بازدید شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از روستاهای زلزله‌زده زرند کرمان ۵ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۳۶ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی « '''بازدید شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از روستاهای زلزله‌زده زرند کرم...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو


بازدید شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از روستاهای زلزله‌زده زرند کرمان ۵ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

۵ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پیش از نیمروز از مناطق زلزله‌زده زرند کرمان بازدید فرمودند.[۱] و پس از دادن اوامری برای بازسازی و تأمین وسایل رفاه بازماندگان به تهران بازگشتند.

میزان خسارت

شاهنشاه آریامهر به هنگام ورود به روستای باب تنگل که در ۱۲ کیلومتری زرند قرار دارد از مسئولان اجرایی در زمینه بازماندگان زلزله و تلفات و خسارات وارده و اقدامات امدادی پرسش فرمودند.

به آگاهی شهبانو رسید که در روستای باب تنگل صدر در صد خانه‌ها خراب شده و در گام‌های نخستین نسبت به درمان و معالجه زخمی شدگان کارهای لازم صورت گرفته است و در این منطقه بچه‌ها بیشتر جان باخته‌اند و بر پایه آخرین آمار در این دهکده ۲۵۰ نفر کشته شده اند. شاهنشاه آریامهر درباره وضع زندگی آسیب دیدگان پرسش فرمودند، به آگاهی همایونی رسید که در این روستا گروهی به قالی‌بافی و کشاورزی و دامداری مشغول هستند. شاهنشاه آریامهر فرمودند بازماندگان زلزله از این به بعد زندگی بهتری خواهند داشت


به امر شهبانو اطفال بازمانده زلزله در شبانه‌روزی‌های کرمان نگهداری می‌شوند.

شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پیش از نیمروز از مناطق زلزله‌زده زرند کرمان بازدید فرمودند و پس از دادن اوامری برای بازسازی و تأمین وسایل رفاه بازماندگان به تهران بازگشتند. شاهنشاه آریامهر به هنگام ورود به روستای باب تنگل که در ۱۲ کیلومتری زرند قرار دارد از مسئولان اجرایی در زمینه بازماندگان زلزله و تلفات و خسارات وارده و اقدامات امدادی پرسش فرمودند.

به آگاهی شهبانو رسید که در روستای باب تنگل صدر در صد خانه‌ها خراب شده و در گام‌های نخستین نسبت به درمان و معالجه زخمی شدگان کارهای لازم صورت گرفته است و در این منطقه بچه‌ها بیشتر جان باخته‌اند و بر پایه آخرین آمار در این دهکده ۲۵۰ نفر کشته شده اند. علیاحضرت شهبانو زنان و کودکان روستایی را از نزدیک مورد مهربانی قرار دادند و پس از پرسش از مشکلات آنان و عطف توجه به نیازمندی‌های آنان اوامری در مورد تأمین وسایل رفاه و آسایش آنان صادر فرمودند.

شاهنشاه آریامهر درباره وضع زندگی آسیب دیدگان پرسش فرمودند، به آگاهی همایونی رسید که در این روستا گروهی به قالی‌بافی و کشاورزی و دامداری مشغول هستند.

شاهنشاه پرسیدند چند رشته قنات در این جا وجود دارد؟ به آگاهی همایونی رسید ۲ قنات به سختی ویران شده است. درباره میزان آبدهی چاه‌های این منطقه شاهنشاه پرسیدند، به آگاهی همایونی رسید از سوی ذوب آهن چند چاه برای کارهای پژوهشی کنده شده است و ژرفای یکی از آن‌ها به ۱۸۰ متر می‌رسد. شاهنشاه فرمودند باید آب این روستا به وسیله همین چاه‌ها تأمین شود. شاهنشاه پرسیدند آیا قبلاً هم در این منطقه زلزله آمده است یا نه؟ به آگاهی همایونی رسید تا آن جا که پیرمردان به یاد دارند تا کنون در این منطقه زلزله‌ای روی نداده است.


شاهنشاه هنگام گفتگو با افراد آسیب دیده فرمودند: خانواده‌های شما در ذوب‌آهن کار می‌کنند یا نه، به آگاهی همایونی رسید بله، اکثراً کارگر هستند. شاهنشاه آریامهر در مورد وضع تحصیلی آسیب دیدگان سئوال فرمودند، به آگاهی همایونی رسید در حال حاضر در زیر چادرها کلاس‌های درس برای دانش‌آموزان دایر شده است.

اعلیحضرتین آنگاه از کلاس‌های درس زیر چادر که به وسیله سپاهیان دانش دایر شده است بازدید فرمودند و از وضع تحصیلی آنان پرسش‌هایی فرمودند که پاسخ‌های لازم به آگاهی همایونی رسید. شاهنشاه سپس در مورد خانه سازی سئوال فرمودند و استاندار کرمان به آگاهی همایونی رسانید که در روستاهای زلزله‌زده واحدهای مسکونی برای آسیب دیدگان ساخته خواهد شد.

علیاحضرت سئوال فرمودند، خانه‌ها در چه محلی ساخته می‌شود. به آگاهی همایونی رسید که تمایل آسیب دیدگان در این است که خانه‌های مسکونی در خود محل ساخته شود.

شاهنشاه آریامهر در برابر صف ورزشکاران این روستا از بچه‌های ورزشکار پرسیدند به چه رشته از بازی‌های ورزشی آشنایی دارند، به آگاهی همایونی رسید بازی‌های فوتبال، والیبال و بسکتبال ولی به علت نبودن وسایل بازی از آن‌ها استفاده نمی‌کنیم. شاهنشاه مقرر فرمودند وسایل ورزشی و بازی در اختیار دانش آموزان گذارده شود.

در برابر صف پزشکان بهداری و بهزیستی، شاهنشاه فرمودند از کجا آمده‌اند. به آگاهی همایونی رسید اکیپ‌های بهداشتی از کرمان و اصفهان برای مداوا و معالجه زلزله‌زدگان به منطقه آسیب‌دیده اعزام شده است و در اینجا کار پاکسازی محیط و همچنین واکسیناسیون تیفوئید برای جلوگیری از بیماری‌های عفونی به عمل آمده است. شاهنشاه آریامهر اوامری در خصوص تأمین خانه مسکونی آب و در صورت امکان برق، صادر فرمودند.

علیاحضرت شهبانو درباره از بین رفتن شناسنامه و اسناد دیگر از این قبیل فرمودند کمک‌ها و مساعدت‌های لازم از طرف مسئولان دستگاه‌ها به آنان بشود. در این جا تقاضا شد که دستور فرمایند برای وام‌های کشاورزی جهت آسیب دیدگان بهره کمتری در نظر گرفته شود. شاهنشاه دستور فرمودند در این زمینه بررسی و اقدام شود.

شاهنشاه فرمودند، کلیه امکاناتی که برای بازسازی و ساختمان خانه‌ها و سایر اقدامات لازم است با اختیاراتی که به استانداران داده شد با نظر استاندار کرمان انجام شود.

در باب تنگل علیاحضرت شهبانو سئوال فرمودند، روحیه بازماندگان چگونه است، به آگاهی همایونی رسید روحیه آنان خوب است. یکی از اهالی به عرض رساند که تشریف فرمایی اعلیحضرتین باعث شادی و تقویت روحیه آسیب دیدگان شده است و آرزوی دیرینه آنان که زیارت پدر تاجدار شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو بود تحقق پذیرفت.

اعلیحضرتین سپس با هلیکوپتر عازم روستای گیسک شدند و پس از ورود از وضع زندگی آسیب دیدگان پرسش‌هایی فرمودند و آنان را مورد مهربانی قرار دادند. شاهنشاه آریامهر درباره افسران و سربازانی که به کمک هموطنان آسیب دیده خود به مناطق زلزله‌زده رفته‌اند پرسیدند، به آگاهی همایونی رسید که افسران و سربازان پس از پایان کار کاوش به محل‌های مأموریت خود بازمی‌گردند. شاهنشاه آریامهر به استاندار کرمان دستور دادند تا آب و برق و مصالح ساختمانی برای آسیب‌دیدگان فراهم شود. معظم‌له درباره ساختن خانه‌ها و سازه های مقاوم در برابر زلزله اوامری صادر کردند. علیاحضرت شهبانو در روستای گیسک به استاندار کرمان فرمودند، کلیه مایملک بازماندگان باید حفظ و نگهداری شود و اطفال بازمانده این حادثه در شبانه‌روزی‌های کرمان نگهداری شوند.

شاهنشاه از پزشکان و دیگر مسئولان اجرایی در روستای گیسک سئوال فرمودند از کجا آمده‌اید، به آگاهی همایونی رسید از کرمان و زرند. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در ساعت ۴۵/۱۲ دیروز با هلیکوپتر وارد روستای زلزله زده سرباغ شدند.

شاهنشاه آریامهر در برابر صف پیشبازکنندگان پرسش فرمودند، از نظر کمک رسانی به آسیب‌دیدگان جاده وجود دارد، به آگاهی همایونی رسید بله. سپس اعلیحضرتین از کلاس درسی که در چادر تشکیل شده بود بازدید فرمودند و از نحوه تدریس و وضع تحصیلی و میزان استعداد دانش‌آموزان سئوال فرمودند. به عرض رسید سپاهیان دانش تدریس می‌کنند و هوش دانش‌آموزان فوق‌العاده است.

شاهنشاه آریامهر از وضع تغذیه دانش‌آموزان سئوال فرمودند، به آگاهی همایونی رسید ساعت ۱۲ در چادر مخصوص به آن‌ها ناهار داده می‌شود.

سپس اعلیحضرتین به میان بازماندگان تشریف فرما شدند و آن‌ها را مورد مهربانی قرار دادند و از چادرهای محل زندگی آنان که جمعیت شیر و خورشید سرخ برافراشته شده بود، بازدید فرمودند و اوامر لازم را صادر کردند.

بانک تعاون کشاورزی ایران تا نیمه شب دیشب ۹۵ فقره وام به مبلغ ۵٬۸۵۰٬۰۰۰ ریال به منظور ترمیم دیوارکشی باغ‌ها، لایروبی و مرمت قنوات و ۴۰۰ متر کانال آبرسانی و خرید مواد اولیه قالیبافی در سه روستای آسیب دیده توسط اکیپ‌های اعزامی پرداخت کرده است.

مصاحبه شاهنشاه آریامهر با رسانه‌های همگانی

شاهنشاه آریامهر پس از بازدید از سه روستای زلزله‌زده زرند کرمان در مصاحبه‌ای از کمک‌های سازمان‌های مسئول و مردم به زلزله‌زدگان ابراز خرسندی فرمودند. شاهنشاه آریامهر درباره بازدید خود از منطقه و اوامری که برای رفاه و بازسازی منطقه صادر کرده‌اند فرمودند:[۲]

تلفات نسبتاً سنگین بود چون وقت وقوع زلزله ۳٬۵ بعد از نیمه شب بود که مردم خواب و داخل اتاق‌ها بودند. البته در یکی از این دهات خانه‌ای که خراب نشده بود دبستان نوبنیاد و نوسازی بود که چون با مصالح بهتری ساخته شده بود دست نخورده ماند. دهات ایران امیدوارم روزی همه نوسازی شده و استوارتر ساخته خواهد شد تا شاید در برابر این زلزله‌هایی که با آن‌ها آشنا هستیم مقاومت بکنند. دستورات عمده‌ای که داده شده و باید دنبال بشود، تأمین مصالح ساختمانی است برای مردم که با خودیاری خودشان خانه‌ها را هر چه زودتر بسازند. شاید در زمستان این جا هوا اجازه کار کردن بدهد. تأمین آب و یا تعمیر قنوات سابق یا حفر چاه عمیق و اگر هم امکان داشته باشد رساندن برق به این منطقه مهم است. یعنی آن‌هایی که باقی مانده‌اند از این به بعد زندگی بهتری از سابق خواهند کرد. این واقعه خیلی جای تأسف است ولی از طرف دیگر مطابق گزارش‌هایی که داریم اهالی کرمان حتی از رفسنجان و سایر نقاط با همت عالی مرتباً به کمک این آسیب دیدگان شتافتند. از لحاظ غذا و غیره نیز آنان را تأمین کردند شاید باز هم بیشتر از این تأمین بکنند و داوطلبانی هم از شهرهای دیگر مثل اصفهان، یزد و جاهای دیگر برای کمک به اینجا آمده‌اند. دستگاه‌های دولتی هم همینطور که گفتم به اضافه وام‌های با شرایط ساده‌ای که در اختیار این‌ها خواهند گذاشت. امیدوارم که زندگی نو و بهتری برای همه فراهم بشود. شاهنشاه آریامهر در مورد کمک‌های ارتش شاهنشاهی در این مواقع فرمودند: کار ارتش که مسلماً طبیعی است با وسایل و تشکیلات و انضباطی که دارند کمک‌شان امری است عادی است. یادم هست که در زلزله خراسان در قسمت‌های گناباد و بیرجند در واقع اگر ارتش نبود هیچ معلوم نبود که چه اتفاقی می‌افتاد. ولی آن‌جا هم خوشبختانه مردم به کمک رسیدند و هم تشکیلات ذوب آهن ایران فوراً کمک کرد و هم ارتش که البته وظیفه خودش را انجام داد. شاهنشاه در پایان مصاحبه از مددیاری و کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان که از هر لحاظ صورت گرفته است اظهار رضایت فرمودند.