اساسنامه شرکت سهامی خدمات ماشین‌های محاسب الکترونیکی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم

برنامه عمرانی پنجم ۱۳۵۲ - ۱۳۵۶
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و چهارم

اساسنامه شرکت سهامی خدمات ماشین‌های محاسب الکترونیکی - مصوب ۶ خرداد ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی و ۲۲ خرداد ۱۳۵۲ مجلس سنا - این قانون در تاریخ ۳۱ خرداد ۱۳۵۲ به توشیح محمدرضا شاه پهلوی رسید.[۱]

فصل اول - کلیات

ماده ۱ - نام شرکت «‌شرکت سهامی خدمات ماشینهای محاسب الکترونیکی» است که در این اساسنامه شرکت نامیده می‌شود.

ماده ۲ - مرکز اصلی شرکت شهر تهران است و در صورت لزوم می‌تواند در سایر شهرستانها شعبه ایجاد نماید.

ماده ۳ - نوع شرکت، شرکت سهامی است

ماده ۴ - مدت شرکت نامحدود است.

ماده ۵ - موضوع شرکت استفاده از ماشینهای محاسب الکترونیک به منظور عرضه و فروش خدمات مالی و محاسباتی و اداری و تحقیقات به‌وزارتخانه‌ها و شرکتهای و مؤسسات دولتی و وابسته به دولت می‌باشد.

فصل دوم - سرمایه

ماده ۶ - سرمایه شرکت مبلغ یک میلیون ریال است که به یک صد سهم ده هزار ریالی بانام تقسیم می‌شود و کلاً متعلق به دولت است. سرمایه‌مزبور از محل ارزش اموال وزارت دارایی موجود در مرکز خدمات ماشینی وزارت دارایی تأمین می‌شود. افزایش سرمایه شرکت با تصویب مجمع عمومی خواهد بود.

فصل سوم - ارکان شرکت

ماده ۷ - ارکان شرکت عبارت است از:

۱ - مجمع عمومی.

۲ - هیأت عامل.

۳ - حسابرس.

ماده ۸ - نمایندگی سهام دولت در مجمع عمومی با وزیر دارایی و دبیر کل سازمان امور اداری و استخدامی کشور و یکی از وزیران به انتخاب هیأت‌وزیران می‌باشد، ریاست مجمع با وزیر دارایی است و اعضاء هیأت عامل و حسابرس شرکت بدون داشتن حق رأی در مجمع عمومی شرکت می‌نمایند.

ماده ۹ - وظایف و اختیارات مجمع عمومی به شرح زیر است: الف - تعیین خط مشی کلی شرکت.

ب - رسیدگی و اظهار نظر نسبت به گزارش سالانه.

ج - تصویب بودجه و ترازنامه و حساب سود و زیان.

د - تصویب آیین‌نامه‌های استخدامی و مالی و معاملاتی شرکت با رعایت تبصره ماده ۱۱۳ قانون استخدام کشوری و قانون محاسبات عمومی وسایر قوانین مربوط. ه - انتخاب مدیر عامل و تعیین میزان حقوق و مزایای او با تأیید شورای حقوق و دستمزد. و - انتخاب حسابرس و تعیین حق‌الزحمه حسابرس. ز - اتخاذ تصمیم نسبت به سایر موضوعاتی که در دستور مجمع گذارده شده‌است.

ماده ۱۰ - مجمع عمومی به طور عادی سالی دو بار تشکیل می‌گردد یک بار تا پایان تیر ماه جهت تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان و یک باردر شش‌ماهه دوم برای تصویب بودجه سال بعد. مجمع عمومی به طور فوق‌العاده طبق تصمیم وزیر دارایی یا به تقاضای مدیر عامل یا حسابرس‌تشکیل می‌گردد.

ماده ۱۱ - مجمع عمومی با دعوت کتبی مدیر عامل در مرکز اصلی شرکت و یا در محلی که در دعوتنامه قید می‌گردد تشکیل خواهد شد دردعوتنامه دستور جلسه روز قبل و ساعت و محل انعقاد ذکر خواهد شد.

فصل چهارم - هیأت عامل

ماده ۱۲ - هیأت عامل مرکب از مدیر عامل و دو نفر معاون خواهد بود.

ماده ۱۳ - مدیر عامل به پیشنهاد وزیر دارایی و تصویب مجمع عمومی برای مدت دو سال انتخاب می‌شود و انتخاب مجدد او بلامانع است و تازمانی که تجدید انتخاب به عمل نیامده‌است در سمت خود باقی خواهد ماند.

ماده ۱۴ - معاونان مدیر عامل به پیشنهاد مدیر عامل و تصویب رییس مجمع عمومی انتخاب خواهند شد.

ماده ۱۵ - مدیر عامل مسئولیت اداره امور شرکت را به عهده دارد و وظایف و اختیارات او به شرح زیر می‌باشد:

الف - اجرای آیین‌نامه‌ها و مصوبات مجمع عمومی.

ب - تهیه و تنظیم بودجه سالانه و ترازنامه و حساب سود و زیان و تقدیم آن به مجمع عمومی پس از تأیید هیأت عامل.

ج - تهیه و تنظیم برنامه عملیات سالانه شرکت و تقدیم آن به مجمع عمومی پس از تأیید هیأت عامل.

د - تهیه و تنظیم آیین‌نامه‌های استخدامی و مالی و معاملاتی شرکت با رعایت قوانین و مقررات مربوط با تأیید هیأت عامل و پیشنهاد مجمع‌عمومی.

ه - مدیر عامل دارای اختیارات لازم برای اداره امور مالی و استخدامی و سایر امور شرکت می‌باشد ولی کلیه قراردادها و اسناد و اوراق مالی وتعهدآور شرکت به امضای مدیر عامل به اتفاق یکی از اعضای هیأت عامل معتبر خواهد بود. مدیر عامل می‌تواند به مسئولیت خود تمام یا قسمتی از اختیارات خود را به معاونان یا سایر مقامات شرکت واگذار کند.

ماده ۱۶ - حداقل یک ماه قبل از تشکیل مجمع عمومی یک نسخه از ترازنامه و حساب سود و زیان باید به منظور رسیدگی و اظهار نظر برای‌حسابرس شرکت ارسال شود.

ماده ۱۷ - اقامه دعوی از طرف شرکت و دفاع از دعاوی علیه شرکت و تعیین وکیل با حق توکیل با مدیر عامل است، مدیر عامل اختیار ارجاع امر به‌داوری و انتخاب داور و سازش نسبت به دعاوی مربوط به شرکت را با تصویب مجمع عمومی دارد.

ماده ۱۸ - حسابرس شرکت بنا به پیشنهاد وزیر دارایی از طرف مجمع عمومی از بین اشخاص حقیقی یا مؤسسات حسابرسی برای رسیدگی به امورشرکت انتخاب خواهد شد. مدت مأموریت حسابرسی یک سال می‌باشد که پس از تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان سال مربوط در مجمع‌عمومی این مأموریت خاتمه خواهد یافت و مجمع عمومی در همان جلسه حسابرس دوره بعد را انتخاب خواهد کرد انتخاب مجدد حسابرس قبلی‌بلامانع است.

ماده ۱۹ - حسابرس مکلف است ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت را رسیدگی و گزارش مبنی بر اظهار نظر نسبت به چگونگی عملیات وصورتحسابها و مندرجات دفاتر شرکت تنظیم و به مجمع عمومی تسلیم نماید.

ماده ۲۰ - حسابرس موظف است پیوسته چگونگی جریان امور شرکت را با توجه به مقررات اساسنامه رسیدگی نموده و نظر خود را درباره‌حسابهای شرکت که متضمن منافع صاحب سهام باشد به مدیر عمل و در صورت لزوم به مجمع عمومی کتباً اعلام دارد. حسابرس دارای همان وظایفی است که بر حسب قانون تجارت برای بازرس شرکت سهامی مقرر است.

ماده ۲۱ - حسابرس در اجرای وظایف خود حق دارد که با اطلاع مدیر عامل دفاتر و اسناد محاسباتی و قراردادهای شرکت را رسیدگی نماید و هرگاه تخلف یا بی‌ترتیبی مشاهده نماید به مدیر عامل اطلاع دهد.

ماده ۲۲ - حسابرس حق مداخله در امور اجرایی شرکت را ندارد و اقدامات او در اجرای وظایف مربوط نباید مانع انجام کار جاری شرکت باشد.

فصل پنجم - مقررات مختلف

ماده ۲۳ - سال مالی شرکت از اول فروردین ماه هر سال آغاز و در پایان اسفند ماه همان سال خاتمه می‌یابد به استثنای سال اول که آغاز آن از تاریخ‌اجرای این اساسنامه می‌باشد.

ماده ۲۴ - شرکت دارای استقلال مالی می‌باشد و طبق مقررات قانون تشکیل شرکت مصوب خرداد ماه ۱۳۵۱ و مفاد این اساسنامه و اصول بازرگانی‌و مقررات مربوط به شرکتهای دولتی اداره می‌شود.

ماده ۲۵ - ده درصد از سود ویژه سالانه شرکت به حساب اندوخته منظور می‌شود و باقیمانده به عنوان مالیات بر درآمد و سود سهام به حساب‌درآمد عمومی دولت واریز خواهد شد.

ماده ۲۶ - مواردی که در اساسنامه شرکت پیش‌بینی نشده باشد تابع مقررات قانون تجارت خواهد بود.

اساسنامه فوق مشتمل بر بیست و شش ماده به استناد تبصره ۲ قانون تشکیل شرکت سهامی خدمات ماشینهای محاسب الکترونیکی پس از تصویب‌کمیسیون استخدام و دارایی مجلس شورای ملی در جلسات ۳۱ اردیبهشت و ۶ خرداد ماه ۱۳۵۲ در جلسه روز سه‌شنبه بیست و دوم خرداد ماه یک‌هزار و سیصد و پنجاه و دو به تصویب کمیسیون‌های استخدام و دارایی مجلس سنا رسیده‌است.

رییس مجلس سنا - جعفر شریف‌امامی

منبع

  1. مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم - ۹ شهریور ۱۳۵۰ تا ۱۶ شهریور ۱۳۵۴ - جلد نهم - ص. ۴۶۱۳