مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نمایندگان رادیو تلویزیون فرانسه در الجزیره ۱۴ اسفند ماه ۱۳۵۳

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۱ ژانویهٔ ۲۰۲۶، ساعت ۱۷:۲۱ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح ارقام)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۳ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نمایندگان رادیو تلویزیون فرانسه در الجزیره ۱۴ اسفند ماه ۱۳۵۳

پرسش: اعلیحضرتا من که دیروز از اصفهان آمده‌ام و پیشرفت‌های انقلاب ایران و کار سوادآموزی را مشاهده کرده‌ام، پروانه می‌خواهم که دیدگاه آن اعلیحضرت را درباره کنفرانس کنونی جویا شوم.

شاهنشاه آریامهر: شرکت کنندگان در کنفرانس اوپک در الجزایر کاملاً در ابراز عقاید خود آزاد هستند و همه آن‌ها می‌توانند نظرات خود را بیان کنند و من اطمینان دارم که وحدت اوپک حفظ خواهد شد. آنچه که اوپک انجام می‌دهد خودخواهانه نیست، و این کوشش‌ها تنها مربوط به منافع جهان سوم که خواهان قیمت عادلانه‌ای برای مواد اولیه است نمی‌باشد، بلکه مربوط به نظام جدیدی است که منافع همه را در بر می‌گیرد و شرایط اصلی آن، وجود یک روحیه تفاهم و همکاری دسته جمعی است.

پرسش: شاهنشاها، ایران نخستین کشوری بود که پیشنهاد کرد که بهای نفت به بهای کالاهای اساسی پیوند داده شود. آیا این پیشنهاد را در این کنفرانس مطرح نموده‌اید؟

شاهنشاه آریامهر: آری من گمان می‌کنم که پیشنهاد ایران دایر بر ایجاد ارتباط میان بهای نفت با قیمت کالاهای اساسی دیگر مورد توجه خاص قرار گرفته است، با این حال آنچه را که در حدود ده روز پیش گفتم دایر بر اینکه درباره ارتباط بهای نفت با بهای برخی کالاها، بهیچوجه پافشاری نخواهم کرد تکرار می‌کنم و متذکر می‌شوم که یا باید این ارتباط صورت گیرد، یا قیمت نفت به نرخ تورم بین‌المللی مربوط گردد.

پرسش: شاهنشاه این موضوع را که ایران و الجزایر عملا دو قطب این کنفرانس می‌باشند، چگونه توجیه می‌کنید؟

شاهنشاه آریامهر: دو قطب؟ نمی‌دانم آیا منظور شما دو قطب مخالف است؟ به هر روی ایران و الجزایر نظریات کاملا یک سان و مشابهی دارند.

پرسش: آیا موضع ایران که با کشورهای صنعتی همکاری بیشتری دارد با موضع الجزایر تفاوتی ندارد؟

شاهنشاه آریامهر: ایران و الجزایر در این باره نظرات کاملاً یکسان و مشابهی دارند. همچنین در مورد همکاری با کشورهای صنعتی تصور می‌کنم که الجزایر مخالف چنین همکاری نباشد، زیرا جهان قابل تجزیه نیست و در برابر خطر قحطی و کمبود مواد غذایی که دنیا را تهدید می‌کند همه باید دست در دست هم گذاشته و با یکدیگر همکاری نمایند.

پرسش: گهگاه حتی هنگامی که برای نمونه از نفت گفته می‌شود، اختلاف عقیده سیاسی نیز ممکن است وجود داشته باشد.

شاهنشاه آریامهر: من در گفتگوهای خود با حضرت بومدین آثار این همفکری و همکاری را بخوبی مشاهده کرده‌ام و در حقیقت ما یکدیگر را بخوبی درک می‌کنیم.

پرسش: اگر اعلیحضرت بخواهند نفت خود را حفظ کنند با آن چه خواهند کرد؟

شاهنشاه آریامهر: ما درباره نفت می‌گوییم که این یک ماده گرانبها است و نباید آن را همانطور که در گذشته صورت می‌گرفت حیف و میل کرد، استفاده از نفت برای گرم کردن خانه‌ها و تولید برق قابل تأسف است، زیرا از نفت می‌توان هزاران فرآورده پتروشیمی به دست آورد.