پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر به کنگره بین‌المللی بزرگداشت حافظ - رم ایتالیا ۱۰ فروردین ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی بر پایه تاریخ

درگاه انقلاب شاه و مردم


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهربه کنگره بین‌المللی بزرگداشت حافظ - رم ایتالیا ۱۰ فروردین ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی


یک بار دیگر فرهنگستان ملی ایتالیا که به عنوان کهنسال‌ترین فرهنگستان اروپا و یکی از پر اعتبارترین فرهنگستان‌های جهان مورد احترام عمیق جامعه فرهنگ ایران است، اقدام به بزرگداشت یکی از مفاخر فرهنگ ایرانی کرده‌است و برای من مایه کمال خوشوقتی است که از این بابت از جانب ملت ایران به این کانون بزرگ علمی و فرهنگی درود بفرستم.
موضوع کنگره کنونی که بزرگداشت حافظ، شاعر و اندیشمند بزرگ ایران است، طبعاً با دل و روح هر ایرانی ارتباط دارد، زیرا قرن‌ها است که سخن حافظ، که او را آسمانی لقب داده‌اند، برای ایرانیان نه تنها از شیواترین آثار ادب پارسی است، بلکه در عین حال مظهر معنویتی است که تا سر حد تقدس می‌رسد و شاید از این جهت مقام حافظ را، در جمع بزرگان ادب غرب، تنها می‌توان با مقام دانته در ایتالیا مقایسه کرد، که اتفاقاً هر دوی آنها در یک عصر می‌زیسته‌اند. برای میلیون‌ها ایرانی در طول نسل‌های پیاپی، کلام حافظ منعکس‌کننده عالی‌ترین عواطف انسانی و رابطه‌ای میان آنان با عوالم آسمانی اندیشه و معنویت بوده‌است. ولی می‌توان بدون جانبداری اظهار داشت که پیام معنوی حافظ به همین حد نیز محدود نمی‌ماند، زیرا این پیامی است که از مرزهای جغرافیایی و نژادی و مذهبی فراتر می‌رود و عالم بشریت را به صورت یک واحد کلی در بر می‌گیرد. از این دیدگاه، چنین پیامی پاسخگوی والاترین رسالتی است که اندیشه و فرهنگ واقعی دارد. پیام حافظ مانند پیام دانته و پیام معنوی هر فرهنگ اصیل بشری، پیام دوستی و محبت، پیام نزدیکی و پیوستگی انسانی، پیام خوش آشنایی، پیام اخلاق و معنویت است.
در عصر ما که پیشرفت روزافزون دانش و تکنولوژی و ناهماهنگی آن با تحولات فکری و اخلاقی، خلأای پدید آورده‌است که سرچشمه قسمت اعظم از نابسامانی‌ها و پریشانی‌های جوامع پیشرفته انسانی است، پیام حافظ و دیگر بزرگان چون او، پیامی است که به حق باید با گوش دل شنیده‌شود، زیرا چنین پیامی راه‌گشای بسیاری از مشکلاتی است که تکنیک و صنعت با همه قدرت مادی خود امکان جوابگویی آنها را ندارد.
برای فرهنگستان ایتالیا و بنیاد کائناتی و همه سازمان‌های فرهنگی و دانشمندانی که در کنگره حاضر شرکت دارند، به عنوان خدمتگزاران عالیقدر فرهنگ و بشریت، آرزوی موفقیت می‌کنم.