الگو:نوشتار برگزیده: تفاوت میان نسخه‌ها

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۸۱۲ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۲: خط ۲:
<onlyinclude>
<onlyinclude>
*
*
[[پرونده:ShahanshahAryamehrEarthquakeTabas27061357m.jpg|thumb|left|220px|شاهنشاه در میان مردم زلزله‌زده طبس]]
[[پرونده:ShahanshahSpeech23Esfand1346ZobehAhan2.mp4|thumb|left|240px|شاهنشاه کارخانه ذوب آهن آریامهر را بنیادمی‌کنند ۲۳ اسفند ۱۳۴۶ ]]
[[پرونده:ShahbanouEarthquakeTabas570628a.jpg|thumb|left|220px|شهبانو در میان مردم زلزله‌زده طبس]]
[[پرونده:ZohbeAhanAryamehrPlate1346.jpg|thumb|left|190px|لوحه بنیادگذاری ذوب آهن آریامهر]]
'''[[بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از زلزله‌زدگان طبس و پیرامون شهریور ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی]]'''- زلزله‌ای سهمگین طبس تنها عروس کویر ایران را در روز ۲۶ شهریور ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی با خاک یکسان کرد.
[[پرونده:ShahanshahZobehAhanFoundation1346.jpg|thumb|left|190px|شاهنشاه لوحه یادبود کارخانه ذوب آهن را در دل خاک می‌نهند]]
[[پرونده:ShahanshahShahbanouZobehAhan1346.jpg|thumb|left|190px|شاهنشاه و شهبانو با ریختن سکه‌های طلا پروانه بتون ریزی کوره بلند ذوب آهن را می دهند]]


به فرمان شاهنشاه بی درنگ ارتش شاهنشاهی به یاری زلزله زدگان شتافت و ۷۰۰ سرباز همراه آمبولانس و ۵ فروند هلیکوپتر و ۹ هواپیمای سی – ۱۰۳  و ۳۰ هزار تخت و پتو و پزشک و خون و دارو در اختیار شیر و خورشید سرخ قرارگرفت و به سرزمین‌های زلزله زده فردوس و طبس فرستاده شدند. دو فروند هواپیما سی - ۱۰۳ ارتش همراه دارو و مواد خوراکی و بیمارستان صحرایی از تهران بی درنگ به مناطق زلزله زده پرواز کردند. بیمارستان صحرایی با ۴ جراح، چهار متخصص بیهوشی، دو پزشک عمومی، ۱۶ بهیار و کمک بهیار، ۱۵۰ امدادگر و ۶۰ داروی مورد نیاز برپاشد. افزون بر این همه بیمارستان‌های جمعیت شیر و خورشید سرخ و همه بیمارستان‌های ارتش شاهنشاهی در تهران و شهرهای نزدیک طبس برای پذیرفتن زخمی شدگان به حال آماده باش درآمدند.
'''[[ذوب آهن آریامهر]]''' - در روز ۲۳ اسفند ماه ۱۳۴۶ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران با دست‌های خود نخستین لوحه زرین کارخانه ذوب آهن را درون جعبه‌ای در دل زمین جای دادند. بر روی لوحه زرین چنین نقش بسته بود:
به یاری ایزد توانا


به امر شاهنشاه ۳۰ تُن حبوبات و قند و چای برای آسیب دیدگان زلزله فرستاده شد. ۱۶ تن برنج، ۴ تن حبوبات، ۳ تن روغن ، ۳ تن قند و ۳ تن شکر و یک تن چای که به هزینه شاهنشاه آریامهر خریداری شده است با یک هواپیمای سی تُنی ارتش شاهنشاهی به طبس و فردوس ترابر شد. هم چنین شاهنشاه دستور دادند که ۲۰ تخت از تخت‌های بیمارستان دربار شاهنشاهی برای درمان زخمی شدگان ویژه شود.
ما محمدرضا پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران


شاهنشاه آریامهر از شهر زلزله زده طبس و روستاهای پیرامون آن بازدید کردند. شاهنشاه که بسیار غمگین و آزرده بودند چندین بار به میان مردم رفتند و از آنها دلجویی کردند. دعوت شاهنشاه به میان مردم با فریاد یک پیرمرد آغاز شد که بی امان فریاد می‌زد « من شاهم را می‌خواهم، من شاهم را می‌خواهم » و هنگامی که شاهنشاه به نزدیک پیرمرد رسیدند پیرمرد بی اختیار بر زمین نشست و‌های های گریست. پیرمرد ۲۵ تن از خانواده خود را از دست داده بود و دیگر کسی را نداشت، گفته‌هایش در لابلای گریه‌هایش و همهمه مردم که هر یک چیزی می‌خواستند مفهوم نبود ولی آنچه بود همه از شاهنشاه می‌خواستند تا به فکر نجات بقیه باشند. نماینده مردم طبس در مجلس شورای ملی گزارشی رسا به آگاهی همایونی رساند. شاهنشاه آریامهر دوباره به میان مردم رفتند و پس از دلجویی از مردم،  اندوه بسیار خود را از این فاجعه بزرگ ابراز فرمودند و به مردم طبس و ملت ایران تسلیت گفتند. شاهنشاه آریامهر به مردم گفتند که ولیعهد در خارج از کشور به سر می‌برند و با شنیدن این خبر سخت متاثر شده‌اند و با تلفن از من خواسته‌اند تا همدری شان را به مردم طبس اعلام کنم.
نخستین کارخانه ذوب آهن ایران را به نام آریامهر بنیاد نهادیم


سپس گزارش‌های کار و چگونگی زلزله را دکتر مژدهی وزیر بهداری و بهزیستی، دکتر خطیبی مدیر عامل شیر و خورشید سرخ و تیمسار سپهبد ناصحی فرمانده هماهنگی عملیات به آگاهی همایونی رساندند. پس از شنیدن گزارش‌ها شاهنشاه دوباره  به میان مردم رفتند و از مسئولان پیوسته درباره چگونگی کارها پرسش می‌فرمودند. دختر شش ساله‌ای که سبب شگفتی باشندگان شد به شاهنشاه آریامهر گفت اگر دستگاه زنده یاب که اختراع یک ایرانی است و امدادگران با کار آن آشنا هستند در اختیار می‌داشتیم شمار زیادی را که احتمال زنده بودنشان می‌رود از زیر خاک بیرون می‌کشیدیم. شاهنشاه دستور دادند که بی درنگ و با نخستین هواپیما این دستگاه را به طبس بیاورند.
یکهزار و سیصد و چهل و شش خورشیدی


شاهنشاه آریامهر برای چندمین بار به میان مردم رفتند. هوای گرم و سوزنده کناره کویر امان می‌برید ولی شاهنشاه ساعت‌ها به حرف‌های مردم گوش فرادادند و در هر مورد دستورهای نیازین را به شخص نخست وزیر دادند، درباره درخواست‌های کندن چاه در روستاهای آسیب دیده برای کشاورزی ، لاروبی قنات‌ها، پرداخت وام‌های کشاورزی فوری و ساده و بدون بوروکراسی، رسیدگی به وضع کارمندان دولت در منطقه، بازسازی شهر دستور دادند و برای بسیاری درخواست‌های دیگر سپارش‌های نیازین را فرمودند.  
داشتن کارخانه ذوب آهن یکی از آرزوهای اعلیحضرت رضا شاه بزرگ بود زیرا که کارخانه ذوب آهن نخستین و بنیادی‌ترین گام در جهت گسترش پای‌ساخت‌های کشور ایران بود. از کشور ایران در درازای ۱۳۰ سال سلطنت بیگانه مغول قاجار بر کشور ایران، تنها ویرانه‌ای با بیمارهای گوناگون و مردمی بیسواد بر جای مانده بود. بیشتر مردم ایران کشاورزانی بودند که بر روی زمین‌هایی کار می‌کردند که خانواده قاجار مغول آن زمین‌های کشاورزی ایران را میان خود تقسیم کرده بودند و خود را مالکان بزرگ می‌نامیدند. این فئودال‌های قاجاری مالک زمین و جان رعیت‌ها یا برزگران ایرانی بودند. در چنین کشوری رضا شاه بزرگ نخستین شاهنشاه ایرانی، پس از حمله تازی با رای مردم ایران و تصویب مجلس شورای ملی، شاهنشاه ایران شد. همین مجلس شورای ملی، نمایندگان ملت ایران، سرانجام سلسله منفور مغول قاجار را منقرض کردند و پادشاهی را به رضا شاه پهلوی دادند و بنیاد ایران نوین آغاز گردید.  


طبس از روی زمین گم شد. بیش از ۱۱۰۰۰ تن در این شهر و روستاهای پیرامون چون روستاهای کاشمری، احمدیه، تورغلیان، ملشجانان، جوخا و اکبرآباد دز زیر آوار مانده و کشته شده‌اند. نخستین گروه امداد به فرماندهی سرهنگ دوم پیاده غلامرضا ازما از مرکز آموزش بیرجند وارد طبس شد. بی درنگ دو بیمارستان صحرایی از سوی شیر وخورشید سرخ در فرودگاه طبس برپاشد. گروه‌های کمک لحظه به لحظه با هواپیما و خودرو وارد می‌شوند.  
۳ دی ماه ۱۳۰۶ قانون کوتاه کردن زمان مناقصه ابزار و ساختمان ذوب آهن  از مجلس شورای ملی گذشت. در روز ۱۱ دی ماه از سوی دولت آگهی مناقصه ذوب آهن در ایران چاپ شد. ۱۴ دی ماه از سوی وزارت خارجه آگهی مناقصه کارخانه ذوب آهن ایران در روزنامه‌های برجسته آلمان، فرانسه و انگلستان به چاپ رسید. پیش از این پروژه ذوب آهن و بنیاد کارخانه ذوب آهن در شمال کشور برای ساختن ریل راه‌آهن برنامه ریزی شده بود. این کار با تصویب ساختمان راه آهن میان خرمشهر و بندر خورموسی (بندر شاهپور) از سوی مجلس شورای ملی آغاز شد. از بودجه ۴،۵ میلیون تومانی که برای این کار ویژه شده بود، کارشناسان آلمانی استخدام شدند تا درباره ساخت و راه اندازی کارخانه  ذوب آهن در ایران بررسی‌های نیازین را انجام دهد. سرانجام پروژه ذوب آهن به پایان سال ۱۳۰۷ فراافکنده شد.


بی درنگ بیش از ۳۰۰ تن از زخمی شدگان با یک فروند هواپیمای سی – ۱۰۳ که از تهران انبوهی از ابزارهای پزشکی و دارو به طبس آورده بود، به بیمارستان‌های تهران ترابر شدند. سخنگوی شیر و خورشید سرخ به آگاهی رساند که یک پل هوایی میان تهران و طبس بوجود آمده است که در این مسیر از یک سو ابزار پزشکی نیازین و نیروی انسانی به طبس آورده می‌شوند و از سوی دیگر زخمی شدگان به تهران برده می‌شوند. بیش از ۱۲۰۰ تن زخمی دیگر با هواپیما و هلیکوپترهای نظامی و خودروهای ارتش به بیمارستان‌های مشهد، تهران و دیگر شهرهای جنوبی استان خراسان ترابر شدند.  
۲۱ آبان ماه ۱۳۱۶ نخستین قرارداد برای ساختن کارخانه ذوب آهن ایران در کرج با کمپانی دماگ - کروپ آلمان ، پس از سال‌ها بررسی و ارزیابی، موافقت نامه‌ای میان دولت شاهنشاهی ایران و کنسرسیوم آلمانی (دماگ - کروپ) برای ساختن دو کوره با تولید روزانه ۱۵۰ تن، کارخانه فولاد، یک دستگاه نورد، ... ، ریخته‌گری، ابزار آهن ورزیده یا آهن نرم چکش خورده، خرد کننده ذغال سنگ، یک نیروگاه، و صنعت‌های وابسته چون آهک، امونیا و بنزول، قیر، چدن بسته شد. و قرار بر این شد که در درازای سه سال ساختن کارخانه ذوب آهن پایان یابد و ۱۲۰۰ کارگر به استخدام کارخانه درآیند. کار از روی برنامه پیش می‌رفت، تا اینکه در سال ۱۳۲۰ هنگامی ارتش شوروی و انگلستان ایران را بمباران کردند و کشور را ایران به اشغال نظامی این دو کشور استعماری در آمد، هنوز کارخانه ذوب آهن ناتمام بود. این بدان معنا بود که همه پروژه کارخانه ذوب آهن به خطر افتاد، زیرا که پیوندها با آلمان بریده شد، که به نابودی پروژه انجامید. بخشی از ماشین‌های کارخانه ذوب آهن در کشتی‌هایی به سوی بندرهای کشور ایران در راه بودند که از سوی ارتش متفقین مصادره شد و بخشی دیگر در کشور آلمان ماند و زنگ زد و از میان رفت.  


از سی هشت مامور انتظامی شهربانی طبس تنها هشت تن زنده مانده‌اند و ۳۰ مامور به هنگام گشت و کمک رسانی زیر آوار جانسپرده‌اند.  
در روز ۳ شهریور ماه ۱۳۲۰ ارتش دو کشور استعمارگر شوروی و انگلستان شهرهای بی پدافند ایران را در شمال و جنوب ایران بمباران کردند و بسیاری از مردم ایران را کشتند و ویرانی های بسیار به بار آوردند و خاک ایران را اشغال کردند. استالین پافشاری کرد که رضا شاه بزرگ باید از ایران بیرون رود وگرنه شاهنشاهی را از ایران برخواهد انداخت. رضا شاه بزرگ در روز ۲۵ شهریور ماه ۱۳۲۰ کناره‌گیری خود را دستیه کرد و ولیعهد جوان ایران محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران شد.  


پیام علیاحضرت شهبانو به مناسبت زلزله طبس:
۳۱ خرداد ماه ۱۳۴۴ اعلحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی و علیاحضرت شهبانو به دعوت هیات رییسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی به مسکو پرواز کردند عباس آرام وزیر امور خارجه ایران و سفیر شوروی در تهران زمینه‌های سفر شاهنشاه آریامهر را به شوروی و گفتگوها برای بنیاد نهادن کارخانه ذوب آهن در ایران در برابر صادر کردن گاز به شوروی را فراهم ساخته بودند.  در فرودگاه مسکو آناستاس ایوانوویچ میکویان صدر هیات رییسه اتحاد جماهیر شوروی، الکسی کاسیگین، برژنف و دیگر بزرگان شوروی برای پیشباز شاهنشاه ایران و شهبانو در فرودگاه مسکو چشم به راه ورود اعلیحضرتین بودند.  
:زلزله مصیبت بار و دلخراش خراسان که جان گروه کثیری از هموطنان عزیز ما را گرفت و جمعیت زیادی را بی خانمان کرد برای من مانند هر ایرانی واقعه‌ای دردناک و تاثرآور بود. برای کمک به بازماندگان این حادثه غم انگیز و یاری آنان که از لحاظ جانی و یا مالی زیان دیده‌اند از همه افراد این سرزمین دعوت می‌کنم تا حدی که می‌توانند به کمک هم نوعان خود که دچار این فاجعه شده‌اند بشتابند.  
۱۳ مهر ماه ۱۳۴۴ موافقت‌نامه ایران و شوروی درباره بنیاد کارخانه ذوب‌آهن و کارخانه‌های ماشین‌سازی و لوله‌کشی گاز و صادرات گاز نفت ایران به شوروی دستینه شد.


علیاحضرت شهبانو با یک هواپیمای سی – ۱۳۰ نظامی  برای رسیدگی به وضع آسیب دیدگان زلزله خراسان وارد طبس شدند و از سوی مردم و استاندار خراسان و مدیر عامل شیر و خورشید سرخ و شماری از بلندپایگان محلی پیشباز شدند. علیاحضرت شهبانو سپس با هلیکوپتر از مناطق زلزله زده طبس و پیرامون بازدید کردند. آنگاه علیاحضرت با خودرو از شهردیدن کردند و به میان بازماندگان زلزله سهمگین رفتند و با آنان گفتگو فرمودند. بازماندگان از فشار اندوه سدا در گلویشان می‌شکست با شهبانو درد و دل کردند. شهبانو که بسیار غمگین شده بودند اشک ریزان آنها را دلداری می‌دادند و با آنان همدری نمودند.
در روز ۲۳ اسفند ماه ۱۳۴۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی برای بنیاد کارخانه ذوب آهن آریامهر ساعت ۹ بامداد به اسپهان وارد شدند و مورد پیشباز استاندار و سران و بزرگان قرارگرفتند. پس از اجرای آیین احترام نظامی و گزارش نظامی فرمانده توپخانه، مهندس همایونفر استاندار اسپهان گزارشی به پیشگاه اعلیحضرتین داد. نزدیک به ساعت ۹ و ۴۵ دقیقه شاهنشاه و شهبانو با هلیکوپتر از فرودگاه اسپهان پرواز کردند و در پهنه کارخانه در ۴۵ کیلومتری جاده اسپهان - شهر کرد در "ریزلنجان" فرود آمدند و مورد پیشباز نخست وزیر امیرعباس هویدا، مهندس ریاضی رییس مجلس شورای ملی، شریف امامی رییس مجلس سنا، وزیران، ژنرال‌های ارتش، نمایندگان دو مجلس و شماری از سران و بزرگان کشوری و لشکری و هزاران تن از اهالی ریزلنجان قرارگرفتند.  
علیاحضرت شهبانو سپس به چادرهای شیر و خورشید سرخ رفتند و در کنار مردم نشستند. مردم از شهبانو درخواست بولدوزر بیشتر برای بیرون کشیدن جان باختگان خود و به خاک سپردن آنان کردند. به علیاحضرت گفته شد که بولدوزرها از مشهد و بجنورد در راه هستند. علیاحضرت شهبانو پس از رسیدگی به نیازهای آسیب دیدگان به وزیر بهداری دستور دادند برای هماهنگی کارهای درمانی و ضدعفونی و پاکسازی و بهداشتی کردن شهر در طبس بمانند. هم چنین به مدیر عامل شیر و خورشید سرخ دستور دادند که گروه‌های بیشتری از امدادگران برای کمک رسانی به منطقه آورده شوند.  


به آگاهی علیاحضرت رسید که چاهی که نزدیک نیروگاه برق قراردارد آماده شده است و می‌توان با تانکر به مردم آب رساند، هم چنین آب قنات گلشن که از کانال اصلی منحرف شده بود به کمک سربازان در راستای اصلی قرارگرفته است.  
نخست اعلیحضرتین از نمایشگاهی که در پهنه کارخانه برپاشده بود بازدید کردند. سپس اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به جای برنشاندن لوحه بنیادگذاری کارخانه ذوب آهن رفتند. دکتر عالیخانی وزیر اقتصاد و دکتر شیبانی مدیر عامل شرکت ملی ذوب آهن ایران گزارش‌هایی پیش از برنشاندن لوحه زرین کارخانه دادند. نخست دکتر عالیخانی وزیر اقتصاد در گزارش خود گفت: با پیدایش این واحد غول آسا نه تنها به نحو بی‌سابقه‌ای بر قدرت صنعتی و فنی کشور افزوده می‌شود، بلکه چهره مناطق مرکزی ایران دگرگونی فاحشی می‌یابد. به خاطر این طرح برنامه‌های زیرسازی عظیمی به صورت ساختمان سد شاه عباس کبیر - راه آهن اسپهان به یزد و کرمان - گسترش شبکه برق و غیره در سراسر این منطقه در دست اجراست. سپس مدیر عامل شرکت ذوب آهن ایران دکتر شیبانی نیز گزارشی به پیشگاه اعلیحضرتین داد و با گفتن رقم‌هایی، بزرگی این پروژه را یادآورشد : پهنه درونی کارخانه ۷۰۰ هکتار - حجم عملیات خاکریزی و خاک برداری بیش از ۱۴ میلیون متر مکعب - ساختمان‌های فلزی و آرماتور و فلزات گوناگون ۱۴۵۰۰۰ تن - ماشین آلات کارگذاشته بیش از ۸۰۰۰۰ تن - لوله کشی درون کارخانه ۱۴۳۰ کیلومتر - سیم کشی و کابل کشی درون کارخانه ۳۸۰۰ کیلومتر می‌باشد. با به راه افتادن کارخانه ذوب آهن بیش از ۲۴۰۰۰ تن به کار گماشته خواهند شد که از بیش از ۲۵۰۰ تن دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها و ۱۶۰۰۰ تن تکنیسین و کارگر زبده و بیش از ۵۰۰۰ تن کارگار ساده خواهند بود.  


یک کارخانه برق نیز به طبس ترابر شد و روشنایی چادرها فراهم گردید.  
پس از شنیدن گزارش‌ها شاهنشاه با دست‌های خود نخستین لوحه زرین بنیادگذاری کارخانه ذوب آهن را در درون جعبه‌ای در دل زمین جای دادند و در جایگاه ویژه برنشاندند. بر روی لوحه زرین چنین نقش بسته بود:


سخنگوی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران به آگاهی رساند: عملیات امدادی برای کمک به آسیب دیدگان زلزله با همکاری موثر ارتش شاهنشاهی، ژاندارمری کشور شاهنشاهی، وزارت بهداری و بهزیستی و شعبه‌های جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران و پشتیبانی سازمان امداد مرکز کل و مردم با خرسندی انجام می‌شود و ادامه دارد. در سه روز نخست بیش از ۵۰ تن مواد خوراکی خام و کنسرو، بیش از ۳۵۰۰ دستگاه چادر، ۱۳۵۰۰ تخته پتو – ۱۷۰۰ چراغ خوراک پزی و فانوس – پنج دستگاه منبع آب ۱۰۰۰ لیتری – ۶۰۰ گالن ۲۰ لیتری آب آشامیدنی – ۴۰۰ جعبه ابزار زندگی – چند تانکر سوخت به منطقه آورده شده است. بیمارستان صحرایی با گنجایش ۴۰۰ زخمی  با جراح و متخصص بیهوشی  و پزشک عمومی و بهیار و کمک بهیار و امدادگر و دارو بی درنگ در فرودگاه طبس برپاشد.
به یاری ایزد توانا


به فرمان شاهنشاه کمک‌های ارتش شاهنشاهی به مردم زلزله زده استان خراسان هم چنان ادامه خواهد یافت (روز سوم پس از زلزله). برابر آگاهی از روابط عمومی نیروی زمینی شاهنشاهی سه تیم پزشکی مجهز از تهران، مشهد و بیرجند به منطقه فرستاده شده‌اند. هلیکوپترهای نیروی زمینی شاهنشاهی در اختیار فرمانده عملیات ستاد امداد محل قرارگرفته است و یکان‌های نیروی زمینی شاهنشاهی جای گرفته در منطقه اکنون ۴۸ دستگاه خودرو، اتوبوس، آمبولانس، کامیون و تیم‌های مردم یاری و بیش از ۲ گردان سرباز در اختیار فرمانده عملیات ستاد امدادی فرستاده شده از مرکز قرارداده است. با ایجاد یک پل هوایی زخمی شدگان برای درمان فوری در بیمارستان‌های نیروهای مسلح شاهنشاهی به تهران ترابر می‌شوند. همه امکانات لجستیکی و پشتیبانی نیروی زمینی شاهنشاهی برای کمک به زخمی شدگان بسیج و هم اکنون شمار بسیار زیادی چادر، تختخواب، پتو و سایر تجهیزات زیست صحرایی به منطقه فرستاده شده است و این پشتیبانی همچنان ادامه دارد.
ما محمدرضا پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران


زخمی شدگان پیوسته با هواپیماهای نیروی هوایی شاهنشاهی به بیمارستان‌های ارتش ترابر می‌شوند.
نخستین کارخانه ذوب آهن ایران را به نام آریامهر بنیاد نهادیم


سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی هیاتی به سرپرستی سازمان امور اجتماعی و سازمان و سرپرست برنامه حمایت از خانواده‌های بی سرپرست به طبس فرستاد. این هیات زیر سرپرستی جمعیت شیر  خورشید سرخ ایران همکاری‌های گسترده‌ای در زمینه فراهم ساختن داروی مورد نیاز بازماندگان و هم چنین بررسی دشواری‌ها و انجام خدمات اجتماعی به گردن دارد.
یکهزار و سیصد و چهل و شش خورشیدی


شماری از کارمندان دولت برابر یک روز حقوق خود را برای کمک به زلزله زدگان دادند.  اتاق بازرگانی و صنایع و معادن با چاپ جارنامه‌ای از بخش خصوصی درخواست کرد که به کمک زلزله زدگان بشتابند. بدین روی کمیته ویژه‌ای در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران تشکیل شده تا کمک‌های نقدی و جنسی را به شهر ماتم زده طبس برساند. اصناف پایتخت برای گردآوردن کمک‌ها و اعانه‌های اصناف کمیته ویژه‌ای از معتمدین در اتاق اصناف تشکیل دا. صاحبان صنایع و یکان‌های تولیدی نیز در این راه تلاش‌های دیگری را آغاز کرده‌اند.
سرانجام شاهنشاه یکی از آرمان‌های ملی و آرزوهای دیرین هر ایرانی را جامه عمل پوشاندند. در این روز بزرگترین گام برای صنعتی کردن کشور برداشته شد که سرافرازی و سربلندی هر ایرانی را دربردارد. آنگاه شاهنشاه آریامهر پروانه بتون‌ریزی در جای بنای کوره بزرگ ذوب آهن را دادند. در این زمان اشک از چشمان باشندگان سرازیر شد. شاهنشاه و شهبانو با ریختن سکه‌های زر و سیم در جای کوره بلند ذوب آهن بیاناتی ایراد فرمودند:
وزارت نیرو پنج دستگاه مولد برق برای مردم زلزله زده فرستاد. از سوی وزارت پست و تلگراف و تلفن ۱۲ کانال مخابراتی برای مردم در طبس و پیرامون دایر شد تا مردم بتوانند با دیگر شهرها تماس برقرارکنند. بازسازی خط‌های ارتباطی و بهبود وضع مخابراتی با شتاب هر چه بیشتر انجام می‌شود. از سوی وزارت کشاورزی گروهی کارشناس برای برآورد میزان زیان وارده به کشتزارها به طبس و پیرامون فرستاد. بانک تعاون کشاورزی نیز مامورانی گسیل داشت تا ترتیب دادن وام به کشاورزان زیان دیده را بدهند. در اجرای فرمان شاهنشاه آریامهر کمک ارتش به زلزله زدگان هم چنان ادامه دارد.


هر آخوندی نیز جارنامه ای داد و کوشش کرد که خود را راه حل دشواری‌های طبس نشان دهد. همان پادرمیان‌ها، میان شریف امامی و آخوندها نزد نخست وزیر رفتند و گفتند که بازسازی را به آخوندها بدهد و این کار « آقایان » را شادمان خواهدکرد. شریف امامی خودسرانه بدون گرفتن پروانه از شاهنشاه و هیات دولت به سپهبد عاطفی دستور داد که بی درنگ خود و همکارانش از طبس و پیرامون بیرون روند. طبس و مردمش در هیاهوی هرج و مرج در کشور گم شدند.... '''[[بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از زلزله‌زدگان طبس و پیرامون شهریور ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی|بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از زلزله‌زدگان طبس و پیرامون را بخوانید و میان هم میهنان پخش کنید تا بدانند زمانی که شاهنشاه و جمعیت شیر و خورشید سرخ و ارتش شاهنشاهی داشتیم چگونه بود]]'''
امروز برای ملت ایران روز مبارک و میمونی است، زیرا یکی از آرزوهای دیرین ملی، به خواست خداوند متعال برآورده شده است. استقلال ما در صنایع توام است با استقلال ما در سیاست. ما مشغول پی ریزی پایه‌های استقلال صنعتی کشور هستیم و ذوب آهن که رشته وسیعی از صنایع فلزی است، استقلال ما را تا درجه زیادی تامین می‌کند. صنایع پتروشیمی، ماشین سازی و آلومینیوم نیز به مقدار وسیعی وسایل پیشرفت و ترقی این مملکت را فراهم خواهد کرد. مژده دیگری که باید به ملت ایران بدهیم وجود معادن مس است که به مقدار قابل توجه و مننابهی در ایران موجود است.


</onlyinclude>
</onlyinclude>


[[رده:مشروطه:صفحه اصلی]]
[[رده:مشروطه:صفحه اصلی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ مارس ۲۰۲۶، ساعت ۲۰:۴۱


شاهنشاه کارخانه ذوب آهن آریامهر را بنیادمی‌کنند ۲۳ اسفند ۱۳۴۶
لوحه بنیادگذاری ذوب آهن آریامهر
شاهنشاه لوحه یادبود کارخانه ذوب آهن را در دل خاک می‌نهند
شاهنشاه و شهبانو با ریختن سکه‌های طلا پروانه بتون ریزی کوره بلند ذوب آهن را می دهند

ذوب آهن آریامهر - در روز ۲۳ اسفند ماه ۱۳۴۶ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران با دست‌های خود نخستین لوحه زرین کارخانه ذوب آهن را درون جعبه‌ای در دل زمین جای دادند. بر روی لوحه زرین چنین نقش بسته بود:

به یاری ایزد توانا

ما محمدرضا پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران

نخستین کارخانه ذوب آهن ایران را به نام آریامهر بنیاد نهادیم

یکهزار و سیصد و چهل و شش خورشیدی

داشتن کارخانه ذوب آهن یکی از آرزوهای اعلیحضرت رضا شاه بزرگ بود زیرا که کارخانه ذوب آهن نخستین و بنیادی‌ترین گام در جهت گسترش پای‌ساخت‌های کشور ایران بود. از کشور ایران در درازای ۱۳۰ سال سلطنت بیگانه مغول قاجار بر کشور ایران، تنها ویرانه‌ای با بیمارهای گوناگون و مردمی بیسواد بر جای مانده بود. بیشتر مردم ایران کشاورزانی بودند که بر روی زمین‌هایی کار می‌کردند که خانواده قاجار مغول آن زمین‌های کشاورزی ایران را میان خود تقسیم کرده بودند و خود را مالکان بزرگ می‌نامیدند. این فئودال‌های قاجاری مالک زمین و جان رعیت‌ها یا برزگران ایرانی بودند. در چنین کشوری رضا شاه بزرگ نخستین شاهنشاه ایرانی، پس از حمله تازی با رای مردم ایران و تصویب مجلس شورای ملی، شاهنشاه ایران شد. همین مجلس شورای ملی، نمایندگان ملت ایران، سرانجام سلسله منفور مغول قاجار را منقرض کردند و پادشاهی را به رضا شاه پهلوی دادند و بنیاد ایران نوین آغاز گردید.

۳ دی ماه ۱۳۰۶ قانون کوتاه کردن زمان مناقصه ابزار و ساختمان ذوب آهن از مجلس شورای ملی گذشت. در روز ۱۱ دی ماه از سوی دولت آگهی مناقصه ذوب آهن در ایران چاپ شد. ۱۴ دی ماه از سوی وزارت خارجه آگهی مناقصه کارخانه ذوب آهن ایران در روزنامه‌های برجسته آلمان، فرانسه و انگلستان به چاپ رسید. پیش از این پروژه ذوب آهن و بنیاد کارخانه ذوب آهن در شمال کشور برای ساختن ریل راه‌آهن برنامه ریزی شده بود. این کار با تصویب ساختمان راه آهن میان خرمشهر و بندر خورموسی (بندر شاهپور) از سوی مجلس شورای ملی آغاز شد. از بودجه ۴،۵ میلیون تومانی که برای این کار ویژه شده بود، کارشناسان آلمانی استخدام شدند تا درباره ساخت و راه اندازی کارخانه ذوب آهن در ایران بررسی‌های نیازین را انجام دهد. سرانجام پروژه ذوب آهن به پایان سال ۱۳۰۷ فراافکنده شد.

۲۱ آبان ماه ۱۳۱۶ نخستین قرارداد برای ساختن کارخانه ذوب آهن ایران در کرج با کمپانی دماگ - کروپ آلمان ، پس از سال‌ها بررسی و ارزیابی، موافقت نامه‌ای میان دولت شاهنشاهی ایران و کنسرسیوم آلمانی (دماگ - کروپ) برای ساختن دو کوره با تولید روزانه ۱۵۰ تن، کارخانه فولاد، یک دستگاه نورد، ... ، ریخته‌گری، ابزار آهن ورزیده یا آهن نرم چکش خورده، خرد کننده ذغال سنگ، یک نیروگاه، و صنعت‌های وابسته چون آهک، امونیا و بنزول، قیر، چدن بسته شد. و قرار بر این شد که در درازای سه سال ساختن کارخانه ذوب آهن پایان یابد و ۱۲۰۰ کارگر به استخدام کارخانه درآیند. کار از روی برنامه پیش می‌رفت، تا اینکه در سال ۱۳۲۰ هنگامی ارتش شوروی و انگلستان ایران را بمباران کردند و کشور را ایران به اشغال نظامی این دو کشور استعماری در آمد، هنوز کارخانه ذوب آهن ناتمام بود. این بدان معنا بود که همه پروژه کارخانه ذوب آهن به خطر افتاد، زیرا که پیوندها با آلمان بریده شد، که به نابودی پروژه انجامید. بخشی از ماشین‌های کارخانه ذوب آهن در کشتی‌هایی به سوی بندرهای کشور ایران در راه بودند که از سوی ارتش متفقین مصادره شد و بخشی دیگر در کشور آلمان ماند و زنگ زد و از میان رفت.

در روز ۳ شهریور ماه ۱۳۲۰ ارتش دو کشور استعمارگر شوروی و انگلستان شهرهای بی پدافند ایران را در شمال و جنوب ایران بمباران کردند و بسیاری از مردم ایران را کشتند و ویرانی های بسیار به بار آوردند و خاک ایران را اشغال کردند. استالین پافشاری کرد که رضا شاه بزرگ باید از ایران بیرون رود وگرنه شاهنشاهی را از ایران برخواهد انداخت. رضا شاه بزرگ در روز ۲۵ شهریور ماه ۱۳۲۰ کناره‌گیری خود را دستیه کرد و ولیعهد جوان ایران محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران شد.

۳۱ خرداد ماه ۱۳۴۴ اعلحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی و علیاحضرت شهبانو به دعوت هیات رییسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی به مسکو پرواز کردند عباس آرام وزیر امور خارجه ایران و سفیر شوروی در تهران زمینه‌های سفر شاهنشاه آریامهر را به شوروی و گفتگوها برای بنیاد نهادن کارخانه ذوب آهن در ایران در برابر صادر کردن گاز به شوروی را فراهم ساخته بودند. در فرودگاه مسکو آناستاس ایوانوویچ میکویان صدر هیات رییسه اتحاد جماهیر شوروی، الکسی کاسیگین، برژنف و دیگر بزرگان شوروی برای پیشباز شاهنشاه ایران و شهبانو در فرودگاه مسکو چشم به راه ورود اعلیحضرتین بودند. ۱۳ مهر ماه ۱۳۴۴ موافقت‌نامه ایران و شوروی درباره بنیاد کارخانه ذوب‌آهن و کارخانه‌های ماشین‌سازی و لوله‌کشی گاز و صادرات گاز نفت ایران به شوروی دستینه شد.

در روز ۲۳ اسفند ماه ۱۳۴۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی برای بنیاد کارخانه ذوب آهن آریامهر ساعت ۹ بامداد به اسپهان وارد شدند و مورد پیشباز استاندار و سران و بزرگان قرارگرفتند. پس از اجرای آیین احترام نظامی و گزارش نظامی فرمانده توپخانه، مهندس همایونفر استاندار اسپهان گزارشی به پیشگاه اعلیحضرتین داد. نزدیک به ساعت ۹ و ۴۵ دقیقه شاهنشاه و شهبانو با هلیکوپتر از فرودگاه اسپهان پرواز کردند و در پهنه کارخانه در ۴۵ کیلومتری جاده اسپهان - شهر کرد در "ریزلنجان" فرود آمدند و مورد پیشباز نخست وزیر امیرعباس هویدا، مهندس ریاضی رییس مجلس شورای ملی، شریف امامی رییس مجلس سنا، وزیران، ژنرال‌های ارتش، نمایندگان دو مجلس و شماری از سران و بزرگان کشوری و لشکری و هزاران تن از اهالی ریزلنجان قرارگرفتند.

نخست اعلیحضرتین از نمایشگاهی که در پهنه کارخانه برپاشده بود بازدید کردند. سپس اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به جای برنشاندن لوحه بنیادگذاری کارخانه ذوب آهن رفتند. دکتر عالیخانی وزیر اقتصاد و دکتر شیبانی مدیر عامل شرکت ملی ذوب آهن ایران گزارش‌هایی پیش از برنشاندن لوحه زرین کارخانه دادند. نخست دکتر عالیخانی وزیر اقتصاد در گزارش خود گفت: با پیدایش این واحد غول آسا نه تنها به نحو بی‌سابقه‌ای بر قدرت صنعتی و فنی کشور افزوده می‌شود، بلکه چهره مناطق مرکزی ایران دگرگونی فاحشی می‌یابد. به خاطر این طرح برنامه‌های زیرسازی عظیمی به صورت ساختمان سد شاه عباس کبیر - راه آهن اسپهان به یزد و کرمان - گسترش شبکه برق و غیره در سراسر این منطقه در دست اجراست. سپس مدیر عامل شرکت ذوب آهن ایران دکتر شیبانی نیز گزارشی به پیشگاه اعلیحضرتین داد و با گفتن رقم‌هایی، بزرگی این پروژه را یادآورشد : پهنه درونی کارخانه ۷۰۰ هکتار - حجم عملیات خاکریزی و خاک برداری بیش از ۱۴ میلیون متر مکعب - ساختمان‌های فلزی و آرماتور و فلزات گوناگون ۱۴۵۰۰۰ تن - ماشین آلات کارگذاشته بیش از ۸۰۰۰۰ تن - لوله کشی درون کارخانه ۱۴۳۰ کیلومتر - سیم کشی و کابل کشی درون کارخانه ۳۸۰۰ کیلومتر می‌باشد. با به راه افتادن کارخانه ذوب آهن بیش از ۲۴۰۰۰ تن به کار گماشته خواهند شد که از بیش از ۲۵۰۰ تن دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها و ۱۶۰۰۰ تن تکنیسین و کارگر زبده و بیش از ۵۰۰۰ تن کارگار ساده خواهند بود.

پس از شنیدن گزارش‌ها شاهنشاه با دست‌های خود نخستین لوحه زرین بنیادگذاری کارخانه ذوب آهن را در درون جعبه‌ای در دل زمین جای دادند و در جایگاه ویژه برنشاندند. بر روی لوحه زرین چنین نقش بسته بود:

به یاری ایزد توانا

ما محمدرضا پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران

نخستین کارخانه ذوب آهن ایران را به نام آریامهر بنیاد نهادیم

یکهزار و سیصد و چهل و شش خورشیدی

سرانجام شاهنشاه یکی از آرمان‌های ملی و آرزوهای دیرین هر ایرانی را جامه عمل پوشاندند. در این روز بزرگترین گام برای صنعتی کردن کشور برداشته شد که سرافرازی و سربلندی هر ایرانی را دربردارد. آنگاه شاهنشاه آریامهر پروانه بتون‌ریزی در جای بنای کوره بزرگ ذوب آهن را دادند. در این زمان اشک از چشمان باشندگان سرازیر شد. شاهنشاه و شهبانو با ریختن سکه‌های زر و سیم در جای کوره بلند ذوب آهن بیاناتی ایراد فرمودند:

امروز برای ملت ایران روز مبارک و میمونی است، زیرا یکی از آرزوهای دیرین ملی، به خواست خداوند متعال برآورده شده است. استقلال ما در صنایع توام است با استقلال ما در سیاست. ما مشغول پی ریزی پایه‌های استقلال صنعتی کشور هستیم و ذوب آهن که رشته وسیعی از صنایع فلزی است، استقلال ما را تا درجه زیادی تامین می‌کند. صنایع پتروشیمی، ماشین سازی و آلومینیوم نیز به مقدار وسیعی وسایل پیشرفت و ترقی این مملکت را فراهم خواهد کرد. مژده دیگری که باید به ملت ایران بدهیم وجود معادن مس است که به مقدار قابل توجه و مننابهی در ایران موجود است.