سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی رسمی شام به سرفرازی ورود ژرژ پمپیدو پرزیدنت فرانسه سعدآباد ۲۶ شهریور ۱۳۵۲

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲۷ دسامبر ۲۰۱۷، ساعت ۱۷:۴۸ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{سرصفحه پروژه | عنوان = محمدرضا شاه پهلوی آریامهر|اعلیحضرت همایون محمدرضا ش...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۲ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی رسمی شام به سرفرازی ورود ژرژ پمپیدو پرزیدنت فرانسه سعدآباد ۲۴ شهریور ۱۳۵۲

(در کاخ سعدآباد)

حضرت رئیس جمهوری

برای من مایه خوشوقتی است که ورود شما را به کشور خویش شادباش بگویم. شما اکنون سفری دراز را که انعکاس فراوانی در سراسر جهان داشت به پایان رسانیده اید و شکی نیست که مایلید هر چه زودتر خود را بار دیگر در وطن خویش بیابید. بدین جهت بازدید کنونی شما از ایران امری است که نشان علاقه خاص شما بدین دیدار است. من از این بابت تشکر می‌کنم و امیدوارم شما در پایتخت ما خود را کم و بیش در کشور خویش احساس کنید. نیازی نیست که در این جا از نزدیکی روحی که میان دو ملت ما وجود دارد و از دوستی ممتدی که همواره به روابط فیمابین حکمفرما بوده است سخنی بگویم. در عین حال تذکر این نکته برای من مایه خوشوقتی است که از هنگامی که توسط سلف نامی شما ژنرال دوگل، این فرانسوی بزرگ که من و ملتم برای او احترامی عمیق و فراوان احساس می‌کنیم عصر تازه‌ای در سیاست بین‌المللی فرانسه آغاز شد، شباهت و نزدیکی کامل اصولی که سیاست‌های خارجی دو کشور ما بر آن‌ها بنیاد نهاده شده است این حس تفاهم، رابطه قلبی ملت‌های ما را باز هم بیشتر کرده است. ما و شما اکنون در مورد این اصل کلی که با همه کشورها و ملل، صرفنظر از اختلاف شیوه‌های حکومتی و ایدئولوژی‌های آن‌ها، نه تنها همزیستی بلکه تفاهم و همکاری ثمربخشی داشته باشیم توافق نظر داریم و هر دو بر این عقیده‌ایم که این تنها راه صحیح و واقع بینانه‌ای است که به منظور خدمت به آرمان صلح در دنیایی که متأسفانه از اختلافات و جدایی‌ها رنج می‌برد وجود دارد.

سیاست مستقل ملی ایران به ما اجازه داده است که از هر جهت حاکم بر سرنوشت خویش باشیم، یعنی از تمامیت و حاکمیت کشور خود دفاع کنیم، مالک مطلق و واقعی ثروت‌های ملی خود باشیم، اقتصاد خویش را توسعه دهیم و در هر مورد راهی برگزینیم که مصالح ملی ما را بهتر و بیشتر تأمین کند. در مورد روابط خودمان با فرانسه که دوست دیرینه ایران است ما طبعاً خواستار توسعه این روابط در همه زمینه‌های اقتصادی، صنعتی، فنی، بازرگانی و نیز در زمینه فرهنگی که همواره مورد علاقه خاص هر دو ملت بوده است هستیم.

ما از خدماتی که دانشمندان و ادبای کشور شما در طول چند قرن از راه شناساندن میراث ادبی و هنری و علمی ما به دنیای غرب و از راه پژوهش‌ها و تتبعات ایرانشناسی انجام داده‌اند و از مساعی استادان شما در آموزش نسل‌های متعدد دانشجویان ایرانی در دانشگاه‌های فرانسوی سپاسگزاریم و امروز ما علاقمند آنیم که شاهد همکاری باز هم وسیعتری در زمینه‌های فرهنگی و علمی میان دو کشور خود باشیم. این کاملاً منطقی است که بین دو ملتی که هر کدام دارای میراث فرهنگی بسیار غنی هستند چنین تفاهمی وجود داشته باشد. فراموش نمی‌کنیم که موضوع همکاری فرهنگی چه در سفر ژنرال دوگل به کشور ما و چه مذاکرات خصوصی که ما در فرصت‌های مختلف با یکدیگر داشتیم یکی از مسائلی بود که بیش از همه مورد علاقه او بود. باید بگویم که ما در هر فرصتی با آغوش باز آماده همکاری با کشور شما در این زمینه هستیم.

حضرت رئیس جمهوری! ... همراه با آرزوی رفاه و پیشرفت هر چه بیشتر فرانسه که ما با خوشوقتی بسیار شاهد اعتلای روزافزون حیثیت جهانی آن تحت رهبری خردمندانه آن حضرت هستیم، سعادت و سلامت شخص شما و دوستی و همکاری استوار ایران و فرانسه و توسعه و تقویت صلح و همکاری بین‌المللی را آرزو دارم.