اساسنامه سازمان خبرگزاری پارس

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم

برنامه عمرانی پنجم ۱۳۵۲ - ۱۳۵۶
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و چهارم

اساسنامه سازمان خبرگزاری پارس - مصوب ۱۳۵۴٫۳٫۴ کمیسیونهای پارلمانی مجلسین

ماده ۱ - در اجرای ماده ۴ قانون تأسیس وزارت اطلاعات و جهانگردی و تبصره ذیل آن مصوب تیر ماه ۱۳۵۳ به منظور گردآوری و انتشار خبرها، گزارشها و مقالات و عکسهای مربوط به ایران و سایر کشورهای جهان، سازمانی به نام (‌سازمان خبرگزاری پارس) که از این پس اختصاراً سازمان نامیده‌می‌شود به صورت شرکت سهامی به مدت نامحدود تشکیل می‌گردد.

ماده ۲ - مرکز اصلی سازمان تهران خواهد بود و می‌تواند در نقاط مختلف ایران و سایر کشورهای جهان با تصویب وزیر اطلاعات و جهانگردی‌شعبه یا نمایندگی تأسیس کند. ماده ۳ - در جهت نیل به هدفهای مندرج در ماده ۱ سازمان مجاز است در زمینه خرید و فروش عکس، خبر، مقاله، گزارش و تفسیر و امثال آن درایران و در سطح بین‌المللی مبادرت کند یا به عقد هر گونه قراردادی با اشخاص حقیقی و حقوقی داخلی و خارجی برای پیشبرد هدفهای خود بپردازد واز خدمات تخصصی یا مشورتی افراد و مؤسسات داخلی و خارجی استفاده کند.

ماده ۴ - سازمان دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی و وابسته به وزارت اطلاعات و جهانگردی می‌باشد و طبق مقررات این اساسنامه ومقررات مربوط به شرکتهای دولتی و با اصول بازرگانی اداره می‌شود.

تبصره - مواردی که در این اساسنامه پیش‌بینی نشده، تابع قانون تجارت است.

ماده ۵ - سرمایه اولیه سازمان ۳۰۰٫۲۴۰٫۰۰ ریال است که از محل اعتبار مصوب سال ۱۳۵۴ وزارت اطلاعات و جهانگردی تأمین گردیده‌است وآن قسمت از دارایی اعم از منقول و غیر منقول وزارت اطلاعات و جهانگردی که در تاریخ تصویب این اساسنامه در اختیار اداره کل خبرگزاری پارس‌می‌باشد به عنوان دارایی سازمان محسوب و ارزش آن پس از تقویم و تصویب مجمع عمومی به سرمایه اصلی اضافه می‌شود.

تبصره - وزارت اطلاعات و جهانگردی ظرف سه ماه از تاریخ تصویب این اساسنامه اموال مذکور را تقویم و ارزش آنها را معین خواهد کرد.

ماده ۶ - سازمان مسئول اجرای تمام تعهداتی است که اداره کل خبرگزاری پارس در تاریخ تصویب این اساسنامه به عهده داشته‌است.

ارکان سازمان:

ماده ۷ - ارکان سازمان عبارتند از:

۱ - مجمع عمومی.

۲ - شورای عالی.

۳ - مدیر عامل.

۴ - حسابرس (‌بازرس).

مجمع عمومی:

ماده ۸ - مجمع عمومی سازمان مرکب است از:

وزیر اطلاعات و جهانگردی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه که نمایندگی صاحب سهام (‌دولت) را خواهندداشت، ریاست مجمع عمومی با وزیر اطلاعات و جهانگردی است.

تبصره- مدیر عامل و حسابرس (‌بازرس) بدون حق رأی در جلسات مجمع عمومی شرکت می‌کنند.

ماده ۹ - مجمع عمومی به دعوت رییس مجمع سالی دو بار یک بار در تیر ماه هر سال برای تصویب ترازنامه و صورتحساب عملکرد و یک بار درشش ماهه دوم سال برای تصویب بودجه خط مشی و سایر اموری که در دستور جلسه قرار دارد تشکیل و در صورت لزوم به طور فوق‌العاده نیز تشکیل‌می‌شود.

ماده ۱۰ - وظایف و اختیارات مجمع عمومی به قرار زیر است: الف - بررسی و تصویب بودجه سالانه.

ب - بررسی و تصویب گزارش سالانه و ترازنامه و حساب سود و زیان.

ج - تعیین اعضای انتخابی شورای عالی.

د - بررسی و تأیید پیشنهادهای مدیر عامل در زمینه تغییر مواد اساسنامه برای طرح در مراجع مربوط.

ه - بررسی و تصویب آیین‌نامه‌های مالی، معاملاتی پس از تأیید وزارت امور اقتصادی و دارایی.

و - بررسی و تصویب تشکیلات و آیین‌نامه اداری و استخدامی سازمان بر اساس مقررات استخدامی شرکتهای دولتی پس از تأیید سازمان اموراداری و استخدامی کشور.

ز - اتخاذ تصمیم درباره گرفتن وام و اعتبار از مؤسسات و بانکها.

ح - اتخاذ تصمیم درباره سرمایه‌گذاری در سایر مؤسسات مربوط.

ط - تعیین حقوق و مزایای مدیر عامل و معاونان سازمان پس از تأیید شورای حقوق و دستمزد و تعیین حق‌الزحمه حسابرس (‌بازرس).

ی - تعیین حق حضور اعضای انتخابی شورای عالی در جلسات بر اساس ضوابطی که به تأیید شورای حقوق و دستمزد می‌رسد.

ک - تصویب افزایش سرمایه سازمان بنا به پیشنهاد مدیر عامل.

ل - اتخاذ تصمیم درباره سایر مسائل در حدود این اساسنامه که در مجمع عمومی مطرح شود.

شورای عالی:

ماده ۱۱ - شورای عالی سازمان مرکب از مقامات و اشخاص به شرح زیر خواهد بود:

۱ - وزیر اطلاعات و جهانگردی.

۲ - وزیر امور خارجه یا نماینده او.

۳ - پنج نفر از شخصیتهای برجسته مطبوعاتی و اجتماعی و اقتصادی و سیاسی کشور که به پیشنهاد وزیر اطلاعات و جهانگردی از طرف مجمع‌عمومی به مدت ۴ سال برگزیده می‌شوند و تا زمانی که جانشین آنها تعیین نشده‌است به وظایف خود ادامه خواهند داد و تجدید انتخاب آنان بلامانع‌است.

تبصره - ریاست شورای عالی به عهده وزیر اطلاعات و جهانگردی خواهد بود.

ماده ۱۲ - وظایف و اختیارات شورای عالی به قرار زیر است:

الف - تعیین سیاستها و روش کلی سازمان.

ب - بررسی و تصویب گزارش عملیات سالانه سازمان در زمینه طرحها و برنامه‌ها.

ج - بررسی و اظهار نظر درباره موضوعاتی که از طرف رییس شورا یا مدیر عامل مطرح می‌شود.

ماده ۱۳ - جلسات شورای عالی حداقل هر سه ماه یک بار به پیشنهاد مدیر عامل و به دعوت شورا تشکیل می‌شود.

ماده ۱۴ - جلسات شورای عالی با حضور اکثریت اعضاء رسمیت می‌یابد و تصمیمات آن با رأی چهار نفر از اعضاء حاضر در جلسه معتبر خواهدبود.

ماده ۱۵ - مدیر عامل سازمان به پیشنهاد وزیر اطلاعات و جهانگردی و تصویب مجمع عمومی انتخاب و به فرمان همایونی منصوب می‌شود.

تبصره - معاونان سازمان به پیشنهاد مدیر عامل و تصویب وزیر اطلاعات و جهانگردی منصوب خواهند شد.

ماده ۱۶ - مدیر عامل بالاترین مقام اجرایی سازمان و مسئول اداره امور سازمان و واحدهای وابسته و شعب و نمایندگیها است و وظایف خبری وانتشاراتی خود را زیر نظر مستقیم وزیر اطلاعات و جهانگردی به انجام می‌رساند.

اهم وظایف و اختیارات مدیر عامل بدین شرح است:

الف - اجرای اساسنامه و مصوبات مجمع عمومی و شورای عالی.

ب - تهیه گزارش عملیات سالیانه سازمان برای طرح در مجمع عمومی و شورای عالی. ج - بررسی خط مشی و رئوس کلی برنامه‌های سازمان و طرح آن در شورای عالی و مجمع عمومی.

د - تهیه بودجه سالانه و ترازنامه و حساب سود و زیان برای تقدیم به مجمع عمومی.

ه - اداره امور سازمان اعم از اداری، استخدامی، مالی و فنی، خبری انتشاراتی با رعایت آیین‌نامه‌های مربوط.

و - تهیه طرح تشکیلات و پیشنهاد آن برای تصویب مجمع عمومی پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور.

ز - انعقاد قرارداد با اشخاص حقیقی و حقوقی و نمایندگی سازمان در مقابل مراجع اداری و قضایی و انتخاب وکیل با حق توکیل تا یک درجه.

ح - پیشنهاد سازش در دعاوی و ارجاع امر به داوری و انتخاب داور مجمع عمومی.

تبصره ۱ - مدیر عامل مکلف است که نسخه‌ای از ترازنامه و حساب سود و زیان و گزارش عملیات سالانه را حداقل یک ماه قبل از تشکیل مجمع‌عمومی به حسابرس (‌بازرس) سازمان تسلیم نماید.

تبصره ۲ - مدیر عامل می‌تواند به مسئولیت خود قسمتی از اختیارات خود را به هر یک از معاونان خود یا هر یک از کارکنان سازمان با تصویب‌وزیر اطلاعات و جهانگردی تفویض نماید.

ماده ۱۷ - حسابرس (‌بازرس) سازمان از بین اشخاص حقیقی یا حقوقی به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی برای مدت یک سال از طرف مجمع‌عمومی انتخاب می‌شود و انتخاب مجدد او بلامانع است.

ماده ۱۸ - وظایف حسابرس به قرار زیر است:

الف - رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان و سایر صورتهای مالی و تهیه گزارش لازم در مورد این صورتها برای طرح در مجمع عمومی. حسابرس (‌بازرس) مکلف است نسخه‌ای از گزارش خود را ده روز قبل از تشکیل مجمع عمومی به مدیر عامل تسلیم نماید. ب - انجام سایر وظایفی که طبق قانون تجارت به عهده بازرس شرکتها گذاشته شده‌است.

ج - حسابرس (‌بازرس) حق مداخله در امور سازمان را ندارد و در اجرای وظایف محوله نباید به هیچ وجه مانع جریان عادی کار سازمان گردد.

د - حسابرس (‌بازرس) می‌تواند برای انجام وظایف خود با تصویب مجمع عمومی از خدمات کارشناسان به هزینه سازمان استفاده کند.

ماده ۱۹ - منابع مالی سازمان به قرار زیر است:

الف - درآمدهای حاصل از فروش خدمات سازمان.

ب - کمکهای دولت.

ج - سایر منابع تأمین اعتبار.

ماده ۲۰ - کلیه اسناد مالی، چکها و اوراق بهادار سازمان به امضاء مدیر عامل و یکی از معاونان سازمان و یا کسانی که به پیشنهاد مدیر عامل وتصویب مجمع عمومی از طرف آنها حق امضاء اینگونه اسناد را دارند معتبر خواهد بود و به هر حال کلیه اسناد مذکور دارای دو امضاء خواهد بود.

ماده ۲۱ - سال مالی سازمان از اول فروردین ماه هر سال آغاز و آخر اسفند ماه همان سال پایان می‌یابد، به استثنای سال اول که از تاریخ تشکیل‌شرکت شروع می‌شود.

ماده ۲۲ - مدیر عامل مکلف است آیین‌نامه‌های لازم را تهیه و برای تصویب به مراجع مربوط تسلیم دارد و تا موقعی که آیین‌نامه‌های مزبور به‌تصویب نرسیده‌است در امور مالی و معاملاتی آیین‌نامه معاملات دولتی لازم‌الاجرا است.

ماده ۲۳ - آن دسته از مستخدمان رسمی مشمول قانون استخدام کشوری که با اجرای این اساسنامه به تشخیص وزیر اطلاعات و جهانگردی به‌سازمان منتقل می‌شوند پس از اجرای مرحله دوم قانون استخدام کشوری درباره آنان، مشمول ماده ۱۴۴ قانون مذکور و تبصره‌های ذیل آن و تغییرات‌بعدی آن خواهند بود.

اساسنامه فوق مشتمل بر بیست و سه ماده و هفت تبصره به استناد ماده ۴ قانون تأسیس وزارت اطلاعات و جهانگردی و تبصره ذیل آن پس از تصویب‌کمیسیونهای اطلاعات و جهانگردی، امور استخدام و امور اقتصادی و دارایی مجلس سنا در جلسات روز سه شنبه ۱۳۵۴٫۲٫۳۰ و روز پنج‌شنبه۱۳۵۴٫۳٫۱ به ترتیب در جلسات سوم و چهارم خرداد ماه یک هزار و سیصد و پنجاه و چهار به تصویب کمیسیونهای امور استخدام و سازمانهای‌اداری، اطلاعات و جهانگردی و امور اقتصادی و دارایی مجلس شورای ملی رسید.

رییس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی