مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نماینده روزنامه لادپش دو میدی چاپ تولوز فرانسه ۴ خرداد ماه ۱۳۵۰

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ آوریل ۲۰۱۸، ساعت ۱۷:۱۵ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۰ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس
اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نماینده روزنامه لادپش دو میدی چاپ تولوز فرانسه ۴ خرداد ماه ۱۳۵۰


گشایش کانال سوئز

بدون شک افتتاح مجدد کانال سوئز می‌تواند یک گام مثبت در راه حفظ آرامش باشد، ولی در همین جا متوقف شد، چه افتتاح مجدد کانال به تنهایی نمی‌تواند منجر به ثبات اوضاع گردد، بلکه فقط می‌تواند نمایشگر نخستین گام به سوی یک توافق عمومی و کلی، متکی به قطعنامه مورخ ۲۲ نوامبر ۱۹۶۷ سازمان ملل باشد.

جزایر ایرانی خلیج فارس

اگر بریتانیا در خلیج فارس از در خارج شود و از پنجره بازگردد چه فایده‌ای دارد؟ اگر بریتانیا از خلیج فارس خارج می‌شود، این خروج باید واقعی باشد. بریتانیا با خروج خود هیچ گونه خلأای که احتیاج باشد توسط یک قدرت بزرگ دیگر نظیر امریکا یا شوروی پر شود ایجاد نمی‌کند، چون امور و منابع خلیج فارس نمی‌تواند و نباید جز توسط ممالک ساحلی خلیج مورد رسیدگی قرار گرفته و از آنها استفاده شود، ما آماده یک همکاری کامل با کشورهای کوچک و بزرگ منطقه خلیج فارس هستیم. به هر صورت پایان عصر استعمار فرا رسیده است و بریتانیا چه بخواهد و چه نخواهد نمی‌تواند در اینجا باقی بماند. بریتانیا چه وارد بازار مشترک بشود چه نشود، نفعش در این است که از جایی که شرق سوئزش می‌نامند، خارج شود. اگر انگلستان وارد بازار مشترک شود، آن وقت تبدیل به یک ملت اروپایی واقعی می‌شود، نفع انگلستان در این امر نهفته است.

آن وقت چه انگیزه‌ای باقی خواهد ماند که انگلستان را تشویق نماید تا از دور یا نزدیک باز هم رشته‌های این منطقه را در دست داشته باشد؟

اما درمورد جزایر تنب و ابوموسی، جزایر مذکور از نظر تاریخی به ایران تعلق دارند. انگلیس‌ها در طول یک قرن و نیم استعمار خود به منظور برخورداری و به دست آوردن راه‌های دریایی، حدود هشتاد سال پیش بر دو جزیره تنب و ابوموسی دست انداختند. در آن زمان ضعف قدرت مرکزی ما مانع از آن بود که بتوانیم به راهزنی‌هایی که در منطقه رواج داشت پایان دهیم، ولی تاریخ را نمی‌توان تغییر داد. این جزایر جزئی از سرزمین ما به شمار می‌آیند.

کشورهای غنی و فقیر

اگر موازنه‌ای میان کشورهای غنی و فقیر ایجاد نشود جهان منفجر خواهدشد، اگر کشورهای پیشرفته روزبه‌روز ثروتمندتر شوند و کشورهای در حال توسعه کما فی‌السابق مجبور باشند مواد اولیه خویش را به قیمت کم به کشورهای پیشرفته بفروشند، آن وقت جمعیت کشورهای در حال توسعه منظماً به میزان سالی سه درصد افزایش خواهد یافت و در این صورت ما به یقین به سوی یک وضع متزلزل پیش خواهیم رفت، از این رو منطق و انصاف حکم می‌کند که نوعی توازن بین آنها برقرار شود. در زمینه نفت ما موفق به ایجاد توازن شدیم و من فکر می‌کنم این امر می‌تواند درمورد سایر مواد اولیه که قادرند بر روی اوضاع اقتصادی و سیاسی کشورهای تولیدکننده تأثیر داشته باشند، به عنوان یک نمونه مورد استفاده قرار گیرد.

بحران پولی و مسئله نفت

نتایج بحران پولی هنوز معلوم نیست. من فکر می‌کنم ایالات متحده امریکا به محض اینکه از زیر بار هزینه‌های جنگ ویتنام رهایی یافت، دلار می‌تواند تمام قدرت خویش را آشکار سازد، من شخصاً از مشاهده تزلزل دلار یا هر پول مهم بین‌المللی دیگر احساس رضایت نمی‌کنم، ولی باز هم تکرار می‌کنم که قضاوت کردن پیرامون بحران پولی و نتایج ناشی از آن به خاطر قراردادهای نفتی، قضاوتی است پیشرس، به هر تقدیر ما تورم جهانی را پیش‌بینی کردیم و خواستار یک ضریب سالانه اتوماتیک شدیم.

اتحاد سرخ و سیاه

در آغاز مخالفت چند تن از افراد مذهبی تاریک‌بین و متجاسر با کمونیست‌ها مطرح بود. اینان به نحو شومی در مسیر واحدی فعالیت و تلاش می‌کردند، نفع مشترک آنها این بود که کشور را در وضع قرون وسطایی باقی نگاه دارند. کمونیست‌ها در آن وضع زمینه تبلیغاتی حاصلخیزی در اختیار داشتند و افراد مذهبی نان روزمره‌شان تأمین می‌گشت، در حال حاضر مسئله مذهبی حل شده و روحانیون از پرداختن به سیاست خودداری می‌کنند.

از نظر من سیاه نمایشگر همه آن چیزهایی است که ارتجاعی است. آنها از هر چیزی برای برپا کردن آشوب و ایجاد خرابکاری استفاده می‌کنند، مخصوصاً در وهله نخست از اعتراض دانشجویان.

استعداد بسیار برای پیشرفت

ایران یکی از معدود کشورهای آسیایی است که می‌تواند تبدیل به کشوری با یک سطح زندگی برابر با سطح زندگی اروپا گردد، کشاورزی آن می‌تواند کاملاً مکانیزه شده و صناعات آن به استانداردهای تولید جهانی دست یابد. جمعیت ایران البته افزایش سریعی دارد، ولی ما می‌کوشیم این فشار نفوس را از هم‌اکنون تا پانزده سال دیگر به حدود یک درصد برسانیم، با این حال در آن موقع ایران پنجاه‌میلیون نفر جمعیت خواهد داشت، اما این پنجاه‌میلیون نفر آن وقت از امکاناتی برخوردار خواهند بود که اینک فرانسه از آن برخوردار است. به این ترتیب در آسیا، ژاپن در شرق، و ایران در غرب خواهند بود که این وضع را خواهند داشت. این است مسئولیت‌هایی که ما عهده‌دار آنها هستیم. از نظر اقتصادی ما باید چنان قوی شویم تا بتوانیم به آنهایی که نیاز به کمک دارند، کمک نماییم. به استثنای سلاح‌های اتمی، ما از آنچنان قدرت نظامی برخوردار خواهیم بود که هیچ کس نفعی از برخورد با ما نخواهد برد، و این تشویش قادر خواهد بود ثبات را در این منطقه حفظ نماید. مقصود من از این منطقه تنها خلیج فارس نیست که سرنوشت آن به کشورهای ساحلی آن تعلق دارد، بلکه مقصودم اقیانوس هند نیز هست، چون به تازگی شروع به گفتن این نکته نموده‌اند که اقیانوس هند تبدیل به یک آتوی سیاسی شود. آن وقت شما متوجه مسئولیت‌هایی که من در پیش به آنها اشاره کردم خواهید شد. البته نباید چین کمونیست را از نظر دور داشت، این عاملی است که باید به طرز بسیار جدی مورد توجه قرار گیرد، ما دست اندر کار انجام همان کاری هستیم که شما قبلاً در فرانسه انجام دادید، ما برای شناختن واقعیات آن طور که هست، انگیزه‌هایی قوی‌تر از انگیزه‌های شما داریم.

پل استوار بین شرق و غرب

ایران در پاییز امسال، دوهزاروپانصدمین سالروز بنیادگذاری شاهنشاهی خود را توسط کوروش کبیر، این ناجی بزرگ ملت‌های جهان و شخصیت واقعی مقدس جشن می‌گیرد. به این مناسبت از بسیاری از رهبران کشورهای جهان دعوت شده است تا در این مراسم حضور یابند. همانطور که می‌دانید عصر پیروزی‌های نظامی به سر آمده، اگر ما به تاریخ خویش مباهات می‌ورزیم. به خاطر یک چنین پیروزی‌هایی نیست که ما خواهان تجدید عظمت خویش از طریق تجدید آنها باشیم، باید این را اضافه کنم که آرزوی ما می‌تواند این باشد که ایران به پلی استوار میان غرب و شرق تبدیل گردد. همه عوامل، از تاریخ گذشته ایران گرفته تا موقع جغرافیایی آن و همچنین سیاست مستقل ملی ایران، نیل به این مطلوب را یاری می‌کند.