پیام شاهنشاه در گشایش نمایشگاه هفت هزار سال هنر ایران میلان ایتالیا ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه انقلاب شاه و مردم درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران


پیام شاهنشاه در گشایش نمایشگاه هفت هزار سال هنر ایران میلان ایتالیا ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲


در شهر میلان ایتالیا


از گشایش نمایشگاه "هفت هزار سال هنر ایران" در شهر میلان کمال خوشوقتی را داریم. این نمایشگاه که تاکنون با موفقیت بسیار در چندین کشور دیگر اروپایی دایر شده است حقا نمی‌توانست بدون آنکه به ایتالیا سفر کرده باشد اروپا را ترک گوید، زیرا برای مردم ایران کشور ایتالیا گذشته از ترقیات جدید خود، سرزمین هنر و سرزمین آثار باستانی است و به خصوص کشوری است که دو هزار سال است ما با آن روابط نزدیک هنری و فکری و فرهنگی داشته‌ایم و داریم.


ما و ایتالیا با آثار هنر و تمدن یکدیگر آشنایی کهن داریم که شاهد آن آثار و نقوش تاریخی متعدد در دو کشور ما است. این ارتباط از دوران شاهنشاهی اشکانیان و ساسانیان در ایران و امپراتوران رومی در روم همواره برقرار بوده است ولی حتی بعد از پایان این امپراتوری‌ها نیز هم چنین ادامه یافته است. تذکر این نکته مایه خوشوقتی است که در قرون وسطی و عصر جدید نیز غالبا مردم ایتالیا پیشقدمان آشنایی با آثار فرهنگ و هنر ایران در مغرب زمین بوده‌اند، چنانکه اولین ترجمه اروپایی آثار بزرگ علم و حکمت ایران منجلمه کتب ابن سینا توسط "گراردودا کرمونای " ایتالیایی در قرن دوازدهم میلادی صورت گرفت و اولین فرهنگ زبان فارسی در اروپا در آغاز قرن سیزدهم توسط روحانیون فرقه فرانسیسکن تالیف شد و اولین سفرنامه مربوط به ایران را مارکوپولو در آغاز همان قرن نوشت و اولین چاپ اثر یک نویسنده ایرانی در جهان یعنی چاپ کتاب "قانون" ابن سینا نیز در آغاز قرن شانزدهم در رم انجام گرفت. نخستین دارالتعلیم زبان فارسی در آغاز قرن ۱۴ در ایتالیا ایجاد شد، و نخستین بار نیز که از آثار و نقوش تاریخی تخت جمشید در اروپا سخن به میان آمد در سفرنامه "جوزافا باباروی" ایتالیایی در سال ۱۵۴۳ بود.


در زمان سلطنت پادشاهان صفوی در ایران رابطه هنری و فکری و بازرگانی ایران و جمهوری ایتالیایی و نیز به صورتی مستمر و ثابت در آمد. هم اکنون کلکسیون‌های متعددی از کتاب‌ها و اسناد خطی و آثار هنری و صنایع مستظرفه ایران در شهرهای مختلف ایتالیا به خصوص ونیز و ناپل و رم وجود دارد که همه آنها یادگار این دوره هستند.


در قرن گذشته و قرن حاضر فعالیت‌های بسیاری در مورد شناسایی آثار قدیم و جدید ادب و علم و هنر ایران توسط دانشمندان پرارزش ایتالیایی صورت گرفته و کتب متعددی از شاهکاری کلاسیک ما به ایتالیایی ترجمه شده است و در عین حال کارهای زیادی در ایران در مورد معرفی آثار ادب و هنر و تمدن ایتالیا انجام گرفته و می‌گیرد. در سالیان اخیر چندین نمایشگاه آثار هنر ایرانی با همکاری ارزنده انستیتوی روابط فرهنگی ایتالیا با خاورمیانه و خاوردور در ایتالیاتشکیل شده و نمایشگاه‌های متعددی از آثار نقاشی ایتالیایی در ایران دایر گردیده است.


تشکیل نمایشگاه بزرگ ۷۰۰۰ سال هنر ایران که اکنون در میلان افتتاح مسلما قدم تازه و موثری است که در راه ادامه یک سنت دو هزار ساله ارتباط و همکاری نزدیک فرهنگی و هنری دو کشور ایتالیا و ایران برداشته شده است، و من صمیمانه آرزومندم که این کار بزرگ طلیعه یک دوران همکاری کاملتر و ثمربخش تری میان این دو کشور کهنسال باشد که اکنون هر یک از آنها عصر تازه و پرامیدی را در راه آینده‌ای متناسب با گذشته پرافتخار خود آغاز کرده‌اند.