پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت سالروز ۲۸ امرداد ماه روز رستاخیز ملی ۲۸ امرداد ۱۳۴۳

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲ سپتامبر ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۳۸ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه انقلاب شاه و مردم درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۳ خورشیدی تازی

روز رستاخیز ملی ۲۸ امرداد ۱۳۳۲


پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت سالروز ۲۸ امرداد ماه روز رستاخیز ملی ۲۸ امرداد ۱۳۴۳


قیام ملی ۲۸ مرداد را به عموم ملت ایران خاصه قهرمانانی که در آن شرکت داشته‌اند تبریک گفته و به روح شهدای آن روز درود می‌فرستم.


عظمت روح ایرانی در تمام ادوار تاریخ کهن این کشور به کرات در مواقع ضروری و لازم تجلی کرده است. به همین جهت بود که در ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ ملت ایران اعم از شهری و روستایی و زن و مرد به سائقه عظمت این روح ملی به خوبی به خطرات و حوادثی که متوجه اساس استقلال کشور و موجودیت اجتماع ایرانی شده بود پی برده و حاضر نشد که تاریخ ۲۵۰۰ ساله مدون ایران دستخوش دسائس و اعمال عده‌ای گردد که هیچگونه علاقه به سنن ملی و شخصیت بارز و تاریخی ایران نداشتند، و در ظرف چند ساعت با یک جنبش و رستاخیز ملی به حکومت غیر قانونی غاصبین و کسانی که اساس کار خود را بر تزویر و دروغ و تسلیم کشور به تشکیلات خائنین مزدور حزب غیر قانونی توده نهاده بودند و کشور را به نیستی و زوال سوق می‌دادند خاتمه داد.


شما مردم ایران خواستار شدید که من در مسند شاهنشاهی ایران و در راه خدمت به این مرز و بوم که حفظ و حراست آن را از وظایف خطیر سلطنت مشروطه ایران می‌شناختید باقی بمانم و بتوانم افتخارات تاریخی گذشته را حفظ کنم و رفاه و آسایش حال و آینده مردم را فراهم سازم.


بر اساس این خواسته شما ملت بود که من برای خود وظیفه و مسئولیتی چنان خطیر احساس می‌کردم که پس از مطالعات زیاد و با توجه به اینکه با چه وسائلی می‌توان در این راه توفیق حاصل نمود در ششم بهمن ۱۳۴۱ تصمیم خود را به جوابگویی قیام ملی ۲۸ مرداد اتخاذ و با منشور شش ماده‌ای خود که مستلزم سعادت و آسایش آینده ملت ایران است از شما ملت خواستم که بر این منشور صحه گذارده آن را تأیید و تأکید بنمایید.


شرکت تاریخی شما در تصویب ملی ششم بهمن طوری قاطع و تکان دهنده بود که مورد اعجاب و احترام همگانی قرار گرفت و ثابت نمود که ملت ایران پیوسته در راه پیشرفت و تکامل روحی مستعد و همتی شایان احترام داشته و دارد، و همین روحیه قوی و مستعد است که در پشت سر این انقلاب ما را به تحقق هدف‌های شش ماده‌ای و حصول نتیجه و اجرای آن موفق داشته و می‌دارد.


این انقلاب شاه و ملت نشان داد که ملت ایران در راهی که برای پیشرفت و ترقی به او نشان داده شده است پیش می‌رود و تمام اثرات و اعمال غیر عادلانه قرون وسطایی خواهی نخواهی از این کشور رخت بربسته است.


زارع و دهقان و کارگر ایرانی اینک با سربلندی و افتخار حقوق حقه و شایسته خود را به دست آورده و مقام و شخصیت انسانی خویش را درک کرده‌اند.


زن‌های ایرانی که نصف جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند از حقوق آزادی و بشری برخوردار گردیده‌اند و عنقریب هیولای جهل و بیسوادی نیز بکلی از این کشور رخت بر خواهد بست و در راه پیشرفت مملکت زنان و مردان دوش به دوش قدم بر خواهند داشت.


با تعمیم و تکمیل بهداشت و بهداری که مورد کمال توجه و دقت است به زودی هر ناتوانی جسمی نیز زایل گردیده و جامعه ما اجتماعی سالم و پرکار و شایسته هرگونه پیشرفتی خواهد شد و در مجامع مترقی و خوشبخت دنیا در صفوف اول قرار خواهد گرفت.


استقرار امنیت در هر جامعه‌ای مبتنی بر این است که اساس و مقرراتش در نفع اکثریت جامعه پایه گذاری شده باشد، و در این صورت است که امنیت خصوصی و فردی برقرار خواهد شد و می‌شود تا از کار و سرمایه‌گذاری منافع عادلانه تحصیل نمود.


در ایران است که سرمایه دار با مقررات قانونی که برای حفظ حقوق کارگر وضع شده است می‌تواند با خیال راحت سرمایه‌گذاری نماید مشروط بر اینکه مالیات حقه و قانونی را نیز بپردازد. با این صورت است که خرده مالک در کنار دهقان آزاد شده و صاحب زمین برای آباد کردن زمین‌های ایران از حداکثر امکانات کشاورزی مملکت استفاده و بهره‌برداری خواهد نمود. در این صورت است که کارگر زحمتکش و شریف ایرانی با مقررات جدید دیگر نه تنها خود را استثمار شده نمی‌داند، بلکه در تولید صنعتی کشور با غرور و سربلندی از سهم مادی و معنوی خود بهره‌مند خواهد شد.


آیا باور کردنی است که سرمایه گذار یارانی در این محیط جدید پر استحکام و تثبیت شده حاضر نباشد که یک سود عادلانه لااقل دوازده درصد ببرد، ولی سرمایه خود را در نقاط دیگر دنیا به امید یک منفعت احتمالی هشت درصد بکار بیاندازد که از همان سود نیز هشتاد درصد مالیات بدهد؟ اوضاع داخلی ما بحمدالله طوری محکم است که تنها چیزی که در افق زندگی ما مشاهده می‌شود روشنایی و سعادت و نیک بختی است، اما هنوز نواقصی در کار هست که باید به رفع آن بپردازیم.


ما باید فرهنگ خود را بر شالوده جدیدی قرار دهیم که منطبق با احتیاجات معنوی و صنعتی کشور باشد و هر فردی به تناسب استعداد و قریحه ذاتی خود در راهی وارد شود که حداکثر استفاده را در رشته مورد علاقه خود حاصل نماید.


سازمان اداری مملکت باید مبدل به یک دستگاه منزه فنی و تخصصی بشود که کارهای کشور را با سرعت و قاطعیت به سامان برساند. مبارزه با فساد بطور پی گیر ادامه دارد. جامعه ایرانی پس از کسب حقوق انقلابی ۶ بهمن بایست بیش از پیش مستقلاً در زندگی دمکراتیک خود مسلط و وارد گردد، و اضافه بر شرکت در انتخابات که برای بار اول در این دوره مجلسین زارعین و کارگران و زنان امکان آن را داشتند، بوسیله تشکیل انجمن‌های ده و شهر و شرکت‌های تعاونی و همچنین انجمن‌های ایالتی و ولایتی در سرنوشت خود مؤثر واقع شوند و در راه پیشرفت و ترقی و تعالی قدم بردارند.


امکانات ایران به اندازه‌ای است که یقین قطعی داریم سطح زندگی ما به پایه ممالک خوشبخت و مترقی دنیا خواهد رسید.


اینهمه نعمت‌های خدادادی متأسفانه تولید حسادت نیز می‌کند و در نتیجه به منافع حیاتی ایران جسارت‌هایی می‌شود که ما را وادار به تعمق و تفکر کرده است. از یک طرف تجمع و تمرکز سلاح‌های مخرب و تجاوزی و از سوی دیگر متأسفانه ضعف اجرایی سازمان ملل متحد که به آن جهت روز سه شنبه ۱۹ خرداد سال جاری در دانشگاه نیویورک در نطق خود پیشنهاد ایجاد قوای صلح برای سازمان ملل متحد کرده بودم، به ما حکم می‌کند که تا موقعی که اطمینان کامل به صلح دنیا پیدا نشده باشد و خطر تجاوز بکلی از بین نرفته باشد و بلکه خلع سلاح عمومی انجام نگرفته باشد در تأمین وسایل دفاع از حدود و ثغور خود کمترین کوتاهی و غفلتی روا مداریم.


البته ما به سازمان ملل امیدواری‌هایی داریم و به اتحادهای سیاسی خود متکی هستیم و از این راه منحرف نمی‌شویم، ولی یک مملکت مستقل اول باید متکی به خودش باشد. سرنوشت ایران در تهران معلوم می‌گردد.


از توافق تازه‌ای که با همسایگان و برادران پاکستانی و تُرک خود به عمل آورده‌ایم بسیار مسروریم و این همکاری مشفقانه و بی‌غرضانه نوید نتایج بس درخشانی را می‌دهد، و همینطور که این دو برادر همسایه را متّفق صمیمی خود می‌دانیم ما نیز از صمیم قلب در کنار آن‌ها ایستاده‌ایم.


از خداوند متعال سپاسگزاریم که همیشه نسبت به این مملکت و اهالی آن نظر عطوفت و رأفت داشته و دارد. ما نیز به شکرانه این الطاف خداوندی بایست بیش از پیش در راه پیشرفت کشورمان کوشا باشیم تا به خواست خدای بزرگ به سوی سرنوشت پرافتخاری که به انتظار ماست با استواری پیش رویم.