سفر رسمی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به نیوزیلند ۹-۵ مهر ماه ۱۳۵۳

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۲۵ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح ارقام، اصلاح فاصلهٔ مجازی)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۱۳۵۳ خورشیدی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سفرهای رسمی محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۳ خورشیدی تازی


فرماندار کل نیوزیلند ورود شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو را خوش آمد می‌گوید

اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی بامداد آدینه ۵ مهر ماه ۱۳۵۳ در پایان یک سفر هشت روزه رسمی به استرالیا را بنیادی پایدار و استوار داد، از خاک این کشور پهناور رهسپار کشور نیوزیلند شدند. نیوزیلند که تا روز سه شنبه نهم مهرماه میزبان اعلیحضرتین است و امید دارند که این سفر نیز دستاوردهای همانندی چون سفر شاهنشاه ایران به استرالیا به همراه داشته باشد.

اعلیحضرتین ساعت ۱۵ و بیست و پنج دقیقه با یک فرودند جت بویینگ هواپیمایی ملی ایران وارد فرودگاه بین المللی کانتربوری در شهر کرایست چرچ در جنوب نیوزیلند شدند. در پای پلکان هواپیما سر دنیس بلوندل فرماندار کل نیوزیلند و بانو، ویلیام ادوارد رولینگ نخست وزیر و بانو به اعلیحضرتین خوش آمد گفتند و یک اسکادران از هواپیماهای جنگنده نیروی هوایی نیوزیلند در آسمان فرودگاه کانتر بوری به پرواز درآمدند. در فرودگاه دو دختر خردسال از دو نژاد گونگون این کشور دو دسته گل بسیار زیبا به پیشگاه اعلیحضرتین فراداشتند. اعلیحضرتین به همراه فرماندار کل، نخست وزیر و بانوانشان به جایگاه ویژه تشریف فرما شدند و دسته موزیک سرود ملی دو کشور را نواخت و بیست و یک تیر توپ به سرافرازی ورود اعلیحضرتین شلیک شد.

سپس شاهنشاه آریامهر از برابر گارد احترام گذشتند و فرماندار کل و رییس مجلس ملی و نماینده سفیرهای خارجی و رهبر حزب اقلیت و شهردار کرایست چرچ و بانوانشان را به پیشگاه اعلیحضرتین شناساند. پس از آیین معرفی پایوران و نیوزیلند، اعلیحضرتین و پیشبازکنندگان به سالن ویژه فرودگاه تشریف فرما شدند. در اینجا فرماندار کل نیوزیلند در بیاناتی خوش آمد گفت:

برای من جای بسی مباهات و افتخار است که از جانب علیاحضرت ملکه انگلستان و نیز از جانب دولت و ملت نیوزیلند تشریف فرمایی اعلیحضرتین را به کشورمان خوش آمد بگویم. ما خوشبختیم که به رهبر کشوری که با ما روابط حسنه‌ای دارد، به رهبر کشوری که هر روز فعال‌تری در صحنه روابط بین‌المللی به دست می‌آورد، به رهبر کشوری که از سیاست مستقل ملی پیروی می‌کند، خوش آمد بگویم. تمدن کشور تحت رهبری شاهنشاه آریامهر، ریشه‌های بسیار قدیمی و چندین هزار ساله دارد ولی اکنون شما به کشوری تشریف فرما شده‌اید که تمدن و تاریخ آن بسیار جوان است و از چند صد سال تجاوز نمی‌کند و تا پیش از آن این سرزمین خالی از سکنه بود و افتخاری که نصیب ملت نیوزیلند گردیده است موجب خواهد شد که میان ملتی کهنسال و ملتی جوان پیوند دیگری پدیدار گردد از همه مهمتر ما تشریف فرمایی اعلیحضرتین را به خاطر شخصیت بارزشان خوش آمد می‌گوییم و از این بابت بی‌نهایت شادمان هستیم.

شاهنشاه آریامهر در پاسخ به خوش آمد فرماندار کل نیوزیلند فرمودند:[۱]

آقای فرماندار کل، آقای نخست وزیر

از استقبال گرمی که در این جا از ما شد و همچنین از اشاره شما به تمدن کهنسال کشورم متشکرم، ولی می‌بایست خاطرنشان سازم که ما در ایران تنها به گذشته درخشان خود اتکاء نمی‌کنیم، بلکه همواره آینده را در نظر داریم. مایلم در این جا به پیشرفت‌های درخشان کنونی و آینده درخشان ملت زلاند نو نیز اشاره کنم. ملت شما توانسته است طی مدت کوتاهی توفیق‌های عظیمی به دست آورد و این هدفی است که ما نیز در کشور خود دنبال می‌کنیم. ما با آینده نگری تمام خواهان استقرار روابط دوستانه با کلیه ملل دنیا هستیم و همواره دست دوستی به جانب مللی که خواهان استقرار روابط دوستانه با ما باشند دراز می‌کنیم. اما من هیچ فاصله‌ای بین قلب‌های مان و نظرگاه‌های مان، درباره آنچه که از دنیای کنونی خود می‌خواهیم و آنچه که از دنیای آینده انتظار داریم نمی‌بینم. دنیایی که امیدوارم دنیای عدالت و فارغ از بدبختی و جهل و بیماری باشد.

امیدوارم توسعه روابط ما به سود گسترش دوستی میان تمام ملل جهان و به خاطر هدف‌های مشترک مان باشد. بنابراین اجازه بدهید برای مردم این شهر زیبا و مردم زلاند نو آرزوی خوشبختی و بهروزی کنم.

بازدید از موزه

شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پس از انجام آیین رسمی پیشباز به همراه فرماندار کل و نخست وزیر نیوزیلند و بانوانشان رهسپار محل اقامت ویژه اعلیحضرتین شدند. در ساعت ۱۷:۳۰ اعلیحضرتین به همراه نخست وزیر نیوزیلند و بانو به موزه کانتربری در شهر کرایست چرچ تشریف فرما شدند. در برابر در ورودی موزه، شهردار شهر کرایست چرچ و بانو تشریف فرمایی اعلیحضرتین را به موزه خوش آمد گفتند و سپس هموندان انجمن شهر، هموندان هیئت مدیره موزه و پایوران شهر کرایست چرچ و بانوانشان را به پیشگاه اعلیحضرتین معرفی کرد. اعلیحضرتین سپس از بخش‌های گوناگون موزه دربرگیرنده بخش‌های جانورشناسی، باستان شناسی و اشیای مربوط به دوران قوم مائوری که مهاجران نخستین نیوزیلند بودند، بازدید فرمودند سپس یک گروه از پسران و دختران مائوری با دست‌افشانی‌های جالب و خواندن ترانه‌های بومی تشریف فرمایی اعلیحضرتین به نیوزیلند را خوش آمد گفتند.

پس از این آیین شهردار کرایست چرچ از سوی مردم شهر به شاهنشاه آریامهر به عنوان پادشاه کهنسال‌ترین کشور پادشاهی جهان و رهبری که خود را وقف ملتش کرده‌اند خوش آمد گفت:

شما در آغاز بهار به شهر ما آمده‌اید، زمانی که طبیعت زندگی را آغاز می‌کند، من این را به فال نیک می‌گیرم و امیدوارم سفر شاهنشاه و شهبانو نه تنها دوستی مردم ایران و نیوزیلند را استوارتر سازد بلکه تفاهم روزافزونی را در روابط دو کشور ما موجب شود، در واقع امیدوارم این بهار، بهار همکاری‌های ما باشد، یک همکاری که منافع مردم ما را تامین می‌کند، زیرا زندگی انسان در جهان تنها در صورتی می‌تواند دوام یابد که ملت‌ها به گرد هم آیند و با یکدیگر همکاری کنند، برای دشواری‌های خود راه حل‌هایی بیابند زیرا اگر مشکلی حل نشده باقی بماند، بی گمان برای آینده خطرناک خواهد بود.

اعلیحضرتا

نیوزیلند کشوری کوچک و جوان است ما به سهم خود به جامعه بشری کمک کرده‌ایم. ما نیز پون شما خویشتن را وقف آرمان‌های انسانی کرده‌ایم. باشد که بهار نخستین سفر اعلیحضرتین به نیوزیلند پر دوام و شکوفا بماند.

شهردار کرایست چرچ در پایان سخنان خود تابلویی از چشم اندازهای طبیعی نیوزیلند که از سوی بزرگ‌ترین نقاش معاصر این کشور کشیده شده بود، به عنوان هدیه مردم کرایست چرچ فراداشت.

در پاسخ شاهنشاه آریامهر از پیشکش مردم کرایست چرچ سپاسگزاری کردند و فرمودند:[۲]

من به مردم نیوزیلند تهنیت می‌گویم که در مدتی کوتاه به پیشرفت‌هایی بزرگ دست یافتند، این راست است که طبیعت شما شگفت انگیز و کشور شما زیبا است، اما انی اناسن و تلاش او است که می‌تواند موهبت‌های خدادادی را بارور سازد و نه تنها محصول به دست آورد، بلکه جامعه‌ای بنا کند که بر اساس انسان دوستی، احساس و در اندیشه دیگران بودن، استوار باشد.

من این راه دراز را آمده‌ام تا شما را بشناسم و زیبایی‌های کشور شما را ببینم. من آورنده آرزوهای خوب مردمم برای مردم کشور شما هستم. ما برای ایجاد پیوند نزدیک تری با کشور شما به اینجا آمده‌ایم. از دیدگاه جغرافیایی میان ما فاصله بسیار است اما من هیچ فاصله‌ای میان دل هایمان و دیدگاه هایمان، آنچه از دنیای کنونی خود می‌خواهم و آنچه از دنیای آینده انتظار داریم، نمی‌بینم. دنیای که امیدوارم دنیای عدالت و فارغ از بدبختی، جهل و بیماری باشد. امیدوارم گسترش روابط ما به سود گسترش دوستی میان تمام ملت‌های جهان برای هدف‌های مشترکمان باشد، بنابراین پروانه بدهید برای مردم شهر زیبا و مردم نیوزیلند آرزوی خوشبختی و بهروزی کنم.


پس از پایان پیشباز و خوش آمدگویی اعلیحضرتین رهسپار هتل کلارندون شدند.

میهمانی شام رسمی فرماندار کل نیوزیلند و بانو به سرفرازی اعلیحضرتین

شبانگاه اعلیحضرتین در میهمانی شام رسمی فرماندار کل نیوزیلند و بانو شرکت کردند. در راستای خیابان‌ها از هتل تا ساختمان میهمانی با این که باران تندی می‌بارید، هزاران تن از مردم شهر ایستاده بودند و به هنگام گذشتن خودروی اعلیحضرتین ابراز شور و هیجان می‌کردند. هنگام ورود اعلیحضرتین به همراه میزبانشان سردنیس بلاندل و بانو به پهنه ساختمان شهرداری، یک هزار تن از اهالی شهر که برای دیدار اعلیحضرتین گرد آمده بودند، غریو شادی کشیدند و ابراز شور و شادمانی کردند. در برابر ورودی ساختمان شهرداری، دو دختر خردسال دسته گل‌های زیبایی به پیشگاه اعلیحضرتین پیشکش کردند. در این هنگام پایوران برجسته کشور نیوزیلند و بزرگان شهر کرایست چرچ که با بانوانشان در اشکوب نخست ساختمان ایستاده بودند با کف‌های زدن‌های پیوسته، ورود اعلیحضرتین را گرامی داشتند. هنگامی که کف زدن باشندگان به پایان رسید، بانوی سالخورده‌ای در میان میهمانان از شور و هیجان به تنهایی آغاز به کف زدن کرد و علیاحضرت شهبانو وی را مورد مهر قراردادند. اعلیحضرتین و همراهان سپس به اشکوب دوم نشریف فرما شدند.

شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پس از پایان آیین شام رسمی به سالن اجرای کنسرت‌های شهر رفتند، همه صندلی‌ها از سوی پایوران نیوزیلند اشغال شده بود. در این سالن بسیار زیبا و مدرن، جای اجرای ارکستر سنفونیک رادیو تلویزیون نیوزیلند است. ورود اعلیحضرتین به سالن کنسرت، با نواختن طبل‌ها و آهنگی ویژه از سوی ارکستر اعلام شد و باشندگان به افتخار ورود اعلیحضرتین به پا خاستند. پس از نواختن سرود ملی دو کشور، ارکستر رادیو تلویزیون نیوزیلند برنامه خود را آغاز کرد و قطعه‌های جالبی از آهنگسازان بزرگ جهان نواخت. این کنسرت تا ساعت ۲۳ ادامه داشت.

گفتگوهای رسمی دوشنبه ۸ مهر ماه

بامداد دوشنبه ۸ مهر ماه نشستی در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و با بودن نخست وزیر و هموندان کابینه نیوزیلند برگزار شد و پیرامون جنبه های گوناگون گسترش پیوندهای دو کشور گفتگوهای رسایی انجام یافت. در پایان این گفتگوها، وزیران خارجه دو کشور قرارداد بازرگانی ایران و نیوزیلند را دستینه کردند.

همزمان با این گفتگوها، علیاحضرت شهبانو به همراه همسر نحست وزیر نیوزیلند از کالج دخترانه ولینگتون بازدید کردند.

شاهنشاه آریامهر پس از گفتگوها در میهمانی ناهار دولت نیوزیلند شرکت فرمودند. شاهنشاه آریامهر در سخنانی در ویلینگتون خواستار اتحادی نو میان ملت های آسیایی و اقیانوسیه شدند و ابراز امیدواری کردند جهان به جهانی از کشورها و ملت هایی که برای رسیدن به یک هدف مشترک با یکدیگر همکاری کنند، دگرگون شود. در این میهمانی نخست وزیر نیوزیلند و سپس رهبر حزب مخالف سخنانی ایراد کردند و خوش آمد گفت.

شاهنشاه آریامهر در پاسخ چنین فرمودند:[۳]

بن‌مایه‌ها