برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۱۳۵۴ خورشیدی

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی


ShahanshahRoyalFamilyNorooz1354a.jpg
آیین سلام نوروزی در کاخ گلستان هویدا و کابینه
ShahanshahRoyalFamilyNorooz1354.jpg
RoyalFamilyNorooz1354a.jpg
RoyalFamilyNorooz1354.jpg

فروردین ماه ۱۳۵۴

پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر به ملت ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۵۴

فرا رسیدن نوروز باستانی را به همه مردم ایران شادباش می‌گویم و برای کلیه زنان و مردان ایرانی در سالی که اکنون آغاز می‌شود، شادکامی و نیکبختی و رفاه روزافزون آرزو می‌کنم.[۱]
خداوند بزرگ را سپاسگزارم که در سال گذشته ملت ما را به حد اعلا مشمول الطاف و مواهب خویش قرار داد و به ما امکان آن را عنایت فرمود که برای این کشور کهن، مقامی را که شایسته نقش پرافتخار آن در تاریخ و تمدن جهانی است، تأمین کنیم. امروز هر ایرانی در هر نقطه جهان با غرور و سربلندی فراوان به ایرانی بودن خود افتخار می‌کند، زیرا آن روزگار تلخ که این عنوان مرداف با عقب‌ماندگی و ضعف و انحطاط بود، برای همیشه سپری شده‌است.
سالی که گذشت، برای کشور ما از آغاز تا به انجام، شاهد پیروزی‌ها و موفقیت‌های درخشان، چه در سطح ملی و چه در سطح جهانی بود. برنامه‌های وسیع و بی‌سابقه سازندگی مملکت در مقیاسی بسیار گسترده‌تر از آنچه پیش‌بینی شده‌بود، به مورد اجرا درآمد. اعتبارات پنج ساله عمرانی پنجم با آنکه از آغاز جنبه‌ای به کلی استثنایی داشت، در سال گذشته باز هم بیشتر شد. کشور ما در عین آنکه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان است، عصر استفاده از نیروی اتمی را به عنوان منبع آینده تولید نیرو آغاز کرد. بزرگترین قراردادهای اقتصادی تاریخ جهان، میان ایران و کشورهای پیشرفتۀ صنعتی غرب انعقاد یافت. نقش بین‌المللی به صورت نقشی قاطع و تعیین‌کننده، مسجل گردید و ندای ایران به صورت ندای قدرت توأم با واقع‌بینی و منطق و بشردوستی در سراسر دنیا طنین افکند. کمک‌های ایران، چه به کشورهای بزرگ صنعتی و چه به ممالک در حال توسعه، بالاترین حد را نسبت به تولید ملی، در تمام جهان و در تمام تاریخ به دست آورد.

علیاحضرت شهبانو برای ملت ایران پیامی فرستادند:[۲]

هم‌میهنان، خواهران و برادران گرامی. فرا رسیدن نوروز باستانی را که طلیعه بهار و مظهر جاودانی امید و زندگی است، به همه شما شادباش می‌گویم و آرزو دارم در این هنگام که بار دیگر شکوه این عید جاوید سراسر کشور ما را دربر گرفته است، کانون زندگی هر خانواده ایرانی سرشار از شادی و محبت و دل‌های هر یک از شما آکنده از فروغ و امید باشد. در آستانه سال نو خداوند بزرگ را از صمیم قلب سپاسگزار باشیم که به ما توفیق آن مرحمت فرموده است تا هر روز را با خاطره‌ای دلپذیرتر و با امیدی فراوان تر از نوروز پیش آغاز کنیم و هر ساله افقی روشن‌تر در پیش روی خویش ببینیم. بهترین شکرانه این موهبت الهی این است که همه ما بکوشیم تا هر چه بیشتر انسان‌هایی پاکدل و نیک‌اندیش باشیم و با همه توانایی خود در خدمت به مملکت و هموطنان خود همت ورزیم. بکوشیم تا دل‌های خود را کانون محبت کنیم و از صمیم قلب شریک غم‌ها و شادی‌های همنوعان خویش باشیم.

والاحضرت همایون ولیعهد رضا پهلوی نیز پیامی به ملت ایران فرستادند:[۳] به مناسبت فرا رسیدن نوروز باستانی والاحضرت همایون ولایتعهد پیامی به شرح زیر خطاب به ملت ایران فرستادند: فرا رسیدن نوروز باستانی را به همه مردم ایران شادباش می‌گویم و در این لحظات که نخستین اشعه خورشید بهاری بر سراسر کشور می‌تابد برای هر خانواده ایرانی در سراسر سال نو فروغ و شادکامی و خوشبختی آرزو می‌کنم.

آقای هویدا نخست‌وزیر در آغاز سال ۱۳۵۴ طی پیامی، نوروز باستانی را به مردم تبریک گفت:[۴] خواهران و برادران عزیزم. سال نو را از صمیم قلب به فرد فرد شما عزیزان تبریک می‌گویم. امیدوارم دلهای‌تان خوش، زندگی‌تان شیرین و با شادی و رفاه همراه باشد. سال گذشته برای ما از هر جهت سالی تاریخی و زندگی‌ساز بود و قادر متعال که همواره نگهبان این سرزمین است همچنان رحمت و عنایات خداوندی‌اش را بر ملت ایران ارزانی داشت. در سالی که گذشت دنیا کماکان دچار یک بحران بزرگ اقتصادی بود و جوامع بسیاری در تنگنای فقر و سختی و در حالت یأس و نومیدی بسر می‌بردند ولی خوشبختانه کشور ما با تلاشی پیگیر موفق شد خود را از آثار شوم این مصائب جهانی برکنار دارد.

پس از نیم روز روز نخست فروردین، آیین سلام رسمی نوروزی در کاخ گلستان در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو برگزار گردید. در ساعت چهارده نمایندگان روحانیون و علما بار یافتند. سپس خدمتگزاران دربار شاهنشاهی شورای فرهنگی سلطنتی، کتابخانه پهلوی ، بازرسی شاهنشاهی ، بنیاد پهلوی ، کمیته ملی پیکار با بیسوادی و گروه بررسی مسایل ایران به پیشگاه اعلیحضرتین بازیافتند. ساعت ۱۴ و ۴۵ دقیقه نخست وزیر و هیات وزیران باریافتند و نوروز را تهنیت گفتند. سپس در ساعت ۱۵ و پانزده دقیقه نمایندگان مجلس سنا و مجلس شورای ملی باریافتند. پس از باریابی نمایندگان اقلیت‌های مذهبی رییس‌های نمایندگی‌های سیاسی در دربار شاهنشاهی باریافتند و ولادیمیر پروفیف سفیر اتحاد جماهیر شوروی به عنوان مقدم السفرا به نمایندگی نمایندگان سیاسی خارجی فرارسیدن سال نو را به پیشگاه اعلیحضرتین تهنیت گفت و بیاناتی ایراد کرد. شاهنشاه آریامهر در سخنانی به تهنیت‌های سفیر شوروی پاسخ دادند. [۵]

PahlaviCrown.jpg
ShahanshahAryamehrVicePrimeMinisterChinaFarvardin1354.jpg
نایب نخست وزیر چین در میهمانی هویدا نخست وزیر
بانو هسین نین همسر نایب نخست‌وزیر چین در پیشگاه علیاحضرت شهبانو
نایب نخست وزیر چین در میهمانی ناهار والاحضرت اشرف
ShahanshahAryamehrSenatorMacGovern1354.jpg
اعلیحضرتین در تالار رودکی
شاهپور عبدالرضا پهلوی در سمپوزیوم محیط زیست
وزیر علوم و پنج رییس دانشگاه در پیشگاه آریامهر
باریابی رییس مجلس چکسلواکی به پیشگاه آریامهر
PrinceGholamRezaPahlaviSportFederation1354.jpg

۴ فروردین ماه ۱۳۵۴ دولت کار ساختمانی چهار هزار واحد مسکونی را که نخستین سری خانه سازی و آپارتمان سازی سال ۱۳۵۴ به شمار می‌آید، تا چند روز دیگر در شهرهای اهواز، بندرعباس، بوشهر و شیراز آغاز می‌کند. این بخش از خانه سازی دولت، جزو مجتمع‌های مسکونی خواهد بود، که از راه چاپ و عرضه اوراق قرضه مسکن ایجاد می‌شود، بدین روی، در چند روز آینده بانک رهنی ایران برای نخستین بار اوراق فرضه مسکن را چاپ خواهد کرد و در شهرهای نامبرده در دسترس درخواست کنندگان قرار می‌دهد. خریداران با خرید اوراق قرضه به اندازه ۲۵ در صد از کل هزینه واحد مسکونی مورد نظر (بهای واحدهای مسکونی) در نوبت تحویل خانه قرار خواهند گرفت و پس از به پایان رسیدن ساختمان مورد نظر ۷۵ درسد بهای مانده را بانک رهنی وام می‌دهد. پروژه‌های ساختمان واحدهای مسکونی به تایید و تصویب وزارت مسکن و شهرسازی رسیده است.[۶]

۵ فروردین ماه ۱۳۵۴ ستاد مرکزی اورژانس بزرگ تهران در فروردین جاری کار خود را آغاز خواهد کرد. خویشکاری این ستاد رساندن کمک فوری به آسیب‌دیدگان سوانح و بیماران و انتقال آنان در کوتاه‌ترین زمان به مراکز درمانی پایتخت است. یک مقام آگاه سازمان تأمین درمان در این مورد گفت: هموندان ستاد مرکزی اورژانس برگزیده و استخدام شده‌اند. ستاد کمک‌های فوری در ۱۲ منطقه پایتخت شعبه دارد و ۲۰۰ دستگاه آمبولانسی که در اختیار ستاد است در این مناطق جای خواهند شد. این آمبولانس‌ها باید بیماران و آسیب‌دیدگان را در کوتاه‌ترین مدت به نزدیک‌ترین مراکز درمانی خصوصی یا دولتی منتقل کنند و تمام مؤسسات درمانی، چه خصوصی و چه دولتی- باید این قبیل بیماران را بدون هیچ عذر و بهانه‌ای بپذیرند. در ستاد مرکزی کمک‌های فوری ۴۰ دستگاه تلفن بکار می‌افتد. افزون بر این ستاد و شعبات ۱۲ گانه آن مجهز به بی‌سیم و تلویزیون مداربسته خواهند بود. اورژانس تهران ۲۴ ساعته فعالیت خواهد داشت و به هنگام آگاهی یافتن از وجود یک بیمار یا آسیب دیده، در هر گاه از شبانه روز، از نزدیک‌ترین مراکز دوازده گانه برای کمک به بیمار می‌شتابد.

۵ فروردین ماه ۱۳۵۴ محمدعلی سمیعی استاندار کرمانشاهان در آیین سلام رسمی عید نوروز و با بودن مدیران کل، رؤسای ادارات دولتی، تجار، اصناف و طبقات مختلف مردم کرمانشاهان گفت: نوروز باستانی را صمیمانه به هموطنان عزیز بویژه مردم استان تاریخی کرمانشاهان تبریک می‌گویم و مژده می‌دهم که شاهنشاه آریامهر دیروز (۴ فروردین ماه ۱۳۵۴) با فرمان تأسیس دانشگاه در کرمانشاه بهترین عیدی را به مردم کرمانشاهان مرحمت فرمودند. از بدو خدمت در استان دست یافتن به اوامر شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو که در ۱۲ سال گذشته جهت رفاه و سازندگی هرچه بیشتر استان صادر فرمودند وجه عمل قرار داده موجب خوشبختی است که هم‌آهنگ با پیشرفت‌های همه جانبه کشور در عرصه ملی و بین‌المللی استان کرمانشاهان از این مواهب سهم زیادی داشته که فهرست‌وار اشاره‌ای می‌نمایم. پیش از هر چیز باید بگویم که اعتباری که در حدود ۱۰ الی ۱۵ میلیون تومان برای ادامه کوشش قسمت اعظم نهر آبشوران در سالی که آغاز شده تحصیل گردیده است. طرح‌های دامداران چادرنشین برای برخورداری از یک زندگی مرفه، ایجاد مسکن برای ساکنان دهکده‌های بیستون و طاق بستان، وسائل پناهندگان، ایجاد هشت شهرک با دوهزار و چهار صد واحد مسکونی و مجهز به کلیه تأسیسات، خدمات مشارکت مردم در کارهای عمرانی، ایجاد مجتمع آموزشی بر اساس پیشرفته‌ترین نوع آن، آغاز نهضت خانه‌سازی با اجرای طرح حدود ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ خانه در اراضی طاق بستان، بررسی وضع کامل مرزنشینان و اقدام برای اشتغال آن‌ها به کارهای تولیدی، طرح یک بیمارستان ۵۰۰ تختخوابی همزمان با تکمیل ساختمان سایر بیمارستان‌ها هر یک گوشه‌ای از اقداماتی است که در این مدت انجام گرفته. مضافاً به اینکه در ۹ ماه گذشته مجموع اعتبارات تحصیل شده برای این استان متجاوز از ۶ میلیارد ریال یعنی ۶۰۰ میلیون تومان حدود ۳۰ برابر مجموع اعتبارات سال ۵۲ است که این رقم گویای وسعت برنامه‌ریزی و روند استان کرمانشاهان به سوی پیشرفت سریع‌تر است که آثار آن در سال‌های آتی مشهود خواهد شد. همچنین موجب خوشبختی است که بر اثر تدابیر رهبر اندیشمند ایران اختلاف ۴۲ ساله دو کشور همسایه رفع گردید و بی‌ثباتی ۱۶ ساله مرزها خاتمه داده شد و با گشوده شدن شاهراه تاریخی فیمابین، زائران و جهانگردان بشماری از این مسیر رفت و آمد خواهند داشت که این خود رونق اقتصادی و بازرگانی چشمگیری را به دنبال دارد. این‌ها همه از برکت وجود گرانقدر شاهنشاه آریامهر است که به همه ما افتخار خدمت در عصر طلایی سازندگی عنایت فرموده‌اند. دوام عمر و سلطنت شاهنشاه آریامهر، سعادت علیاحضرت شهبانو والاحضرت همایون ولیعهد و خاندان جلیل سلطنت را مسئلت دارد.

۱۴ فروردین ماه ۱۳۵۴ «شاهنشاهی ایران»، ایدئولوژی ملی ما است. نظام پیشرفته «شاهنشاهی ایران» را با هیچ یک از رژیم‌های دنیای کهنه و نو نمی‌توان قیاس کرد. جمهوری‌ها، رژیم‌های پادشاهی کشورهای شرق و غرب و هیچ یک از دیگر فرم‌های حکومتی، چون «شاهنشاهی ایران» پیوندی طبیعی و اصیل را با تاریخ و ملت خویش ندارند. «شاهنشاهی ایران» همه رازهای زندگی ملت ایران در پهنه تاریخ پر افتخارش با خود به همراه دارد. «شاهنشاهی ایران» دربرگیرنده همه ساخته‌ها و آفریده‌های ملت ایران در درازای چند هزار سال تاریخ بوده و نماینده فرهنگ درخشان ایران زمین و برخاسته از دامان سنن و شیوه‌های گوناگون مردمی است که از روزگاران باستان، در کار ساختن و آماده کردن و آفریدن بوده‌اند. «شاهنشاهی ایران» با خود ارزش‌ها و مفاهیمی را دربردارد که ملت ایران باید در شناخت این ارزش‌ها و مفاهیم، از دل و جان بکوشد. «شاهنشاهی ایران» در دنیای پر از کشش و کوشش به منزله «ایدئولوژی ملت» ما است که به درستی می‌تواند در برابر مکتب‌های فکری و سیاسی قد برافرازد و در پیکار اندیشه‌ها، از معرکه سربلند بدر آید. دیگر از نشانه‌های ملیت ما، قانون اساسی است که پاسدار استقلال و آزادی و شرف و حیثیت ملی بشمار آمده و سندی است جاودانه که مبانی دموکراسی و برابری آزادی جامعه ایرانی را پایداری بخشیده است. در باره انقلاب شاه و مردم نیز به حق باید گفت که این دگرگونی، عالی‌ترین تجلی رسالت شاهنشاهی ایران است که در بستر ملیت‌گرایی ایران شکل گرفته و تکوین یافته است و سبب گردیده تا سیمای جامعه ایرانی بکلی دگرگونی یابد و پیوستگی آن، همچنان پیروزی‌های درخشان‌تر دیگری را ببار می‌آورد. چنین آرمان‌هایی مقدس و برخاسته از قلب و جان است که موج عظیمی را به حرکت درآورده و موجبات بسیج عمومی را جهت مشارکت در تصمیم‌گیری‌ها و فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی برای ایران آینده، ایرانی مقتدر، آباد و سرافراز فراهم ساخته است.

۱۴ فروردین ماه ۱۳۵۴ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو که به همراهی والاحضرت همایون ولایتعهد و سایر وابستگان خاندان شاهنشاهی برای گذراندن تعطیلات نوروز به جزیره کیش تشریف‌فرما شده بودند، پس از نیم روز به تهران بازگشتند. شاهنشاه آریامهر در این چند روز به بندر عباس و جزایر پیرامون تشریف‌فرما شدند و علیاحضرت شهبانو نیز از دهکده «سفین» بازدید فرمودند و از قسمت نوسازی شده این دهکده دیدن کردند و اوامری برای برآوردن فوری نیازهای مردم دهکده صادر فرمودند. علیاحضرت شهبانو ضمن دیدار از روستای «سفین» که ۹۰ خانوار در آن زندگی می‌کنند، خانه‌های جدید روستاییان و مدرسه سفین را مورد بازدید قرار دادند و درباره چگونگی اجرای برنامه تغذیه رایگان و کمک‌های خاصی که به امر همایونی به دانش‌آموزان این مدرسه می‌شود، با آنان گفتگو فرمودند. در مدرسه ابتدایی سفین ۲۵ پسر و ۱۸ دختر درس می‌خوانند و یک سپاهی دانش مدرسه را اداره می‌کند.

۱۷ فروردین ماه ۱۳۵۴ چین از سیاست ایران در خلیج فارس و اقیانوس هند پشتیبانی می‌کند. شاهنشاه آریامهر، لی هسین نین نایب نخست‌وزیر جمهوری خلق چین را به پیشگاه شاهانه پذیرفتند. نایب نخست وزیر چین ناهار را میهمان اعلیحضرتین بود. لی هسین نین نایب نخست‌وزیر جمهوری خلق چین به فراخوان هویدا نخست وزیر از ایران دیداری رسمی می‌کند. گفتگوهای ایران و چین در روز ۱۷ فروردین ماه آغاز شد. آقای لی هسین نین نایب نخست‌وزیر چین که به دعوت آقای هویدا بطور رسمی از ایران دیدن می‌کنند، پس از نیمروز در کاخ نخست‌وزیری، گفتگوهای خود را با نخست‌وزیر ایران آغاز کرد. در این نشست وزرای امورخارجه، بازرگانی و چند تن از مشاوران و مقامات عالی‌رتبه وزارت امور خارجه و اقتصادی و دارایی ایران از باشندگان بودند. شامگاه هویدا نخست وزیر میهمانی به سرفرازی ورود نایب نخست وزیر چین برگزار کرد. در سر میز شام هویدا سخنانی ایراد کرد[۷]

بنا به گفته منابعی که در این گفتگوها شرکت داشتند، روابط بازرگانی بین دو کشور و گسترش آن در آینده مسائل دیگر مورد علاقه دو کشور منجمله اقیانوس هند مورد گفتمان قرار گرفت. همین مقامات معتقدند که سفر نایب نخست‌وزیر چین به ایران و مذاکرات وی در تهران فصل جدیدی را در تاریخ روابط دو کشور می‌گشاید. نیابت نخست‌وزیر چین و همسرش پس از نیمروز ۱۸ فروردین ماه رهسپار اسپهان شدند و سپس برای بازدید از تأسیسات نفتی به آبادان سفر خواهند کرد. نایب نخست‌وزیر چین روز چهارشنبه به تهران باز خواهد گشت و همان شب به افتخار نخست‌وزیر ایران میهمانی خواهد داد و روز پنجشنبه تهران را ترک خواهد کرد.

۱۷ فروردین ماه ۱۳۵۴ سمینار برنامه ریزی و بودجه دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانوی ایران در دفتر مخصوص برگزار شد. نمایندگان سازمان‌های آموزشگاه نابینایان رضا پهلوی، انجمن ملی روابط فرهنگی، انجمن فیلارمونیک تهران، انجمن ملی حمایت کودکان، سازمان شاهنشاهی فلسفه ایران، بنگاه حمایت مادران و نوزادان، بنیاد فرهنگ ایران، بنیاد ایرانی بهداشت جهانی، جمعیت خیریه فرح پهلوی، جمعیت حمایت کودکان بی‌سرپرست، جمعیت طرفداران مرکز طبی کودکان، جمعیت حمایت آسیب دیدگان از سوختگی، جمعیت کمک به جذامیان، جمعیت ملی مبارزه با سرطان، سازمان ملی فولکلور ایران، سازمان جشن هنر، سازمان ملی انتقال خون ایران، سازمان پیشاهنگی دختران ایران، فدراسیون ورزشی ناشنوایان ایران، کانون کار آموزش کشور، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مؤسسه آسیای دانشگاه پهلوی، شرکت سهامی نمایشگاه‌های بین‌المللی که زیر ریاست عالیه علیاحضرت شهبانو قرار دارند و فعالیت‌های برنامه‌ریزی و بودجه دارند، در این سمینار شرکت کردند. این سمینار که با همکاری سازمان برنامه و بودجه و وزارتخانه‌ها و سازمان‌های وابسته تشکیل شده است، برای سه روز ادامه خواهد یافت و درباره مفاهیم برنامه‌ریزی، طرح‌ریزی و بودجه‌ریزی، درمان و رفاه در برنامه پنجم عمرانی، نظام بودجه ایران، قانون برنامه و بودجه کشور و مؤسسات عمومی عامل‌المنفعه، دستورالعمل تهیه و تنظیم بودجه گفتگو و تبادل نظر خواهد شد.

۱۷ فروردین ماه ۱۳۵۴ گفتگوهای سه جانبه ایران- شوروی و آلمان غربی پیرامون صدور سالانه ۱۳ میلیارد متر مکعب گاز ایران به آلمان به فاز نهایی رسید. در روزهای آینده این طرح در مسکو مورد آخرین بررسی‌ها قرار گرفت و طرح مقدماتی آن نیز به زودی آماده امضاء می‌شود. به موجب این طرح، ایران هر سال ۱۳ میلیارد متر مکعب گاز خود را در مرز آستارا به حساب آلمان غربی تحویل شوروی می‌دهد. شوروی بر اساس توافق خاصی که با آلمان غربی کرده است، معادل همین مقدار گاز یا با کسر مقداری گاز – بابت هزینه حق‌العبور- از منطقه غرب خود در مرز آلمان غربی تحویل شرکت رورگاز آلمان می‌دهد. طرف ایران در این معامله از همه لحاظ از جمله از لحاظ قیمت با آلمانی‌ها طرف هستند. در حقیقت آلمانی‌ها از یک طرف با ایران تماس مستقیم خواهند داشت، از جانب دیگر با شوروی. در کلیات قرارداد نیز هر سه طرف به یکدیگر روی نقطه نظرهای مشترک، توافق‌های مشترک خواهند کرد. آنچه باعث طولانی شدن مذاکرات سه جانبه شده، همین توافق‌های دوجانبه و سه جانبه قضیه بود. قیمت گاز ایران بر اساس قیمت گاز در جهان تعیین و وصول می‌شود. این قیمت الزاماً وابستگی به قیمت گاز شوروی نخواهد داشت. اگر چه هر یک بر دیگری اثر خواهند گذارد. آلمانی‌ها کوشش دارند گاز تحویلی دو برابر حد توافق شده قبلی یعنی ۲۶ میلیارد متر مکعب باشد. اگر پیاده شدن این طرح مورد موافقت قرار گیرد برای اولین بار لوله‌ای باید کار گذاشته شود که در جهان نمونه است. پیش‌بینی می‌شود اگر مقدمات کار آماده گردد و در تأمین مواد اولیه تأخیری پیش نیاید بهره‌برداری از این خط در برنامه ششم آغاز خواهد شد.

۱۸ فروردین ماه ۱۳۵۴ شاهنشاه آریامهر سناتور مک گاورن را به پیشگاه همایونی پذیرفتند. سناتور مک گاورن که از سناتورهای متنفذ آمریکایی است و کاندیدای ریاست جمهوری آمریکا بود. سفیر آمریکا در این باریابی در تهران همراهی می‌شد.

۱۸ فروردین ماه ۱۳۵۴ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو چند باله از گروه باله اشتوتگارت در تالار رودکی اجرا شد. اعلیحضرتین ساعت بیست و یک به تالار رودکی تشریف‌فرما شدند و مورد پیشباز قرار گرفتند. چند لحظه بعد گروه باله اشتوتگارت به ترتیب «ورق بازی» بر اساس موسیقی ایگور استراینسکی با طراحی جان کران، «کومه» بر اساس موسیقی کلود دبوسی با طراحی جان کران، «کوولون تاریز» با طراحی کلن تتلی و بر اساس موسیقی فرانسیس پولنک را به روی صحنه آوردند. در این نمایش والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی و والاحضرت پری‌سیما، وزیر امور خارجه، وزیر فرهنگ و هنر، چند تن از وزیران و ژنرال آجودان شاهنشاه، رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو و شماری از پایوران مملکتی و گروهی از علاقمندان با بانوان‌شان حضور داشتند.

۱۸ فروردین ماه ۱۳۵۴ نخستین سمپوزیوم سازمان محیط زیست شرکت‌های بین‌المللی نفت «ایپیکا» در حضور والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی در شرکت مل نفت ایران گشایش یافت. در این نشست دکتر منوچهر اقبال و چند تن از وزرا و موریس استرانک رئیس سازمان جهانی محیط زیست و شماری از کارشناسان ایرانی و خارجی شرکت داشتند. در آیین گشایش سمپوزیوم، والاحضرت بنا به درخواست دکتر اقبال نشست را با سخنان خود افتتاح کردند و پس از پیشگفتاری پیرامون اهمیت کنفرانس استکهلم و سپارش‌های این کنفرانس گفتند:[۸] ایجاد سازمان جهانی حفاظت محیط زیست شرکت‌های بین‌المللی نفت (ایپیکا) و برگزاری این سمپوزیوم هر دو از نتایج کنفرانس استکهلم بشمار می‌رود. «ایپیکا» جواب صنعت نفت به کنفرانس استکهلم بود. به نظر من برگزاری این سمپوزیوم طی سه روز آینده به منظور ایجاد زمینه جهت تبادل نظر و مرور در مسائل محیطی مبتلا به صنعت نفت چه از دید این صنعت و چه از دید مل متحد و سازمان‌های بین‌المللی دیگر تشکیل می‌شود. والاحضرت در زمینه کارهای اجرایی ایران گفتند: تحت توجهات اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر، در ایران ما یک سیاست قاطع و عملی را جهت حفظ محیط زیست تعقیب می‌کنیم. ما تشویق همکاری بین‌المللی را در این زمینه منظور داشته‌ایم و از این رو با خوشوقتی خاص از این برداشت عملی در سطح بین‌المللی استقبال می‌کنیم. در ایران، ما جنگل‌ها، مراتع و منابعی آبی را به منظور تأمین پایه‌های قانونی مناسب برای توسعه برنامه‌های مدیریت و تحقیق که لازمه ارتقاء و بهسازی این منابع حیاتی می‌باشد ملی نموده‌ایم. هشت میلیون هکتار به عنوان مناطق حفاظت شده بوجود آورده‌ایم که در آن اغلب نمونه‌های اکوسیستم‌های خاص این سرزمین نگاهداری و حفاظت می‌شود. در داخل تشکیلات دولتی هم اکنون سازمان حفاظت محیط را به منظور هماهنگی و تشویق اقدامات اصولی در زمینه مدیریت و بهسازی محیط زیست بوجود آورده‌ایم. برای خود من این امتیاز حاصل بوده که ایجاد دشت ارژن به عنوان منطقه حفاظت شده بین‌المللی و همچنین برقراری جایزه پهلوی محیط زیست سالانه را در اجتماع محیط استکهلم اعلام دارم. سازمان در حال حاضر سرگرم اجرای یک بررسی مشترک با برنامه محیط سازمان ملل در زمینه آلودگی آب‌های گرم که در جزیره هرمز در خلیج فارس متمرکز است می‌باشد. ...

۱۸ فروردین ماه ۱۳۵۴ دکتر عمرانی مدیر عامل سازمان بیمه‌های اجتماعی یادآور شد که در درازای برنامه پنجم باید ۶ میلیون نفر دیگر از گروه‌های مختلف اجتماعی زیر پوشش تأمین اجتماعی قرار بگیرند. بر پایه برنامه‌ای که تهیه شده، در سال جاری و پس از تصویب قانون تأمین اجتماعی،[۹] قریب ۲ ملیون نفر از گروه‌های مختلف از بیمه‌های اجتماعی بهره مند خواهند شد. وی افزود، در ماه‌های پایانی سال ۱۳۵۳ خورشیدی، شمار کارگران و افراد خانواده بیمه شده آن‌ها از مرز ۵ میلیون گذشت و به ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر بالغ شد. با تصویب قانون تأمین اجتماعی، بیمه شدگان کارگر هم می‌توانند با پرداخت فرانشیز به هر پزشک یا مؤسسه درمانی که تمایل داشته باشند مراجعه کنند و هم می‌توانند بدون پراخت فرانشیز برای معاینه‌های درمانی به مؤسسات درمانی موجود سازمان بیمه‌های اجتماعی رجوع کنند. طبق قانون جدید، به بیمه شده زن کمک بارداری پرداخت خواهد شد. به این معنی که بیمه شده زن در صورتی که ظرف یک سال پیش از زایمان حق بیمه ۶۰ روز کار را پرداخت کرده باشد می‌تواند به شرط عدم اشتغال به کار از کمک بارداری استفاده کند. میزان این کمک دو سوم آخرین مزد یا حقوق بیمه شده است و بیمه شده زن یا همسر بیمه شده مرد از کمک‌هایی از قبیل لباس نوزاد، شیر خشک (در صورت نبود شیر مادر) و غیره استفاده خواهد کرد.

۱۹ فروردین ماه ۱۳۵۴ بامدادان دکتر عبدالحسین سمیعی وزیر علوم و آموزش عالی به پیشگاه همایونی در کاخ نیاوران باریافت. در این باریابی دکتر سمیعی حمید زاهدی رییس جدید سازمان جدید سنجش آموزش کشور، محمد جعفر جد بابایی را به سمت رییس دانشگاه جدید بنیاد شده بلوچستان، فریدون معتمد وزیری را به سمت رییس دانشگاه کرمانشاه که به تازگی بنیاد نهاده شده، محمدعلی فقیه رییس دانشگاه آذرآبادگان و محمدعلی میرزایی را به سمت رییس دانشگاه جدید گشایش یافته کرمان را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر شناساند.

۱۹ فروردین ماه ۱۳۵۴ شاهنشاه آریامهر الویس ایندرا رئیس مجلس چکسلواکی را به پیشگاه همایونی پذیرفتند. در این باریابی سفیر چکسلواکی نیز افتخار همراهی الویس ایندرا را داشت.

۱۹ فروردین ماه ۱۳۵۴ ساختمان سه سد جدید امسال آغاز می‌شود. بررسی‌های پایانی در زمینه بهره برداری از آب‌های زیر زمینی در شهرهای چون اسفراین، چوین، رودبار، جیرفت، شاه زند اراک، چهار محال بختیاری، دزفول، اندیمشک، اسدآباد و مهران. ادامه عملیات برنشاندن (نصب) دستگاه‌های دگرگون ساختن آب شور به آب شیرین در جزیره کیش و بندر بوشهر در سال ۱۳۵۴ به پایان خواهد رسید. کندن چاه‌های ژرف پیرامون سد وشمگیر برای تامین کمبود آب سطحی در این منطقه در این سال، وزارت نیرو برنامه آب رسانی زیر سدهای شهبانو فرح، سد وشمگیر، محمدرضا شاه پهلوی، کورش کبیر، شاهپور اول، شاه عباس کبیر، رضا شاه کبیر، و هم چنین در دشت قزوین، جیرفت، دشت ذهاب، سومار و میناب را ادامه خواهد داد. در سال ۱۳۵۴ شبکه‌های آبیاری زمین‌های زیر سد لار و زمین‌های رضاییه، شاهپور، مریوان، مارون، شبانکاره و کازرون آغاز خواهد شد. برای فراهم ساختن نیازهای آب کشور در سال ۱۳۵۴ ۳۰ میلیارد ریال هزینه خواهد شد. ساختمان سد جیرفت و سد بزرگ نادر شاه بر روی رودخانه کارون در دست بررسی است.

مصاحبه آریامهر شاهنشاه ایران با خبرنگار یونایتدپرس

آریامهر شاهنشاه ایران در مصاحبه با خبرنگار یونایتدپرس
گروه بررسی مسایل ایران در پیشگاه شهبانو
IranShareHolderBabcockWilcoxFarvardin1354.jpg

۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴ شاهنشاه در این مصاحبه که در تهران انجام گرفت فرمودند:[۱۰] چنانچه ارزش دلار همچنان تنزل یابد، ایران احتمالاً روی پرداخت قیمت نفت خود با ارزهای دیگر – به جای دلار- پافشاری خواهد کرد. شاهنشاه به هنگام این مصاحبه، در کاخ نیاوران، پیرامون مسائل گوناگون، از نفت گرفته تا هندوچین، نیز صحبت فرمودند. معظم‌له اظهار داشتند که اعتبار آمریکا نزد متحدانش الزاماً با سیاست جاری ایالات متحده در هندوچین لطمه ندیده است. در پاسخ دیگر، شاهنشاه یکدندگی اسرائیل را که منجر به شکست مأموریت صلح اخیر هنری کیسینجر وزیر خارجه آمریکا در خاورمیانه شد، مورد سرزنش قرار دادند. خبرگزار یونایتدپرس همچنین می‌نویسد: شاهنشاه، رهبر دومین کشور بزرگ صادر کننده نفت در جهان پیرامون نفت چنین گفتند: «شما (در غرب) در یک یا دو سال اخیر، دارای تورمی بین ۱۳ تا ۱۵ و تا حداکثر ۲۷ درصد بوده‌اید. در حالی که باید دانست، قیمت نفت، فقط دو درصد از این تورم را موجب شده است. اما شما کالاهای «صادراتی» خود را با قیمتی ۳۵ درصد بیشتر و در بعضی موارد حتی بیشتر از این میزان به ما فروخته‌اید. برخی از لوازم یدکی ۵۰ درصد و حتی سیصد درصد بیشتر برای ما هزینه دارد. به همین سبب، باید بپذیریم که این اصل در مورد مواد خام و نفت نیز صادق است. شاهنشاه در مورد پاسخ یک پرسش دیگر نماینده خبرگزاری معتبر یونایتدپرس فرمودند: چنانچه کنفرانس پاریس در تابستان آینده نتواند منجر به حصول تفاهم بین کشورهای تولید کننده و مصرف کننده نفت شود، کشورهای غربی قیمت کالاهای خود را افزایش خواهند یا نرخ تورم را همچنان نگاه خواهند داشت که در آن صورت ما نیز با افزایش قیمت نفت خویش از خود دفاع خواهیم کرد. ...

۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو پس از نیم روز ۴۳ تن از هموندان شورای مرکزی گروه بررسی مسایل ایران در پرتو انقلاب شاه و ملت را در کاخ نیاوران پذیرفتند. هموندان شورای مرکزی رییس دانشگاه‌های ایران، هموندان دفتر هماهنگی و رییس کمیته‌های گروه بررسی مسایل ایران می‌باشند به پیشگاه علیاحضرت باریافتند و به علیاحضرت شناسانده شدند. آنگاه هوشنگ نهاوندی رییس گروه گزارشی از فعالیت گروه را به آگاهی رساند. پس از شنیدن گزارش، علیاحضرت شهبانو بیاناتی ایراد فرمودند:[۱۱]

۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴ والاحضرت ولایتعهد ریاست سازمان ملی پیشاهنگی را به عهده می‌گیرند. نخستین نشست علنی مجلس سنا پس از تعطیلات نوروزی برگزار شد و در آن رئیس مجلس سنا سخنانی به مناسبت بیست و یکم فروردین ایراد کرد. جلسه علنی مجلس سنا ساعت ۱۰ بامداد به ریاست آقای مهندس شریف امامی تشکیل گردید و در آن ۶ لایحه دولت مطرح و به تصویب رسید. در نشست امروز سنا، آقای بطحایی معاون وزارت آموزش و پرورش لایحه اصلاح ماده اول قانون سازمان پیش‌آهنگی ایران را تقدیم کرد. بر پایه این اصلاح ریاست عالی سازمان ملی پیش‌آهنگی ایران با والاحضرت همایون ولایتعهد خواهد بود.

۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴ بامدادان نشست رییس‌های جدید پنج فدراسیون ورزشی در دفتر والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی ریاست عالیه کمیته ملی المپیک ایران برگزار شد. در این نشست تیمسار سپهبد حجت کاشانی معاون نخست وزیر و سرپرست سازمان تربیت بدنی و هم چنین مهندس اصغر پیروی دبیر کل کمیته ملی المپیک ایران از باشندگان بودند. مهمترین مسله‌ای که مورد بررسی و تصویب قرار گرفت، پشتیابی از هموندی جمهوری خلق چین در کمیته بین المللی المپیک بود بدین روی نشست کمیته بین المللی المپیک در ماه آینده در شهر لوزان سویس برگزار خواهد شد.

۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴ وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام داشت که دولت شاهنشاهی ایران و کمپانی نامی ببکاک اند ویلکاکس (انگلیس)[۱۲] یک یادداشت تفاهم برای فروش ۲۵٫۰۲ درصد از سهام موسسه ببکاک اند ویلکاکس (آلمان غربی) به ایران دستینه کردند. این سهام که بهای کل فروش آن ۱۷۸٫۳ میلیون مارک اعلام شده است به موسسه ببکاک اند ویلکاکس انگلیس تعلق دارد. این موسسه یکی از پر آوازه‌ترین سازندگان کارخانجات مولد برق و سایر تجهیزات صنعتی رابطه گسترده‌ای با ایران داشته و انتظار دارد که مشارکت با ایران به گسترش بیشتر این روابط بیانجامد. این موسسه در اجرای برنامه‌های وسیع صنعتی ایران که بالاترین رشد اقتصادی جهان را داراست مورد نیاز روزافزون می‌باشد.

AssassinationMajorNorouziGuardArymaherUniversityEsfand1354a.jpg

۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۴ نهانگاه تروریست‌هایی که سروان یداله نوروزی پلیس شهربانی و سرپرست گارد انتظامی دانشگاه صنعتی آریامهر را به قتل رساندند با کوشش ماموران شناخته شد. به گفته مقامات مسئول در این نهانگاه ۱۲ دستگاه بمب، مقداری بطری حاوی مواد آتش‌زا، تعدادی اوراق مضرّه تبلیغاتی و دستگاه پلی کپی به دست آمده است. مأمورین در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده‌اند که چریک‌های فدایی این خانه را که در نارمک و نزدیک خانه سرگرد شهید، نوروزی قرار دارد، اجاره کرده بودند. هدف آن‌ها این بود که بی درنگ پس از آنکه سرگرد نوروزی را کشتند بتوانند در جایی پنهان شوند. شوربختانه، آن‌ها در نقشه خود موفق شدند و سرگرد نوروزی را در ۱۲ اسفند ماه ۱۳۵۳، هنگامی که از خانه‌اش خارج می‌شد به قتل رساندند و خود را شتابان به این خانه رسانده بودند. تروریست‌های چریک فدایی هم چنین از این خانه به عنوان مرکز عملیات خرابکارانه و غیرقانونی شان استفاده می‌کردند. به قرار اطلاع هویت سه نفر دانشجوی دیگر کشف شده و مأمورین اینکه در تعقیب آن‌ها هستند.[۱۳] در این روز در تیراندازی به سوی ماموران از سوی تروریست‌های چریک فدایی یکی از آنها به نام محمد معصوم خانی زخمی شد.

۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۴ بر پایه دو قرارداد که روز پنجشنبه ۲۱ فروردین ماه در مسکو دستینه شد، آلمان از ایران سالانه ۱۳ میلیارد متر مکعب گاز خریداری کرد که شرکت ملی گاز ایران متعهد است از پنج سال دیگر آن را در مرز آستارا به شوروی به حساب آلمان تحول دهد. در برابر شوروی بر اساس ضوابط و شرایطی که در مقاوله‌نامه دو سویه پیش‌بینی شده بهای گاز را مستقیماً از آلمان دریافت می‌دارد. برای تعیین قیمت روز موادی گنجانده شده است که به موازات تغییرات قیمت سوخت در جهان، قیمت گاز ایران به آلمان هم تغییر کند. این مواد روشن‌تر و گویاتر از موادی است که هم اکنون در قرارداد فروش گاز ایران به شوروی وجود دارد. ایران از این معامله سالانه مبالغی بیش از فروش گاز به شوروی به دست می‌آورد. قرارداد دیگر یک قرارداد سه جانبه بین ایران و آلمان و شوروی است. در قرار سه جانبه وظایف هر یک از سه کشور در انتقال گاز ایران به آلمان روشن شده است. ایران ۱۳ میلیارد متر مکعب گاز را در مرز آستارا به شوروی تحویل می‌دهد. شوروی همین مقدار گاز را از منبع عظیم غرب خود، از راه کشورهای اروپای شرقی در مرز آلمان به آلمانی‌ها تحویل خواهد داد. در این مورد هیچ نوع مسئولیتی متوجه ایران نیست. در حقیقت، ایران مسئولیت و اجرای طرح عظیم احداث خط دوم لوله گاز را در داخل کشور از جنوب تا آستارا را رأساً به عهده می‌گیرد. در این زمنیه آلمان و شوروی نقش کمک خواهند داشت و قیمت گاز طوری تعیین شده است که استهلاک مطلوب سرمایه‌گذاری برای خط دوم در مدت معقول ممکن باشد. آنچه ایران در احداث خط دوم احتیاج مبرم دارد، ورق آهن برای ساختن لوله و کمپرسورهای عظیم برای پمپاژ کردن گاز می‌باشد. پیش‌بینی می‌شود که در تأمین این مواد آلمان و شوروی تعهداتی به عهده گرفته باشند. شوروی به نوبه خود با تحویل گرفتن گاز ایران در مرز آستارا مجبور است همین مقدار گاز را از منطقه غرب کشور خود، با لوله‌های موجود یا لوله‌های جدید، از راه اروپای شرقی به آلمان تحویل دهد. این کار برای شوروی دو فایده مهم دارد. اول آنکه سوخت منطقه قفقاز و حتی مناطق مرکزی به سوخت بسیار زیادی احتیاج دارند تأمین می‌شود. درحال حاضر یک شبکه عظیم گاز در همین مناطق وجود دارد که سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز ایران را به مصر می‌رساند. شوروی مکرر از ایران خواستار احداث لوله دوم بوده و حال با این برنامه به اصل موضوع که سوخت باشد می‌رسد. آلمان از تمام این مراحل فقط خریدار گاز است که در مقابل دریافت گاز وجوه لازم را به ایران و شوروی پرداخت می‌کند. آلمان بهای گاز را معادل بهای رایج در اروپا می‌پردازد. در حیققت گازی که آلمان در مرز جنوبی خود دریافت می‌دارد همان بهایی است که هم اکنون در مرز شمالی می‌پردازد با احتساب حمل آن از شمال به جنوب کشور.

PrinceAshrafPahlaviShirazWomenOrganization1354.jpg

۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۴ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران، بعد از نبم روز پنجشنبه (سومین سمینار منطقه‌ای سازمان زنان ایران، سال جهانی زن را در شیراز گشودند و از نمایشگاه کارهای دستی زنان مراکز رفاه خانواده این استان دیدن کردند. والاحضرت در نطق گشایش سومین سمینار منطقه‌ای سازمان زنان که مسائل و مشکلات زنان استان فارس را مورد گفتگو و تبادل نظر قرار می‌دهد، زنان را به مشارکت بیشتر در فعالیت‌های اجتماعی دعوت کردند. والاحضرت رستاخیز ملی ایران را نهضت گسترده و فرصتی یکتا و استثنایی برای تجهیز تمام نیروهای ملت خواندند. والاحضرت همچنین گفتند: «باید امکان‌های بالقوه زنان ایران را به حرکت درآوریم. باید با تأمین آموزش و پرورش مطلوب، زنان را برای کار و فعالیت در مقیاس انقلاب شاه و ملت آماده کنیم. آهنگ حرکت انقلاب سریع است و ما نیز باید شتاب کنیم تا در صفوف اول رستاخیز ایران قرار گیریم». والاحضرت سپس لزوم گسترش برنامه‌های سازمان زنان ایران را در سطح روستاها یادآور شدند و به طرح سوادآموزی تابعی که بوسیله سازمان زنان ایران در ساوه اجرا شده اشاره کردند. والاحضرت در قسمتی از بیانات شان فرمودند: «توده‌های زنان ایران هنوز از یک زندگی فعال و بارور اجتماعی واقتصادی بدورند. هنوزبسیاری ازمردان و زنان کشور ماه به اهمیت نقش زن واقف نیستند و به ضرورت تساوی حقوق زن و مرد اعتقاد چندانی ندارند.» در همین نشست، خانم مهناز افخمی دیبر کل سازمان زنان ایران نیز به برنامه‌های این سازمان در طول سال جهانی زن اشاره کرد و گفت: « در سمینارهای منطقه‌ای ضمن تجهیز نیروهای محلی، مسائل و مشکلات زنان هر منطقه مورد بررسی قرار می‌گیرد و نتایج حاصل از این سمینارها زمینه‌های اساسی برای برنامه‌ریزی‌های آینده سازمان زنان خواهد بود. سمینار سازمان زنان در شیراز امروز به کار خود پایان می‌دهد و نتایج حاصل از بحث‌ها و بررسی‌های ۸۱ نفر از محققان، اندیشمندان و دبیران شعب سازمان زنان ایران در یک قطعنامه منتشر می‌شود. سازمان زنان فارس بیست شعبه در استان فارس دارد و هشت هزار نفر از خدمات رفاهی این مراکز برخوردار می‌شوند. با ساختمان مرکز رفاه خانواده جدیدی که در روز ۲۲ فروردین ماه ۱۳۵۴ والاحضرت کلنگ آن را در یکی از محلات پر جمعیت شیراز به زمین زدند هر ماه دو هزار نفر می‌توانند از کلاس‌های حرفه‌ای و سوادآموزی، بهداشت و تنظیم خانواده، واحد حقوقی و مهد کودک آن استفاده کنند.


۲۲ فروردین ماه ۱۳۵۴ یک هیئت آلمانی به ریاست آقای «لوش» معاون همکاری‌های بین‌المللی وزارت تحقیقات جمهوری فدرال آلمان به تهران وارد شد و در فرودگاه مهرآباد یایوران ایرانی و همچنین نمایندگان سیاسی آلمان در تهران به پیشباز هیات آلمانی آمدند. این هیئت عالی‌رتبه قرار است برای یک هفته در ایران با مسئولان سازمان انرژی اتمی ایران گفتگوهایی انجام دهند و پیش بینی می‌شود که این گفت و گوها به بسته شدن چند موافقت‌نامه برای همکاری‌های علمی و فنی و همچنین استفاده صلح‌جویانه از انرژی اتمی میان دو کشور بیانجامد. قرار است دکتر اکبر اعتماد رئیس سازمان انرژی اتمی ایران که هم اکنون در اروپا بسر می‌برد، امشب به تهران بازگردد و گفتگوهای هیئت آلمانی با ایران از فردا شروع شود.

پروژه‌های صنعتی و اقتصادی برای سیستان و بلوچستان

ShanshahAryamehrFinanceMinisterNorway1354.jpg
شهبانو ریاست عالی شورای عالی معماری و شهرسازی
نشست هیات امنای دانشگاه رضا شاه کبیر
باریابی هموندان شورای عالی انتقال خون به پیشگاه شهبانو

۲۲ فروردین ماه ۱۳۵۴ ده‌ها طرح صنعتی و اقتصادی در سیستان و بلوچستان به اجرا در می‌آید. دولت دو میلیارد ریال برای اجرای یک سلسله طرح‌های صنعتی و اقتصادی در سیستان و بلوچستان خرج خواهد کرد و همزمان با این تلاش وسیع که چهره اقتصادی این استان را دگرگون خواهد ساخت، ده‌ها میلیارد ریال دیگر از سوی بخش خصوصی در این استان سرمایه‌گذاری خواهد شد. دکتر فریدون مهدوی وزیر بازرگانی که در رأس هیئتی برای بررسی نیازهای اقتصادی سیستان و بلوچستان به این منطقه سفر کرده بود، به تهران بازگشت. وی از ماه گذشته از سوی نخست‌وزیر مأمور شده است که تهیه و اجرای طرح‌های اساسی دگرگون کننده اقتصاد این استان را زیر نظر بگیرد. از جمله طرح‌هایی که قرار است در سیستان و بلوچستان اجرا شود، یک مجتمع بزرگ کارخانه تولیدی است. این مجتمع شامل یازده کارخانه خواهد بود و در آن‌ها کفش پلاستیک، ملامین، لاستیک، دستکش و انواع چرم تولید می‌شود. بهره‌برداری از این مجتمع در همین سال آغاز خواهد شد. همچنین دو کارخانه نان ماشینی در ایرانشهر و زابل، شش سردخانه ، یک کارخانه آرد در این استان ساخته می‌شود. در چابهار یک اسکله موقت احداث می‌شود تا کار حمل و نقل کالا را به این منطقه آسان کند. برای تأمین نیازهای ساختمانی در استان، کارخانه‌های تولید آجر، ماسه، آهک، گچ و مصالح پیش ساخته بکار می‌افتند. در این استان چند انبار بزرگ ساخته خواهد شد. ده فروشگاه از سوی سازمان تعاون مصرف شهر و روستا بوجود می‌آید. پنجاه دستگاه وانت و کامیون در یک شرکت حمل و نقل بکار می‌افتند. دولت تصمیم دارد قیمت کالاهای ضروری که در این استان عرضه می‌شود، حتی ارزان‌تر از تهران باشد.

۲۳ فروردین ماه ۱۳۵۴ شاهنشاه آریامهر پیش از نیم روز آقای پرکلیپ وزیر دارایی نروژ را در کاخ نیاوران به پیشگاه همایونی پذیرفتند. در این باریابی آقای هوشنگ انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی افتخار بودن را داشت. اریک بیلکا» وزیر امور خارجه اتریش، پس از دیدار و گفتگو با مقامات تهران، به آگاهی رساند که اتریش بخشی از گاز صادراتی ایران را خواهد خرید. «بیلکا» که پس از دیدار با همتای ایرانی خود، عباسعلی خلعتبری، با خبرنگاران به مصاحبه نشسته بود، همچنین گفت: دلیلی نمی‌بیند که کشورش خواهان خرید کالاهای صنعتی ایران نباشد. او همچنین روشن ساخت که حجم معاملات ایران و اتریش به زودی به دو برابر خواهد رسید. «بیلکا» در سه روز گذشته با خلعتبری وزیر خارجه، مهندس منصور روحانی وزیر کشاورزی و منابع طبیعی و فریدون مهدوی وزیر بازرگانی پیرامون گسترش روابط تجاری دو کشور گفتگو کرده است. هم چنین در روز ۲۶ فروردین ماه با دکتر منوچهر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران نیز دیدار نمود. «بیلکا» و بانو نیمروز ۲۷ فروردین ماه پس از یک دیدار رسمی چهار روزه تهران را ترک گفت.

۲۳ فروردین ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو در یک نشست دو ساعت و نیمه با هموندان شورای عالی معماری و شهرسازی تأکید کردند که مسئولین باید امکانات و تسهیلات ارزان قیمت برای تفریح عموم فراهم کنند. علیاحضرت شهبانو در همین نشست با تأکید اهمیت مسئله شهرسازی و معماری ایرانی، به بهبود وضع اقتصادی مملکت و انجام برنامه‌های مختلف نیز اشاره کردند و فرمودند:[۱۴] «ما هم اکنون نیز محل‌های دست نخورده طبیعی بسیار داریم. یک مطالعه مختصر نشان می‌دهد که در گذشته بدون داشتن طرح و نقشه هماهنگ و حساب شده هر چه توانسته‌اند خراب کرده‌اند و به جایش ساختمان‌های نو ولی اکثراً نامتناسب و ناهماهنگ با سایر ارزش‌های اجتماعی و سنتی بنا کرده‌اند، در صورتی که باید بر برنامه‌های نوسازی بخصوص نوسازی مناطق مختلف کشور، از سلیقه متخصصین محلی و بومی استفاده شود تا طرح‌های مختلف صنعتی، کشاورزی، خانه‌سازی و غیره بطور هماهنگ و بدون آنکه به محیط زیست سالم و زیبا صدمه وارد کند، پیاده گردد»

۲۴ فروردین ماه ۱۳۵۴ نیم روز «اریک بیلکا» وزیر خارجه اتریش و بانو در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوبار یافت. وزیرخارجه اتریش و بانو ناهار را در پیشگاه اعلیحضرتین خوردند. در این باریابی، عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه ایران نیز حضور داشت. وزیر امورخارجه اتریش که دیشب برای یک بازدید رسمی چهار روزه از ایران وارد تهران شد، بامداد امروز در آرامگاه رضاشاه کبیر تاج گل بر مزار بنیانگذار ایران نوین نهاد و ادای احترام کرد. امشب از سوی خلعتبری میهمانی شامی به افتخار «بیلکا» در کاخ وزارت امورخارجه برگزار خواهد شد و قرار است «بیلکا»، همزمان با اقامت در تهران، چند دور گفت و گو با خلعتبری وزیر امور خارجه و همچنین وزیران کشاورزی و منابع طبیعی و بازرگانی انجام دهد. در این سفر، «اریک بیلکا» را دکتر «لودویک اشتاینر» مدیر کل سیاسی وزارت خارجه اتریش، «اتوکاستشر» رئیس صنعت، «هانس ایگلر» رئیس اتحادیه صنایع، «هارولدو اوریک» رئیس دفتر وزیر خارجه و «فردریک کلیسنر» رئیس قسمت تجارت خارجی در اتاق صنایع، همراهی می‌کنند.

۲۴ فروردین ماه ۱۳۵۴ دومین نشست هیات امنای دانشگاه رضا شاه کبیر پس از نیم روز در دفتر امیراسداله علم وزیر دربار شاهنشاهی و رییس هیات امنای دانشگاه در کاخ سعدآباد برگزار شد. در این نشست دکتر عبدالحسین سمیعی وزیر علوم و آموزش عالی و سرپرست دانشگاه رضا شاه کبیر گزارشی پیرامون کارهای انجام شده به هیات امنا داد. در این نشست درباره بودجه سال ۱۳۵۴ ، آیین نامه‌های داخلی و طرح جامع دانشگاه گفتگو شد و تصمیم‌های بایسته گرفته شد.

۲۴ فروردین ماه ۱۳۵۴ پیشه‌وران، افراد صنفی با پرداخت مبلغی حق بیمه از بیمه‌های بازنشستگی، درمان و از کارافتادگی استفاده خواهند کرد. پروژه برخورداری پیشه‌وران، اصناف و صاحبان حرفه‌های آزاد از بیمه‌های اجتماعی و درمانی در دست تهیه است. بر اساس این طرح بیش از یک میلیون نفر کاسب و افراد خانوده‌شان تحت ضوابطی بوسیله وزارت رفاه اجتماعی زیر پوشش بیمه‌های اجتماعی قرار خواهند گرفت. دکتر حیدر قلی عمرانی مدیر عامل سازمان بیمه‌های اجتماعی در این مورد گفت، هم اکنون گفتگوهایی برای تهیه ضوابط و طرح بیمه پیشه‌وران و افراد خانواده آنان بین سازمان بیمه‌های اجتماعی و اتاق اصناف در جریان است. وی توضیح داد با توجه به اینکه پیشه‌وران دارای کارفرما نیستند، در تهیه طرح یاد شده تعیین میزان حق بیمه و نحوه پرداخت آن یکی از مسائل مهم است و طبق مقررات سازمان بیمه‌های اجتماعی ۳ درصد حق بیمه از طرف دولت و ۷ درصد از طرف بیمه شده و بقیه آن از طرف کارفرما پرداخت می‌شود و چون افراد صنفی دارای کارفرما نیستند باید مبلغ بیشتری بابت حقوق بیمه پرداخت کنند. وی اضافه کرد، در طرح مزبور ترتیبی داده خواهد شد که پیشه‌وران از مزایای بازنشستگی، مستمری از کار افتادگی و درمان و مزایای دیگر بیمه‌های اجتماعی استفاده کنند.

۲۵ فروردین ماه ۱۳۵۴ پیش از نیمروز هموندان شورای عالی سازمان ملی انتقال خون، در کاخ نیاوران به پیشگاه علیاحضرت شهبانوی ایران بار یافتند. دکتر شیخ‌الاسلام زاده وزیر رفاه اجتماعی، دکتر سمیعی وزیر علوم، پروفسور پویان وزیر بهداری و تیمسار سپهبد دکتر ایادی از باشندگان این نشست بودند. مدیر عاملی سازمان در گزارشی رسا کارهای انجام شده در سال گذشته و چکیده‌ای از آرمان‌های سازمان را درباره راه اندازی یک شبکه ملی خدمات انتقال خون در سطح کشور به آگاهی رسانید. علیاحضرت شهبانو سپارش فرمودند که لازم است هر چه زودتر مراکز منطقه‌ای انتقال خون وابسته به این سازمان در مرکز استان‌ها و شهرستان‌های بزرگ دایر شود و برنامه‌های آموزش همگانی در سطحی وسیع اجرا شود. مزایای انتقال خون، معاینات پزشکی پیوسته و آزمایش‌های لابراتواری و بیمه کردن اهدا کنندگان خون و وابستگان آنان در موارد نیاز به خون برای همه روشن شود.

۲۶ فروردین ماه ۱۳۵۴ آمادو بابادیارا معاون ریاست جمهوری کشور آفریقایی مالی در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت و پیامی از سوی رئیس جمهوری مالی به پیشگاه همایونی فراداشت. «بابادیارا» روز دوشنبه وارد شده است.

۲۶ فروردین ماه ۱۳۵۴ با ورود والاحضرت شاهدخت فرحناز پهلوی و سرکار علیه خانم فریده دیبا نمایشگاه گل‌آرایی در هتل هیلتون گشایش یافت. این نمایشگاه یک روزه از سوی انجمن دوستداران گل وابسته به انجمن هنر ایکبانای ژاپن به مناسبت ورود خانم کاسومی تشی گاوارا یکی از بزرگ‌ترین استادان گل آرایی دنیا ترتیب یافته است. در این نمایشگاه هفتاد نوع گل آرایی با همکاری خانم‌های ایرانی و ژاپنی به نمایش گزارده شده است.

۲۶ فروردین ماه ۱۳۵۴ وزارت راه و ترابری به آگاهی همگان رسانید که قرارداد ساختمان شاهراه ۶ باندی کرج – قزوین با پیمانکار دستینه شد و پیمانکار می‌باید در درازای دو سال این شاهراه را تحویل دهد. درازای این شاهراه ۹۴ کیلومتر و ۲۲۸ متر است و هزینه آن بالغ بر ۴ میلیارد و ۱۱۹ میلیون و ۵۶۰ هزار ریال می‌باشد. شاهراه، شش خطه (از هر سو سه باند) ساخته خواهد شد و پیمانکار آن تعهد سپرده است که در مدت دو سال این شاهراه را ساخته و تحویل دهد. سخنگوی وزارت راه و ترابری گفت، آسفالت راه سرچشمه به خاتون آباد در کرمان (معادن مس) به درازای ۴۵ کیلومتر و ۷۰۰ متر و پهنای ۱۱ متر که ۴ متر آن شانه‌های جاده خواهد بود آغاز شده است. هزینه ساختمان این جاده ۱۳۱ میلیون و ۱۹۴ هزار و ۴۱۳ ریال است و پیمانکار می‌باید در ۱۵ ماه این جاده را آماده سازدد.

بازدید علیاحضرت شهبانو از کرمانشاه ۲۸ - ۲۷ فروردین ماه

علیاحضرت شهبانو پیش از نیمروز (۲۷ فروردین ماه ۱۳۵۴) برای یک دیدار دو روزه از استان کرمانشاهان، به شهر کرمانشاه تشریف‌فرما شدند.[۱۵] در فرودگاه شهر، بلندپایگان استان ورود شهبانوی ایران را گرامی داشتند و آیین پیشباز رسمی به جای آوردند. علیاحضرت شهبانو سپس از فرودگاه رهسپار مرکز جمعیت خیریه فرح پهلوی، در شهر کرمانشاه شدند. در پهنه شبانه‌روزی جمعیت خیریه فرح پهلوی قائم مقام استاندار و دبیر عامل جمعیت استان با سپاس از مهر شهبانو، کوشش‌های نیکوکاری استان در سال گذشته را در گزارشی به آگاهی رساند و درباره کوشش‌های آینده جمعیت خیریه فرح پهلوی چنین گفت: بزودی یک شبانه‌روزی برای پسران ساخته می‌شود و همچنین ساختمان کانون دیگری نیز برای دختران در برنامه قرار دارد. علیاحضرت شهبانو در دیدار از کوشش‌های نیکوکارانه این استان، شیرخوارگاه تازه کرمانشاه را نیز گشودند. این شیرخوارگاه که مدرن‌ترین شیرخوارگاه شهرستان‌های کشور به حساب می‌آید، با هزینه شخصی یکی از خدمت‌گزاران شهر ساخته شده است. به پاس خیرخواهی این نیکوکار، شیرخوارگاه یاد شده «معتضدی» نام‌گذاری شد. علیاحضرت شهبانو همچنین از بخش‌های گوناگون شبانه‌روزی دیدن فرمودند. در این شبانه‌روزی که زمین ده هزار متری آن را شهبانوی ایران اهدا فرموده‌اند، هم اکنون ۵۶ دختر ۶ تا ۱۸ ساله نگهداری می‌شوند و قرار است کار نگهداری از کودکان بی‌سرپرست باز هم گسترش یابد و چتر حمایت جمعیت خیریه فرح پهلوی شمار بیشتری از کودکان بی‌پناه را دربر گیرد. آنچنان که خبرنگار اطلاعات از کرمانشاه گزارش داده است، علیاحضرت شهبانو پس از این دیدار، کتابخانه شماره ۲ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را نیز بازدید فرمودند. شهبانوی ایران در ساعات آینده از دو مهد کودک، شیرخوارگاه و خانه مسلولین بازدید خواهند فرمود. شامگاه امروز علیاحضرت شهبانو برای دیدار از زیبایی‌های تاریخی بیستون به ۲۰ کیلومتری کرمانشاه تشریف‌فرما می‌شوند. امشب نیز نمایندگان گروه‌های گوناگون مردم به حضور معظم‌لها معرفی خواهند شد. فردا، در دومین روز سفر علیاحضرت شهبانو، بیمارستان شیر و خورشید سرخ شهرک قره‌بلاغ، مرکز توان بخشی و مرکز رفاه خانواده سازمان زنان کرمانشاه مورد بازدید قرار خواهد گرفت. علیاحضرت شهبانو فردا به دیدار خود از کرمانشاه پایان می‌دهند و به تهران مراجعت خواهند فرمود.

دیدار رسمی پنج روزه خوان کارلوس ولیعهد اسپانیا

ولیعهد اسپانیا به پیشگاه آریامهر شاهنشاه ایران باریافت

به فراخوان شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پس از نیمروز ۳۱ فروردبن ماه شاهزاده «دون خوان کارلوس» و همسرشان شاهزاده صوفیا برای یک بازدید پنج روزه وارد تهران شدند. [۱۶] والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران از شاهزاده کارلوس و بانو پیشباز کردند، این نخستین پیشباز رسمی است که ولیعهد ایران از یک شخصیت خارجی انجام می‌دهند. شاهزاده دون خوان کارلوس ولیعهد ۳۷ ساله اسپانیا و شاهزاده صوفی با یک جت اختصاصی به نام « رومرو » یکی از نقاشان بزرگ اسپانیان وارد تهران شدند. در پای پلکان هواپیما والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران از ولیعهد اسپانیا و بانو پیشباز کردند. در فرودگاه مهرآباد آقای علم وزیر دربار شاهنشاهی و بانو، هرمز قریب و بانو، تیمسار بدره‌ای فرمانده گارد شاهنشاهی و شماری از پایوران کشوری در آیین پیشباز از ولیعهد اسپانیا در فرودگاه بودند که والاحضرت همایون ولیعهد ایران رضا پهلوی آنان را به ولیعهد خوان کارلوس شناساندند.

پس از قرار گرفتن والاحضرت ولیعهد و پرنس خوان کارلوس در جایگاه ویژه، سرود ملی اسپانیا و سپس سلام شاهنشاهی ایران نواخته شد و یازده تیر توپ به سبب سفر رسمی شاهزاده کارلوس و شاهزاده صوفی شلیک شد. آیین احترام نظامی و سان و رژه انجام یافت و سپس والاحضرت همایون ولیعهد به همراه ولیعهد اسپانیا و بانو از فرودگاه مهرآباد رهسپار کاخ سپید سعدآباد شدند.


دیدار رسمی محمد انور سادات پرزیدنت مصر ۴-۳ اردیبهشت ماه

گفتگوهای آریامهر و انور سادات

پس از نیم روز ۳ اردیبهشت ماه به دعوت شاهنشاه آریامهر انور سادات پرزیدنت مصر وارد تهران شد.[۱۷] شاهنشاه آریامهر در فرودگاه از پرزیدنت سادات پیشباز کردند. پس از انجام آیین رسمی پیشباز، شاهنشاه آریامهر و میهمانان رهسپار میدان شهیاد شدند و شهردار پایتخت کلید طلایی شهر را، پس از خوش‌آمدگویی، به پیشگاه پرزیدنت سادات فراداشت. پرزیدنت سادات در پاسخ شهردار تهران گفت: «خیلی خوشوقت می‌شوم که صمیمانه‌ترین مراتب دوستی مردم مصر را به مردم ایران ابلاغ کنم. تحت توجهات برادر عزیزم اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر، موفقیت بیشتر ملت ایران را از صمیم قلب آرزومندم.»

این دومین دیدار شاهنشاه آریامهر و پرزیدنت سادات به فاصله سه ماه و چند روز و دومین سفر سادات به ایران است. سادات چندی پیش در راه مسکو، توقفی کوتاه در تهران داشت و در فرودگاه مهرآباد با شاهنشاه آریامهر دیدار کرد. پیرامون سفر سادات که در پایان سفر به عربستان و گفتگو با ملک خالد پادشاه جدید عربستان سعودی و حافظ اسد رئیس جمهوری سوریه انجام می‌گیرد، دیدگاه‌های گوناگونی در محافل سیاسی ابراز می‌شود. در سه ماهی که از آخرین دیدار شاهنشاه و سادات می‌گذرد، منطقه خاورمیانه عربی همچنان با وضع نه صلح و نه جنگ روبروست و مأموریت کیسینجر در منطقه با شکست روبروشده است. سادات ماندن چند ماهه سربازان حافظ صلح سازمان ملل متحد یا «نیروهای کلاه آبی» را پذیرفته است و از سوی دیگر، اختلافات ایران و عراق که ۷ سال ادامه داشت پایان یافته است. با این دگرگونی‌ها در منطقه، سادات در گفتگوهایی که با شاهنشاه خواهد داشت، وضع منطقه را پیش خواهد کشید.

در میهمانی شامی که از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به افتخار حضرت محمد انور سادات برگزار شده بود، اعضای خاندان جلیل سلطنت، نخست وزیر و شخصیت‌های کشوری نیز حضور داشتند. بر سر میز شام، نخست شاهنشاه آریامهر سخنانی ایراد فرمودند:[۱۸] پس از بیانات شاهنشاه سرود ملی کشور مصر نواخته شد و آنگاه پرزیدنت سادات بیاناتی به زبان فارسی ایراد کردند.

دیدار رسمی محمد داود رییس دولت و صدراعظم جمهوری افغانستان از ایران ۱۰-۶ اردیبهشت ماه

ShahanshahAryamehrPresidentDavoudAfghanistan6Ordibehesht1354.jpg

به دعوت شاهنشاه آریامهر پس از نیم روز ۶ اردیبهشت ماه محمد داود رییس دولت و صدراعظم جمهوری افغانستان وارد تهران شد.[۱۹] پرزیدنت داود پس از ورود به تهران و انجام یافتن آیین ویژه فراداشت کلید طلایی شهر، تاج گلی بر آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه بزرگ نهاد. در این سفر پایوران اقتصادی و برنامه ریزی جمهوری افغانستان از همراهان پرزیدنت داود هستند. یک هیات اقتصادی نیز همراه پرزیدنت داود خان خواهد بود که پروژه‌های همکاری‌های دو کشور را در زمینه‌هایی که از پیش روی آن توافق شده است را بررسی خواهند کرد. پرزیدنت داود در سفر چهار روزه خود به ایران از برجای مانده‌های اسپهان و شیراز دیدن می‌کنند. ایران و افغانستان از سال ۱۳۵۳ خورشیدی گفتگوهایی را آغاز کردند که بنا بر آن، دو کشور برای اجرای برنامه‌های گسترده عمرانی و صنعتی و کشاورزی همکاری نزدیک خواهند داشت. در این گفتگوها کشیدن خط آهن کابل - مشهد و کشیدن یک خط دیگر ترانزیتی از بندرعباس به مرز افغانستان و ایجاد تسهیلات بندری ویژه برای کالاهای افغانی مورد نظر بود. این دو خط از دیدگاه واردادت و صادرات کالاها و هم چنین از دیدگاه آمد و شد شهروندان دو کشور اثرات نیکویی در برخواهد داشت. در زمینه صنعتی قرار است ایران در ساختن و راه اندازی کارخانه‌های قند و سیمان و برنامه‌های همانند به افغانستان کمک کند. در بخش کشاورزی، گسترده‌ترین برنامه‌ها در حوزه هیرمند جامه عمل می‌پوشد. این پروژه دربرگیرنده ساختن سد و کانال‌های آبیاری، ایجاد مزرعه‌های پهناور کشت و صنعت و دامداری است. در همه این موردها کشورها ایران پیشنهادهای خود را پیشتر به افغانستان داده است. پیش بینی می‌شود که دستاورد بررسی‌های افغانستان و پیشنهادهای آن کشور در روز ۷ اردیبهشت ماه در گفتگوهای رهبران دو کشور مورد گفتگو و بررسی قرار گیرد.

در میهمانی که شبانگاه از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به سرفرازی پرزیدنت داود رئیس دولت و صدر اعظم افغانستان در کاخ نیاوران برپا شد، شاهنشاه بر سر میز شام، سخنانی پیرامون پیوندهای دو کشور ایراد فرمودند و پیشرفت‌های افغانستان را ستودند. [۲۰]


BankOmranSavingAccount1354.jpg
  1. پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر به ملت ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۵۴
  2. پیام نوروزی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به مردم ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۵۴
  3. پیام نوروزی والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۵۴
  4. پیام نوروزی امیرعباس هویدا نخست‌وزیر به ملت ایران ۱ فروردین ۱۳۵۴
  5. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ به سفیر اتحاد جماهیر شوروی در سلام نوروز ۱ فروردین ماه ۱۳۵۴
  6. خانه‌سازی دولت در شهرهای اهواز بندرعباس بوشهر و شیراز فروردین ماه ۱۳۵۴
  7. سخنان امیرعباس هویدا نخست‌وزیر در میهمانی شام برای لی هسین نین نایب نخست‌وزیر جمهوری خلق چین ۱۷ فروردین ماه ۱۳۵۴
  8. سخنان والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی هنگام گشایش سمپوزیوم سازمان محیط زیست کمپانی‌های بین‌المللی نفتی ۱۸ فروردین ماه ۱۳۵۴
  9. قانون تامین اجتماعی
  10. مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرنگار یونایتدپرس کاخ نیاوران ۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴
  11. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح در نشست گروه بررسی مسایل ایران در پرتو انقلاب شاه و ملت کاخ نیاوران ۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴
  12. Babcock and Wilcox Incorporation
  13. ترور سرگرد نوروزی رییس گارد انتظامی دانشگاه صنعتی آریامهر از سوی سازمان چریک‌های فدایی ۱۲ اسفند ماه ۱۳۵۳
  14. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در نشست شورای عالی معماری و شهرسازی ۲۳ فروردین ماه ۱۳۵۴
  15. بازدید علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از استان کرمانشاهان ۲۸-۲۷ فروردین ماه ۱۳۵۴
  16. دیدار رسمی پنج روزه خوان کارلوس ولیعهد اسپانیا به فراخوان شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ۳۱ فروردین تا ۴ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ خورشیدی
  17. دیدار رسمی محمد انور سادات پرزیدنت مصر ۴-۳ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ خورشیدی
  18. سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام به سرفرازی ورود انور سادات پرزیدنت مصر کاخ نیاوران ۳ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  19. دیدار رسمی محمد داود رییس دولت و صدراعظم جمهوری افغانستان از ایران ۱۰-۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ خورشیدی
  20. سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی به سرفرازی ورود محمد داود صدراعظم افغانستان کاخ نیاوران ۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴