پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پانزدهمین سالروز اعلامیه جهانی حقوق بشر ۱۹ آذر ۱۳۴۲

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲ مارس ۲۰۱۵، ساعت ۱۹:۳۷ توسط Bellavista (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه انقلاب شاه و مردم درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی

اعلامیه جهانی حقوق بشر
اعلامیه حقوق بشر در روز ۱۰ دسامبر ۱۹۴۸ برابر با ۱۹ آذر ماه ۱۳۲۷ خورشیدی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در پاریس تصویب شد


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پانزدهمین سالروز اعلامیه جهانی حقوق بشر ۱۹ آذر ۱۳۴۲


به مناسبت پانزدهمین سال صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر مراتب خوشوقتی خویش و تأیید کامل ملت ایران را از مفاد این اعلامیه اظهار می‌داریم.


ملت ما با اصول مندرجه در این اعلامیه از دیرباز آشنایی عمیق و نزدیک دارد، زیرا اصولاً تمدن و فرهنگ ایرانی از آغاز پیدایش خود جنبه‌ای بشری و جهانی داشته است. فلسفه و حکمت و ادب و هنر چند هزار ساله ایران سراسر آمیخته با عالی ترین مفاهیم نوع دوستی و بشردوستی است، و بسیاری از اشعاری که به همین مناسبت توسط بزرگان ادب ما سروده شده بر اثر قبول عامه جنبه ضرب‌المثل یافته است. تاریخ ایران تقریباً هیچوقت با تبعیضات نژادی و امثال آن آمیخته نبوده و همواره اقلیت‌ها در این کشور با کمال آزادی زیسته‌اند.


فراموش مکنیم که تاریخ شاهنشاهی کهنسال ما اصولاً با صدور منشوری آغاز می‌شود که می‌باید حقّاً آن را یک نوع اعلامیه حقوق بشر دانست. در این منشور کورش بزرگ شاهنشاه ایران پس از تسخیر بابل اعلام می‌داد که دوران اختناق و بردگی و اسارت به پایان رسیده است و به فرمان وی اسیران به سرزمین‌های خویش باز می‌گردند و معابد بسته دوباره گشوده می‌شوند و آوارگان به منازل خود باز می‌آیند و رسم کهن قتل و غارت و غنیمت ستانی و آزار مغلوبین از جانب سپاه پیروزمند ایران جای خود را به احترام به حقوق و معتقدات کلیه افراد می‌سپارد. ما افتخار داریم که در طول تاریخ ممتد خویش نه تنها خود از تمدن و فرهنگی بشری برخودار بوده‌ایم، بلکه در اشاعه و ترویج این سنت در سایر سرزمین‌های جهان نیز کوشیده‌ایم. صدها و شاید هزاران متفکر و فیلسوف و دانشمند و ادیب ایرانی که بخصوص در دوران تمدن اسلامی از کشور ما به سایر اقطار و اکناف گیتی در شرق و غرب روی نهادند همراه با فرهنگ ایران سنن عالیه‌ای را که اساس و پایه این فرهنگ و تمدن بود از یکسو به اقصی نقاط چین و هند و از سوی دیگر تا آخرین سرزمین‌های اروپا و آفریقا ارمغان بردند. بنابراین طبیعی است که امروز صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر را از صمیم قلب تقدیر کنیم و پشتیبانی کامل و بی قید و شرط خویش را از مواد آن اعلام داریم. ما این پشتیبانی را نه تنها بر زبان بلکه در عمل ابراز داشته‌ایم، زیرا اصول ششگانه‌ای که ملت ایران در بهمن ماه گذشته بدان‌ها رأی داد و همچنین اعلام تساوی کامل حقوق زنان و مردان ایرانی کُلاً بر همین حقوق بشری متکی است، و جامعه‌ای که اکنون در کشور ما بر اساس عدالت اجتماعی پی ریزی شده است جامعه‌ای آزاد و آباد و مترقی است که حقوق انسانی بنیاد آن بشمار می‌رود.


خوشبختانه امروز تمام جهانیان دریافته‌اند که در دنیای آینده دیگر جایی برای تبعیض‌ها و بی‌عدالتی‌ها و محرومیت‌هایی که در گذشته از لحاظ نژادی و طبقاتی و اختلاف زن و مرد وجود داشت باقی نیست، و جهان فردا خواه ناخواه دنیایی خواهد بود که می‌باید با عدالت اجتماعی اداره شود و در آن بنی آدم اعضای یک پیکر باشند. چه بهتر که ایران با اتکاء به سنن پر افتخار فرهنگ و تمدن کهن خویش در صفوف مقدم بنیانگذاران این جهان نوین جای داشته با شد.