰۰۰ بشکه نفت خام به برزیل صادر می‌کند. این قرارداد بخشی از توافق بازرگانی به ارزش ۶٬۵۰۰٬۰۰۰ دلار است که دو کشور در ژوئن سال گذشته دستینه کرده‌اند.

۱۴ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر در هفتاد و دومین سالگرد انقلاب مشروطه پیامی به ملت ایران فرستادند:[۷]

آغاز هفتاد و دومین سال مشروطیت ایران را به همه مردم کشور شادباش می‌گویم و برای دمکراسی ایران که اکنون وارد دوران تازه‌ای از عمر خود شده است استحکام و قوام روز افزون آرزو می‌کنم. لازم به تذکر نیست که دموکراسی فقط با آن مفهومی که امروز در ایران دارد می‌تواند برای کشور و ملت ما سازنده و ثمربخش باشد، زیرا که تنها این دموکراسی است که پاسخگوی نیازهای مادی و معنوی جامعه ایرانی و هماهنگ با ارزش‌ها و موازین فرهنگی و مدنی آن است. برای ما دموکراسی یک کالای وارداتی نمی‌تواند باشد زیرا ملت‌ها با سابقه دیرینه تمدن و فرهنگ خود بهتر از هر کسی می‌تواند راهی را که به اعتلا و سعادت آن منتهی می‌شود تشخیص دهد و برگزیدند. از نظر ما آن نوع دموکراسی که مرادف با هرج و مرج و از هم گسیختگی موازین و ضوابط اجتماع باشد، قابل قبول نیست و اصولا اعتقاد ما بر این است که چنین نوع دموکراسی برای هیچ جامعه دیگری نیز نمی‌تواند نتیجه مطلوبی به بار آورد. دموکراسی ایرانی در عین آنکه جنبه سیاسی و حفظ آزادی‌های فردی و اجتماعی را دارد از مزایای دموکراسی اقتصادی و اقتصاد دموکراتیک و عدالت اجتماعی نیز برخوردار است. بدین ترتیب، فرد ایرانی در هر مقام و از هر طبقه از حداکثر امتیازاتی بهره می‌گیرد که می‌تواند برای یک فرد در مترقی‌ترین جامعه جهان امروز وجود داشته باشد. وسایل مشارکت و اظهار نظر گسترده مردم ایران از پایین‌ترین سطوح روستاها تا بالاترین سطح کشور در پرتو اصول انقلاب شاه و ملت برای آنان تامین شده است، بی آنکه نیروهای ویرانگر و مخرب در این آزادی سازنده اجازه دخالت داشته باشند. مظهر این دموکراسی همه رستاخیز ملت ایران است که برای اولین بار در تاریخ مشروطیت ایران همه مردان و زنان کشور را با یک آرمان واحد یعنی کوشش در راه سازندگی و ایجاد جامعه‌ای مترقی و آزاد و آباد به دور هم گرد آورده و در عین حال امکان هر گونه اظهار نظر و انتقاد سازنده و مثبت را برای آنان فراهم ساخته است. در این سازمان متشکل و گسترده هر فرد ایرانی از راه آموزش حزبی و گفتگویی ثمربخش می‌تواند عمیقا با تمام مسایل مادی و معنوی کشور خود آشنا شود و در همه امور مملکتی مشارکت وسیع داشته باشد و ایفای سهم خویش را در خدمت به مصالح و منافع اجتماع به صورتی موثر بر عهده گیرد. تشکیل کانون‌های حزبی در سراسر کشور و برگزاری کنگره‌های ملی، سازمان کارگران و سازمان دانش آموزان و سمینارهای آموزش سیاسی و جلسات گفت و شنود حزبی و فعالیت‌های سازمان نوین سپاهیان انقلاب و سایر برنامه‌های حزبی ضامن تعمیم دموکراسی واقعی در همه قشرها و صفوف اجتماع ایرانی است و این رسالتی است که حزب رستاخیز ملت ایران می‌باید با تمام قوا در انجام آن بکوشد. امیدوارم با تشکل روز افزون مردم ایران در این سازمان بزرگ ملی و با کوشش آنان در راه آموزش مداوم حزبی بنیاد دموکراسی ایرانی که اصیل‌ترین ارزش‌های ملی مایه می‌گیرد چنان استوار گردد که در آینده ضامن پیروزمند استمرار انقلاب اجتماعی ایران و پشتوانه جاودانی ترقی و رفاه روز افزون جامعه ایرانی باشد.

۱۴ امرداد ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه والاحضرت همایون ولیعهد ایران جمبوری پیشاهنگان منطقه آسیا و اقیانوسیه در اردوگاه خیام نیشابور گشایش یافت. گروه‌های پیشاهنگان کشور ما و دیگر کشورهای جهان گروه گروه و به ترتیب وارد این اردوگاه شدند. پیشاهنگان کشورهای بنگلادش - پاکستان - اندونزی - افغانستان - کویت و هنگ کنگ در میان پیشباز گرم پیشاهنگان کشور به اردوگاه باغ رود نیشابور وارد شدند. در این جمبوری پنج هزار تن از پیشاهنگان کشورهای آسیایی و اقیانوسیه و هم چنین گروهی از پیشاهنگان چند کشور اروپایی شرکت دارند.

۱۴ امرداد ماه ۲۵۳۶ اسداله علم وزیر دربار شاهنشاهی با تقدیم عریضه‌ای به پیشگاه همایونی درخواست برکناری از سمت وزارت دربار شاهنشاهی را به سبب ناخوشی نمود. ۱۸ امرداد ماه از سوی شاهنشاه آریامهر دستخطی دایر بر پذیرفته شدن استعفای علم صادر شد.

کناره‌گیری امیر عباس هویدا از نخست‌وزیری ۱۵ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

HoveydaPMLastCabinet14Amordad2536a.jpg
ShahanshahAryamehrCabinetAmouzegar17Amordad2536.jpg
علم از وزارت دربار کناره‌گیری می‌کند ۱۴ امرداد ۲۵۳۶ شاهنشاهی
شاهنشاه از نوشهر به تهران بازمی‌گردند
PersianLanguageCulturalHeritage2536.jpg
تروریست‌های مجاهد و چریک از زندان آزاد شدند چرا؟!!!

امیر عباس هویدا نخست وزیر پس از ۱۳ سال که زمام امور دولت ایران را در دست داشت استعفا کرد و استعفای خود را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم داشت:

پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر
چون اراده مبارک ملوکانه به این قرار گرفته است که چاکر در سمت دیگر انجام وظیفه نمایم، با کسب اجازه از پیشگاه مبارک استعفای دولت را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم می‌دارد.
برای چاکر و همکاران افتخار بزرگی است که در دورانی به خدمت گزاری مشغول بوده‌ایم که ایران عزیز به فرماندهی شاهنشاه و در سایه رستاخیز ملی ایران به پیشرفت‌های همه جانبه در تمام شئون نایل گردیده و هر روز گام تازه‌ای ردر راه تعالی ملت ایران برداشته می‌شود.
با عرض سپاس از مراحم ملوکانه که همیشه مشمول چاکر و اعضای دولت بوده است سلامتی وجود مبارک شاهنشاه آریامهر را از درگاه خداوند متعال مسئلت دارد.

۱۶ امرداد ماه ۲۵۳۶ به فرمان اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر امیر عباس هویدا نحست وزیر به وزارت دربار شاهنشاهی برگزیده شد. پس از نیمروز هویدا وزیر دربار شاهنشاهی در کاخ نوشهر به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت.

۱۷ امرداد ماه ۲۵۳۶ جمشید آموزگار نخست وزیر و کابینه در کاخ شاهنشاهی رامسر به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند.[۸] در این باریابی شاهنشاه آریامهر بیانات رسایی درباره دولت نوین آموزگار، انقلاب مشروطه، تقسیم ایران در جنگ بین المللی اول و دوم، اتحاد نامقدس سرخ و سیاه، معرفی دو اصل ۱۸ و ۱۹ انقلاب ، آموزش عالی و تغییر سازمان برنامه و بودجه، برنامه عمرانی ششم ایراد فرمودند: [۹]

یک اتحاد نامقدسی بین توده‌ای‌های آن موقع و جبهه ملی آن موقع ایجاد شده بود که ظاهراً باز مملکت تقسیم بشود، باز ما شاهد یک چنین توازنی بشویم. ولی فراموش کرده بودند که حزب خائن اجنبی پرست توده ایرانی، نقشه‌اش این بود که دو هفته بعد از اینکه مصدق به اصطلاح کارها را قبضه می‌کرد، او را سرنگون می‌کرد و تمام مملکت را می‌برد به سمتی که وظیفه بردن آن را داشت. اتحاد نامقدس بین دو نفر، دو عضو خائن، خیلی طبیعی است. چه این کمونیستی باشد چه این غرب زده باشد. چه فرق می‌کند که آن سر سپرده این باشد یا این سر سپرده آن یکی. نتیجه هر دو خیانت است. همیشه ما می‌بینیم که این قوا آخر سر با همدیگر یکی می‌شوند. الآن هم فعالیت‌های خارج از مرز ایران هر دو این دسته، درست موازی همدیگر بر ضد مملکت ایران ادامه دارد. بعد از اینکه ملت ایران بعد از ۲۸ مرداد قیام کرد و هم گفت که من سلطنت می‌خواهم و می‌خواهد، وظیفه من در مقابل قیام ملت ایران این بود که من هم برای این مملکت انقلابی انجام بدهم و طوری عمیق باشد که بکلی مملکت را زیر و رو بکند. تمام اجتماع ما تغییر پیدا بکند و یک اساس و قوامی در اینجا بریزیم که با «فرد» دیگر عوض شدنی نباشد. ۱۷ ماده انقلاب یکی پس از دیگری به اجراء درآمد. حزب رستاخیز ملت ایران فراگیرنده همه ملت ایران حقیقتاً غیر از یکی چند نفری که یا برای خودشان افکار معینی دارند، یا اینکه صد در صد هدایت شده خارج هستند پایه ریزی شده و دولت یعنی قوه مجریه مطابق قانون اساسی مختص پادشاه است و منتخب پادشاه است، مقبول پادشاه است و به همین جهت در عصر رستاخیز دولت فقط می‌تواند منعکس کننده رستاخیز ایران باشد. یعنی دولتی که تشکیل می‌شود نمی‌تواند نماینده یک جناح باشد. ...
دوم موضوع برنامه ششم است. دلایل این هست که ما کار را دیگر مانند سابق ادامه ندهیم. یعنی سازمان برنامه به آن طریقی که قبلاً بود نمی‌تواند باشد و خیلی اوقات ما دیدیم که سازمان برنامه میل داشت ترمز کننده کار باشد. یک دستگاه هماهنگ کننده‌ای تحت نظر نخست وزیر باید باشد بین کارهای برنامه ریزی مملکت این باید مراقب باشد که ببیند که این هماهنگی بین دستگاه‌ها وجود دارد یا نه. بعدها آنچه که باید انجام بدهند هر وزارتخانه‌ای یا خودش تهیه بکند یا کمکش بکنیم. برنامه‌ای که امکان انجام آن در یک آینده پنج ساله حتی برنامه ریزی ۱۰ ساله، ۱۵ ساله، ۲۰ ساله، ۲۵ ساله را انجام می‌دهیم منتهی این موضوع را آن وزارتخانه، هر وزارتخانه‌ای فرق نمی‌کند وزیرش چه کسی باشد باید این برنامه ملی ما که تا ۱۲ سال دیگر باید سعی کنیم خودمان را برسانیم به پای اروپای امروز، ۲۵ سال دیگر به همپای پیشرفته‌ترین ممالک دنیا برسیم و این کار البته یک قدری مطالعه دارد ولی دیگر ما مصادف با بعضی چیزها نمی‌شویم. در بعضی جاها جلو هستیم بعضی جاها عقب. در صورتی که این باید هماهنگ بشود. ...

۱۷ امرداد ماه ۲۵۳۶ در نشست فوق العاده هیات اجرایی حزب رستاخیز ملت ایران دکتر محمد باهری به دبیر کلی حزب رستاخیز برگزیده شد. جمشید آموزگار پس از دریافت فرمان شاهنشاه و به گردن گرفتن سمت نخست وزیری روز شنبه ۱۵ امرداد ماه از دبیر کلی حزب رستاخیز کناره‌گرفت. دکتر باهری پیش از دارا شدن این سمت معاون وزارت دربار شاهنشاهی بود. وی زاده شیراز است و دانش آموخته دانشکده حقوق دانشگاه تهران می‌باشد. وی برای تکمیل تحصیلات به اروپا رفت و از دانشکده حقوق پاریس دکترای حقوق دولتی گرفت. وی در سال ۲۵۲۱ معاون نحست وزیر و سرپرست بازرسی نخست وزیری گردید. ۱۸ امرداد ماه دکتر باهری در کاخ نوشهر به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار یافت.

۱۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ دکتر معتمد وزیری رییس دانشگاه رازی در چهل و یکمین نشست گفت و شنود آموزش مسائل ملی و میهنی در چهارمین اردوی عمران ملی استان کرمانشاهان به آگاهی رساند که از مهر ماه امسال دانشکده پزشکی در دانشگاه رازی تاسیس می‌شود و در آینده نزدیک نیز دانشکده‌های کشاورزی، محیط زیست، پیراپزشکی و پرستاری در این دانشگاه دایر خواهد شد. هم اکنون ۱۶۰۰ دانشجو در سه دانشکده علوم کرمانشاه، تربیت دبیر سنندج و دامپروری ایلام سرگرم تحصیل هستند. به زودی در کنار دانشکده دامپروری ایلام، موسسه صنایع غذایی و لبنی و برنامه‌های تحقیقاتی امور دامپروری دایر می‌شود. در کردستان نیز افزون بر دانشکده تربیت دبیر، دانشکده ادبیات و علوم انسانی و مرکزهای مطالعاتی وابسته به آن شامل مرکز آموزش مدیریت کارمندان دولت و موسسه‌های عمومی و مردم شناسی برای شناخت آداب و رسوم قوم‌های ایرانی و گویش‌ها با همکاری با فرهنگستان ایران به راه خواهند افتاد. در آینده نیز دراین استان دانشکده مهندسی محیط زیست (زیست بوم) دایر می‌شود و هم چنین در یکی از استان‌های حوزه فعالیت دانشگاه رازی رشته پیراپزشکی و دانشکده تربیت پرستار تاسیس می‌شود.

۱۹ امرداد ماه ۲۵۳۶ نشست هیات مدیره سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی در پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی برگزار شد و برنامه‌های آینده سازمان بررسی گردید. پس از پایان نشست هیات مدیره، والاحضرت اشرف پهلوی برای بازدید از پروژه توسعه منطقه‌ای «سلسله لرستان» رهسپار خرم آباد شدند. بخش سلسله و روستای « چهار تخته » از توابع خرم آباد لرستان است که در ۵۰ کیلومتری این شهر قرار دارد و در آن پروژه توسعه منطقه‌ای ویژه‌ای پیاده می‌شود. والاحضرت در این بازدید از بیمارستان ۲۰ تختخوابی روستای چهار تخته که در بخش سلسله قرار دارد بازدید فرمودند. اکنون نزدیک به ۴۰۰ تن از اهالی این روستا و بیش از ۱۲ روستای نزدیک از پوشش درمانی برخوردار می‌باشند. هنگام ورود والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی روستاییان با پایکوبی و دست افشانی محلی همراه با گروهی اسب سوار که پیشایش آنان می‌راندند به پیشباز والاحضرت اشرف آمدند. والاحضرت اشرف با اهالی به گفتگو پرداختند و از نزدیک چگونگی وضع را بررسی فرمودند. والاحضرت اشرف پهلوی سی دقیقه پس از نیمروز با هلیکوپتر از روستای چهار تخته رهسپار «سراب امیر» شدند. والاحضرت در زیر یک سیاه چادری که بر پا شده بود به مردم گفتند: ... ایران سربلند و آبادی که شاهنشاه آریامهر برادر تاجدارم برای فرزندان شما خواهان و آرزومندند، ایرانی است که باید به همین شکل و با همین روح همدلی و همکاری در همه نقاط این سرزمین پهناور آزادانه و به دست خود مردم پایه ریزی شود. چند نکته که می‌خواستم یادآوری کنم مربوط به آینده این طرح و به ویژه کارکنان آن است، مسئولان طرح حتما آگاهند که وظایف بسیار سنگینی از طرف من و دولت به دوش آنها گذاشته شده است و خوشوقتم که تا به حال توانسته‌اند این وظایف را به درستی انجام دهند....

۲۰ امرداد ماه ۲۵۳۶ بیست امرداد ماه، چهل و چهارمین سالروز بنیاد نهادن خبرگزاری پارس در سال ۲۴۹۳ شاهنشاهی برابر با ۱۳۱۳ خورشیدی به فرمان اعلیحضرت رضا شاه کبیر با نام « آژانس پارس » در وزارت خارجه می‌باشد و نخستین بار عبداله انتظام کارمند وزارت خارجه به ریاست آن گمارده شد. خبرگزاری پارس در آغاز با یک کادر کوچک کار خود را آغاز کرد و بامداد و ایوار (عصر) با چاپ دو بولتن به زبان‌های پارسی و فرانسه اخبار ایران را در دسترس پایوران کشور و خبرگزاری‌های خارجی و روزنامه‌ها قرار می‌داد. بدین سان، خبرگزاری پارس شش سال یکی از اداره‌های وابسته به وزارت خارجه می‌بود. در اردیبهشت ماه ۲۵۹۹ شاهنشاهی (برابر با ۱۳۱۹ خورشیدی) اداره کل تبلیغات بنیاد نهاده شد و امرداد ماه همان سال خبرگزاری پارس به اداره کل تبلیغات جا به جا شد. در اسفند ماه ۲۵۲۳ شاهنشاهی (برابر با ۱۳۴۲ خورشیدی ) هنگامی که وزارت اطلاعات بنیاد نهاده شد در ردیف یکی از اداره‌های کل این وزارتخانه قرار گرفت و هم راستا با پیشرفت‌های دستگاه‌های انتشاراتی و تبلیغاتی کشور خبرگزاری پارس نیز گسترش یافت. در سال ۲۵۳۴ شاهنشاهی (۱۳۵۴ خورشیدی) بر پایه یک اساسنامه قانونی که به توشیح همایونی رسید، سازمانی ناوابسته ( مستقل ) زیر سرپرستی وزارت اطلاعات و جهانگردی درآمد. هم اکنون سازمان خبرگزاری پارس دارای تشکیلات گسترده و مدرنی است که وظیفه بزرگ تهیه و چاپ و پخش اخبار ایران و سراسر جهان را به گردن دارد و در ۲۴ ساعت شبانه روز کار می‌کند.[۱۰]

۲۴ امرداد ماه ۲۵۳۶ بر پایه یک پروژه، سالانه ۲۰۰۰ روستازاده ایرانی، دوره چهار ساله آموزش فنی کشاورزی را فرا می‌گیرند. وزارت کشاورزی و عمران روستایی همه هزینه این دوره آموزشی را می‌پردازد. تنها شرط شرکت کنندگان در این دوره آن است که داوطلبان روستا زاده باشند. وزارت کشاورزی به آگاهی رساند که روستازادگان پس از دوره آموزش چهار ساله تکنیسین کشاورزی خواهند شد و یکان‌های کشت و صنعت آمادگی خواهند داشت که بیشتر این تکنسین‌ها را استخدام کنند.

۲۵ امرداد ماه ۲۵۳۶ پالایشگاه آبادان بزرگترین پالایشگاه صادراتی جهان می‌شود. سخنگوی شرکت ملی نفت ایران به آگاهی همگان رساند که پس از استقرار حاکمیت مطلق ایران بر صنایع نفت خود، در اجرای اوامر شاهنشاه آریامهر، دستگاه تقطیر نوینی در پالایشگاه آبادان نصب شده که بهره برداری آزمایشی آن آغاز شده است. با بهره برداری نهایی در ماه آینده شهریور ماه، گنجایش پالایشگاه آبادان از ۴۸۰ هزار بشکه به ۶۰۰ هزار بشکه در روز افزایش می‌یابد، بدین سان، آبادان مقام بزرگترین پالایشگاه صادراتی جهان را دارا خواهد بود.

۲۶ امرداد ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی برای گشودن یازدهمین جشن هنر شیراز از تهران به شیراز پرواز کردند. پس از انجام آیین رسمی پیشباز در میان پرشورترین احساسات مردم شیراز، علیاحضرت شهبانو وارد شیراز شدند. آنگاه علیاحضرت از پایگاه ملی انتقال خون شیراز بازدید کردند و هنگام بازدید خون خود را اهدا کردند. دکتر علاء سرپرست سازمان ملی انتقال خون کشور در گزارشی به آگاهی علیاحضرت شهبانو رسانید که به زودی در مشهد و اهواز پایگاه‌های انتقال خون آغاز به کار خواهند کرد. پس از غروب آفتاب علیاحضرت شهبانو در آیین باشکوهی یازدهمین جشن هنر را گشودند. علیاحضرت شهبانو از چندین پروژه عمرانی و رفاهی شیراز، از مرکز رفاه و تربیت کارگران شیراز بازدید فرمودند و در این مرکز کارگران ورزشکار را مورد مهربانی خود قرار دادند.

۲۶ امرداد ماه ۲۵۳۶ از سوی اداره دادرسی نیروهای مسلح شاهنشاهی به آگاهی همگان رسید که به فرمان مطاع مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران، به مناسبت سالگرد قیام ملی ۲۸ امرداد ۳۴۳ تروریست از کسانی که به اتهام اقدام علیه امنیت کشور و ۲۲۹ تن از کسانی که به اتهامات مختلف دیگر در دادگاه‌های نظامی محکوم شده‌اند از زندان آزاد می‌شوند. فرمان مطاع مبارک ملوکانه جهت اجرا به زندان‌های کشور ابلاغ گردید تا این محکومان را روز ۲۷ امرداد ماه از زندان آزاد نمایند. چرا؟؟؟؟

فرمان دو اصل ۱۸ و ۱۹ منشور انقلاب شاه و ملت

شاهنشاه آریامهر اصل ۱۸:مبارزه با معاملات سوداگرانه زمین‌ها و اصل ۱۹:مبارزه با فساد و رشوه گرفتن و رشوه دادن
UniversityRezaShahKabirPhD2536.jpg

۲۷ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر با صدور دو منشور جدید، دو اصل نوین بر اصول هفده گانه انقلاب شاه و ملت افزودند. بر پایه یک اصل تازه انقلاب، جلوگیری از افزایش غیرمعقول بهای زمین به منظور متعادل کردن اجاره مسکن که در غایت امر به توزیع عادلانه تر ثروت‌ها منجر می‌شود،[۱۱] از وظایف دولت است. اصل دیگر انقلاب از این پس ناظر بر ثروت و درآمد مقامات بلند پایه دولتی خواهد بود.[۱۲]

۲۷ امرداد ماه ۲۵۳۶ به مناسبت فرخنده سالگرد رستاخیز ملی ایران، ۳۴۳ تروریست آموزش دیده در کمپ‌های تروریستی یاسر عرفات، لیبی، کوبا و چین از زندان آزاد شدند تا ایران را ویران سازند.

۲۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر در بیست و چهارمین سالروز فرخنده رستاخیز ملت ایران پیامی به ملت ایران فرستادند. [۱۳]

... در این رستاخیز ملی پیشرفت‌های اقتصادی و فنی و صنعتی با موازین عدالت اجتماعی و دموکراسی اقتصادی و اقتصاد دمکراتیک و با ارزش‌های عالی فرهنگی و معنوی درآمیخته و بدین ترتیب جامعه ایرانی را از صورت یک اجتماع ضعیف و عقب افتاده به صورت یک جامعه نیرومند و مترقی و پیشرو درآورده است. در پرتو رونق اقتصادی و قدرت سیاسی و نظامی و اجتماعی و با پیروی از سیاست مستقل ملی کشور ما اکنون در صحنه جهانی نیز از حیثیت و احترامی برخوردار است که به حق مایه سربلندی و غرور هر ایرانی است. بدین مناسبت تذکر این نکته را لازم می‌دانم که اشکالات ناشی از بی باکی و بی‌عرضگی و ناشایستگی بعضی دستگاه‌های صنعتی تولید کننده کارخانه‌های برق آبی یا حرارتی موجب ناراحتی و انزجار ما شده است و مسلماً این جریان فراموش نخواهد شد. در بیست و چهارمین سالروز قیام ملی ۲۸ امرداد ملت ایران به خوبی احساس می‌کند که با دستاوردهای پرشکوه و همت و تلاش پیروزمندانه خود نه تنها ارمغانی شایسته جانبازی دلاوران این قیام را نثار روان آنان کرده است، بلکه این ارمغان را از ورای این جانبازان نثار همه پاسداران و دلیران تاریخ کهن ایران زمین ساخته است. برای همه شما زنان و مردان ایرانی پیروزی روزافزون در ادامه حماسه خلل ناپذیر سازندگی ایران نوین آرزو می‌کنم. ...

۲۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ در سالروز رستاخیز ملت ایران نخستین حساب‌های بانکی به نام شاهنشاه آریامهر، علیاحضرت شهبانو، والاحضرت همایون ولیعهد، و والاحضرت‌ها در نخستین شعبه بانک فرهنگیان ایران از سوی امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی گشوده شد. نخستین شعبه بانک فرهنگیان در خیابان ایرانشهر شمالی در آیین باشکوهی با بودن امیر عباس هویدا، دکتر گنجی وزیر آموزش و پرورش و مدیر عامل بانک گشایش یافت.

۳۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ نخستین قرارداد خرید یک کارخانه زباله‌سوز برای شهرهای کناره دریای مازنداران با ایتالیا دستینه شد و بر پایه این قرارداد یک کارخانه زباله‌سوز به گنجایش ۳۰ تن در روز زباله‌های دو شهر چالوس و نوشهر را خواهد سوزاند. بر پایه بررسی‌هایی که در زمینه پاکسازی زیست بوم شهرهای کناره دریای مازندران از سوی دبیرخانه شورای عالی هماهنگی و نظارت بر توسعه مناطق ساحلی دریای خزر انجام یافته است، در شهرهای کم جمعیت به ویژه شهرهایی فاصله دریا و کوه بسیار کم است، بهترین راه پاکسازی زیست بوم برگزیده شده است. این دو کارخانه در نوشهر و چالوس تابستان ۲۵۳۷ شاهنشاهی مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. افزون بر اجرای این پروژه، همه شهرهای شمال یکی پس از دیگری دارای کارخانه زباله‌سوری خواهند شد. خاکستر زباله‌ها را می‌توان با افزودن مواد شیمیایی به کود دیگرگون ساخت و در کشاورزی منطقه از آن بهره‌مند شد.

۳۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ ساختمان نخستین متروی تهران به درازای ۲۷۰۰ متر از هفته آبنده آغاز می‌شود. پیمانکار این پروژه که در مناقصه شرکت راه‌آهن زیرزمینی تهران برنده شد، شرکت « پل سنگ سنندج » نام دارد و پیمانکار آن ایرانی است. نخستین خط مترو از شهستان پهلوی آغاز می‌شود و در راستای خیابان‌های عباس آباد و روزولت ادامه می‌یابد و به سوی مرکز شهر پیش می‌رود. [۱۴]

سفر هشت روزه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به لهستان و چکسلواکی

ادوارد گیرک از شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در فرودگاه ورشو پیشباز می‌کند
شاهنشاه آریامهر با ادوارد گیرک دبیر اول حزب کارگران لهستان گفتگو می‌کنند
شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو دفتر یادبود کارخانه فلزسازی پُزنان را توشیح فرمودند
شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در شهر پُزنان
بازدید شاهنشاه آریامهر از پالایشگاه گدانسک
پیشباز رسمی از شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در فرودگاه پراگ
سخنرانی شاهنشاه آریامهر هنگام دریافت درجه دکترای حقوق از دانشگاه پراگ
سخنرانی علیاحضرت شهبانو هنگام دریافت درجه دکترای فلسفه از دانشگاه پراگ
AgriculturalFacultyZanjan2536.jpg

۳۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پیش از نیمروز با بدرقه رسمی از فرودگاه مهرآباد سفر هشت روزه خود را به لهستان و چکسلواکی آغاز کردند. در این آیین نخست وزیر، رییس مجلس سنا، رییس مجلس شورای ملی، وزیر دربار شاهنشاهی، وزیران و شماری از پایوران کشوری به پسواز اعلیحضرتین آمده بودند. پس از نیمروز هواپیمای اعلیحضرتین در ورشو پایتخت لهستان بر زمین نشست. پرزیدنت « هنریک یابلونسکی » رییس شورای جمهوری مردم لهستان در فرودگاه ورشو از شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پیشباز کرد. از اعلیحضرتین پیشباز رسمی با احترامات نظامی انجام یافت. در آستانه سفر شاهنشاه و شهبانو به لهستان روزنامه‌های ورشو گزارش‌هایی درباره اوضاع اقتصادی و سیاسی ایران به چاپ رساندند. روزنامه «تریبونالودو » ارگان رسمی حزب کارگر متحد لهستان و روزنامه‌های «روبو تنیزا» و « زنیک لودوی » و آژانس خبری « اینتر پرس » و رادیو تلویزیون لهستان گزارش‌های رسایی درباره پیشرفت‌های ایران و پیوندهای دو کشور چاپ کردند و به آگاهی همگان رساندند. از سوی دیگر « چه لینسکی » مدیر کل وزارت تجارت خارجه لهستان نیز در دیداری با هیات رسانه‌های همگانی ایران گفت ایران و لهستان از هر گامی که برای تشنج زدایی و تامین صلح جهانی برداشته شود، پشتیبانی می‌نماید. چه لینسکی سیاست ایران در اقیانوس هند و خلیج پارس را ستود و گفت ایران از دیدگاه اقتصادی یکی از بزرگترین کشورهای آسیا است و گسترش پیوندهای بازرگانی و افزایش میزان مبادلات میان ایران و لهستان برای هر دو کشور بسیار اهمیت دارد.[۱۵]

شاهنشاه آریامهر پس از دیدار با پرزیدنت یابلونسکی در کاخ شورای وزیران لهستان با ادوارد گیرک دبیر اول حزب کارگر متحد لهستان دیدار و گفتگو کردند. شامگاهان از سوی رهبران کشور لهستان میهمانی به افتخار شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در ورشو برگزار شد. بر سر میز شام، نخست ادوارد گیرک دبیر اول کمیته مرکزی حزب کارگر متحد لهستان بیاناتی ابراز داشت و ورود اعلیحضرتین را خوش آمد گفت. پس از بیانات دبیر اول کمیته مرکزی حزب کارگر لهستان شاهنشاه آریامهر در سخنان خود چنین فرمودند:

از جانب شهبانو و خودم و از جانب همراهانم از سخنان محبت آمیزی که حضرت دبیر اول کمیته مرکزی حزب کارگر نسبت به ما و کشورمان ایراد کردند، تشکر می‌کنم. هم چنین مایلم مراتب امتنان خودم را از پذیرایی گرم و صمیمانه‌ای که امروز اهالی پایتخت زیبایی شما از ما به عمل آوردند ابراز دارم. این دومین باری است که خوشوقتی دیدار کشور شما را یافته‌ام و می‌توانم اطمینان دهم که از بازدید قبلی خاطره‌ای بسیار دلپذیرم دارم. یقین دارم در این سفر نیز مانند دیدار گذشته شاهد پیشرفت‌های فراوانی خواهیم بود که در همه رشته‌ها نصیب ملت لهستان شده است. چنین موفقیتی برای ملت شما کاملا طبیعی است زیرا این ملتی است که در طول تاریخ خود همواره بر اثر شهامت نیروی اراده و کوشندگی خویش احترام و ستایش عمومی را به خود جلب کرده است. هم چنان که متذکر شدید، پیوند دوستی دو ملت ایران و لهستان پیوند تازه‌ای نیست بلکه رابطه‌ای است که از نظر تاریخی اندکی بیش از پانصد سال پیش آغاز شده است.[۱۶] ...

۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ در دومین روز سفر رسمی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از ورشو پایتخت لهستان رهسپار شهر « پُزنان » شدند. [۱۷] بیش از هزاران تن از مردم پزنان در فرودگاه این شهر به گرمی ورود اعلیحضرتین را خوش آمد گفتند. فرماندار پزنان ورود اعلیحضرتین را افتخاری برای شهرش خواند. در بازه (فاصله) میان فرودگاه تا مرکز شهر از میدان کوپرنیک مردم به دور خودروی اعلیحضرتین حلقه زدند و دسته گل‌های بسیاری به اعلیحضرتین پیشکش کردند.

شاهنشاه آریامهر در پاسخ به شور و هیجام مردم در میهمانی که از سوی بلندپایگان پزنان برگزار شده بود و پاسخ به خوش آمد رییس شورای فرمانداری پزنان، به زبان شیرین پارسی فرمودند: "در برابر این بنای تاریخی کلید شهر را به من پیشکش کردید، در جواب این هدیه و در جواب ابراز احساسات مردم نجیب شما غیر از این که خود کلید سمبلیک قلب خود را به شما تقدیم کنیم چیزی نداریم. اگر برای چند ساعت بازدید ما از شهر شما و ابراز صمیمیت ملت شما نسبت به ما باعث کاهش تولید امروز شما شده است باید به ما ببخشید.

۲ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی هنگام ورود شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به همراه رییس جمهور لهستان در فرودگاه گدانسک ، آقای فیسبچ دبیر اول حزب این منطقه خوش آمد گفت و چند دختر و پسر پیشاهنگ دسته‌های گل به اعلیحضرتین پیشکش کردند. اعلیحضرتین پس از گذشتن از برابر پیشبازکنندگان سوار خودرو شدند. از فرودگاه تا مرکز شهر مردم گدانسک ایستاده بودند و ابراز شور و شادمانی می‌کردند. در جایی به نام دروازه طلایی « لانگ استریت » اعلیحضرتین از خودرو پیاده شدند و به میان مردم رفتند. اعلیحضرتین و رییس جمهور لهستان به ساحل رودخانه « موت لاوا » رفتند و با یک کشتی از تاسیسات جدید بندر گدانسک و کارگاه‌های کشتی سازی این شهر دیدن فرمودند. کشتی پس گذشتن از رودخانه موت لاوا وارد دریای بالتیک شد و سپس به گدانسک بازگشت. پس از آنکه شاهنشاه و شهبانو ساعتی بر روی رودخانه موت لاوا گردش کردند، شاهنشاه آریامهر از پالایشگاه بزرگ گدانسک بازدید کردند.

بعد از ظهر ۵ شنبه ۳ شهریور ماه آیین باشکوهی در دانشگاه بزرگ ورشو برگزار شد، که در آن آیین درجه دکترای افتخاری این دانشگاه در رشته حقوق به شاهنشاه آریامهر و درجه دکترای افتخاری در رشته فلسفه به علیاحضرت شهبانو تقدیم شد. دانشگاه بزرگ ورشو در سال ۱۸۱۷ تأسیس شد و دارای سابقه ۳۰۰ ساله است. این دانشگاه در حال حاضر دارای ۳۰ دانشکده می‌باشد که بیش از ۲۰ هزار دانشجو سرگرم تحصیل هستند. آقای بیرزانک رئیس دانشکده حقوق دانشگاه ورشو طی سخنانی اظهار داشت:

دانشگاه ورشو مفتخر است که به سیاستمدار برجسته عصر حاضر اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر دکترای افتخاری که عالی‌ترین درجه علمی این مؤسسه فرهنگی لهستان است تقدیم نماید و این بزرگترین افتخاری است که نصیب دانشگاه ورشو می‌شود. ... در پرتو رهبری‌های معظم له دولت ایران تمام منابع طبیعی کشور را زیر نظرات خود درآورد سود حاصله را در راه توسعه صنایع، اقتصاد و رفاه اجتماعی به کار گرفته است. اعلیحضرت همایونی دو کتاب زیر عناوین «مأموریت برای وطنم» و «انقلاب سفید» نوشته‌اند که به چندین زبان خارجی ترجمه شده و شهرت جهانی دارد. شاهنشاه طی نوشته‌هایشان تجربیات و نتیجه گیری‌های سیاست ملی و بین‌المللی خویش را بازگو کرده‌اند. شاهنشاه ایران فعالیت بارور و سازنده‌ای انجام داده‌اند که پاره‌ای از آن‌ها انعکاس جهانی داشته و حالت قانون بین‌المللی به خود گرفته است.

آنگاه در آیین ویژه‌ای که به زبان لاتین انجام یافت، درجه دکترای افتخاری در رشته حقوق بین‌الملل به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم شد. در این هنگام رهبر عالیقدر ایران در سخنرانی خود فرمودند: [۱۸]

آقای رئیس دانشگاه، استادان محترم، خانم‌ها و آقایان. از اینکه امروز به دریافت عنوان دکترای افتخاری از دانشگاه بزرگ شما نائل می‌شوم، بسیار خوشوقت و مفتخرم. من نیل به این مقام عالی علمی را در عین آنکه برای شخص خودم مایه مباهات می‌دانم، درود محبت آمیزی از جانب جامعه علمی لهستان به کشور و ملت خویش و انعکاس تازه‌ای از رابطه کهن معنوی و فرهنگی دو کشور می‌شمارم. رابطه‌ای که اینک چند قرن از آن آغاز آن می‌گذرد و از حسن تصادف نخستین سنگ بنای آن در یک دانشگاه دیگر لهستانی نهاده شده است. بطوری که می‌دانیم، دانشگاه معروف کراکوی، از بدو تأسیس خود در بیش از شش قرن پیش، تدریس آثار ابن سینا و رازی دانشمندان و پزشکان نامی ایران را در برنامه کار خود قرار داده و درست پانصد سال پیش بود که ترجمه کتاب قانون ابن سینا همراه با تفسیر جامعی از مطالب آن توسط دانشمند برجسته لهستانی «یلونک» از طرف آن دانشگاه انتشار یافت. ...

سخنان شاهنشاه آریامهر در میان هلهله پرشور باشندگان در این آیین باشکوه پایان یافت و سپس رییس مرکز مطالعات خاورشناسی دانشگاه ورشو سخنانی ایراد کرد. پس از سخنان رییس مرکز مطالعات خاورشناسی دانشگاه ورشو در آیینی مانند درجه دکترای افتخاری این دانشگاه در رشته فلسفه به پیشگاه علیاحضرت شهبانوی ایران تقدیم شد. علیاحضرت شهبانو در سخنرانی خود چنین ابراز داشتند:[۱۹]

جناب رییس دانشگاه - برای من باعث افتخار و خوشحالی است که دانشگاه شما عنوان دکترای افتخاری را به من داده است. این عنوان تنها برای شخص من نیست و من آن را به عنوان افتخاری برای فرهنگ کشورم می‌دانم. در این موقعیت باشکوه از هر زمان دیگر بهتر است که به پدیده تاریخی لهستان، تصویری که این کشور از خود در جهان نشان داده و به ویژه فرهنگ آن که نمایانگر لهستان برای ما ایرانیان است اشاره کنم. ...

۴ شهریور ماه ۲۵۳۶ در دور پایانی گفتگوهای شاهنشاه آریامهر و ادوارد گیرک دبیر اول کمیته مرکزی حزب کارگر متحد لهستان، پیوندهای کنونی ایران و لهستان به ویژه مسایل افتصادی و امکانات گسترش بیشتر آن را مورد بررسی گرفت. رهبران دو کشور هم چنین درباره مسایل بین المللی تبادل دیدگاه نمودند و اعلامیه مشترکی همزمان در تهران و ورشو به چاپ رسید.

۴ شهریور ماه ۲۵۳۶ از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران میهمانی باشکوهی در ورشو به افتخار ادوارد گیرک دبیر اول کمیته مرکزی حزب متحد کارگران لهستان و همسرشان و یابلونسکی رییس شورای دولتی جمهوری لهستان و همسرشان در کاخ « بیلانو » برگزار شد. در این میهنانی شاهنشاه آریامهر در سخنانی فرمودند:[۲۰]

شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ساعاتی پس از نیمروز در میان پسواز رسمی رهبران و پایوران لهستان از شهر ورشو به سوی پایتخت چکسلواکی پرواز کردند. این بازدید رسمی پنج روزه به فراخوان گوستاو هوزاک رییس جمهوری چکسلواکی از اعلیحضرتین انجام یافت. هواپیمای اعلیحضرتین با اسکورت چند فروند جنگنده خلق چکسلواکی از مرزهای کشور تا پراک در ساعت ۱۱ در فرودگاه بین المللی « روزاین » در پراک بر زمین نشست. در این هنگام رییس جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی و بانو « هوزاکوا » تا پای پلکان برای پیشباز اعلیحضرتین جلو رفتند. رهبران دو کشور به گرامی دست یکدیگر را فشردند و سپس در فرودگاه تشریفات رسمی اجرا شد.

نخستین دور گفتگوی رهبران ایران و چکسلواکی از پس ورود به قصر پراگ آغاز شد و شاهنشاه آریامهر و رییس جمهور چکسلواکی پانزده دقیقه خصوصی با یکدیگر گفتگو کردند. از سوی حضرت رئیس جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی و بانو، میهمانی شامی به افتخار شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در قصر پراگ برگزار شد. پیش از میهمانی شام از سوی رئیس جمهوری چکسلواکی عالی‌ترین نشان کشور چکسلواکی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو تقدیم شد و متقابلاً شاهنشاه آریامهر نیز یکی از عالی‌ترین نشان‌های ایران را به حضرت رئیس جمهوری چکسلواکی پیشکش کردند. در این میهمانی افزون بر همراهان شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو، بلندپایگان چکسلواکی و فرنشینان (رؤسای) هیئت‌های سیاسی مقیم پراگ با بانوانشان افتخار حضور داشتند. حضرت رئیس جمهوری چکسلواکی در سخنانی تشریف فرمایی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو را به کشور چکسلواکی خوش آمد گفتند و سخنانی ابراز داشتند.[۲۱]

پس از بیانات حضرت رئیس جمهوری چکسلواکی، شاهنشاه آریامهر در پاسخ از محبت و پیشباز گرم مردم و پایوران چکسلواکی سپاسگزاری کردند. سپس شاهنشاه نقش تاریخ نگار برجسته چکسلواکی به نام «واتسلاو پراشک» که درباره مادها و پارت‌ها پژوهش‌های ارزنده‌ای کرده بود، ستایش فرمودند. سپس نقش مهندسان و پزشکان و تکنسین‌های چکسلواکی را در ایجاد صنایع متنوع ایران یادآوری کردند.

دانشگاه بزرگ پراگ در روز ۵ شهریور ماه درجه دکترای افتخاری در رشته حقوق به شاهنشاه آریامهر و درجه دکترای افتخاری در رشته فلسفه را به علیاحضرت شهبانو تقدیم کرد. در مراسمی که به همین مناسبت در دانشگاه پراگ برگزار شد، حضرت رئیس جمهوری چکسلواکی و مقامات طراز اول سیاسی و دانشگاهی پراگ حضور داشتند. ابتدا رییس دانشکده حقوق دانشگاه پراگ ضمن تجلیل از مقام شاهنشاه آریامهر مطالبی ایراد کرد و سپس شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو سخنانی ایراد کردند. شاهنشاه آریامهر فرمودند:[۲۲]

آقای رئیس دانشگاه، استادان و حضار محترم - برای من مایه کمال خوشوقتی و مباهات است که از دانشگاه بزرگ شما دکترای افتخاری دریافت می‌دارم. این دانشگاهی است که در طول بیش از ششصد سال عمر خود همواره یک کانون فعال علمی و فرهنگی بوده و نسل‌های فراوانی را در هر دوره با بالاترین درجات دانش بشری آشنا کرده است. در همین مدت نه تنها شهرت و حیثیت علمی این دانشگاه جنبه جهانی یافته، بلکه در صفحات تاریخ آن مفاخر پر شکوه دیگری نیز نقش بسته است که قیام دلیرانه دانشجویان آن در برابر اشغالگران نازی، از عالی‌ترین نمونه‌های آن است. از نظر ما دانشگاه پراگ دارای یک امتیاز خاص دیگر نیز هست و آن سهم این دانشگاه در مطالعات مربوط به فرهنگ ایران است که کشور شما از قرن گذشته یکی از مهمترین مراکز آن بوده است. ...

علیاحضرت شهبانو نیز به هنگام دریافت دکترای افتخاری از دانشگاه پراگ، سخنرانی ایراد فرمودند:[۲۳]

جناب آقای رئیس - امروز برای من افتخار بزرگی است که دانشگاه پراگ عنوان دکترای افتخاری را نصیب من می‌سازد. من اطمینان دارم که این نشان برجسته تنها به شخص من اختصاص ندارد، بلکه افتخاری نیز برای فرهنگ کشورم می‌باشد. افتخاری ارزشمند از یکی از مراکز کهن فرهنگ و علوم اروپا. دانشگاه کهن شما که سایه‌های مردان مشهوری مانند ژان هوس که مردی روشن بین و دلباخته حقیقت مانند متفکرین ما بوده بر آن پرتو افکنده است، در جریان تاریخ و در زمان حال یکی از مراکز فعال زندگی روشنفکرانه چکسلواکی که شهرت آن از مرزها فراتر رفته است می‌باشد.

شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در چهارمین روز از دومین سفر رسمی‌شان به چکسلواکی، میهمان مردم شهر براتیسلاو پایتخت جمهوری اسلاوکی بودند. برنامه اعلیحضرتین در براتیسلاوا بازدید از شهر و سپس دیدار از یک مزرعه تعاون روستایی است. اعلیحضرتین امشب به پراگ بازمی‌گردند و فردا صبح با بدرقه رسمی کشور چکسلواکی را ترک می‌گویند.

۷ شهریور ماه سالروز قیام ملت اسلواکی علیه رژیم نازی بود. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به همراه حضرت رئیس جمهوری چکسلواکی و بانو به یک قصر قدیمی در براتیسلاوا تشریف فرما شدند. در یکی از تالارهای این قصر نخست وزیر و دبیر اول حزب کمونیست جمهوری اسلواکی تشریف فرمایی اعلیحضرتین به این جمهوری را خوش آمد گفتپس از آن، شاهنشاه آریامهر در پاسخ سخنان ایشان فرمودند:[۲۴]

میل دارم قبل از هر چیز تشکرات خودم و شهبانو را از بابت پذیرایی گرم و صمیمانه شما ابراز دارم. این گرمی درست بازتاب احساسات دیرینه ملت ما نسبت به ملت شما است ولی باید تذکر دهم که این دوستی امروزه در عین حال بر پایه تقویت روزافزون روابط اقتصادی و فرهنگی ما متکی است و من یقین دارم که این روابط روز به روز بیشتر توسعه خواهد یافت.

سفر رسمی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به چکسلواکی در روز هشتم شهریور ماه پایان یافت و اعلیحضرتین در میان آیین باشکوه پسواز رسمی پراگ را ترک فرمودند. در فرودگاه پراگ مراسم مشایعت رسمی انجام یافت. حضرت رئیس جمهوری چکسلواکی و بانو هوزاکوا میهمانان عالیقدر خویش را تا پای پلکان هواپیما مشایعت کردند و رهبران دو کشور یکبار دیگر دست یکدیگر را به گرمی فشردند. در این لحظه با شکوه که ۲۱ تیر توپ به علامت احترام نسبت به اعلیحضرتین شلیک می‌شد، اعلیحضرتین از دو جوان پیشاهنگ دسته گل‌های زیبایی دریافت داشتند. در واقع مردم چکسلواکی با این کار دوباره در نهایت صمیمیت و شکوه با اهدای این دسته گل‌ها بی شائبه‌ترین احترامات خود را نسبت به شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ابراز داشتند.

نخست وزیر جمشید آموزگار جا انداز برنامه به اصطلاح حقوق بشر جیمی کارتر

جمشید آموزگار
ولیعهد ایران ریاست عالیه ورزش ایران
باریابی سفیر عمان برای دادن استوارنامه خود به پیشگاه شاهنشاه
والاحضرت ولیعهد جایزه برندگان جشنواره فیلمسازان جوانان آسیا و اقیانوسیه را می‌دهند
خانواده شاهنشاهی ایران

۳ شهریور ماه ۲۵۳۶ مجلس شورای ملی در جلسه فوق‌العاده روز پنجشنبه سوم شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی پس از گفتمان در برنامه دولت و شنیدن بیانات دکتر جمشید آموزگار نخست‌وزیر با ۱۸۸ رأی (به اتفاق آرا) به دولت دکتر جمشید آموزگار ابراز اعتماد نمود. [۲۵]

۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ شرکت ملی نفت ایران به آگاهی رساند که صادرات نفت خام از جزیره خارک از سوی شرکت ملی نفت ایران و کمپانی‌های بازرگانی هموند کنسرسیوم به ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه رسید.

۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ والاحضرت همایون ولیعهد سرپرستی و ریاست عالیه سازمان ورزش ایران را به عهده گرفتند. سازمان تربیت بدنی ایران که در سال ۲۵۳۰ شاهنشاهی برابر با ۱۳۵۰ تازی خورشیدی بنیاد شده بود،[۲۶] منحل گردید و سازمان ورزش ایران با سرپرستی و ریاست عالیه والاحضرت همایون ولیعهد جایگزین آن شد. [۲۷] قانون انحلال سازمان تربیت بدنی ایران و واگذاری وظایف آن در این روز از مجلس سنا و مجلس شورای ملی گذشت.

۸ شهریور ماه ۲۵۳۶ والاحضرت همایون ولیعهد رضا پهلوی ریاست عالیه ورزش ایران حشمت مهاجرانی مربی تیم ملی فوتبال را در کاخ نوشهر پذیرفتند. در این باریابی گزارش بازی‌های تیم ملی فوتبال ایران در هنگ کنگ و کره از سوی مربی تیم ایران به آگاهی همایونی رسید. والاحضرت همایون ولیعهد پس از آگاهی از چگونگی بازی تیم و چیدمان آن خرسندی خود را ابراز داشتند و آسیب گاه‌های (نقاط ضعف) تیم را به حشمت مهاجرانی یادآور شدند و فرمودند که امیدوار هستند تیم ملی ایران در سطح بهتر و با بازی درخشانتر در صحنه مسابقه‌های جهانی ظاهر شود و بر خلاف سال ۲۵۳۳ - ۲۵۳۲ یک بازی بسیار عالی که ملت ایران انتظار نتایج آن را دارد در استرالیا ارائه دهد. والاحضرت ولیعهد یادآور شدند که انضباط و رفتار شایسته یکایک افراد تیم در درجه اول اهمیت دارد. بنابراین باید همه آنها ضمن ارائه بازی خوب و همکاری کامل نمایانگر نام نیک کشورشان ایران عزیز باشند. حضور ایران در جام جهانی آرژانتین از جهت ورزش کشور ما دارای اهمیت زیادی است به خصوص برای تعدادی از بازیکنان با کوشش و فداکاری و کسب موفقیت در این زمینه برای خود یک افتخار جاودانه کسب کند. در یک مسابقه فوتبال کار گروهی و همکاری بین اعضای تیم، مقدم بر نتیجه بازی است، و همگی باید هدفشان این باشد که یک بازی خوب ارائه دهند و مطمئنا در یک بازی خوب نتیجه دلخواه حاصل خواهد شد.

در پایان والاحضرت ولیعهد با آرزوی موفقیت برای تیم ملی فوتبال فرمودند: "از خدای بزرگ خواستارم که همیشه پشت و پناه ورزشکاران و قهرمانان وطن عزیز باشد.

۹ شهریور ماه ۲۵۳۶ میان مدرسه عالی شمیران و دانشکده پرورش انسان دانشگاه سیراکیوز برای برنامه فوق لیسانس و دکترا در زمینه‌های آموزش پیش از دبستان و مشاوره و راهنمایی خانواده قرارداد پنج ساله‌ای دستینه شد. بر پایه این قرارداد میان مدرسه عالی شمیران و دانشگاه سیراکیوز، استاد و دانشجو و مواد و وسایل آموزشی و پژوهشی رد و بدل می‌شوند.

۹ شهریور ماه ۲۵۳۶ به آگاهی رسید که پروژه‌های ساختمان‌های پذیرایی جهانگردی درکلاردشت و پهن تر نمودن جاده ورودی کلاردشت از مرزن آباد آغاز شده است. کلاردشت یکی از زیباترین جاهای ایران است و در آینده آمادگی پذیرش بیش از صدها هزار مسافر را خواهد داشت. برنامه‌های دیگری اجرای آن به شورای عالی هماهنگی و نظارت بر توسعه مناطق ساحلی دریای خزر پیشنهاد شده است که دربرگیرنده بهره برداری از زمین‌های ساحلی کنار بلوار میان بابلسر و دریاکنار می‌باشد.

۱۰ شهریور ماه ۲۵۳۶ منوچهر نیکپور ریاست بانک سپه نخستین بانک ایرانی به آگاهی رساند که بنیاد فرهنگی بانک سپه تاسیس شده است. این بنیاد ناسودبر است و از سوی هیات امنا اداره می‌شود، هزینه تحصیلات عالیه فرزندان کارکنان بانک را در دبیرستان ممتاز باشند، در رشته علوم بانکی در دانشگاه‌های بزرگ جهان می‌پردازد

۱۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ والاحضرت همایون ولیعهد رضا پهلوی جایزه‌های پنجمین جشنواره فیلم‌سازان جوان آسیا و اقیانوسیه را در آیین باشکوهی در باغ ارم شیراز به برندگان جشنواره دادند. ساعت ۱۶ و سی دقیقه والاحضرت همایون ولیعهد وارد باغ ارم شدند و از سوی رضا قطبی مدیر عامل سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران و هوشنگ کاوسی مدیر جشنواره فیلم‌سازان جوان آسیا و اقیانوسیه پیشباز شدند. نخست والاحضرت از سه فیلم کوتاه جشنواره به نام‌های « قصه دیو و پیرزن » و « علامت سوال » ساخته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و « بچه‌های وحشی » ساخته هنگ کنگ دیدن کردند. آنگاه والاحضرت به پهنه باغ ارم رفتند، در این هنگام مدیر جشنواره گزارشی درباره جشنواره به آگاهی همایونی رساند. سپس کامران شیردل از پیشگاه والاحضرت ولیعهد درخواست کرد که جایزه برندگان را به آنان بدهند. جایزه‌ها، جایزه طلایی فریدون رهنما، دیپلم افتخاری در بخش فیلم‌های حرفه‌ای و فیلم‌های آماتور و جایزه نقره سازمان رادیو و تلویزیون ملی ایران با پانصد دلار برای فیلم‌های آماتور به برندگان داده شد، آنگاه والاحضرت همایون ولیعهد با چند تن از برندگان در زمینه فیلم سازی به گفتگو پرداختند. ساعت ۱۸ و سی دقیقه ولیعهد ایران رهسپار فرودگاه شیراز شدند و به تهران بازگشتند.

۱۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ رییس انجمن دوستی جمهوری خلق چین با کشورهای خارجی « وانگ بین نان » در راس یک هیات بلندپایه چینی وارد تهران شد و با عبدالرضا انصاری مدیر عامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی دیدار و گفتگو کرد. این هیات هم چنین به ری آرامگاه رضا شاه بزرگ رفت و تاج گل باشکوهی بر آرامگاه پدر ایران نوین نهاد و احترام به جای آورد، سپس این هیات از مرکز پزشکی رضا شاه کبیر بازدید نمود.

۱۲ شهریور ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو از برنامه‌های نوین بخش شنیداری و دیداری مجموعه شهیاد آریامهر دیدن کردند. علیاحضرت شهبانو از سالن نمایش دیداری و شنیداری بازدید کردند که دارای ۱۵ تلویزیون مدار بسته و نمایانگر نقشه ایران، آب‌های شاخاب پارس (خلیج فارس) و دریای مازندران است و بر روی آن مرکزهای تاریخی و مهم ایران برجسته دیده می‌شوند. علیاحضرت شهبانو سپس از برنامه ایران دیروز از برنامه «ایران شکوه زندگی » که سومین برنامه بخش دیداری و شنیداری است دیدن کردند. در پایان علیاحضرت شهبانو در ساختن مرکزی برای آموزش و تربیت نیروی انسانی نمایشگاه‌ها و مرکزهای هنری دستورهایی دادند. آنگاه شهبانو فرمودند این مرکز آموزشی که در آغاز از تجربه کارشناسان خارجی بهره خواهد گرفت اما در آینده کشورمان را در زمینه برپایی موزه‌ها و نمایشگاه‌ها از کارشناسان خارجی بی نیاز می‌سازد. علیاحضرت شهبانو بر پایه آمار سه میلیون بازدید کننده از مجموعه شهیاد آریامهر فرمودند که این نشانه‌ای از علاقه و گرایش مردم به تاریخ و فرهنگ کشور می‌باشد. مجموعه شهیاد آریامهر دربرگیرنده بخش‌های دیداری و شنیداری ، موزه باستان شناسی و موزه ششم بهمن است.

۱۲ شهریور ماه ۲۵۳۶ از چهار کارخانه شیر پاستوریزه در شیراز، اسپهان، تبریز و مشهد تا آبان ماه ۲۵۳۶ بهره‌برداری می‌شود. هفت کارخانه شیر دیگر آذر ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی آماده بهره برداری خواهد شد. هدف از ساختن ۱۱ کارخانه نوین شیر پاستوریزه، فراهم ساختن شیر برای تغذیه رایگان دانش آموزان مدرسه‌های سراسر کشور است. این کارخانه‌ها نیز بخشی از شیر مورد نیاز مردم شهرها را فراهم خواهند ساخت. گنجایش کارخانه‌ها با توجه به جمعیت منطقه، میان ۷۵ تا ۱۵۰ تُن شیر در روز است. سرمایه گزاری نخستین این کارخانه‌های شیر با هنبازی (مشارکت) بانک توسعه صنعتی و معدنی ایران و بانک توسعه کشاورزی ایران بوده است و بیش از ۲۰۰۰ میلیون می‌باشد.

ShahanshahAryamehrOrderAmordad2536.jpg
علیاحضرت در بازگشت از کنگره پزشکی رامسر
BankMelli50thAnniversary2536.jpg
امین‌اله حسین آهنگساز ایرانی سمفونی آریا را به شهبانو پیشکش می‌کند

۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ به دستور اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر واژه « امرداد » به جای « مرداد » در نامه‌ها و نوشتارها باید به کار گرفته شود. شاهنشاه آریامهر مقرر فرمودند که بر پایه فرهنگ‌های زبان پارسی و گاهنامه ایرانی ماه پنجم سال امرداد نامیده می‌شود و به کار بردن واژه «مرداد » درست نیست. امر شاهانه از سوی دفتر مخصوص شاهنشاهی به جمشید آموزگار نخست وزیر داده شد و آموزگار به وزیران کابینه ابلاغ کرد.

۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ پرزیدنت پاناما در تلگرامی به شاهنشاه آریامهر پشتیبانی پیوسته شاهنشاه آریامهر و دولت و ملت ایران را از کوشش‌های ملت پاناما در دستینه نمودن قرارداد پاناما ستود:

احتراما به استحضار اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر می‌رساند که روز هفتم سپتامبر ماه اینجانب به نام جمهوری پاناما قرارداد کانال پاناما را به اتفاق جیمی کارتر پرزیدنت آمریکا دستینه خواهیم نمود و ملت پاناما سپاس خود را به مناسبت پشتیبانی مداوم و پایدار دولت و ملت ایران از کوششی که دولت و ملت پاناما برای نیل به هدف عادلانه خود نموده‌اند، تقدیم می‌دارد ... با اطمینان به روابط دوستانه و همکاری موجود که دو ملت و دولت ما را بهم نزدیک نموده و با توجه به اهمیت شایانی که این قرارداد برای حمایت از صلح و امنیت بین المللی دارد این جانب یک رونوشت از متن رسمی آن را پس از امضا به پیشگاه آن اعلیحضرت تقدیم خواهد نمود. از فرصت استفاده نموده احترامات شایان خود را تقدیم می‌دارد.

۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر تلگرامی در پاسخ پرزیدنت پاناما فرستادند:

تلگرام آن حضرت را که در آن اطلاع داده‌اند، قرارداد کانال پاناما هفتم سپتامبر به امضا خواهد رسید، دریافت داشتم. این قرارداد از یک اعتبار جهانی برخوردار بوده و دارای اهمیت تاریخی به سزایی است. به مناسبت این موفقیت تبریکات صمیمانه همراه با بهترین آرزوهای خویش را برای تندرستی شخص آن حضرت و رفاه و پیشرفت ملت پاناما ابراز می‌دارم.

۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ در نشست هیات امنای دانشگاه پهلوی بنیاد دانشکده‌های پزشکی و تربیت دبیر در جهرم و دو دانشکده حقوق و علوم تربیتی و دوره دکترا در چهار رشته مهندسی: مخابرات، الکترونیک، مهندسی مکانیک و میکروبیولوژی و بیوشیمی پیشنهاد و تصویب شد.

۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ والاحضرت شاهدخت فاطمه پهلوی ریاست عالیه هیات امنای موسسه گیاه شناسی ایران از باغ گیاه شناسی آریامهر بازدید کردند. اسکندر فیروز و محمد باقر چایچی رییس موسسه به والاحضرت خوش آمد گفتند و آنگاه از بخش‌های گوناگون پژوهش‌های علمی و گیاهی، سیستم‌های گوناگون و به ویژه پروژه‌های پوشش فضای سبز و شهرک مسکونی کارکنان مس سرچشمه که موسسه گیاه شناسی رایزنی آن را به گردن دارد بازدید شد. به امر علیاحضرت شهبانو پروژه کشت و پرورش گیاه‌های زینتی در شمال و جنوب ایران به موسسه گیاه شناسی ایران واسپرده شد. موسسه برای شناسایی گیاهان بومی ایران به دانش پژوهان به تازگی دو پوشینه (جلد) ژورنال گیاه شناسی و یک کتاب لاله‌ها و زنبق‌های ایران و خانواده‌های نزدیک به این دو گیاه را چاپ تموده است.

۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ معمر قذافی در کمپ‌های آموزشی لیبی، تروریست‌های چپگرای ایران بر باد ده هموندان کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در خارج از کشور تروریست‌های چیگرا را آموزش می‌دهد و پول در اختیار آنان می‌گذارد.[۲۸] وال استریت جورنال در مقاله رسایی نوشت که قذافی پول‌های کلان به تروریست‌های چپگرا می‌پردازد و در آینده نیروهای مسلح نیز در اختبار این گروه‌ها قرار م دهد. قذافی هم چنین دانشجویان لیبیایی را از کشورهای انگلستان و آمریکا فراخوانده است و به آنها آموزش‌های نظامی و جنگ‌های چریکی می‌دهد.

۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر به مناسبت سالروز پیکار جهانی با بیسوادی پیامی فرستادند.[۲۹]

۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر از پرزیدنت تیتو رییس جمهور یوگسلاوی در فرودگاه مهرآباد پیشباز کردند. رهبران ایران و یوگسلاوی سپس در کوشک شاهنشاهی در فرودگاه درباره پیوندهای دو کشور و دیگر مسایل مورد علاقه به گفتگو نشستند. در این دیدار پرزیدنت تیتو درباره دستاوردهای گفتگوهای خود با رهبران شوروی، چین و جمهوری خلق کره با شاهنشاه گفتگو نمودند. پرزیدنت تیتو که از بازدید کشورهای شوروی، کره شمالی و چین به یوگسلاوی بازمی‌گشتند، چند ساعتی برای دیدار و گفتگو با شاهنشاه آریامهر در فرودگاه مهرآباد فرود آمدند.

۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ سالروز پیکار جهانی با بی سوادی در آیین باشکوهی در تالار مرکزی یونسکو در پاریس با بودن والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه کمیته پیکار جهانی با بیسوادی برگزار شد. هنگام ورود والاحضرت مسیو فوبک قائم مقام مدیر کل یونسکو، حمید رهنما سفیر شاهنشاه آریامهر و رییس هیات نمایندگی ثابت ایران در یونسکو، هیات داوران جایزه محمدرضا پهلوی و گروهی از مدیران بلند پایه یونسکو به پیشباز والاحضرت آمدند. در تالار مرکزی قائم مقام مدیر کل یونسکو در سخنانی به والاحضرت شاهدخت اشرف خوش آمد گفت و گفت: [۳۰]

... من در این جا به ویژه لازم می‌دانم به نمایندگی از سوی مدیر کل یونسکو و همه کشورهای هموند از والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی و هیات داوران « جایزه محمدرضا پهلوی جایزه جهانی پیکار با بیسوادی » که همیشه با فداکاری و ایمان از هیچ گونه کوششی در این زمینه فروگزار نکرده‌اند سپاسگزاری کنم. وی سپس کوشش‌های ایران را در مبارزه با بی سوادی که به امر و ابتکار شاهنشاه ایران انجام گرفته است ستایش نمود و افزود من اکنون به عنوان نماینده یونسکو وجدان بشری همه ملت‌های جهان را می‌خوانم و از آنها می‌خواهم هدف‌ها و روش‌های خود را در مبارزه با بیسوادی مشخص نمایند و در این راه بسیج شوند.

آنگاه والاحضرت اشرف پهلوی فرمودند:

امسال برای نخستین بار پس از ایجاد این جایزه یعنی ده سال پیش تاکنون هیات داورانی که ریاست آن را بر عهده دارم نتوانست برندگان جایزه را تعیین کند. ... دلیل اصلی آن است که با بررسی وضع داوطلبان بر ما آشکار شد که از کنگره جهانی یونسکو که زیر رهبری عالیه برادر ارجمندم شاهنشاه ایران در سال ۱۹۶۵ در تهران برگزار گردید تاکنون شمار بی سوادان جهان به نسبت خطرناک و هشدار دهنده‌ای افزایش یافته است. ....

پس از سخنان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی، رودولفو بارون کوسترو هموند هیات داوران « جایزه محمدرضا پهلوی » از سوی این هیات از ابتکار شاهانه شاهنشاه آریامهر برای ویژه ساختن این جایزه برای زمان نامحدود سپاسگزاری کرد و سازمان‌هایی که نشان افتخار جایزه محمدرضا پهلوی را از دست والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی دریافت کردند نامبرد: سازمان آموزش پایه‌ای در منطقه دورافتاده کانادا برای کوشش‌های پیگیر در باسوادکردن کارگران مهاجر و اهالی بومی کانادا، پروژه نمونه مبارزه با بیسوادی ریسارالدا در کلمبیا و ...

۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ از سوی جمشید آموزگار نخست وزیر، محمد یگانه وزیر مشاور و سرپرست سازمان برنامه و بودجه برای پُست وزیر مسئول و نماینده ایران در کنفرانس وزیران اوپک برگزیده شد. بزرگترین و نزدیک‌ترین ماموریت یگانه شرکت در کنفرانس جنجالی کاراکاس در آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی می‌باشد که درباره بهای نفت برای سال ۱۹۷۸ میلادی تصمیم پایانی باید گرفته شود.

۱۹ شهریور ماه ۲۵۳۶ با پیام علیاحضرت شهبانو بیست و ششمین کنگره پزشکی ایران در رامسر گشوده شد.[۳۱]

... شرکت گروهی از پزشکان و پژوهشگران و کارشناسان در این کنگره علمی و بهداشتی روشنگر اهمیتی است که به مقابله با اختلالات متابولیک برای حفظ و حراست نیروی انسانی در جوامع پیشرفته امروز داده می‌شود. امیدوارم با تبادل نظرهای این کنگره سهل‌ترین و مؤثرترین راه‌های تشخیص و درمان و پیشگیری از بیماری‌های مذکور ارائه گردد و توصیه‌هایی که به صورت قطعنامه اعلام می‌گردد بتواند راهنمای مسئولین امر و پزشکان و بیماران در پیشبرد مقصود باشد.

۲۰ شهریور ماه ۲۵۳۶ آغاز پنجاهمین سال بنیاد نهادن بانک ملی ایران . روز بیستم شهریور ماه سال ۲۴۸۷ شاهنشاهی (برابر با ۱۳۰۶) از سوی راد مرد بزرگ تاریخ اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ در تهران گشایش یافت و نخستین حساب جاری بانک ملی ایران به نام نامی رضا شاه بزرگ گشوده شد. شمار بانک‌های ملی که در پایان نخستین سال ۱۶ واحد بود و در آغاز انقلاب شاه و ملت به ۲۵۶ رسید و در پایان تیر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی به ۱۷۰۰ بانک رسیده است.

۲۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر در آخرین فرمایشات خود درباره زمین و مسکن فرمودند: شهر بالاخره تا چه حد می‌تواند وسعت پیدا کند؟ خدمات را چطور بدهیم؟ آب، برق، آسفالت و حمل و نقل را چطور تأمین کنیم؟ اما اگر این مشکلات را در برابر مشکلاتی که طرح‌های جامع به وجود می‌آورد قرار بدهیم و مقایسه بکنیم، نتیجه می‌گیریم که محدوده‌ها اقلاً در بعضی موارد، مشکلات بیشتری بوجود می‌آورند. به همین جهت گفتیم که فعلاً این کار را در تهران بکنند. اما مسئله، به هر حال مسئله کمبود مسکن است و باید کارهای دیگری هم کرد. فرامینی را در این زمینه به دولت داده‌ام. دولت با زمین‌های ملی شده و زمین‌هایی که در دست دارد باید در بورس زمین وارد بشود و قیمت‌ها را بشکند، البته قیمت‌های مصنوعی را، طبیعی نیست که قیمت زمین تا این حد بالا رفته باشد. برنامه تأمین مسکن باید جدی تر گرفته شود. اگر مردم خودشان خانه سازی کردند، چه بهتر. اگر نکردند دولت باید بکند. دولت باید زمین‌های خودش را با شرایط خیلی آسان به شرکت‌هایی که حقیقتاً دنبال خانه سازی هستند واگذار کند تا اینکه خانه به حد کافی داشته باشیم. این وضع اخیر نباید تکرار شود که در خارج محدوده تهران «استاد بنا» شبی ۵۰۰ تومان و کارگر عادی شبی ۲۰۰ تومان بگیرد. سال‌ها است که می‌گویم، خودتان را اسیر مقررات خشک و خالی نکنید. البته بی بند و بار هم نباشیم و ضوابط و مقرراتی را رعایت کنیم اما این قدر هم تشخیص داشته باشیم که اسیر نشویم.

۲۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ امین اله حسین به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافت. علیاحضرت شهبانو «امین الله حسین» آهنگساز ایرانی را به همراهی همسرش در کاخ سعدآباد پذیرفتند. در این باریابی آهنگساز ایرانی که سال‌ها است در خارج از کشور زندگی می‌کند، نسخه دستنویس «سمفونی آریا» را به علیاحضرت شهبانو پیشکش کرد. «سمفونی آریا» در سال ۲۵۳۱ شاهنشاهی برابر با ۱۹۷۲ میلادی نوشته شد و تاکنون چندین بار در فرانسه نواخته شده است.

سوءقصد تروریست‌های کنفدراسیون دانشجویان به جان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی

PrincessAshrafPahlaviAssassinationAttempt.jpg
RezaPahlaviTechnicalVocationalEductionalCenter2536.jpg
جمشید آمورگار، هویدا وزیر دربار، خلعتبری وزیر خارجه، پهلبد وزیر فرهنگ و هنر و انصاری وزیر اقتصاد در پیشگاه شاهنشاه آریامهر
قهرمانان پیروز ناشنوای ایران در پیشگاه شهبانو
ShahbanouParkJamshidiyeh2536.jpg

۲۲ شهریور ماه ۲۵۳۶ سه تن از تروریست‌های کنفدراسیون به جان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در جنوب فرانسه سوءقصد کردند.[۳۲] همراهان درباره آنچه رخ داد چنین گفتند: هنگام بازگشت به اقامتگاه در فاصله میان پالم بیچ و آنتیب که این هر دو در فاصله اندکی از کان و نیس قرار گرفته‌اند ناگهان یک اتومبیل پژوی آبی رنگ راه را بر اتومبیل ما بست. در این هنگام دو مرد مسلح بیرون جستند که هر دو تپانچه‌های بزرگی که شبیه کلت بود به دست داشتند، شتابان در کنار راست اتومبیل قرار گرفتند و آغاز به تیراندازی کردند. نخستین تیر از شیشه سمت راست خودرو به درون آمد و به خانم خواجه نوری که پشت راننده نشسته بود خورد و چون به طرف پایین خم شدند تیرهای بعدی از بالای سرشان گذشت. در این فاصله که بیش از چند ثانیه طول نکشیده بود راننده که مجروح شده بود فریاد کوتاهی کشید ولی خونسردی خود را از کف نداد و اتومبیل حامل ما را به اتومبیل مهاجمین کوبید و آن را به کنار زد و به سرعت به طرف «ژوئن له‌پن» راه افتاد. در این هنگام مهاجمان که چیزی شبیه روبان به صورت بسته بودند از پشت چند گلوله به طرف اتومبیل ما شلیک کردند. وقتی به اقامتگاه رسیدیم والاحضرت متوجه درگذشت خانم فروغ خواجه شدند. در برابر اقامتگاه راننده وظیفه رسانیدن خانم خواجه نوری را به بیمارستان بر عهده گرفت. وی اضافه کرد: ما هیچ محافظ و هیچ اسلحه‌ای نداشتیم و به همین جهت بعد از قفل کردن درها از بیم اینکه مبادا تروریست‌ها همدستانی نیز داشته باشند به جستجو در منزل پرداختیم و در این فاصله از یکی از همراهان خواستیم که به پلیس خبر دهد. ده دقیقه بعد مأموران پلیس در برابر ساختمان حاضر بودند.

۲۳ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه ساعت ۱۵ وارد دانشگاه پدافند ملی شدند، هنگام تشریف فرمایی شاهنشاه دسته موزک سلام شاهنشاهی را نواخت. سپس فرمانده دانشگاه پدافند ملی گزارش رسایی به آگاهی همایونی رساند. آنگاه شاهنشاه آریامهر از افسران کادر و دانشجویان دانشگاه پدافند ملی سان دیدند. شاهنشاه آریامهر سپس از برنامه رساگرداندن مدارک آموزش و مسافرت خارج از کشور و آماده شدن افسران دانش‌آموخته در سمینارهای مربوطه را دیدن فرمودند. شاهنشاه آریامهر آنگاه به سالن سخنرانی دانشگاه رفتند، در این جا فرمانده دانشگاه پدافند ملی گزارش آموزشی دانشگاه را به آگاهی همایونی رساند. شاهنشاه آریامهر پس از شنیدن گزارش فرمانده دانشگاه فرمودند:[۳۳]

پایان تحصیل دانشجویان دوره نهم دانشکده پدافند ملی را تبریک می‌گویم. در گزارش فرمانده دانشگاه نکته‌ای بود که ما سال گذشته خاطرنشان کرده بودیم. این دانشگاه اضافه بر کارهای عادی خود، جنگ‌های میهنی مطالبه کند. امروز از هر موقعی بیشتر می‌بینیم که از یک طرف متأسفانه خطر جنگ در دنیا کمتر نشده و از طرف دیگر با کمال تأسف بر اثر ضعف سازمان ملل متحد، پیش آمدها مثل اینکه حتی با آهنگ سریع‌تری وقوع می‌یابد. ... امروز مطابق آخرین گزارشاتی که به من رسیده است مثل اینکه درآمد سرانه ایران به ۲۲۲۰ دلار رسیده است و ما باید حساب کنیم که مشابه این درآمد در یک مملکت پیشرفته اروپایی چه نوع مصارفی دارد، مشابه این درآمد چقدر گوشت می‌خورد، چقدر قند می‌خورد، چقدر چیزهای دیگر. هنوز می‌توانیم بگوییم با کمال تأسف که هنوز ایرانی که متهم شده به اسراف گوشت زیادی می‌خورد، لباس زیادی می‌پوشد و غیره و غیره. ... تنها چیزی که این کار را ممکن می‌سازد این است که تولید سرانه هر فرد ایرانی مساوی باشد با پیشرفته‌ترین ممالک دنیا، اگر بخواهد از همان سطح زندگی برخوردار باشد. تمام این‌ها مربوط می‌شود به همه ملت. به شما می‌گویند دانشگاه پدافند ملی معنی و اسم این دانشگاه درست بازگو کننده مطالبی است که شما باید فرا بگیرید. شما روز اول سربازی تان به آن سوگند خورده‌اید و مسلماً تا آخرین نفس تان به آن پایبند هستید. ... می‌گویند درآمد سرانه ملی. امروز حساب‌هایی که می‌کنند روی یک فرد، یک طبقه، روی یک سلیقه به خصوصی نیست. امروز هر حسابی که می‌کنند حساب جمع مملکت است و خوشبخت مملکت ایران است که اینطور در بین ما اتحاد ملی برقرار است و خوشبختانه اصول رستاخیز ما و تشکیلات سیاسی که بر این اصل بنا نهاده شده چه سه اصل اساسی آن و چه ۱۹ ماده انقلاب تمام نمایانگر و معرف همین اتحاد ملی و اینکه تمام حساب‌های ما بر اساس عموم ملت ایران قرار گرفته است. ... جواب میهن پرست این است که اگر با دست و با چوب و حتی با ناخن هم باشد من از خانه- کاشانه، ناموس و احترام خودم دفاع خواهم کرد. بالاخره آخر سر مرگ است، پس بهتر است مرگ با افتخار باشد تا با ننگ... و چه بسا که یک چنین تصمیمی منتج به نتایج خوبی باشد. این درست استدلالی است که من کردم در موقع حمله به سمت آذربایجان. استدلال این بود که در این کار ممکن است مرگ باشد ولی حتماً با افتخار، درغیر این صورت یک سال بعد طرف به ما حمله خواهد کرد و ما شکست خواهیم کرد. منتهی با افتضاح و با ننگ. در راه دفاع از میهن هیچوقت تردید نباید به خود داد ولو اینکه مرگ حتمی باشد. کسی که مُرد، با افتخار خواهد مُرد و بسا مرگ او باعث این خواهد شد که بچه او، نوه او و او بماند. کما اینکه ما در تاریخ به کرات یک چنین پیش آمدهایی را دیده‌ایم. امیدوارم دوره جدید با تکمیل معلومات خود به فرا گرفتن فنون و علوم کافی بپردازد و تعداد بیشتری افسران طراز اول به ارتش شاهنشاهی ایران تحویل بدهد.

۲۳ شهریور ماه ۲۵۳۶ هیات رییسه فدراسیون ناشنوایان و چهل تن از قهرمانان ناشنوا که در سیزدهمین دوره مسابقه‌های جهانی ناشنوایان شرکت جسته بودند به پیشگاه علیاحضرت شهبانو در کاخ سعدآباد باریافتند. در آغاز این باریابی جواد کلهر رییس فدراسیون ورزش‌های ناشنوایان ایران در گزارشی گفت:

در پی صدور اوامر علیاحضرت شهبانو مبنی بر شرکت ورزشکاران ناشنوای ایران در سیزدهمین دوره بازی‌های جهانی ناشنوایان چهل تن از ورزشکاران ناشنوا در رشته‌های کشتی آزاد و فرنگی، والیبال و واترپولو به «بخارست» برای بازی‌ها فرستاده شدند و در بین ۳۴ کشور شرکت کننده مقام سوم را به دست آوردند. قهرمانان ناشنوای ایران توانستند با دست یافتن به هفت مدال طلا، یک مدال نقره و ۱۵۰ امتیاز در رشته کشتی آزاد مقام نخست را از آنِ خود کنند و در رشته کشتی فرنگی نیز با دریافت یک مدال طلا، دو نقره و دو برنز و ۳۴٬۵ امتیاز مقام دوم را به دست آورند. در رشته والیبال در نخستین بازی بر تیم ژاپن پیروز شدند و در دوره نهایی بدون بازی با شوروی مقام دوم را به دست آوردند. ... ایران موفق شد با ۴۳ رأی میزبانی بازی‌های سال ۱۹۸۱ را به عهده گیرد و این بازی‌ها در تهران انجام خواهد شد. همچنین به ابتکار ایران، کنفدراسیون ورزش‌های ناشنوایان آسیا و اقیانوسیه تشکیل شد.

در این باریابی از پیشگاه علیاحضرت شهبانو درخواست شد که والاحضرت همایون ولایتعهد ریاست عالیه کمیته تشکیلاتی بازی‌های ناشنوایان را که در تهران برگزار می‌شود، بپذیرند. علیاحضرت شهبانو پس از ابراز مهربانی به هیئت رئیسه و قهرمانان ناشنوا از اینکه این قهرمانان توانسته‌اند با امکانات موجود در سیزدهمین دوره بازی‌های جهانی ناشنوایان مقام سوم را به دست آورند ابراز خشنودی و امیدواری کردند که قهرمانان ناشنوا با برخورداری از امکانات بیشتر به موفقیت‌های بیشتری دست یابند و ورزشکاران ناشنوای دختر نیز در مسابقه‌ها شرکت جویند. در این باریابی که یک ساعت به درازا کشید، دکتر نهاوندی رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو نیز افتخار بودن را داشت.

۲۳ شهریور ماه ۲۵۳۶ والاحضرت همایون ولیعهد در دهمین سالگرد صدور فرمان تشکیل خانه‌های فرهنگ روستایی پیامی فرستادند:

خواهران و برادران عزیز روستایی
آغاز دهمین سال فعالیت خانه‌های فرهنگ روستایی را به یکایک شما تبریک می‌گویم و خوشوقتم که در این فرصت می‌توانیم از خدمات و فعالیت‌های این مراکز فرهنگی و روستایی طی ۹ سال اخیر با احساس رضایت و خشنودی یاد کنیم. طی یک سال گذشته تعداد خانه‌های فرهنگ روستایی باز هم افزایش یافت و به ۱۰۳۰ خانه بالغ شد. فعالیت‌های گوناگون خانه‌ها در زمینه تشکیل مراکز اسناد و آمار پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی، دوره‌های آموزشی در رشته‌های مختلف تعاونی، هنری و فنی و برپایی مسابقه‌های متعدد ورزشی، انتشار نشریات مختلف و روزنامه‌های دیواری و تلویزیونی و تشکیل کلاس‌های پیکار با بیسوادی، برگزاری آیین‌های ملی و ترتیب سخنرانی‌های علمی و اجتماعی نیز در این یک سال گسترش یافت. به این ترتیب خانه‌های فرهنگ روستایی که به نوبه خود از پدیده‌های ویژه و استثنایی انقلاب رهایی بخش و بزرگ شاه و ملت هستند تاکنون نقش انقلابی و بارز خود را در تحکیم بنیان‌های فرهنگی و آموزشی جامعه روستانشین میهن ما به خوبی نشان داده‌اند اما همان گونه که انقلاب ایران، هرگز پویایی و تداوم سازنده خود را از دست نداده و نمی‌دهد، خانه‌های فرهنگ روستایی نیز باید ابعاد خدمات و فعالیت‌های خویش را مانند گذشته روز به روز گسترش دهند و به ویژه بکوشند خصلت مردمی خود و نقشی را که در جلب مشارکت و خودیاری مردم روستاها می‌توانند داشته باشند بیش از پیش تقویت کنند. این مراکز ملی و فرهنگی و روستایی حقا باید پایگاه‌های حزبی و میهنی توده‌های روستانشین ایران باشند و در تحقق هدف‌های اقتصادی و اجتماعی مهمی که برای آینده روستاهای میهن خود داریم نقشی اساسی ایفا کنند و به ویژه با توجه به هدف‌های عالی حزب رستاخیز ملت ایران یعنی نیرومندتر ساختن حس مسئولیت و تقویت روح مشارکت و بالابردن سطح دانش اجتماعی و آگاهی‌های سیاسی روستانشینان وظایف خویش را به بهترین و کاملترین شکل ممکن انجام دهند. برای خواهران و برادران عضو خانه‌های فرهنگ روستایی و برای وزارت کشاورزی و عموم سازمان‌ها و افرادی که در اجرای این برنامه مهم و سازنده ملی شرکت و همکاری دارند، آرزوی موفقیت می‌کنم.

۲۴ شهریور ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو از کارهای ساختمانی پارک جمشیدیه در دامنه کوه‌های البرز در کنار « کولک چال » دیدن فرمودند.[۳۴] هزینه پارک سازی از دفتر مخصوص علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران می‌شود. پارک جمشیدیه در هفتاد هزار متر مربع ساخته می‌شود. این پارک که به زودی ساختمان تاسیسات تفریحی آن به پایان خواهد رسید در اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی گشایش خواهد یافت. علیاحضرت شهبانو پارک جمشیدیه را به مردم تهران پیشکش کردند. در پارک جمشیدیه به طبیعت گرایی و نگاهبانی از زیست بوم بسیار ارج نهاده شده است و با به کار بردن سنگ‌های رودخانه کنار پارک، پارک سازی کوهستانی بسیار طبیعی انجام یافته است. آب پارک که از چشمه سارهای بلندی‌های دُور و بَر سرچشمه می‌گیرد بدون هرز رفتن دوباره برای پارک از پایین به بالا پمپاژ می‌شود. در پارک استخر، سالن اجتماعات و کتابخانه، آمفی تاتر در هوای آزاد با صندلی‌های بتنی پیش ساخته جاسازی شده درون کوه، کافه تریا، گردایه بازی بچه‌ها چون خیمه شب بازی، غارهای طبیعی، قفس پرندگان، مجموعه تندیس‌ها، سرسره بازی و دیگر بازی‌های کوهستانی ساخته شده است. بخش شمالی پارک به کولک چال می‌رسد. هوشنگ نهاوندی رییس دفتر مخصوص شهبانو، جواد شهرستانی شهردار پایتخت، فرمانده گارد جاویدان و چند تن از مدیران دفتر مخصوص در رکاب علیاحضرت شهبانو بودند.

۲۵ شهریور ماه ۲۵۳۶ ششمین دوره مسابقه‌های « فوتبال جام ولیعهد » در رضاییه آغاز شد. در این بازی‌ها ۲۴ تیم شرکت دارند. این نمایشگاه برای سیزده روز تا نهم مهر ماه در جای همیشگی نمایشگاه‌ها برای دیدار همگان گشایش یافت.

آغاز سی و هفتمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

ShahanshahAryamehr37thYearsofReign1.jpg

۲۵ شهریور ماه ۲۵۳۶ سی و هفتمین سال شاهنشاهی پر افتخار اعلیحضرت همایون محمدرضت شاه پهلوی آریامهر آغاز می‌شود. سی و شش سال رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر ایران را کشوری آزاد و پیشرو با آینده‌ای نویدبخش به جهانیان شناسانده است. بدین روی، آغاز شاهنشاهی پهلوی دوم از دیدگاه‌های تاریخی و اجتماعی و در یک ارزیابی همه سویه، چرخشگاهی در انجام یافتن اندیشه‌های ملی و آرمان‌های ایرانی به شمار آورد.

۲۵ شهریور ماه ۲۵۳۶ تیم اکروجت تاج طلایی نیروی هوایی شاهنشاهی ایران بزرگترین نمایش هوایی را در فرودگاه شیراز برگزار کرد. اهالی شیراز از ساعت ۷ بامداد گروه گروه روانه فرودگاه شدند. خلبانان به ۱۸ فرم نمایش دادند: گلبرگ شش فروندی - تک پر شمار یک با دو پرواز روبروی هم - لبه شمشیر - گذر از روبروی چایگاه با چرخ‌های پایین و چراغ‌های روشن - غلت مثلت - گردش ۳۶۰ درجه - دایره عمودی - غلت نیزه - غلت در چهار مرحله و ... . تاکنون تیم اکروجت تاج طلایی در مرکز هشت استان نمایش داده است و قرار است در ده شهر نیز نمایش هوایی برگزار کند.

بازدید علیاحضرت شهبانو از استان کهکیلویه بویر احمد و فرمانداری نورآباد ممسنی ۲۸ - ۲۶ شهریور ماه

تمبریادبود نهمین کنفرانس الکترونیک آسیایی شهریور ۲۵۳۶

۲۶ شهریور ماه ۲۵۳۶ سفر دو روزه علیاحضرت شهبانو به استان کهکیلویه بویر احمد و فرمانداری نورآباد ممسنی با ورود علیاحضرت شهبانو به یاسوج آغاز شد. استان کهگیلویه و بویراحمد سرزمینی که از روز ۶ دی ۲۵۳۵ شاهنشاهی استان نامیده می‌شود. علیاحضرت شهبانو پیش از نیمروز از تهران به شیراز پرواز کردند و سپس با هلیکوپتر در فرودگاه یاسوج فرود آمدند. در درازای این دو روز علیاحضرت شهبانو از بسیاری از مرکزهای بهداشتی و درمانی، رفاهی و آموزشی بازدید نمودند. در این سفر نخست وزیر، وزیر آموزش و پرورش و سرپرست وزارت علوم راه و ترابری و کشور و هیاتی از استادان دانشگاه علیاحضرت شهبانو را همراهی می‌کنند. [۳۵] سفر شهبانو به به یاسوج مرکز استان وارد شدند. علیاحضرت شهبانو پس از ورود به یاسوج بیمارستان ۷۵ تختخوابی شیر خورشید سرخ ایران را گشودند. به آگاهی شهبانو رسید که کادر بیمارستان یاسوج با همکاری پزشکان و پرستاران دانش آموخته دانشگاه پهلوی کامل است. شهبانو آنگاه از سازمان‌های عمران شهری و از کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بازدید کردند. سپس از درمانگاه اورژانس کودکان و اردوگاه دانش آموزان عشایری دیدن فرمودند. تا سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی بیش از دویست مدرسه عشایری با پنج هزار دانش آموز در منطقه ساخته شده بود.

سپس علیاحضرت شهبانو برای دیدن خانه فرهنگ روستایی رهسپار تل خسرو شدند و از مهد کودک و نمایشگاه صنایع دستی دیدن کردند. نخستین سفر شهبانو فرح پهلوی به این استان به نیمه سال‌های چهل بازمی‌گردد که گام‌های نخستین پیشرفت و نوسازی پایان یافته بود. چهره شهر دیگرگون شده بود و ۹۶٪ کودکان به مدرسه می‌رفتند. علیاحضرت شهبانو سپس از راه یاسوج به سوی نورآباد ممسنی پرواز کردند. از سوی دفتر مخصوص شهبانو، برنامه ویژه‌ای برای گردآوری نامه‌های مردم برپا شده بود و در ساختمان استانداری مردم عرایض خود را به دفتر شهبانو می‌دادند. در این زمان، شهرستان نورآباد (فارس) بیش از سی هزار نوآموز و بیش از هشت هزار دانش آموز داشت. علیاحضرت شهبانو در روز یکشنبه ۲۷ شهریور پس از خوردن ناهار در فرمانداری نورآباد ممسنی، در نشستی که با نخست وزیر و وزیر راه و رییس دانشگاه پهلوی شیراز برگزار شد، کمبودها و نارسایی‌های منطقه بررسی فرمودند. در درازای این سال‌ها ۱۸ درمانگاه روستایی و خانه بهداشت، ۵ درمانگاه شهری، یک درمانگاه و اورژانس کودکان و بیمارستان شیر و خورشید و سه مرکز بهداشت ساخته شده بود. هم چنین ۱۴ خانه فرهنگ روستایی و ۲۱۸ کلاس پیکار با بیسوادی و ۸۶۳ دبستان و دبیرستان و آموزشگاه‌های گوناگون حرفه‌ای و غیر حرفه‌ای در استان کهکیلویه وجود داشت.

۲۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ در آیینی که به مناسبت بزرگداشت سالروز صادر شدن فرمان تشکیل انجمن ملی خانه‌های فرهنگ روستایی در میدان محمد رضا شاه اسپهان برگزار شد، پیکره شاهنشاه آریامهر گلباران گردید. در این آیین یکی از کشاورزان هموند خانه‌های فرهنگ روستایی سخن گفت و سپس رییس اداره خانه‌های فرهنگ روستایی استان اسپهان چنین ابراز داشت: در این استان نیز همزمان با سایر استان‌ها اقدامات لازم در جهت تشکیل و توسعه خانه‌های فرهنگ روستایی انجام شده و هم اکنون بیش از ۴۴ خانه فرهنگ روستایی و ۳۸ مهد کودک فعالیت دارند. از دیگر اقدامات خانه‌های فرهنگ روستایی تکمیل کلاس‌های خانه داری دربرگیرنده رشته‌های خیاطی، آشپزی، بهداشت و تنطیم خانواده و کلاس‌های مهد کودک است. در اجرای برنامه تعلمیات حرفه‌ای روستاییان افراد واجد شرایط برای گذراندن دوره‌های حرفه‌ای چهار ساله به مراکز آموزش کشاورزی و هنرستان‌های صنایع روستایی معرفی می‌شوند. ... چون با سواد بودن جامعه روستایی در پیشرفت همه شئون جامعه اثرات فراوان خواهد داشت یکی از فعالیت‌های ثمربخش دیگری که با همکاری کمیته ملی پیکار با بیسوادی استان اسپهان به خانه‌های فرهنگ روستایی محول شده تشکیل کلاس‌های در خانه‌های فرهنگ روستایی می‌باشد که در این برنامه ۱۰۸ روستایار دختر و پسر همکاری دارند.

۲۸ شهریور ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پنجمین و بزرگترین نمایشگاه بین المللی تهران با بیش از ۴۳ کشور از پنج قاره جهان و با با شرکت ۳۰۰ واحد تولیدی، بازرگانی و خدماتی ایران از بخش دولتی و خصوصی گشایش یافت. اعلیحضرتین ساعت ۱۰ بامداد وارد نمایشگاه شدند. شاهپور غلامرضا پهلوی، دکتر جمشید آموزگار نخست وزیر، رؤسای مجلسین و چند تن از وزیران از اعلیحضرتین پیشباز کردند. همزمان با گشایش پنجمین نمایشگاه بین‌المللی تهران، علیاحضرت شهبانو ریاست عالیه سازمان بین‌المللی نمایشگاه‌های ایران پیامی به این مناسبت فرستادند. در پیام علیاحضرت شهبانو به موقع محکم اقتصادی و صنعتی ایران که ممالک دیگر را تشویق می‌کند برای عرضه کالاهای خود در نمایشگاه‌های کشورمان بر یکدیگر پیشی بگیرند، اشاره شده و برای نمایشگاه کنونی آرزوی توفیق گردیده است.

پس از ورود شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به جایگاه ویژه کاظم خسرو شاهی وزیر بازرگانی در گزارشی به آگاهی همایونی رساند: ... شاهنشاها، در پنجمین نمایشگاه بین‌المللی تهران که نمایشگاهی پویا از نقطه نظر دستیابی به جنبه‌های کیفی توسعه تجارت و همکاری‌های بین‌المللی محسوب می‌شود، ۴۳ کشور شرکت دارند و همراه با ایران آخرین تولیدات صنعتی و جدیدترین روش‌های ارائه خدمات بازرگانی را عرضه نموده‌اند. استقبال کشورهای صنعتی جهان برای شرکت در این نمایشگاه، نشان دهنده ارزش و اعتباری است که ایران در پناه ثبات سیاسی در زمینه اقتصادی بدان دست یافته و نمایشگر اهمیت نقش این قبیل نمایشگاه‌ها در توسعه روابط بازرگانی و همکاری‌های بین‌المللی از طریق نمایش پیشرفت‌های صنعتی کشورها و برخورد نظرات و دیدهای شرکت کنندگان می‌باشد. اعلیحضرتین پس از افتتاح نمایشگاه از چند غرفه بازدید فرمودند. در مراسم گشایش چند تن از وزیران و گروهی از مقامات عالیرتبه و جمعی از مدیران و صاحبان صنایع و شخصیت‌های بخش خصوصی شرکت داشتند.

کشورهای یوگسلاوی، شیلی و گابُن و نپال برای نخستین بار در نمایشگاه بین المللی تهران شرکت کردند و فرآورده‌های کشاورزی و تولیدهای صنعتی خود را در نمایشگاه به تماشا گذاشت. این نمایشگاه از امروز تا نهم مهر ماه برای بازدید همگان دایر خواهد بود.

۲۸ شهریور ماه ۲۵۳۶ نخستین همایش مدیران عامل بنیاد نیکوکاری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی ۲۸ تا ۳۰ شهریور ماه در تهران برای بررسی کنش‌های بنیاد در دستیابی به راه‌هایی برای زودتر رسیدن به آرمان‌ها و مسایل منطقه‌ای بنیاد برگزار شد. در روز ۲۸ شهریور ماه مدیران عامل بنیاد در آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه بزرگ بنیانگزار ایران نوین گِرد آمدند و تاج گل با شکوهی بر آرامگاه رضا شاه بزرگ سردار بزرگ تاریخ ایران نهادند. بنیاد نیکوکاری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی دو بیمارستان بزرگ و مدرن هر یک با ۲۵۰ تخت ، و نیز چهار درمانگاه در تهران و ۲۳ مرکز درمانی در سایر شهرستان‌ها با استانداردهای بین المللی دارد که با ورزیده‌ترین تیم پزشکی و کادر فنی و مدرن‌ترین دستگاه‌ها و ابزار کار اداره می‌شود. همه این مرکزهای پزشکی شبانه روز باز است و به درمان کودکان بیمار و تهی دست این سرزمین می‌پردازد. افزون بر خدمات درمانی در زمینه آموزش نیز کوشش‌های ارزنده‌ای انجام یافته است و هر سال بیش از پنجاه رزیدنت در بیمارستان‌های این بنیاد دوره تخصصی بیماری‌های کودکان را می‌گذرانند. افزون بر مدرسه عالی پرستاری شمس پهلوی و آموزشگاه بهیاری والاگهر شهرآزاد که هر کدام ۱۵۰ دانشجو و دانش آموز را آموزش می‌دهند. از دیگر موسسه‌های وابسته به بنیاد انستیتو پژوهشی بهداشت و بیماری‌های کودکان، و مرکز حمایت مسمومین و کنترل سموم باید نامبرد.

همزمان با برگزاری نخستین همایش مدیران عامل بنیاد نیکوکاری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی، والاحضرت خبرنگاران را در کاخ مهرشهر پذیرفتند و به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ دارند. والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی درباره بنیاد نیکوکاری فرمودند: ... ما باید درمانگاه‌های خود را تبدیل به بیمارستان کنیم و در تمام نقاط ایران، حتی در روستاها نیز درمانگاه‌هایی دایر نماییم و خدمات درمانی بنیاد را تا آن جا گسترش دهیم که تمام مردم ایران و بخصوص کودکان از بهترین و مجهزترین امکانات درمانی برخوردار شوند....

۲۹ شهریور ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران آیین پایان دوره‌های دوم فرماندهی و ستاد عالی مقدماتی و دوره نهم آموزشگاه افسری ژاندارمی کشور شاهنشاهی در تهران برگزار شد و شاهنشاه آریامهر پایان نامه‌های افسران فارغ‌التحصیل دوره دوم فرماندهی و ستاد عالی مقدماتی و همچنین جایزه‌های رتبه‌های یکم دوره‌های عالی مقدماتی و افسری را به آنان دادند. تیمسار سرلشگر منوچهر یاسان فرمانده آموزشگاه افسری ژاندارمری در گزارشی به آگاهی همایونی رسانید: مرکز افسری ژاندارمری در اجرای فرامین مطاع مبارک همایونی با تجدید نظر در برنامه‌های آموزشی مدت آموزش دوره عالی را ۲۵۲ و دوره مقدماتی ۱۷۰ ساعت افزایش داده و خطوط اصلی برنامه‌های آموزشی سال تحصیلی ۳۶-۲۵۳۵ شاهنشاهی را پی ریزی و به مرحله اجرا درآورده است. ۱- بررسی و تشریح جنگ‌های میهنی در طول تاریخ شاهنشاهی ۲- بالا بردن کیفیت علمی و تخصصی دوره‌ها به ویژه آموزش‌های عملی مربوط به آن‌ها و چند مورد مهم دیگر.

شاهنشاه آریامهر پس از دادن جایزه‌ها در جایگاه ویژه بیاناتی برای دانش‌آموختگان ایراد فرمودند:

موفقیت طی دوره‌های تحصیلی امسال را به فارغ‌التحصیلان امروز تبریک می‌گویم. مطالب اساسی در سال پیش گفته شده است. وظایف شما روشن فقط تأیید و تکرار و اصرار در تعالیم که خود شما باید بگیرید و تعالیمی که به زیردستان مستقیم خود باید بدهید و تعالیمی که باید به نیروهای پایدار مملکت بدهید برای آماده بودن یک روزی است که امیدواریم هیچوقت پیش نیاید. یک روزی که میهن به شما و فداکاری شما به علم شما و تخصص شما احتیاج داشته باشد. امیدوار هستم که در تمام مراحل آینده سربازی خود و زندگی خود در راه میهن موفق باشید.

شاهنشاه آریامهر آنگاه از بخش‌های مختلف مدیریت آموزشی و مرکز بررسی مدارک و تمرین پاسگاه فرماندهی مازیار بازدید فرمودند و از عملیات تکواندو - جودو- کانگ فو و عملیات عبور از موانع که به وسیله افسران دوره مقدماتی و دانشجویان فارغ‌التحصیل اجرا شد، دیدن فرمودند و در ساعت ۱۶ پادگان ونک را ترک فرمودند.

۲۹ شهریور ماه ۲۵۳۶ زمین چمن فوتبال سعدآباد میهماندار بازی دوستانه میان تیم‌های فوتبال « رضا پهلوی » و تیم فوتبال « خانه فرهنگ روستایی بومِهِن » بود. این مسابقه در زمان قانونی ۳ بر ۳ مساوی بود که ۲ گل از ۳ گل را والاحضرت ولیعهد در دروازه تیم بومهن جای دادند. در پایان یک پنالتی را نیز والاحضرت به دروازه تیم بومهن شوت کردند. تیم فوتبال رضا پهلوی برنده این دیدار دوستانه شد.

۳۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران آیین پایان سی‌امین دوره دانشگده فرماندهی و ستاد در این دانشکده برگزار شد و شاهنشاه آریامهر گواهینامه‌ها و نشان‌های دانشجویان رتبه اول و دوم و سوم را به سینه آنان آویختند. برای دوره سی و یکم در اجرای اوامر اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران کنکور ورودی از میان برداشته شد و فرماندهان و رییس‌های یگان‌ها و اداره‌های ارتش شاهنشاهی می‌بایستی که زبده‌ترین و جسورترین افسران خود را که در اداره و هدایت یگان، شایستگی و توانایی خود را به اثبات رسانده و دارای پیشینه درخشان باشند، برای ورود به دانشکده فرماندهی و ستاد کاندید نمایند. تیمسار سرلشکر حمید جهانبانی فرمانده دانشکده فرماندهی و ستاد گزارشی رسا به آگاهی همایونی رسانید و یادآور شد که در این دوره از کشورهای دوست پاکستان، هند و مصر چهار افسر و دانشجو در کنار افسران ایرانی شرکت داشتند. آنگاه شاهنشاه آریامهر بیاناتی ایراد کردند. [۳۶]

...اکنون نزدیک به اکثریت سربازان ایران باسواد هستند، موقعی که مبارزه با بیسوادی در مملکت ما خاتمه پیدا کند تمام سربازان ایران با سواد خواهند بود. شاید خیلی از سربازان ایران فارغ التحصیل دبیرستان‌ها باشند. این از لحاظ عنصر فردی و انسانی فرماندهی شما بر یک چنین قبیل افرادی خواهد بود. مشاغل دیگر در زیر دست شما چه یگان‌هایی خواهد بود. متشکل از چه نوع سلاح‌هایی است. می‌توانید مطمئن باشید که از پیشرفته‌ترین سلاح‌های غیر هسته‌ای جهان خواهد بود. این لیاقت و شایستگی زیادی می‌خواهد که انسان هم فرماندهی به افراد به آن سطحی که ذکر کردیم باشد و هم بتواند از پیچیده‌ترین سلاح‌های موجود استفاده بکند و آنها را احیانا در میدان رزم هدایت کند. ...

۳۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ با پیام شاهنشاه آریامهر نهمین کنفرانس الکترونیک آسیایی با شرکت نمایندگان دوازده کشور هموند و دیگر کشورهای وابسته در سالن مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت و بهداشت کار وزارت کار و امور اجتماعی گشایش یافت. [۳۷] پیام شاهنشاه از سوی امیر عباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی در سالن مرکز تحققات و بهداشت کار وزارت کار و امور اجتماعی خوانده شد. این کنفرانس با هنبازی (شرکت) نمایندگان دوازده کشور هموند و دیگر کشورهای وابسته برگزار شد. در کنفرانس الکترونیک آسیایی کشورهای استرالیا، اندونزی، هند، عراق، ژاپن، جمهوری کره، مالزی، فیلیپین، سریلانکا، تایلند و ایران هموندان اصلی این اتحادیه و نمایندگان شماری از کشورهای وابسته به اتحادیه و سازمان‌های بین المللی شرکت دارند. آرمان از برگزاری این کنفرانس رد و بدل کردن اطلاعات فنی پیشرفت‌های مخابراتی و تولیدات صنعتی و پیشبرد آموزش فنی در رشته‌های الکترونیک و مخابرات در کشورهای افریقا و اقیانوسیه است.

۳۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر پس از پایان آیین دانشکده فرماندهی و ستاد به دبیرستان نظام رفتند. هنگام ورود شاهنشاه آریامهر سرهنگ شهردار رییس دبیرستان نظام گزارش نظامی به آگاهی همایونی رساند. سپس شاهنشاه آریامهر از بخش‌های دبیرستان بازدید کردند.

۱ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر برای آغاز سال تحصیلی ۲۵۳۷ - ۲۵۳۶ شاهنشاهی به نوآموزان، دانش آموزان، آموزگاران، دبیران، هنرآموزان و سرپرست‌های آموزشی پیام فرستادند.[۳۸]

شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در دانشگاه تهران ۱ مهر ماه

شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در آیین سال تحصیلی نوین دانشگاه تهران

۱ مهر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران، مراسم آغاز چهل و چهارمین سال تحصیلی دانشگاه تهران در تالار فردوسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزار شد.[۳۹] به هنگام ورود اعلیحضرتین به پهنه دانشگاه، دکتر قاسم معتمدی رئیس دانشگاه تهران به همراه همسر خود خوش‌آمد گفتند و آموزگار نخست وزیر، شریف امامی رئیس مجلس سنا، ریاضی رئیس مجلس شورای ملی، دکتر اقبال، امیر عباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی، دکتر گنجی وزیر آموزش و پرورش و سرپرست وزارت علوم و آموزش عالی، دکتر شیخالاسلام زاده وزیر بهداری و بهزیستی، داریوش همایون وزیر اطلاعات و جهانگردی، دکتر نهاوندی رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت، تیمسار ارتشبد ازهاری رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، تیمسار سپهبد هاشمی نژاد ژنرال آجودان شاهنشاه آریامهر و شماری دیگر از بلندپایگان مملکتی از اعلیحضرتین پیشباز کردند و دو دانش آموخته ممتاز دسته گلهایی پیشکش نمودند. اعلیحضرتین از برابر صف پایوران و ورزشکاران و هنرمندان دانشگاه تهران گذشتند و در ورودی دانشکده ادبیات، کادر جدید دانشگاه به پیشگاه اعلیحضرتین شناسانده شدند. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو با چند تن از دانشجویان و کادر آموزشی و همچنین کادر جدید به گفتگو پرداختند و دفتر یادبود دانشکده را توشیح و نمودارهای تغییرات و دگرگونی‌های دانشگاه را تماشا فرمودند. آنگاه اعلیحضرتین جامه استادی بر تن نمودند و در میان ابراز احساسات باشندگان و دانشگاهیان وارد تالار فردوسی شدند. سرود شاهنشاهی و سرود دانشگاه تهران نواخته شد و دکتر قاسم معتمدی رئیس دانشگاه تهران در گزارش خود چنین گفت:

نزول اجلال موکب شکوهمند اعلیحضرتین به دانشگاه تهران، برای رونق بخشیدن به مراسم آغاز هر سال آموزشی و بذل عنایات شاهانه نسبت به استادان، دانش آموختگان و خدمتگزاران این دانشگاه افتخار بزرگ و درخشانی است که به یقین در صدر افتخارات دانشگاه تهران، در تاریخ آموزش عالی ایران عصر شکوفای پهلوی ثبت خواهد شد و جان نثار وظیفه دارد که ضمن عرض خیر مقدم و گرامی داشت برکات قدوم مبارک، از جانب خود و قاطبه دانشگاهیان سپاسگوی این موهبت عظیم بوده و با حُسن استفاده از این موقعیت شادی آفرین هفته آغاز سی و هفتمین سال سلطنت پر خیر و برکت را به پیشگاه مبارک تهنیت عرض کرده و اظهار امیدواری نماید که این آغاز فرخنده، بهیاری پروردگار توانا، سر فصل زرینی برای ترقی و تعالی باز هم بیشتر مملکت و افزایش سربلندیهای ملت عزیز ایران در جهان باشد. ... در سال تحصیلی جدید که در فضای فکری، سیاسی و اجتماعی رستاخیر ملت ایران آغاز می‌شود، خدمتگزاران دانشگاه تهران وقوف کامل دارند که این محیط بزرگ علمی و پژوهشی باید در زیر چتر وحدت ملی، یک محیط کاملاً ملی و ایرانی و کانون تفکر و تصمیم درباره تربیت کارشناسان و مدیران متخصص برای جامعه و ملتی باشد که توانسته است در پرتو پیوند استوار و ناگسستنی خود با شاه، با رهبر دلسوز و دوراندیش ملت و مملکت، به اینهمه مواهب منطق‌های جهانی دست یافته و شکوه و عظمت باستانی خود را در اندک زمانی تجدید نماید.

در این هنگام چهار دانشجو به نمایندگی دانش آموختگان و دانشجویان دانشگاه تهران سخنرانی کردند و آنگاه شاهنشاه آریامهر مدال‌های دانش آموختگان رتبه اول دانشگاه تهران در سال گذشته را به آنها دادند. اعلیحضرتین به هنگام ترک دانشکده ادبیات با دانش آموختگان رتبه اول عکس گرفتند و با نمایندگان دانشجویان گفتگو کردند و دستوراتی درباره خواسته آنان صادر نمودند.

شاهنشاه آریامهر در جشن آغاز سال تحصیلی دانشگاه تهران هنگام گذشتن از برابر صف نمایندگان دانشجویان، ورزشکاران و هنرمندان پرسش‌هایی فرمودند که پاسخ‌ها به آگاهی همایونی رسانده شد و شاهنشاه اوامری درباره خواسته‌های دانشجویان صادر فرمودند. نمایندگان دانشجویان دوره شبانه از شاهنشاه آریامهر درخواست کردند که چون بیشتر آنها کارمند هستند و در روز بیشتر گرفتار کار اداری می‌باشند وقت کافی برای درس خواندن ندارند، نیازمند کمک‌های خدمات اداری و رفاهی می‌باشند.

شاهنشاه پرسیدند عده شما چند نفر است؟ به عرض رسید سه هزار نفر. شاهنشاه فرمودند عده زیاد است. آنگاه به دولت دستور فرمودند بررسی شود که چه کمکی می‌توان به آنان کرد. چند تن از دانشجویان از اینکه در اردوی عمران ملی شرکت داده شده‌اند سپاسگزاری کردند و شاهنشاه درباره بهره گیری بیشتر از اوقات فراغت دانشجویان دستوراتی فرمودند. فارغ التحصیلان رتبه اول درباره دریافت بورس و اعزام به خارج از پیشگاه شاهنشاه درخواست کردند و شاهنشاه به رئیس دانشگاه دستور فرمودند برابر مقررات دانشگاه انجام یابد و کوشش شود که تا جایی که بشود از وجود دانشجویان در کادر آموزشی کشور بهره گرفته شود. به آگاهی همایونی رسید که تاکنون از وجود آنها استفاده گردیده و بورس هم داده شده است. شاگرد اول موسیقی دانشکده هنرهای زیبا، خانم هما سادات افسری، که هم چنین پزشک و سرگرد شهربانی نیز می‌باشد، از شاهنشاه درخواست کرد که به او کمک شود تا برای دوره تخصصی موسیقی به خارج برود. شاهنشاه دستور فرمودند که اقدام شود. دانشجویان ورزشکار استدعا کردند که استخر سر پوشیده در دانشگاه تهران ساخته شود. شاهنشاه آریامهر دستور فرمودند که مطالعه و اقدام گردد. همچنین ورزشکاران درباره ایجاد خوابگاه «دیزین» برای اسکی بازهای دانشگاه استدعا کردند. در این جا علیاحضرت فرمودند که قرار شده است دفتر من زمین لازم خریداری کند و این کار را انجام دهد ولی متأسفانه زمین‌های آن جا بسیار گران شده است. شاهنشاه فرمودند از زمین‌های ملی در کنار ساختمان‌های فدراسیون اسکی گرفته شود. گروه موسیقی درخواست کردند که به آنان کمک شود و شاهنشاه فرمودند که بررسی شود تا از دانشجویان در برنامه‌های رادیو و تلویزیون و جشنواره‌ها استفاده شود.

۲ مهر ماه ۲۵۳۶ به روال هر سال، در سراسر کشور روز شنبه ۲ مهر ماه دانش آموزان سراسر کشور با به سدا درآوردن زنگ دبیرستان دارالفنون روانه کلاس‌ها شدند. امسال این آیین در دبیرستان دارالفنون جمشید آموزگار نخست وزیر، دکتر گنجی وزیر آموزش و پرورش و شماری از فرهنگیان و پایوران آموزشی بر پا شد و پس از خواندن پیام شاهنشاه آریامهر و برافراشتن پرچم ، آقای سرور رییس دبیرستان به نخست وزیر و همراهان خوش آمد گفت و پیشرفت‌های سال گذشته آموزش و پرورش را یادآور شد و پیرامون بنیاد بانک فرهنگیان و چاپ کتاب‌های درسی سخنانی ایراد کرد. آنگاه نخست وزیر نیز برای دانش آموزشان سرآغاز درخشانی را آرزو کرد.

۲ مهر ماه ۲۵۳۶ وزیر بازرگانی و معاونان جدید این وزارتخانه به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. شاهنشاه آریامهر در این باریابی فرمودند:[۴۰]

۲ مهر ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو بامداد امروز مانند همه مادران ایرانی، فرزندان خود را به مدرسه سپردند. شهبانو چند دقیقه قبل از ساعت ۸ به اتفاق والاحضرت‌ها شاهپور علیرضا، شاهدخت فرحناز و شاهدخت لیلا به مدرسه رضا پهلوی رسیدند. علیاحضرت شهبانو پس آنکه زنگ مدرسه رضا پهلوی نواخته شد و بچه‌ها به کلاس رفتند، در گفتگویی با خبرنگاران فرمودند که والاحضرت ولیعهد که امسال آخرین سال تحصیل در دبیرستان را پشت سر می‌گذارند، سال آینده برای ادامه تحصیل به دانشکده افسری خواهند رفت.[۴۱] والاحضرت ولیعهد درس را با فیزیک در سال چهارم دبیرستان در رشته علوم تجربی آغاز کردند. والاحضرت فرحناز نیز امروز کلاس را با درس فیزیک پشت سر نهادند. در مدرسه رضا پهلوی والاحضرت فرحناز در سال دوم دبیرستان علوم تجربی، والاحضرت علیرضا در سال اول راهنمایی، والاحضرت لیلا سال دوم دبستان هستند.

۲ مهر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو آیین آغاز سال تحصیلی در دانشگاه فرح پهلوی برگزار شد. علیاحضرت شهبانو در این آیین فرمودند:[۴۲]

با کمال خوشوقتی آغاز سال جدید تحصیلی دانشگاه فرح را اعلام می‌نمایم. کوشش‌های اعضای هیأت علمی کادر اداری و دانشجویان این دانشگاه در طی سال تحصیلی گذشته شایسته تقدیر و ستایش است. چرا که دانشگاه شما توانست در محیطی آرام و سرشار از تفاهم و احترام به دانش فعالیت‌های آموزشی و تحقیقاتی خود را انجام دهد. من که همواره چه به علت مسئولیت و رسالتی که دارم و چه به عنوان یکی از فرزندان ایران اعتلای مقام و شخصیت زنان ایران را هدف کوشش‌های خود قرار داده‌ام، طبیعتاً به این دانشگاه دلبستگی خاص دارم.

علیاحضرت پس از پایان مراسم گشایش، از نمایشگاه نقاشی، طرح پارچه، طرح‌های صنعتی بازدید فرمودند. دکتر فاطمی رئیس دانشگاه گزارشی از عملکرد و فعالیت‌های دانشگاه به آگاهی رساند.

۲ مهر ماه ۲۵۳۶ نخستین دور گفتگوهای اقتصادی و جمهوری دموکراتیک آلمان شرقی با ورود معاون نخست وزیر این کشور به همراه ۱۴ تن از معاونان وزارت برنامه ریزی، معاون وزارت تجارت خارجی، معاون الکترونیک و الکتروتکنیک و شماری از پایوران کشوری آغاز شد. این هیات برای هنبازی (شرکت کردن) در دومین کمیسیون مشترک ایران و جمهوری دموکراتیک آلمان برای همکاری‌های اقتصادی، فنی و علمی به تهران آمده است و پنج روز در ایران خواهد ماند. ریاست هیات نمایندگی ایران با وزیر صنایع و معادن محمدرضا امین می‌باشد. معاون نخست وزیر آلمان دموکراتیک با جمشید آموزگار، مرتضی صالحی وزیر راه و ترابری، محمد یگانه وزیر مشاور و سرپرست سازمان برنامه و بودجه، دکتر منوچهر اقبال رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران و کاظم خسرو شاهی وزیر بازرگانی دیدار می‌کند.

۳ مهر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران آیین پایان آموزش پنجاه و چهارمین دوره دانشکده افسری برگزار شد و شاهنشاه آریامهر گواهینامه فارغ‌التحصیلان و نیز جایزه‌های دانشجویان ممتاز را به آنان دادند. هنگام ورود شاهنشاه پیشباز گرم و رسمی انجام یافت، آنگاه شاهنشاه از یکان‌های مستقر بازدید فرمودند و افسران و دانشجویان به سلامتی شاهنشاه هورا کشیدند. سپس تیمسار سرتیپ بیگلری فرمانده دانشکده افسری گزارشی رسا به آگاهی رسانید و گفت:

این دوره به فرمان ملوکانه به پاس خدمات یکی از برجسته‌ترین امرای ارتش شاهنشاهی، سپهبد امان‌الله جهانبانی، به نام دوره جهانبانی نامگذاری شد. جوانان سرافرازی که امروز به فرمان مطاع مبارک شاهانه به مقام پرافتخار افسری مفتخر و سرافراز می‌گردند، ضمن اینکه به وظایف خطیر و مسئولیت‌های این خدمت مقدس آگاهی کامل دارند، عملاً نیز به اصول مقدس رستاخیز ملت ایران بر مبنای تعالیم عالیه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران مؤمن بوده و هر لحظه آماده‌اند با نثار خون خود وفاداری به تاج و تخت شاهنشاهی ایران و سوگند مقدسی را که برای حفظ استقلال میهن یاد نموده‌اند به اثبات برسانند.

پس از گزارش فرمانده دانشکده افسری، شاهنشاه آریامهر گواهینامه فارغ‌التحصیلان را به فرماندهانشان و نیز جایزه‌های افسران دانش‌آموخته ممتاز را به آنان دادند و سپس از بخش‌های مختلف دانشکده افسری چون کتابخانه، ساختمان مدیریت آموزشی و نیز باشگاه ورزشی دانشجویان بازدید کردند و در ساعت شانزده و ده دقیقه دانشکده افسری را ترک فرمودند. در این آیین در دانشکده افسری، والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی، آقای جمشید آموزگار نخست‌وزیر، رؤسای سنا و مجلس شورای ملی، وزیر دربار شاهنشاهی، رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، چند تن از وزیران کابینه و امرا و افسران عالیرتبه ارتش شاهنشاهی افتخار حضور داشتند.

۳ مهر ماه ۲۵۳۶ بانو دکتر جانسون رییس سنای پاناما به پیشگاه علیاحضرت شهبانو در کاخ نیاوران باریافت.

۴ مهر ماه ۲۵۳۶ بیست و یکمین نشست آژانس بین‌المللی انرژی هسته در شهر وین با سخنان پرزیدنت اتریش گشایش یافت. در آغاز نشست به پیشنهاد چند کشور دکتر اکبر اعتماد معاون نخست وزیر و رییس سازمان انرژی اتمی ایران به ریاست بیست و یکمین نشست آژانس برگزیدند. آنگاه دکتر اعتماد پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر را خواند.[۴۳]

بسیار خوشوقتم که این پیام را به آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای به مناسبت بیست و یکمین سالگرد آن می‌فرستم. از این فرصت استفاده کرده، از طرف خود و هم چنین دولت و ملت ایران به اعضای آژانس و دبیرکل آن تبریک می‌گویم. در سال گذشته ما شاهد پی‌ریزی و تحول آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای و حمایت اخلاقی و فنی جامعه جهانی از آن بودیم. این حمایت عامل مهمی در گسترش انرژی هسته‌ای در جهان و در هر یک از کشورها به شمار می‌آید.

پس از خوانده شدن پیام شاهنشاه آریامهر، پیام‌های پرزیدنت کارتر و کورت والدهایم دبیر کل سازمان ملل متحد نیز خوانده شد.

۴ مهر ماه ۲۵۳۶ علی سمیر سفیر مصر در دربار شاهنشاهی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر در کاخ سعدآباد باریافت و استوارنامه خود را تقدیم داشت. وزیر دربار شاهنشاهی امیرعباس هویدا و معینیان رییس دفتر مخصوص نیز در این آیین بودند.

۴ مهر ماه ۲۵۳۶ دانشکده دامپروری شهر کُرد، نخستین مرکز آموزش عالی این شهر در آیین باشکوهی و با بودن دکتر احمد برادر استاندار چهار محال و بختیاری، فرماندار، مدیران کل، رییس اداره‌های دولتی و نمایندگان طبقه‌های مردم گشایش یافت.

۴ مهر ماه ۲۵۳۶ نخستین کلنگ ساختمان، دانشگاه آزاد ایران در آباده از سوی منوچهر آزمون استاندار فارس بر زمین زده شد و کارهای ساختمانی آن نیز آغاز گردید. این دانشگاه در زمینی به گستره (مساحت) ۵۰ هزار متر مربع ساخته می‌شود و از بهمن ماه امسال در رشته تربیت دبیر دانشجو می‌پذیرد.

۵ مهر ماه ۲۵۳۶ علیاحضرت شهبانو از گالری زند در نمایشگاه کوی نوبنیاد ونک دیدن فرمودند و آن را گشودند.

۵ مهر ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه والاحضرت همایون ولیعهد رضا پهلوی سی و نهمین هماوردی (مسابقه) پرش با اسب « جام والاحضرت همایون ولیعهد » از سوی انجمن سوارکاری ایران در پنج دوره در مانژ اصلی فرح آباد برگزار شد.

۵ مهر ماه ۲۵۳۶ برای نخستین بار با همکاری دانشگاه جندی شاپور و شرکت دخانیات ایران بیش از سه هزار هکتار زمین زیر کشت توتون رفت. کارشناسان بر این باورند که زمینی که توتون در آن کاشته شده است آمادگی بسیار برای پرورش توتون دارد. پژوهشگران مرکز پژوهشی و تولیدی «رامین» اهواز سرگرم بررسی هستند تا دوبار در سال از این زمین‌ها توتون برداشت شود.

۶ مهر ماه ۲۵۳۶ با قراردادی که میان وزارت بهداری و بهزیستی و دانشگاه بوعلی همدان دستینه شد، دانشجویان دانشکده پزشکی این دانشگاه از آغاز ورود به دانشگاه از حقوق و مزایای وزارت بهداری و بهزیستی بهره‌مند می‌شوند تا هنگام دانشجویی از رفاه و آسایش برخوردار شوند و نگرانی نداشته باشند و پس از دانش‌آموختگی به استخدام وزارت بهداری درآیند. این نخستین باری است که میان یک دستگاه اجرایی با یک یکان آموزشی چنین پیوندی برقرار می‌شود. هم چنین هنگام گزینش در دانشگاه بوعلی برتری به سپاهیان بهداشت داده می‌شود. [۴۴]

۶ مهر ماه ۲۵۳۶ کمیسیون‌های برنامه دو مجلس اعتبار بازبینی شده برنامه عمرانی پنجم کشور به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه را تصویب کرد و فرمان همایونی دایر بر اجرای آن داده شد.[۴۵] اعتبار افزوده شده برای برنامه‌های امور همگانی، اقتصادی و امور اجتماعی رویهم رفته ۲ هزار و ۸۴۸ میلیارد و یک صد میلیون ریال می‌باشد. در امور اجتماعی بیشترین بودجه برابر با ۲۵۴ میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال به فصل مسکن ویژه شده است.[۴۶]

۶ مهر ماه ۲۵۳۶ کارخانه ریسندگی « پرنخ » قزوین آتش گرفت و بیش از ۵ میلیون تومان خسارت به بار آورد. در دومین آتش سوزی دو مغازه در بازار « وزیر» این شهر آتش گرفت و در بیست دقیقه دو مغازه عدس برشته کنی خاکستر شدند.

۷ مهر ماه ۲۵۳۶ احمدعلی احمدی وزیر کشاورزی و عمران روستایی به همراه معاونانی که به تازگی برگزیده شده‌اند، در کاخ سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند.

۷ مهر ماه ۲۵۳۶ دانشگده‌های پزشکی، پیراپزشکی و دوره لیسانس پرستاری مرکزی پزشکی شاهنشاهی ایران گشایش یافت. دکتر عبدالحسین سمیعی [۴۷] رییس مرکز پزشکی شاهنشاهی ایران گفت این مرکز یکی از مهمترین مرکزهای پزشکی و علمی بین المللی در

بن‌مایه‌ها

  1. مصاحبه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی با جرج پارو وانانی پخش شده از برنامه دوم تلویزیون آلمان ۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  2. تاجگذاری محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
  3. بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از مرکز آموزشی نیروی دریایی در بندر پهلوی ۹ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  4. پیام دکتر منوچهر اقبال مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران به مناسبت روز نفت ۹ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  5. پیام والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی به مناسبت پنجاه و چهارمین سال بنیاد جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران ۱۰ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  6. مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۱ مرداد ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۱۵
  7. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به ملت ایران به مناسبت جشن هفتاد و دومین سالروز مشروطیت ایران ۱۴ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  8. کابینه جمشید آموزگار: تیمسار سپهبد خزاعی - تقی توکلی - مرتضی صالخی - امیر قاسم معینی - ارتشبد عظیمی - محمود کاشفی - شیخ الاسلام زاده - مهناز افخمی - محمد یگانه - کاظم خسرو شاهی - محمد صادق کاظمی - علی فرشچی - کریم معتمدی - داریوش همایون - فیروز توفیق - غلامرضا کیانپور - عباسعلی خلعتبری - منوچهر گنجی - صفی اصفیا - محمدرضا امین - منوچهر آگاه - مهرداد پهلبد - احمدعلی احمدی - اکبر اعتماد - نصر اصفهانی
  9. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام باریابی جمشید آموزگار نخست‌وزیر و هیات دولت کاخ رامسر ۱۶ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  10. خبرگزاری پارس
  11. مبارزه با معاملات سوداگرانه زمین‌ها واموال غیرمنقول
  12. مبارزه با فساد و رشوه‌گرفتن و رشوه‌دادن
  13. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر در بیست و چهارمین سالروز رستاخیز ملت ایران ۲۸ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  14. شهستان پهلوی
  15. سفر رسمی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو به لهستان و چکسلواکی ۳۱ امرداد - ۸ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  16. سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام رهبران لهستان در ورشو ۳۱ امرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  17. Poznan
  18. سخنرانی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام دریافت درجه دکترای افتخاری در رشته حقوق بین‌الملل از دانشگاه ورشو ۳ شهریور ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  19. سخنرانی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی هنگام دریافت درجه دکترای افتخاری دانشگاه ورشو در رشته فلسفه ۳ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  20. سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام کاخ بیلانو برای سران لهستان در ورشو ۴ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  21. سخنان پرزیدنت چکسلواکی در میهمانی شام به سرفرازی ورود شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به پراگ ۴ شهریور ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  22. سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام دریافت درجه دکترای حقوق از دانشگاه پراگ ۵ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  23. سخنرانی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی هنگام دریافت دکترای افتخاری از دانشگاه پراگ ۵ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  24. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ سخنان نخست‌وزیر جمهوری اسلواکی ۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  25. تصمیم قانونی دایر به‌ابراز رای‌اعتماد به دولت جناب آقای جمشید آموزگار نخست‌وزیر
  26. قانون تاسیس سازمان تربیت بدنی ایران
  27. قانون انحلال سازمان تربیت بدنی ایران و واگذاری وظایف آن
  28. کنفدراسیون دانشجویان ایرانی
  29. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت سالروز پیکار جهانی با بیسوادی ۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  30. جایزه محمدرضا پهلوی جایزه جهانی پیکار با بیسوادی ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۸
  31. پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به بیست و ششمین کنگره پزشکی رامسر ۱۹ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  32. مصاحبه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی پس از سوءقصد به جانشان در جنوب فرانسه ۲۲ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  33. سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در جشن دانش‌آموختگان دوره نهم دانشکده پدافند ملی ۲۳ شهریور ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  34. پارک جمشیدیه
  35. بازدید دو روزه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از استان کهکیلویه بویر احمد و فرمانداری نورآباد ممسنی ۲۶ تا ۲۸ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  36. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آیین پایان سی‌امین دوره دانشکده فرماندهی و ستاد ۳۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  37. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به نهمین کنفرانس الکترونیک آسیایی ۳۱ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  38. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آغاز سال تحصیلی ۲۵۳۷ - ۲۵۳۶ در روز ۲ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  39. جشن چهل و چهارمین سال تحصیلی دانشگاه تهران در پیشگاه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ۱ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  40. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام باریابی وزیر بازرگانی و معاونان ۲ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  41. مصاحبه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی با خبرنگاران ۲ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  42. بیانات علیاحضرت شهبانو در آیین آغاز سال تحصیلی در دانشگاه فرح پهلوی ۲ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  43. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به بیست و یکمین نشست آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای ۴ مهر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
  44. شرم به تو دانشجو و شرم به تو ایرانی که انقلاب کردی
  45. برنامه عمرانی پنجم ۱۳۵۲ - ۱۳۵۶
  46. مسکن - برنامه عمرانی پنجم
  47. پزشکی که در هانور مرکز پزشکی دارد و پزشک سران جمهوری اسلامی است.