پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش نشست بزرگ تابستانی شورای مرکزی آموزش کشور در زیباکنار ۴ امرداد ماه ۱۳۴۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۹ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش نشست بزرگ تابستانی شورای مرکزی آموزش کشور در زیباکنار ۴ امرداد ماه ۱۳۴۹


تشکیل نخستین اجلاسیه بزرگ تابستانی شورای مرکزی آموزش کشور که در آستانه سومین سال اعلام منشور رامسر صورت می‌گیرد، مایه خوشوقتی ما است. این شورا که علاوه بر بیست‌ویک عضو انتخابی، ده تن از وزیران مسئول برنامه‌ریزی نیروی انسانی و مدیر عامل سازمان برنامه و همه رؤسای دانشگاه‌ها در آن عضویت دارند و از این نظر بالاترین مرجع بحث و بررسی درباره امور آموزشی و مسائل مربوط به حسن اجرا و پیشرفت انقلاب آموزشی ایران است، در زمانی تشکیل می‌شود که منشور انقلاب آموزشی و تحولات دو سال گذشته دگرگونی وسیعی را در سیستم آموزشی کشور به وجود آورده‌است. اینک وظیفه اعضای شورا است که با توجه به مسئولیت سنگینی که بر عهده این شورا و شوراهای وابسته بدان گذاشته شده، با اظهار نظرها و توصیه‌های خود بر اساس الهام از اصول و فلسفه این انقلاب، مقامات دولتی و سایر مراجع مربوط را در اجرای وظایف قانونی آنان یاری و راهنمایی کنند و با ارائه افکار و پیشنهادهای نو سهم مؤثری را در پیاده کردن اصل مهمی از منشور که به موجب آن طرح‌ریزی آموزشی باید با توجه به آخرین روش‌های آموزشی و فنی و پیشرفت‌های علمی جهان و با دیدی وسیع و انقلابی انجام گیرد، ایفاء نمایند و مراقب باشند که انقلاب آموزشی همواره از نیروی تجدید حیات دائم برخوردار گردد و رسالتی را که در پرورش افرادی بیدار و مسئول برای ایران آینده به عهده گرفته‌است با درایت و قاطعیت انجام دهد.

در کنفرانس اخیر رامسر یادآور شدیم که به خاطر همین رسالت، انقلاب آموزشی را نمی‌توان تنها به امور دانشگاهی و یا حتی به مسائل آموزشی در سطوح دیگر محدود ساخت. بلکه از آنجا که رشد مداوم شخصیت و حیثیت انسانی هدف اصلی این انقلاب است، خواه‌ناخواه هر آنچه مربوط به اعتلای معنوی و مادی و سلامت روح و تن افراد می‌شود در حیطه کار این انقلاب قرار می‌گیرد. بنابراین به همان اندازه که حل مسائلی که صرفاً مربوط به آموزش و پرورش است از وظایف این شورا است، حل مسائل دیگری از قبیل محیط خانوادگی و عقده‌های روانی و اجتماعی و اثرات وسایل سمعی و بصری و ارتباطات جمعی و تولید و اشتغال و بهداشت و تغذیه و تأمین محیط سالم رشد برای کودکان و مسائل ناشی از برخورد نظام تکنولوژی و صنعت با اجتماعات کهن و سنتی و توجه خاص به آموزش فرهنگ و تقویت ایمان به ارزش‌های اصیل ملی و فرهنگی و مسائل دیگری که به نحوی از انحاء به رشد همه جانبه انسان مربوط می‌شود، می‌باید به عنوان عواملی مؤثر در برنامه‌ریزی آموزشی منظور گردد.

تنها با چنین دید جامعی است که با انقلاب ایران، می‌تواند در حل مسائل مربوط به آموزش و پرورش به معنای وسیع و انسانی آن توفیق یابد. به علاوه راه‌های پیموده نشده و مشکلات ناشی از رشد سریع و بی‌سابقه اجتماع ما از یک سو و هدف‌های بلند جامعه کنونی ما از سوی دیگر، بیش از هر وقت ایجاب می‌کند که برنامه‌ریزی رشد فرهنگی و آموزشی ما با برداشتی کاملاً جدید انجام گیرد. حل مسائلی که آینده ایران با آن روبه‌رو است، من جمله مسائل مربوط به کمبود معلم یا گسترش هم‌زمان کیفیت و کمّیت، تنها در صورتی میسر خواهدبود که ما ضمن حداکثر استفاده از امکانات جدید تکنولوژی آموزشی، تشکیلات و علوم تربیتی خود را نیز بر همان اساس تغییر دهیم.

با توجه بدین اصول، شورای مرکزی آموزش کشور درصورتی می‌تواند به نحو شایسته‌ای از عهده انجام وظایف خطیر خود برآید که با بررسی علمی و عمقی مسائل اساسی و با ارائه راه‌حل‌های اصیل و سنجیده و با هماهنگ کردن فعالیت‌هایی که می‌باید در راه گسترش آموزش ملی انجام گیرد، دولت و مقامات اجرایی را در ایفای مسئولیت‌های خود بیش از پیش یاری کند.

توفیق شرکت‌کنندگان این شورا را در انجام وظیفه خطیر و پرمسئولیتی که به عهده دارند، خواستاریم.