پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر به ملت ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نسخهٔ قابل چاپ دیگر پشتیبانی نمی‌شود و ممکن است در زمان رندر کردن با خطا مواجه شوید. لطفاً بوکمارک‌های مرورگر خود را به‌روزرسانی کنید و در عوض از عمبکرد چاپ پیش‌فرض مرورگر خود استفاده کنید.
برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی دی تا اسفند ماه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه
ShahanshahRoyalFamilyNorooz1354.jpg

پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر به ملت ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۵۴


فرا رسیدن نوروز باستانی را به همه مردم ایران شادباش می‌گویم و برای کلیه زنان و مردان ایرانی در سالی که اکنون آغاز می‌شود، شادکامی و نیکبختی و رفاه روزافزون آرزو می‌کنم.
خداوند بزرگ را سپاسگزارم که در سال گذشته ملت ما را به حد اعلا مشمول الطاف و مواهب خویش قرار داد و به ما امکان آن را عنایت فرمود که برای این کشور کهن، مقامی را که شایسته نقش پرافتخار آن در تاریخ و تمدن جهانی است، تأمین کنیم. امروز هر ایرانی در هر نقطه جهان با غرور و سربلندی فراوان به ایرانی بودن خود افتخار می‌کند، زیرا آن روزگار تلخ که این عنوان مرداف با عقب‌ماندگی و ضعف و انحطاط بود، برای همیشه سپری شده‌است.
سالی که گذشت، برای کشور ما از آغاز تا به انجام، شاهد پیروزی‌ها و موفقیت‌های درخشان، چه در سطح ملی و چه در سطح جهانی بود. برنامه‌های وسیع و بی‌سابقه سازندگی مملکت در مقیاسی بسیار گسترده‌تر از آنچه پیش‌بینی شده‌بود، به مورد اجرا درآمد. اعتبارات پنج ساله عمرانی پنجم با آنکه از آغاز جنبه‌ای به کلی استثنایی داشت، در سال گذشته باز هم بیشتر شد. کشور ما در عین آنکه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان است، عصر استفاده از نیروی اتمی را به عنوان منبع آینده تولید نیرو آغاز کرد. بزرگترین قراردادهای اقتصادی تاریخ جهان، میان ایران و کشورهای پیشرفتۀ صنعتی غرب انعقاد یافت. نقش بین‌المللی به صورت نقشی قاطع و تعیین‌کننده، مسجل گردید و ندای ایران به صورت ندای قدرت توأم با واقع‌بینی و منطق و بشردوستی در سراسر دنیا طنین افکند. کمک‌های ایران، چه به کشورهای بزرگ صنعتی و چه به ممالک در حال توسعه، بالاترین حد را نسبت به تولید ملی، در تمام جهان و در تمام تاریخ به دست آورد.
به پیروی از سنت‌های جاودانی تمدن و فرهنگ ایرانی، سیاست جهانی ایران به عنوان یک مدافع و پشتیبان تزلزل‌ناپذیر صلح و تفاهم بشری به صورتی قاطع اعمال شد و این نقش را کشور ما، از موضع قدرت و نه از موضع ضعف، ایفا کرد. به پیشنهاد ما سازمان ملل متحد منطقه خاورمیانه را منطقه‌ای عاری از سلاح‌های هسته‌ای اعلام داشت و ما امیدواریم سراسر منطقه پهناور اقیانوس هند به همین صورت منطقه صلح اعلام گردد تا کشورهای پیرامون این اقیانوس بتوانند دور از کابوس تخریب اتمی و دور از نتایج زورآزمایی قدرت‌های بزرگ، به تجدید سازمان جوامع خویش و به انجام برنامه‌های سازندگی که برای همه آنها و برای صلح و رفاه سراسر جامعه بشری ضرورت حیاتی دارد، بپردازند.
در راه تأمین صلح در منطقه حساس و مهم خاورمیانه، ما در آخرین هفته‌های سال گذشته با کشور عراق به توافق‌های مهمی دست یافتیم و به این ترتیب امیدواریم تنها مرز ناآرام ایران نیز از این پس تبدیل به مرز دوستی و همکاری شود. ما دوستی و همکاری را میان همۀ کشورها و ملل حوزه شمالی اقیانوس هند، از ایران گرفته تا استرالیا، خواستار شده‌ایم، زیرا چنین همکاری و تفاهمی را به خیر و صلاح همه آنها می‌دانیم.
در زمینه داخلی تحولات وسیعی در رشته‌های مختلف آموزشی، اقتصادی، صنعتی، فرهنگی و اجتماعی صورت گرفت که یکی از مهمترین آنها تحصیلات مجانی کلیه دانش‌آموزان کشور تا حد دانشگاه بود. با اجرای این قانون اکنون راه ادامه تحصیل و به کار انداختن استعدادها به روی همه جوانان این سرزمین باز است، ولی تذکر این نکته لازم است که این امر نباید خدای نخواسته موجب سهل‌انگاری برخی از آنان شود و با اتکای به این کمک رایگان، قصور در تحصیل را برای خود مجاز شمارند.
درمورد خدمات رفاهی، چنانکه قبلاً متذکر شده‌ایم، دولت به منظور جلوگیری از افزایش بهای مواد اساسی و مورد نیاز عمومی، در سال گذشته متحمل نزدیک به پنجاه‌میلیارد ریال زیان گردید و به طوری که پیش‌بینی شده‌است این رقم زیان در سال جاری به هفتادمیلیارد ریال بالغ خواهدشد.
از نظر کلی، در آخرین هفته‌های سال گذشته قدم انقلابی بزرگی در تقویت و استحکام وحدت ملی از راه ایجاد حزب واحد رستاخیز ملی ایران برداشته‌شد، تا از این راه تمام استعدادها و امکانات کلیه افراد ملت بتواند به صورتی یکسان و در شرایطی مساوی در راه خدمت به توسعه و پیشرفت ملی به کار افتد.
با توجه به آنچه گفته‌شد، در این هنگام که سال تازه‌ای در تاریخ کهن ایران آغاز می‌شود، تذکر این نکته را به تمام زنان و مردان ایرانی، از هر سن و در هر مقام و هر طبقه‌ای به طور قاطع ضرور می‌دانیم، که در شرایط کنونی کشور کمترین جایی برای سهل‌انگاری و غفلت و کوتاهی در انجام وظیفه باقی نمانده‌است. ملت ایران امروزه برای ایفای مسئولیتی که در برابر نسل‌های آینده این کشور و در برابر جامعه بزرگ به عهده دارد، می‌باید صد درصد نیرو و استعداد و امکانات خود را به کار اندازد و در این مورد حتی اتلاف یک لحظه و از دست دادن یک فرصت، قابل بخشش نیست. در ایران پیشرو و فعال امروز، سستی و قصور در کار به اندازه خیانت و فساد و جرایم قانونی محکوم است و لازم است که کمال مراقبت و سختگیری در این مورد به عمل آید. فراموش نکنیم که نه تنها در جامعه مترقی ما، بلکه در سراسر جامعه بشری نیز که می‌خواهند آینده‌ای درخشان را غالباً بر بنیادهایی غیر از معیارهای گذشته برای خود پی‌ریزی کند، جایی برای ضعف و قصور وجود ندارد.
من با ایمان و اعتقاد به شایستگی و خلاقیت و میهن‌پرستی و هشیاری ملت خود، که شواهد فراوان آن در صفحات تاریخ این کشور منعکس است، اطمینان دارم که همه مردم ایران به این مسئولیت و وظیفه ملی و اجتماعی خود وقوف کامل دارند و با توجه به آنچه که ایران نو برای آنان به ارمغان آورده‌است، در ایفای مسئولیت‌هایی که برای نیل به دوران تمدن بزرگ بر عهده دارند، با تمام نیرو و امکان خود خواهندکوشید. خداوند توانا در این تلاش مقدس ملی پشتیبان همه شما باد.