کارخانه‌های صنعتی آزمایش

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
انقلاب شاه و ملت درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

کنگره بزرگ ملی ۱ تا ۴ بهمن ماه ۱۳۵۱

کارخانه‌ها و پیشرفت‌های صنعتی ایران در نخستین دهه انقلاب شاه و ملت ۱۳۵۱ - ۱۳۴۱ خورشیدی

شاهنشاه آریامهر ۱۹ خرداد ماه ۱۳۴۹ از تاسیسات شرکت سهامی کارخانه‌های صنعتی آزمایش دیدن فرمودند. هلیکوپتر شاهنشاه در ساعت ۱۶ و سی دقیقه در پهنه کارخانه‌های آزمایش در جاده آبعلی بر زمین نشست. هویدا نخست وزیر، رییس مجلس سنا، رییس مجلس شورای ملی، وزیر اقتصاد، وزیر پست و تلگراف و تلفن، وزیر آموزش و پرورش، وزیر مشاور، رییس سازمان بازرسی شاهنشاهی، فرمانده نیروی دریایی، رییس کل و معاونان تشریفات شاهنشاهی، رییس اتاق بازرگانی، رییس اتاق صنایع و معادن کشور و شماری از پایوران کشوری و صاحبان صنایع از شاهنشاه آریامهر پیشباز کردند.

در سالن مرکزی کارخانه، وزیر اقتصاد هوشنگ انصاری در گزارشی گفت:

این موسسه در هر سه دقیقه یک فرآورده صنعتی عرضه می‌کند، در آغاز انقلاب سفید شاه و مردم یک کارگاه کوچک با معدودی کارگر بود که ارزش کل تولیدات آن از چند ده هزار تومان در سال تجاوز نمی‌کرد ولی با اجرای اصول انقلاب که موجب شد کشور ما همه ساله یکی از بالاترین ارقام رشد صنعتی جهان را همراه با عدالت اجتماعی داشته باشد کارگاه کوچک دیروز اکنون میزان تولید بعضی از انواع محصولات خود را به تنهایی به یک برابر و نیم کل واردات همین کالاها در یک سال قبل از انقلاب رسانیده است.
رشد متوسط سالانه صنایع تولیدکنندگان کالاهای مصرفی با دوام در سال‌های پس از انقلاب در حدود دو برابر رشد متوسط کل صنایع کشور بوده است. به یمن اجرای برنامه پر برکت اصلاحات ارضی و اصل سهیم کردن کارگران در سود کارگاه‌های تولیدی و صنعتی و سایر اصول انقلاب که موجب بالارفتن قدرت خرید و افزایش درآمد سرانه مردم شده است انتظار می‌رود که صنایع تولید کننده به کمک برنامه وسیع افزایش صادرات کالاهای صادراتی در آینده نیز رشد چشمگیری داشته باشد بدین ترتیب این صنایع از یک سو با افزایش سریع تولیدات خود احتیاجات مصرف کنندگان کشور را با قیمت مناسب تامین می‌کنند و از سوی دیگر قدرت بیشتری برای رقابت در بازارهای جهانی بدست می‌آورد.


پس از سخنان وزیر اقتصاد، محسن آزمایش رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت سهامی کارخانه‌های صنعتی آزمایش گزارشی رسا از کارخانه‌های آزمایش به آگاهی همایونی رساند و چنین گفت:

شاهنشاها
مفتخرا جان نثار و سایر کارکنان تاسیسات آزمایش خداوند را سپاسگزارند که امروز به قدوم مبارک ذات ملوکانه مزین می‌گردد. نه سال پیش اولیت تشریف فرمایی شاهنشاه آریامهر برای این موسسه خیر و برکت به بار آورد. انقلاب ششم بهمن برای طبقه فعال و زحمتکش دلگرمی ایجاد نمود و مشکلات امور برطرف گردید و در نتیجه امروز گروه ۱۶۰۰ نفری این تاسیسات در زمینی به مساحت یک صد و چهل هزار متر مربع محصولاتی به قیمت یک میلیارد ریال در سال رد سطح قیمت‌های بین المللی تولید می‌کند.
شاهنشاه
چاکر و سایر کارکنان آزمایش پناهگاهی جز لطف خداوند و پشتیبانی جز سایه عنایت شاهنشاه جز سایه عنایت شاهنشاه خود نداشته و ندارند - و به همین دلیل ادامه کار این دستگاه و توسعه روز افزون آن را با موفقیت پیش بینی می‌کنند. کمک‌های ارزنده هیات محترم دولت مخصوصا وزارت خانه‌های اقتصاد، کار، دارایی، گمرکات و کمک‌های بانک ملی ایران هر گونه مشکلی را برطرف ساخته است.
فرمایشات ملوکانه در مهر ماه ۱۳۴۶ در آغاز انقلاب آموزشی در حقیقت دستور روشنی بود که اجرای آن آینده این سازمان را از لحاظ نیروی انسانی تامین نمود.
در تیر ماه ۱۳۴۷ در حضور نخست وزیر ساختمان هنرستان حرفه‌ای آزمایش شروع و در مهر ماه ۱۳۴۸ اولین گروه هنرجویان مشغول تحصیل گردیدند و به امر شاهنشاه آریامهر، والاحضرت همایون ولیعهد با قبول ریاست عالیه هنرستان بزرگترین افتخار را نصیب چاکر و هنرجویان فرمودند.
در مورد تولیدات، از یک طرف در فروش داخلی که اکنون هیچ گونه مشکلی پیش نیامده و از طرف دیگر طبق منویات شاهنشاه معظم و با همت اولیای امور به امر صادرات توجه شده - در سال گذشته از ۸۶۳ دستگاه بخچال صادره، تعداد ۷۶۴ ذستگاه آن محصولات کارخانجات آزمایش بوده و در سال ۱۳۴۹ پیش بینی تعداد بیشتر شده است.
شاهنشاها
مسئول این واحد صنعتی همواره در تهیه محصول مرغوب و ارزان کوشا بوده‌اند علل ارزانی این، محصولات سابقه طولانی کار - نپرداختن حق امتیاز به خارجیان - احتراز از مونتاژکاری - دقت و در مرغوبیت و ارزانی قطعات وارداتی - مطالعه دایمی کارها توسط کارشناسان مدیریت صنایع - تولید فراوان - توقع سود کم و مصرف همان سود برای توسعه تدریجی تاسیسات می‌باشند.
شاهنشاه
چاکر اجازه می‌خواهد که در این فرصت استثنایی دین بزرگ خود را ادا کند و صریحا به عرض برساند که جریان زندگی جان نثار و دورنمای کار این تاسیسات بهترین نمودار وجود عدالت اجتماعی در این کشور است و نشان می‌دهد که در این آب و خاک مزایا و امتیازات مخصوص طبقه خاصی نیست و برای هر کس که ایمان و پشتکاری داشته باشد میدان فعالیت باز است و بالاخره اینجا سرزمینی است که تحت توجهات رهبر عالیقدر آن، یک کارگاه فلزکاری ده متری، یک کارگر پانزده ساله ، با ۸۰۰ ریال سرمایه در اثر سی سال کار و فعالیت به تاسیساتی که اینک استدعای بازدید آن را از پیشگاه اعلیحضرت دارد مبدل می‌شود.
خداوند یار و نگهدار شاه باد


بازدید شاهنشاه آریامهر از کارخانه‌

در این هنگام شاهنشاه از روی نمودارها، میزان محصولات کارخانه‌ها به ویژه آمار فرآورده‌های صادراتی را مشاهده فرمودند و سپس مدت یک ساعت و سی دقیقه از قسمت‌های مختلف تهیه محصولات دیدن کردند و از کارگران درباره میزان کار، دستمزد، بیمه و سایر مزایای کارگری پرسش‌هایی فرمودند.

شاهنشاه پس از دیدن ماشین آلات کارخانه‌ها به سناتور ضیایی رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران فرمودند:

ترتیبی بدهید تا کارخانه‌هایی که محصولات مشابه تولید می‌کنند برای تولید بیشتر و جلوگیری از ورود ماشین آلات انفرادی، یک ماشین وارد کنند و کارخانه‌های مشابه همزمان با یکدیگر از آن استفاده کنند

در برابر صف مهندسان سازنده تلویزیون، شاهنشاه آریامهر با دیدن مهندسان ژاپنی پرسیدند این مهندسان چه مدت در ایران می‌مانند؟ وظایفشان چیست؟ و چه کاری انجام می‌دهند؟

به آگاهی همایونی رسید که کار تهیه و ایجاد تلویزیون با اینکه صنعت جوانی است به دست مهندسان و کارگران فنی ایرانی تهیه می‌شود و مهندسان ژاپنی که مدت دو سال در ایران اقامت دارند فقط سمت مشاور را دارند.

شاهنشاه سپس از آموزشگاه حرفه‌ای آزمایش که در آن ۱۱۰ هنرجو مشغولتحصیل هستند دیدن فرمودند و از لوحه یادبود آموزشگاه پرده برداشتند و در پایان باشگاه ورزشی آزمایش را مورد بازدید قراردادند.

بازدید شاهنشاه آریامهر از تاسیسات شرکت سهامی کارخانه‌های صنعتی آزمایش در ساعت ۱۸ و ده دقیقه پایان یافت و شاهنشاه در میان صمیمانه‌ترین و شورانگیزترین ابراز احساسات کارکنان و کارگران پهنه کارخانه آزمایش را ترک کردند.