تفاوت میان نسخه‌های «برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی مهر تا آذر ماه»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
خط ۱۵۱: خط ۱۵۱:
  
 
=== گشایش انجمن حفظ آثار باستانی ===
 
=== گشایش انجمن حفظ آثار باستانی ===
۲۴ مهر ماه ۲۵۳۵ علیاحضرت شهبانو در بیاناتی نخستین همایش یک هزار و دویست نفری رؤسای انجمن‌های حفظ آثار باستانی بخش‌ها و روستاهای کشور را در سالن وزنه‌برداری مجموعه ورزشی آریامهر گشودند. علیاحضرت شهبانو فرمودند:<ref>[[بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی هنگام گشایش نخستین همایش سرپرستان انجمن‌های حفظ آثار باستانی ۲۴ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی]]</ref> خرسندم که بار دیگر فرصتی به دست آمد تا ضمن این دیدار برای شما روستاییان عزیزی که از سراسر کشور امروز در این مکان گرد آمده‌اید، نکاتی را بازگو نمایم. مطالبی که ما امروز به آن خواهیم پرداخت نمایانگر این واقعیت است که در امر پیشرفت اقتصادی و اجتماعی و رسیدن به دروازه‌های دوران تمدن بزرگ که همگی در آرزوی آنیم، گام‌های مؤثری برداشته شده است. امروز باید به مسائلی نظیر رسیدگی به بقایای تاریخی و آثار باستانی که در دل تپه‌های وطن ما نهفته است و حفظ و حراست این آثار که وظیفه ملی و میهنی فرد فرد این مرز و بوم است، بپردازیم. چندی پیش یادآور شدم که امروز بالا بردن سطح فرهنگ مردم و پاسداری و نگهداری از فرهنگ با مشارکت مردم و نگهداری از میراث ملی مطرح است. بخشی از نیایشگاه‌ها و کاخ‌هایی که با ایمان و اعتقادی راستین به دست هنرمندان ایرانی بوجود آمده و به خاک افتاده هنوز نامکشوف است. شما از کنار پاره‌ای از این میراث ملی و بی‌همتای فرهنگی کشورمان می‌گذشتید یا در جوارش زندگی می‌کردید بی‌آنکه این یادگارهای جاویدان گذشته که دست‌آورد مردم بلندآوازه‌ای بود که روزگارانی با سربلندی در این آب و  خاک زندگی می‌کرده‌اند، نظر شما را جلب نمایند. البته این بی‌توجهی، دلایلی ... ناتمام (ادامه مطلب در روزنامه موجود نبود)
+
۲۴ مهر ماه ۲۵۳۵ علیاحضرت شهبانو در بیاناتی نخستین همایش یک هزار و دویست نفری رؤسای انجمن‌های حفظ آثار باستانی بخش‌ها و روستاهای کشور را در سالن وزنه‌برداری مجموعه ورزشی آریامهر گشودند. علیاحضرت شهبانو فرمودند:<ref>[[بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی هنگام گشایش نخستین همایش سرپرستان انجمن‌های حفظ آثار باستانی ۲۴ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی]]</ref> خرسندم که بار دیگر فرصتی به دست آمد تا ضمن این دیدار برای شما روستاییان عزیزی که از سراسر کشور امروز در این مکان گرد آمده‌اید، نکاتی را بازگو نمایم. مطالبی که ما امروز به آن خواهیم پرداخت نمایانگر این واقعیت است که در امر پیشرفت اقتصادی و اجتماعی و رسیدن به دروازه‌های دوران تمدن بزرگ که همگی در آرزوی آنیم، گام‌های مؤثری برداشته شده است. امروز باید به مسائلی نظیر رسیدگی به بقایای تاریخی و آثار باستانی که در دل تپه‌های وطن ما نهفته است و حفظ و حراست این آثار که وظیفه ملی و میهنی فرد فرد این مرز و بوم است، بپردازیم. چندی پیش یادآور شدم که امروز بالا بردن سطح فرهنگ مردم و پاسداری و نگهداری از فرهنگ با مشارکت مردم و نگهداری از میراث ملی مطرح است. بخشی از نیایشگاه‌ها و کاخ‌هایی که با ایمان و اعتقادی راستین به دست هنرمندان ایرانی بوجود آمده و به خاک افتاده هنوز نامکشوف است. شما از کنار پاره‌ای از این میراث ملی و بی‌همتای فرهنگی کشورمان می‌گذشتید یا در جوارش زندگی می‌کردید بی‌آنکه این یادگارهای جاویدان گذشته که دست‌آورد مردم بلندآوازه‌ای بود که روزگارانی با سربلندی در این آب و  خاک زندگی می‌کرده‌اند، نظر شما را جلب نمایند. البته این بی‌توجهی، دلایلی ... ناتمام (ادامه مطلب موجود نبود)
  
 
=== زد و خورد تروریست‌های مجاهد با پلیس در تهران ===
 
=== زد و خورد تروریست‌های مجاهد با پلیس در تهران ===

نسخهٔ ‏۲۰ سپتامبر ۲۰۲۱، ساعت ۱۵:۲۰

مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

آیین آغاز سال تحصیلی دانشگاه تهران در پیشگاه اعلیحضرتین

۱ مهر ماه ۲۵۳۵ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران آیین آغاز چهل و سومین سال تحصیلی دانشگاه تهران و آیین ویژه دانشگاه برای پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی ایوار در تالار فردوسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار شد. در این آیین هویدا نخست وزیر، رئیس مجلس شورای ملی، دکتر اقبال و چند تن از وزراء و فرماندهان نیروهای مسلح شاهنشاهی و رؤسای دانشگاه‌ها شرکت داشتند. به هنگام تشریف‌فرمایی اعلیحضرتین دکتر نهاوندی رئیس دانشگاه تهران خوش آمد گفت و دو دانشجو دسته‌گل‌هایی پیشکش کردند. در این‌جا رئیس دانشگاه تهران در گزارشی به آگاهی همایونی رساند:

هم اکنون دانشگاه با ۱۳۳ گروه آموزشی مختلف در ۷۱ رشته لیسانس، ۱۰۵ رشته فوق لیسانس، ۲۱ رشته دکتری، ۴۳ دوره تخصصی پس از دکتری کارشناسان مورد نیاز توسعه ملی را می‌پرورد که در بسیاری از آن‌ها تنها دانشگاه و مؤسسه عالی آموزشی کشور است. اجازه می‌خواهد به شرفعرض مبارک برساند که از آغاز تأسیس تاکنون دانشگاه ما جمعاً ۶۹ هزار و ۱۲ نفر فارغ‌التحصیل داشته. از کل این گروه فارغ‌التحصیل، به استثناء ۴۵۰ تن فارغ‌التحصیل تابستان، ۸۲۹۴ نفر پزشک، ۴۸۶۷ نفر مهندس فنی و مهندس معمار و شهرساز، ۹۴۳۱ نفر در رشته‌های حقوق و علوم سیاسی، ۳۴۹۰ نفر فارغ‌التحصیل در رشته‌های اقتصاد و علوم اجتماعی، ۶۳۹۲ نفر فارغ‌التحصیل در رشته‌های مختلف علوم و بقیه فارغ‌التحصیل در سایر رشته‌های بوده‌اند.

آنگاه دوشیزه‌ای به نمایندگی از سوی همه دانش آموختگان این دوره سخنانی را خواند. پس از اجرای یک برنامه هنری، شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به روی سن سالن رفتند و دانشجویان دو لوحه سپاس به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو تقدیم کردند. در این‌جا دکتر مستشفی معاون آموزشی و دکتر ایران پناه مدیر کل آموزش دانشگاه شاگردان رتبه‌های اول راه به پیشگاه شاهنشاه معرفی و شاهنشاه نیز مدال یادبود رتبه اول را به سینه آنان آویختند. اعلیحضرتین در پایان به کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران تشریف‌فرما شدند. در درازای راه اعلیحضرتین گروه هنری به پیشگاهشان شناسانده شدند و شاهنشاه با چند تن از آنان پرسش‌هایی در زمینه کارهای هنری و درسی کردند. هنگام بازدید اعلیحضرتین از مرکز اسناد دانشگاه تهران محمدرضا صیاد دانشجوی رشته ریاضی و علوم کامپیوتری دانشگاه تهران که دستگاه حسابگر تقویم را اختراع کرده است به پیشگاه اعلیحضرتین باریافت و پیرامون دستگاه اختراعی خود گفت که با استفاده از این دستگاه که بخش نهایی آن هنوز پایان نیافته است خواهیم توانست تقویم سال ۱۵۴۴۰ و نیز برابری اکثر تقویم‌های رسمی جهان را با یکدیگر به آسانی محاسبه کنیم. اعلیحضرتین ساعت شش و بیست دقیقه پس از نیمروز با هلیکوپتر از دانشگاه تهران به سوی کاخ شاهنشاهی پرواز کردند.

۱ مهر ماه ۲۵۳۵ در آغاز سال تحصیلی ۲۵۳۶-۲۵۳۵ شاهنشاه آریامهر پیامی برای نوآموزان و دانش‌آموزان و دانشجویان کشور دادند:[۱] آغاز سال تحصیلی و روز گشایش مدارس را به کلیه دانش آموزان تبریک می‌گوییم و برای همه جوانان و نوجوانان دانش‌پژوهان، مربیان، معلمان و مسئولان آموزشی کشور توفیق خدمت بیشتر آرزو داریم. در سال تحصیلی گذشته و کوشش‌های زیادی در جهت پوشش گروه لازم‌التعلیم سنی کودکستانی و دبستانی بکار رفت و از طریق پژوهش‌های انطباقی در زمینه بهبود کیفیت آموزش اقدامات مؤثری انجام گرفت که امیدواریم نتایج این اقدامات منجر به ایجاد شرایط مطلوب در این سطح از تعلیمات گردد. در مورد آموزش راهنمایی تحصیلی با تجدید نظر در محتوای کتب درسی و با استفاده از راه آموزش‌های ضمن خدمت که به معلمان این دوره داده شد و از طریق بکارگیری نیروی فارغ‌التحصیلان دانشسراهای راهنمایی تحصیلی و همچنین تجهیز آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌ها به ارتقاء کیفیت در این مرحله از آموزش توجه گردید و البته می‌باید این کوشش‌ها در آینده به صورتی باز هم بیشتر و مؤثرتر ادامه یابد. حرکت انقلابی استفاده از خدمات سپاهیان دانش دختر و پسر کمک شایان توجهی در نیل به هدف بزرگ پوشش گروه لازم‌التعلیم سنی در روستاهای کشور تلقی می‌گردد. با اقداماتی که در امر آموزش عشایری در کلیه سطوح تحصیلی به عمل آمده و با توسعه و تعمیم این تعلیمات در کلیه مناطق عشایرنشین کشور در آینده نزدیک تمام فرزندان عشایری از این نوع تعلیمات بهره‌مند خواهند شد....

۱ مهر ماه ۲۵۳۵ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران ایوار آیین پایان آموزش پنجاه و سومین دوره دانشکده افسری در این دانشکده برگزار شد و به پاس خدمات شادروان تیمسار سپهبد مرتضی یزدان‌‎پناه این دوره به نام جاوی نام نامگذاری شد. همسر شادروان تیمسار سپهبد یزدان پناه و فرزندان زنده یاد کامبیز یزدان پناه مدیر کل اطلاعات و مطبوعات دربار شاهنشاهی از باشندگان در این آیین بودند. هنگام ورود شاهنشاه به میدان شامگاه آیین احترامی نظامی به جای آمد و فرمانده دانشکده افسری گزارش ارتشی به آگاهی همایونی رساند. آنگاه شاهنشاه آریامهر از یگان‌های مستقر در میدان سان دیدند و پس از گذشتن از برابر خانواده افسران و دانشجویان دانشکده افسری به جایگاه ویژه تشریف‌فرما شدند. در این جا تیمسار سرلشگر مقصودی فرمانده دانشکده افسری درباره کارهای دانشکده افسری گزارشی به آگاهی همایونی رسانید. شاهنشاه آریامهر پس از دادن گواهینامه‌های دانشجویان و جایزه دانشجویان رتبه یکم به جایگاه رژه تشریف‌فرما شدند و یگان‌های ایستاده در میدان از برابر معظم‌له رژه رفتند. شاهنشاه آریامهر پس از پایان رژه به تالار انشاء تن و روان تشریف‌فرما شدند و در این تالار اسلاید رنگی همرا با نور و سدا با فرنام سرزمین شاهنشاهان بزرگ بخصوص دوران شاهنشاهی پهلوی و فرهنگستان انشاء تن و روان به نمایش گذاشته شد. شاهنشاه آریامهر سپس به منطقه اعتماد به نفس میدان شامگاه بازگشتند و از تأسیسات عملیات آموزشی فنون رزمی، ورزش باستانی، جودو، شمشیربازی و بوکس دیدن کردند. استخر شنای سرپوشیده، کلاس آموزش جغرافیا و تالار پیشرفت‌ها و آرشیو نیز از دسته بخش‌هایی بود که آریامهر شاهنشاه ایران از آن بازدید کردند.

۲ مهر ماه ۲۵۳۵ در آیین باشکوهی، شاهدخت شمس پهلوی از پیکره اعلیحضرت رضاشاه کبیر در ژوهانسبورگ پرده برداشتند. در این آیین والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی از یادآوری خاطره‌های دردناک گذشته و رنجی که رضاشاه کبیر دور از میهن و برای میهن کشیده بودند اشک از دیدگان‌شان جاری شده بود، در میان اندوه ژرف باشندگان پرده از پیکره بانی ایران نو برداشتند. پیکره ایستاده اعلیحضرت رضاشاه کبیر در ژوهانسبورگ در باغچه بیرون از ساختمانی که منزلگاه ایشان بوده است با لباس سربازی و روی به سوی ایران دارند. ساختمان دو اشکوبه سفید رنگی که رضاشاه کبیر در ۱۸ ماه از دوران سه ساله دور از مام میهن را در ژوهانسبورگ در آن اقامت داشته‌اند اکنون به موزه دگرگون شده است و به نام رضاشاه کبیر نامگزاری گردیده است. این ساختمان بر فراز تپه‌ای بلند و مشرف به شهر ژوهانسبورگ قرار گرفته است. در اشکوب نخست ساختمان اتاق پذیرایی و اتاق مطالعه و در اشکوب دوم خوابگاه اعلیحضرت رضاشاه کبیر و اتاق خواب والاحضرت‌هایی که به همراه معظم‌له بودند قرار دارد. در پایین تختخواب اعلیحضرت رضاشاه کبیر اونیفورم نظامی و ساعت جیبی ایشان و بر دیوارهای آن عکس‌هایی از رضاشاه کبیر با شاهنشاه آریامهر و والاحضرت‌‎ها آویخته است. در این موزه نمونه‌هایی از تمدن ۲۵۰۰ ساله ایران گردآوری شده است و هنر ایران از گذشته تا کنون به صورت نمونه‌های جالب و باشکوهی در موزه قرار داده شده است. روز پسین سوم مهر ماه پس از نیمروز والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی از سازمان صلیب سرخ آفریقای جنوبی دیدن کردند. آقای پهلبُد وزیر فرهنگ و هنر، والاگهرها، آقای پیرزاده رئیس دفتر والاحضرت و دیگر همراهان در سفر به آفریقای جنوبی نیز بودند. والاحضرت و همراهان از بخش‌های مختلف سازمان از جمله تالار نحوه مداوای مسمومیت، شکسته‌بندی، مداوای زخم‌های عمیق و کمک‌های اولیه به وسیله گروهی از اعضای سازمان صلیب سرخ آفریقای جنوبی که به صورت زنده به نمایش گذارده شده بود دیدن کردند. شامگاهان والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی در میهمانی شامی که فریدون ستوده سفیر شاهنشاه آریامهر در کشورهای آفریقایی سوازیلند و لسوتو و سرکنسول شاهنشاهی در ژوهانسبورگ به افتخار والاحضرت و همراهان دادند، شرکت فرمودند.

۲ مهر ماه ۲۵۳۵ ع پس از نیمروز آیین آغاز سال تحصیلی دانشگاه فرح پهلوی در پیشگاه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی برگزار شد.[۲] علیاحضرت در پایان آیین فرمودند:[۳] می‌دانید که در هر انسانی خوبی و بدی هست. همانطور که در دنیا و در اجتماع خوبی‌ها و بدی‌ها هستند متنها هر کدام ما به نوبه خودمان باید سعی کنیم خوبی‌ها بر بدی‌ها فایق آیند و این جدالی است که همیشه خواهد بود و همیشه بوده است. شهبانو در آغاز سخنان شان فرمودند: پیش از رفتن می‌خواستم از این فرصت استفاده کنم که چند کلمه‌ای با شما دانشجویان عزیز صحبت کنم چون فکر می‌کردم که اگر بروم هیچ ارتباطی بین ما ایجاد نشده است. اول می‌خواستم تبریک بگویم به پدران و مادرانی که امروز این‌جا هستند. فکر می‌کنم برای آنان روز خیلی خوشی است و نتایج زحمات و نگرانی‌ها و دلشوره‌شان را امروز می‌بینند و فکر می‌کنم حتی خوشحال‌تر از شما باشند. بعد می‌خواستم تبریک بگویم به استادانی که زحمت کشیدند و این امکان را دادند که شما دانشجویان امروز فارغ‌التحصیل بشوید و فکر می‌کنم آن‌ها هم به نوبه خود و در دل خود خیلی شاد هستند که زحمات‌شان به نتیجه رسیده است و در آخر تبریک می‌گویم به شما دانشجویان که با زحمت و کوشش توانستید فارغ‌التحصیل بشوید و انشاءالله با موفقیت وارد اجتماع می‌شوید. خواستم بگویم درست است که امروز فارغ‌التحصیل و دانش آموخته شدید ولی هنوز یادگرفتن و دانش اندوختن تمام نشده و هیچ وقت هم تمام نخواهد شد. هر روز زندگی، آدم تا آخر عمر باید چیز بهتری و جدیدتری یاد بگیرد و سعی کند نه تنها خودش را از لحاظ تعالی انسانی به راه بهتر و مرتبه بهتری برسایند، شخصیت و انسانیت خودش را تقویت و بهتر کند، بلکه در محیط خانواده و در اجتماع و در خدمت به مملکت سعی کند که مفید باشد. ...

۳ مهر ماه ۲۵۳۵ با پیام والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه هیأت امنای دانشگاه رازی، فعالیت علمی این دانشگاه آغاز شد. در آیینی که به همین روی در تالار شهر کرمانشاه برگزار شد، آقای امیرحسین امیر پرویز استاندار کرمانشاهان پیام والاحضرت اشرف را برای باشندگان در این آیین با شکوه خواند :[۴]

آغاز سال آموزشی ۲۵۳۶-۲۵۳۵ دانشگاه رازی را به همه استادان، دانشجویان و کارکنان این دانشگاه با خوشوقتی و امید فراوان شادباش می‌گویم و آرزومندم که اعضای هیأت علمی این واحد عالی آموزشی در راه پر فروغ و گسترده دانش، رهروانی پیوسته موفق و در مسیر خدمت به شاهنشاه و میهن، سربازانی همیشه پیروز باشند. هر جامعه برای پیشرفت و تعالی خود نیاز به انسان‌های آموزش دیده و آگاه دارد و مراکز آموزشی رفع این اولین نیاز مهم اجتماعی را به عهده دارند. به همین لحاظ امر آموزش در کشور متحول و پیشرو ما که خود را برای نیل به تمدن بزرگ آماده می‌سازد از حساسیت و ویژگی خاصی برخوردار است. برادر تاجدارم شاهنشاه آریامهر همواره توجه خاص خود را به این امر مهم ابراز فرموده‌اند و همگان بخوبی آگاهند که در نهمین کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی رامسر یکبار دیگر این توجه به خوبی تجلی کرد و شاهنشاه در فرمایشات خود در مراسم گشایش این کنگره اشاره فرمودند که: «اساس فلسفه انقلاب ایران بر آن است که هر ایرانی از آغاز زندگی از بهترین امکانات پرورش و بهداشت و تغذیه برخوردار باشد و از فرصت‌های متساوی تحصیل، از مقدماتی‌ترین سطح تا عالی‌ترین مدارج بهره‌مند گردد.» ...

۵ مهر ماه ۲۵۳۵ با پیام شاهنشاه آریامهر که از رادیو ساعت ۸ و ده دقیقه پخش شد، سال آموزشی ۳۶ - ۳۵ آغاز شد و هشت میلیون پانصد هزار دانش آموز گام به کلاس‌ها نهادند. به روال همیشگی امیرعباس هویدا نخست وزیر در دبیرستان دارالفنون زنگ ۱۳۰ ساله این دبیرستان را به سدا درآورد. در بیشتر مدرسه‌ها امروز کیک به دانش آموزان داده شد. در این آیین آقای سرور مدیر دالفنون و دکتر شریفی وزیر آموزش و پرورش و دکتر رهنوردی معاون وزارت آموزش و پرورش و سرپرست ورزش کشور نیز سخنانی ایراد کردند. در پایان این آیین دکتر شریفی و دکتر رهنوردی از دو دبیرستان هخامنش و آزرم بازدید کردند.

۵ مهر ماه ۲۵۳۵ برای جبران کمبود تخت بیمارستانی، ۲ بیمارستان پیش ساخته در تهران بنا می‌شود. سخنگوی سازمان تأمین خدمات درمانی امروز به آگاهی رساند: پروژه ایجاد ۲ بیمارستان ۶۰۰ تختخوابی در غرب تهران و ۴۰۰ تختخوابی پیش ساخته از سوی این سازمان فراهم شده و از تصویب وزیر بهداری و بهزیستی گذشته است. هم اکنون کارشناسان سازمان تأمین خدمات درمانی سرگرم گفتگو با سازمان‌های دست اندرکار درباره پیاده کردن این پروژه جدید بیمارستانی می‌باشند تا هر چه زودتر نیاز مردم در نقاط پر جمعیت تهران از دیدگاه درمان و بهداشت و تخت بیمارستانی برآورده شود. سخنگوی سازمان تأمین درمان همچنین یادآور شد بر پایه آخرین آمار گرفته شده ۹ هزار و ۵۰۰ تن از ۱۰ هزار پزشکان کشور با سازمان تأمین خدمات درمانی قرارداد همکاری بسته‌اند و در تهران و شهرستان‌ها بیمه‌شدگان را می‌پذیرند. بر پایه اصل جدیدی که از چند ماه قبل در مورد پرداخت حق ویزیت پزشکان به مورد اجرا گذارده شده، در اواخر هر ماه کلیه ۳۰ تومان‌های ویزیت پزشکان متخصص و ۱۵ تومان‌های ویزیت پزشکان عمومی به حساب بانکی پزشکان واریز می‌شود. پزشکانی که هنوز با سازمان تأمین خدمات درمانی قرارداد نبسته‌اند نیز به همکاری با سازمان فراخوانده شده‌اند و بزودی همکاری خود را آغاز خواهند کرد. همچنین گروهی از پزشکان ایرانی در خارج از کشور فراخوان وزارت بهداری و بهزیستی را پذیرفته و برای خدمت در سازمان تأمین خدمات درمانی استخدام شده‌اند که از وجود این عده در پروژه «فی فور سرویس» در مراکز درمانی استفاده خواهد شد.

بازدید شاهنشاه آریامهر از غرب کشور ۵ تا ۸ مهر ماه

۵ مهر ماه ۲۵۳۵ سفر چهار روزه شاهنشاه آریامهر به غرب کشور پیش از نیمروز با تشریف‌فرمایی همایونی به شهر همدان آغاز شد.[۵] هواپیمای شاهنشاه آریامهر در ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه در همدان بر زمین نشست. استاندار و فرمانده لشگر، نمایندگان استان همدان در مجلسین، دانشگاهیان، فرهنگیان، قضات، اعضای شوراهای داوری و خانه‌های انصاف، نمایندگان کارگران و کشاورزان برای پیشباز شاهنشاه به فرودگاه آمده بودند. شاهنشاه آریامهر در میان ابراز احساسات فوق‌العاده مردم از فرودگاه به میدان بابا طاهر و آرامگاه شاعر و عارف بزرگ ایرانی بابا طاهر تشریف‌فرما شدند. پس از بازدید از این میدان که یکی از بزرگترین و دلبازترین میدان‌های ایرانی است، رهسپار مجتمع مسکونی بانک رهنی شدند. مجتمع آپارتمانی بانک رهنی که در دو سوی بلوار زاهدی بنا شده است، دربرگیرنده ۵۲۰ آپارتمان پنج اتاقه در چهار اشکوب برای مردم همدان ساخته شده است. همدان از شهرهایی است که برنامه خانه‌سازی در آن بسیار گسترده انجام گرفته و به ویژه برای کسانی که در کنار بناهای تاریخی خانه داشته‌اند خانه‌سازی شده است. شاهنشاه آریامهر پس از بازدید از مجتمع مسکونی از آرامگاه بوعلی سینا دیدن می‌فرمایند. آرامگاه بوعلی سینا سال پیش به دست شاهنشاه آریامهر افتتاح گردیده است. آرامگاه دارای کتابخانه مجللی است که در آن ۵ هزار و ۲۰۰ جلد کتاب وجود دارد. شاهنشاه بعد از ظهر از همدان و نقاط اطراف آن از چند مرکز دیدن می‌فرمایند و فردا تأسیسات اسدآباد را بازدید خواهند فرمود.

۶ مهر ماه ۲۵۳۵ مردم اسدآباد از بامداد در مسیر ورود شاهنشاه گرد آمدند و با شور و گرمی به پیشباز شاهنشاه آریامهر آمدند. شاهنشاه پس از بازدید از این منطقه و دیدار از مرکز ماهواره رهسپار نهاوند شدند. کوتاه زمانی از نیمروز گذشته پس از بازدید از شهر و بیمارستان پهلوی و پارک شهر نهاوند با هلی‌کوپتر آهنگ دیدار از شهر ملایر فرمودند. شاهنشاه ناهار را در ملایر خوردند. شاهنشاه آریامهر پس از نیمروز در پارک ملایر خبرنگاران را پذیرفتند و به پرسش‌های آنان پیرامون بازدیدهایشان از استان همدان و نیز فعالیت‌های حزب رستاخیز ملت ایران پاسخ دادند. [۶] پس از مصاحبه با خبرنگاران شاهنشاه آٰریامهر با خودرو از شهر ملایر و چند برنامه عمرانی آن دیدن فرمودند و آنگاه رهسپار کرمانشاه شدند و شب را در کرمانشاه خواهند بود.

۷ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاه آریامهر در سومین روز سفر به کرمانشاه از چند برنامه کشاورزی، دامداری و صنعتی در غرب کشور دیدن فرمودند. در نخستین ساعت‌های بامداد، شاهنشاه آریامهر از چند مرکز نظامی بازدید فرمودند و سپس با هلی‌کوپتر به شاه‌آباد غرب تشریف‌فرما شدند و در شاه‌آباد غرب از تأسیسات کارخانه قند جدیدی که در این شهرستان دایر شده بازدید نمودند. شاهنشاه سپس از اردوگاه دانش آموزان عشایری بازدید فرمودند. پس از نیمروز شاهنشاه آریامهر از بیمارستان شیر و خورشید پاوه دیدن می‌کنند و پس از آن تأسیسات مرغداری و چند بخش تعاونی و کشاورزی در پیرامون کرمانشاه مورد بازدید شاهنشاه قرار می‌گیرد. شاهنشاه آریامهر در روز پایانی سفر خود در غرب، وارد استان ایلام شدند و در میان پیشباز رسمی نظامی و شلیک ۲۱ تیر توپ بامداد وارد فرودگاه ایلام شدند. در فرودگاه از پیشبازکنندگان راجع به کار و خویشکاری‌ها پرسش‌هایی فرمودند که پاسخ به آگاهی شاهانه رسید. شاهنشاه در ایلام از ۸۰ دستگاه آپارتمان ساخته شده از سوی وزارت مسکن و شهرسازی دیدن کردند. شاهنشاه آٰیامهر پس از بازدید از دانشکده دامپروری وابسته به دانشگاه رازی از پارک رستاخیز دیدن فرمودند. شاهنشاه پس از نیمروز ۸ مهر ماه پس از بازدید از استادیوم ورزشی و بازدید هوایی پارک جنگلی ششدار و همچنین از مجموعه خدمات عشایری و سد کنجان چم به کرمانشاه بازگشتند و سپس به سوی تهران پرواز فرمودند.


۶ مهر ماه ۲۵۳۵ دکتر بهنام رئیس دانشگاه فارابی در گفتگویی با خبرنگاران گفت که مرکز دانشگاه فارابی در کرج تأسیس می‌شود. ساختمان دانشگاه فارابی در زمینی به پهنه ۲۰۰ هکتار در غرب کرج از فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی آغاز خواهد شد. دکتر بهنام همچنین یادآور شد که این دانشگاه به مفهوم سنتی آن دارای دانشکده نخواهد بود و ۲۶ برنامه آموزشی خواهد داشت. هشت برنامه آن به دوره لیسانس، ۸ برنامه به دوره فوق لیسانس و ۲۰ برنامه دیگر به دوره لیسانس مستقل اختصاص دارد. دانشگاه فارابی در دوره لیسانس ۱۶۰ دانشجوی می‌پذیرد که در مدت ۱۰ سال تعداد آن به ۲۵۰۰ نفر خواهد رسید و ۲۰۰ تن دیگر نیز به عنوان آموزگار و دبیر مروج مدارس در این دانشگاه تحصیل می‌کنند.

۶ مهر ماه ۲۵۳۵ با پیام شاهنشاه آریامهر سالروز سروش آریامهر در آیینی ویژه و با بودن آقای امیرعباس هویدا نخست‌وزیر برگزار شد. در این آیین آقای معینیان رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی پیام شاهنشاه آریامهر را چنین خواند: [۷]

فرا رسیدن روز سروش آریامهر را که نمایشگر استحکام و تعمیم اصل مردم‌سالاری و مشارکت همه جانبه افراد ملت در پی‌ریزی سرنوشت خویش است به همه مردم ایران زمین شادباش می‌گویم. شش سال پیش با توشیح قانون تشکیل انجمن‌های شهرستان و استان اصول پنجگانه متمّم قانون اساسی در باب انجمن‌های ایالتی و ولایتی که تا آن زمان به مرحله اجرا در نیامده بود، مجال تحقق یافت و امکان آن فراهم آمد که ملت ایران علاوه بر مشارکت در سطح مملکتی از طریق مجالس مقننه در سطوح استان و شهرستان نیز در چگونگی توسعه و پیشرفت محل و منطقه خود سهیم باشند. با شکل‌گیری انجمن‌های ملی افق‌های تازه‌ای فراروی ملت ایران گشوده شد تا مردم بتوانند درباره برنامه‌های گوناگون محلی اظهار نظر کنند و توسط نمایندگان انتخابی خود در تصمیم‌گیری‌ها با تشخیص اولویت‌ها و نیازهای محلی مشارکت مستقیم داشته باشند. ما از دیدگاه انقلاب شاه و ملت برای ساختمان نظام مردم‌سالاری از رهگذر اینگونه انجمن‌ها اهمیت فراوان قائلیم و آن‌ها را برای استقرار اصول فراگیرنده این انقلاب در جهت رسیدن به تمدن بزرگ ضروری می‌شماریم. مردم ایران هر قدر بیشتر و بهتر در تکوین این گونه انجمن‌ها شرکت کنند در ایجاد یکپارچگی ملی و اجتماعی گام برمی‌دارند و به برنامه نوسازی ایران نو در چارچوب سیاست عدم تمرکز کمک می‌کنند. امسال برگزاری روز سروش آریامهر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. زیرا انتخابات ۴۴۳ انجمن شهر و ۶۲۱ انجمن شهرستان و ۲۳۸ شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای در پیش است که در جریان همین ماه انجام می‌شود و حزب رستاخیز ملت ایران در برگزاری اطمینان بخش آن مسئولیت ملی و تاریخی بر عهده دارد. ...

زد و خورد تروریست‌های مجاهد با پلیس در خیابان شهباز

۶ مهر ماه ۲۵۳۵ به دنبال کشته شدن ۳ تن از تروریست‌های سازمان مجاهدین در ۱۴ شهریور ماه، مامورین توانستند با پی گیری‌های پیوسته، خانه‌های تیمی و جاهای پنهان شدن این تروریست‌ها بیابند. ماموران گشت کمیته مشترک در خیابان شاه زن و مردی را شناسایی کردند و برآن شدند که آنها را بازرسی کنند. سرور آلادپوش تروریست مجاهد و محمد حسین اکبری که تا بن دندان مسلح بودند با نزدیک شدن ماموران با سلاح کمری به ماموران تیراندازی کردند. سرور آلادپوش خواهر دو تروریست حسن آلادپوش تروریست و مجتبی آلادپوش در تیراندازی به مامورین کشته شد. محمدحسین اکبری آهنگر که در ترور مستشاران آمریکایی دست داشت به هنگام کشیدن ضامن نارنجک به سبب ترکیدن نارنجک در دستش تکه پاره شد.

روز پسین در پی یافتن خانه تیمی و پنهانگاه مجاهدین در خیابان توس و هدایت تهران از سوی ماموران، ماموران در روز ۸ مهر ماه ماموران به تعقیب نرگس عضدانلو قجر خواهر مریم عضدانلو از تروریست‌های سازمان مجاهدین پرداختند و در خیابان شاهپور هنگامی که خواستند نرگس عضدانلو قاجار را دستگیر کنند این تروریست خطرناک به یکی از کوچه‌های بن بست فرار کرد و به سوی مامورین نارنجک پرتاب کرد که خود از پکیدن نارنجک در دستش کشته شد.


۱۰ مهر ماه ۲۵۳۵ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران آیین دومین دوره فارغ التحصیلی دانشکده فرماندهی و ستاد هوایی برگزار شد. هنگام ورود شاهنشاه ٰآریامهر آیین نظامی انجام شد و فرمانده دانشکده گزارش نظامی را به آگاهی همایونی رسانید. پس از آن شاهنشاه به سالن کتابخانه و سیس به سالن سخنرانی رفتند. در آنجا سرهنگ خلبان ستاد علی آزادگان فرمانده دانشکده فرماندهی و ستاد گزارش آموزشی را خواند. آنگاه شاهنشاه نشان دانش را به دانشجوی رتبه یکم و گواهینامه‌های دانش‌آموختگان را به آنان دادند. در این آیین والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی، امیرعباس هویدا نخست وزیر و رییس سنا و مجلس شورای ملی، وزیر دربار شاهنشاهی، رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، فرمانده نیروی هوایی شاهنشاهی، رییس سرای نظامی و ژنرال آجودان شاهنشاه و فرماده گارد شاهنشاهی سرافرازی بودن داشتند.

۱۱ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاه آریامهر در سفر به غرب کشور از ماکت شهرک الهیه که در همسایگی کرمانشاه ساخته می‌شود بازدید فرمودند . آریامهر درباره خانه سازی و پروژه شهرک الهیه دستوراتی دادند.

۱۱ مهر ماه ۲۵۳۵ علیاحضرت شهبانو و والاحضرت همایون ولایتعهد ایوار شرکت کنندگان دهمین کنفرانس بین‌المللی پیشاهنگی آسیا را در زمین چمن کاخ سعدآباد پذیرفتند. در این آیین برای سپاس از توجه والاحضرت همایون ولایتعهد به امور پیشاهنگی و از اینکه معظم له ریاست عالیه پیشاهنگی ایران را پذیرفته‌اند، آقای ویلیام «دی کن بل» بزرگترین مقام پیشاهنگی جهان که ریاست افتخاری کنفرانس جهانی پیشاهنگی را نیز بر گردن دارد، کاپ اهدایی دفتر جهانی پیشاهنگی را به والاحضرت همایون ولایتعهد پیشکش داشت. آنگاه علیاحضرت شهبانو به نمایندگان پیشاهنگان ۲۱ کشور آسیایی فرمودند: خوشحال هستم که همه متعلق به یک خانواده هستیم. امیدوارم روابط اعضای این خانواده روز بروز نزدیک‌تر و صمیمی‌تر بشود. علیاحضرت شهبانو و والاحضرت همایون پوشاک پیشاهنگی بر تن داشتند و این نخستین باری بود که والاحضرت ولایتعهد لباس پیشاهنگان سیار را پوشیده بودند. علیاحضرت شهبانو و والاحضرت همایون ولایتعهد در پایان این آیین تمبری که برای برگزاری دهمین کنفرانس بین‌المللی پیشاهنگی آسیا روز دهم مهر چاپ شده است توشیح فرمودند تا در موزه سازمان ملی پیشاهنگی ایران نگهداری شود.

سفر ژیسکار دستن پرزیدنت فرانسه به ایران

ژیسکار دستن و بانو با هواپیمای کنکورد وارد تهران شدند. در این سفر، چهار تن از وزیران کابینه فرانسه، وزیر خارجه، وزیر دارایی، وزیر صنایع و تحقیقات و وزیر امور جوانان و ورزش ژیسکار دستن را همراه کردند. سفر رسمی پرزیدنت فرانسه به تهران در پاسخ به سفر دو سال اعلیحضرتین به فرانسه بود. سفر دستن به تهران و گفتگوهای دو رهبر شاید به دست یافتن فرانسه به سهم بزرگتری از بازار صنعتی ایران با گسترش همکاری‌ها بیانجامد.


۱۲ مهر ماه ۲۵۳۵ والری ژیسکار دستن و بانو برای یک بازدید رسمی چهار روزه وارد تهران شدند. در فرودگاه آیین رسمی تشریفات نظامی انجام شد و شاهنشاه آریامهر نخست وزیر و رییس مجلس سنا و رییس مجلس شورای ملی، وزیر دربار، رییس ستاد بزرگ ارتشتاران ور ییس سرای نظامی، ژنرال آجودان و رییس کل تشریفات شاهنشاهی، رییس دفتر مخصوص و فرمانده گارد شاهنشاهی را به پرزیدنت فرانسه شناساندند. در پایان آیین پیشباز اعلیحضرتین از میان در رده نزدیک به ۴۵۰ تن نمایندگان زن و مرد استان‌ها با پوشاک رنگارنگ محلی یک سدا به پارسی و فرانسه آرنگ‌هایی برای خوش آمد می‌دادند. اعلیحضرتین و میهمانان با دو کالسکه که اسواران نیزه‌دار از پیشاپیش و پشت سر آن را همراهی می‌کردند از فرودگاه رهسپار میدان شهیاد شدند. در سراسر راه هزاران تن از مردم تهران با تکان دادن پرچم‌های ایران و فرانسه شادی و شور را ابراز داشتند. در میدان شهیاد ساعت ۱۵ و ۴۵ دقیقه غلامرضا نیک پی شهردار پایتخت از سوی مردم تهران به میهمانان خوش آمد گفت و سپس کلید زرین پایتخت و پیشکش‌های مردم تهران را تقدیم کرد. ساعت ۱۶ هنگامی که آریامهر و میهمانان از میدان شهیاد رهسپار کاخ شاهنشاهی گردید هنرمندان سازمان ملی فولکور وابسته به وزارت فرهنگ و هنر دست افشانی‌های زیبای محلی ایران را اجرا کردند. در کاخ گلستان پیشکش‌هایی میان شاهنشاه آٰریامهر و علیاحضرت شهبانو و میهمانان رد و بدل شد.

از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به سرفرازی ورود حضرت والری ژیسکاردستن رئیس جمهوری فرانسه و بانو دستن میهمانی شام رسمی در کاخ نیاوران برگزار شد. شاهنشاه آریامهر بر سر میز شام بیاناتی ایراد فرمودند:[۸]

حضرت رئیس جمهوری- خانم ژیسکاردستن. برای شهبانو و من پذیرایی از آن حضرت و بانو ژیسکاردستن در کشور خودمان مایه کمال خوشوقتی است. ... خوشوقتم بگویم که این همکاریهای همه‌جانبه نه تنها از نظر کمیت و کیفیت در تاریخ روابط دو کشور ما بی‌سابقه است بلکه در نوع خود در دنیای امروز نیز کمتر نظیر دارد زیرا این روابط که اکنون اشتراک مساعی بسیار وسیعی را تقریباً در همه رشته‌های مختلف شامل می‌گردد که همکاری‌های صنعتی، کشاورزی، اقتصادی، مالی، انرژی هسته‌ای، گاز، پتروشیمی، امور ساختمانی، امور علمی و فنی تنها نمونه‌هایی از آن است. در زمینه فرهنگی طبعاً در ادامه سنت دیرینه این روابط همکاری بسیار گسترده‌ای میان دو کشور برقرار است که وجود بیش از ۳۰۰۰ دانشجوی ایرانی در فرانسه و مراکزی از قبیل دانشگاه فنی و علمی ابوعلی سینا در همدان و مدرسه رازی در تهران شاهد آن بشمار می‌رود. به موازات این همکاری‌های دوجانبه تفاهم و نزدیکی بسیاری در دیدگاه‌های بین‌المللی ما وجود دارد که اساس آن پیروی هر دو کشور از سیاست مستقل ملی است. این سیاست ایجاب می‌کند که ما در عین اینکه کاملاً پشتیبان و مشوق تفاهم و همکاری سازنده جهانی هستیم در تقویت نیروی دفاعی خود بکنیم زیرا خود متوجه این واقعیت هستیم که ضعف نظامی گناهی نابخشودنی است. کشور فرانسه اکنون با پیروی از سیاست مستقل خود از اعتبار و احترام خاصی در جامعه جهانی برخوردار است و مایه خوشوقتی ما است که تحت رهبری مدبّرانه آن حضرت این اعتبار جهانی به صورتی واقع‌بینانه و در جهت کوشش در رفع مشکلات بین‌المللی بکار می‌رود. برگزاری کنفرانس جهانی شمال و جنوب در پاریس که به دعوت شما صورت گرفت، یکی از نمونه‌های این کوشش است. ما صمیمانه امیدواریم که این کنفرانس با آنکه مواجه با اشکالات زیاد است تحت توجهات شما کار خود را بطور رضایت‌بخش‌تری ادامه دهد و سرانجام بتواند رسالت واقعی خود را در کمک به تعدیل نظم اقتصادی و اجتماعی غیر عادلانه کنونی جهان و استقرار نظم در جای آن ایفاء کند. همچنین ما و شما خواستار تحقق همکاری‌های بین‌المللی برای از میان بردن مشکلات اقتصادی و پولی و تورمی در جهان هستیم. بدیهی است در تمام این موارد وظیفه و مسئولیت خود را به صورتی کاملاً مثبت انجام خواهد داد. ...

والری ژیسکاردستن رئیس جمهوری فرانسه در پاسخ به بیانات همایونی نخست از پیشباز باشکوهی سپاسگزاری کرد و گفت:[۹] میزان مبادلات دو کشور در درازای ۱۹۷۵ متجاوز از ۸ میلیارد فرانک بوده است و باید قاعدتاً طی سال جاری به ۱۰ میلیارد فرانک نزدیک شود. و آنچه که بیشتر رضایتبخش می‌باشد در این نکته نهفته است که این افزایش از لحاظ کیفی نیز به میزان محسوسی بهبود یافته است. ولی برای کشور فرانسه دگرگونی که هم اکنون در این جا در شرف تکوین است دارای وسعی است که به میزان به میزان وسیعی از چارچوب دوجانبه تجاوز می‌کند و موفقیت آن در یک منطقه‌ای که برای صلح جهان دارای اهمیتی استراتژیک است عامل ثبات و تعادل بشمار می‌رود و این دگرگونی به ایران امکان می‌دهد که نفوذ آرام‌بخشی اعمال کند و به آن اجازه می‌دهد که نه تنها با سخاوتمندی قابل ستایشی در توسعه کشورهای نیازمند شرکت جوید، بلکه همچنین در گفت و شنود لازمی که ما در انتظار توصیف نظام جدید بین‌المللی آن می‌باشیم، سهم بسزایی داشته باشد.

۱۴ مهر ماه ۲۵۳۵ دومین دور گفتگوهای رسمی شاهنشاه آریامهر و ژیسکاردستن در کاخ سعدآباد انجام شد. پس از این گفتگوها دیدگاه‌های شاهنشاه و ژیسکار دستن با بودن هیات‌های ایرانی و فرانسوی دنبال گردید. روز پسین ۱۵ مهر ماه پیش از نیمروز سومین دور گفتگوهای رهبران ایران و فرانسه با بودن چند تن از همراهان ژیسکاردستن و تنی چند از وزیران و پایوران کشور در کاخ سعدآباد برگزار شد. بانو ژیسکاردستن بامداد از موزه نگارستان بازدید کرد. سپس ایوار ژیسکار دستن پرزیدنت فرانسه و بانو در آیین پسواز رسمی از تهران به سوی پاریس پرواز کردند. نخست وزیر و رییس مجلس سنا و رییس مجلس شورای ملی و تنی چند از بلندپایگان کشور در باشندگان در این آیین بودند.

حزب سوسیال دمکرات آلمان در انتخابات پیروز شد مصیبتی بزرگ بر ملت ایران

۱۲ مهر ماه ۲۵۳۵ حزب سوسیال دمکرات هملوت اشمیت صدراعظم آلمان در انتخابات پیروز شد. مصیبتی بزرگ بر ملت ایران که کمونیست‌ها پر و بال گرفتند و پس از دو سال در کنفرانس گوادالوپ برای جلوگیری از پیشرفت کشور ایران و حفظ منافع خودشان حکومت مشروطه شاهنشاهی ایران را با کمک گروه‌های تروریستی چپ و راست در ایران زیر چتر کنفدراسیون دانشجویان ایرانی برانداختند.

۱۲ مهر ماه ۲۵۳۵ ساختمان بزرگراه دوگل آغاز شد. بزرگراه دوگل، از بزرگراه شاهنشاهی آغاز می‌شود، آنگاه از خیابان کورش کبیر می‌گذرد و در راستای خود از قیطریه - اختیاریه و سلطنت آباد رد می‌شود. پیش بینی می‌شود این بزرگراه تا آغاز سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی برای بهره‌برداری آماده شود.

۱۳ مهر ماه ۲۵۳۵ در پی دستینه قرارداد ایجاد یکی از بزرگترین پارک‌های جهان در تبریز، کارهای اجرایی آن که گام به گام انجام می‌یابد، آغاز گردید. به دنبال تشریف فرمایی شاهنشاه آریامهر به آذربایجان و دستورهای همایونی در زمینه ایجاد پارک تبریز تیمسار آزموده استاندار آذربایجان شرقی به آگاهی رساند: پارک بزرگ تبریز در پهنه‌ای بیش از ۸ میلیون متر مربع، هشت برابر هایدپارک لندن، ساخته می‌شود. در این پارک که در دنیا بی همتا خواهد بود، استادیوم‌های سرپوشیده، روباز،رمبن هاب ویژه بازی‌ها و پهنه‌ای برای برگزاری نمایشگاه‌های بزرگ منطقه غرب کشور، استخر سرپوشیده و همه امکانات رفاهی و سرگرمی برای مردم فراهم خواهد شد. پارک بزرگ تبریز پهنه بزرگی از زمین‌های سرسبز «حکم آباد» را نیز در بر می‌گیرد. همه زمین‌های کشاورزی این منطقه که زیر پوشش سبزیکاری است از سوی دولت خریداری می‌شود و به فرم کنونی خود دوباره به دارندگان کنونی داده خواهد شد با این شرطه که هیچگونه دگرگونی در آن داده نشود و تنها در گسترش فضای سبز آن تلاش شود. در این زمین‌ها سبزی آذربایجان در همه فصل‌ها برداشت می‌شود.

۱۳ مهر ماه ۲۵۳۵ در پی ایجاد انستیتو تکنولوژی و آموزشگاه عالی پرستاری در یزد، گام‌های نخستین بنیاد نهادن دانشسرای عالی در این شهر فراهم شد. بدین روی، جلیل بهارستان از سوی دانشگاه تربیت معلم تهران به یزد آمد تا پروژه دانشسرای عالی یزد را راه اندازی نماید. دانشسرای عالی یزد با پذیرش یک سد دانشجو، از روز یکم بهمن ماه ۲۵۳۵ کار خود را آغاز می‌کند. این دانشسرا دارای خوابگاه دانشجویان و آپارتمان برای استادان می‌باشد.

۱۴ مهر ماه ۲۵۳۵ دوره نوین قانونگزاری محلس سنا و مجلس شورای ملی با تشریف فرمایی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به کاخ سنا و سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر گشایش یافت. هنگام سخنرانی در دو سوی اعلیحضرتین والاحضرت شاهپور علامرضا پهلوی و والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی ایستاده بودند. پشت سر اعلیحضرتین از راست: کریم پاشا بهادری رییس دفتر مخصوص علیاحضرت،تیمسار سپهبد هاشمی ژنرال آجودان شاهنشاه و رییس نظامی،آقای هرمز قریب رییس کل تشریفات شاهنشاهی ، اسداله علم وزیر دربار شاهنشاهی، تیمسار ارتشبد ازهاری رییس ستاد بزرگ ارتشتاران سرفرازی ایستادن را داشتند. شاهنشاه آریامهر در سخنان خود فرمودند: [۱۰]

... دوره جدید مجلسین در سالی آغاز می‌شود که برای ملت ایران مفهومی خاص دارد، زیرا ملت ما در این سال موفقیت‌ها و پیروزی‌های پنجاه ساله خویش را جشن گرفته و با اعتماد به نفس و غروری مشروع، خود را آماده پیروزی‌ها و موفقیت‌های همه‌جانبه آینده کرده‌است. روز آغاز این جشن بزرگ ملی، یک بار دیگر شاهد تجدید عهد شاه و ملت بر اساس پیوند ناگسستنی این دو بود، که در تاریخ طولانی کشور ما همواره مهمترین عامل حفظ استقلال و عظمت ملی و ضامن همه پیروزی‌های ملت ایران بوده‌است. در پرتو همین پیوند استوار و بر اساس نیروی آفرینندگی و سازندگی ملت ما، اکنون هر دوره جدید مجلسین ایران شاهد دستاوردهای تازه کشور در زمینه‌های ملی و بین‌المللی است. رشد اقتصادی سالانه کشور ایران که سال‌ها است مقام اول را در جهان حائز است، همچنان ادامه دارد و برنامه‌های وسیع صنعتی و اقتصادی به صورتی همه‌جانبه در دست اجرا است. درآمد سرانه مردم ایران امروزه از ۱۶۵۰ دلار تجاوز کرده‌است. با بررسی در شاخص ضمنی قیمت‌ها در شش ماهه اول سال جاری، رشد تولید ناخالص ملی به قیمت‌های ثابت در حدود ۱۳ درصد پیش‌بینی می‌شود. بر اساس همین بررسی‌ها، رشد صنایع و معادن در سال کنونی ۴/۱۸ درصد، رشد کشاوزری بیش از ۱۰ درصد، رشد نفت و گاز ۵ درصد، رشد خدمات ۲۲ درصد پیش‌بینی شده‌است. ...

۱۵ مهر ماه ۲۵۳۵ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو جشن آغاز سال تحصیلی و فعالیت‌های سپاه دانش در پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی در سالن ۱۲ هزار نفری استادیو بزرگ آریامهر برگزار شد. [۱۱] شاهنشاه آریامهر جایزه سپاهیان ممتاز را به آنان دادند. در فرتور شاهنشاه آریامهر مدالی بر سینه یکی از دانش‌آموختگان می‌آویزند.

۱۵ مهر ماه ۲۵۳۵ به دنبال توافق‌های ۶۰ میلیارد فرانکی ایران و فرانسه، گام نخست قرارداد دو خطه و برقی کردن راه تهران - بندر شاهپور در دفتر راه آهن ایران دستینه شد. بررسی پروژه اتوبان تهران و تبریز در وزارت راه و ترابری آغاز شد. همزمان با اجرای پروژه اتوبان تهران - تبریز ، راه آهن تهران - تبریز نیز دو خطه می‌شود. با دو خطه و برقی کردن خط آهن تهران - تبریز ، با دادن تغییر در راستای راه تهران - تبریز این راه ۱۶۸ کیلومتر کوتاهتر می‌شود، کار ساختمانی دو خطه و برقی کردن پنج سال به درازا می‌کشد. با کشیدن راه آهن تهران - تبریز تا قزوین ۱۴۴ کیلومتر می‌شود و سپس از قزوین به زنجان ۳۱ کیلومتر کوتاهتر می‌شود.

زد و خورد تروریست‌های مجاهد با ماموران پلیس و امنیتی

۱۵ مهر ماه ۲۵۳۵ به آگاهی رسید که مأمورین انتظامی و امنیتی با بررسی مدارک به دست آمده از مخفی‌گاه‌های تروریست‌های معدوم و همچنین پی‌گیری تحقیقات از عناصر دستگیر شده وابسته به سازمان تروریستی مجاهدین در روز ۷ مهر ماه، هفته گذشته نیز توانستند به شناسایی ۳ نفر تروریست دیگر شده و هنگامی که مامورین در خیابان‌های شاهپور، ابوریحان و سیروس در صدد دستگیری آنان بر می‌آیند با مقاومت مسلحانه تروریست‌ها مواجه و ضمن تیراندازی متقابل مأمورین، هر ۳ نفر معدوم می‌گردند. ۳ نفر تروریست معدوم نرجس عضدانلوقاجار، پرویز داودی و تورج حیدری بیگوند نام داشته و از آنان و خانه‌هایی که زندگی می‌کردند ۴ قبضه اسلحه کمری، ۴ عدد نارنجک جنگی، چندین برگه شناسایی جعلی و چند سند قابل بررسی به دست آمده است. سرپرستان دست اندرکار افزودند که یکی از اعضای گروه‌های تروریست نیز در هفته گذشته با اسلحه و مهماتی که داشت خود را معرفی و با دادن اطلاعات خود و سپردن تعهد آزاد گردید. این فرد درباره انگیزه خود را از تسلیم به مقامات مسئول گفت که پس از زمانی در گروه تروریست مجاهدین وی گمارده می‌شود به شهرستان‌ها سفر کند و درباره چگونگی کار و زندگی کارگران آن شهرستان بررسی‌هایی نماید و دستاورد آن را به گروه گزارش دهد. فرد نامبرده نیز به شهرهایی سفر می‌کند و زمانی که هوده بررسی خود را که بازگوینده زندگی و کار خشنودکننده کارگران بود به سردسته گروه مجاهد خود گزارش می‌نماید، به سختی نکوهش می‌شود، آنگاه نامبرده در می‌یابد که مجاهدین هدفی جز ویران ساختن ایران و ترور ندارند، بدین روی بر آن شده است که به پلیس خود را معرفی کند وتسلیم شود.

۱۶ مهر ماه ۲۵۳۵ با تشریف‌فرمایی علیاحضرت شهبانو و والاحضرت ولایتعهد ماشین غول پیکر اُفست رتاتیو اطلاعات به حرکت درآمد. ساعت ۱۱ بامداد موکب علیاحضرت شهبانو و والاحضرت همایون ولایتعهد که از سوی سرکار علیه بانو فریده دیبا و گروهی از بلندپایگان کشوری همراهی می‌شد، در برابر مؤسسه اطلاعات ایستاد و علیاحضرت شهبانو و والاحضرت ولیعهد با پیشبازی گرم و سرشار از شور و شادمانی روبرو شدند. پس از پیشکش دسته‌های گل، بانو قدسی مسعودی همسر شادروان سناتور عباس مسعودی و سپس فرهاد مسعودی مدیر اطلاعات، خوش آمد گفتند. مدیر اطلاعات نیز با سپاسگزاری از مهر پایان‌ناپذیر شاهنشاه آریامهر، علیاحضرت شهبانو والاحضرت همایون ولایتعهد و خاندان جلیل سلطنت بیاناتی ایراد کرد.[۱۲]

۱۷ مهر ماه ۲۵۳۵ علیاحضرت شهبانو به همراه سرکار علیه بانو فریده دیبا پس از نیمروز از نمایشگاه فرتور و پیکره از آثار «ایلا هیلتونن» پیکرتراش فنلاندی دیدن کردند. این نمایشگاه به کوشش اداره کل روابط فرهنگی وزارت فرهنگ و هنر در خانه آفتاب برگزار شد. آقای پهلبُد وزیر فرهنگ و هنر و خانم ایلا هیلتونن مجسمه ساز فنلاندی و سفیر فنلاند دربار شاهنشاهی از علیاحضرت شهبانو پیشباز کردند. علیاحضرت شهبانو پس از بازدید از بخش‌های مختلف این نمایشگاه ۱۰ دقیقه از فیلم کارگاه این هنرمند را تماشا کردند. یک پوشینه از کتاب کارهای این هنرمند فنلاندی به پیشگاه علیاحضرت شهبانو تقدیم شد.

۱۸ مهر ماه ۲۵۳۵ در پیشگاه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و ولیعهد دیدار فینال مسابقه‌های پنجمین دوره تنیس بین المللی جام آریامهر در باشگاه شاهنشاهی برگزار شد. مانویل اورانتس قهرمان برجسته اسپانیایی بر رایپل رامیرز پیروز شد و جام آریامهر را از دست همایونی دریافت داشت.

۱۸ مهر ماه ۲۵۳۵ دکتر فرح بخشیان استاندار لرستان در آیین گشایش پایگاه تربیت نیروی انسانی ماهر در منطقه غرب کشور در خرم آباد گفت که با گسترش صنعتی این استان بیش از ۴۰ هزار تن در صنایع این منطقه استخدام خواهند شد. امیر قاسم معینی وزیر کار و امور اجتماعی که به همراه فریدون ناصری معاون نیروی انسانی وزارتخانه به خرم آباد آمده بود گفت: در پنج سال گذشته بیست هزار کارکر در کارهای حرفه‌ای زبردستی پیدا کرده‌اند و امسال ۲۱٬۰۰۰ تن در سراسر کشور در مرکزهای ثابت و واحدهای سیار و دیگر مرکزهای تکامل صنعتی در کنار کارخانه‌ها آموزش فنی می‌بینند و برای گسترش کار پایگاه خرم آباد فرستاده خواهند شد. وزیر کار دکتر معینی در خرم آباد نخستین کلنگ ۱۴ مجتمع بزرگ کارآموزی خرم آباد را بر زمین زد، این مجتمع در ۱۵۰٬۰۰۰ مترمربع ساخته می‌شود.

۱۸ مهر ماه ۲۵۳۵ شهستان پهلوی شهری که در دل تهران بوجود می‌آید.[۱۳] روز ۲۲ مهر ماه همزمان با سالروز زادروز علیاحضرت شهبانو نخستین کلنگ ساختمانی شهستان پهلوی از سوی شهردار پایتخت غلامرضا نیک پی بر زمین زده خواهد شد. گام نخست در پهنه‌ای به بزرگی ۲٫۵ میلیون متر مربع پیاده می‌شود که دربرگیرنده بخشی از آپارتمان‌ها برای زندگی و اداری و بازرگانی است. بدین سان، شهرسازی شهستان بر پایه برنامه‌های زمان بندی شده در دل پایتخت آماده بهره‌برداری خواهد شد. پس از پایان ساختمان شهستان پهلوی اداره‌های مرکزی، بانک‌ها چون بانک مرکزی و بانک ملی، بانک توسعه سرمایه گزاری، بانک تجارتی ایران و هلند، بانک صادرات و سازمان‌های دولتی و کاخ شهرداری به شهستان جا به جا خواهند شد. پهنه شهستان پهلوی نزدیک به شش میلیون متر مربع است که ۲٫۴ میلیون متر مربع ویژه فضای سبز شده است که به فرم پارک مرکزی شهر تهران در خواهد آمد. یک میلیون و ۲۶۵ هزار متر مربع برای آپارتمان سازی ویژه شده است که در میان آنها سه آسمانخراش ۳۰ اشکوبه اداری با زیر بنای کل ۱۵۰ هزار متر مربع بنا می‌شود. یک ساختمان مدور برای زندگی نیز ساخته می‌شود که با ۱۴ اشکوب دارای آپارتمان‌های دو تا چهار اتاق خوابه می‌باشد. از چندی پیش نامگزاری خیابان‌های شهستان به پایان رسیده است. در گزینش نام خیابان‌ها از نام بزرگان و قهرمانان ملی و میهنی بهره گرفته شده است. کاخ شهرداری، میدان بزرگ انقلاب ششم بهمن در پهنه‌ای به گستره ۱۵۰ هزار متر مربع و بازار بزرگ شهر در پهنه‌ای به گستره ۲۵۰ هزار متر مربع ساخته خواهد شد که همه نیازهای شهرک شهستان و بخشی از نیازهای تهران بزرگ را از میان برخواهد داشت. افزون بر آن، در شهستان پهلوی چند شاپینگ سبز یا مرکز خرید نیز ساخنه می‌شود که همه مواد مصرفی نیازین در آنها فروخته می‌شود. از سوی دیگر مرکزهای بهداشتی، فرهنگی، ورزشی، مرکزهای کنفرانس و هتل‌ها در شهستان پیش بینی شده‌اند تا این شهرک یک شهرک کامل و مدرن درآید

۱۹ مهر ماه ۲۵۳۵ نخستین دانشکده علوم دریایی ایران، با همکاری سازمان‌های آموزشی انگلیس، در «چابهار» بنیاد نهاده می‌شود. تأسیس این دانشگاه، از برنامه‌های گسترده کمیته همکاری مشترک آموزش ایران و انگلستان است. از برنامه‌های دیگر این کمیته، آموزش دادن به جوانان ایرانی در حرفه‌های تخصصی مورد نیاز کشور در انگلستان است و با نگرش به نیازهای کشور به کارشناس در سطوح مختلف پیش‌بینی می‌شود که بر پایه برنامه‌های بسامان هزاران جوان ایرانی برای آموزش فنی به انگلستان اعزام گردند و پس از گززاندن این دوره در صنایع کشور به کار گمارده شوند. نخستین نشست کمیته همکاری مشترک آموزش ایران و انگلیس با بودن امیرقاسم معینی وزیر کار و امور اجتماعی و جان میسون معاون وزارت امور خارجه انگلستان و رئیس هیأت نمایندگی انگلیس در کمیته مشترک همکاری‌های کارآموزی و آموزشی انگلستان تشکیل شد. در این نشست وزیر کار هنگام گشودن نشست به پیروزی‌های ایران در دوره برنامه پنجم عمرانی و بایستگی گسترش برنامه‌های آموزشی و تقویت نیروی انسانی اشاره کرد و سر برنامه‌های آموزشی را که از سوی کمیته بررسی خواهد شد چنین اعلام کرد: :- ایجاد دانشکده علوم دریایی در چابهار. این دانشکده در تعقیب مذاکراتی که بین نمایندگان دانشگاه بلوچستان و نمایندگان مدرسه عالی دریایی انگلیس به عمل آمده تشکیل می‌شود. با ایجاد این دانشکده دولت ایران می‌تواند عده‌ای از متخصصان دریایی مورد نیاز شرکت کشتیرانی آریا، شیلات جنوب و شرکت ملی تانکر ایران را تربیت کند.

– ایجاد مرکز تعلیمات حرفه‌ای برای سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در رشته کاغذ و کنف
- همکاری دانشگاه آزاد ایران با دانشگاه‌های انگلیس
- ایجاد یک دانشکده مهندسی با همکاری مؤسسات آموزشی انگلیس در دانشگاه کرمان
- آموزش جوانان ایرانی در رشته‌های فنی مورد نیاز در انگلستان بر اساس برنامه در حال حاضر ۷۰۰ نفر از جوانان ایرانی سرگرم دیدن آموزش در رشته‌های مختلف موردنیاز کشور هستند.
– ایجاد آکادمی علوم دریایی برای سازمان بنادر و کشتیرانی.
– ایجاد مرکز تعلیمات حرفه‌ای سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی در تبریز
- اعطای بورس به افراد برجسته و برنامه مبادله تکنولوژی و علوم متخصصان آموزش دو کشور در چهارچوب این برنامه مسائل مربوط به تحقیقات در زمینه روش‌های مختلف علمی را مورد بررسی قرار می‌دهند.
- آموزش و کارآموزی در رشته‌های بازرگانی که بر پایه آن با نگرش به امکانات کشور انگلستان در زمینه آماده ساختن نیروی انسانی در فعالیت‌های مربوط به امور بازرگانی خاصه در رشته‌های حسابداری، مدیریت، بانکداری، آمار، بیمه، منشیگری، بازاریابی و امثال آن اقدام می‌شود.
- ایجاد مدارس خصوصی شبانه‌روزی طبق نمونه‌های متداول در انگلستان در ایران. این برنامه با توجه به نیازهای روزافزون کشور به توسع کمی و کیفی مؤسسات آموزشی و با در نظر گرفتن تجارت وسیع انگلستان در ایجاد و اداره مدارس شبانه‌روزی خصوصی از دوره ابتدایی تا پایان دوره دبیرستان و آمادگی برای ورود به دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی با همکاری وزارت آموزش و پرورش ایران و دولت انگلیس انجام می‌شود.

وزیر کار و امور اجتماعی سپس یادآور شد: سایر همکاری‌های ایران و انگلیس در زمینه امور آموزشی چنین است: تعلیمات فنی و حرفه‌ای، تأمین نیازهای دانشگاه آریامهر- کارآموزی در برنامه‌های عمرانی، کشاورزی، بهداری، مهندسی، توسعه صادرات برای صنایع کوچک روستایی، آمار، ارتباطات، توسعه صنعتی و علوم، آتش نشانی، روابط خارجی (بورس برای کادر سیاسی) که در این خصوص قرار است با همکاری سازمان امور اداری و استخدامی کشور امکانات وسیع کارآموزی بوجود آید. بر اساس طرحی که در حال حاضر در وزارت کار و امور اجتماعی در دست مطالعه می‌باشد، دیپلمه‌ها و افراد پایین‌تر از دیپلمه که در کنکور موفقیت حاصل نکرده‌اند با گذراندن دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت جذب بازار کار خواهند شد. وزارت کار و امور اجتماعی در این طرح برای این گروه‌ها آموزش‌های حرفه‌ای رایگان در نظر گرفته است تا جوانان پس از اینکه دوره سپاهی خود را به پایان رسانند مشکلی از جهت عدم آشنایی با حرفه‌های مختلف نداشته باشند.

۱۹ مهر ماه ۲۵۳۵ خانواده بیمه شدگانی که خدمت وظیفه را انجام می‌دهند، در درازای انجام خدمت سربازی، از مزایای بیمه درمانی بهره‌مند خواهند شد. یک پایور سازمان تأمین اجتماعی امروز به آگاهی رساند : بر پایه تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی و ضوابط نوین، همسر، فرزندان و پدر و مادر بیمه شدگانی که به خدمت سربازی فرستاده می‌شوند هنگام خدمت وظیفه از خدمات درمانی بهره‌مند خواهند شد. سرویس درمانی برای این خانواده‌ها چنین خواهد بود: درمان، مراقبت‌های پزشکی زایمان، پرداخت هزینه رفت و آمد بیمه شدگان هنگامی که برای درمان از یک شهرستان به شهرستان دیگر فرستاده می‌شوند، پرداخت هزینه رفت و آمد همراه بیمار، پرداخت هزینه اقامت بیمه شده بیمار و همراه او و پرداخت دیگر هزینه‌های درمانی. از سوی دیگر ضوابط پرداخت کمک عائله‌مندی از سوی سازمان تأمین اجتماعی چنین است: بر پایه این ضوابط پرداخت کمک خانوارمندی به گردن کارفرما بوده و با رعایت شرایط قانونی تنها تا دو فرزند پرداخت خواهد شد. برای دریافت کمک خانوارمندی، بیمه شده باید دست کم پیشینه پرداخت ۷۲ روز حق بیمه برای کار داشته باشد. برای دریافت کمک خانوارمندی، باید سن فرزندان کمتر از ۱۸ سال باشد و در سن بالاتر باید تحصیل کنند، بدینگونه کمک خانوارمندی تا پایان تحصیل پرداخت خواهد شد. اگر سن فرزندان از ۱۸ سال بیشتر شود کمک هنگامی پرداخت می‌شود که از دید کمیسیون پزشکی، فرزند بیمه شده، بیمار یا از کار افتاده باشد.

۲۰ مهر ماه ۲۵۳۵ پلی تکنیک تهران که به تازگی «دانشکده صنعتی» را از نام خود برداشته است بر پایه طرح آموزشی نوین «پلی تکنیک تهران» از ترکیب انستیتوهای ۹ گانه برپایی پنج دانشکده را پی ریزی کرده است: ۱- دانشکده مهندسی: انستیتوهای مهندسی، معدن، مکانیک،، برق، شیمی و پتروشیمی، نساجی و صنایع ۲- دانشکده تربیت دبیر فنی و علوم: انستیتوهای تربیت دبیر مکانیک، برق، ساختمان، نساجی، معدن، فیزیک، شیمی، ریاضیات و کامپیوتر ۳- دانشکده علوم و کامپیوتر: انستیتو علوم پایه و مرکز محاسبات کامپیوتر ۴- دانشکده شهرسازی و ساختمان: انستیتو راه و ساختمان و مدرسه عالی ساختمان

۲۰ مهر ماه ۲۵۳۵ شهبانو مدال سازمان بین‌المللی کشاورزی را پذیرفتند علیاحضرت شهبانو پیش از نیمروز وزیر کشاورزی و منابع طبیعی را به همراه مدیر کل سازمان خواربار و کشاورزی جهانی وابسته به سازمان ملل متحد کاخ سعدآباد پذیرفتند. در این باریابی مدیر کل سازمان خواربار و کشاورزی جهانی مدال پرآوازه این سازمان به نام «سرز» الهه کشاورزی رم باستان را به پیشگاه علیاحضرت شهبانو تقدیم داشت. این مدال تاکنون به بانوان نام‌آور جهان چون بانو ایندیرا گاندی نخست وزیر هند و بانو باندرا نایکه نخست‌وزیر سریلانکا داده شده است. تقدیم مدال «سرز» از طرف مدیر کل سازمان خواربار و کشاورزی جهان وابسته به سازمان ملل متحد به پیشگاه علیاحضرت شهبانو نشانه‌ای از گرامیداشت و بزرگداشت این سازمان جهانی از شهبانوی ایران به پاس توجهات ویژه شهبانوی ایران به جامعه روستاییان ایران و بهبود سطح زندگی و آگاهی‌های این جامعه است. علیاحضرت شهبانو پس از پذیرفتن این مدال سپاسگزاری کردند و فرمودند: امیدوارم بتوانم در راهی که ایران برای پیشرفت ملت خود، بخصوص مردم روستایی که قسمت اعظم جمعیت کشور ما را تشکیل می‌دهند، طی می‌کنند، مفید واقع شوم. علیاحضرت شهبانو همچنین ابراز امیدواری فرمودند بتوانند در راهی که شاهنشاه آریامهر برای پیشرفت ملت ایران ترسیم فرموده‌اند کارهای سودآوری انجام دهند.

زادروز فرخنده علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

بنیاد شهبانو فرح پهلوی

۲۰ مهر ماه ۲۵۳۵ با برگزاری نخستین نشست هیأت امنای «بنیاد شهبانو فرح» در پیشگاه علیاحضرت شهبانو، این بنیاد رسماً و با هدف تعالی انسان ایرانی بنیاد نهاده شد و از چند روز آینده تشکیلات دبیرخانه بنیاد در محل ساختمان قدیمی باغ فردوس دایر خواهد شد.[۱۴] علیاحضرت شهبانو هنگام گشایش این بنیاد بیاناتی ایراد کردند.[۱۵]

هدف‌های بنیاد که پس از چند سال پژوهش و بررسی همه‌سویه راه اندازی می‌شود: ۱- کمک به حفظ و گسترش میراث فرهنگی ایران، اعم از زبان، ادبیات، هنر، فلسفه، علوم، هنرهای دستی، آثار باستانی و فرهنگ مردم است. کمک به جستجو و ارائه منظم راهبردهای مناسب برای گسترش هماهنگ و همه جانبه فرهنگی و اقتصادی، ۲- کمک به شناخت شرایط لازم برای تأمین همزیستی فرهنگ سنّتی و فرهنگ نوین و ارائه راهبردهای شایسته فرهنگی برای باروری پیوندهای این دو فرهنگ، کمک به شناخت مسائل اجتماعی و فرهنگی ناشی از دوران گذار جامعه ایرانی و ارائه راه‌حل‌های مناسب برای پیشگیری این مسائل و تعدیل آنها، ۳- ایجاد تسهیلات لازم برای شکوفایی آفرینش علمی و هنری، انجام پژوهش‌های گوناگون فرهنگی و اجتماعی، ارائه خدمات آموزشی و راهنمایی‌های لازم در این زمینه به سازمان‌های اجرایی از جمله دیگر هدف‌های این بنیاد محسوب می‌گردد. ۴- کمک به بهسازی محیط زیست، از راه ارشاد افکار عمومی و دستگاه‌های اجرایی و ارائه خدمات لازم برای بهبود وضع شهرسازی و شهرنشینی، ۵- ارائه رهنمودهای لازم برای تأمین اجتماعی و آموزشی کارگزاران فرهنگی و هنرمندان و دانشوران، ۶- تأمین ارتباط منظم و گسترده جامعه فرهنگ و هنر ایران با جوامع فرهنگی و هنری جهان، ۷- کوشش در تعمیم فرهنگ در تمام سطوح و طبقات و افراد جامعه ایرانی، مردمی کردن هر چه بیشتر فرهنگ و بالا بردن سطح فرهنگ مردم از هدف‌های اساسی بنیاد شهبانو فرح خواهد بود.

بنیاد شهبانو سازمانی ناسودبر دارای شخصیت حقوقی است. هدف‌های بنیاد ترکیبی همه‌جانبه از کلیه فعالیت‌های فرهنگی، اجتماعی، آموزشی و پژوهشی علیاحضرت شهبانو را در بر می‌گیرد و از این پس برنامه‌ریزی سازمان‌های مذکور نقش اجرایی عهده دار خواهند بود، ضمن آنکه در مراحل اجرا نیز از پشتیبانی و حمایت بنیاد برخوردار می‌باشند.

مصاحبه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

۲۰ مهر ماه ۲۵۳۵ مصاحبه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در آستانه فرخنده روز ۲۲ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی [۱۶] می‌پرسم: علیاحضرتا روزهای سالگرد تولد همیشه فرصتی است تا انسان نگاهی به گذشته بیفکند. علیاحضرت در یک نگاه گذرا به گذشته چه می‌بینند؟ شهبانو پس از درنگی می‌فرمایند: با کارها و مسئولیت‌ها و مسائلی که هست بیشتر در حال و آینده زندگی می‌کنم تا گذشته. اما نمی‌شود گفت که به گذشته فکر نمی‌کنم. بعضی اوقات در نگاهی به گذشته، اتفاقات و تغییرات وسیع را می‌بینم که لحاظ شخصی و مملکتی رخ داده و برایم اهمیت دارد. به نظر من گذشته برای لحظاتی که مقایسه‌ای در پیش است لازم است. برای امیدواری هر فرد و نتیجه‌گیری از کارهایی که انجام شده و بطور کلی برای ارزشیابی شخصی... ارزشیابی در کار و زندگی خصوصی... که اگر عیبی هست رفع شود و کارها بهتر انجام شود. ... والاحضرت همایون ولایتعهد به سرعت در تشکیلات گوناگون مملکتی مسئولیت‌هایی به عهده می‌گیرند. آیا تصور می‌فرمایید برای تشکیل این فعالیت‌ها دفتر خاصی برای معظم‌له تشکیل می‌گردد؟ شهبانو می‌فرمایند: در آینده نزدیکی در نظر است دفتری برای ولیعهد تشکیل شود و رئیس دفتر ولیعهد نیز تعیین خواهد شد. در حال حاضر رئیس دفتر سابق من که پیشکاری مرا اداره می‌کنند برنامه‌های ولیعهد را انجام می‌دهند ولی چون کارها به سرعت بیشتر می‌شود، دفتری برای ولیعهد دائر می‌شود. می‌پرسم، علیاحضرتا، طی سال‌ها در بسیاری از مجامع در داخل و خارج کشور در کنار شاهنشاه بوده‌اید. آیا خواه ناخواه به امور سیاسی نیز پرداخته‌اید؟ شهبانو می‌فرمایند: چرا خواه ناخواه؟... شاید بیشتر خواه بوده است تا ناخواه! شرکت در مراسم مختلف و مجامع گوناگون خود دلیل بر شرکت در زندگی سیاسی است. تمام کارهایی که تاکنون انجام داده‌ام چه از لحاظ اجتماعی و چه از لحاظ فرهنگی و یا موارد دیگر خواه ناخواه با سیاست ارتباط دارد و جدا از سیاست نیست. آنچه که برایم مطرح است این است که با قدرتی که دارم بتوانم کارهایی را که به من سپرده شده انجام دهم با امکانات خودم در تحقق رساندن خط مشی سیاسی که اعلیحضرت برای مملکت ما طرح کرده‌اند سعی نمایم. تکیه بر ضوابط مادی و معنوی. می‌گویم علیاحضرت شهبانو در فرمایشات گذشته بر مسئله کیفیت زندگی بارها تأکید فرموده‌اند. تقاضا می‌شود با توجه به نهضت گسترده‌ای که همه ما با آن روبرو هستیم در مورد این نکته نظرتان را بفرمایید. شهبانو می‌فرمایند: به عقده من پیشرفت در هدف اصلی نمی‌رسد اگر هر کاری چه در کشور ماه و چه در دنیا انجام می‌شود، مبتنی بر ضوابط خاص کیفیت زندگی موردنظر نباشد. در جلسه بررسی خطوط کلی برنامه عمرانی ششم کشور هم این مطلب را گفتم که بر کیفیت زندگی و عواملی که در آن دخالت دارد توجه شود. به نظر من عوامل مادی و معنوی هر دو بر کیفیت زندگی تأثیر می‌گذارد. من فقط جنبه ایده‌آلیسم و فلسفی را نمی‌گیرم که آدمیت فقط می‌تواند با معنویات زنده باشد به دلیل آنکه در داخل کار هستم و مسائل را می‌بینم. به همین جهت تکیه بر ضوابط مادی و معنوی می‌کنم. از لحاظ مادی همانطور که اعلیحضرت فرمودند، هر ایرانی باید با کمک دولت از یک حداقل امکانات مادی برخوردار باشد. این حداقل تحت ضوابطی معین می‌شود. مردم باید غذا داشته باشند، بهداشت داشته باشند، باید کار داشته باشند، باید لباس داشته باشند، باید آموزش داشته باشند، باید مسکن داشته باشند و باید پیشرفت اقتصادی و صنعتی بکنند. ولی ثابت شده که مادیات به تنهایی نمی‌تواند بشر را خوشبخت کند به دلیل آنکه مادیات و توقع بشر در برابر آن تمامی ندارد و به انتها نمی‌رسد. به عقیده من آن چیزی که ما را به هدف پیشرفت در آینده نزدیک خواهد کرد جنبه‌های معنوی زندگی یک انسان است که البته باز هم دستخوش مسائل گوناگون است که در آینده اکثریتی را ارضا کند و از آن‌ها انسان ای خوشحال و خوشبخت بسازد.

۲۱ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاه آریامهر، علیاحضرت شهبانو والاحضرت همایون ولایتعهد و والاحضرت‌ها و چند تن از خاندان شاهنشاهی ایران پس از نیمروز برای چند روز رهسپار بیرجند شدند. [۱۷] امیرعباس هویدا نخست‌وزیر در رکاب اعلیحضرتین به خراسان رفتند. آقای هرمز قریب رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، آقای معینیان رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی و تیمسار بدره‌ای فرمانده گارد شاهنشاهی و جمعی از مقامات مملکتی حضور داشتند. شاهنشاه آریامهر پیش از سفر به بیرجند در فرودگاه مهرآباد در مصاحبه‌ای به مناسبت زادروز علیاحضرت شهبانو فرمودند:

فکر می‌کنم به اندازه کافی واضح است و احتیاج به گفتن نیست که امروز شهبانوی ایران یک اسم تشریفاتی نیست و کسی نیست که در قصری نشسته باشد و با جواهراتش بازی بکند یا در زیر سایه درخت‌ها لم بدهد. امروز شهبانوی ایران هم مثل پادشاه ایران و یا هر فرد ایرانی دیگری باید وظایف معینی را انجام بدهد و اضافه بر آن وظایفش خیلی روشن است. وظایفی است که برای هر کسی مسئولیت‌اش ترسیم شده، وظایفی است که اسمش را می‌خواهیم بگذارم وظایف ملی- میهنی و وجدانی. اگر اضافه بر وظایف مسئولیت‌مان آن وظایف را هم انجام بدهیم، برنامه‌هایی که برای مملکت ریخته شده، انجام خواهد شد و شاید هم قبل از موقع هم انجام بشود. یکی از طعنه‌هایی که به ما می‌زنند این است که ایران برنامه‌هایش زیاده‌طلب است، از حدود قدرت خودش خارج است و ما نخواهیم توانست این کارها را انجام بدهیم. ولی من مطمئن هستم که اگر حتی مسئولیتی را که داریم، انجام بدهیم و بخصوص اضافه بر آن، اگر وجدان کار هم باشد، همه این برنامه‌ها را انجام خواهیم داد. شهبانوی ایران هم امروز همین کار را می‌کند و فکر می‌کنم این موضوع است که احتیاج به توضیح من نباشد و همه از آن اطلاع دارند که شهبانوی ایران در این مدت نه فقط نماینده زن ایرانی بلکه نماینده ایران جدید در لباس زن آن هم در لباس شهبانو چه کارهایی را انجام داده است و خواهد داد.

۲۲ مهر ماه ۲۵۳۵ پروژه نوین و بزرگ دیگری برای ساختمان آپارتمان برای آموزگاران آماده شده است. چهارمین فاز ساختمان آپارتمان‌ها و واحدهای مسکونی کارمندان و معلمان وزارت آموزش و پرورش در بخشنامه‌ای به آگاهی رسانده شد و شرایط واگذاری این آپارتمان‌ها اعلام گردید. مقدمات ایجاد آپارتمان‌های جدید هنگامی فراهم می‌شود که ۵۰۰ واحد آپارتمانی معلمان ادامه دارد و برای بهره‌برداری نهایی آماده می‌شود و همچنین ساختمان ۸۰۰ آپارتمان ویژه معلمان در فرح‌زاد و طرشت فاز نخستین خود را با سرپرستی شرکت تعاونی مسکن معلمان می‌پیماید. فاز چهارم ساختمان واحدهای مسکونی معلمان دربرگیرنده شرایط خاصی است و کوشش شده تا آپارتمان‌ها به کارمندان و معلمانی واگذار گردد که خانه ندارند.

۲۲ مهر ماه ۲۵۳۵ ساختمان راه آهن دو خطه تهران - بندر شاهپور در بهار ۲۵۳۶ شاهنشاهی آغاز می‌شود و تا بهره برداری هفت سال به درازا خواهد کشید. این راه آهن بزرگترین پروژه راه آهن جهان در ده سال گذشته است. درازای راه آهن تهران - شاهپور دو هزار و سد کیلومتر است و برای ساختمان آن به روزانه ۷۰۰ متر مکعب بتون و ۳ هزار تراورس بتوانی نیاز است. پیش بینی شده است که روزانه یک کیلومتر و نیم از این راه آهن ساخته شود. مشاور وزیر راه و ترابری که پیاده کننده پروژه دوخطه و برقی کردن راه آهن تهران - بندرشاهپور است گفت: هنگام سفر پرزیدنت فرانسه به ایران با نمایندگان دولت فرانسه ۳ قرارداد برای بررسی و خدمات مهندسی و ابزار و دستگاه‌ها برای ۲۰ ماه و ساختمان راه آهن آزمایشی اهواز به بندر شاهپور برای ۳ سال بسته شد.

۲۴ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاه آریامهر پیش از نیمروز هنگام باریابی رؤسا و هیأت‌های رئیسه مجلس سنا و مجلس شورای ملی در کاخ سعدآباد فرمودند:[۱۸]

ما حق نداریم ملت خود را گول بزنیم. این خیانت است که به مردم وعده دروغ بدهیم. هر کسی چنین کاری بکند حداقل اگر خیانت نباشد عدم مسئولیت است. شاهنشاه که پس از استماع عریضه جوابیه سنا و مجلس شورای ملی به خطابه معظم‌له به هنگام آغاز اجلاس جدید مجلسین، سخن می‌گفتند، بیانات خود را به این شرح ایراد فرمودند: البته مطالب در خطابه و جوابی که تهیه کرده‌اید مرور شده است و امیدوارم که این دوره اجلاسیه نیز مانند دوره پیش و پیش از آن، دوره فعال پرکاری در پیشبرد کارهای مملکت، مثبت و مفید باشد. البته ما خطابه خودمان را مجبور بودیم به ناچار تا حدودی خلاصه کنیم، والا چند نکته دیگری نیز هست که می‌شود روی آن بحث مفصلی کرد. اشاره کردید به حزب رستاخیز ملت ایران. می‌توانستیم اشاره خیلی وسیعی روی اصل اشتراک و شرکت هر فرد مملکت ایران در تمام شئون نزدگی، هم سیاسی و هم معاشی بکنیم. شاهنشاه افزودند: استفاده‌ای که مردم از ثروت‌های مملکت می‌برند نظیر کمکی که به خواربار می‌شود، تحصیلات مجانی و زمینه‌های دیگر و در قسمت‌های سیاسی مثل این انتخاباتی که دیروز انجام شد، از نظر هیچکس پوشیده نیست. فکر می‌کنم ملت ایران در این انتخابات شرکت کردند. یعنی می‌دانند که ما حقیقتاً مایل هستیم مردم این قبیل کارها را که جنبه دمکراتیک دارد و ما به آن ملی می‌گوییم، و هم اینکه حقیقتاً کار خودشان است به عهده بگیرند. دستگاه مجری حتی‌المقدور باید خودش را از این نوع کارها کنار بکشد و به دست مردم بسپارد. شاهنشاه در بخشی از سخنان‌شان به برنامه‌های رفاهی که در دانشگاه‌ها و مدارس عالی اجرا می‌شود اشاره فرمودند و لزوم مشارکت مردم را در تأمین هزینه‌های خدمات شهری یادآور شدند. آنگاه شاهنشاه به تورم جهانی و اثرات ناشی از آن در قیمت‌ها اشاره فرمودند و افزایش قیمت‌ها در سطح جهانی را برشمردند. شاهنشاه اضافه کردند، یک کیلووات برق آماده مصرف در هفته هشت سال پیش را ما می‌خریدیم کیلوواتی ۱۰۰ دلار و امروز می‌خریم ۵۰۰ تا ۶۰۰ دلار. یعنی تورم خارجی به ایران در حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ درصد تحمیل شده است. در اغلب سلاح‌هایی که می‌خریم، بخصوص در یدکی‌ها، عیناً همین تورم هست. شاهنشاه سپس به افزایش ماشین‌آلات صنعتی و مواد مصرفی اشاره فرمودند و اضافه کردند: در مورد قیمت گندم نیز همین افزایش محسوس است. قند تا تُنی ۱۷۰۰ دلار در بازارهای جهانی معامله شد. روغن نباتی نیز از ۶۰ دلار به ۲۵۰ دلار رسید. شاهنشاه پس از ذکر این ارقام به افزایش درآمد مردم نیز اشاره کردند ...

در آغاز این شرفیابی آقای جعفر شریف امامی رئیس سنا، متن عریضه جوابیه مجلسین را به خطابه افتتاحیه شاهنشاه قرائت کرد. عریضه جوابیه مجلسین به حضور شاهنشاه:[۱۹]

شاهنشاها! مجلسین مقدم مبارک اعلیحضرت همایون محمدرضا پهلوی آریامهر شاهنشاه و علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران را برای گشایش دوره اجلاسیه ۲۵۳۵-۲۵۳۶ شاهنشاهی گرامی می‌دارند و بدان مباهات و افتخار می‌کنند. مایه کمال خرسندی است که همزمان با گشایش این دوره اجلاسیه ملت ایران با قبلی سرشار از حق‌شناسی و با شکوهی هر چه تمامتر آئین ملی بزرگداشت پنجاه سال سلطنت پرافتخار پهلوی را برگزار می‌کند و به دست‌آوردهای این دوران فرخنده با سرافرازی و غرور می‌نگرد و بدان ارج و قدر می‌نهد. ... شاهنشاها! یکی از بزرگ‌ترین دست‌آوردهای رشد اقتصادی بی‌سابقه کشور است که در چند ساله اخیر همه ساله در جهان مقام اول را داشته و هنوز هم دارد. برنامه‌های وسیع صنعتی و اقتصادی ما که به صورتی همه‌جانبه در دست اجرا است در شش ماهه اول سال جاری پیش‌بینی رشد تولید ناخالص ملی ما را به قیمت‌های ثابت به حدود سیزده درصد و رشد صنایع و معادن را به ۴/۱۸ درصد و رشد کشاورزی را به ۱۰ درصد و رشد نفت و گاز را به ۵ درصد و رشد خدمات را به ۲۲ درصد رسانیده و بدیهی است که این رشد بی‌سابقه مشکلاتی را نیز در پی داشته و دارد و از جمله بالا رفتن قدرت خرید بر مبنای عرضه و تقاضا و کمبود ظرفیت بنادر و کمبود ظرفیت کشش راه‌ها و بالا رفتن بی‌رویه دستمزدها یک نوع عدم توازنی را بوجود آورده که با تمام تلاش در جهت تولید اضافی و کمک‌های مؤثر دولت برای ثابت نگهداشتن قیمت‌ها در مورد برخی اقلام مربوط به مصارف عمومی باز هم با آن مشکلات روبرو هستیم و فائق آمدن بر آن نیاز به زمان و کوشش بیشتری دارد که در برنامه‌های پنجم و ششم مورد توجه قرار گرفته و خواهد گرفت و به این ترتیب اگر چه از آغاز اصلاحات ارضی تاکنون چنانکه طی گزارشی که به عرض شاهنشاه رسیده است، شاهنشاه فرموده‌اند طرح اراضی زیر کشت از ۱۲ میلیون به ۱۹ میلیون هکتار و تولید گندم از ۰۰۰/۸۷۰/۲ تُن به ۰۰۰/۶۰۰۰ تُن و تولید برنج از ۰۰۰/۴۰۰۰ تُن به ۰۰۰/۰۸۰/۱ تُن و تولید چغندر از ۰۰۰/۸۱۰ تُن به ۰۰۰/۰۰۰/۵ تُن و چای از ۰۰۰/۱۰ تُن به ۰۰۰/۲۴ تُن افزایش یافته و تعداد گاو و گوسفند از ۳۶ میلیون به ۶۸ میلیون رسیده و البته در راه نیل به هدف توازن عرضه و تقاضا در زمینه محصولات کشاورزی می‌باید مقدار تولید این محصولات در هکتار بیش از پیش افزایش یابد با اینهمه این اضافه تولید باز هم پاسخگوی افزایش مصرف نبوده و نیست. شاهنشاه در ضمن خطابه افتتاحیه ارقام قسمتی از این اضافه مصرف‌ها را بیان فرمودند که نتیجه مستقیم بالا رفتن سطح زندگی و درآمد سرانه مردم است که از ۶۵۰/۱ دلار تجاوز کرده و بدیهی است که رفع این مشکل همانگونه که شاهنشاه بدان اشاره فرموده‌اند، متوقف ساختن ترقیات و کمتر کار کردن و کمتر خرج کردن نیست.

گشایش انجمن حفظ آثار باستانی

۲۴ مهر ماه ۲۵۳۵ علیاحضرت شهبانو در بیاناتی نخستین همایش یک هزار و دویست نفری رؤسای انجمن‌های حفظ آثار باستانی بخش‌ها و روستاهای کشور را در سالن وزنه‌برداری مجموعه ورزشی آریامهر گشودند. علیاحضرت شهبانو فرمودند:[۲۰] خرسندم که بار دیگر فرصتی به دست آمد تا ضمن این دیدار برای شما روستاییان عزیزی که از سراسر کشور امروز در این مکان گرد آمده‌اید، نکاتی را بازگو نمایم. مطالبی که ما امروز به آن خواهیم پرداخت نمایانگر این واقعیت است که در امر پیشرفت اقتصادی و اجتماعی و رسیدن به دروازه‌های دوران تمدن بزرگ که همگی در آرزوی آنیم، گام‌های مؤثری برداشته شده است. امروز باید به مسائلی نظیر رسیدگی به بقایای تاریخی و آثار باستانی که در دل تپه‌های وطن ما نهفته است و حفظ و حراست این آثار که وظیفه ملی و میهنی فرد فرد این مرز و بوم است، بپردازیم. چندی پیش یادآور شدم که امروز بالا بردن سطح فرهنگ مردم و پاسداری و نگهداری از فرهنگ با مشارکت مردم و نگهداری از میراث ملی مطرح است. بخشی از نیایشگاه‌ها و کاخ‌هایی که با ایمان و اعتقادی راستین به دست هنرمندان ایرانی بوجود آمده و به خاک افتاده هنوز نامکشوف است. شما از کنار پاره‌ای از این میراث ملی و بی‌همتای فرهنگی کشورمان می‌گذشتید یا در جوارش زندگی می‌کردید بی‌آنکه این یادگارهای جاویدان گذشته که دست‌آورد مردم بلندآوازه‌ای بود که روزگارانی با سربلندی در این آب و خاک زندگی می‌کرده‌اند، نظر شما را جلب نمایند. البته این بی‌توجهی، دلایلی ... ناتمام (ادامه مطلب موجود نبود)

زد و خورد تروریست‌های مجاهد با پلیس در تهران

۲۴ مهر ماه ۲۵۳۵ به آگاهی رسید که در هفته گذشته دو نفر از عناصر تروریست عضو گروه مارکسیست‌های اسلامی در تهران به سبب زد و خورد مسلحانه در برابر مأمورین به هلاکت رسیدند. مجتبی آلادپوش یکی از این دو نفر بود که در سال ۲۵۳۲ به سبب هموندی در گروه تروریستی مارکسیست‌های اسلامی برای ۱۸ ماه زندانی شده و پس از آزادی از زندان بار دیگر به بقایای گروه تروریستی مجاهدین پیوست و پنهانی با برادر و خواهرش فعالیت می‌کرد. مأموران امنیتی و انتظامی که از مدت‌ها پیش در پی او بودند، سرانجام در تاریخ ۱۷/۷/۳۵ در خیابان خیام در صدد دستگیری او برآمدند. تروریست مجتبی آلادپوش با نارنجک به سوی مأمورین حمله کرد و در تیراندازی به پلیس کشته شد. برادر دیگر این تروریست به نام حسن آلادپوش نیز که از قاتلین سه تن آمریکایی در خیابان وثوق و نیز خواهرش سرور آلادپوش که از هموندان مسلح و مخفی تروریست بودند، به ترتیب در تاریخ‌های ۱۱ شهریور ماه و ۶ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی در تهران در تیراندازی و رد و خورد با مأمورین به هلاکت رسیدند.

تروریست دیگری که در هفته گذشته در درگیری مسلحانه با مأمورین از پای درآمد، علیرضا الفت نام داشت که او هم پیشتر به سبب کارهای تروریستی و ضد امنیتی برای ۱۱ ماه در زندان بسر برد و پس از آزادی از زندان به دیگر تروریست‌ها پیوست. از این دو نفر، دو قبضه سلاح کمری و دو عدد نارنجک و مقداری مدارک جعلی به دست آمد. مقامات مسئول ضمن اعلام خبر فوق اضافه کردند که متعاقب انتشار اعلامیه اداره دادرسی نیروهای مسلح شاهنشاهی مبنی بر بخشودگی کسانی که دست به اقدامات ضد امنیتی زده و مرتکب قتل نشده‌اند، شماری از عناصر تروریست تاکنون خود را به مراجع مسئول معرفی کرده‌اند. آخرین کسی که در هفته پیش خود را تسلیم کرد، شخصی به نام محمد عددیان بود که از سال ۲۵۳۰ در گروه مارکسیست‌های اسلامی به فعالیت پرداخته بود. این شخص با یک نفر از همدستان خود د ر سال ۲۵۳۲ در سینمای شهر فرنگ بمبی با قدرت انفجاری زیاد نصب کرده بودند که به موقع کشف و قبل از انفجار توسط متخصصین مربوط خنثی گردید. محمد عددیان که با مقداری مهمات و مواد منفجره خود را تسلیم کرده، پس از در اختیار گذاردن اطلاعات خود و سپردن تعهد لازم، مرخص گردید. این فرد در طول اقدامات ضد امنیتی خود مرتکب قتل نشده و ضمناً شخصاً با اعلام نام خود در روزنامه‌ها موافقت کرده است.

دو زن تروریست کشته شدند

۲۵ مهر ماه ۲۵۳۵ سیمین تاج ریزی و اکرم مصادق پور کلوری دو تن از اعضای گروه تروریست مارکسیست‌های اسلامی مجاهدین خلق هنگام برخورد مسلحانه با مأمورین انتظامی در تهران معدوم و دو تن دیگر از تروریست‌های این گروه نیز با همکاری مردم دستگیر گردیدند. مخفیگاه‌های تروریست‌های مزبور در خیابان‌های نهم آبان واقع در میدان ثریا و رباط کریم در جنوب غربی تهران از چندی پیش مورد شناسایی مأمورین قرار گرفته و هنگامی که در روزهای ۲۵ مهر ماه و ۳۰ مهر ماه برای دستگیری ساکنین این مخفیگاه‌ها اقدام می‌شود، مأمورین با مقاومت مسلحانه تروریست‌ها مواجه می‌گردند و در تیراندازی متقابل دو نفر از آنان معدوم و دو نفر دیگر نیز که در نظر داشته‌اند از صحنه عملیات بگریزند، با همکاری مؤثر مردم دستگیر می‌گردند. از تروریست‌های معدوم و دستگیر شده و همچنین در بازرسی از مخفیگاه‌های آنان تعداد ۳ قبضه سلاح کمری با تعداد قابل توجهی فشنگ، ۳ عدد نارنجک جنگی، پنجاه عدد چاشنی، دو قبضه چاقوی ضامن‌دار، مبالغی وجه نقد و همچنین وسایل و ابزارآلات فنی و جزوات و مدارک گروهی کشف و ضبط گردیده است. دو نفر خرابکار معدوم سیمین تاج‌ریزی و اکرم مصادق پور کلوری می‌باشند که هر دو نفر از حدود ۳ سال پیش در گروه تروریستی مارکسیست‌های اسلامی به صورت مخفی فعالیت خرابکارانه داشته‌اند.

شاهنشاه آریامهر در چهارمین نمایشگاه بین‌المللی تهران

۲۷ مهر ماه ۲۵۳۵ چهارمین نمایشگاه بین المللی تهران در پیشگاه شاهنشاه آریامهر گشایش یافت. علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی ریاست عالیه نمایشگاه‌های بین المللی ایران پیامی بدین سبب فرستادند. آریامهر پس از گشایش چهارمین نمایشگاه بین‌المللی تهران، از بخش‌های گوناگون نمایشگاه دیدن کردند. شاهنشاه نخست غرفه شورولت ایران را مورد بازدید قرار دادند و سپس به بازدید از غرفه سیتروئن پرداختند، نخستین نمونه ساخته شده ماشین رنو ایران، مورد توجه معظم‌له قرار گرفت. در قسمت پروژه موتورسازی ایران ناسیونال شاهنشاه فرمودند: در آتیه که هم از طریق کوره بلند و هم از طریق احیای مستقیم، فولاد تهیه خواهیم کرد، فولاد ما با چنان قیمتی تمام خواهد شد که امکان صادرات کالاهای صنعتی مانند اتومبیل را فراهم خواهد کرد و این از جمله صنایعی است که می‌تواند به تدریج جانشین صادرات نفت بشود.

آنگاه شرکت لیلاند موتورز و قسمت ماشین‌های داتسون، شرکت لوله و ماشین‌سازی ایران، کامیون‌های ولوو و ماشین‌های دیگر مورد بازدید شاهنشاه قرار گرفت که در هر قسمت گزارشی به آگاهی همایونی رسید. در این بخش یک مینی‌بوس شاسی‌کوتاه که دارای موتور دیزل مجهز به فیلتر مخصوص است و می‌توان آن را گازسوز نیز کرد مورد توجه شاهنشاه قرار گرفت. معظم‌له دستور فرمودند: نمونه‌هایی از این اتومبیل از اتریش خریداری شود و بطور آزمایشی در بعضی از خطوط کرایه مورد استفاده قرار گیرد تا به نقل و انتقال مردم کمک بکند. آنگاه غرفه شرکت ملی صنایع مس مورد بازدید شاهنشاه قرار گرفت. شاهنشاه در مورد توسعه افزایش بهره برداری از معدن مس سرچشمه اوامری صادر کردند و فرمودند: چیزی که در عمق ۵۰۰ یا ۶۰۰ متر مکعب یک میلیارد تُن محصول بدهد، ارزش دارد که با پایین‌تر از حد کنونی هم بروید. در مورد آزمایش سنگ‌ها، شاهنشاه فرمودند: باید آزمایشگاه‌هایی داشته باشید که جنس سنگ‌ها را خودتان تشخیص بدهید و احتیاج به لابراتوارهای خارج نداشته باشید. این‌ها چیزهایی است که انشاءالله باید در آتیه جای نفت ما را بگیرد. شاهنشاه اضافه فرمودند: اگر کارهایی که در مورد اکتشافات فسفات صورت می‌گیرد به نتیجه خوبی برسد، خیال ما از این جهت هم راحت خواهد شد. آقای فرخ نجم آبادی وزیر صنایع و معادن به عرض رساند: علاوه بر اکتشافات انجام شده در شمشک، در نواحی بوشهر نیز اکتشافاتی انجام شده که نتایج اولیه آن امیدبخش می‌باشد و ادامه اکتشافات منجر به مطالعات ذخیره‌یابی خواهد شد. پس از بازدید از فضای خارجی غرفه‌ها که با واگونت مخصوص صورت گرفت، شاهنشاه به غرفه سازمان گسترش صنایع و نوسازی ایران تشریف‌فرما شدند.

در قسمت ماشین‌سازی تبریز ماشین ریسندگی جدیدی که در این کارخانه ساخته شده و به پاکستان و مصر هم صادر می‌شود و همچنین ماشین‌های تراش و تولید ابزار به نمایش گذاشته شده بود. شاهنشاه پرسیدند: آیا از ماشین‌های کامپیوتری نیز استفاده می‌شود، به عرض رسید: ۱۲ ماشین کامپیوتری برای تولید ماشین تراش در حال حاضر در دست استفاده قرار دارد. شاهنشاه فرمودند: ما نمی‌توانیم به همین یک کارخانه اکتفا کنیم و باید به فکر ایجاد کارخانه تولید ماشین‌های ابزار در اهواز و یا جاهای دیگر، از جمله اصفهان باشیم. ۵ یا ۱۰ سال دیگر خوزستان ۶ تا ۸ میلیون تُن فولاد تولید خواهد کرد و با این میزان فولاد طبیعی است که باید برای خوزستان کارخانه تولید ماشین و ابزار فراهم کرد. مملکتی که بخواهد ۳۰ الی ۴۰ میلیارد دلار صادرات داشته باشد بدیهی است که قسمت اعظم آن را باید کالاهای صنعتی تشکیل بدهد. شاهنشاه سپس به بازدید از غرفه چوب و کاغذ ایران پرداختند. در این قسمت نمودار و ماکت مجتمع صنایع چوب و کاغذ گیلان و مازندران به نمایش گذاشته شده است. شاهنشاه پرسش فرمودند: امکان ایجاد واحد دیگری از این نوع در شمال کشور هست؟ به عرض رسید: احتمالاً بهترین کار گسترش مجتمع صنایع چوب و کاغذسازی می‌باشد. شاهشناه فرمودند: ما اقلاً به ۳ مجتمع بزرگ در حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تُن کاغذ در شمال نیاز داریم و انشاءالله جنگل‌های نقاط دیگر مملکت را ضمن استفاده از چوب درختان آن‌ها احیاء خواهیم کرد. شاهنشاه در این‌جا دستور فرمودند به جای درختانی که بریده می‌شوند درخت‌های سوزنی برگ کاشته شود.

شاهنشاه آریامهر ضمن بازدید از قسمت‌های مختلف نمایشگاه به آقای عبدالمجید مجیدی وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه مقرر فرمودند: برای ایجاد سد بر روی رودخانه تجن در مازندران مطالعات لازم انجام شود و نتیجه بررسی‌ها را به من گزارش بدهید. همچنین مقرر فرمودند در مورد زلزله در بنادر و جزایر جنوب از جمله قشم مطالعاتی صورت بگیرد. آنگاه غرفه صنایع آموزشی مورد بازدید شاهنشاه قرار گرفت. در این غرفه ماکت کارخانجات وابسته به صنایع آموزشی که در ساری قرار دارد وسایل آزمایشگاه‌های علمی، تحقیقات و غیره به نمایش گذاشته شده است. شاهنشاه در این غرفه تأکید فرمودند: با افزایش جمعیتی که در مملکت داریم و بیش از ۸ میلیون نفر آنان در مدارس هستند، این صنعت باید به سرعت پیشرفت کند و نیاز مدارس کشور را برآورد. شاهنشاه همچنین بازدید از نمایشگاه در مورد تعداد کشورهای شرکت کننده در نمایشگاه پرسش فرمودند. آقای هاشم معادی مدیر عامل سازمان نمایشگاه‌های بین‌المللی ایران به عرض رساند: در نمایشگاه هزاران شرکت خارجی از ۴۴ کشور جهان و بیش از پانصد واحد صنعتی و خدماتی ایران شرکت کرده‌اند. شاهنشاه در ساعت ۱۲ و ۱۵ دقیقه پس از ابراز مرحمت نسبت به برگزار کنندگان نمایشگاه فرمودند: امیدوارم هر سال شاهد برگزاری نمایشگاه‌های بزرگ‌تر و وسیع‌تری باشیم و سپس نمایشگاه را ترک فرمودند.

۳۰ مهر ماه ۲۵۳۵ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر به مناسبت پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی، فرزندان جمعیت خیریه فرح پهلوی گروه فرح برنامه‌های هنری دلنشینی در تالار رودکی اجرا کردند. علیاحضرت شهبانو ریاست عالیه جمعیت خیریه فرح پهلوی به سبب سرماخوردگی برای دیدن این برنامه تشریف‌فرما نشدند. به هنگام ورود شاهنشاه آریامهر به تالار رودکی، هویدا نخست وزیر، گزارشی از مناطق سیل زده در استان مازندران را که از آن دیدن کرده بود به آگاهی شاهنشاه رساند. سپس قائم مقام ریاست عالیه و رئیس جمعیت و مدیر عامل و دیگر هموندان هیأت مدیره به پیشگاه همایونی بار یافتند و شاهنشاه دو تن از فرزندان جمعیت را که موفقیت‌های تحصیلی به دست آورده بودند مورد مهربانی قرار دادند. در تالار رودکی فرزندان جمعیت هموندان هنرستان گروه فرح سرود شهنشاه و سرود رستاخیز و چند آهنگ گروهی در پیشگاه شاهنشاه آریامهر اجرا کردند و یکی از آنان احساسات پرشور ۸ هزار و پانصد نفر از فرزندان جمعیت را به پیشگاه ملوکانه معروض داشت. شاهنشاه آریامهر در پایان برنامه فرزندان هنرمند جمعیت را مورد مهربانی قرار دادند و درباره فعالیت‌های هنری آنان پرسش‌هایی کردند. شاهنشاه آریامهر با خشنودی از برنامه فرزندان جمعیت، پرسیدند: آیا برنامه‌ای ندارید ک این گروه به خارج از ایران سفر کنند و در آن‌جا نیز کنسرت‌هایی ترتیب دهند؟ در این‌جا مدیر عامل جمعیت به آگاهی همایونی رسانید : از کشورهای آمریکا و فرانسه از ما دعوت شده است و قرار است به زودی برنامه‌هایی در این دو کشور اجرا شود.

آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

۱ آبان ماه ۲۵۳۵ ساختمان فرودگاه بین المللی آریامهر به زودی آغاز می‌شود و تا سال ۲۵۴۰ شاهنشاهی به درازا خواهد کشید. فراهم ساختن اعتبار برای کار ساختمان فرودگاه بزرگ تهران آغاز شد و کارشناسان سازمان برنامه بررسی‌هایی در زمینه میزان اعتبار نیازین عملیات ساختمانی این فرودگاه را آغاز کردند که در برنامه عمرانی ششم پیش بینی می‌گردد. . همچنین کارشناسان بخشی از هزینه برای پرداخت ارزش زمین‌های فرودگاه آریامهر برابر قانون ارزش زمین‌ها برآورد خواهند کرد و زمین‌ها از مالکین خریداری خواهدشد. فرودگاه آریامهر در زمینی به پهنه بیش از ۱۲۰ میلیون متر مربع میان جاده‌های ساوه و قم ساخته می‌شود. پروژه ساختمان فرودگاه بزرگ تهران از سوی مهندسین مشاور آماده شده و هزینه پیاده کردن آن، میان یک میلیارد تا یک میلیارد و پانصد میلیون تومان برآورد می‌شود. این فرودگاه یکی از بزرگ‌ترین فرودگاه‌های جهان خواهد شد و در هر دقیقه گنجایش پذیرش یک هواپیما برای پرواز یا نشستن خواهد داشت. در این پروژه بزرگ ساختن اتوبان و یک خط مترو- ترن برقی برای پیوند دادن فرودگاه با مرکز شهر تهران نیز پیش‌بینی شده که ساختمان آن همگام کارهای ساختمانی فرودگاه آغاز خواهد شد. در بودجه سال آینده، افزون بر تأمین اعتبار فرودگاه آریامهر، بودجه نیز برای گسترش و تجهیز فرودگاه‌های سایر شهرستان‌ها و فرودگاه‌های موجود و ساختمان فرودگاه‌های کوچک در سراسر کشور در استان‌ها و شهرستان‌ها خواهد شد.

۱ آبان ماه ۲۵۳۵ نخستین و بزرگ‌ترین ترمینال مسافربری ایران در نزدیکی مشهد ساخته می‌شود. گام‌های نخستین ساختمان‌های ترمینال در نشستی با بودن استاندار استان خراسان مورد بررسی پایانی قرار گرفت. در این نشست دکتر ولیان نیابت تولیت آستان قدس رضوی و استاندار خراسان گفت: شهر مشهد با افزایش روزافزون زائران روبرو است و سالانه نزدیک به ۷ میلیون زایر و مسافر به این شهر وارد می‌شوند و ساختمان ترمینال از برترین برنامه‌های آبادانی این شهرستان به شمار می‌آید. در راه اندازی این برنامه شرکت کاروان رضا و مسافربری‌های گوناگون که پیشتر در این باره پیمان بسته‌اند می‌باید در زمین واگذار شده آستان قدس آغاز به ساختمان ترمینال کنند.

۱ آبان ماه ۲۵۳۵ اردشیر زاهدی سفیر ایران در آمریکا بار دیگر بر اهمیت حیاتی خلیج فارس را به عنوان «شاهرگ ایران» و جریان نفت به ژاپن، اروپا و آمریکا سپارش کرد. زاهدی که در باشگاه معروف زنان واشنگتن سخنانی ایراد می‌کرد، گفت که ۹۰ درصد نیازمندی‌های ژاپن، ۷۵ درصد احتیاجات اروپا و ۳۰ درصد نیازمندی‌های آمریکا از خلیج فارس فراهم می‌گردد. سفیر ایران در آمریکا سپس با اشاره به کنش‌های بانوان ایران در امور اجتماعی و سیاسی گفت: امروز زنان ایران نیمی از جمعیت کشور، در همه امور سیاسی و اجتماعی ایران فعالیت دارند، در ایران ۲ سناتور و ۲۰ نماینده مجلس، یک وزیر و شماری از معاونان وزارتخانه‌ها بانوان هستند. اردشیر زاهدی سپس درباره وضع اقتصادی و سیاست خارجی ایران گفت: درآمد سرانه مردم ایران از ۶۵ دلار در پانزده سال پیش امروز به ۱۶۵۰ دلار رسیده است. ما توانسته‌ایم ۷ درصد از درآمد ناخالص ملی خود را که بیش از ۱۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار می‌شود، به صورت وام‌های دراز مدت با بهره خیلی کم در اختیار کشورهای دیگر قرار دهیم. سیاست خارجی ایران بر پایه رابطه دوستی با همه کشورها، بدون توجه به سیستم رژیم حکومتی آنان و بر پایه احترام رویارو و بدون دست درازی در امور یکدیگر استوار است.

۲ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاه ٰآریامهر پیامی در سی و یکمین سالروز بنیاد نهادن سازمان ملل متحد دادند. پیام شاهنشاه در آیین سی و یکمین سالروز بنیاد نهادن سازمان ملل متحد در تالار فروغی دانشگاه تهران دانشگاه از سوی اسداله اعلم وزیر دربار شاهنشاهی خوانده شد: [۲۱]

سی‌ویکمین سالروز بنیانگذاری سازمان ملل متحد را به کلیه کشورهای عضو این سازمان و عموم جهانیان شادباش می‌گوییم و بار دیگر پشتیبانی کامل ایران را از این سازمان بزرگ جهانی اعلام می‌داریم. ... خوشوقتیم در سالی که گذشت، سه کشور تازه به سازمان ملل متحد پیوستند و به این ترتیب اکنون شمارِ کشورهای عضو این سازمان به ۱۴۵ رسیده‌است. ... ما به پیروی از سیاست مستقل ملی خود پیوسته پشتیبان جدی صلح و تفاهم و همزیستی و همکاری بین‌المللی، یعنی اصول بنیادی سازمان ملل متحد، بوده و همواره نقش فعال خود را در دفاع از تصمیمات و قطعنامه‌های این سازمان و کوشش در امر صلح و نیل به هدف خلع سلاح کامل و عمومی بین‌المللی ایفا کرده‌ایم. در این زمینه ما طرح اعلام منطقه خاورمیانه را به عنوان منطقه‌ای عاری از سلاح‌های هسته‌ای به این سازمان ارائه کردیم که خوشبختانه مورد تأیید قاطع قرار گرفت. در همین زمینه ما پیوسته خواستار آن بوده‌ایم که خلیج فارس و اقیانوس هند از رقابت‌های قدرت‌های بزرگ و تشنجات ناشی از آن برکنار بمانند و دفاع از این مناطق منحصراً به عهده کشورهای همجوار آنها باشد. امیدواریم سازمان ملل متحد بتواند بیش از پیش ما را در این مقاصد صلح‌جویانه یاری دهد.

مصاحبه شاهنشاه آریامهر با سردبیر روزنامه کیهان

۳ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاه آریامهر در مصاحبه‌ای به پرسش‌های امیر طاهری از روزنامه کیهان درباره مسائل داخلی و خارجی پاسخ دادند. [۲۲] ... شاهنشاه آریامهر درباره انتخابات فرمودند:

شاهنشاه: بله. این یک انتخابات محلی بود در صورتی که می‌بینیم در بعضی کشورهای به اصطلاح دمکراتیک امروز می‌گویند که کمتر از ۵۰ درصد از کسانی که حق رأی دارند در یک انتخابات به مراتب مهمتر شرکت خواهند کرد. یعنی از هر دو نفر که می‌توانند رأی بدهند یکی از آن‌ها اصلاً علاقه‌ای به رأی دادن آن هم در مهمترین انتخابات کشور خود ندارد. آن وقت آن‌ها ما را مسخره می‌کنند که خودشان به اصطلاح دموکراسی دارند و ما نداریم. خوب، دموکراسی- اگر وجود داشته باشد، غیر از این کاری که ما می‌کنیم چه معنایی می‌تواند داشته باشد؟ راستی معنای دموکراسی چیست؟ برای بعضی‌ها معنای دموکراسی این است که یکی راه بیفتند توی خیابان، در روز روشن- آن هم نه در یک ده کوره، در یک شهر بزرگ، در یک پایتخت، و جلوی مردم، بخصوص زن‌ها را بگیرد و بگوید: کیف پول‌ات را به من بده و بعد از گرفتن کیف پول، چاقویش را در شکم طرف فروکند و جلو چشم همه، راست راست، به راه خود برود. این دموکراسی است؟ این حقوق بشر است؟ آن وقت آن مملکت که در مهمترین انتخاباتش حداکثر ۴۵ یا ۵۰ درصد از رأی دهندگان شرکت می‌کنند و مردم هم همانطور که گفتم نفله می‌شوند و کارد توی شکم‌شان فرومی‌رود، می‌خواهند از ما درباره دموکراسی و حقوق بشر سئوال کنند. واقعاً مسخره است. مگر دموکراسی فقط فحش دادن است؟ مگر دموکراسی فقط دزدیدن است؟ مگر دموکراسی فقط هوچی‌بازی است؟ مگر دموکراسی فقط کشتن است؟ پس حقوق کسانی که بی‌گناه در خیابان، در خانه یا در اتاق هتل کشته می‌شوند چه می‌شود؟ آن‌ها بشر نیستند؟ آن‌ها حقوق ندارند؟ اگر دارند، چه کسی حقوق آن‌ها را حفظ می‌کند؟
حالا ما چه می‌کنیم؟ جلوی کسی را می‌گیریم که علاوه بر اینکه خائن و وطن‌فروش است، تروریست هم هست. ما مردم را از شر او حفظ می‌کنیم و نمی‌گذاریم مملکت را دو دستی تقدیم دشمن بکند. آیا این حفظ حقوق بشر نیست؟ آیا ما به این خاطر که نمی‌گذاریم افراد بی‌گناه کشته شوند، حقوق بشر را حفظ نکرده‌ایم؟ چند روز پیش در روزنامه دیدید که از طرف دربار رفته بودند به دیدن خانواده‌ای که بچه دو ساله یا سه ساله‌شان در کوچه بوده و تیر خورده و مرده است ولی برادرش یا خواهرش را فرستادیم به خارج که چشم صدمه دیده‌اش را معالجه کند که خوشبختانه خوب شد و برگشت. از این‌ها ده‌ها مورد بوده است. مادر و دختری بودند که دختر ۲۰ ساله بود و تازه عروس. یک تروریست نارنجک را منفجر می‌کند و مادر و دختر تکه تکه می‌شوند. تکه‌های گوشت شان می‌پرد و می‌چسبد به در و دیوار و درخت. خوب این کسانی که به این شکل کشته می‌شوند، حقوقی نداشتند؟

۴ آبان ماه ۲۵۳۵ پژواک جهانی مصاحبه شاهنشاه. سخنان شاهنشاه آریامهر در مصاحبه دیروز را خبرگزاری‌های خارجی به سراسر جهان فرستادند و در فرصت کوتاه دیروز بسیاری از رسانه‌های آسیا، آمریکا و اروپا نظریات شاهنشاه ایران درباره افزایش قیمت نفت، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، اوضاع چین، آینده جهان، سرنوشت بلوک‌ها و سیستم‌ها را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دادند. همچنین خبرگزاری‌های خارجی نظریات شاهنشاه آریامهر درباره مسائل مهم جهانی را تجزیه و تحلیل کرده و تفسیرهای گوناگونی در این زمینه انتشار داده‌اند. همچنین نظریات شاهنشاه در مورد انتخابات آمریکا و تحولات اخیر جمهوری خلق چین و وضع عمومی دنیا نیز توجه ویژه محافل بین‌المللی را به خود جلب کرده است. شاهنشاه درباره انتخابات آمریکا فرمودند: «... نتیجه این انتخابات تأثیری در مناسبات تهران و واشنگتن نخواهد گذاشت.» درباره اوضاع جمهوری خلق چین شاهنشاه آریامهر گفتند: «... به نظر می‌رسد «هواکوفنگ» رهبر جدید چین با قاطعیت و اعتماد به نفس عمل کند.» خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد: شاهنشاه ایران بیان داشتند که به استقرار صلح در خاورمیانه خوشبین نیستند و «مارکسیسم» به عنوان راه حل مشکلات جهانی آینده‌ای ندارد. همچنین تأکید کرده‌اند که نمی‌توان به دگرگونی‌های حساس در خاورمیانه در آینده نزدیک خوشبین بود. شاهنشاه ایران ضمن اظهار نگرانی درباره اینکه سرنوشت دنیا در ۷ یا ۸ سال آینده روشن خواهد شد، اضافه کرده‌اند: آنهایی که خیال می‌کنند اگر دنیا زیر و رو شود به سوی «مارکسیسم» می‌رود اشتباه می‌کنند. اگر قرار باشد دنیا زیر و رو شود، مارکسیسم هم با آن نابود می‌شود. درباره بازگرداندن خلبان و هواپیمای فراری شوروی به این کشور، شاهنشاه فرموده‌اند که این اقدام بر اساس موافقت‌نامه علیه هواپیماربایی صورت گرفته است. خبرگزاری رویتر نیز در گزارش خود مخابره کرد: شاهنشاه تأکید کردند که بهای نفت افزایش می‌یابد و جهان نیز خود را آماده این افزایش کرده است.

۳ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو نهمین جشن فرهنگ و هنر ، با نمایش تابلو موزیکال سمندر در تالار رودکی گشایش یافت.[۲۳] اعلیحضرتین برابر ساعت ۲۱ به تالار رودکی تشریف‌فرما شدند. امیرعباس هویدا نخست‌وزیر، رؤسای مجلسین و آقای پهلبد وزیر فرهنگ و هنر به پیشباز اعلیحضرتین آمدند. در سرسرای ورودی تالار رودکی کسانی که به دریافت نشان‌های تاج و همایون سرافراز شده بودند به پیشگاه اعلیحضرتین شناسانده شدند و مورد مهربانی شاهانه قرار گرفتند. آنگاه اعلیحضرتین به تالار رودکی تشریف‌فرما شدند و آقای پهلبد وزیر فرهنگ و هنر گزارشی در زمینه جشن فرهنگ و هنر به آگاهی همایونی رسانید. نمایش موزیکال سمندر در ۴ تابلو که با همکاری سازمان فولکلور ایران ترتیب یافته بود، به روی صحنه آمد. پس از پایان جشن فرهنگ و هنر، اعلیحضرتین هنرمندان را به پیشگاه شاهانه پذیرفتند و آنان را مورد مهربانی قرار دادند. نهمین جشن فرهنگ و هنر از امروز برای یک ماه در سراسر کشور ادامه دارد.

۳ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پس از نیمروز از کارهای هموندان کاخ‌های جوانان سراسر کشور دیدن کردند. اعلیحضرتین پس از دیدار از نمایشگاه فرتورهای کارهای کاخ‌های جوانان، به تالار اجتماعات کاخ تشریف‌فرما شدند. در این‌جا غلامرضا نیک پی رئیس هیأت مدیره کاخ‌های جوانان کشور گزارشی از کارهای ده‌ساله کاخ‌های جوانان به آگاهی رسانید. شهردار گفت: این کاخ با این منظور عالی تأسیس شد تا محیطی مناسب برای پرورش ذوق و استعدادها و زمینه‌ای جهت تقویت نیروی فکری جوانان کشور بوجود آورد و ضمناً فعالیت‌های فوق برنامه دانشگاهی را تکمیل نماید. استقبال جوانان چنان بارز بوده که شعب کاخ یکی بعد از دیگری در شهرهای رضاییه، تبریز، رشت، ساری، اصفهان، سنندج و هفت شعبه در جنوب تهران در مدت زمان کوتاهی تأسیس شد. بعلاوه، دو شبانه‌روزی برای دانشجویان شهرستانی در تهران و دو شبانه‌روزی در کرمان و دو اردوگاه در شمال دائر گردید. پس از گزارش معروضه، رئیس هیأت مدیره کاخ جوانان به نمایندگی از طرف ۲۱ شعبه و بیش از ۲۰ هزار نفر اعضاء شعب کاخ جوانان برای عرض سپاس از رهبر بزرگ ایران لوحه‌ای را که از پولاد با خطوط زرین تدارک دیده شده بود، به مناسبت دهمین سال تأسیس کاخ جوانان که مصادف با پنجاهمین سال فرخنده شاهنشاهی پهلوی است، به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم کردند. پس از تقدیم لوحه به پیشگاه شاهنشاه آریامهر، اعضای ارکستر کاخ مرکزی جوانان چند برنامه هنری اجرا کردند. آنگاه در حالیکه اعضای کاخ مرکزی جوانان اعلیحضرتین را در میان گرفته و شدیداً ابراز احساسات می‌کردند، شاهنشاه آریامهر خود کیک دهمین سال بنیاد نهادن کاخ جوانان را بریدند. در پایان این آیین اعلیحضرتین در میان بدرقه بسیار گرم جوانان، کاخ مرکزی جوانان را ترک فرمودند. نخست‌وزیر، رؤسای دو مجلس، مدیر عامل و رئیس هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران، وزیران آموزش و پرورش، علوم و آموزش عالی و شماری دیگر از بلندپایگان مملکتی سرافرازی بودن در این آیین را داشتند.

۳ آبان ماه ۲۵۳۵ برای دانشگاهیان ۴۵۳۰ آپارتمان ساخته می‌شود. بر پایه این پروژه دو هزار واحد مسکونی برای هیات علمی دانشگاه تهران و دیگر دانشگاه‌ها و مدرسه‌های عالی تهران با همکاری سازمان مسکن و بانک ساختمان ساخته خواهد شد و ۱۳۵۶ آپارتمان برای کارکنان دانشگاه تهران با همکاری بانک ملی ایران و بانک ساختمان ساخته می‌شود. پروژه‌های آپارتمان سازی در رشت ۶۰۰ آپارتمان در تبریز ۲۱۶ آپارتمان و تهران ۳۶۰ آپارتمان نیز با همکاری سازمان مسکن و بانک رهنی ایران انجام خواهد شد. هم چنین به آگاهی رسید که در روش دادن وام سیاست عدم تمرکز صنتعتی کردن ساختمان‌ها و آپارتمان برای افراد کم درآمد و متوسط درآمد برتری‌هایی داده شده است.

۴ آبان ماه ۲۵۳۵ آقای کرمانج معاون وزارت صنایع و معادن ایران در کنفرانس روابط بازرگانی خارجی ایران که در چهارمین نمایشگاه بین‌المللی تهران برگزار شد گفت: تا پایان برنامه ششم تولید فولاد ایران از مرز ۱۵ میلیون تُن در سال خواهد گذشت و در زمینه صنایع پتروشیمی ایران یکی از صادر کنندگان بزرگ مواد ساخته شده پتروشیمی خواهد بود. درآمد سرانه کشور در حال حاضر حدود ۱۶۴۰ دلار است که تا پایان سال جاری به تحقیق افزایش خواهد یافت و به ۱۸۰۰ دلار بالغ خواهد گردید. ایران امروز با بیش از ۴۰ کشور جهان قراردادهای صنعتی و بازرگانی منعقد کرده و حجم بعضی از این قراردادها از رقم ۴۰ میلیارد دلار نیز تجاوز می‌کند. معاون وزارت صنایع و معادن در زمینه رشد صنایع گفت: صنایع بالاترین رقم رشد را به خود اختصاص داده بطوری که در سال‌های ۱۹۷۴ و ۱۹۷۵، بیست و سه درصد تولید ناخالص ملی را شامل شده و حال آنکه رشد ارزش افزوده ما به قیمت‌های ثابت ۱۹ درصد بوده است و طی سال‌های آینده توسعه و گسترش صنایع آهن، فولاد، پتروشیمی و ساختمان چشمگیر خواهد بود و تا پایان برنامه ششم تولید فولاد از مرز ۱۵ میلیون تُن در سال خواهد گذشت و ایران یکی از صادر کنندگان بزرگ مواد ساخته شده پتروشیمی خواهد بود. آقای کرمانج در پایان گفت: گسترش صنایع موکول به صنایع یاد شده نیست، بلکه در همه رشته‌های صنعتی فعالیت دامنه‌دار و چشمگیر خواهد بود و هم اکنون یکصد شرکت تنها در سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران وابسته به وزارت صنایع و معادن در زمینه‌های مختلف صنعتی مشغول فعالیت هستند و شمار این شرکت‌ها در آینده نیز افزایش خواهد یافت.

زادروز فرخنده اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

۴ آبان ماه ۲۵۳۵ آیین سلام زادروز فرخنده شاهنشاه آریامهر در کاخ گلستان برگزار شد. نخست روحانیون به پیشگاه همایونی باریافتند. آنگاه کارگزاران دربار شاهنشاهی، شورای فرهنگی سلطنتی، کتابخانه پهلوی و بازرسی شاهنشاهی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند و اسداله علم وزیر دربار شاهنشاهی گفت: شاهنشاه خدمتگزاران دربار شاهنشاهی در سالگر با شکوه پنجاه ساله دودمان پهلوی مولود مسعود اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر را که همه می‌دانیم نه تنها دوام و قوام کشور ایران که به وجود آن شاهنشاه بزرگ بستگی دارد با نهایت افتخار تبریک عرض می‌نماید.

در ساعت ۹ بامداد هموندان دفتر سیاسی به پیشگاه همایونی بار یافتند و هویدا نخست وزیر و دبیرکل حزب گفت: ... هیات اجرایی و همه هموندان حزب رستاخیز ملت ایران زادروز فرخنده آن شهریار بزرگ را تهنیت می‌گوید. حزب رستاخیز ملت ایران در ۲۱ ماه فعالیت خود به خوبی اهمیت و اصالت و نقش تاریخی مهمی را که بر عهده دارد به اثبات رسانید.... آنگاه هیات وزیران، قضات دادگستری، معاونان و مدیران کل وزارتخانه‌ها به پیشگاه همایونی باریافتند. سپس هیات رییسه مجلس سنا و مجلس شورای ملی و نمایندگان طبقه‌های گوناگون باریافتند و تهنیت گفتند. هم چنین نمایندگی‌های سیاسی دولت‌های خارجی در دربار شاهنشاهی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند و سفیر شوروی به عنوان مقدم السفرا تهنیت‌های نیکلای پادگورنی را تقدیم داشت. شاهنشاه نیز در پاسخ سفیر شوروی بیاناتی ابراز داشتند.[۲۴]

۵ آبان ماه ۲۵۳۵ با پیام شاهنشاه آریامهر دومین کنگره حزب رستاخیز ملت ایران در استادیوم دوازده هزار نفری مجموعه ورزشی آریامهر کار خود را آغاز کرد. [۲۵] ساعت ده بامداد بزرگترین کنگره حزب رستاخیز ملت ایران با بودن نزدیک به دوازده هزار تن از هموندان و میهمانان گشایش یافت.

شاهنشاه آریامهر دیروز آقای دکتر پنی لا رئیس دانشگاه لیما را در کاخ نیاوران پذیرفتند. در این باریابی رئیس دانشگاه ملی لیما دکترای افتخاری این دانشگاه را در علوم سیاسی و مدیریت به پیشگاه معظم‌له تقدیم داشت. در این آیین خانم دکتر ویسوتسکی رئیس انجمن استادان دانشگاه ملی لیما، آقای دکتر ریووایون نایب رئیس دانشگاه چیکلایو، دکتر عباس آرین‌پور رئیس و دکتر منوچهر آرین‌پور قائم مقام مدرسه عالی ترجمه نیز سرافرازی بودن داشتند.

شاهنشاه پس از دریافت دکترای افتخاری بیاناتی ایراد فرمودند.[۲۶]

از دریافت درجه دکترای دانشگاه لیما عمیقاً احساس خوشحال می‌کنم و از کلمات محبت‌آمیز شما درباره کارهایی که در کشورمان برای بهبود شرایط زندگی اکثریت مردم انجام داده‌ایم سپاسگزارم. می‌دانم که شما نیز در پرو به این مسئله بسیار مهم چه از نظر انسانی و چه از نظر آنچه که یک دولت مسئول باید برای مردم انجام دهد توجه زیادی مبذول می‌دارید. پرو و ایران هر دو می‌توانند نسبت به تمدن گذشته خود احساس غرور کنند اما من یقین دارم که نباید تنها به دست‌آوردهای گذشته خود بسنده کنیم. برای دستیابی به یک آینده بهتر باید در مراکز علمی و در دانشگاه‌های خود بهترین افراد تحصیلکرده و شایسته را گرد آوریم. آن‌ها که رهبران فردا خواهند بود، باید برای انجام وظیفه رهبری که هر روز مهمتر و پیچیده‌تر از روز پیش می‌شود، آماده باشند. برای دانشگاه لیما در وظیفه بزرگ تأمین تسهیلات مورد نیاز آموزش جوانان پرو و ملت‌های دیگر آرزوی موفقیت می‌کنم. جوانانی که نه تنها باید برای رهبری دنیای آینده به سلاح دانش مجهز باشند، بلکه آن ویژگی‌های انسانی را که جامعه به آن‌ها نیاز دارد فراهم آورند.

در پایان چند پوشینه کتاب چاپ دانشگاه لیما و همچنین برگردان انگلیسی کتاب «اصول و عقاید کورش کبیر » نوشته گزنفون که به اسپانیولی ترجمه شده و سیستم سلطنت و مدیریت و جهانداری با سرمشق سیستم اداری اسپانیای ۶۰۰ سال قبل قرار داده است به پیشگاه شاهنشاه تقدیم شد. در تصویب‌نامه دانشگاه ملی لیما گفته شده است:

با توجه به اعتبار روزافزونی بین‌المللی اعلیحضرت همایون محمدرضا پهلوی شاهنشاه آریامهر به عنوان پادشاه دادگستر و نوع‌پرور و رهبر خردمند، نظر به اینکه در طی سلطنت اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر و با ابتکار ویژه معظم‌له ملت ایران پیشرفت شگرفی در سطوح اجتماعی و فرهنگی نموده و ایرانیان را به شاهراه ترقی چشمگیر و قابل ستایشی رهنمود گردیده و تحولات گسترده و همه جانبه‌ای در زندگی مردم کشور خود و در جهت رفاه طبقه نیازمند و کم‌درآمد کشور خود به عمل آورده و صلح و عدالت اجتماعی را برقرار کرده، نظر به اینکه اعلیحضرت شاهنشاه بر طبق موازین عدالت اجتماعی و حفظ آزادی و رعایت نظم و امنیت ملی و اجتماعی در راه پیشرفت ملت و اصلاحات بناید اجتماعی رهبری خردمندانه و اصلاح‌طلبانه‌ای فرموده‌اند، بنابراین ما مردم کشور پرو با تمجید و تحسین بی نظیر ستایشگر اصلاحات پر دامنه آن شاهنشاه در جهت آسایش و رفاه ملت ایران می‌باشیم و خوشوقتیم که این اصلاحات با کمال نظم و آرامش و حفظ نظام اجتماعی و رعایت همه جانبه آزادی‌های مردم صورت می‌گیرد، بنابراین همزمان با پنجاهمین سال بنیانگذاری سلطنت دودمان پهلوی و سی و پنجمین سال شاهنشاهی پربرکت شاهنشاه آریامهر و به ویژه به مناسبت زادروز فرخنده اعلیحضرت همایون محمدرضا پلهوی شاهشناه آریامهر، دانشگاه ملی لیما (پرو) با کمال خوشوقتی و علاقه بدین وسیله دکترای افتخاری در علوم سیاسی و مدیریت را به آن شاهنشاه معظم تقدیم می‌دارد.

۶ آبان ماه ۲۵۳۵ ابوالفتح محوی سرمایه دار ایرانی بنیاد فرهنگی جدیدی را به شکرانه بهره‌مندی از مواهب و نعمت‌های دوران پرافتخار دودمان پهلوی با ویژه ساختن بخش بزرگی از دارایی خود برای کمک به گسترش آموزش و پرورش کشور به شیوه‌های نو تربیتی شدنی کرده است تا همیشه ریاست عالیه شاهنشاهان کشور بر آن سایه افکن و افتخارافزا باشد. این پروژه که مورد تأیید اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر قرار گرفته است، هدف‌های آموزشی گسترده‌ای را برای آموزش و پرورش جوانان کشور در سطوح مختلف دنبال می‌کند تا از این راه و امکانات لازم آموزشی را در اختیار آن گروه از جوانان که برای بهره‌مندی از وسایل و شرایط مناسبت‌تر تحصیلی به خارج از کشور رهسپار می‌شوند بگذارد و مانع از بروز پاره‌ای مشکلات اجتماعی و اقتصادی و تربیتی جوانان اعزام شده به خارج شود. محمود قوام صدری، سرپرست هیأت امناء موقت بنیاد فرهنگی ابوالفتح محوی در نخستین گزارش این بنیاد خاطرنشان ساخته است: با اجرای طرح‌های آموزشی این بنیاد و خانواده‌های ایرانی که به امید استفاده از وسایل محیط و فضای خاص مؤسسات آموزشی کشورهای دیگر فرزندان خود را به خارج از کشور اعزام می‌دارند خواهند توانست همه آن امکانات را در محیطی مناسب‌تر و نزدیک‌تر در دسترس داشته باشند و نوباوگان خود را از دوری محیط خانواده و خطرات متعددی که بیش و کم اینگونه کودکان را تهدید می‌کند مصون و محفوظ بدارند. محافل آموزشی و ناظران مسائل تربیتی این نوع سرمایه‌گذاری را در جهت خدمات فرهنگی از شیوه‌های ستودنی و امیدبخشی می‌دانند که اگر دیگر صاحبان ثروت به آن اقدام کنند خواهند توانست بر گسترش آموزش نقش مؤثری را ایفا کنند.

۶ آبان ماه ۲۵۳۵ سازمان پنبه وابسته به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی میزان عملکرد پنبه را در سه سال گذشته در گزارشی به آگاهی رساند. بر پایه آمار این گزارش در سه سال گذشته ۱۱۵ هزار تن پنبه به خارج از کشور صادر شده است و سالانه بیش از ۱۵۰ میلیون دلار ارز وارد کشور شده است. افزون بر صادرات بیش از ۸۰ هزار تن از تولید داخلی ددر صنایع به گسترش نساجی کشور به مصرف رسیده است. هم چنین بیش از یک میلیون ایرانی در تولید و صنعت پنبه کشور کار می‌کنند.

گشایش موزه سلسله پهلوی و پی‌ریزی فرهنگ‌سرا در کاخ مرمر

۸ آبان ماه ۲۵۳۵ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو موزه سلسله پهلوی در کاخ مرمر گشایش یافت. اعلیحضرتین به هنگام تشریف فرمایی به کاخ مورد استقبال پایوران کشوری قرار گرفتند. نخست، دکتر نیک پی شهردار پایتخت خوش آمد گفت و گزارشی به آگاهی اعلیحضرتین رساند. سپس آقای پهلبد وزیر فرهنگ و هنر چنین گفت:

شاهنشاها، علیاحضرتا، فرمان تاریخ شاهنشاه آریامهر درباره ایجاد مرکز اسناد، مدارک و شواهد خدمات دودمان پهلوی در کاخ مرمر به منظور افزایش آگاهی محققان تاریخ شاهنشاهی و اهر تتبع ابناء ملت ایران و سایر ایران‌شناسان خدمت ارزنده‌ای است به مردم ایران و جهان. این کاخ پرشکوه که یکی از مظاهر عشق و علاقه رضاشاه کبیر به ایران و ایرانی است و شاهنشاه آریامهر سال‌ها کشتی طوفان‌زده ایران را در اقیانوس متلاطم سیاست جهان از این جایگاه والا به سوی ساحل آرامش، نور و امید رهبری فرموده‌اند در عین حال پرشکوه است از این آن جهت که بار دیگر ایرانیان شاهدوست و سرفراز در درگاه سند عشق و علاقه خود را بوجود گرانبهای شاهنشاه آریامهر با خون خود مُهر کرده‌اند. وزارت فرهنگ و هنر با درک عظمت افتخار و مسئولیتی که به امر شاهنشاه در پاییز سال ۲۵۳۲ به عهده گرفت کوشید که این موزه در ماه خجسته آبان و در سال بزرگداشت پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی در پیشگاه مبارک شاهنشاه گشایش یابد بدین منظور در حالیکه به استحکام بنا توجه خاص معطوف داشت، در رفع معایبی نیز که بر اثر از گذشت زمان بوجود آمده بود کوشید کار تنظیم و آرایش موزه را به سازمان «آرت نتروم» و مدیریت هنری پرفسور «فریچ» که طرح‌های گذشته‌اش مورد عنایت شاهانه قرار گرفته بود واگذار کرد. در این موزه سراسری اشکوب اول، اتاق خواب، دفتر تالار آیینه و تالار ناهارخوری که به صورت اصلی حفظ شده است، پنجاه سال شاهنشاهی به پنج دوران به ترتیب زیر تقسیم شده است: آغاز سلطنت شاهنشاهی رضاشاه کبیر، ایران در جنگ دوم، انقلاب شاه و ملت در راه تمدن بزرگ، که هر دوران در یکی تالارهای مخصوص به نمایش گذاشته شده است در دو تالار به نام‌های دوران شکوه تمدن بزرگ فیلم‌های مربوط عرضه می‌شود و در تالار دیگر فرمان‌های مربوط به انقلاب سرشت خاص با سنگ مرمر و برنز عرضه گردیده است. اینک مفتخر است که به شرف عرض برساند که جز درباره تکمیل مرکز اسناد و مدارک شاهنشاهی پهلوی، استفاده از پیشرفته‌ترین وسایل علمی که اهمیت و ارزش فوق‌العاده آن ایجاد طرح جداگانه‌ای را ایجاب می‌نماید، کار تهیه آن مرکز پر ارج فرهنگی پایان گرفته است.

وزیر فرهنگ و هنر در پایان سخنان خود از پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو درخواست کرد با تشریف‌فرمایی به موزه سلسله پهلوی پروانه گشایش آن را بدهند. در این آیین خبرنگاران از اعلیحضرت همایون شاهنشاه پرسش‌هایی کردند و آریامهر شاهنشاه ایران بدان پاسخ دادند. [۲۷]

پی‌ریزی فرهنگ سرای کاخ مرمر

۸ آبان ماه ۲۵۳۵ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو موزه سلسله پهلوی در کاخ مرمر گشایش یافت. در همین روز فرهنگ سرای کاخ مرمر در کنار موزه سلسله پهلوی و در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو گشایش یافت[۲۸] و بتُون‌ریزی فرهنگ‌سرایی که در کنار موزه پهلوی در پهنه کاخ مرمر ساخته می‌شود، با سکه‌هایی که به دست مبارک اعلیحضرتین درون بتون‌ها ریخته شد انجام یافت. دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانوی ایران این فرهنگ‌سرا را می‌سازد که دارای تالارهای بزرگ کنفرانس، آرشیو آثار هنری، کتابخانه مجهز پژوهشی با گنجایش بیست هزار جلد کتاب، سالن‌های نمایش روباز و بسته و جایگاه‌های ویژه برگزاری نمایشگاه‌های هنری، جای نگاهداری آثار هنری، جای بازی بچه‌ها و رستوران رو بسته و رو باز می‌باشد. این مرکز یکی از بزرگترین فرهنگ‌سراهایی است که با معماری ویژه در سه اشکوب که هر سه زیر زمین خواهند بود، با گنجایش هفتاد هزار متر مکعب در باغ بزرگ موزه سلسله پهلوی بنا می‌گردد. این مرکز می‌تواند در یک زمان پذیرای شمار گزافی از هنردوستان و هنرشناسان برای اجرا و هنبازی (مشارکت) در برنامه‌های هنری و پژوهشی باشد.

۹ آبان ماه ۲۵۳۵ زادروز والاحضرت ولیعهد رضا پهلوی . ملت ایران، امسال سالروز تولد ولیعهد محبوب خود را در شرایطی جشن می‌گیرد که ایشان قدم به سن و سالی می‌گذارند که آغاز مرحله نوینی در زندگی هر جوانی است. مرحله آغاز پذیرفتن مسئولیت و وداع با روزهای خالی از مسئولیت کودکی و نوجوانی.[۲۹] اما حقیقت این است که ولیعهد گرامی ایران خیلی پیش از این موعد معمول، گام به مرحله جدی زندگی نهادند. روزی که والاحضرت ولایتعهد به دعوت پرزیدنت انورالسادات برای شرکت در مراسم بازگشایی کانال سوئز به مصر تشریف‌فرما شدند، جهان با شخصیت شکل‌یافته والاحضرت ولیعهد ایران که در آن استعداد ذاتی رهبری و فرماندهی به آشکار قابل لمس است، آشنا شد. آن زمان نیمه دوم خرداد سال گذشته بود: ۱۸ ماه پیش، در فاصله آن روز تا امروز که ایرانیان با شور و اشتیاقی صمیمانه سالگرد دیگری از تولد ولیعهد عزیز خود را جشن گرفته‌اند، جهانیان بیشتر و آشکارتر با شخصیت ذاتی والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران آشنا شده‌اند. امکان این شناسایی را سفرهای ولیعهد به شوروی و بلژیک بیشتر فراهم کرد. در سفر به اتحاد جماهیر شوروی، دقت و علاقه والاحضرت ولیعهد به مسایل مختلف از یک سو، و پختگی حیرت‌آور رفتار گفتارشان از سوی دیگر همه را به حیرت انداخت. والاحضرت با برخورد و مذاکره با مقامات طراز اول اتحاد جماهیر شوروی چنان عمیق، مسلط و آگاهانه رفتار کردند که به هیچ روی قابل تصور نبود. کنجکاوی ایشان و نیز احاطه‌شان در امور بین‌المللی، فرهنگی و صنعتی پس از پایان این سفر هم مدت‌ها موضوع بحث محافل بین‌المللی بود. آمیزه‌ای از میهن پرستی، صلح دوستی و مردم دوستی در نهاد ولیعهد فهیم ایران نهاده شده است که قضاوت کننده در باره ایشان را بی‌اختیار به یاد صفات بارز پدر تاجدارشان می‌اندازد.

۹ آبان ماه ۲۵۳۵ به مناسبت هفته کودک و سمینار بررسی مسائل کودکان که از بامداد آغاز شد و تا شانزدهم آبان ادامه خواهد داشت، علیاحضرت شهبانو پیامی فرستادند:[۳۰]

آغاز هفته کودک را به نونهالان عزیز، مادران و پدران گرامی شادباش می‌گویم. هفته کودک از یک سو هفته شادی و نشاط کودکان است و از سوی دیگر هفته‌ای است برای اندیشه پدران و مادران. هفته کودک فرصت مناسبی است برای خانواده‌ها تا با مروری بر خاطرات ایام کودکی خود آنچه را که در این دوران در راه بهزیستی کودک ایرانی انجام پذیرفته است، برای فرزندان‌شان باز گویند و بدینگونه کودکان این مرز و بوم را با نقش تاریخی خویش در راه رسیدن به دروازه‌های تمدن بزرگ بیش از پیش آشنا سازند. پرورش جسم کودک مستلزم توجه اساسی به امر بهداشت، تغذیه و ورزش می‌باشد، پرورش روان کودک همراه با محبت پدر و مادر و احترام به شخصیت کودک را خانه، مدرسه و اجتماع عهده‌دار هستند و همبستگی آموزش در مدرسه و خارج از مدرسه باید عمیقاً مورد توجه قرار گیرد. ...

۹ آبان ماه ۲۵۳۵ دانشجویان دوره شبانه دانشگاه‌ها خواهند توانست از مزایا و کمک‌های تعیین شده صندوق رفاه بهره‌مند شوند و مانند دیگر پذیرفته شدگان دوره‌های روزانه و رشته‌های دانشگاهی، از تحصیلات رایگان استفاده نمایند. در لایحه‌ای که فردا در نشست علنی مجلس شورای ملی بررسی خواهد شد، متن اصلاحی ماده ۷ پیرامون چگونگی استفاده دانشجویان دوره شبانه چنین آمده است: دانشجویان شاغل تحصیل در مؤسسات آموزش عالی غیر دولتی که مؤسسه مربوط سهمیه مقرّره را به صندوق رفاه دانشجویان تأدیه نموده است و دانشجویان شاغل تحصیل در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی دولتی، همچنین دانشجویان شاغل تحصیل در مؤسسات آموزش عالی خارج از کشور با توجه به استعداد و استحقاق مالی اولویت رشته‌های تحصیلی و عدم دریافت کمک از سازمان‌های دیگر، همچنین عدم اشتغال به کاری که مستلزم دریافت اجرت باشد و سایر علل و جهاتی که پرداخت وام یا کمک را ایجاب کند در حدود امکانات هر صندوق از وام یا کمک آن استفاده خواهند کرد. خبرنگار دانشگاهی ما می‌نویسد: به دنبال اجرای طرح تحصیلات رایگان در مقابل تعهد خدمت پس از پایان دوره دانشگاهی در سازمان دانشجویان کشور آئین نامه تشکیل صندوق رفاه دانشجویان تدوین گردیده و هیأت امنایی نیز برای آن انتخاب شد. این صندوق طی دو سال گذشته با شرایط خاصی به دانشجویان بهره‌مند از شهریه رایگان ماهانه سه هزار ریال کمک هزینه تحصیلی که به عده‌ای از آنان که در شهر دیگری که محل سکونت آن‌ها نیست به تحصیل داشتند، ماهانه دو هزار و پانصد ریال نیز به عنوان کمک هزینه تحصیلی پرداخت می‌گردید. در گذشته چون برای دانشجویان شبانه شرط سنی وجود داشت و اصولاً کسانی به این دوره راه می‌یافتند که دارای شغل و درآمد بودند، صندوق، کمک به آنان را پیش‌بینی نکرده بود ولی چون شرایط سنی از بین رفت و عده‌ای با سن پایین‌تر که شغل و درآمد ندارند و وارد این دوره شده‌اند، مقامات سازمان دانشجویان برای کمک به آنان اقدام به این عمل نموده‌اند.

۹ آبان ماه ۲۵۳۵ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو، یازدهمین فستیوال بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان در تهران گشایش یافت. وزیران فرهنگ و هنر، اطلاعات و جهانگردی، آموزش و پرورش، مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو در سینما شهر فرنگ از علیاحضرت شهبانو و والاحضرت شاهپور علیرضا، والاحضرت شاهدخت فرحناز و والاحضرت شاهدخت لیلا پهلوی پیشباز کردند. علیاحضرت شهبانو پس از ابراز مهربانی به برگزار کنندگان فستیوال هیأت ژوری بین‌المللی، میهمانان فستیوال و همچنین هیأت ژوری بین‌المللی کودکان و هنرپیشه یا فیلم‌های فستیوال به همراه والاحضرت‌ها به سالن نمایش تشریف‌فرما شدند. پیش از نمایش فیلم خانم لیلی امیر ارجمند، مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گزارشی داد و گفت: امسال نیز با برنامه‌ریزی جامعی امکان تماشای فیلم‌های مناسب کودکان و نوجوانان را در پایتخت و همچنین ۲۳ شهر کوچک و بزرگ در سراسر کشور برای بیش از ۷۵۰ هزار دانش‌آموز فراهم آورده است. در بخش اصلی این رویداد فرهنگی و به مناسبت یازدهمین سال آن، پنج برنامه آماده شده است. پس از گزارش مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دو حلقه فیلم به نام‌های رنگین کمان از اتحاد جماهیر شوروی و باگزی مالون از انگلستان نمایش داده شد.

۱۰ آبان ماه ۲۵۳۵ علیاحضرت شهبانو پس از نیمروز در آیینی پنجمین گردهمایی سالانه کاوش‌ها و پژوهش‌های باستان‌شناسی در ایران را گشودند و از نمایشگاه آخرین کشفیات باستان‌شناسی سال گذشته در موزه ایران باستان دیدن فرمودند. پهلبد وزیر فرهنگ و هنر و چند تن از پایوران این وزارتخانه به پیشباز علیاحضرت هنگام تشریف‌فرمایی به موزه ایران باستان آمدند. پیش از بازدید شهبانو از نمایشگاه، آقای باقرزاده مدیر کل مرکز باستان‌شناسی در گزارش کوتاهی گفت: از بزرگ‌ترین خط شناس ایران پروفسور جرج کامرون از ایالات متحده دعوت شده است که در آخرین روز مجمع درباره خط سخنرانی کند. علیاحضرت شهبانو سپس ۲۶ تن از باستان‌شناسان ایرانی و خارجی را که در کشفیات باستان‌شناسی سال ۲۵۳۵-۲۵۳۴ شرکت داشتند به حضور پذیرفتند. شهبانو آنگاه از تغییرات بنای موزه سئوال فرمودند که رئیس موزه ایران باستان به عرض رسانید: بخش اسلامی به ساختمان جدید منتقل خواهد شد. علیاحضرت شهبانو سپس به کتابخانه موزه تشریف‌فرما شدند و در این‌جا از ماکت پیشنهادی توسعه و تجدید ساختمان‌ها و سازمان موزه ایران باستان دیدن فرمودند. بر پایه این طرح ساختمان باریکی در حاشیه خیابان سپه و خیابان قوام‌السلطنه ایجاد خواهد شد که به آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های مرکز باستان‌شناسی تبدیل خواهد شد. در محوطه موزه یک محیط سبز بسته ایجاد خواهد شد که به صورت پارک برای استراحت مورد استفاده قرار خواهد گرفت و قسمتی از فضای سبز به صورت یک موزه هوای آزاد در خواهد آمد.

علیاحضرت شهبانو پس از شنیدن گزارش‌های درباره پروژه توسعه و بازسازی ساختمان‌های موزه فرمودند: فکر خوبی است ولی باید شخصاً روی این طرح مطالعه کنم.

۱۱ آبان ماه ۲۵۳۵ رئیس و چند تن از هیأت علمی دانشگاه لیما از کشور پرو، در کاخ نیاوران به پیشگاه علیاحضرت شهبانو بار یافتند و دکترای افتخاری در علوم تربیتی و اجتماعی این دانشگاه را به معظم‌لها تقدم داشتند. علیاحضرت شهبانو پس از دریافت دکترای افتخاری دانشگاه لیما بیاناتی ایراد فرمودند:[۳۱] دریافت دکترای افتخاری علوم تربیتی و اجتماعی از طرف دانشگاه ملی لیما برای من مایه کمال افتخار و خوشوقتی است. من این عنوان شامخ فرهنگی را از بهترین کانون علمی کشوری دریافت می‌دارم که چهار هزار سال سابقه تمدن و بیش از ۴۰۰ سال سابقه دانشگاهی دارد و میل دارم این ابتکار محبت‌آمیز دانشگاه شما را بیش از هر چیز مظهری از کوشش و تفاهم و نزدیکی دو فرهنگ از کهنسال‌ترین فرهنگ‌های جهان بدانم. ما در ایران با علاقمندی شاهد پیشرفت‌های کشور شما در همه زمینه‌ها بخصوص در امور فرهنگی و اجتماعی هستیم. ما می‌کوشیم تا فرزندان کنونی سرزمین که گردانندگان فردای آن خواهند بود، به گفته «سروانتس» نویسنده بزرگ شما (اخلاق نیکو را با آموزش نیکو درآمیزند) و از تربیت که به قول (کارل درون) شاعر بزرگ شما موهبتی آسمانی برای فرزندان زمین است، شایسته‌ترین بهره را بگیرند زیرا احترام به دانش و ارزش‌های آن همواره اساس تمدن و فرهنگ ایرانی و مایه سرشار ادبیات ما بوده است. میل دارم در این مورد به موازات (کارل درون) و (سروانتس) از فردوسی، بزرگ‌ترین سخنور زبان پارسی نام ببرم که دانش را گشاینده راه آسمان‌ها دانسته و گفته است: به آموختن گر ببندی میان/ ز دانش روی بر سپهر روان. و در همان حال آن را بزرگترین عامل پیروزی انسانی در روی زمین شمرده و تذکر داده است که: کسی کش خرد باشد آموزگار/ نگه دارش گردش روزگار. درباره معماری و شهرسازی همانطور که اظهار داشتید باید بگویم از نظر من بسیار مهم است که محیط زیست مناسبی در کشور وجود داشته باشد تا در آن زندگی هر فرد ایرانی کاملاً با آداب و رسم و شرایط اقلیمی و کیفیت معنوی و ملی زندگی ایرانی هماهنگ و منطق باشد و در راه تأمین این هدف، طبعاً چه در شهر و چه در روستاها حفظ اصالت آثار تاریخی و ملی و هویت آن‌ها از وظایف اساسی ما است. از آنچه درباره انجام کارهای اجتماعی و نکوکارانه بیان داشتید بسیار متشکر ولی باید یادآور شوم که این امور از وظایف مسلم و ملی من به عنوان یک فرد ایرانی در جامعه نونی ایران است. میل دارم در این مورد به شعر زیبای (رابیندارانات تاگور) اشاره کنم که می‌گوید: خوابیدم و در خواب دیدم که زندگی سراسر شادمانی است. بیدار شدم و دریافتم که زندگی صرفاً انجام وظیفه است اما در کشاکش ایام بدین نکته پی بردم که انجام وظیفه با شادمانی مترادف است. شهبانو در پایان گفتند: بار دیگر از دانشگاه بزرگ شما از بابت این افتخاری که امروز به من داده است تشکر می‌کنم و به عنوان دکتر افتخاری دانشگاه ملی لیما از این پس نه تنها وظیفه ملی بلکه وظیفه علمی خود نیز می‌دانم که در گسترش و تقویت روابط فرهنگی و علمی میان دو کشور خودمان کمال کوشش را مبذول دارم.


۱۱ آبان ماه ۲۵۳۵ در پیشگاه علیاحضرت شهبانو، ریاست عالیه بنیاد شهبانو فرح، پس از نیمروز نشست هیأت امنای این بنیاد در کاخ نیاوران برگزار شد. در این جلسه پیش‌نویس اساسنامه و موادی که در جلسات کمیته‌های بنیاد بررسی شده بود مورد بحث قرار گرفتند. برای اجرای برنامه‌های وسیع بنیاد شهبانو فرح چهار کمیته برنامه‌ریزی و بررسی تشکیل شد و طرح نهایی اساسنامه برای بررسی به کمیته‌ها ارسال شد تا مطالعات نهایی آن انجام گیرد. در همین جلسه برنامه‌های کار بنیاد شهبانو فرح به برنامه‌های کوتاه‌مدت و درازمدت تقسیم شد. این برنامه‌ها شامل برنامه‌های تحقیقی و همچنین برنامه‌هایی است که وجوه مادی فعالیت‌های فرهنگی را در بر می‌گیرد. در پایان جلسه مقرر گردید که سمیناری از اعضای هیأت امناء و کارشناسان و محققان مسائل فرهنگی و اجتماعی تشکیل شود.


۱۱ آبان ماه ۲۵۳۵ یک هیأت ایرانی از زاهدان رهسپار پاکستان شد. این هیأت یک هفته در پاکستان می ماند و سرپرستی آن با عباسعلی منیعی استاندار سیستان و بلوچستان می باشد. سفر هیأت ایرانی به پاکستان به فراخوان استاندار بلوچستان پاکستان انجام گرفت، هر چند در محافل رسمی هدف از این سفر، تنها بازدید از پروژه های عمرانی و پیشرفت‌های پاکستان گفته شده است، ولی پاره‌ای از صاحبنظران با توجه به نزدیکی دو کشور دوست و همسایه ایران و پاکستان، گفت و گو پیرامون گسترش هر چه بیشتر همکاری میان ایران و پاکستان می‌کنند. یک دیپلمات از کادر سیاسی پاکستان در ایران، هیأت ایرانی را همراهی می‌کند. پایوران آگاه گفتند این هیأت، رؤسای راه‌آهن‌های ایران و پاکستان در زاهدان با هم دیدار و پیرامون گسترش فعالیت‌های راه‌آهن بین دو کشور گفت و گو کرده‌اند. در حال حاضر، یک خط آهن قدیمی زاهدان را به «کوئتا»، مرکز بلوچستان پاکستان پیوند می زند. اما قرار است این خط آهن تا کراچی توسعه یابد. بدین سان، خط آهن زاهدان- کراچی، از شهرهای کوئتا و لاهور نیز خواهد گذشت. گفته می‌شود ایران در زمینه حفاظت محیط زیست نیز کمک‌ها و همکاری‌هایی به پاکستان خواهد کرد.

۱۲ آبان ماه ۲۵۳۵ ساعت یک و پانزده دقیقه پس از نیمروز، شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران، هوشنگ نهاوندی را در کاخ نیاوران پذیرفتند. در این باریابی علیاحضرت شهبانو هوشنگ نهاوندی را به عنوان رئیس دفتر مخصوص شهبانوی ایران به پیشگاه شاهنشاه شناساندند. هوشنگ نهاوندی رئیس جدید دفتر مخصوص شهبانو تحصیلات خود را در رشته حقوق و علوم اقتصادی در دانشگاه تهران به پایان رسانید. وی دوره دکترای حقوق را در دانشکده حقوق پاریس به پایان رسانید و موفق به اخذ دکترای دولتی شد. نهاوندی در پست‌های مختلف خدمت کرده که مهمترین آن‌ها نمایندگی ایران در بازار مشترک اروپا و ریاست شرکت معاملات خارجی وزارت آبادانی و مسکن سابق (مسکن و شهرسازی) بوده است. وی سپس رئیس دانشگاه پهلوی و بعد از آن رئیس دانشگاه تهران بوده است. علیاحضرت شهبانو در این آیین خدمات آقای کریم پاشا بهادری رئیس پیشین دفتر مخصوص شهبانوی ایران را ستودند. سپس شاهنشاه آریامهر فرمودند:

لابد خود شما بهتر به وظایف و مسئولیت‌های مهمی که دفتر علیاحضرت شهبانو به عهده دارد آشنا هستید. اهمیت این وظایف تنها در تعداد کارمندان دفتر نیست، بلکه در رسالت‌های فرهنگی، هنری، اجتماعی و انسانی است که دفتر و سازمان‌های وابسته به عهده دارند و در حقیقت پی‌ریزی وصول به تمدن بزرگ است. تمدن بزرگ را نباید تنها در توسعه اقتصادی و صنعتی خلاصه کرد بلکه جنبه‌های انسانی، معنوی، اجتماعی و فرهنگی نیز حائز اهمیت اساسی است که این دفتر باید به آن‌ها بپردازد. با خدمات متعددی که شما در زمینه امور فرهنگی و اجرایی انجام داده‌اید یقین است که در این مسئولیت جدید نیز موفق خواهید بود.


، ۱۶ آبان ماه ۲۵۳۵

شهردار پایتخت در جلسه انجمن شهر اعلام کرد: متروی تهران ۳ سال دیگر آماده است

متروی تهران تا سه سال دیگر آماده بهره‌برداری می‌شود و ۳ پارک جنگی جدید به مساحت ۵۰ کیلومتر در تهران احداث خواهد شد. این مطالب را غلامرضا نیک پی شهردار تهران در جلسه دیروز انجمن شهر پایتخت اعلام کرد. نیک پی سپس ضمن تشریح برنامه‌های شهرداری گفت: برای کارهای زیربنایی تهران باید از ۴۰ سال پیش سرمایه‌گذاری می‌شد و شاید آخرین برنامه عمرانی که در پایتخت اجرا شد، ساختمان خیابان شاهرضا بود، حال آنکه هم اکنون سیل اتومبیل در تهران حرکت می‌کند و وقتی که در تهران یک میلیون اتومبیل حرکت می‌کند دیگر فرصت ساختن پل و شاهراه وجود ندارد. امکاناتی که اکنون شهرداری بوجود می‌آورد باید چند دهه قبل بوجود می‌آمد. شهردار تهران سپس در مورد متروی تهران گفت: کلنگ اولین خط مترو ظرف چند ماه آینده در شهستان پهلوی به زمین زده خواهد شد و تا سه سال دیگر متروی تهران آماده بهره‌برداری می‌شود و هزینه ایجاد آن نیز ۱۴ هزار میلیون تومان برآورد شده است. شهرداری همچنین دو طرح دیگر نیز در دست اجرا دارد که یکی احداث یک سردخانه ۱۶ هزار تُنی و دیگری ایجاد یک مرکز کنترل وسائط نقلیه در تهران است.

، ۱۷ آبان ماه ۲۵۳۵

لوحه سپاس ملت آمریکا برای ملت ایران، به آقای اردشیر زاهدی سفیر شاهنشاه آریامهر در واشنگتن تسلیم شد.

آقای جان وارنر رئیس کمیته مرکزی دویستمین سالگرد انقلاب آمریکا لوحه سپاس ملت آمریکا را به آقای اردشیر زاهدی سفیر شاهنشاه آریامهر در واشنگتن تسلیم کرد. آقای جان وارنر طی بیاناتی که در حضور جمع کثیری از نمایندگان کنگره، مطبوعات و اعضای کمیته‌های بزرگداشت ایراد کرد اعلام داشت: ایران در میان ۹۰ کشور مختلف جهان که در برنامه‌های بزرگداشت دویستمین سالگرد انقلاب آمریکا شرکت نمودند، بالاترین مقام را داشت و به همین جهت لوحه سپاس ملت آمریکا به عنوان تشکر و قدردانی در مشارکت جشن‌های مردم آمریکا به ملت ایران تقدیم می‌شود. آقای وارنر از این که علیاحضرت شهبانوی ایران ریاست عالیه کمیته ایرانی در دویستمین سالگرد انقلاب آمریکا را پذیرفته‌اند ابراز حق‌شناسی نمود و افزود که پایه‌های فرهنگی که به عنوان یادگار جشن پایدار شده است در آینده به تفاهم و دوستی هر چه بیشتر دو ملت ایران و آمریکا خواهد افزود. آقای فرهاد نیکوخواه دبیر کل کمیته ایرانی دویستمین سالگرد انقلاب آمریکا امروز گفت: برنامه‌هایی که برای مشارکت در جشن آمریکا تدارک دیده شده بود خوشبختانه همه با موفقیت انجام گرفت و بزودی آخرین برنامه‌ای که عبارت است از نمایشگاه عکس روابط ایران و آمریکا ابتدا در تهران و سپس شیراز تشکیل می‌شود و از آن پس برای نمایش به آمریکا فرستاده خواهد شد. دبیر کل کمیته گفت: نمایشگاه عکس تاریخ روابط ایران و آمریکا از بیش از ۴۰۰ قطعه عکس، فرمان و اسناد تاریخی تشکیل می‌شود و در حقیقت تاریخ مصوری از روابط دو کشور و بخصوص روابط فرهنگی ایران و آمریکا می‌باشد. این نمایشگاه در آمریکا به مباشرت وزارت امور خارجه آمریکا و کمیته مرکزی جشن در چند مرکز مهم دائر خواهد شد. فستیوال فیلم‌های ایرانی که از یک ماه قبل در واشنگتن افتتاح شده با استقبال گرم محافل فرهنگی و هنری آن کشور روبرو شد و اکنون در نیویورک ادامه دارد و تا مدت ۴ ماه دیگر در شهرهای آمریکا با همکاری انستیتو فیلم آمریکا ادامه خواهد داشت.

به تصویب علیاحضرت شهبانو، نام جمعیت خیریه فرح پهلوی تغییر کرد

نام جمعیت خیریه فرح پهلوی تغییر یافت و از این پس نام آن «جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی» خواهد بود. این تغییر نام دیروز در جلسه شورای عالی جمعیت با کسب اجازه از پیشگاه علیاحضرت شهبانو صورت گرفت. دیروز در پیشگاه علیاحضرت شهبانو دومین جلسه شورای عالی جمعیت خیره فرح پهلوی در کاخ نیاوران تشکیل گردد. در ابتدای جلسه خانم خزیمه علم نایب رئیس هیأت مدیره جمعیت گزارشی از فعالیت‌های جمعی به عرض رساند و گفت که مؤسسه در ۸۷ واحد مختلف نزدیک به ۹ هزار کودک و نوجوان را سرپرستی می‌کند. پس از استماع گزارش، علیاحضرت شهبانوی ایران مقرر داشتند از این پس مصوبات شورای عالی از طریق رئیس دفتر مخصوص معظم‌لها ابلاغ و پی‌گیری گردد. همچنین به استدعای شورا و با توجه به رسالت‌های جمعیت، علیاحضرت شهبانو تصویب فرمودند از این پس نام جمعیت «جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی» خواهد بود. شهبانو فرمودند: وسعت و تنوع فعالیت‌های جمعیت به حدی است که باید دارای تشکیلات منظم و کارآمد باشد و در ضمن نباید از جلب همکاری داوطلبان و کسانی که می‌خواهند از طرق مختلف در خدمات بهزیستی و آموزشی شریک و سهیم باشند غافل بماند و باید این نیروها جلب شود. شهبانو مقرر فرمودند: به موازات بهبود و توسعه امکانات جمعیت، کودکان در فضای بهتری از طریق کانون‌های شبه خانواده زندگی کنند و از تراکم زیاد فرزندان جمعیت اجتناب شود. البته باید نحوه زندگی و میزان رفاه کودکان مطابق معیارهای معین و هماهنگ باشد. علیاحضرت فرمودند: به آموزش حرفه‌ای فرزندان جمعیت باید توجه خاص مبذول شود و گروهی از کودکان از ابتدا با آموزش حرفه مناسب و موردنیاز کشور برای ورود به بازار کار و رفع نیازمندی‌های ملی آماده شوند. بدیهی است باید تشخیص دقیق استعدادها به عمل آید و برای آن‌هایی که مستعد ادامه تحصیلات عالیه شناخته می‌شوند امکانات لازم فراهم شود. در زمینه وضع کودکان عقب افتاده، شهبانو مقرر فرمودند: در علل پیدایش وضع و مخصوصاً مبانی و جهات روانی و اجتماعی آن از طرف وزارت آموزش و پرورش و وزارت بهداری و بهزیستی مطالعات جدی به عمل آید و نیز به تأثیر احتمالی تغذیه در این زمینه توجه شود. شهبانو فرمودند: فرزندان جمعیت باید برای زندگی در اجتماع مهیا شوند و ارتباط آنان با زندگی واقعی حفظ شود. باید فرزندان جمعیت با حس مسئولیت و حس تعاون اجتماعی بار آیند و برای زندگی مستقل آماده شوند.

، ۱۸ آبان ماه ۲۵۳۵

فرمان شاهنشاه و کمبودها

اوامر ۹ ماده‌ای شاهنشاه آریامهر و رهنمودهای معظم‌له فصل نوینی در تاریخ انقلاب ایران گشوده است. این اوامر مکمل اصول انقلاب ایران است که به عمر ندانم کاری‌ها، اسراف و تبذیرها، ولخرجی‌ها، حیف و میل‌ها، بی‌برنامه‌گی‌ها و ریخت و پاش‌ها خاتمه می‌دهد. نگرشی به ۹ موردی که شاهنشاه آریامهر کمیسیون شاهنشاهی ویژه‌ای مأمور بررسی و اقدام در مورد آن‌ها کرده‌اند، نشان‌دهنده جامعیت آن‌ها است و به روایتی تا ۲۵ درصد محصولات کشاورزی کشور بواسطه نبودن یک سیستم «مارکتینگ»، بسته‌بندی‌های حمل و توزیع، هدر می‌رود و این برای مملکتی که از لحاظ مواد غذایی وابسته به تولیدات دیگران است، نمی‌تواند قابل پذیرش باشد چرا که رشد اقتصادی و رشد مصرف، در صورت فقدان یک برنامه‌ریزی دقیق برای افزایش تولید و جلوگیری از ضایعات، وابستگی ملتی را که می‌کوشد کمتر به بازارهای خارجی متکی باشد، بیشتر می‌کند. اهمیت ضایعات صنایع نیز کمتر از ضایعات کشاورزی نیست. ما در مرحله‌ای از جنبش صنعتی هستم که نمی‌توانیم و قادر نیستیم شاهد عدم کارایی لازم در صنایع باشیم. نمی‌توانیم به صرف فقدان نیروی انسانی، مدیریت صنعتی و این قبیل بهانه‌ها، عدم بهره‌گیری کامل از صنایع را منطقی تلقی کنیم. همچنین تحمل کردن وضع بحرانی بنادر که صرف‌نظر از همه زیان‌های حاصل اثر مستقیم بر بخش‌های صنعتی و ساختمانی می‌گذارد غیر ممکن است. این امر ترمزی برای پیشرفت سریع و برنامه‌ریزی شده اقتصاد محسوب می‌شود. در کنار مسئله بنادر، مشکل حمل و نقل و فقدان جاده‌های مناسب مطرح است. بی تردید ما نتوانسته‌ایم هماهنگ با رشد سرسام‌آور کالا و مسافر جاده‌های جدید بسازیم و جاده‌های فعلی را مرمت کنیم و توسعه دهیم. این مشکلات نیز به نوبه خود جزئی است از نارسایی‌های ما در اجرای پاره‌ای از طرح‌های برنامه عمرانی گذشته. آموزش و بهداشت نیز دو امر حساس اجتماعی است که سخت ما را به خود مشغول کرده است. در مقاطع مختلف آموزشی کمبودهای فراوان داریم . در دوره‌های ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان کمبود کادر آموزشی، مشکل چاپ و توزیع کتب درسی و از همه مهمتر ساختمان مدرسه مشکلات غیر قابل انکار و آزاردهنده‌ای است. در آموزش عالی، کمبودها و نارسایی‌ها را هیچکس انکار نمی‌تواند بکند. بیمه درمانی نیز خیلی‌ها را ناراضی کرده است. تعاونی‌های روستایی در طلوع آفتاب انقلاب ایران که نقشی سازنده داشتند و با تحرکی شگفت‌انگیز نیازهای روستاییان را از لحاظ اعتبار، بذر، کود، ماشین‌آلات کشاورزی و نیازهای زندگی روزمره برطرف می‌کردند، اینک عمده واحدهایی فاقد تحرک و سازندگی هستند. و بالاخره تولید ناکافی نیروی برق که در چند سال اخیر مشکلات و گرفتاری‌ها و زیان‌های مادی به اقتصاد کشور زده، امری است که پرداختن سریع به آن جنبه حیاتی دارد. این‌ها مشکلاتی است مرتبط با مسائل زیربنایی جامعه ما. اگر تاکنون بهانه رشد سریع و برهم خوردن محاسبات قبلی بواسطه این رشد، دلیل ظاهراً پذیرفتنی بود، اینکه که وضع امروز و دورنمای آینده کاملاً روشن است نمی‌توان ادامه کمبودها و نابسامانی‌ها را با هیچ منطقی توجیه کرد. اینک فصل جدیدی در انقلاب ایران گشوده شده است. هیچ مسئولی را تحت هیچ بهانه‌ای نمی‌توان به خاطر «کم کاری» و بهانه‌تراشی برای ناکامی‌هایش بخشود. دوره‌ای آغاز شده که باید سره را از ناسره جدا کرد. عنصر انقلابی را باید نگاه داشت و عنصر صحنه‌آرا و رقم‌پرداز و صورت‌آرا را از صحنه پرجنبش سازندگی ملی دور نگاه داشت. در پایان دو ماهه مهلت شاهنشاه آریامهر بی‌شک خواهیم دانست علل نارسایی‌ها از چیست که این خود عامل مثبتی برای حل مشکل خواهد بود و از آن مهمتر اینکه، دستگاه‌ها چه طرحی ارائه می‌دهند و چگونه و در چه مدت آن را از بین خواهند برد.

تعهدات سازمان‌های آموزشی درباره بهبود وضع دانشگاه‌ها و مدارس

ماده چهارم دستخط همایونی کا ناظر به اجرای قطعنامه کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی است، لزوم برنامه‌ای تهیه شده و نظریات و نویدهای طراحان را در این زمنیه مؤکد می‌فرمایند و با مهلت تعیین شده برای اجرای این طرح‌ها می‌توان اجرای قطعی هر یک از مواد گزارش‌های شرفعرضی در نهمین کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی رامسر امید بست. در نهمین کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی هنگام عرض گزارش اقدامات انجام گرفته در سال قبل به پاره‌ای از نارسایی‌ها و عدم موفقیت‌های اجرایی اشاره شد و از همین رو شاهنشاه آریامهر به منظور سامان پذیرفتن کلیه مواد طرح‌ها و پیشنهادها دستور فرمودند که خواست‌ها و برنامه‌ها تنظیم یا از طرف کمیته‌ها به صورت گزارشی تهیه شود تا در مدت سال به مرحله کامل اجرایی در آید. گزارش مدون کمیته‌های پنجگانه وابسته به کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی رامسر برای تقدیم به پیشگاه اعلیحضرتین و کسب نظر همایونی به دفتر مخصوص شاهنشاهی ارسال گردید تا به شورای شاهنشاهی آموزشی ارائه گردد. ایجاد کمیسیون شاهنشاهی در دفتر مخصوص برای نظارت بر اجرای فرمان جدید ملوکانه در آینده نزدیک به نکات قید شده در گزارش‌ها که در حقیقت خطوط اصلی طرح‌های اجرایی آموزش بشمار می‌آید، شامل نکات زیر است که بر اساس تاکید شاهنشاه آریامهر باید در مدت دو ماه جزییات اجرایی و نحوه تحقق آن مشخص و آماده شود. *کاربرد اصل مشارکت در آموزش و پروش * اجرای تغذیه رایگان و حذف آن گروه از دانش‌آموزانی که سهمیه خود را مورد استفاده قرار نمی‌دهند * اجرای اصل تمام وقت استادان و برخورداری از مزایا و حقوق به میزان درس و ساعات کار و خدمت دانشگاهی * تجدید نظر در نظام حقوق و مزایای هیأت علمی پس از عدم برگزاری جلسات هیأت امناء * لزوم توجه به سرمایه‌گذاری در امر آموزش و فرهنگ همراه با توجه بیشتر به حرمت و حیثیت حرفه‌ای و شغلی دبیران، استادان، مربیان و آموزگاران * اجرای اصل عدم تمرکز در امور اجرایی آموزش با تأکید بر تقویت مدیریت فنی و قدرت اجرایی و مشارکت مردم و خلاقیت مسئولان * لزوم گنجانیدن مواد فنی و حرفه‌ای در برنامه مدارس به نحوی که فارغ‌التحصیلان دبیرستانی در صورت راه نیافتن به دانشگاه‌ها قادر به استفاده از آموزش‌های حرفه‌ای بشوند. * لزوم تعیین مرجعی برای ارزشیابی دوره راهنمایی تحصیلی و تعلیمات حرفه‌ای و حتی با مشارکت معلمان و دانش‌آموزان * دانشگاه‌ها باید بخصوص در مناطقی که فاقد تأسیسات فرهنگی کافی هستند به عنوان مراکز فرهنگی و هنری در خدمت مردم قرار بگیرند. * جستجوی راه‌حل‌های ملی و منطقه‌ای مناسب جامعه برای حل مسائل و مشکلات به جای تقلید از الگوهای وارداتی

برق و خاموشی‌های متناوب

در مورد هشتمین ماده دستخط همایونی که مربوط به تعیین علل کمبود برق و خاموشی‌های متناوب در سطح کشور و تهیه و تنظیم برنامه لازم برای رفع این تنگنا می‌باشد گفته شده است: رشد سریع مصرف برق در کشور طی سال‌های اخیر به حدی بوده است که سرمایه‌گذاری‌های گسترده و تهیه و تأمین نیروگاه‌های مولد نیروی برق نتوانسته است پاسخگوی آن باشد و البته همانطور که منظور اوامر شاهنشاه بوده، این نمی‌تواند دلیلی باشد که خاموشی‌های متناوب وجود داشته باشد. رشد واقعی مصرف برق طی چند سال اخیر سالانه بطور متوسط رقمی در حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد بوده است. از سوی دیگر مشکل اساسی صنعت برق را افزایش مصرف زیاد برقی در ساعات «پیک» (ساعات پرمصرف اول شب) تشکیل می‌دهد. به عبارت دیگر در سه ساعت اول شب مصرف برق به دو برابر مصرف روز می‌رسد. کارشناسان می‌گویند هرگاه بخواهیم احتیاجات برق کشور را در ساعات اول شب پاسخگو باشیم ناچاریم میلیاردها تومان سرمایه‌گذاری کنیم. دستخط شاهنشاه آریامهر کنون وظیفه تازه‌ای را برای وزارت نیرو تعیین می‌کند تا به دقت احتیاجات برق را در حال حاضر و در آینده مورد بررسی قرار دهد. رشد صنعتی کشور و بالا رفتن سطح زندگی مردم که خود سبب می‌شود مصارف برق خانگی افزایش یابد، نیازهای کشاورزی و همچنین دیگر احتیاجات باید به دقت پیش‌بینی شود و بر اساس آن‌ها برنامه‌های تأمین و تولید نیروی برق تنظیم گردد.

تلفن مغناطیسی شهری سوسنگرد طی مراسمی افتتاح شد

با کمال افتخار خجسته میلاد با سعادت اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر را تبریک عرض نموده و در چنین خجسته روزی تلفن مغناطیسی شهری سوسنگرد که بنا به اوامر صادره مقام معظم استانداری خوزستان و پی‌گیری و اقدامات سریع و مجدانه جناب آقای مدیر کل مخابرات استان خوزستان و موافقت مقامات شرکت مخابرات ایران را در مورد تأسیس تلفن شهری در سوسنگرد کسب و با اعزام مأمورین از استان به شهادت حضار محترم که از نزدیک ناظر فعالیت شبانه روزی آنان بوده‌اند، این امر انجام گرفت و در ظرف مدت ۱۰ روز نیز عملیات پایه‌گذاری، کابل کشی و قسمتی از سیم‌کشی هوایی و نصب دستگاه به اتمام رسیده و هم اکنون حضار محترم به منظور افتتاح و بهره‌برداری از دستگاه تلفن شهری در این مراسم شرکت فرموده‌اند. موضوع دیگری که لازم است به استحضار برساند در اجرای اوامر مقام مدیریت کل مخابرات استان خوزستان اقداماتی در جریان است که حداکثر ظرف ده یازده روز آینده دویست شماره تلفن به نمراتورهای فعلی اضافه گردد تا بدینوسیله رضایت خاطر سایر متقاضیان فراهم شود. همچنین در صورت تهیه زمین در مرکز ثقل شهر عملیات ساختمانی مجتمع مخابراتی در سال ۲۵۳۹ به اتمام رسیده و همزمان با آن عملیات نصب دستگاه‌ها و بهره برداری تأسیسات و هزار شماره تلفن خودکار آغاز گردد. ضمناً خطوط هوایی بستان- سوسنگرد و هوزگان- بستان، نوسازی گردیده و با نصب دستگاه سه کانالی کاریر هوزگان- سوسنگرد اهالی آن محل از تسهیلات بیشتر ارتباط راه دور بهره‌مند خواهند شد.

اوامر انقلابی شاهنشاه برای از بین بردن کمبودها و نارسایی‌ها

شاهنشاه آریامهر دستخطی خطاب به آقای امیر عباس هویدا نخست وزیر مقرر داشتند، یک کمیسیون شاهنشاهی در دفتر مخصوص معظم‌له برای نظارت در انجام اقدامات و وظایف وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها تشکیل شود تا از هرگونه ضایعات و اتلاف نیروی انسانی و تولیدات کشاورزی و صنعتی و تأخیر و نارسایی‌هایی که موجب ضایعات می‌گردد، جلوگیری کند. اموری که در دستخط ملوکانه به آن اشاره شده تا در کمیسیون شاهنشاهی مورد رسیدگی قرار گیرد عبارت است از: - تهیه و اجرای طرح‌هایی به منظور جلوگیری از هرگونه ضایعات محصولات کشاورزی - تنظیم و اجرای طرح‌های لازم برای جلوگیری از ایجاد ضایعات در صنایع کشور چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی – تهیه و اجرای طرح‌های مورد نیاز به منظور جلوگیری از توقف غیر معقول کشتی‌ها در بنادر -اجرای قطعنامه کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی توسط وزارتخانه‌های مسئول - تعیین علل ناتمام ماندن بعضی از طرح‌ها در برنامه‌های عمرانی گذشته - تنظیم برنامه‌های لازم به منظور رفع نارسایی‌های تعاونی‌های روستایی و تعاونی‌های مصرف - تهیه طرح‌هایی برای برطرف کردن نقائص بیمه‌های درمانی و بیمه‌های اجتماعی - تعیین علل کمبود برق و خاموشی‌های متناوب. از تاریخ ابلاغ این دستخط حداکثر دو ماه به وزارتخانه‌ها و سازمان‌های ذیربط فرصت داده می‌شود تا طرح‌های زمان‌بندی شده مربوط به وظایف خود را تهیه کنند و از طریق نخست وزیر برای طرح در کمیسیون شاهنشاهی به دفتر مخصوص ارسال دارند. و کمیته شاهنشاهی با ایجاد کمیته‌های نظارت و بازرسی، اجرای طرح‌های وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها را در این زمان مقرر زیر نظر خواهد گرفت. متن دستخط شاهنشاه جناب امیر عباس هویدا نخست وزیر. همانطوری که در جلسه بررسی رهنمودهای برنامه ششم عمرانی کشور مؤکداً دستور دادیم کشور ما امروز در مرحله‌ای از رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی گام برمی‌دارد که تمام کوشش دولت و حزب و عموم افراد ملت ایران باید معطوف به این امر باشد که از هر گونه ضایعات و اتلاف نیروی انسانی و تولیدات کشاورزی و صنعتی و تأخیرها و نارسایی‌هایی که موجب ضایعات می‌گردد با برنامه‌ریزی دقیق و حساب شده و نظارت و بازرسی‌های دائمی جلوگیری به عمل آورند و برای تأمین این منظور از وزارتخانه‌ها و سازمان‌های ذیربط مسئولیت خواسته شود. لذا به موجب این دستخط مقرر می‌داریم که یک کمیسیون شاهنشاهی در دفتر مخصوص ما برای نظارت در انجام امور زیر تشکیل شود: ۱- تهیه و اجرای طرح‌هایی به منظور جلوگیری از هرگونه ضایعات محصولات کشاورزی ناشی از آفات و طرز بسته‌بندی و حمل و نقل و توزیع از طرف وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مسئول ۲- تنظیم و اجرای طرح‌های لازم برای جلوگیری از ایجاد ضایعات در صنایع کشور از لحاظ اتلاف مواد اولیه و عدم استفاده از حداکثر ظرفیت کارخانه‌ها و ماشین‌آلات چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی از طرف وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مربوط ۳- تهیه و اجرای طرح‌های مورد نیاز به منظور جلوگیری از توقف غیر معقول کشتی‌ها در بنادر و اجرای برنامه‌های فوق‌العاده با انجام کار شبانه‌روزی برای برطرف کردن تنگناهای بنادر و حمل محمولات به مراکز توزیع داخل کشور ۴- اجرای قطعنامه کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی توسط وزارتخانه‌های مسئول ۵- تعیین علل ناتمام ماندن بعضی طرح‌ها در برنامه‌های عمرانی گذشته و فعلی و انجام اقداماتی به منظور پیش بینی رفع نقائص طرح‌ها در برنامه عمرانی ششم توسط وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مربوط ۶- تنظیم برنامه‌های لازم به منظور رفع نارسایی‌های تعاونی‌های روستایی و همچنین تعاونی‌های مصرف توسط وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مربوط ۶- تنظیم برنامه‌های لازم به منظور رفع نارسایی‌های تعاونی‌های روستایی و همچنین تعاونی‌های مصرف توسط وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مربوط ۷- تهیه طرح‌هایی به منظور بر طرف کردن نقائص بیمه‌های درمانی و بیمه‌های گوناگون اجتماعی توسط وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مسئول ۸- تعیین علل کمبود برق و خاموشی‌های متناوب در سطح کشور و تهیه و تنظیم برنامه لازم برای رفع این تنگناها توسط وزارتخانه مسئول ۹- رسیدگی به مواردی که در صورت لزوم به این کمیسیون محول خواهد شد. البته این وظایف غیر از دستوراتی است که به منظور صرفه جویی در وزارتخانه‌ها و سازمان‌های اداری و محدود کردن تشکیلات آن‌ها به تناسب احتیاج و تهیه چک لیست برای انجام بازرسی‌های غیر مترقبه و عادی به دولت صادر شده است. اعضاء کمیسیون شاهنشاهی به طریق زیر تعیین می‌شوند: ۱- از وزارتخانه‌ها و سازمان‌هایی که مسئول اجرای این دستورات هستند هر یک دو نماینده تام‌الاختیار تعیین و از طرف دولت به دفتر مخصوص شاهنشاهی معرفی می‌شوند. ۲- حزب رستاخیز ملت ایران برای شرکت در این کمیسیون دو نفر کشاورز، دو کارگر، دو نماینده از طرف دارندگان کارت بیمه‌های درمانی، دو نماینده از اعضاء تعاونی‌های روستایی، دو نفر از طرف اعضاء تعاونی‌های مصرف تعیین و به دفتر مخصوص شاهنشاهی معرفی خواهد کرد. ۳- دو نفر نماینده از اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران. ۴- دو نفر نماینده از وسائل ارتباط جمعی ۵- رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی با رئیس بازرسی شاهنشاهی و رئیس بازرسی ویژه نظامی ترتیبی خواهند داد که به تعداد لازم بازرسانی برای انجام مأموریت‌های بارزسی و نظارت در اجرای طرح‌ها در اختیار کمیسیون شاهنشاهی قرار داده شود. دولت از تاریخ ابلاغ این دستخط حداکثر مدت دو ماه به وزارتخانه‌ها و سازمان‌های ذیربط فرصت خواهد داد که طرح‌های زمان‌بندی شده مربوط به وظایف خود را تهیه کنند و از طریق نخست‌وزیر برای طرح در کمیسیون به دفتر مخصوص شاهنشاهی ارسال دارند. تاریخ شروع و پایان هر طرح باید قید شود. کمیسیون شاهنشاهی نیز بلافاصله جلسات خود را در دفتر مخصوص شاهنشاهی تشکیل خواهد داد و برنامه کار خود را به منظور ایجاد کمیته‌های نظارت و بازرسی تدوین خواهد کرد و اجرای طرح‌ها را در زمان مقرر زیر نظر خواهد گرفت و بطور مرتب گزارش پیشرفت کار را از طریق دفتر مخصوص به نظر ما خواهد رسانید. کاخ نیاوران- به تاریخ شانزدهم آبان ماه دو هزار و پانصد و سی و پنج شاهنشاهی- محمدرضا پهلوی

، ۱۹ آبان ماه ۲۵۳۵

تصمیمات مهم دولت برای اجرای اوامر شاهنشاه

عصر دیروز جلسه‌ای به ریاست آقای امیر عباس هویدا نخست وزیر به منظور پیاده کردن اوامر شاهنشاه آریامهر در کاخ نخست وزیر تشکیل شد. در این جلسه که گروهی از وزیران و مسئولان سازمان‌های دولتی نیز حضور داشتند، راه‌حل‌های عملی و در مورد اجرای فرمان ملوکانه مورد تبادل نظر وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دولتی مشخص و نسبت به اجرای آن‌ها، تصمیمات لازم اتخاذ شد و برای اجرای هر یک از قسمت‌های فرمان ملوکانه کمیته‌ای در دستگاه‌های مسئول در سطح عالی تشکیل خواهد شد که هر هفته گزارش کار را به آقای نخست‌وزیر خواهد داد. آقای نخست‌وزیر شخصاً پیشرفت این برنامه‌ها را نظارت خواهد کرد. پیرامون مسائل مطروحه در کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی و موارد اجرایی برنامه‌ای تعیین شده در این زمینه و همچنین رسیدگی به علت ناتمام ماندن پاره‌ای از طرح‌ها امروز دکتر عبدالحسین معینی وزیر علوم و آموزش عالی چنین گفت: تا کنون تعداد قابل ملاحظه‌ای از مصوبات کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی در ۴ کمیته ویژه وزارت علوم مورد بررسی قرار گرفته است که از جمله کمیته برنامه‌های ملی و میهنی در امر آموزش و کمیته دانشجویان خارج از کشور و کمیته بالا بردن کیفیت کار دانشگاه‌ها است. وزیر علوم و آموزش عالی همچنین افزود، دیگر موارد قطعنامه که انجام آن مربوط به دستگاه‌های دولتی می‌شود به آنان ارجاع شده است که از آن میان باید تعداد وزارت آموزش و پرورش را در زمینه شناخت استعداد کودکان و نوجوانان نام برد که طرح‌هایی در این زمینه برای مدت ۶ ماه باید تهیه و به شورای شاهنشاهی آموزشی ارئه شود. منوچهر گنجی وزیر آموزش و پرورش در اجرای مفاد قطعنامه کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی گفت، اجرای اوامر همایونی در صدر برنامه‌های وزارت آموزش و پرورش قرار داد و نهایت کوشش برای تحقق آن به کار گرفته خواهد شد. وزیر آموزش و پرورش آنگاه خاطرنشان ساخت: از جمله مفاد قطعنامه کنفرانس رامسر بهبود کیفیت آموزش با موازات افزایش کمیت آن است که در این زمینه مطالعات همه جانبه‌ای آغاز شده است و برای یافتن راه‌حل‌های سریع و مناسب از کلیه همکاران، خاصه آنان که سال‌ها عمر خود را در آموزش و پروش گذارده‌اند، دعوت شده تا در این مورد به مجریان برنامه‌ها یاری کنند. ایرج آرین پور معاون امور توزیع وزارت بازرگانی در اجرای فرمان شاهنشاه آریامهر گفت: برای جلوگیری از ضایعات تولیدات کشاورزی برنامه‌های زمان‌بندی شده از جمله جهات مختلف برای نگهداری این محصولات تهیه شده است که با هماهنگی کامل به موقع اجرا گذاشته خواهد شد. وی افزود: در حقیقت جلوگیری از ضایعات یک کوشش همگانی و ملی است که میزان عرضه را بالا خواهد برد و مطمئناً با تدارک امکانات پیشرفته نگهداری و ذخیره‌سازی و بسته‌بندی و همچنین برقراری یک شبکه سالم مطمئن توزیع به هدف‌هایی که مقرر فرموده‌اند در اسرع وقت نایل خواهیم آمد. دکتر آزمون وزیر کار و امور اجتماعی گفت: در اجرای فرمان شاهنشاه آریامهر، وزارت کار و امور اجتماعی با تهیه طرح جامع برای کاهش ضایعات در صنایع اقدام می‌کند. ضمناً با افزایش آموزش‌های تخصصی و حرفه‌ای و بالا آوردن سطح مهارت و تربیت معینی، با مسئله کم کاری مقابله خواهد کرد تا کارگران نیروی خود را به نحو احسن در اختیار تولید قرار دهند. ضمناً وزارت کار به منظور صرفه‌جویی و جلوگیری از هرگونه اسراف در اعتبارات خویش طرح لازم را تهیه و در اختیار نخست وزیر قرار خواهد داد. ابراهیم فرحبخشیان وزیر راه و ترابری دستور داد برای رفع مشکل تراکم کالا در بنادر جنوب کشور و اجرای طرح ضربتی تخلیه و بارگیری کالا و از بین بردن انتظار نوبت کشتی‌ها، کمیته ویژه‌ای مرکب از معاونان و مسئولان سازمان‌های وابسته به وزارت راه و ترابری در این وزارتخانه تشکیل شود. وی در مورد تشکیل این کمیته و تصمیمات گرفته شده برای رفع مشکلات تخلیه و بارگیری کالا در بنادر جنوب کشور در گفتگویی با اطلاعات گفت: برای جلوگیری از توقف و انتظار نوبت کشتی‌ها در بنادر کشور، عملیات تخلیه و بارگیری کالا در بنادر بازرگانی و بویژه در بنادر کشور، عملیات تخلیه و بارگیری کالا در بنادر بازرگانی و بویژه در بنادر جنوب کشور شبانه روزی خواهد شد.

دانشگاه فرح پهلوی در شهرستان‌ها رشته‌های جدید تأسیس می‌کند

علیاحضرت شهبانو دیروز هنگام شرفیابی هیأت امنای دانشگاه فرح پهلوی گفتند: انسان‌هایی که در دانشگاه تربیت می‌شوند باید در چنان سطحی از تخصص و کفایت و صلاحیت و فضائل اخلاقی باشند که عملاً در اعتلای مقام زن در جامعه نقش مهمی را ایفاء کنند و دارای حس مسئولیت ملی و تعاون اجتماعی باشند. در شرفیابی اعضای هیأت امنای دانشگاه فرح که پیش از ظهر دیروز در کاخ نیاوران انجام شد، نخست رئیس دانشگاه گزارشی از فعالیت‌های آموزشی تحقیقاتی و اداری دانشگاه را به عرض رسانید. علیاحضرت شهبانو در زمینه اهمیت برنامه‌های تربیت معلم که باید به موازات سایر برنامه‌های دانشگاه انجام شود تأکید کردند و مقرر فرمودند مرکز اصلی دانشگاه در تهران باشد ولی به منظور اجرای سیاست عدم تمرکز ظرفیت کنونی دانشگاه در تهرانی تثبیت گردد و رشته‌های جدید آن در صورت ضرورت به تدریج در شهرستان‌ها ایجاد شود تا به این ترتیب به توسعه فرهنگی و اجتماعی شهرهای دیگر کشور نیز کمک شود. در این جلسه برنامه‌های اداری و مالی و طرح‌های آینده دانشگاه و نیز تغییرات پیشنهادی در بودجه سال جاری آن به تأیید هیأت امناء رسید. علیاحضرت شهبانو در پایان این جلسه از خدمات اعضای هیأت امناء قدردانی کردند.

، ۲۰ آبان ۲۵۳۵

به بازنشسته‌ها کمک اجاره خانه داده می‌شود

از بهره تعلق گرفته به ۵۰ میلیون ریال وجوه صندوق پس‌انداز کارمندان بازنشسته دولت، به بازنشستگان در سراسر کشور با توجه به وضع مسکن آنان و عده فرزندان‌شان کمک اجاره خانه و وام‌های ضروری داده می‌شود. آئین‌نامه صندوق رفاه کارمندان بازنشسته دولت در هیأت وزیران تصویب شد و برای اجرا به کانون بازنشستگان کشوری و وزارت بهداری و بهزیستی و سازمان امور اداری و استخدامی کشور ابلاغ گردید. بر اساس مقررات این آئین‌نامه شورای رفاه بازنشستگان کشوری تشکیل می‌شود. این شورا دارای سه نفر عضو است که عبارتند از: وزیر بهداری و بهزیستی، دبیر کل سازمان امور اداری و استخدامی کشور و رئیس کانون بازنشستگان کشوری که بر نحوه استفاده از وجوه صندوق فوق نظارت می‌کنند. درحال حاضر بررسی برای تهیه ضوابط استفاده از بهره تعلق گرفته به ۵۰ میلیون ریال وجوه صندوق پس‌انداز کارمندان بازنشسته دولت که در حساب مخصوصی در بانک رهنی ایران منظور گردیده شروع شده است. با بهره تعلق گرفته به وجوه صندوق رفاه بازنشستگان به کارمندان بازنشسته دولت با بهره کم و در اقساط طولانی وام‌های ضروری و همچنین کمک اجاره داده می‌شود.

قرارداد مبادلات فرهنگی ایران و تونس به امضاء رسید

بعد از ظهر دیروز قرارداد مبادلات فرهنگی بین ایران و تونس با حضور مهرداد پهلبد وزیر فرهنگ و هنر و محمد مسعدی وزیر امور فرهنگی تونس در دفتر وزیر فرهنگ و هنر به امضاء رسید. این قرارداد شامل سه فصل و ۴۴ ماده است که فصل اول شامل همکاری‌های فرهنگی، علمی و مبادله استاد و دانشجو، مبادلات جهانگردی و رادیو و تلویزیونی می‌باشد. فصل دوم شامل مقررات مالی مواد فصل اول و فصل سوم مشتمل بر مقررات ۱۷ آوریل ۱۸۶۹ بین ایران و تونس به منظور اجرای برنامه‌های فرهنگی برای سال ۱۹۷۷-۱۹۷۸ است. این موافقتنامه را از طرف ایران بهمن آهنین مدیر کل امور فرهنگی و اجتماعی وزارت امور خارجه و از طرف تونس عبدالعزیز حمزاوی سفیر تونس در دربار شاهنشاهی امضاء کردند.

، ۲۲ آبان ماه ۲۵۳۵

سفر شهبانو به اردن آغاز شد

سفر خصوصی علیاحضرت شهبانو به کشور اردن هاشمی از بعد از ظهر امروز آغاز شد. معظم‌لها بعد از ظهر به اتفاق والاحضرت شاهدخت فاطمه پهلوی و سرکار علیه بانو فریده دیبا تهران را ترک نمودند و با استقبال اعضای خاندان سلطنتی اردن به عمان وارد شدند. سفر شهبانو به اردن خصوصی است و معظم‌لها در مدت چند روز اقامت در این کشور علاوه بر عمان از نقاط دیگر اردن نیز دیدن می‌کنند. قرار است با تشریف‌فرمایی علیاحضرت شهبانو طی آئین خاصی با حضور اعلیحضرت ملک حسین و علیاحضرت ملکه عالیا فردا مرکز فرهنگی کودکان و نوجوانان عمان، که هدیه علیاحضرت شهبانو به مناسبت سالروز تولد پادشاه اردن بوده است، در این شهر افتتاح گردد. این مرکز شامل کتابخانه‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است که به امر و راهنمایی معظم‌لها با همکاری کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان در عمان ساخته شده است.

، ۲۳ آبان ماه ۲۵۳۵

مرکز فرهنگی اهدایی شهبانو امروز در عمان افتتاح می‌شود

بعد از ظهر امروز مرکز فرهنگی اهدائی علیاحضرت شهبانوی ایران در پارک کودک عمان طی مراسم باشکوهی با حضور اعلیحضرت ملک حسین و ملکه علیا افتتاح می‌شود. علیاحضرت شهبانو بعد از ظهر دیروز برای آغاز یک سفر چند روزه خصوصی که به دعوت اعلیحضرت ملک حسین و علیاحضرت ملکه عالیا صورت می‌گیرد، وارد عمان شدند. در فرودگاه عمان اعلیحضرت ملک حسین، علیاحضرت ملکه عالیا و اعضای خاندان سلطنتی و نخست‌وزیر اردن از شهبانو و همراهان استقبال کردند. والاحضرت شاهدخت فاطمه پهلوی و سرکار علیه بانو فریده دیبا به اتفاق علیاحضرت شهبانو وارد عمان شدند و خانم لیلی امیر ارجمند مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز در این سفر در التزام علیاحضرت است. امروز سالروز تولد اعلیحضرت ملک حسین است و به همین مناسبت شهر عمان تزیین شده و مردم اردن امروز را جشن می‌گیرند. شهبانو به مناسبت سالروز تولد اعلیحضرت ملک حسین دو سال پیش هدیه‌ای به مردم اردن مرحمت فرمودند. این هدیه کتابخانه و سالن نمایشی است که در پارک عمان بنا شده است و امروز افتتاح می‌گردد. در مراسم امروز نیز یک مینی‌بوس که کتابخانه سیار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است به مناسبت سالروز تولد اعلیحضرت ملک حسین هدیه شد همراه تجهیزات فوق که ۴ هزار جلد کتاب از انتشارات کانون پرورش فکری به زبان عربی نیز وجود دارد. این کتاب‌ها که برای اولین بار منتشر می‌گردد، هدیه نفیسی تلقی شده که در اردن از آن استقبال گرمی به عمل آمده است. طرح ساختمان کتابخانه اهدایی با سبک معماری ایران از جمله حمام وکیل شیراز و همچنین سبک معماری اردن (یکی از قصرهای قدیمی) تهیه شده که بسیار زیبا و جالب درآمده است. صبح امروز بانوان همراه علیاحضرت شهبانو با علیاحضرت ملکه عالیا ملاقات کردند و در زمینه مسائل مختلف بخصوص مسایل مربوط به بانوان دو کشور و نقش و فعالیت آنان مذاکره و گفتگو به عمل آوردند.

، ۲۵ آبان ماه ۲۵۳۵

با همکاری ایران و ژاپن، پالایشگاه عظیم صادراتی در ایران احداث می‌شود

ژاپن برای تأسیس این پالایشگاه ۵/۲ میلیارد دلار به ایران اعتبار می‌دهد

مذاکرات چند ساله شرکت ملی نفت و کمپانی‌های ژاپنی سرانجام به یک توافق اصولی برای تأسیس یک پالایشگاه بزرگ ۲۵ میلیون تنی در ایران به نتیجه رسید. شرکت ملی نفت اعلام کرد: ساختمان پالایشگاه که قرار است با همکاری دو کشور ایران و ژاپن احداث شود، ۷ سال دیگر به پایان خواهد رسید و بهره‌برداری از آن در سال ۱۹۸۳ آغاز خواهد شد. محل پالایشگاه قبلاً در بوشهر در نظر گرفته شده بود ولی در شرکت ملی نفت مطالعاتی در جریان است تا محل دقیق آن که ممکن است غیر از بوشهر باشد، تعیین و اعلام گردد. این پالایشگاه روزی ۵۰۰ هزار بشکه نفت را تصفیه می‌کند. نوع همکاری بین ایران و ژاپن در این پالایشگاه ۵/۲ میلیارد دلار اعتبار در اختیار ایران قرار می‌دهد و ایران نیز متقابلاً فرآورده‌های این پالایشگاه را به ژاپن می‌فروشد. در مورد این که آیا ژاپن سهامدار پالایشگاه خواهد بود، مسئله‌ای است که فعلاً درباره آن هیچ نوع اطلاعی داده نشده است. پالایشگاه فوق یکی از عظیم‌ترین پالایشگاه در نوع خود در جهان خواهد بود. در حال حاضر پالایشگاه با چنین ظرفیت، خیلی کم وجود دارد و اصولاً در دو دهه اخیر پالایشگاه‌ها به منظور تأمین مصرف ناحیه یا استان با ظرفیت‌های کوچک احداث می‌شود و شاید خرج آن بیشتر از ایجاد پالایشگاه بزرگ باشد اما از آن جایی که فرآورده‌های آن در همان منطقه به مصرف می‌رسد، اقتصادی تلقی می‌گردد. اما پالایشگاه فوق مثل پالایشگاه آبادان با هدف صد در صد صادراتی ساخته می‌شود. به همین جهت در ناحیه‌ای مثل بوشهر احداث می‌شود که فرآورده‌های آن به خارج از کشور صادر شود. درمورد زمان بهره‌برداری از پالایشگاه فوق باید به این نکته اشاره کرد که تورم جهانی و گران شدن قیمت مواد سوختی در سه سال اخیر میزان مصرف سوخت در کشورهای صنعتی را پایین آورد و تمام برنامه‌های پیش‌بینی شده تأسیس پالایشگاه‌ها در نقاط مختلف جهان بر هم زده شد. به همین جهت مذاکرات ایران با آمریکا و آلمان و ژاپن برای تأسیس سه پالایشگاه عظیم ۲۵ میلیون تنی در ایران به تعویق افتاد. اما در سال جاری دوباره وضع مصرف نفت بهبود یافت و پیش‌بینی می‌شود تا ۵ سال دیگر اوضاع به کلی عوض شود و باز مصرف نفت به قدری بالا می‌رود که کفاف تقاضا را ندهد. به همین جهت برای اقتصادی بودن پالایشگاه تأسیس آن طوری برنامه‌ریزی می‌شود که بهره‌برداری آن از سال ۱۹۸۳ آغاز گردد و از آن سال محصول این پالایشگاه تقاضای فراوان در سراسر جهان خواهد داشت. مذاکرات روز ۲۱ و ۲۲ آبان در توکیو انجام گرفت. هیأت ایرانی به ریاست دکتر پرویز مینا عضو هیأت مدیره و مشارکت آقایان انتخابی و ایزدی و فخیمی در آن شرکت کردند. از ژاپن هم معاونین و مسئولان امور صنایع و بازرگانی خارجی و بانک‌ها و کمپانی‌های مختلف شرکت داشتند.

راه آهن مشهد به شبکه آسیا متصل می‌شود

یک گروه از کارشناسان اقتصادی شوروی به ریاست معاون کمیته دولتی روابط اقتصادی خارجی شوروی به تهران می‌آید. این گروه در طول اقامت در ایران با همکاری کارشناسان ایرانی یک سلسله بررسی را روی طرح‌های اقتصادی که قرار است در هفتمین اجلاس کمیسیون دائمی ایران و شوروی مطرح گردد، به عمل خواهد آورد. نتایج این بررسی‌ها شامل ارزیابی طرح‌هایی که در دست اجرا و یا طرح‌هایی که در ششمین اجلاس روی آن‌ها توافق اصولی به عمل آمده خواهد بود به اجلاس آینده کمیسیون مشترک وزیران دو کشور تسلیم خواهد شد. طرح‌هایی که قرار است روی آن‌ها بررسی به عمل آید و به اجلاس مذکور ارائه گردد، در رشته صنایع برق باید از ساختمان نیروگاه حرارتی اهواز به قدرت یک میلیون ۲۶۰ هزار کیلووات نام برد که در دست پیاده شدن می‌باشد. ایجاد یک نیروگاه بزرگ حرارتی در اصفهان و یک مجتمع تأسیسات هیدورتکنیکی در خدا آفرین در کنار رود ارس ازجمله طرح‌هایی است که کارشناسان مطالعات توجیهی خود را روی آن‌ها انجام خواهند داد. در رشته حمل و نقل ادامه عملیات برقی کردن راه‌آهن جلفای ایران و تبریز تهیه طرح ساختمان ره آهن مشهد و سرخس که پیش‌بینی می‌شود به شبکه راه‌های آهن آسیا متصل گردد، از جمله موارد دیگری است که کارشناسان روی آن بررسی‌های لازم را انجام خواهند داد. رادیو مسکو اعلام کرد: در سفر این گروه همکاری دو کشور در رشته افزایش ذخائر ماهی در دریای خز نیز بررسی می‌شود. احداث ساختمان دومین لوله اصلی گاز سرتاسری ایران برای صدور گاز به شوری در چهار چوب صادرات گاز به کشورهای اروپای غربی که سالانه از طریق آن بیش از ۱۷ میلیارد متر مکعب گاز صادر خواهد شد، از جمله طرح‌های دیگری است که مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

، ۲۶ آبان ماه ۲۵۳۵

ساختمان شهرک ۱۳ هزار نفری در اراضی شاهزاده بیگم شیراز

نقشه شهرک مدرن و ۱۴ هزار نفری «عدل پهلوی» که در اراضی شاهزاده بیگم شیراز ساخته خواهد شد در انجمن شهر شیراز و کمیسیون ماده ۵ قانون شورای عالی شهرسازی و معماری ایران به تصویب رسید. شهرک توسط یک شرکت فرانسوی با پانصد میلیون تومان هزینه در یک میلیون و ۴۷۵ هزار متر مربع زمین ساخته می‌شود و ۲۱۵۰ واحد مسکونی دو طبقه و ویلایی آن در اختیار ۲۵۰۰ کارمند عضو شرکت‌های تعاونی مسکن کارمندان دولت شیراز قرار داده می‌شود. شهرک دارای ۹۱ هزار متر مربع فضای سبز، یک پارک وسیع به مساحت پنجاه هزار متر مربع و کلیه تأسیسات شهری مدرن خواهد بود.

، ۲۷ آبان ماه ۲۵۳۵

شهبانو: من در فعالیت‌های سیاسی شرکت دارم. من به خواسته همسرم در سیاست شرکت دارم

علیاحضرت شهبانو در مصاحبه‌ای با خبرنگار روزنامه انگلیسی زبان «جردن تایمز» چاپ امان در مورد انگیزه اهداء کتاب و یک مرکز سیار پرورش فکری و کودکان و نوجوانان فرمودند: یازده سال پیش ما ایجاد مراکز کودکان را در ایران آغاز نمودیم. این مراکز به نام سازمان پرورش فکری کودکان و نوجوانان خوانده می‌شوند و در سراسر ایران فعالیت دارند. در شهرهای کشور ما یکصد و یک مرکز و در و در مناطق روستایی یک هزار مرکز وجود د ارد. من از علاقه شدید علیاحضرت ملکه عالیا نسبت به این مراکز اطلاع داشتم و همچنین فکر کردم که چه هدیه‌ای را می‌توان به مناسبت تولد یک پادشاه داد. در این موقعیت مایل بودم هدیه من به نشانه دوستی بین دو کشورمان باقی بماند و بنابراین اهدای یک مرکز مشابه آنچه که ما در ایران داریم به فکرم رسید. از نظر فعالیت‌های این سازمان در ایران ما دارای کتابخانه‌های سیار هستیم که کتاب را به مراکز عشایری و مناطق روستایی می‌برد. در این مراکز فعالیت‌های بسیاری صورت می‌گیرد و میلیون‌ها کودک عضو آن می‌باشند. سپس علیاحضرت تاریخچه فعالیت این مرکز را تشریح فرمودند. از پیشگاه علیاحضرت سئوال شد که مسائل اجتماعی و همچنین توسعه اقتصادی با سیاست همبستگی و ارتباط دارد؟ آیا علیاحضرت در فعالیت‌های سیاسی نیز شرکت می‌فرمایند؟ علیاحضرت در پاسخ فرمودند: هر کس هر نوع فعالیتی را انجام، بدهد خواه فرهنگی، خواه آموزشی، خواه اجتماعی، با سیاست سرو کار خواهد داشت. من در سیاست شرکت جسته‌ام زیرا همسرم خواسته است که در بعضی از جنبه‌های زندگی سیاسی نقشی فعال داشته باشم. فی‌المثل وقتی من با دفتر سیاسی و اجرایی حزب جدید ایران روبرو شدم امکان یافتم نظریات و ایده‌های خویش را ارائه نمایم. همچنین هنگامی که شاهنشاه برنامه پنج ساله ششم کشور را مورد بررسی قرار می‌دادند، من در آن‌جا حضور داشتم و توانستم ایده‌های خود را در زمینه‌های مورد علاقه خویش بیان دارم. از علیاحضرت شهبانو سئوال شد که در سال ۱۹۳۶ با ابتکار اعلیحضرت رضاشاه کبیر بنیانگذار سلسله پهلوی و پدر شاهنشاه کنونی قدمی تاریخی در مورد آزادی بانوان و در سال ۱۹۶۳ به اصلاح قانون انتخابات مبنی بر شرکت زنان در امور سیاسی گام‌هایی برداشته شد. آیا زن ایرانی درخور اعطای یک چنین آزادی بوده است و آیا زن ایرانی آماده روبرو شدن با حرفه‌هایی که علوم و تکنولوژی عصر کنونی بر وی تحمیل نموده هست؟ علیاحضرت فرمودند: من تصور می‌کنم که زن ایران واقعاً استحقاق یک چنین آزادی را دارا است. زنان ایران بسیار فداکار بسیار درستکار و در هر کاری که انجام می‌دهند ثابت قدم می‌باشند. از آن‌جا که طی سال‌های متمادی زن ایرانی نقشی در توسعه و عمران کشور خویش نداشته است دارای انرژی بسیاری می‌باشد که مورد استفاده قرار نگرفته و در عین حال می‌خواهد نشان دهد و ثابت کند که قدرت مشارکت را دارد. بنابراین زنان سعی و کوششی بیش از مردان مبذول می‌دارند و آماده قبول هرگونه مسئولیت می‌باشند. میزان قبول مسئولیت از جانب زنان در ایران بستگی به پایه تحصیلات‌شان دارد. ما هنوز مشکل آموزش بیش از این را داریم تا به آن‌ها امکان دهیم توانایی‌شان را بکار اندازند. از سوی دیگر ما دارای بانوانی بسیار تحصیلکرده می‌باشیم. بانوان جوان بیش از پیش در رشته‌های علمی فنی و سیاسی شرکت می‌جویند و به این ترتیب از محدودیت‌هایی که در گذشته نسبت به آن‌ها اعمال می‌شد در امانند. خبرنگار مذکور از پیشگاه علیاحضرت که در امور هنری فعال می‌باشند و جشنواره شیراز که اهمیت حیاتی یافته به ابتکار و سرپرستی آن علیاحضرت ترتیب یافته است، سئوال کرد که آیا این فعالیت ناشی از تحصیلات شما در رشته معماری می‌باشد؟ علیاحضرت در پاسخ فرمودند: شاید تحصیلات در رشته معماری مرا به بازسازی کشورم علاقمند ساخته باشد ولی به عقیده من کشوری مانند ایران که از نظر اقتصادی و صنعتی با سرعت پیشرفت می‌کند بایستی از نظر فرهنگی و معنوی نیز آهنگ پیشرفت مشابهی داشته باشد تا به صورت اجتماعی متوازن در آید و معتقدم که تنها پیشرفت اقتصادی و مادی باعث خوشبختی نمی‌گردد. بنابراین برای کشوری مانند ایران حفظ تمدن بسیار کهن و میراث فرهنگی بسیار غنی خود حائز کمال اهمیت است. ایران بایستی راه زندگی خویش را خود تعیین کند و ما بایستی هویت خویش را باز شناسیم. از علیاحضرت سئوال شد، آیا اصولی را که عنوان فرمودید آن علیاحضرت را به صورت شهبانویی فعال درآورده و شما را بر آن داشته است به جای برخورداری از زندگی تشریفاتی و شکوه شهبانوی کشوری ثروتمند و باستانی بودن فراتر روید و به کمک مردم بشتابد؟ علیاحضرت در پاسخ فرمودند: احساس شخصی نسبت به ابناء بشر و در قبال وظایف آن و همچنین وظیفه یک فرد به عنوان شهبانو انگیزه‌هایی است که در ماورای فعالیت‌های من قرار دارد. علیاحضرت شهبانو سخنان خود را با نقل یک بیت شعر از سعدی، شاعر نامدار ایران: بنی آدم از اعضای یکدیگرند / که در آفرینش ز یک گوهرند، به پایان رساندند.

«هما» سودآورترین شرکت هواپیمایی جهان است

اصفهان- خبرنگار اطلاعات: شرکت هواپیمایی ملی ایران «هما» در سال گذشته سودآورترین شرکت هواپیمایی در جهان بوده است. این مطلب توسط تیمسار علی محمد خادمی مدیر عامل شرکت هواپیمایی ملی ایران که به منظور شرکت در انجمن مدیریت ایران و سخنرانی در دانشگاه اصفهان به این شهر آمده است، در جریان یک مصاحبه مطبوعاتی اعلام شد. تیمسار خادمی در این مصاحبه که در محل مهمانسرای شاه عباس کبیر ترتیب یافته بود گفت: هواپیمایی ملی ایران علاوه بر سودبخشی، مدیریت ایران خود را حفظ کرد. در حالیکه در امر سرویس دهی و فنی از سی ملیت سود جسته است. در حال حاضر ۷۳ درصد کارمندان «هما» را آقایان و ۲۷ درصد بقیه را خانم‌ها تشکیل می‌دهند. در آغاز تأسیس شرکت هواپیمایی ملی ایران، تنها ۱۳ فروند هواپیمای کوچک با مجموع ۴۷۶ صندلی داشتیم و در سال جاری این ارقام به ترتیب به ۲۳ فروند و ۲۸۱۰ صندلی افزایش پیدا کرده است.

آذر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

، ۱ آذر ماه ۲۵۳۵

اوامر شاهنشاه برای تأمین رفاه زلزله زدگان قائنات

مراحم و اوامر شاهنشاه آریامهر در زمینه ایجاد تسهیلات رفاه برای زلزله‌زدگان قائنات و استفاده از امکانات ارتش شاهنشاهی ایران دیروز توسط عبدالعظیم ولیان نیابت تولیت عظمی و استاندار خراسان ابلاغ شد. ولیان که در جلسه کمیته امداد استان سخن می‌گفت افزود: چون زمستان در پیش است و امکان ایجاد ساختمان‌های مسکونی فراهم نیست، شاهنشاه دستور فرمودند که ارتش شاهنشاهی با برپایی چادرهای بزرگ مجهز به وسایل گرم کننده به مقدار کافی، به آسیب‌دیدگان زلزله قائن یاری دهند. این افراد می‌توانند در طول زمستان و تا زمان آماده شدن واحدهای مسکونی در این چادرها اسکان گزینند و از امکانات رفاهی ارتش شاهنشاهی برخوردار شوند. ولیان اضافه کرد: در اجرای این فرمان از سوی لشگر ۷۷ مشهد روز گذشته ۶۰ دستگاه چادر بزرگ به منطقه قاین حمل شد و جمعیت شر و خورشید سرخ مشهد نیز مسئولیت تأمین وسایل گرم کن و مواد غذایی زلزله‌زدگان را بر عهده دارد. در این جلسه استاندار خرسان به کلیه مسئولان اجرایی استان توصیه کرد که بلافاصله با بسیج امکانات و تجهیزات خود برای مقابله با هرگونه سوانح طبیعی و حوادث احتمالی ناشی از برف و سرما خود را آماده کنند.

مدیر کل دویچه بانک اعلام داشت: ایران امکانات زیادی برای صادرات به آلمان دارد

هانس- اتو- تیرباخ مدیر کل «دویچه بانک آلمان فدرال» و عضو هیأت مدیره بانک توسعه صنعتی و معدنی ایران در مراسم معرفی آقای «فردریک اوتو ولفن اشتلر»، نماینده جدید دویچه بانک در تهران گفت: برای افزایش صادرات ایران به آلمان فدرال و بطور اعم به کشورهای عضو بازار مشترک، زمینه مناسبی وجود دارد. وی ضمن قدردانی از نماینده قبلی بانک آقای «گونتر دیگه» متذکر شد که دویچه بانک در ایران علاوه بر فعالیت مستقیم که تحت ضوابط پولی و بانکی ایران صورت می‌گیرد، با بانک توسعه صنعتی و معدنی و تجارت خارجی ایران همکاری دارد. تیرباخ متذکر شد که سرمایه‌گذاران آلمانی برای سرمایه‌گذاری در ایران آمادگی زیاد دارند و این بانک برای انجام طرح‌های مشترک در ایران همکاری قابل توجهی به علاقمندان سرمایه‌گذاری آلمانی دارد. تیرباخ اظهار عقیده کرد که ایران ظرف دو سه سال آینده علاوه بر نفت، می‌تواند صادر کننده کالای صنعتی زیادی به اروپا و کشورهای عضو بازار مشترک باشد. ایران در سال‌های اخیر صادرات خود را به کشورهای همسایه آغاز کرده است. مدیر کل دویچه بانک از پیشرفت‌های سریع ایران به رهبری شاهنشاه آریامهر یاد کرد و گفت: از سال ۱۹۷۴ تا بهار ۱۹۷۶ ایران جمعاً بین سه تا چهار میلیارد دلار در طرح‌های عمرانی سرمایه‌گذاری کرده است. تیرباخ گفت: دویچه بانک کلیه امکانات بازرگانی و سرمایه‌گذاری ایران را در کتابچه‌ای جمع آوری کرده که چاپ سوم آن اخیرا منتشر شده است. این نشریه نه فقط در آلمان، بلکه در سراسر جهان مورد توجه قرار گرفته است.

، ۲ آذر ماه ۲۵۳۵

برای معلمان در ۵ منطقه تهران خانه سازی می‌شود

به دنبال اعلام اوامر شاهنشاه در مورد واگذاری زمین جهت خانه سازی کارکنان وزارت آموزش و پرورش از طرف وزارت کشاورزی و منابع طبیعی در سراسر کشور ۲ میلیون متر زمین در ۵ منطقه تهران برای ایجاد شهرک‌های جدید در اختیار وزارت آموزش و پرورش گذارده شد. امروز طی گفت و شنودی با دکتر گنجی وزیر آموزش و پرورش جزئیات طرح خانه‌سازی و واگذاری زمین به معلمان روشن شد که نکات عمده آن را در زیر می‌خوانید: خبرنگار ما گزارش داده است که دکتر گنجی وزیر آموزش و پرورش در ملاقات قریب‌الوقوع خود با وزیران کشاورزی و مسکن وضعیت را روشن خواهد کرد. وزارت کشاورزی در تهران فعلاً دو میلیون متر زمین برای ساختن خانه جهت فرهنگیان اختصاص داده است که هفته آینده قرار است تحویل وزارت آموزش و پرورش شود. شرایط خانه‌سازی در این اراضی برای فرهنگیان چه توسط سازمان‌های مسئول و پیمانکاران و چه خودشان از طریق تحویل زمین، به زودی تنظیم خواهد شد. برای اینکه امر خانه‌سازی در این اراضی زودتر انجام گیرد، در نظر است به پاره‌ای از فرهنگیان «زمین» تحویل داده شود. البته تحویل این اراضی طی شرایطی خواهد بود از قبیل سلب حق فروش یا واگذاری از دریافت کننده، ساختن بنا در مدت مشخص و استفاده شخصی از آن و نداشتن خانه و همچنین قادر بودن به ساختن بنا. طرح ایجاد خانه و تحویل زمین ظرف دو ماه آینده تنظیم و اعلام خواهد شد. اراضی در ۵ نقطه تهران خواهد بود که به محل خدمت معلمان نزدیک باشد. این خانه‌ها طبق نقشه وزارت آموزش و پرورش ساخته خواهد شد و نقشه‌ها تا ۳ ماه دیگر تهیه خواهد گردید و کسانی که زمین دریافت می‌کنند نخواهند توانست خارج از نقشه‌های تهیه شده عمارت بسازند. سعی بر این است که خانه‌ها ظرف ۲ سال آینده ساخته شوند. همچنین برای ایجاد مدارس دولتی جدید تصمیمات تازه‌ای گرفته شده است که به زودی اعلام می‌شود و کمبود جا در مدارس رفع خواهد شد. طرح خانه‌سازی برای فرهنگیان در اراضی واگذاری وزارت کشاورزی خارج از طرح‌ها و فعالیت‌های شرکت تعاونی مسکن کارکنان وزارت آموزش و که اینک در طرشت مشغول خانه‌سازی است صورت می‌گیرد. وزارت آموزش و پرورش در اجرای اوامر شاهنشاه آریامهر که رفاه حال فرهنگیان همواره مورد توجه خاص معظم‌له بوده است، برنامه‌های رفاهی معلمان را سرلوحه کار خود قرار داده است و دکتر گنجی در این مورد گفت قرار است هفته آینده وزارت کشاورزی اراضی لازم را تحویل دهد و برنامه خانه‌سازی و همچنین واگذاری زمین به قطعات کوچک را به معلمان آنطور تنظیم خواهیم کرد که خانه‌ها در مدتی کوتاه ساخته شود. این برنامه شامل تهران و سایر نقاط کشور است. در مورد قانون استخدام معلمان نیز تماس‌های پیگیری با سازمان امور اداری و استخدامی گرفته شده است. در این قانون سازمان در اجرای قطعنامه کنفرانس ۲ سال قبل رامسر اقداماتی شروع شده است که ما آن را تسریع کرده‌ایم و مسلماً به زودی ضوابطی به نفع معلمان تهیه خواهد شد. دکتر گنجی حاضر نشد این شایعه را که فرهنگیان در یک گروه استخدامی بالاتر قرار خواهند گرفت، تأیید کند.

جایزه مرکوری طلایی تقدیم شهبانو شد

جایزه مرکوری طلایی که هر سال به مناسبت خدمات استثنایی به پیشرفت انسانیت و بهبود روابط بین‌المللی به یکی از شخصیت‌های طراز اول جهان داده می‌شود، طی آیین ویژه‌ای از طرف نمایندگان هیأت داوران بین‌المللی به پیشگاه علیاحضرت شهبانو تقدیم شد. این جایزه سال گذشته به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم شده بود و در سال‌های گذشته رؤسای جمهوری ایتالیا، آلمان فدرال و فرانسه نیز این جایزه را دریافت داشته‌اند. در مراسم تقدیم منشور این جایزه بزرگ بین‌المللی که در کاخ نیاوران انجام شد، وزیر صنایع و معادن ایران، وزیر صنایع ایتالیا و مدیر عامل سازمان نمایشگاه‌های بین‌المللی ایران افتخار حضور داشتند. علیاحضرت شهبانو دیروز پس از دریافت جایزه مرکوری طلایی که هر سال به مناسبت خدمت استثنایی به بشریت، به شخصیت‌های طراز اول جهان داده می‌شود، طی سخنانی فرمودند: اعتقاد دارم در هر گونه توسعه اقتصادی و صنعتی همیشه باید هدف اصلی «انسان‌ها» باشد. علیاحضرت شهبانو در بخش دیگری از سخنانشان در این مراسم که در کاخ نیاوران برگزار شد، با اشاره به روابط دوستانه بین دو کشور ایران و ایتالیا خاطر نشان فرمودند که دو کشور ما با تاریخ کهن و فرهنگی غنی در رشد تمدن بشری تأثیر فراوان داشته‌اند و اکنون که در مسیر رشد اقتصادی صنعتی هستیم، امیدوارم ارزش‌های معنوی و انسانی جوامع خود را فراموش نکرده و در هر گامی که به سوی پیشرفت و توسعه برمی‌داریم این ارزش‌ها را همیشه در نظر داشته باشیم.

، ۳ آذر ماه ۲۵۳۵ 

طرف رفاه معلمان بررسی شد

در پیشگاه شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو، دیروز دومین جلسه شورای شاهنشاهی آموزش در کاخ نیاوران تشکیل شد. در این جلسه دو طرح در مورد تربیت معلم و رفاه معلم مطرح شد و مورد بررسی قرار گرفت. در آغاز جلسه وزیر علوم و آموزش عالی و دبیر شورای شاهنشاهی آموزش گزارش پیشرفت‌های کار شوراها را به عرض رساند و از آن جایی که دبیر خانه شورا وظیفه دبیرخانه دائمی کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی را نیز عهده دار است، گزارش پیگیری تصمیمات نهمین کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی نیز به عرض رسید. سپس اولویت موضوع‌هایی که با توجه به وظایف شورای شاهنشاهی آموزش بوسیله کمیته خاص تهیه شده و همچنین دو طرح در مورد تربیت معلم و نیز رفاه معلم که وسیله وزارت آموزش و پرورش تهیه شده مطرح گردید. طرح دیگر کوتاه کردن دوره متوسطه از چهار سال به سه سال که در هفتمین کنفرانس ارزشیابی انقلاب آموزشی توصیه شده بود و قبلاً به تصویب شورای آموزش کشور رسیده بود مطرح و بررسی شد. در پایان این جلسه روش‌های کار شورا مورد بررسی قرار گرفت. در جلسه دیروز وزیران فرهنگ و هنر، آموزش و پرورش، علوم و آموزش عالی، وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی، رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو، مدیر عامل سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران و رؤسای چند دانشگاه و سازمان آموزشی حضور داشتند.

، ۴ آذر ماه ۲۵۳۵

یک زن شهردار شمیران شد

عصر دیروز در مراسم افتتاح پارک ۶ هزار متری زرگنده واقع در منطقه شمیران خانم دولت اعتمادزاده به عنوان شهردار ناحیه ۱۰ تهران وسیله غلامرضا نیک پی شهردار تهران به شرکت کنندگان در مراسم گشایش پارک معرفی شد. خانم دولت اعتماد زاده که به سمت شهردار شمیران (ناحیه ۱۰) برگزیده شده مهندس رشته هنرهای تزئینی است که مدت ۲ سال اخیر را به سمت ریاست اداره زیباسازی شهرداری پایتخت انجام وظیفه می‌کرد. وی که اولین زن شهردار یک منطقه تهران است، ۸ سال نیز با سمت رئیس گروه تزئینی کاخ جوانان مشغول کار بوده است. دیروز هنگام گشایش پارک زرگنده شهردار تهران گفت: چون ترمینال اتوبوس‌های مسافربری واقع در کنار پارک فرح‌آباد تهران در شرف ایجاد است، رادمهر شهردار سابق منطقه ۱۰ به ریاست این ترمینال برگزیده می‌شود.

، ۶ آذر ماه ۲۵۳۵

مصاحبه روزنامه مصری «الاهرام» با علیاحضرت شهبانو

علیاحضرت شهبانوی ایران که به دعوت بانو جهان سادات همسر حضرت رئیس جمهوری مصر به قاهر سفر کرده‌اند، در یک گفتگوی مطبوعاتی با روزنامه پر تیراژ مصری «الاهرام» به سئوال‌های خبرنگاران پاسخ فرمودند. در پاسخ به این سئوال که آیا شهبانوی ایران معتقدند که زن بطور کلی قادر است نقش مرد را در مسئولیت‌های مختلف ایفا کند، علیاحضرت شهبانو فرمودند: خوشبختانه در ایران مساوات میان مرد و زن برقرار شده است. البته همچنان مسائل حل نشده داریم که به مرور زمان حل آن‌ها یک امر حتمی است. ما معتقدیم که بایستی به زن‌ها آموزش‌های کافی داد تا بتوانند مسئولیت‌های مهم را به عهده بگیرند. حتی در مشاغلی که تا بحال صرفاً برای مردان اختصاص داده شده است. علیاحضرت در پاسخ این سئوال که با توجه به تغییراتی که در نقش زنان ایران از هنگام انقلاب شاه و ملت پدید آمده است، نقش زنان در سیاست را چگونه می‌نگرند، فرمودند: در انتخابات اخیر که در ایران انجام شد، تعداد زیادی از زنان پیروز شدند و تا آن‌جا که به یاد دارم حدود ۲۰ زن به مقام‌های مختلف انتخاب شده‌اند. البته اگر تعداد دقیق را به یاد ندارم، بدین علت است که ایفای نقش‌های مهم توسط زن ایرانی تبدیل به یک امر طبیعی شده است، درحالی که در گذشته تعداد زن‌های عهده‌دار مقام‌های دولتی و مسئولیت‌های مهم انگشت‌شمار بود و به همین جهت تعداد دقیق را به یاد داشتم. در حال حاضر یک زن در ایران پست وزارت را عهده دارد است. در روستاهای ایران نیز زن‌ها مسئولیت‌های مختلفی را در اداره مامور عهده‌دار هستند و خوشبختانه توسط روستاییان منطقه خود برگزیده شده‌اند. البته در ایران تلاش می‌شود به زن‌ها آموزش لازم داده شود تا ضمن شرکت در انتخابات از مسئولیت خود در صورت عهده‌دار شدن آن و نیز نحوه خدمت به مردم آگاهی کامل و لازم به دست آورند. علیاحضرت در پاسخ این سئوال که نظرتان در مورد نقش بانو سادات در پیشبرد زن مصری چیست، فرمودند: به نظر من بانو سادات نمونه زن امروزی مصری هستند، بویژه با فعالیت‌های گسترده خود ثابت کرده‌اند که سمبل زن مصری هستند. طی سفر سال گذشته‌ام به کشورتان و تماس‌هایی که با زن‌ها داشتم متوجه شدم زن‌های مصری نقش‌های مؤثری در اداره امور به عهده دارند. در کشورهای در حال توسعه مسئله مشترکی وجود دارد و به نظر من زن‌های مصری و ایرانی باید بیشتر همدیگر را ملاقات کنند و تماس با یکدیگر برقرار سازند تا به مسائل مشترک و متفرق خود بیشتر آشنایی پیدا کنند و برای حل آن‌ها کوشش به عمل آورند. علیاحضرت شهبانو در پاسخ به این سئوال که در مورد بهبود وضع زندگی روستاییان چه اقدام‌هایی به مورد اجرا گذارده شده است، فرمودند: در ایران بین ۶۰ تا ۷۰ درصد جمعیت در روستاها زندگی می‌کنند و البته شرایط زندگی آن‌ها از ۱۲ سال پیش هنگام انقلاب شاه و ملت رو به بهبود چشم‌گیری نهاده است. در حال حاضر تلاش‌های لازم به منظور بهبود هر چه بیشتر وضع زندگی روستاییان انجام می‌شود. از سوی دیگر جوانان ایران قسمتی از خدمات زیر پرچم را به عنوان سپاهیان در زمینه‌های مختلف انجام می‌دهند مانند سپاه دانش و سپاه بهداشت. در اِزای این اقدام مدارس زیادی در روستاها ساخته شده است تا وضع روستاییان بهتر شود. کشاورزان اکنون به چگونگی استفاده از وسایل کشاورزی بیشتر وارد هستند و به زن‌های روستایی آموزش لازمه برای اداره هر چه بهتر خانواده خود داده می‌شود. از سوی دیگر، خود جوانان سپاهی بدین وسیله احساس مسئولیت می‌کنند و این خود در آینده به آن‌ها و مسئولیت‌هایی که در کشورشان عهده‌دار خواهند شد، کمک به سزایی می‌کند. علیاحضرت در ادامه فرمودند: در روستاهای ایران مراکز فرهنگی نیز ساخته شده است و روستاییان ضمن گردهم‌آیی مسائل مختلف خود را مطرح می‌سازند و در مورد چگونگی حل آن‌ها با یکدیگر به بحث و تبادل نظر می‌پردازند. تردیدی نیست که بعضی از مناطق روستایی ایران بیش از سایر نقاط کشور پیشرفت کرده‌اند و این تنها به علت موقعیت و اوضاع طبیعی آن‌ها است. در ضمن تلاش‌های لازم برای توسعه هر چه بیشتر صنعتی کردن کشاورزی به عمل می‌آید. امیدوارم که در برنامه عمرانی پنج ساله، دولت بررسی‌های بیشتری در مورد کمک به پیشرفت امور روستاها به عمل آورد. هدف ایران این است که نیازهای خود را خودمان تأمین کنیم، زیرا نمی‌توان همیشه وارد کننده بود. در موارد زیادی به روستاییان آموزش کافی داده می‌شود تا هرگونه پیشرفت توسط خود روستاییان و به دست روستاییان صورت گیرد. خبرنگار الاهرام پرسید، طبق آماری که در دست داریم درآمد سرانه در ایران به ۱۴۰۰ دلار رسیده است. به عبارت دیگر هفت درصد بیش از زمان آغاز زمامداری شاهنشاه آریامهر. در مورد این پیشرفت سریع توضیحاتی بفرمایید. علیاحضرت در پاسخ فرمودند: خوشبختانه باید بگویم که درآمد سرانه در ایران به ۱۴۰۰ بلکه به ۱۷۰۰ دلار بالغ شده است و این به علت داشتن منابع طبیعی و بویژه نفت می‌باشد که در بخش‌های زیادی قابل استفاده و بهره‌برداری قرار گرفته است، ولی نمی‌توان همواره به درآمد نفت متکی بود. در حال حاضر منابع طبیعی دیگری پیدا شده که مورد استفاده و بهره‌برداری قرار خواهیم داد. مردم ایران در این پیشرفت سهیم بوده‌اند و این خود نقش نیروی انسانی را که به آن نیاز داریم ثابت می‌کند. علیاحضرت در پاسخ به این پرسش که «نقش ایران در برابر کشورهای اسلامی چیست؟» فرمودند: روابط ایران با کشورهای اسلامی همواره دوستانه بوده است و همکاری‌های زیادی بین ایران و این کشورها وجود دارد و به منظور گسترش بیش از پیش این مناسبات باید تماس‌های مداوم میان رهبران و نیز مسئولان مختلف برقرار شود زیرا بدین وسیله به مسائل یکدیگر از نزدیک آشنایی پیدا خواهند کرد و حل این مسائل آسان‌تر خواهد بود. کشورهای اسلامی مانند مصر و ایران تمدن تاریخی دارند که حتی در تمدن جهان اثرهای زیادی گذاشته است. شهبانوی ایران در پاسخ آخرین پرسش که «نظرتان پیرامون مسائل فلسطین، بحران خاورمیانه و پایان گرفتن جنگ خانگی لبنان چیست» فرمودند: ایران همواره از مسئله فلسطین در مجامع بین‌المللی و کنفرانس‌های جهانی پشتیبانی کرده است. امیدواریم که کنفرانس صلح ژنو نتایج مسالمت‌آمیزی را برای بحران خاورمیانه دربرداشته باشد. ایران درمورد لبنان، چه از لحاظ سیاسی و چه از لحاظ انسانی از وقایع لبنان متأثر بود و اکنون از پایان گرفتن جنگ در لبنان خوشحال هستیم و امیدواریم که این کشور بزودی بازسازی شود و مردم زندگی عادی خود را از سر گیرند.

، ۹ آذر ماه ۲۵۳۵

علیاحضرت ملکه پهلوی والاترین مادر پنجاه سال شاهنشاهی

پیش از ظهر امروز خانم دکتر لوسا پیرنیا مدیر عامل بنگاه حمایت مادران و نوزادان در اجتماع خبرنگاران مطبوعات و رادیو تلویزیون اعلام کرد: بنا بر استدعای کمیسیون ویژه برگزاری روز مادر و تصویب علیاحضرت ملکه پهلوی معظم‌لها عنوان والاترین مادر پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی را پذیرفتند. از ماه‌های نخست سال جاری با توجه به بزرگداشت آئین ملی پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی تلفن‌ها و مراجعات متعددی وسیله طبقات مردم پایتخت به اینجانب و اعضای هیأت مدیره و دیگر کارکنان بنگاه حمایت مادران و نوزادان به عمل می‌آمد و درخواست می‌شد در سال جاری همزمان با برنامه‌های بزرگداشت پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی برای روز مادر نیز مادری برگزیده شود که والاترین مقام مادری را در پنجاه سال شاهنشاهی داشته باشد. به این ترتیب مراجعات تلگراف‌ها و نامه‌های متعدد مردم استان‌ها و فرمانداری‌های کل نیز افزوده شد و همه یکدل و یک‌زبان از بنگاه حمایت مادران و نوزادان خواستار شدند که مدیر عامل و هیأت مدیره بنگاه حمایت مادران و نوزادان که افتخار اجرای برنامه‌های روز مادر را به عهده دارند، از پیشگاه علیاحضرت ملکه پهلوی استدعا نمایند تا درخواست همه طبقات مردم ایران زمین را بپذیرند و عنوان والاترین مادر پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی را قبول بفرمایند. درخواست‌های رسیده و مراجعات در کمیسیون ویژه برگزاری روز مادر در بنگاه حمیات مادران و نوزادان در چند جلسه مورد بررسی قرار گرفت. اعضاء کمیسیون با توجه به درخواست‌های روزافزون مردم و به پاس اینکه علیاحضرت ملکه پهلوی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر را در دامان خود پرورانده‌اند تا امروز ملت ایران از بالاترین حد رفاه و امنیت و آسایش و شهرت جهانی برخودار شود، تصمیم گرفت استدعای مردم و تصمیم کمیسیون را به پیشگاه معظم‌لها معروض دارد. مراتب از طرف بنگاه حمایت مادران و نوزادان به پیشگاه علیاحضرت به ملکه پهلوی عرضه شد و با کمال خوشوقتی به اطلاع می‌رساند که علیاحضرت ملکه پهلوی استدعای ملت ایران را قبول فرموده‌اند و با این ترتیب روز بیست و پنج آذر ۲۵۳۵ شاهنشاهی نمایندگان ملت ایران ضمن تجلیل شایسته از مقام والای علیاحضرت ملکه پهلوی لوح سپاس همه مردم ایران را به پیشگاه معظم‌لها تقدیم خواهند داشت و روز مادر امسال را به عنوان گرامی‌ترین روز مادر سال‌های اخیر جشن خواهند گرفت و به شادمانی خواهند پرداخت. به منظور ترتیب شایسته‌ترین تجلیل از مقام والاترین مادر ایران زمین برنامه‌های ویژه‌ای ترتیب داده شده است که چگونگی اجرای آن در روزهای آینده به استحضار هم‌وطنان عزیز خواهد رسید.

، ۱۴ آذر ماه ۲۵۳۵

شهبانو: جلب مشارکت مردم از هدف‌های اصلی بنیاد بهداشت جهانی است

علیاحضرت شهبانو در جلسه هیأت امنای بنیاد ایرانی بهداشت جهانی فرمودند: یکی از هدف‌های اصلی بنیاد جلب مشارکت مردم در برنامه‌های بهداشتی مملکت است و باید طرح‌های تحقیقاتی مهمی را که در دست انجام است به اطلاع افکار عمومی رسانید تا تعداد اعضای بنیاد افزایش یابد و افراد جامعه خود را اخلاقاً موظف بدانند که در فعالیت‌های بنیاد مشارکت کنند و جنبه انسانی و روانی این کار بر همه روشن باشد. علیاحضرت شهبانو گفتند: طرح‌هایی که تهیه شده باید پیگیری شده و دستگاه‌های اجرایی باید از نظریات و پیشنهادهای سودمندی که ارائه شده استفاده کنند. شهبانو مقرر داشتند کمیسیون شاهنشاهی در جریان گذاشته شود تا در بررسی و اجرای طرح‌های نظارت و مراقبت دقیق داشته باشند. در آغاز جلسه، مدیر عامل بنیاد ایرانی بهداشت جهانی گزارش در مورد طرح‌های تحقیقاتی که در زمینه مسائل مربوط به بهداشت و سلامت عمومی از جانب بنیاد در دست اجرا است و یا اعتبارات بنیاد را تأمین کرده و بوسیله دستگاه‌های مختلف اجرا می‌شود به عرض رسانید. در پایان جلسه به پیشنهاد هیأت امنای بنیاد و به فرمان علیاحضرت شهبانو دکتر منوچهر اقبال برای مدت ۳ سال به ریاست هیأت امنای «بنیاد» انتخاب شد.

۱۶ آذر ماه ۲۵۳۵ مصاحبه مهم شاهنشاه درباره نفت، خرید اسلحه، تورم جهانی و آینده اقتصادی و سیاسی [۳۲]

اشپیگل: اعلیحضرتا، شما خواستار افزایش فوق‌العاده بهای نفت هستید. این افزایش بها بایستی به چه میزان بوده و از چه زمانی باید عملی شود؟ شاهنشاه: اوّلاً من خواستار افزایش زیاد بهای نفت نبوده‌ام. من گفته‌ام که ما از زمان آخرین افزایش بهای نفت تاکنون، قدرت خرید خود را به میزان زیادی از دست داده‌ایم. اشپیگل: آخرین افزایش بهای نفت در اکتبر ۱۹۷۵؟ شاهنشاه: بله، از آخرین باری که ما بهای نفت را ثابت نگاهداشتیم تا به دنیا فرصتی برای تثبیت وضع اقتصادی و کنترل توم بدهیم ولی از آن زمان تاکنون، تورم در چندین کشور اروپایی چنان بالا رفته است که ما ۴۰ درصد از قدرت خرید خود را از دست داده‌ایم. اشپیگل: اعلیحضرتا، شما تا چقدر می‌خواهید بهای نفت را بالا ببرید؟ شاهنشاه: اصولاً بهای نفت بایستی چگونه تعیین شود؟ این بها باید از یک سو با بهای صنایع جدید انرژی یعنی انرژی خورشیدی، انرژی گاز طبیعی، انرژی هسته‌ای، آنچه که از دریا می‌توان به دست آورد و شاید بسیاری از انواع دیگر، هم‌‎آهنگی داشته باشد. وقتی شما این منابع جدید انرژی را داشته باشید و شما باید آن‌ها را بوجود آورید، بایستی توافقی به عمل آید که شما به چه قیمتی می‌خواهید محصولات خود را به ما بفروشید. اشپیگل: این کار نگاهی به آینده‌ای بسیار دوری است. شاهنشاه: به آینده‌ای بسیار دور، زیرا نفت در ۲۰ سال آینده به پاین خواهد رسد. بنابراین وقتی شما می‌خواهید نفت ما را به بهای هیچ و یا تقریباً هیچ، مصرف کنید و سپس اکتشافات خود را به بهای خون ما بفروشید، بایستی توجه داشته باشید که بهای هماهنگ منابع جدید انرژی چیست و وقتی این کار عملی شد، آنوقت رؤیای من به حقیقت خواهد پیوست و دیگر نفت مانند اکنون به مصرف معمولی نخواهد رسد. اشپیگل: به عنوان نیروی محرکه...؟ شاهشناه: بله و یا برای سوخت و یا تولید برق، نفت بایستی فقط برای تولید مواد پتروشیمی مورد مصرف قرار گیرد. در این صورت به جای ۲۰ سال برای ۲۰۰ سال کفایت خواهد کرد. اشپیگل: اما باید روی افزایش بهای نفت در آینده نزدیک حساب کرد. ونزوئلا خواستار ۲۵ درصد افزایش بهای آن از ماه دسامبر شده است. آیا فکر می‌کنید که این یک درخواست عملی باشد؟ شاهنشاه: عملی که هست زیرا همه چیز عملی است. اشپیگل: در زمان حاضر؟ واقعاً؟ شاهنشاه: ما روی این میزان پافشاری نخواهیم کرد. اشپیگل: شما روی چه میزانی پافشاری خواهید کرد؟ شاهنشاه: به نظر من حدود ۱۵ درصد می‌تواند یک افزایش عاقلانه باشد. اشپیگل: اعلیحضرتا، شما و یا کارشناسان قیمت‌گذاری در ایران چگونه این میزان ۱۵ درصد را تعیین کرده‌اند؟ آیا این میزان بر اساس یک بررسی، که شما دستور تهیه آن را داده‌اید تعیین شده است و یا بر اساس برآوردهایی است که تا چه حد می‌توانید بهای نفت را بالا ببرید؟ شاهنشاه: همانطور که گفتید این یک برآورد است و حداقل ممکن بشمار می‌رود. زیرا بعضی‌ها همانطور که گفتم خواستار افزایش بهای نفت به میزان ۴۰ درصد ، برخی دیگر ۲۵ درصد و شاید باز هم یک عده دیگر خواهان ۱۰ درصد می‌باشند. من نمی‌دانم ولی ۱۵ درصد کمترین میزان ممکن است. اشپیگل: ظاهراً منافع کشورهای اوپک با یکدیگر فرق دارد. عربستان سعودی آنقدر درآمد دارد که نمی‌تواند خرج بکند در حالیکه ونزوئلا و یا ایران بیش از درآمد خود خرج دارند. آیا با توجه به این تفاوت‌ها، برای کشورهای اوپک امکان‌پذیر خواهد که در کنفرانس ماه دسامبر خود تصمیم قطعی بگیرند؟ شاهنشاه: فکر می‌کنم این بار بله. زیرا همه کاهش فراوان قدرت خرید را حس می‌کنند. اشپیگل: اما شیخ یمانی وزیر نفت عربستان سعودی می‌گوید مخالف هرگونه افزایش بهای نفت است. شاهنشاه: خوب، بالاخره خواهیم دید. اشپیگل: اعلیحضرتا، شما به افزایش بهای کالاهای صنعتی اشاره کردید و فرمودید این افزایش بها ۴۰ درصد بوده است اما بررسی‌های دقیق «سازمان پژوهشی صنایع نفتی» در نیویورک، این موضع را رد می‌کند. در این بررسی‌ها گفته شده است که از سه ماه سوم ۱۹۷۵ یعنی از آخرین افزایش بهای نفت تا سه ماه سوم ۱۹۷۶ بهای کالاهای صنعتی برای شما فقط ۷/۲ درصد افزایش یافته است. البته این بررسی بر اساس دلار است زیرا بهای نفت نیز به دلار محاسبه می‌شود و شما از بهتر شدن وضع دلار سود می‌برید. شاهنشاه: منظورتان ایران است؟ اشپیگل: بله. شاهنشاه: این خنده‌آور است. من هر روز ارقام را می‌بینم ما هم آمارهایی داریم. اشپیگل: آیا آمارهای شما هم بر اساس دلار است؟ شاهنشاه: برای برخی از کالاها که ما از ایالات متحده خریداری کرده‌ایم ۴۰۰ درصد بیشتر پول پرداخته‌ایم. اشپیگل: شاید برای جنگ افزارها؟ بهای کالاهای صنعتی آلمان فدرال خیلی کم افزایش یافته است. شاهنشاه: این گناه من نیست. من پیشنهاد کردم که بهای نفت به بهای کالاهای صنعتی مربوط شود، دنیای صنعتی آن را قبول نکرد. اشپیگل: این موضوع جای بحث دارد. اقتصاددانان ما عقیده دارند که هیچوقت نمی‌توان بهای یک کالا، بهای نفت را که در هر حال بهای نان کشورهای صنعتی می‌باشد به بهای شاید صد نوع کالای دیگر که در کشورهای مختلف و تحت شرایط گوناگون و به قیمت‌های متفاوت تولید می‌شود مربوط ساخت. شاهنشاه: من حتی حاضرم شاخص قیمت نفت و کالاهای صنعتی را در سطح دوجانبه قبول کنم. اشپیگل: این پیشنهاد را ما برای اولین بار می‌شنویم. شاهنشاه: من اکنون به شما می‌گویم به عنوان نمونه، من بهای نفت صادراتی به آلمان را به بهای کالاهای صنعتی در آلمان مربوط می‌سازم. بهای ۷۵ درصد آن بر مبنای ارتباط قیمت‌ها پرداخت می‌شود و ۲۵ درصد بقیه را به ارزهای بین‌المللی پرداخت خواهید کرد. اشپیگل: این پیشنهاد را کلی مطرح خواهید فرمود؟ شاهنشاه: من این پیشنهاد را همین امروز و در همین لحظه با شما مطرح می‌کنم. می‌توان در پاریس هم درباره آن بحث کرد ولی در آن‌جا نتیجه‌ای به دست نمی‌آید. اشپیگل: اعلیحضرتا، چه نوع کالاهای صنعتی را می‌خواهید در این فهرست بگنجانید؟ چند نوع کالا را می‌توان در این فهرست وارد کرد؟ شاهنشاه: نمی‌توانم به شما بگویم. ما می‌توانیم درباره تمام چیزهایی که از آلمان می‌خریم مذاکره کنیم. اشپیگل: به نظر شما چند نوع کالا بایستی مورد مقایسه قرار گیرند؟ شاهنشاه: نمی‌توانم به شما بگویم. اشپیگل: آیا تعداد این کالاها می‌تواند یک جین باشد؟ شاهنشاه: نمی‌توانم به شما بگویم تعداد آن‌ها خیلی زیاد است و آنچه که ما از الآن می‌خریم خیلی زیاد است. اشپیگل: آیا این پیشنهاد باید بین دو کشور ما مورد بررسی قرار گیرد؟ شاهنشاه: فکر می‌کنم می‌توان این کار را انجام داد. اگر شما علاقمند باشید. اشپیگل: بدون شک پیشنهاد جدید شما جالب است. آیا این بدان معنا است که آلمان با قیمت‌های خود گناه دیگران را به گردن بگیرد و نتیجتاً می‌تواند نفت را به بهای کمتری دریافت کند؟ شاهنشاه: اگر آلمان بخواهد می‌توانیم در این مورد گفتگو کنیم. اشپیگل: اعلیحضرتا، برگردیم به گفتگوهای نفت کشورهای اوپک که در دسامبر انجام می‌شود. .در غرب کارشناسان بیم دارند افزایش بهای نفت که شما خواستار آن هستید، به رونق اقتصادی آرامی که در کشورهای صنعتی پدیدار شده است ضربه شدیدی خواهد زد و رونق اقتصادی را حتی در کشورهایی که سالم‌ترین اقتصادها را دارا می‌باشند، یعنی ایالات متحده آمریکا، آلمان و ژاپن، کندتر خواهد کرد. آیا شما حاضر هستید خطر بزرگ یک بحران اقتصادی جهانی را که بدون شک کشور شما را هم در برخواهد گرفت به عهده بگیرید؟ شاهنشاه: به عقیده من، این سئوال یک طرفه مطرح شده است، زیرا خطری که تمدن غرب را از بین می‌برد از طریق ادامه جامعه بدون کنترل بوجود می‌آید. اشپیگل: اما یک جامعه بدون کنترل مسئول تورم نیست. شاهنشاه: چرا هست، ما کشورهایی را می‌شناسیم که در آن تورم به ۳۲ درصد رسیده است و شما هم این را می‌دانید. در آلمان، شما ۴ درصد تورم داریم. اشپیگل: اکنون ۸/۳ درصد است. شاهنشاه: شاید هم ۸/۳ درصد است. اشپیگل: بنابراین، آخرین ارقام کشورهای اروپایی عضو «او. ای. سی. دی» میزان تورم خود را تقریباً به نصف رسانیده‌اند، یعنی کشورهای اروپایی کوشش‌هایی به عمل آورده‌اند و اکنون سئوال این است که آیا افزایش جدید بهای نفت در زمان حاضر که اقتصاد لنگان آن‌ها کم کم پا می‌گیرد... شاهنشاه: من سئوال شما را پاسخ خواهم داد اگر به من بگویید در حالی که افزایش ۴۰۰ درصد بهای نفت در سال ۱۹۷۳ فقط ۵/۱ درصد روی تورم تأثیر داشته است، این افزایش چه تأثیری می‌تواند داشته باشد. اشپیگل: مسئله تنها مربوط به تورم نیست، مسئله تعداد بیکاران نیز مطرح است. تمام این‌ها مربوط به به بهای نفت می‌باشد. شاهنشاه: تعداد بیکاران؟ وضع عجیبی است. در آلمان و انگلستان ۳ میلیون کارگر خارجی وجود دارد به همین جهت برای من از بیکاری حرف نزنید. اشپیگل: یک بیکاری بنیادی وجود دارد ، کارگران بخش‌های خصوصی نمی‌توانند در حرفه‌هایی که یادگرفته‌اند کار پیدا کنند. شاهنشاه: آن‌ها را به این‌جا بفرستید. اشپیگل: آیا شما هم در کشور خود بیکاری ندارید؟ شاهشناه: ما؟ اشپیگل: بله. شاهنشاه: ما تعداد زیادی کارگر هم وارد هم کشور می‌کنیم. اشپیگل: کارگران متخصص؟ شاهنشاه: بعضی اوقات حتی کارگران غیر متخصص. اشپیگل: اعلیحضرتا، شاید تعداد کمی از کشورهای با ثبات اقتصادی جهان مانند آمریکا، آلمان و شاید ژاپن بتوانند افزایش متعادل بهای نفت را در زمان حال تحمل کنند ولی تکلیف کشورهایی مانند ایتالیا، انگلستان و شاید هم حتی فرانسه که مشکلات بزرگ پرداخت‌های خارجی دارند چه می‌باشد. برای آن‌ها این امر می‌تواند فاجعه‌آمیز باشد. طبق یکی از آخرین بررسی‌های جامعه مشترک اروپا ۱۰ درصد افزایش بهای نفت ۱۶ میلیارد مارک اضافی برای کشورهای این جامعه خرج خواهد داشت. فرانسه ۴ میلیارد، ایتالیا ۶/۲ میلیارد مارک، آلمان ۴ میلیارد مارک، انگلستان ۹/۲ میلیارد مارک و غیره. شاهنشاه: اولاً انگلستان نفت کشف کرده است و این موضوع چهره این کشور را بطور قابل توجهی تغییر خواهد داد. روی این اصل، بایستی انگلستان را از این جرگه کنار بگذاریم. اشپیگل: انگلستان تازه شروع کرده است. شاهنشاه: تا سال ۱۹۷۸ صبر کنیم و در آن موقع وضع کاملاً طور دیگری خواهد بود. آن‌ها می‌توانند این شوک را تا سال ۱۹۷۸ تحمل کنند و سپس ثمرات آن را ببینند و در مورد فرانسه، من می‌توانم در این مورد همان پیشنهاد را مطرح بکنم که برای شما مطرح کردم. مربوط ساختن دوجانبه قیمت‌ها. اشپیگل: مربوط ساختن بهای نفت به بهای کالاهای صنعتی فرانسه؟ شاهنشاه: ۷۵ درصد آن، بقیه به صورت نقد، زیرا از کشورهای دیگر هم خرید می‌کنیم. اگر ایتالیایی‌ها هم بخواهند در مورد آن‌ها هم همین کار را می‌کنیم. اشپیگل: در این صورت شما دو نوع همکار بازرگانی خواهید داشت. همکارهایی که با شما قرارداد ارتباط قیمت‌ها دارند و کسانی که ندارند؟ شاهنشاه: همینطور است. من حاضرم با همه کسانی که به این پیشنهاد علاقمند باشند این کا را انجام دهم. وقتی من این کار را انجام دادم شاید کشورهای دیگر هم از آن پیروی کنند. اشپیگل: فکر می‌کنید که کشورهای دیگر اوپک نیز به این کار تمایل داشته باشند؟ شاهنشاه: شاید آن‌هایی که در وضع من هستند، یعنی کسانی که می‌خرند و گاهی اوقات حتی وام می‌گیرند. اشپیگل: اعلیحضرتا، تا چند هفته پیش فرمودید که اقتصاد جهان در وضع بدی بسر می‌برد. سالیان درازی است که شما بطور مداوم با اقتصاد جهانی سر و کار دارید. ممکن است بفرمایید اشتباه اساسی سیاست اقتصادی کشورهای غربی چه بوده است؟ شاهنشاه: هنوز واقعیت‌ها را درک نکرده‌اید. آن‌ها در احساس‌های درونی خود حبس شده و هنوز از سیستم کهنه استثمار پیروی می‌کنند. اشپیگل: اما این موضوع در مورد کشور ما مصداق ندارد. شاهنشاه: وضع آلمان خوب است زیرا آلمانی‌ها مردم سخت‌کوشی هستند و می‌توان آن‌ها را به ارتکاب خیلی از گناهان گذشته متهم کرد ولی به استثمار نه. اشپیگل: ما فقط مدت کوتاهی مستعمره داشتیم. شاهنشاه: بله، شاید همین یکی از دلایلی باشد که می‌دانید برای اینکه نظم را در خانه خود حفظ کنید مجبورید کار کنید و صادر نمایید. اشپیگل: اگر به علت افزایش بهای نفت یک رکود اقتصادی جدیدی در جهان بوجود بیاید در این صورت تقاضا و مصرف نفت مانند بحران گذشته به شدت کاهش خواهد یافت. از ۱۹۷۴ تا ۱۹۷۵ میزان صادرات نفت کشورهای اوپک ۲۰ درصد کاهش یافت. کشور شما ۱۲ درصد از صادرات نفت خود را از دست داد و شما حتی مجبور شدید برای فروش بیشتر، در قیمت آن تخفیفاتی بدهید. آیا افزایش بهای نفت در وقع فعلی نمی‌تواند کاهش درآمد شما را به دنبال داشته باشد؟ شاهنشاه: اولاً ما هیچ نوع تخفیفی ندادیم. این درست نیست. ما لیست قیمت نفت را با قیمت نفتی که در خلیج فارس استخراج می‌شد و دارای کیفیت یکسانی بود تطبیق دادیم. اشپیگل: اگر رکود اقتصادی بوجود آید، آیا در آن صورت حاضر خواهید بود از میزان تولید خود بکاهید؟ شاهنشاه: البته، من عقاب کشورهای اوپک نیستم. اشپیگل: یکی از عقاب‌ها هستید؟ شاهنشاه: خیر، ابدا. کسانی هستند که خواستار ۴۰ درصد افزایش بودند. اشپیگل: کدام کشور؟ شاهنشاه: نمی‌خواهم نام ببرم. اشپیگل: فکر می‌کنم افزایش ۴۰ درصد امکان پذیر نیست. شاهنشاه: بسیار خوب، ونزوئلا بیشتر از من خواستار افزایش بهای نفت است. اشپیگل: فکر نمی‌کنید که در وضع فعلی، محدودیت‌های جدیدی در تولید برای شما بوجود خواهد آمد؟ آیا ایران می‌تواند این محدودیت را تحمل کند؟ شاهنشاه: می‌تواند؟ ما باید تحمل کنیم. اشپیگل: یک بحران جدید نفت به معنی کاهش ارزش سرمایه‌گذاری‌های شما در کشورهای غربی به عنوان مثال در مورد سهیم شدن معروف ایران در مؤسسه کروپ خواهد بود. شاهنشاه: من فکر نمی‌کنم. به نظر من تمام این‌ها عقاید محافلی است که انرژی‌های ارزان قیمتی را دریافت می‌کنند. آن‌ها می‌خواهند فقط سر و صدای زیادی برپا کنند تا کشورهای نفت‌خیز را از درخواست آنچه که یک امر عادی می‌باشد بازدارند. آن‌ها فقط می‌خواهند ما را بترسانند. اشپیگل: اعلیحضرتا، می‌توانم در این مورد، درباره کروپ از اعلیحضرت سئوالی بکنم؟ سهیم شدن شما کمی باعث شگفتی محافل مالی ما شد. به نظر می‌رسد ۸۷۵ میلیون مارک برای بهای واقعی ۲۵ درصد از مؤسسه‌ای که در تمام بخش‌ها زیان می‌دهد خیلی زیاد باشد. پس چه چیز کروپ این‌قدر جالب توجه بود؟ شاهنشاه: دانش فنی کروپ. اشپیگل: شما می‌توانستید امتیاز بخرید و یا کارشناسانی استخدام کنید.... شاهنشاه: زیاد فکر نمی‌کنم که زیان کروپ ادامه پیدا کند. از یک سو به علت این سهیم شدن، در کشور ما مقدار زیادی کار بوجود آمده. از سوی دیگر، ما می‌توانیم با کروپ در خارج از کشور من و آلمان، در کشورهای ثالث فعالیت بکنیم. اشپیگل: اما به نظر شما تجربه‌ای که از تأسیس شرکت سرمایه‌گذاری در زوریخ در دو سال پیش به دست آوردید، مأیوس کننده نبود؟ به نظر می‌آید که از این اقدام هیچ نتیجه‌ای گرفته نشده است. شاهنشاه: ما مشترکاً در برزیل شروع به فعالیت کردیم. اشپیگل: اما این شرکت در زوریخ تاکنون هیچگونه فعالیتی نداشته است. شاهنشاه: هنوز خیلی زود است. فکر نمی‌کنم که ما از آن‌چه که انجام داده‌ایم پشیمان بشویم. اشپیگل: گذشته از سهیم شدن شما در کروپ، به نظر نمی‌رسد که شما علاقه‌ای به سهیم شدن‌های جدید داشته باشید. علت آن چیست؟ شاهنشاه: ما به این کار علاقه داریم. اشپیگل: ولی شما چیزی نخریده‌اید. شاهنشاه: خیر، ولی من همیشه جستجو می‌کنم. اشپیگل: اما در این مورد مشکلی وجود ندارد؟ ظاهراً در سال گذشته وضع کشور شما به صورت نگران کننده‌ای تغییر کرده بود. ناگهان به مضیقه شدید مالی دچار شدید و ایران ناگزیر شد از خارج اعتبار بگیرد. بودجه شما کسری پیدا کرد و ناگزیر از طرح‌های برنامه پنجم عمرانی شما کاسته شد. وقتی شما به سال ۱۹۷۵ نگاه می‌کنید، آیا این عقیده را تأیید نمی‌کنید که برنامه‌های عمرانی کشور شما شاید کمی بلند پروازانه بوده است؟ شاهنشاه: شاید، شاید اینطور باشد، مسلماً. اشپیگل: ما تصور می‌کنیم که برخی از مشکلات ایران مشکلات بومی هستند. شاهنشاه: بله. اشپیگل: اعلیحضرتا، میلیاردها دلاری که از طرف کشورهای صنعتی به کشورهای نفت‌خیز جاری می‌شود برای خیلی‌ها تصور انتقال تاریخی نفوذها را در جهان بوجود می‌آورد. به نظر می‌رسد که ایران به یک مرکز سیاست اقتصادی تبدیل شده است که در آن‌جا درباره آینده مشترک تصمیم گرفته می‌شود. ممکن است بفرمایید آیا این امر صحت دارد و یا اینکه مانند بررسی‌های انستیتوی هودسن در سال ۱۹۷۵ به این نتیجه خواهید رسید که ارقام واقعی این بررسی کاملاً با نظرات شما فرق دارد؟ در این بررسی گفته شده است در تمام کشورهای نفت‌خیز از جمله ایران، وضع در واقع یک وضع اقتصادی شکست‌پذیر در مرحله اولیه پیشرفت ملی است. شاهنشاه: ممکن است در بعضی از موارد اینطور باشد، اما در مجموع نمی‌توانیم وضع اقتصادی خودمان را شکست‌پذیر بدانیم زیرا با یک اقتصاد مختلط روبرو هستیم. ما می‌توانیم در بخش کشاورزی و یا بخش صنعتی و همچنین استخراج مواد زیرزمینی خود اقداماتی بکنیم. ما هر روز معادن جدیدی را در کشور خود کشف می‌کنیم. تا هفت سال پیش نمی‌دانستیم که ما این‌قدر مس داشته باشیم. اکنون به یقین می‌دانیم که ما دارای بیش از ۲ میلیارد تُن سنگ آهن هستیم. تا چند ماه پیش فکر می‌کردیم که ما فسفات نداریم، اکنون معادن فسفات کشف کرده‌ایم که حداقل ذخائر آن یک میلیارد تُن فسفات است و نشانه‌هایی وجود دارد که ما زیر فسفات اورانیوم نیز پیدا خواهیم کرد. اشپیگل: برای اینکه این معادن استخراج شود باید برنامه‌های عظیم به مرحله اجرا در آید. برنامه‌ای برای پیشرفت زیربنای اجتماعی و برای آموزش متخصصین این کار در اروپا نسل‌ها طول کشید. شاهنشاه: بدون تردید این یک طرح بزرگی است. اما امتیازی که ما داریم این است که در این روند می‌توانیم از راه‌های کوتاه استفاده کرده و کوشش کنیم از تجربیات زیان‌آوری که شما داشته‌اید اجتناب ورزیم. اشپیگل: آیا اعلیحضرت واقعاً از اشتباهات کشورهای رشد یافته اجتناب کرده‌اند؟ در اولین گفتگوی اعلیحضرت با اشپیگل در ژانویه ۱۹۷۴، اعلام فرمودید که شما درآمد تازه نفت را هنگامی در کشور سرمایه‌گذاری خواهید کرد که وضع زیربنای اجتماعی بهبود یافته باشد. شما فرمودید: این بدان معنا است که تا زمانی که ما افراد متخصص نداشته باشیم می‌توانیم در خارج نیز سرمایه‌گذاری کنیم. اکنون به نظر می‌رسد که ایران به علت فقدان زیربنای اجتماعی و فقدان افراد متخصص دچار مشکلاتی شده است. چرا ایران برنامه‌های اولیه خود را دنبال نکرد؟ شاهنشاه: برای اینکه سرمایه‌گذاری در خارج جالب نبود، از این بابت جالب نبود که ما مایل نبودیم فقط رستوران و کازینو بخریم. اشپیگل: ما گزارش‌های زیادی درباره مشکلات ترابرای ایران شنیده‌ایم. کالاهای حاضر و آماده مدت‌ها در بنادر باقی می‌مانند و گاهی از بین می‌روند. به نظر می‌رسد که به علت فقدان سیستم ترابری، اتلاف زیاد صورت گرفته است. آیا این ترمیم کابینه فعلی دولت با این وضع رابطه دارد؟ علاوه بر دیگران وزیر جدیدی برای ترابری انتخاب شده است. شاهنشاه: این امر می‌تواند به عنوان نشان‌دهنده خواست ما برای بهبودی این وضع باشد. ما روی ایجاد بنادر و راه‌آهن تکیه خواهیم کرد. ما در نظر داریم جاده‌ها و اتوبان‌های بزرگ از بنادر به داخل کشور ایجاد کنیم. ما راه‌آهن خود را برقی خواهیم کرد. اشپیگل: در روزهای اخیر، اعلیحضرت بخش جدیدی از انقلاب خویش را اعلام کردند. شما تأکید فرمودید که «اسراف» مادی که از افزایش ناگهانی درآمد نفت به وجود آمده بود نباید تکرار شود. شما فرمودید: «این موضوع فقط مربوط به زمان کوتاهی بود که اکنون رای همیشه خاتمه یافته است». منظور اعلیحضرت چه بوده است؟ شاهنشاه: پس از آنکه ما پول زیادی به دست آوردیم، اول از پرداخت‌ها شروع کردیم و در بسیاری از زمینه‌ها متحمل هزینه‌هایی شدیم. آنچه را که شروع کردیم ادامه خواهیم داد زیرا نمی‌توانیم آن‌ها را پس بگیریم. ولی در آینده این کار را دیگر نخواهیم کرد. اشپیگل: اعلیحضرت به این علت نمی‌خواهند در برنامه‌های عمرانی خود تجدید نظر کنند؟ شاهنشاه: فکر نمی‌کنم. ممکن است که ما به چند ماه بیشتر نیاز داشته باشیم. ولی در بسیاری از موارد برنامه‌های قبلی حتی دو برابر شده‌اند. اشپیگل: اعلیحضرت یک بار فرمودند که در عرض ۱۲ سال آینده ایران به سطح فعلی اروپا خواهد رسید. آیا هنوز هم هدف اعلیحضرت این است؟ شاهنشاه: من دلیلی ندارم که ناامید باشم. اشپیگل: اما هیچکس نمی‌توانست بحران آخری را پیش‌بینی کند. شاهنشاه: بحران شما را؟ اشپیگل: آیا بحران ما تأثیری روی ایران نداشت؟ شاهنشاه: نه به آن حدی که نزد شما بود. شما در آلمان اصولاً بحرانی نداشتید... اشپیگل: به عقیده ما، ما این بحران را داشتیم و یا بیش از یک میلیون بیکار. شاهنشاه: من این را نمی‌توانم به عنوان یک بحران قبول کنم. شما سه میلیون خارجی در کشورتان داشتید. اشپیگل: حالا دیگر نه. شاهنشاه: چند نفر دیگر هنوز دارید؟ اشپیگل: تقریباً ۲ میلیون. بازگردیم به مشکلات کشور شما. یکی از مشکلات بنیادی این است که باید به مرحله‌ای از پیشرفت رسید تا گسترش اقتصادی بتواند با نیروی خود رشد کند و تغذیه شود. به عقیده اعلیحضرت ایران چه موقع به این مرحله خواهد رسید؟ شاهنشاه: وقتی که ذخایر نفتی ما پایان گرفته باشد. اشپیگل: اگر ایران همچنان مانند اکنون عمل کند آیا می‌توان به این مرحله دست یافت؟ بازرگانان غربی که به ایران سفر می‌کنند همیشه در مورد یک واقعیت تعجب می‌کنند که ایران ظاهراً پافشاری می‌کند که همیشه تازه‌ترین و مدرن‌ترین تجهیزات را که از لحاظ نیاز به نیروی انسانی با صرفه‌تر هستند، خریداری کند در حالی که کشور باید تجهیزاتی را به درست آورد که به نیروی کار نیاز دارد تا بتوان تعداد کارگران غیر متخصص را کاهش دهد. شاهنشاه: این افراد محق نیستند. ما امروز با کمبود نیروی انسانی روبرو هستیم. اشپیگل: واقعاً حتی با کمبود کارگران غیر متخصص؟ شاهنشاه: بله. ما این کمبود را داریم. اشپیگل: اما ما از وزارت‌خانه‌های شما ارقامی دریافت کرده‌ایم که بر اساس آن، ایران دارای یک تا دو میلیون بیکار و یا شاغلین نیمه روزه است. مثلاً در بلوچستان. شاهنشاه: بلوچستان از پاکستان و افغانستان نیروی انسانی وارد می‌کند. بنابراین این مطلب صحیح نیست. اشپیگل: اما این صحیح است ک هنوز نیمی از مردم ایران در امور کشاورزی فعالیت دارند که بیش از ۱۵ درصد از تولید ناخالص ملی را شامل نمی‌شود؟ شاهنشاه: بله، برای اینکه از دانش فنی کمی برخوردارند. اشپیگل: اگر درست درک کرده باشیم، اکنون کشور شما از کمبود نیروی انسانی رنج می‌برد؟ شاهنشاه: البته ما از این کمبود رنج می‌بریم. به همین جهت نیز اولین نشانه‌های یک بیکارگی مشهود را در برخی از بخش‌های طبقه کارگران حس می‌کنیم، مخصوصاً در بخش ساختمانی. اشپیگل: به همین جهت نیز کوشش کرده‌اید که توجه کارگران را با برنامه‌های سهیم شدن آن‌ها جلب کنید؟ شاهنشاه: این در بخش ساختمانی مشکل است. اما در کارخانه‌ها عملی است. اشپیگل: اعلیحضرتا، در غرب این نظر گسترش یافته است که مشکلات ایران با مقدار فراوان پول شدیدتر شده است. پول‌هایی که شما برای خرید اسلحه به مصرف می‌رسانید، چیزی که در واژه‌های اقتصادی بدین معنی است که شما بخش بزرگی از درآمد نفت خود را در یکی از بخش‌های غیر فعال سرمایه‌گذاری می‌کنید. خرید اسلحه شما از آمریکا بزرگ‌ترین خرید اسلحه در معاملات تسلیحاتی می‌باشد. شاهنشاه: بسیار خوب، اگر فردا غرب، آلمان و یا کشورهای دیگر آماده باشند مسئولیت این منطقه را به عهده بگیرد، من هم به خرید اسلحه پایان می‌دهم و بعد شما مسئول باشید. اشپیگل: پرسشی که در غرب، بویژه در آمریکا مطرح است این است که آیا کشور شما بیشتر از حد نیاز اسلحه می‌خرد؟ شاهنشاه: این خیلی مضحک است که چنین مطالبی از یک زاویه دیدی بیان شود که در آن آدمی مسئولیتی ندارد و کشوری برای دفاع ندارد. این مسئله واقعاً خیلی ساده است. طول مرز آلمان با بلوک شرق چقدر است؟ اشپیگل: تقریباً ۱۷۰۰ کیلومتر. شاهنشاه: خوب شما چند فروند هواپیما برای حفظ این منطقه هوایی دارید؟ با محاسبه تمام نیروهای ناتو شما آلمان‌ها چند هواپیما دارید؟ اشپیگل: تقریباً یک هزار فروند. شاهنشاه: خیلی بیشتر از این دارید. شما فقط یک هزار فروند اف- ۱۴ خریده‌اید. اشپیگل: اما تعداد زیادی از آن‌ها سقوط کرده‌اند. شاهنشاه: بدیهی است که من نمی‌دانم چقدر باقی مانده است، اما در هر حال خیلی بیشتر از این دارید. به هر صورت شما برای یک منطقه هوایی ۱۷۰۰ کیلومتری بیشتر از هزار فروند هواپیما در اختیار دارید. اشپیگل: به عقیده ما، خواه ناخواه بیش از حد هواپیما داشتیم. شاهنشاه: بسیار خوب، اما می‌دانید که من چقدر منطقه هوایی دارم؟ شاید هفت، هشت، ده هزار کیلومتر. البته این درست است که حریف یکی نیست، اما اگر من به شما بگویم که احتمالاً با چه چیزی سر و کار پیدا خواهیم کرد حتی اگر شوروی را در نظر نگیریم دیگر شما اینگونه با من صحبت نخواهید کرد. اشپیگل: اما اکنون ایران خیلی قوی‌تر از دیگر همسایگان خود، غیر از شوروی است و ایران هرگز نمی‌تواند امیدوار باشد که به قدرت شوروی برسد. ظاهراً تحولی را هدف قرار دادید که اخیراً در یک پژوهش محرمانه «اکونومیست» افشا شده. طبق این گزارش در عراق مدرن‌ترین سلاح‌ها و دستگاه‌های شوروی مستقر می‌شوند. شاهنشاه: من نمی‌خواهم تصویری درباره یک کشور معین ارائه دهم. ما مجبوریم به مرز شرقی خود به حضور فعال‌مان در اقیانوس هند و به حمل بدون مانع نفت از خلیج فارس به دیگر نقاط جهان بیندیشیم. ...

عالی‌ترین نشان تایلند تقدیم ولیعهد شد

شاهنشاه آریامهر دیشب در ضیافتی که در پیشگاه معظم‌له و علیاحضرت شهبانو و والاحضرت همایون ولایتعهد به افتخار والاحضرت ولیعهد تایلند ترتیب یافته بود، یک قطعه نشان پهلوی به ولیعهد تایلند اعطاء فرمودند. ولیعهد تایلند نیز یک قطعه نشان «تاکری» که عالی‌ترین نشان کشور تایلند است به والاحضرت همایون ولایتعهد اهداء کردند. والاحضرت ولیعهد تایلند که به دعوت رسمی والاحضرت همایون ولایتعهد تا روز یکشنبه در ایران اقامت دارند، قبل از ظهر امروز از مؤسسات صنایع نظامی دیدن کردند و بعد از ظهر از کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، موزه سلسله پهلوی و موزه جواهرات سلطنتی دیدن می‌کنند.

، ۲۱ آذر ماه ۲۵۳۵

در پیشگاه اعلیحضرتین مراسم سان و رژه ۲۱ آذر برگزار شد. امسال مراسم ویژه بیست و یک آذر با شکوه‌تر از سال‌های پیش برگزار شد. ارتش و نیروهای انتظامی کلیه کوشش خود را بر آن داشته‌اند تا مراسم را هر چه بهتر و مفصل تر برگزار کنند. از طرف گارد شاهنشاهی که برگزار کننده این آئین است میدان رژه را در اتوبان کرج به نحو جالبی با پرچم‌های ایران و آرم مخصوص پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی آراسته بودند. در محل برگزاری رژه یک نمایشگاه جالب عکس از مراسم رژه‌های ارتش و بخصوص ۲۱ آذر سال‌های متمادی جمع‌آوری نموده‌اند. این نمایشگاه عکس به صورت پنجاه غرفه، نمایان پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی ساخته شده است و امروز به هنگام مراسم رژه، بوسیله اعلیحضرتین گشایش یافت و از فردا مورد بازدید مردم قرار می‌گیرد. ساعت نه و نیم شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به محوطه سان و رژه ۲۱ آذر تشریف‌فرما شدند. هنگام ورود اعلیحضرتین به محوطه ۵۰ تیر توپ به مناسبت ۵۰ سال شاهنشاهی پهلوی شلیک شد. در این هنگام سرود شاهنشاهی، سرود ایران و آذربایجان نواخته شد، سپس بازماندگان شهدای ۲۱ آذر به پیشگاه ملوکانه معرفی شدند. آنگاه در حالیکه شاهنشاه آریامهر سوار بر اسب بودند از یکان‌های مستقر در میدان سان دیدند. سپس مراسم پرچم انجام گرفت. آنگاه اعلیحضرت در جایگاه مخصوص مستقر شدند و مراسم رژه در حالیکه سربازان و نمایندگان آن‌ها که در ۲۱ آذر سال ۱۳۲۵ شرکت داشتند رژه رفتند. به دنبال آنان سربازانی که نمودار ارتش پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی بودند رژه را دنبال نمودند. آنگاه یکان‌های پیاده و سپس موتوری رژه رفتند. در مراسم رژه امروز نیروی هوایی نیز ضمن اجرای چند برنامه در آسمان، در مراسم رژه شرکت نمود. این مراسم مقارن ساعت یک بعد از ظهر پایان یافت. در این مراسم والاحضرت ولیعهد و همچنین میهمان عالیقدر معظم‌له، ولیعهد تایلند، و نیز والاحضرت شاهپور غلامرضا و آقایان نخست وزیر، رؤسای مجلسین، وزراء و مقامات مملکتی شرکت داشتند. روز بیست و یک آذر ۲۴۸۴ شاهنشاهی، مجلس مؤسسان اول، رأی به انتقال شاهنشاهی ایران به اعلیحضرت رضاشاه کبیر داد. ساعت سه بعد از ظهر امروز، مقارن با ساعت تشکیل آخرین جلسه مؤسسان سوت کارخانه‌ها در سراسر کشور و ناوهای شاهنشاهی به مدت یک دقیقه به صدا درآمد و در مراکز لشگرها و پایگاه‌های نیروی دریایی شاهنشاهی نیز پنجاه تیر توپ به نشانه پنجاه سال شاهنشاهی شکوهمند پهلوی شلیک شد. دیشب آذربایجانی‌های مقیم تهران با حضور والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی مجلس جشنی در باشگاه افسران برپا کردند. آقای امیرعباس هویدا نخست وزیر نیز در این مراسم شرکت داشت و طی سخنانی گفت: ۲۱ آذر در تاریخ طولانی این سرزمین یک روز فراموش نشدنی و افتخارآفرین است زیرا در این روز تاریخی بود که با اراده و فرماندهی شاهنشاهی بزرگ‌مان ارتش شاهنشاهی با پشتیبانی مردم وطن‌پرست و شجاع آذربایجانی یکی از خطرناک‌ترین و شوم‌ترین توطئه‌های ضد ملی را درهم کوبید. نجات آذربایجان در عین حال تجلی دیگری از همبستگی زوال ناپذیر شاه و ملت در این سرزمین است. معلمان تهران نیز عصر دیروز مجلس جشنی با حضور وزیر آموزش و پرورش در تالار فرهنگ برپا داشتند.

۲۰ آذر ماه ۲۵۳۵ شهبانو: باید به فکر روستاها به معنای جامع کلمه باشیم علیاحضرت شهبانو در شرفیابی وزیران و مسئولان که در امر تنظیم خانواده فعالیت دارند اوامری صادر فرمودند. پس از گزارش وزیر بهداری و بهزیستی پیرامون اقدامات انجام گرفته، شهبانو از ترکیب جمعیت ایران سئوال کردند، به عرض رسید: ۵۷ درصد زیر بیست سال و چهار و نیم درصد بالای ۶۰ سال هستند و به این ترتیب کمتر از چهل درصد جمعیت نفوس فعال را تشکیل می‌دهند. شهبانو از میزان افزایش کنونی جمعیت ایران پرسیدند، به عرض رسید: ۴۷/۳ درصد در سال است و جمعیت کل کشور طبق آخرین سرشماری بیش از ۳۳ میلیون تن برآورده شده است. شهبانو فرمودند: توسعه اقتصادی و اجتماعی، گسترش آموزش و تعمیم واقعی بهداشت مؤثرترین راه تأمین یک سیاست معقول جمعیتی است. هنگامی که بهداشت باشد طبیعتاً مادران دیگر از مرگ و میر کودکان خود نگرانی نخواهند داشت. برنامه‌ها باید هماهنگ باشد، بخصوص در سطح روستاها این هماهنگی بسیار مهم به نظر می‌رسد. باید به فکر توسعه روستاها به معنای جامع کلمه بود مخصوصاً مشارکت و موافقت روستاییان را در زمینه اجرای برنامه باید جلب کرد. شهبانو گفتند: اعزام مأموران متعدد به روستاها باید توأم با برنامه‌ای منظم و هماهنگ باشد و از دوباره‌کاری‌ها جلوگیری شود. توجه به ساختن راه‌های روستایی و تأمین آب آشامیدنی آن‌ها از گام‌های اولیه در زمینه رفاه روستاها و توسعه واقعی آن‌ها است. شهبانو همچنین مقرر فرمودند با کسب نظر از کارشناسان جنبه‌های مثبت توسعه اقتصادی که در تنظیم آهنگ افزایش نفوس مؤثر است مطالعه شود. توجه به جنبه‌های آموزشی این برنامه نیز فوق‌العاده مهم است و از وسائل ارتباط جمعی نیز باید در این زمینه‌ها استفاده کرد. آموزش برای تنظیم خانواده فقط از راه چاپ و انتشار پوستر در شهرهای بزرگ میسر نیست بلکه، باید با وسائل مؤثرتری اقدام شود و همه سازمان‌ها را در این کار تجهیز کرد. در دانشگاه‌ها و حتی در مدارس البته نه به صورت درسی بلکه به صورت بحث و گفتگوهای مفید می‌توان این مسائل را مطرح ساخت. شهبانو فرمودند: سیاست جمعیتی باید دورنگر باشد و مسائل آینده را هم در نظر داشت تا تعادل جمعیتی کشور بهم نخورد. به هر حال باید برنامه‌های روشنی را برای مردم توضیح داد و اگر مشکلی در کارها هست با افراد جامعه در میان گذاشت.

شهبانو مقرر داشند هر سال یک بار این جلسه در پیشگاه معظم‌لها تشکیل شود و گزارش اجرای برنامه‌ها به اطلاع ایشان برسد.

۱۷ آذر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاه آریامهر استانلی ام. سوینتون نماینده خبرگزاری آسوشیتدپرس را به پیشگاه شاهانه پذیرفتند و به پرسش‌های وی در زمینه‌های گوناگون پاسخ دادند. [۳۳]

س- اعلیحضرتا، بزودی رئیس جمهوری تازه‌ای زمام امور آمریکا را به دست خواهد گرفت. آیا پیش‌بینی می‌فرمایید که در دوره دولت جدید آمریکا تغییراتی در روابط ایران و ایالات متحده پدید آید؟ ج- نه واقعاً. زیرا ما به چنان مرحله‌ای از احترام و اعتماد و منافع مشترک و متقابل رسیده‌ایم که تماماً مبتنی بر روش‌های عقلایی و تجربیات ناشی از وقایع پس از جنگ دوم جهانی است. از اینرو من معتقدم که این مناسبات به عنوان روابطی ممتاز در آینده نیز ادامه خواهد یافت. س- رئیس جمهوری منتخب آمریکا، جیمی کارتر، گفته است که اگر کشورهای عضو اوپک قیمت‌های نفت را بالا ببرند ضربه شدیدی به کشورهای مصرف کننده نفت وارد خواهد کرد. ملک خالد ماه گذشته گفته بود که اگر فقط پای عربستان سعودی در میان بود، او ترجیح می‌داد که قیمت نفت تا اواخر سال ۱۹۷۷ ثابت بماند. با توجه به این نکته آیا اعلیحضرت شاهنشاه احساس می‌کنند پانزده درصد افزایش قیمت نفت که از طرف ایران پیشنهاد شده رقم قابل مذاکره‌ای باشد؟ ج- شما حتماً می‌دانید که برخی از اعضای اوپک خواستار افزایش خیلی بیشتری بوده‌اند، بنابراین رقم پیشنهادی ایران رقم متعادل و بینابینی است. اما مسئله این است که افزایش قیمت نفت در سال ۱۹۷۳ که در حقیقت یک افزایش چهار برابر محسوب می‌شد تا چه حد به تورم جهانی دامن زده است؟ در ایالات متحده به نسبت ۵ دهم درصد. با این حساب پانزده درصد افزایش قیمت نفت تا چه حد به این تورم خواهد افزود؟ طبیعتاً به مقدار ناچیزی. ما بزودی، یعنی پانزدهم دسامبر خواهیم دید و تردید نیست که کنفرانس قطر فرصتی برای مبادله هرگونه ایده و اندیشه خواهد بود و احتمالاً مثل این سه چهار سال اخیر روش‌های عاقلانه‌ای اتخاذ می‌شود. فولاد، کالاهای الکتریکی، رآکتورهای اتمی و نیز اسلحه از آمریکا می‌خریم و می‌توانم به شما اطمینان دهم که اصولاً این یک تورم همبرگری نیست. س- اعلیحضرتا، هفته گذشته «او.ای.سی. دی.» اعلام کرد که در سال ۱۹۷۵ مصرف نفت در ۲۴ کشور عضو آن ۹/۳ درصد کاهش یافته است، درحالی که تولید ناخالص ملی نفت ۲/۱ درصد تنزل کرده است. من شخصاً سال‌ها است که با نظریات اعلیحضرت در مورد رجحان استفاده از نفت در صنایع پتروشیمی بر استفاده از آن برای گرم کردن خانه‌ها و مصارفی از این قبیل آشنایی داریم. آیا به عقیده شاهنشاه افزایش قیمت نفت به ترویج استفاده از سایر منابع انرژی کمک نخواهد کرد و آیا به نظر شما چنین چیزی خوب است یا بد؟ ج- این درست همان چیزی است که من همیشه امید آن را دارم، زیرا شما در ایالات متحده منابع زغال برای مصرف چهارصد سال دارید، برای کی و برای چه شما این زغال را زیر زمین نگه می‌دارید؟ واقعاً برای کی و برای چه؟ در حالی که می‌بینیم برای تأمین منابع انرژی دیگر کار چندانی نکرده‌اید. س- فرمایش شاهنشاه پرسش دیگری برای من پیش می‌آورد. آیا اعلیحضرت به عنوان کارشناس مسائل انرژی احساس می‌کنند که ایالات متحده و سایر کشورهایی که از لحاظ تکنولوژی پیشرفته هستند، کوشش‌های همه جانبه و کافی برای پدیدآوردن منابع دیگر انرژی مانند انرژی خورشیدی، هیدروژن، امواج دریا و مانند آن به عمل می‌آورند؟ ج- تا آن‌جا که من می‌دانم خیر، همه چیز را که منتشر نمی‌کنند. شما آنچه را که باید بکنید نمی‌کنید، ممکن است کارهایی انجام دهید، اما به نظر من این به هیچ روی کافی نیست. س- آیا اعلیحضرت هرگز خواسته‌اند در ذهن خود تخمین بزنند که از چه زمانی انرژی خورشیدی قابل استفاده خواهد بود. مثلاً این کار در ۱۹۸۰ یا ۱۹۸۵ امکان‌پذیر است؟ ج- نمی‌دانم، خود ما در این زمنیه تحقیقاتی می‌کنیم. دو دانشگاه ما هم اکنون فعالیت خود را صرف تحقیق در این زمینه یعنی انرژی خورشیدی می‌کنند، ولی منابع انرژی فراوان دیگری نیز وجود دارد. هیدروژن، حرارت مرکزی زمین و غیره. س- مایلم به سئوال دیگرم یعنی خریدهای ایران از ایالات متحده بپردازم. تصور می‌کنم که ایران مصمم است ضمن پنج سال آینده حدود ۴۸ میلیارد دلار در آمریکا خرج کند، اما بخش اعظم این قیمت صرف خریدهایی غیر از تسلیحات می‌شود و ارقام ۷ تا ۹ میلیارد دلار را دیده‌ام که برای خرید اسلحه اختصاص داده شده. ج- کمی بیشتر از این رقم. می‌توان گفت که سی و پنج میلیارد دلار صرف خریدهای غیر تسلیحاتی خواهد شد، کمی بیشتر از این رقم، اگر شما آنچه را که ما می‌خواهیم از شما بخریم خواه اسلحه و خواه غیر اسلحه به ما بفروشید. س- زمینه‌های مهم مورد نظر کدام است؟ من شنیده‌ام که خرید بیمارستان‌ها ازجمله آن‌ها است. ج- قیمت بیمارستان‌های شما خیلی خیلی زیاد است، باید آن را کمی پایین بیاورید. س- برخی دیگر از سایر زمینه‌ها چیست؟ ج- زمینه‌های هسته‌ای و هر چیز دیگری که به تولید برق مربوط شود، ماشین‌آلات بسیار سنگین. سی و پنج میلیارد دلار رقم کوچکی نیست، بلکه رقم سرسام‌آوری است. حالا بگذارید من یک سئوال بکنم: من واقعاً در این اندیشه‌ام که شما کدام طرف بازرگانی دیگری دارید که یک چنین رابطه بازرگانی عظیمی با آن داشته باشید؟ س- من نمی‌دانم، شاید کانادا، ژاپن. نه، نمی‌توانم بگویم، نمی‌دانم. من تصور می‌کنم که درحال حاضر ۲۲ هزار آمریکایی غیر نظامی در خدمت شرکت‌های آمریکایی در ایران بسر می‌برند، تردید نیست که نگرانی شما درمورد قیمت‌های نفت دست کم تا حدودی ناشی از هزینه برنامه‌های عمرانی ایران از جمله پرداخت دستمزد به کارکنان خارجی است. ممکن است اعلیحضرت بفرمایند که ایران بطور متوسط در اِزای هر آمریکایی غیر نظامی چه مبلغی به شرکت‌های آمریکایی می‌پردازد؟ ما ارقام بسیار بزرگی را در این مورد شنیده‌ایم. ج- واقعاً ارقام بزرگی هستند. س- کسی به من می‌گفت که حتی حقوق ماهانه ۱۲ هزار دلار هم هست. ج- در مورد عده معدودی حتی از این هم بیشتر- البته نه اینکه تصور کنید این افراد عالی‌ترین مدارج تحصیلات دانشگاهی را دارند، نام آن مکانیک‌های متخصص را شما چه می‌گویید، هم آن‌هایی که کارهای هواپیما را اداره می‌کنند؟ س- مهندس نگاهداری هواپیما؟ ج- چیزی مثل همین‌ها، دستمزدشان خیلی کلان است. س- آیا این پول به خود این افراد می‌رسد، یا به شرکت مربوطه پرداخت می‌گردد؟ ج- آه! این پرسش بسیار خوبی است. س- قربان، آیا ممکن است حد متوسط دستمزد را ذکر بفرمایید؟ ج- نه، ولی می‌توانم به شما بگویم که این پرداخت خیلی خیلی بالا است، من حداکثر پرداخت‌ها را می‌دانم که آن هم رقمی کمی بیشتر از ۱۲ هزار دلار در ماه است. منظورم این است که این پرداخت به سالی ۱۵۰ هزار دلار برای هر نفر می‌رسد. بعضی از مردم فکر می‌کنند که ایران کشور چاق و چله و پولداری است که نمی‌داند پول خودش را چگونه خرج کند، بنابراین آن‌ها باید پول ما را از ما بیرون بکشند، اما این گروه نمی‌دانند که هر شاهی پول این کشور صرف برنامه‌های عمرانی آن می‌شود. س- ایران بعد از چین، طولانی‌ترین مرز مشترک با شوروی را که تصور می‌کنم ۱۵۰۰ مایل باشد، دارد. بعد از جنگ دوم جهانی، یعنی همان روزهایی که من برای اولین بار به ایران آمدم، تصور می‌کنم اتحاد شوروی آذربایجان ایران را برای ده سال در اشغال داشت. آیا درست است؟ ج- آن‌ها فقط در طول مدت جنگ آن‌جا را اشغال کرده بودند یعنی ارتش سرخ آن را در اشغال داشت. آنوقت برای یک سال آن را از ایران جدا کردند. س- فقط یک سال بود؟ ج- بله، ولی اشغال فقط در مدت جنگ، از موقعی که آن‌ها در سال ۱۹۴۱ وارد ایران شدند. س- ولی آن‌ها که واقعاً تا سال ۱۹۴۶ بیرون نرفته بودند، ، آیا درست است؟ ج- نه، آن‌ها بیرون رفتند اما بعد از آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها. آن‌ها اول آن رژیم دست نشانده پوشالی را بوجود آوردند و سپس رفتند. س- با توجه به این مسئله، خبر بازدید ژنرال حسن طوفانیان که اکثراً خریدهای نظامی ایران را انجام می‌دهد، از اتحاد جماهیر شوروی در روزنامه حزب رستاخیز، توجه مرا به خود جلب کرد. آیا این بازدید حاکی از آن است که ایران احتمالاً موضوع خرید اسلحه از اتحاد جماهیر شوروی را مد نظر قرار داده است؟ ج- ما در گذشته هم از اتحاد جماهیر شوروی اسلحه خریداری کرده‌ایم. هدف اصلی ما در این موضع اسلحه، در نظر گرفتن نیازهای تسلیحاتی کشور است. ما از همه جا اسلحه می‌خریم. هر کس بتواند این سلاح‌ها را برای ما تأمین کند، از نظر ما فرق نمی‌کند. اگر آمریکا بتواند تأمین کند بسیار نیکوست، ولی باید بدانید که شما تنها منبع تأمین سلاح نیستید. س- بنابراین، این موضوع علامتی برای جلب توجه سایر منابع بشمار می‌رود؟ ج- خیر این عمل قبلاً انجام گرفته است. س- همانطور که شاهنشاه اطلاع دارند من روز گذشته با هواپیما بر فراز تنگه هرمز پرواز کردم و شاهد عبور نفتکش‌های عظیم از این راه آبی بودم، با علم بر اینکه ۹۰ درصد نفت ژاپن و ۷۵ درصد نفت اروپا و ۳۰ درصد نفت ایالات متحده از تنگه ۲۶ مایلی هرمز که یک جانب آن سواحل کشور عمان و جانب دیگرش خط ساحلی ایران و بندر عباس قرار گرفته، حمل می‌گردد و نیز با آشنایی به این مطلب که خیلی آسان می‌توان جلوی این عبور و مرور را سد نمود، شخص بهتر می‌تواند دلیل احتیاج ایران را بخرید اسلحه درک نماید. با تأمین مقادیر معتنابهی اسلحه و با توجه به دامنه آن، به نظر آن اعلیحضرت نقش استراتژیکی ایران در این قسمت جهان از نقطه نظر جغرافیای سیاسی (ژئو پولیتیک) چه خواهد بود؟ ج- ایران خود سنگر نجات است. تصور کنید که اگر عمان به دست جبهه خلق برای آزادی عمان، که کمونیسم بین‌المللی در آن‌جا بوجود آورده بود می‌افتاد، می‌توانستند تقریباً با دست خالی محل عبور منبع انرژی جهان را تهدید نمایند. حال باید دید در صورتی که ایران اقدام قاطعی به عمل نمی‌آورد، چه تهدیدی ممکن بود بوجود آید. بنابراین، قدرت ما، قبل از هر چیز ضامن ثبات ملت ماست، در درجه بعد ایران کمک کننده به ثبات منطقه خلیج فارس است. تمام منطقه خلیج فارس، زیرا ما بهترین روابط را با کلیه کشورهای کرانه‌های خلیج فارس برقرار ساخته‌ایم و اگر آن‌ها متفقاً با ما همکاری نمایند چه بهتر، در غیر این صورت ما بایستی قادر باشیم در صورت لزوم به تنهایی آن راه آبی را باز نگاهداریم. همچنین ایران می‌تواند ستون ثبات برای آسیای غربی باشد و این چیزی است که همه ما آرزومندیم. فی‌المثل همان کاری که ژاپن می‌تواند برای شرق آسیا انجام دهد، ولی برخی پرسش‌ها پیش می‌آید: آیا ژاپن با تحولات جدید تصمیم خواهد گرفت که به صورت قدرت نظامی در آید و یا آنکه همچنان به صورت قدرت اقتصادی باقی خواهد ماند؟ بعد به خاورمیانه می‌رسیم. ایران در منتها الیه غرب آسیا واقع شده است. سیاست ما چنان است که غیر از آشوبگرانی مانند فیدل کاسترو، همه به آن احترام می‌گذارند و به آن اعتماد دارند. کاسترو معتقد است که بین کشورهای عضو اوپک عده‌ای خوب هستند، عده‌ای بد. خوب‌ها آن‌هایی هستند که برای رژیم او شخصیت قائل هستند. او معتقد است که خوب‌ها کاملاً حق دارند قیمت نفت خود را بالا ببرند، اما بدها چنین حقی ندارند. همچنین او خودش می‌تواند شکرش را از قرار هر تن هزار و هفتصد دلار بفروشد و این کار را دو سال پیش کرد. بسیار خوب، این همان طور که می‌دانید غیر عادی است. این نوعی تزویر و تقلب یکنواخت است. گاهی انسان احساس می‌کند که مایل است در این دنیای غم‌افزا کمی هم بخندد. س- در این تصویر کلی استراتژی، نظرتان درباره بلوچستان چیست؟ شنیده‌ایم که منطقه بسیار حساسی است. ج- این چیزی است که من درباره آن زیاد می‌اندیشم. البته نه دقیقاً همین جمله، اما من امروزه عبارت دوستان شرقی خودم را به کار می‌برم. تصور کنید که برای پاکستان و بلوچستان اتفاقی بیافتد، در آن صورت ما در تمامی منطقه اقیانوس هند با اوضاع کاملاً جدید روبرو خواهیم شد. من به دوستان و دشمنان خودم این اخطار را می‌دهم که قدرت ما فقط برای باز نگهداشتن تنگه هرمز نیست، بلکه متوجه وضع حفظ موجود در شرق ایران نیز هست و این به سود همه است. س- پرسش دیگری دارم که بسیار حساس است: من در برخی از تماس‌های خودم شنیده‌ام که هواپیمای نیروی هوایی ایران که در آسمان غرب یمن سرنگون شده، فوق‌العاده پیشرفته، کامل و با تجهیزات الکترونیک بسیار ظریف بوده است. این هواپیما در آب بسیار کم عمقی سقوط می‌کند، کمک خلبان از آن بیرون آمده و دستگیر می‌شود و نیز شنیده‌ایم که از بین بردن هواپیما اهمیت و تقدم بسیاری داشته است تا کمونیست‌ها نتوانند به آن دسترسی یابند. از این رو جنگنده‌های ایران با استفاده از تانکرهای هوایی موفق شدند با موشک‌های خود در چند روز اخیر هواپیمای مذکور را بکلی نابود کنند. آیا این درست است؟ ج- خیر، اما اگر کمونیست‌ها کوشش می‌کردند که به این هواپیما دسترسی یابند آن کار را می‌کردیم. س- پس اطلاعات من در این زمینه غلط بوده است؟ ج- بله، ممکن بود بکنیم، زیرا آن هواپیمای غیر مسلحی بود که بر فراز خاک عمان هدف گلوله قرار گرفت، این هواپیما در جهت مرزهای یمن پرواز نمی‌کرد و ظاهرا نیرو و قوه کشش خود هواپیما آن را به طرف غرب و دریا سوق داده است. ما اینک خواستار استرداد خلبان هستیم و تردید نیست که اگر آن‌ها بخواهند هواپیما را از آب خارج کنند باید از ما اجازه بگیرند. اجازه نخواهیم داد که مردم مان ما را بیازارند. س- من این عقیده را نیز شنیده‌ام که ممکنه است تیراندازان غیر یمنی این هواپیما را سرنگون کرده باشند. ج- من فکر می‌کنم بالاخره یکی از این اتفاقات افتاده است، اتفاقی که یک در یک میلیون ممکن است روی دهد. س- هنگامی که به تصویر جهانی آینده ایالات متحده، اتحاد شوروی و چین به صورت یک ضد تعادل در برابر ظهور ابرقدرت‌های منطقه‌ای مانند ایران در خاورمیانه و برزیل در آمریکای لاتین و شاید بطور بالقوه اندونزی، در آسیای جنوب شرقی می‌نگرید، آیا تغییرات اساسی را در تعادل قدرت‌ها پیش‌بینی می‌فرمایید؟ به عبارت دیگر، من در فکر خود به عبارت ملت‌های دارا و ملت‌های نادار می‌اندیشم، چیزی مانند شمال و جنوب که تقسیم‌بندی‌های سنتی، مبتنی بر علل سیاسی را منسوخ کرده و بر اساس داشتن، خواه کمونیست، غیر کمونیست و ضد کمونیست، یا نداشتن است، به عبارت دیگر دسته‌بندی‌ها را نه بر اساس زمینه‌های تاریخی، بلکه بر اساس فقر و غنا تنظیم می‌کند. ج- چنین چیزی اگر اتفاق بیافتد بسیار خطرناک است. برای همین است- اگرچه ما معتقد نیستیم که در پاریس نتایج زیادی به دست خواهد آمد- ولی باز هم ما یک عضو فعال کنفرانس پاریس باقی ماندیم و تا آخرین دقیقه کوشیدیم ببینیم چه کاری می‌توانیم بین شمال و جنوب بکنیم. زیرا اگر ما کشورهای سعادت‌مندتر و متمول‌تر بخواهیم همچنان در شرایط ثروتمندی باقی بمانیم این وضع به حساب کشورهای فقیر که قبلاً هم فقیر بوده‌اند تمام می‌شود، در آن صورت نوع جدیدی از امپریالیزم بوجود خواهد آمد که احتمالاً خیلی بدتر از انواع قدیمی آن خواهد بود، زیرا در گذشته آن مردم آنقدر پایین بودند که هرگز نمی‌توانستند به فکر شورش یا چیزی مانند آن بیفتند، اما حالا می‌توانند. در چنین شرایطی ما مجبور خواهیم بود که واکنش‌ها را با زور و کشتن هزاران هزار نفر سرکوب کنیم که در آن صورت جامعه ما به جای پیشرفت سیر نزولی طی خواهد کرد. اما چیز دیگری نیز که ممکن است اتفاق افتد آن است که کشورهای ثروتمند مسئولیت‌های بیشتری به دوش گیرند تا در نتیجه پاسداران صلح شوند و همانطور که اوپک امروزه تلاش به انجام آن دارد به کشورهای دیگر کمک کنند. و اما درمورد جهان باصطلاح آزاد صنعتی اروپا، باید بگویم: اگرچه جوامع اروپایی امروزه در وضعی دشوار بسر می‌برند، ولی این پرسش اصلی پیش می‌آید که چرا آن‌ها در چنین وضعی قرار گرفته‌اند؟ علت آن این است: همانطورکه بارها گفته‌ام و با وجودی که ممکن است این گفته به مذاق دیگران ناخوشایند باشد، باز تکرار می‌کنم که مشکلات آنها ناشی از خودسری آن‌ها است. شما بیشتر از آنچه می‌دهید می‌گیرید. چگونه ممکن است حتی اگر غنی‌ترین کشور جهان باشید، به این وضع برای مدت زیادی ادامه دهید؟ اگر شما بیشتر از آنچه می‌دهید بگیرید بالاخره پس از مدتی خزانه خالی می‌شود و جامعه منفجر می‌گردد. حتی امروزه در گرماگرم پیشرفت و ثروت و با وجود اینکه ما بزرگ‌ترین طرفدار کارگران هستیم من باز هم فرامینی صادر می‌کنم که از تضییع و اسراف جلوگیری شود. کارگران ایران ۲۰ درصد از منافع شرکت‌ها را به دست می‌آورند و می‌توانند ۴۹ درصد سهام آن را بخرند، اما باز هم به خاطر مصالح خود آن‌ها ما به آن‌ها می‌گوییم که اگر تنبلی کنید این ۲۰٪ از منافع از کجا باید تأمین شود. بابت سهام خود چقدر به دست خواهند آورد؟ این به خیر و صلاح جامعه و کشور شما است. و اما برای دنیای کهن و پیر باید گفت که آن‌ها باید بیدار شوند. من می‌دانم که این می‌تواند بعضی از مردم را تحریک کند که شخصی در این گوشه دنیا چنین سخنانی به آن‌ها می‌گوید ولی اگر من هم سخن نگویم چیزی تغییر نخواهد کرد، حقیقت همان است که من می‌گویم. سوینتون- اعلیحضرتا، متشکرم.

، ۲۲ آذر ماه ۲۵۳۵

تا پایان سال جاری برای اجرای برنامه‌های عمرانی در خوزستان ۱۲۴ میلیون تومان خرج می‌شود.

اهواز: استاندار خوزستان از مسئولان اجرایی استان خواست که کلیه اعتبارات ۱۲۴ میلیون تومانی عمرانی، بهداشتی، آموزشی و ورزشی را تا پایان سال جاری صرف اجرا و اتمام طرح‌های در دست اجرا کنند. برنامه‌های گوناگون عمرانی، بهداشتی، آموزشی و ورزشی استان خوزستان که با هزینه ۱۲۴ میلیون تومانی از محل اعتبارات خاص ناحیه‌ای در سراسر شهرها و روستاهای خوزستان در دست اجرا است، در جلسه‌ای با حضور دکتر صالحی استاندار خوزستان و مسئولان اجرایی این استان مورد بررسی قرار گرفت. استاندار خوزستان با تأکید بر لزوم تسریع در اجرای برنامه‌های عمرانی و رفاهی از مسئولان اجرایی خواست تا ترتیبی اتخاذ نمایند که کلیه اعتبارات خاص ناحیه‌ای سال ۲۵۳۵ با اجرای برنامه‌های در دست اجرا جذب شود. در این جلسه همچنین مشکلات اجرایی طرح‌ها و پیشنهادهای مختلف مورد توجه و بررسی قرار گرفت و تصمیماتی اتخاذ شد. همچنین، پیگیری برای تأمین زمین جهت احداث فروشگاه و نمایشگاه صنایع دستی که با اعتبار ۲۱ میلیون ریال در اهواز ساخته می‌شود مورد تأکید قرار گرفت. ضمناً مقرر گردید برای تهیه و تأمین آجر مورد نیاز برای احداث واحدهای آموزشی اقدام لازم انجام گیرد. ضمناً با توجه به اینکه برای اجرای طرح‌های بهداشتی در آبادان، دزفول و اهواز مشکل کمبود زمین وجود دارد، مقرر شد که در اهواز در ناحیه کارون، در آبادان در ناحیه بهمنشیر و در دزفول در زمین‌هایی که در اختیار سرجنگل‌داری کل خوزستان است، این برنامه‌ها به مرحله اجرا در آید تا وقفه‌ای در کار ایجاد نشود. همچنین اعلام شد که ۲۵۰ خانه در سربندر، ۵۰ واحد مسکونی در بندر ماهشهر و ۱۰۰ واحد مسکونی در اهواز، ۲ مهد کودک در رامهرمز و اهواز و ایذه و ۶ خانه سازمانی در اهواز از سوی اداره کل مسکن و شهرسازی ساخته شود. در این جلسه ضمناً گفته شد تأسیسات حفاظتی در اهواز، بستان و شوش، شامل سیل بند و دیوار ساحلی از سوی دفتر مهندسی استان ساخته می‌شود. در پایان جلسه بودجه ۱۱ میلیون تومانی نجف‌آباد به تصویب رسید. این مبلغ حتی پاسخگوی نیمی از نیازهای عمومی این شهرستان نیست. ضمناً در زمینه صرف اعتبارات ناهماهنگی‌هایی وجود دارد. فی‌المثل برای اجرای پروژه‌های عمرانی در «علویجه» ۸۰ هزار تومان اختصاص یافته است که از این مبلغ تنها ۲۰ هزار تومان به مصرف رسیده است. سپس رئیس اداره آموزش و پرورش نجف‌آباد گفت: در نجف‌آباد ۳۰ دستگاه مدرسه مخروبه وجود دارد که ساختمان کهنه آن‌ها در شرف ویران شدن است. ضمناً درحال حاضر ۴۰ هزار دانش آموز در نجف‌آباد وجود دارد که تعداد مدرسه‌ها و معلمان موجود به هیچوجه پاسخگویی نیازهای آموزشی آنان نیست. ساختن مدرسه و تکمیل کادر آموزشی در نجف‌آباد از بسیاری برنامه‌های دیگر ضروری‌تر است.

، ۲۳ آذر ماه ۲۵۳۵

اوامر شهبانو درباره ایجاد رشته زبان‌های باستانی ایران

علیاحضرت شهبانو بعد از ظهر دیروز اعضای هیأت مدیره مؤسسه آسیایی دانشگاه پهلوی را در کاخ نیاوران به حضور پذیرفتند. در این شرفیابی آقای فرهنگ مهر رئیس دانشگاه پهلوی ۵۰ جلد کتاب از نسخ پهلوی و مجموعه بارگاه رضا را در چهار جلد به پیشگاه شهبانو تقدیم کرد. علیاحضرت شهبانو اوامری در زمینه ایجاد رشته زبان‌های آسیایی و زبان‌های باستانی ایران در مؤسسه آسیایی صادر فرمودند و گفتند به عقیده من ایران به جایی رسیده است که باید متخصصین در مورد شناسایی تمدن‌های مختلف از جمله کشورهای هم‌جوار داشته باشد. علیاحضرت شهبانو خطاب به اعضای هیأت مدیره مؤسسه آسیایی فرمودند: فعالیت شما بسیار ارزنده است و این کتاب‌ها برای مملکت و کسانی که می‌خواهند در این زمینه مطالعاتی داشته باشند بسیار مفید است و امیدوارم در آینده بیشتر و بهتر بتوانید در معرفی فرهنگ و تمدن مملکت ما گام بردارید. در آغاز شرفیابی امروز استاد ماهیار نوابی مدیر عامل مؤسسه آسیایی طی گزارشی به عرض رسانید: به فرمان شاهنشاه آریامهر ۱۱ سال پیش مؤسسه آسیایی که وسیله شادروان پروفسور پوپ در آمریکا تأسیس شده بود به شیراز منتقل شد و تحت ریاست عالیه شهبانو قرار گرفت و تا دو سال پیش تنها به امر پژوهش درباره فرهنگ و تمدن ایران در مؤسسه دایر شد که تا کنون ۹ نفر فارغ‌التحصیل داشته و در حال حاضر تعداد دانشجویان آن ۱۴ نفر است. این مؤسسه به مناسبت ۵۰ سال شاهنشاهی پهلوی ۵۰ مجلد نسخ خطی پهلوی از کتابخانه کاسای هند به ایران آورده و در هزار نسخه به چاپ رسانده است. از دیگر فعالیت‌های مؤسسه چاپ مجموعه‌ای به نام بارگاه رضا درباره معماری آستان قدس رضوی است.

، ۲۴ آذر ماه ۲۵۳۵

۵۰ سال خاطرات تلخ و شیرین یک ملکه محبوب

سیمای درخشان ملکه پهلوی

علیاحضرت ملکه پهلوی در تهران، در خانواده تیمورخان میرپنج (آیرم) پا به عرصه وجود گذاشته‌اند. پدرشان میرپنج (سرلشگر) و ملقب به تیمورخان بوده‌اند. مادرشان، مرحوم ملک سلطان خانم که فرزند یکی از محترمین و خوانین همدان بودند، در سن ۸ سالگی علیاحضرت درگذشتند. علیاحضرت ملکه پهلوی فرزند چهارم خانواده بودند و آشنایی برادرانشان با اعلیحضرت رضاشاه کبیر (که در آن هنگام درجه یاوری داشتند) و معاشرت‌های خانوادگی، سبب آشنایی و ازدواج ایشان با سردار بزرگ تاریخ ایران گردید. علیاحضرت ملکه پهلوی، همیشه در انجام کار خیر و نیکوکاران گام برداشته‌اند و قسمت عمده اوقات خودشان را صرف خدمات اجتماعی ارزنده کرده‌اند و نخستین رئیس جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران بوده‌اند و فرزندانشان را نیز با همین خصوصیات و ویژگی‌ها بار آورده‌اند. ایشان مبالغ هنگفتی از ثروت شخصی خود را در راه امور خیریه و عام‌المنفعه به مصرف رسانده‌اند. تأسیس بنیاد ملکه پهلوی، بیمارستان شاهپور علیرضا پهلوی در شاهدشت و تکمیل و تجهیز مرتب آن، ایجاد مرکز مطالعات و بیمارستان قلب و عروق که به تصدیق و تأیید عموم صاحبنظران در نوع خود بی‌نظیر است، نشانه‌ای از خدمات ثمربخش علیاحضرت ملکه پهلوی است. در سالی که نیم قرن سلطنت پربار و افتخارآمیز و غرورآفرین دودمان پهلوی را ملت ایران با شور و هیجان فراوان جشن می‌گیرد، برای جامعه زنان ایران مایه نهایت سرافرازی است که علیاحضرت ملکه پهلوی، که شاهد کوشش‌های ثمربخش و سازنده دو نسل شاهنشاهی ایران بوده‌اند، عنوان والاترین مادر ۵۰ سال شاهنشاهی ایران را قبول فرموده‌اند. این انتخاب که به درخواست اشتیاق‌آمیز همه گروه‌های مردم مورد قبول علیاحضرت ملکه پهلوی قرار گرفته، نمایشگر حق‌شناسی و قدردانی ملت ایران از بانوی ارجمندی است که در شکل گرفتن تاریخ معاصر ایران، ترقی و تعالی وطن ما و تحقق خواست‌های زن ایرانی، نقش فعالانه داشته‌اند و وظیفه خود را در مقام یک ملکه، یک مادر و یک همسر با لیاقت و شایستگی و فداکاری کامل به انجام رسانده‌اند. به خاطر لطف و عنایت علیاحضرت ملکه پهلوی، «قدسی مسعودی» مدیر اطلاعات بانوان، این افتخار را داشته که همزمان با انتخاب علیاحضرت ملکه پهلوی به عنوان والاترین مادر ۵۰ سال شاهنشاهی ایران در یک شرفیابی، گفت و شنودی با معظم‌لها داشته باشد که جریان آن را در این‌جا می‌خوانید: علیاحضرت درباره تربیت فرزندانشان فرمودند: ... من بطوری که اطرافیان شاهد هستند، مثل هر مادری کوشش فراوانی در راه تعلیم و تربیت فرزندانم به عمل آورده‌ام و سعی کرده‌ام که آن‌ها مثل سایر بچه‌های مملکت و تحت نظارت دقیق پرورش پیدا کنند. شاید شرح سختگیری‌هایی که در زمان طفولیت والاحضرت ولیعهد (شاهنشاه آریامهر) و سایر والاحضرت‌ها روا می‌داشتم، برای عده‌ای باورکردنی نباشد. والاحضرت‌ها بهیچوجه اجازه نداشتند که از حد متعارف و آنچه شایسته و سزاوار فرزندان تربیت یافته در کانون خانواده بود، گامی فراتر بگذارند. از معاشرت‌های نامناسب منع می‌شدند، بی‌جهت از خانه بیرون نمی‌رفتند و تفریح معقول و منطقی داشتند و خودشان نیز، همین شیوه را می‌پسندیدند و ترجیح می‌دادند. در آن روزها که هنوز برنامه‌های اصلاحی همسر تاجدارم به طور همه‌جانبه به مرحله اجرا در نیامده بود، کمترین امکانات آموزشی در مملکت وجود داشت، از مدرسه، به صورت امروزی، خبری نبود و فرزندانم معلم خصوصی و باصطلاح سرخانه داشتند و من، پیشرفت تحصیلی آن‌ها را مراقبت می‌کردم. در این زمینه، از هیچگونه ریخت و پاش خبری نبود و هزینه تحصیل آن‌ها خیلی مختصر و معقول بود. اعلیحضرت رضاشاه کبیر نیز به وضع تحصیلی و تربیتی فرزندان‌مان علاقه وافر داشتند و علاقمند بودند که آنان فرزندانی وطن‌پرست، تحصیل کرده، پای‌بند به اصول خانواده، با ایمان و دارای همه خصایل پسندیده پرورش پیدا کنند. با همه گرفتاری‌ها و درگیری‌ها، ار رسیدگی به وضع تربیتی و تحصیلی فرزندان خود غافل نبودند. ترتیبی می‌دادند که در روز، یک بار با آن‌ها ناهار یا شام صرف نمایند و از نزدیک وضع زندگی و تحصیل‌شان را مورد توجه و نظارت قرار دهند. اما با همه علاقه‌ای که به فرزندان خود و نظارت در وضع آن‌ها داشتند، بخاطر اندوختن دانش و اینکه از علوم جدید و تازه‌های معارف بشری بهره کافی بگیرند، حاضر شدند که والاحضرت ولیعهد و سایر والاحضرت‌ها در اروپا به ادامه تحصیل مشغول شوند. خوب به خاطر دارم که اعلیحضرت رضاشاه کبیر با چه اشتیاق و شور و هیجانی در انتظار نامه‌های والاحضرت ولیعهد بودند که هر هفته- معمولاً روز یک شنبه- بطور مرتب می‌رسید. در نامه‌ها، والاحضرت ولیعهد، به توصیه اعلیحضرت رضاشاه کبیر، به تفصیل وضع تحصیلی و چگونگی زندگی خود را برای پدر تاجدارشان شرح می‌دادند. یک دفعه که به علت تأخیر پست، نامه والاحضرت ولیعهد به موقع به دست اعلیحضرت رضاشاه کبیر نرسید، سخت ناراحت و متغیر شدند و تلگرافی پیشکار والاحضرت را مورد مؤاخذه قرار دادند. در ضمن با وجود اینکه اعلیحضرت رضاشاه کبیر به علت نابسامانی وضع اروپا از مسافرت من به خارج رضایت کامل نداشتند، موافقت نمودند دو سال بعد از رفتن والاحضرت ولیعهد، به منظور اینکه شخصاً از نزدیک وضع تحصیلی و زندگی ایشان را ببینم، رهسپار اروپا شدم و جدیت ولیعهد در کار تحصیل، رضایت فراوانی در من برانگیخت. به حمدالله، موفقیت قابل ملاحظه ولیعهد در امر تحصیل موجبات خرسندی و رضایت فراوان پدر تاجدارشان را فراهم آورد. متأسفانه، بروز جنگ جهانی دوم مانع از ادامه تحصیل والاحضرت‌ها در اروپا گردید و ایشان به وطن بازگشتند و دنباله تحصیل را در ایران پیگیری نمودند. اینک که به گذشته و امروز می‌اندیشم، از روش‌هایی که در کار تعلیم و تربیت فرزندانم بکار رفته و موفقیت‌هایی که آن‌ها داشته‌اند و خدماتی که به ملت ایران کرده‌اند، احساس غرور و افتخار می‌کنم. از ابتدای همسری با سردار بزرگ ایران روحیه مبارزه‌جویی با بیگانه پرستی و پیکار با بیگانگان که در ایشان وجود داشت و شور و شوقی که برای نجات ایران و ترقی و تعالی کشور در سر می‌پروراندند، توجه مرا جلب کرد. بخوبی هویدا بود که چه افکار بلندی را در سر می‌پروراندند و چه آرزوهای طلایی در دل دارند و با همه وجود انتظار روزی را می‌کشند که با در دست داشتن قدرت وطن را از زیر بار یوغ بیگانگان رهایی بخشند و درهای بهروزی و بهزیستی را به روی آن بگشایند و بعد از شب‌ها و روزهایی که پیوسته در اندیشه اعتلا و سربلندی وطن بودند، روزی را که انتظار می‌کشیدند فرا رسید و با واقعه سوم اسفند ۱۲۹۹، به دست توانای سردار بزرگ تاریخ ایران، کشور که در حال از هم گسیختن و زوال و سقوط حتمی بود، نجات یافت. اینهمه آبادانی و عمران، اینهمه ترقی و پیشرفت و این همه اقدامات سعادت‌آمیز که در ایران صورت گرفته، از آن روز تاریخی سرچشمه گرفته و آغاز یافته است. سوم اسفند ۱۲۹۹، در واقع، نخستین سنگ بنای کاخ نیک بختی ملت ایران را پی‌ریزی کرد. برای توصیف و توجیه آنچه گذشته، ابتدا باید به تاریخ ایران در سال‌های پیش از واقعه اسفند ۱۲۹۹ توجه کرد. تاریخ گویای این واقعیت و گواه صادقی است بر این که، در زمان قاجاریه، ایران وضع بسیار نابسامان و نامطلوبی داشت و میراث آن دوره برای اعلیحضرت رضاشاه کبیر بی‌نظمی و هرج و مرج فراوانی که بزرگ‌ترها آن را به خوبی به یاد دارند، بود اما، همان‌طور که مشاهده کردیم، سردار بزرگ ایران در مدت کوتاهی با سرعت شگفت‌انگیز و حیرت‌آور، به هرج و مرج و بی‌‎نظمی و ناامنی پایان دادند و به اراده ناگسستنی ایشان، ایران نو بر پایه تمدن جدید، پی‌ریزی شد. اندکی تفکر و تأمل در اوضاع گذشته و حال مملکت، روشن می‌کند که چه فداکاری و از خودگذشتگی در این دو نسل شاهنشاهی ایران شده تا اینهمه پیشرفت و ترقی و تعالی صورت گرفته است. برای من، در طی این ۵۰ سال که از سلطنت دودمان پهلوی گذشته، خاطرات بس ناگوار و بس نشاط انگیز به یادگار مانده است. اذعان باید کرد که اضطراب‌ها و نگرانی‌ها و ناراحتی‌ها بیشتر از شادی‌ها بوده است. واقعه شوم ۱۵ بهمن و ۲۱ فروردین را بخاطر آورید... برای یک مادر، که هم وطن وهم فرزند خود را با همه وجود دوست دارد، بروز این واقعه، چقدر تلخ و ناگوار و تحمل ناپذیر بوده است. در مقابل این چنین وقایع شوم و اندوهبار، خاطرات شورانگیز و افتخارآمیزی نظیر افتتاح راه‌آهن سرتاسری ایران هم قرار دارد. اگر به عکس‌هایی که از مراسم گشایش راه‌آهن برداشته شده است نگاه کنیم، هاله‌ای از شادی که چهره اعلیحضرت رضاشاه کبیر را پوشانده و برقی که در چشمانشان درخشیده، بخوبی دیده می‌شود. به طور کلی، اعلیحضرت رضاشاه کبیر که به ایران عشق می‌ورزیدند، با هر اقدام عمرانی و اصلاحی که در پرتو همت توانای خودشان صورت می‌گرفت، شادی فراوان احساس می‌کردند که سایه‌ای از آن در چهره ایشان به وضوح مشهود بود. علیاحضرت مکثی کردند و فرمودند: یک خاطره تلخ و از یادنرفتنی، روزی است که سردار بزرگ تاریخ ایران، مضطرب و نگران، خاک وطن را ترک فرمودند، در نظر اعلیحضرت رضا شاه کبیر وطن در مرحله اول و سلطنت در مرحله بعد از آن قرار داشت و برای رادمردی که چنین می‌اندیشید و هدف و آرزویی جز ترقی و تعالی ملت ایران و سربلندی و سرافرازی هر چه بیشتر وطن نداشت، بهم ریختن اوضاع سیاسی و آشفتگی که با هجوم متفقین بوجود آمده بود تحمل پذیر نبود و تنها یادبودی که ایشان با حسرت فراوان از این مملکت با خود بردند، مشتی خاک وطن بود و به طوری که اطرافیان گفته‌اند، در مدت دوری از وطن، با خاک وطن معاشقه می‌کردند. البته، این امید و دلگرمی وجود داشت که اگر مردی سنگر را ترک کرده، آن را به کف با کفایت و پرتوان و نیروی جوان‌تری سپرده که در مکتب خودشان، با آشنایی کامل به روحیات و آرزوها و اندیشه‌های‌شان، پرورش یافته بود. خوشبختانه، همان طور که همه شاهد بودیم، فرزند تاجدارم در پاسداری و حراست از سنگری که از پدر خود تحول گرفتند، با از خودگذشتگی کامل، ایستادگی فرمودند و کشور را از چنان توانایی و نیرویی برخوردار ساختند که امروز از قدرت‌های بزرگ جهان بشمار می‌آید و احترام و تحسین همگان را برانگیخته است. و ما هر روز شاهد گام‌های تازه‌ای هستیم که به اراده توانای فرزند تاجدارم در راه بهزیستی و بهروزی ملت ایران برداشته می‌شود. به نظر من، ۱۷ دی بزرگ‌ترین واقعه و مهمترین رویداد ثمربخشی است که در زندگی زن ایرانی صورت گرفته و من هرگز شور و هیجان آن روز تاریخی را فراموش نمی‌کنم. مدت‌ها بود که آن رادمرد بزرگ در فکر رفع حجاب ظاهری و رهایی بخشیدن نیمی از افراد ملت ایران از آن وضع ناهنجار و قراردادن نیروی عظیم و سازنده آن‌ها در راه خدمت به وطن و ترقی و تعالی مملکت بودند. از سال‌ها قبل از کشف حجاب، در این زمینه صحبت می‌فرمودند و از اینکه نصف افراد کشور عاطل و باطل مانده‌اند وهم از حقوق انسانی محرومند و هم در خدمت به میهن نقش چندانی ندارند، متأثر و متأسف بودند. بدیهی است در راه تحقق این امر، مشکلات سیاسی و اجتماعی و اقتصادی فراوانی وجود داشت که حتی تصور آن هم برای جوانان امروز وطن ما که از موهبت، امنیت، آزادی و آسایش کامل برخوردار هستند، دشوار است. اما اراده پولادین و راسخ سردار بزرگ ایران بر آزادی و رهایی زن ایرانی تعلق گرفته بود و سرانجام، بدون تدارک مقدمات، یک روز این امر خطیر را جامه عمل پوشاندند. علیاحضرت افزودند: چند روز قبل از ۱۷ دی، به ما اطلاع دادند که خود را برای رفتن به دانشسرا در التزام خودشان، آماده کنیم. برای ما خیلی مشکل به نظر می‌رسید که بدون حجاب در حضور جمع باشیم. اما به خاطر آینده مملکت و شرکت در یک روز تاریخی که پیدا بود سرآغاز عصر تازه‌ای در زندگی زن ایرانی خواهد بود، با شور و شوق فراوان، به اتفاق اعلیحضرت رضاشاه کبیر، رهسپار دانشسرا شدیم و شاهد یک رویداد بزرگ تاریخ ایران بودیم. در حقیقت، شرکت در مراسم ۱۷ دی، اولین برنامه‌ای بود که به اتفاق اعلیحضرت رضاشاه کبیر و والاحضرت‌ها در آن شرکت کردیم و آنچه در این زمینه حائز اهمیت فوق‌العاده‌ای است، توجه به این نکته است که به افکار پوسیده و ارتجاعی که در آن هنگام در مملکت وجود داشت، در سایه درایت و مآل‌اندیشی و در پرتو اراده خلل ناپذیر و راسخ اعلیحضرت رضاشاه کبیر، امر خطیر کشف حجاب ظاهری بدون کوچکترین عکس‌العمل نامطلوب جامه عمل پوشید. در زمینه صرفه جویی فرمودند: خاطرم هست که اعلیحضرت رضاشاه کبیر، در یکی از فرمایشات خود خطاب به بانوان ایران، آن‌ها را به فداکاری، حفظ اصالت خانواده، پاکدامنی و ایمان و بخصوص صرفه جویی و جلوگیری از تبذیر متوجه ساختند. من هم که پرورش یافته مکتب رضاشاه کبیر هستم، در زندگی زناشویی و در انجام وظایف مادری آن چنان عمل کرده‌ام که خواست آن سردار بزرگ از جامعه زنان ایران بود. وظیفه یک زن، توجه به وضع شوهر است، نه چشم هم چشمی... زن باید از فزون‌طلبی و تجمل‌پرستی و افراط دوری جوید. هزینه‌های زندگی را بر اساس درآمد شوهر، با توجه به اصل آینده‌نگری، تأمین کند. قسمتی از درآمد شوهرش را پس انداز نماید و از آن، در وقت ضرورت، بهره‌ای مطلوب بگیرد. خاطرم هست، وقتی سردار بزرگ ایران عنوان میرپنج را داشتند، به مأموریتی رفتند و از حقوق دریافتی خود، مبلغی برای تأمین زندگی در اختیار من گذاشتند. هنگام مراجعت، که بعد از چند ماه بود، مبالغی از محل حقوق خود را که از راه صرفه‌جویی و کاستن از مخارج به دست آمده بود، به همراه آوردند و چون ما منزلی نداشتیم با آن پول و همچنین مقادیری که من با صرفه‌جویی در مخارج پس‌انداز کرده بودم، منزلی تهیه کردیم. در طول زندگی در کنار شهریار ایران، هم من وهم ایشان اصل صرفه‌جویی را رعایت می‌کردیم و از تجمل و تبذیر و اسراف دوری می‌جستیم و همین خصوصیت اخلاقی را فرزندان مان نیز از ما نصیب گرفته‌اند و به انجام خدمات نیکوکارانه، معاضدت و تعاون نسبت به دیگران و دوری از هرگونه افراط خو گرفته و عادت کرده‌اند. اینکه دستورهایی درباره صرفه‌جویی، حتی در مصرف زیاد و بی رویه آب آشامیدنی داده می‌شود، رعایت آن واجب است. در این زمینه، مسئله پول مطرح نیست، این نکته مورد نظر است که همه از حداکثر امکانات و رفاهیت بهره‌مند شوند و قدر مواهب و نعمت‌ها را بدانند و از افراط در هر زمینه‌ای خودداری کنند. علیاحضرت، زن دیروز و امروز را این طور مورد مقایسه قرار دادند: مقایسه زن ایرانی امروز با زنی که پیش از سلطنت اعلیحضرت رضاشاه کبیر می‌زیست، کار آسانی نیست، زیرا، قبل از کشف حجاب زن ایرانی از همه حقوق انسانی و طبعی بی‌بهره و محروم بود. او قانون او را در ردیف دیوانگان و ورشکستگان به تقصیر به شمار می‌آورد و این وضع، موجبات ناراحتی فکری کامل همسر تاجدارم را فراهم آورده بود. در آن روزها، زن وسیله‌ای در دست مرد و به منزله اثاثیه منزل بود و کوچکترین دخالتی حتی در امور جزیی نداشت. حق تربیت فرزند و حق نگهداری خانه که از حقوق طبیعی زن است، در اختیار مرد بود و مرد نیز که فعال مایشاء بشمار می‌آمد، آنچه ظلم و جور بود در حق زن روا می‌‎داشت. با طلوع خورشید ۱۷ دی و رفع حجاب، زن ایرانی از پشت پرده تاریکی‌ها بیرون آمد و همگام و همدوش مرد قرار گرفت. البته، آنچه در ۱۷ دی صورت گرفت، مقدمه‌ای بود برای تحقق آرزوهای زنان ایران و گام‌های بعدی، به اراده توانای شاهنشاه آریامهر برداشته شد و حقوق سیاسی و اجتماعی و انسانی زنان تحقق یافت و امروز زن ایرانی را در مقام وزارت، وکالت، قضاوت، سفارت، سپاهیگری و همه شئون و جلوه‌های زندگی می‌بینیم و همه این آوازها هم از شه بوده است. علیاحضرت ملکه پهلوی احساسات متقابل خود را در زمینه انتخاب مادر والای ۵۰ سال شاهنشاهی پهلوی چنین بیان فرمودند: این احساسات پاک و پرشور، نشانه حق‌شناسی و قدردانی است که همه در ملت نجیب ایران نسبت به خاندان سلطنت ایران دید شده است. موجب افتخار و سرافرازی است که به اراده توانای فرزند تاجدارم ملت ایران از اینهمه رفاهیت برخوردار شده و در مقابل در هر فرصت مراتب حق‌شناسی و قدردانی خود را ابراز داشته است. از اینهمه احساسات بی‌دریغ که نسبت به من ابراز می‌شود بی‌نهایت سپاسگزارم.

، ۲۵ آذر ماه ۲۵۳۵

شهبانو در جلسه شورای عالی بنگاه حمایت مادران و نوزادان فرمودند:

برنامه حمایت مادران و نوزادان باید گسترش یابد

در پیشگاه علیاحضرت شهبانو، پیش از ظهر دیروز جلسه شورای عالی بنگاه حمایت مادران و نوزادان در کاخ نیاوران تشکیل شد. شهبانو در این جلسه مقرر فرمودند: بنگاه حمایت مادران و نوزادان در چهار چوب سیاست درمانی مملکت فعالیت داشته باشد و این فعالیت‌ها تنها منحصر به ایجاد زایشگاه نباید باشد، بلکه باید برنامه حمایت مادران و نوزادان به صورت کامل‌تری گسترش داده شود و خدمات درمانی، تغذیه، تنظیم خانواده و انجام تحقیقات و مسائلی از این قبیل در آن منظور گردد. در جلسه دیروز شورای عالی بنگاه حمایت مادران و نوزادان که بانو فریده دیبا نیز حضور داشتند، اساسنامه جدید بنگاه مورد تصویب قرار گرفت و به فرمان شهبانو، بانو فریده دیبا به سمت قائم مقام ریاست عالیه و دکتر لیوسا پیرنیا برای مدت سه سال به عنوان مدیر عامل بنگاه حمایت مادران و نوزادان برگزیده شدند.

، ۲۷ آذر ماه ۲۵۳۵

علیاحضرت شهبانو مهد کودک و کتابخانه کوی سازمانی گارد شاهنشاهی را افتتاح کردند

علیاحضرت شهبانو روز پنجشنبه پس از افتتاح کتابخانه و مهد کودک کوی سازمانی گارد شاهنشاهی در لویزان با مردمی که در مسیر شهبانو از مهد کودک تا دبستان لویزان اجتماع کرده بودند به گفتگو پرداختند و آنان را مورد مرحمت قرار دادند.

، ۲۸ آذر ماه ۲۵۳۵

عالی‌ترین نشان انجمن بین‌المللی دانشگاه‌های جهان تقدیم شاهنشاه شد

شاهنشاه آریامهر پیش از ظهر دیروز «یونگ سیگ چو» رئیس انجمن بین‌المللی دانشگاه‌های جهان را در کاخ نیاوران به حضور پذیرفتند. در این شرفیابی آقای چو بزرگ‌ترین نشان انجمن بین‌المللی را که تاکنون به هیچ شخصیتی در جهان داده نشده است، به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم کرد. در انجمن بین‌المللی دانشگاه‌های جهان ۶۰۰ رئیس دانشگاه افتخار عضویت دارند و دارای ۵ نوع نشان است که بالاترین آن به شاهنشاه آریامهر تقدیم شد.

علیاحضرت شهبانو در شرفیابی استادان و دانشیاران دانشگاه تهران فرمودند: برای انتقاد سازنده باید امکانات فراهم ساخت

هشت تن از استادان و دانشیاران دانشگاه تهران که اثر تحقیقی آنان در شورای پژوهشی دانشگاه شایسته تقدیر و دریافت جایزه تشخیص داده شده است، پیش از ظهر دیروز در کاخ نیاوران به پیشگاه علیاحضرت شهبانو شرفیاب شدند و علیاحضرت منشور و جوائز آن‌ها را مرحمت فرمودند. علیاحضرت شهبانو در این مراسم خطاب به پژوهشگران فرمودند: می‌خواهم از این برنامه دانشگاه تهران که همه ساله برای تشویق پژوهشگران ادامه می‌یابد اظهار خوشوقتی کنم. باید گفت که واقعاً امروزه مملکت ما بدون تشویق پژوهشی نمی‌تواند به آن پیشرفتی که ما آرزوی آن را داریم برسد و برای تشویق پژوهشگر و گسترش پژوهش در این مملکت البته در درجه اول وجود پژوهشگر و حرمت معنوی مقام او ونیز تعیین مقام پژوهشگر در قوانین اداری ضروری است. تخصیص اعتبارات لازم برای کار پژوهش و وسایل لازم را در اختیار او گذاردن و بخصوص استفاده کردن از نتایج پژوهش آن‌ها برای تشویق و جلوگیری از دلسردی پژوهشگران لازم است. شخصی که سال‌ها است زحمت کشیده تا توانسته است نتایجی به دست آورد باید تشویق شود. فکر می‌کنم در مملکت ما بخصوص امروزه، توسعه پژوهش‌ها و مطالعات اهمیت بسیار دارد. باید در زمینه‌های اجتماعی، انسانی، سیاسی و فرهنگی امکان مطالعه و امکان گفت و شنود باشد. همچنین باید امکانات لازم را برای برخورد عقاید و انتقاد سازنده از مسائلی که پیش می‌آید فراهم ساخت. بدون این چیزهایی که گفتم فکر می‌کنم که مشکل است اجتماعی به راه صحیح پیش برود. امیدوارم که دانشگاه تهران از مؤسسات پژوهشی که در درون دانشگاه و یا با همکاری دانشگاه ایجاد شده است تشویق و قدردانی بکند و آن‌ها را که نتایج درخشانی از کارشان در سطح ملی و در سطح بین‌المللی گرفته شد مورد تأیید قرار دهد. ضمناً از امکانات و وسائلی که دانشگاه موجود دارد برای پژوهش باید حداکثر استفاده بشود. با وجود سازمان‌هایی که تشکیل شده، خوشبختانه این امکانات فراهم است. مدت کوتاهی نیست که شورای عالی پژوهش‌های علمی در راه تشویق پژوهش و ایجاد قوانین جدید برای این کار قدم‌های مؤثری برداشته است و امیدوارم که مشکلات دیگری که در راه پیشرفت پژوهش هست بوسیله این شورا و سازمان‌های مختلف از سر راه برداشته شود. برای تمام آقایان پژوهشگر آرزوی موفقیت می‌کنم و امیدوارم این برنامه همینطور در دانشگاه تهران ادامه پیدا کند. در ضمن می‌خواستم بگویم که دانشگاهیان درباره مسائل گمرکی و مسائل دانشگاهی مشکلاتی را به من اطلاع دادند که می‌خواستم به اطلاع‌تان برسانم از طریق دفتر من دنبال این موضوع هستیم و خود دانشگاه هم دنبال می‌کند. فکر می‌کنم مشکلات بسیاری که بخصوص برای پژوهشگران و لابراتوارها وجود دارد حل خواهد شد.

، ۳۰ آذر ماه ۲۵۳۵

فعالیت‌های سیاسی سازمان زنان گسترش می‌یابد

بعد از ظهر دیروز نهمین مجمع عمومی سازمان زنان ایران در حضور والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران تشکیل شد. در این مجمع تغییرات اساسنامه سازمان زنان به تصویب رسید و با این تغییرات، سازمان زنان از این پس علاوه بر فعالیت‌های گذشته در قسمت‌های اجتماعی، فرهنگی و رفاهی در زمینه سیاسی نیز نقش فعالانه‌ای را به عهده خواهد گرفت. هر چند که مسئولین این سازمان می‌گویند پس از تشکیل حزب رستاخیز ملت ایران سازمان زنان بازوی تجهیز و مشارکت این حزب بوده و هست ولی آموزش سیاسی و آمادگی زنان برای اجرای بهتر مسئولیت‌های فردی و اجتماعی در برنامه‌های آینده بخش خاصی را به خود اختصاص خواهد داد. بر طبق تغییرات اساسنامه از این پس کلیه اعضای شورای مرکزی سازمان زنان در مجمع عمومی برگزیده می‌شوند و فقط دبیر کل این سازمان از سوی ریاست عالیه به این سمت منصوب می‌شود. در نهمین مجمع عمومی سازمان زنان خانم مهناز افخمی وزیر مشاور و دبیر کل سازمان زنان ایران گزارشی از فعالیت‌های سازمان زنان را در سال گذشته به اطلاع مجمع رساند و اظهار داشت: هم اکنون ۳۷۰ شعبه سازمان در سراسر کشور دائر است و هفتاد هزار نفر در فعالیت‌های داوطلبانه شرکت دارند. سازمان طی پنج سال گذشته ۹۰ مرکز رفاه خانواده تأمین کرده و کوشش نموده تا خدمات مراکز رفاه را در اختیار آن دسته از زنانی قرار دهد که به خاطر موقعیت سنتی، فرهنگی و اجتماعی از امکانات کمتری برخوردار هستند.

عالی‌ترین نشان انجمن بین‌المللی رؤسای دانشگاه‌ها تقدیم شهبانو شد

شهبانو: ما به مقام معلم ارج می‌نهیم

علیاحضرت شهبانو بعد از ظهر دیروز آقای یانگ سیگ چو رئیس انجمن بین‌المللی رؤسای دانشگاه‌های جهان را در کاخ نیاوران به حضور پذیرفتند. در این شرفیابی آقای چو عالی‌ترین نشان افتخار اعضاء انجمن بین‌المللی رؤسای دانشگاه‌های جهان را به پیشگاه معظم‌لها تقدیم کرد. در آغاز این مراسم رئیس انجمن بین‌المللی رؤسای دانشگاه‌های جهان متن تصویب‌نامه اعضای انجمن را برای اهدای نشان به پاس کمک‌های برجسته علیاحضرت شهبانو برای بهبود جامعه بشری و اعتلای انسانیت و توجه معظم‌لها به صلح جهانی و رفاه انسانی خواند. علیاحضرت در پاسخ فرمودند: برای من موجب خرسندی و افتخار است که این نشان بهمن اهدا می‌شود. خدا را شکرگزارم که این توفیق را به من عنایت فرمود تا در تأمین رفاه انسانی و صلح جهانی سهمی داشته باشم . ما در کشور خود برای آموزش عالی از نظر کیفی و کمی بخصوص امر پژوهش اهمیت زیادی قائل هستیم. شهبانو اضافه کردند: علاوه بر آموزش عالی، سطوح مختلف تحصیلی مانند کودکستان، دبستان، دبیرستان و مدارس حرفه‌ای نیز از اهمیت خاصی برخوردار است و تمام این سطوح باید مانند رشته زنجیر به یکدیگر متصل باشند. ما به مقام معلم ارج می‌نهیم و برای ارتباط معنوی بین معلم و شاگرد اهمیت شایانی قائل هستیم. خوشبختانه مملکت ما دارای ثروت طبعی بسیاری است و ما می‌خواهیم که ثروت انسانی زیادی نیز داشته باشیم و این امر تنها از طریق آموزش و پرورش میسر خواهد بود. شهبانو در پایان افزودند: امیدوارم آموزش و پرورش در جهان به سطحی برسد که همه بتوانند بیشتر و بهتر به رفاه انسان‌ها و صلح جهانی کمک بکنند.

والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی مجمع عمومی سازمان زنان را گشودند

فعالیت‌های سازمان زنان دگرگون می‌شود

والاحضرت فرمودند: مقایسه میزان مشارکت مردان و زنان در کار، نابرابری تأسف‌انگیزی را نشان می‌دهد.

در حضور والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران بعد از ظهر دیروز نهمین مجمع عمومی سازمان زنان ایران برگزار شد. در این جلسه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ضمن سخنانی خط مشی و برنامه‌های آینده سازمان را روشن کردند. در این جلسه همچنین خانم مهناز افخمی وزیر مشاور و دبیر کل سازمان زنان ایران گزارش فعالیت‌های سال گذشته را به اطلاع رساند. متن سخنان والاحضرت اشرف پهلوی به شرح زیر است: با کمال خوشوقتی نهمین مجمع عمومی سازمان زنان ایران را افتتاح می‌کنم. مراسم امروز مانند جلسات دیگری که در سال جاری از طرف سازمان زنان برپا گردیده رونق و شکوه بیشتری از گذشته دارد و همه جا بازتاب روشنایی ضمیر و احساسات حق‌شناسی جامعه زنان ایران به مناسبت بزرگداشت پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی به چشم می‌خورد. آنچه بیشتر مایه خشنودی است این است: از روزی که در سال ۲۵۲۵ این سازمان را بنیاد نهادم تا به امروز که این اجتماع برای نهمین بار تشکیل شده، هر بار کارنامه‌ای که از فعالیت‌های این سازمان ارائه گردیده از دوران قبل پربارتر و از دستآوردهای نوین و ارزنده سرشارتر بوده است. آخرین گزارش دبیر کل سازمان زنان بسیار رضایتبخش بود و یکی از مطالب جالب توجه آن اینکه این سازمان توفیق یافته است که در شهرها و بخش‌ها بخصوص در جاهایی که نیاز بیشتری احساس می‌شده تاکنون ۲۷۵ شعبه و ۹۰ مرکز رفاه خانواده ایجاد کند و به این صورت دامنه فعالیت‌های خود را در سراسر کشور توسعه دهد. و جالب‌تر اینکه اگر در این تشکیلات گسترده ۱۷۰۰ نفر به طور موظف کار می‌کنند، ۷۰ هزار نفر از بانوان هم‌وطن ما به طور داوطلب و افتخاری در سراسر کشور با این واحدها علاقمندانه همکاری می‌نمایند تا چرخه‌های فعال این سازمان بزرگ به گردش در آید و پاسخگوی نیازهای بیش از یک میلیون نفر از زنان باشد که در طی سال به آن‌ها مراجعه می‌نمایند. این مطلب آن دستآورد غرورانگیزی است که نشان می‌دهد زنان کشور ما موهبت‌هایی را که نصیب ایشان گردیده ارزشیابی کرده و نقش حساس رسالت خود را در این دوران سازندگی باز شناخته‌اند و من لازم می‌دانم که در این مجمع مراتب قدرانی خود را در قبال این دسته از بانوان داوطلب ابراز دارم و از بانوانی که به نمایندگی از نقاط مختلف در این جمع حضور دارند می‌خواهم که مراتب رضایت خاطر مرا به عموم همکاران دیگر خود در شهرها و روستاها ابلاغ نمایند. خوشبختانه این موج عظیمی که به حرکت درآمده و زندگانی و سرنوشت زنان را دگرگون ساخته، منحصر به کشور ما نیست و با تلاش‌ها و کوشش‌هایی که در سطح جهانی به عمل آمده و اقداماتی که در کنفرانس جهانی سال بین‌المللی زن در مکزیک صورت گرفته و کم و بیش از آن آگاه می‌باشید، ضرورت توجه به وضع زنان در همه کشورها جنبه بین‌المللی پیدا کرده و سازمان ملل متحد را برای از بین بردن هر نوع نابرابری بین زن و مرد ناگزیر از اتحاذ روش‌ها و تدابیر خاصی نموده است و با آنکه بطور قطع می‌توان گفت که دیگر در هیچیک از کشورهای جهان وضع زن مورد غفلت نیست. معهذا چون هنوز حتی در پیشرفته‌ترین کشورها نابرابری‌های حقوقی و اجتماعی به چشم می‌خورد و زنان را از ایفای نقش سازنده در توسعه کشورشان بازمی‌دارد، باید کوشش بسیار کرد تا باز هم فضای مساعدتری برای مشارکت بیشتر زنان در کلیه امور فراهم شود. آمارهایی که درباره مشارکت زنان ارائه شده در ضمن آنکه نسبت به زنان و امکانات، نمودار تحرک و پیشرفت سریع و رویهمرفته رضایتبخش است، در عین حال شایان تأمل نیز می‌باشد. من ذکر جزئیات این آمارها را در این جا ضروری نمی‌دانم و فقط به نتیجه‌گیری از آن‌ها می‌پردازم. مقایسه تعداد دانش آموز و دانشجوی دختر در گذشته و حال، رقم دخترانی که به مرحله لیسانس و فوق لیسانس رسیده‌اند و یا مهندس و پزشک شده‌اند، تعداد زنانی که در مشاغل درجه ۲ و ۳ شاغل می‌باشند، یا آن‌ها که به رده‌های بالا و مقام‌های مدیریت رسیده‌اند، تعداد بانوانی که به عضویت کانون‌های حزب رستاخیز ملت ایران درآمده، تعداد بانوانی که در انتخابات شرکت کرده‌اند و در نتیجه تعدادی به انجمن‌های ملی راه یافته و یا به نمایندگی مجالس قانون گزاری انتخاب شده‌اند، همه و همه، نسبت به گذشته افزونی چشمگیر و امیدبخش نشان می‌دهند ولی مقایسه همان ارقام با آمار مشابهی که از مشارکت مردان در کارها در دست است، هنوز نابرابری تأسف‌انگیزی را نشان می‌دهند. دیگر نمی‌توان گفت که علت این نابرابری‌ها آن است که زنان، در محیط محدود و فضای مداربسته زندگی می‌کنند یا زنان را در فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی به بازی نمی‌گیرند. علت عمده این است که آن تلاش همه‌گیر و در حد فداکاری که باید در راه احراز صلاحیت قاطبه زنان ایران بوجود آید هنوز در حد مطلوب نیست. مقصود از احراز صلاحیت یعنی کسب دانش و پیدا کردن بینش و گام اول در این راه یعنی توسعه سوادآموزی در معیار گسترده‌ای که در تمام روستاها و دورافتاده‌ترین نقاط کشور اثرات آن ظاهر شود و برای این منظور یک جنبش همگانی وسیع و یک جهاد ملی برای پیکار با بیسوادی ضروری است تا روزی فرا رسد که در میان زنان ایرانی بیسوادی ریشه‌کن گردد و از این راه استعدادهای نهفته همه زنان کشور شکوفان شود و هر کس در حد توانایی خود کارآیی و تخصصی به دست آورد تا آن‌جا که در تمام رشته‌ها و فعالیت‌ها در راه پیشرفت اقتصادی و اجتماعی کشور به معنای واقعی کلمه، زن و مرد همگام شوند و چون در گذشته سال‌های درازی نسبت به این مسائل غفلت شده و فرصت‌های بسیاری از دست رفته است، اکنون بر ماست که جبران گذشته‌ها در این راه تا سر حد فداکاری تلاش نمود. طبیعی است که نباید انتظار داشت سازمان زنان به تنهایی از عهده انجام این مهم بر آید. این امر به یک همکاری و اشتراک مساعی همه‌جانبه همه سازمان‌های مسئول مملکت و یک نهضت واقعی از طرف همه افراد ملت نیاز دارد. سازمان زنان ایران در سال‌های اخیر وظایف خود را به خوبی انجام داده و همواره رو به توسعه و پیشرفت بوده است. این سازمان نه تنها در کشور خودمان اکنون به صورت یک مرکز فعال، نوگرا و آینده‌نگر درآمده و کانون نیروبخش میلیون‌ها زن ایرانی شده است، بلکه در ارتباط با مجامع بین‌المللی هویت برازنده و موقعیت مؤثر خود را نماینده است. با توجه به این مقدمات برای دوره آینده نظر من این است که سازمان زنان ایران، موارد زیر مورد توجه کامل قرار دهد. سعی شود که مراکز سازمان در شهرها و روستاها، کانون‌هایی برای انواع فعالیت‌های آموزشی، رفاهی و سیاسی باشد. هسته مرکزی هرگونه تجهیز و فعالیتی برای مشارکت زنان در کلیه امور منطقه، اعم از شهر و روستا از طریق احداث این مراکز بوجود آید و توجه خاص به تجهیز جوانان و ایجاد حس مسئولیت فردی برای خدمت به جامعه در آنان، بایستی در سرلوحه کلیه فعالیت‌ها و برنامه‌های سازمان زنان ایران قرار گیرد. شک نیست که علیرغم تأمین حقوق مساوی افراد کشور، طبق قانون اساسی و پیشرفت‌هایی که اخیراً حاصل شده است، زنان ایران هنوز در برابر سُنت‌ها، روش‌ها و قوانین مربوط به خانواده، اموال، تابعیت، گذرنامه و حقوق جزا مواجه با نابرابری‌هایی هستند که هر یک از آن‌ها را باید به طور منطقی بررسی و سپس پیشنهادات اصلاحی ارائه شود. سازمان زنان ایران وظیفه دارد در تهیه برنامه عمرانی ششم بطور فعالانه مشارکت کند و نمایندگان این سازمان در کمیته‌های مشترک برنامه‌ریزی، موظفند تأثیر برنامه‌ها و طرح‌های گوناگون اجتماعی، رفاهی و اقتصادی کشور را در ارتباط با مشارکت زنان مطالعه کنند تا با در نظر گرفتن این اصل مهم، برنامه عمرانی ششم در جهت رشد هماهنگ کلیه گروه‌های اجتماعی تنظیم شود. تشکیلات سازمان زنان ایران باید به عنوان بازوی فعال و عامل آگاه سازنده در خدمت حزب رستاخیز ملت ایران برای آگاهی و آموزش سیاسی زنان فعالیت کند و زنان را برای مشارکت در کلیه سطوح فعالیت‌های حزبی و سیاسی آماده سازد. فعالیت سازمان در روستاها در زمینه آموزش بهداشت و سواد و حرفه بخصوص در زمینه آموزش روش‌های کشاورزی نوین و احیاء صنایع دستی محلی باید توسعه یابد تا نیمی از جمعیت کشور که در روستاها زندگی می‌کنند در نوسازی و عمران مناطق روستایی و بالا بردن سطح زندگی در این نواحی، نقش مؤثری داشته باشند. امروز همه موجبات و امکانات برای پیشرفت و ترقی زنان فراهم است و بهره‌گیری بیشتر از این شرایط مساعد بستگی به بینش و همت همه اعضاء فعال سازمان زنان دارد. به امید نیل به آینده بسیار روشن‌تر، توفیق همه کسانی را که در راه پیشرفت و موفقیت کامل زنان تلاش می‌کنند از خدا خواهانم.

-

۳۰ آذر ماه ۲۵۳۵ والاحضرت شاهدخت فاطمه پهلوی ریاست عالیه هیأت امنای دانشگاه اصفهان و دانشگاه صنعتی آریامهر ، پیش از نیمروز درمانگاه نوبنیاد دندانپزشکی و بخش مامایی و زایشگاه نوبنیاد دویست و پنجاه تخت‌خوابی مرکز پزشکی سنبلستان را گشودند. در آیین گشایش درمانگاه و بخش مامایی، مهندس عبداله ریاضی رئیس مجلس شورای ملی، اصفیاء وزیر مشاور و نایب نخست وزیر، مجیدی وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، سمیعی وزیر آموزش عالی، دکتر معتمدی رئیس دانشگاه اصفهان و گروهی از استادان و دانشجویان شرکت داشتند. در آغاز این آیین، دکتر نواب رئیس دانشکده دندانپزشکی، پیرامون تاریخچه مرکز پزشکی سنبلستان گزارشی داد و سپس والاحضرت شاهدخت فاطمه پهلوی از کتابخانه و آزمایشگاه‌های دندانپزشکی دیدن کردند. والاحضرت آنگاه از قسمت‌های زایشگاه دویست و پنجاه تخت‌خوابی مرکز پزشکی سنلبستان بازدید کردند. والاحضرت پس از پایان این آیین با خودرو به تهران بازگشتند.

۳۰ آذر ماه ۲۵۳۵ دانشکده امور اداری و بازرگانی، مدیر بین‌المللی تربیت می‌کند. هویدا نخست وزیر، پس از نیمروز از دانشکده امور اداری و بازرگانی وابسته به اتاق بازرگانی ایران که با همکاری اتاق بازرگانی پاریس بنیاد نهاده شده است، بازدید کرد. نخست وزیر هنگام ورود به دانشکده که در جای مدرسه عالی زبان و ادبیات خارجی دایر گردیده است، از سوی سناتور طاهر ضیا رئیس و دکتر بنکدارپور دبیر کل اتاق بزرگانی صنایع و معادن ایران و خانم دهدشتی مدیر ایران و آقای «سون» مدیر فرانسوی دانشکده قرار گرفت. دانشکده امور اداری و بازرگانی در مهر ماه امسال آغاز به کار کرده است. این دانشکده با همکاری اتاق بازرگانی و صنایع پاریس و دانشکده‌های وابسته به اتاق پاریس تشکیل شده است. دوره این دانشکده چهار سال و تدریس زبان انگلیسی است و هر دانشجو باید یک سال در مؤسسات خارج از کشور و یک سال در مؤسسات ایرانی کارآموزی انجام دهد. دانش آموختگان این دانشکده مدیرانی هستند که در سطح بین‌المللی پذیرفته می‌باشند و پس از پایان تحصیل به روانی به زبان‌های انگلیسی و فرانسه یا آلمانی گفتگو می‌نمایند. «سون» مدیر فرانسوی دانشکده درباره این دانشکده مذکور گزارش داد و گفت: قرارداد مربوط به تشکیل مدرسه شش ماه قبل به وسیله پایوران اتاق ایران و اتاق بازرگانی پاریس دستینه شد. و اینک پنجاه دانشجو در چهار گروه در رشته امور اداری و بازرگانی مشغول تحصیل هستند. «سون» افزود، این دانشجویان دو سال در ایران درس خواهند خواند و در درازای این زمان به دو زبان انگلیسی و فرانسه آشنایی کامل خواهند یافت و در سال سوم به فرانسه فرستاده خواهند شد و در یکی از سه مدرسه عالی که وابسته به اتاق بازرگانی پاریس است با معرفی اتاق بازرگانی پاریس به تحصیل خواهند پرداخت و پس از یک سال دوباره برای گذراندن چهارمین سال به ایران بازمی‌گردند و در همین دانشکده رشته‌های برگزیده خود را خواهند گذراند و پس از آن در سطح مدیران بین‌المللی در مؤسسات ایرانی مشغول به کار خواهند شد. هویدا نخست وزیر پس از شنیدن گزارش از کلاس‌ها و آزمایشگاه‌های دانشکده بازدید کرد و با دانشجویان و استادان دانشکده درباره وضع تحصیلی و روش تدریس به گفتگو پرداخت. آقای هویدا نخست وزیر از فعالیت‌های هنری این مدرسه که مشغول تمرین تاتر بودند بازدید کردند و از دانشجویان پرسش‌هایی در زمینه تحصیل آنان به عمل آوردند.

۳۰ آذر ماه ۲۵۳۵ پروتکل اقتصادی میان نخست‌وزیران ایران و بلغارستان در تهران دستینه شد. در پایان دیدار رسمی نخست‌وزیر بلغارستان از ایران، اعلامیه مشترکی بین دو کشور انتشار یافت.

زد و خورد تروریست‌های کنفدراسیون دانشجویان با پلیس

۳۰ آذر ماه ۲۵۳۵ شبکه بزرگ تروریست‌های سازمان انقلابی حزب توده ایران در شهرآرا و خیابان وثوق به دست پلیس افتاد. تروریست‌ها که تا بن دندان مسلح بودند به تیراندازی پرداختند. هشت تن از تروریست‌ها در زد و خورد مسلحانه با ماموران کشته شدند و ۱۱ تن بازداشت شدند. دو نهانگاه و انبار اسلحه تروریست‌ها پیدا شد. یکی از کشته شدگان پرویز واعظ زاده در کوبا آموزش دیده بود.

سازمان‌های پاسخگو در این باره گفتند که از چندی پیش آگاهی یافته بودند شخصی به نام پرویز واعظ زاده مرجانی که از سال‌ها پیش در خارج از کشور به کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در ایتالیا پیوست و به عنوان نماینده دانشجویان ایتالیا در کنگره دوم کنقدراسیون در دی ماه ۱۳۳۹ شرکت جست. وی در سال ۱۳۳۸ به سازمان انقلابی حزب توده پیوست و یکی از رهبران سیاسی از سازمان شد. پرویز واعظ زاده همراه گروهی در کوبا یک دوره عملیات تروریستی را آموخت. وی در سال ۱۳۴۸ برای به راه انداختن ترور و براندازی حکومت با مشخصات دروغین به ایران بازگشت و یک شبکه تروریستی در تهران بنیاد نهاد. ماموران برای یافتن این تروریست خطرناک تلاش‌های خود را آغاز کردند و سرانجام توانستند نهانگاه‌های او را بیابند. واعظ زاده پیوسته به دو خانه، یکی در شهرآرا و دیگری در خیابان وثوق در شرق تهران آمد و شد داشت. وضعیت این دو خانه مورد توجه بیشتر قرار گرفت و دریافتند که شماری جوان به این خانه‌ها رفت و آمد دارند و با خود ابزار سنگین را حمل می‌کنند. هم چنین آشکار شد که این جوانان زیر تبلیغ پرویز واعظ زاده یک گروه تروریستی تشکیل داده و به آماده سازی عملیات تروریستی و خرابکارانه پرداخته‌اند. با گردآوردن اطلاعات لازم سرانجام مقدمات کار برای دستگیری تروریست‌ها فراهم شد و روز شنبه ۳۰ آذر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی هنگامی که مأمورین برای بازداشت تروریست‌ها به شهرآرا آمدند تروریست‌ها از درون نهانگاه‌های خود به سوی مأمورین تیراندازی نموده و نارنجک پرتاب کردند. مأمورین به آتش تروریست‌ها پاسخ دادند و هنگام دو درگیری مسلحانه سرانجام ۸ تن از تروریست‌ها از جمله پرویز واعظ زاده کشته و ۱۱ تن دیگر دستگیر شدند. از نهانگاه‌های تروریست‌ها ۹ قبضه سلاح کمری، ۱۱ عدد نارنجک، نزدیک به ۱۸۰ تیر فشنگ، مقادیر قابل توجهی مواد منفجره، مدارک و نشریات گروهی، همچنین مقداری ابزار گریم و تغییر قیافه، پلاک‌های جعلی اتومبیل و مدارک شناسایی جعلی به دست آمد. اسامی تروریست‌های کشته شده عبارت از: ۱- پرویز واعظ زاده مرجانی (رهبر گروه) ۲- رحیم تشکری، ۳- ماهرخ فیال، ۴- مینا رشیدی، ۵- جلال دهقان، ۶- حسن زکی‌زاده، ۷- مسعود صارمی، ۸- محمدعلی پاریاو

  1. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آغاز سال تحصیلی ۲۵۳۶ - ۲۵۳۵ در روز ۱ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  2. دانشگاه فرح پهلوی
  3. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در آیین آغاز سال تحصیلی دانشگاه فرح پهلوی ۲ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  4. گشایش دانشگاه رازی کرمانشاه با پیام والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه هیات امنای دانشگاه دانشگاه رازی ۳ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  5. بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از برنامه‌های عمرانی غرب کشور ۵ تا ۸ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  6. مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی با خبرنگاران در بازدید از استان همدان ۷ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  7. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در سالروز سروش آریامهر ۶ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  8. سخنان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران در میهمانی شام به افتخار والری ژیسکار دستن پرزیدنت فرانسه ۱۲ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  9. پاسخ والری ژیسکاردستن پرزیدنت فرانسه به بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام کاخ سعدآباد ۱۲ مهر ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  10. سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر هنگام گشایش دوره اجلاسیه سال ۲۵۳۶ - ۲۵۳۵ مجلس شورای ملی و مجلس سنا ۱۴ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  11. استادیوم ورزشی آریامهر
  12. بازدید علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی و ولیعهد از روزنامه اطلاعات ۱۶ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  13. شهستان پهلوی
  14. بنیاد شهبانو فرح پهلوی
  15. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در گشایش بنیاد شهبانو فرح پهلوی ۲۰ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  16. مصاحبه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در آستانه فرخنده روز ۲۲ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی زادروز شهبانوی ایران
  17. بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از برنامه‌های عمرانی بیرجند ۲۴ - ۲۱ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  18. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ عریضه جوابیه مجلس سنا و مجلس شورای ملی ۲۴ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  19. عریضه جوابیه مجلسین به پیشگاه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر محمدرضا پهلوی
  20. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی هنگام گشایش نخستین همایش سرپرستان انجمن‌های حفظ آثار باستانی ۲۴ مهر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  21. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در سی و یکمین سالروز بنیاد سازمان ملل متحد ۲ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  22. مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با امیر طاهری سردبیر روزنامه کیهان ۳ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  23. جشن فرهنگ و هنر
  24. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ تهنیت سفیر شوروی مقدم‌السفرا در آیین سلام ۴ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  25. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش دومین کنگره حزب رستاخیز ملت ایران ۵ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  26. سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به هنگام دریافت دکترای افتخاری دانشگاه ملی لیما ۵ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  27. مصاحبه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرنگاران ایرانی در آیین گشایش موزه سلسله پهلوی ۸ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  28. فرهنگ سرای کاخ مرمر
  29. زادروز والاحضرت ولیعهد رضا پهلوی ۹ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  30. پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در آغاز هفته کودک ۹ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  31. سخنان علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی پس از دریافت دکترای افتخاری دانشگاه لیما ۱۱ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  32. مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با هفته‌نامه آلمانی اشپیگل ۱۶ آذر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی
  33. مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرگزاری آسوشیتدپرس ۱۷ آذر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی