پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در سی‌امین سالگرد بنیاد سازمان ملل متحد ۵ آبان ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی دی تا اسفند ماه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در سی‌امین سالگرد بنیاد سازمان ملل متحد ۵ آبان ماه ۱۳۵۴


سی‌امین سالروز تأسیس سازمان ملل متحد را به کلیه کشورها و ملت‌های عضو این سازمان تبریک می‌گوییم و بار دیگر پشتیبانی قاطع و همه جانبه کشور ایران را از این سازمان بزرگ جهانی ابراز می‌داریم.
سازمان ملل متحد در پایان جنگ دوم جهانی به دست عده کمی از کشورها که ایران از جمله آنها بود، بنیاد نهاده‌شد، ولی در مدت سی سال، شمار کشورهای عضو این سازمان از 51 به 142 رسیده‌است، به طوری که امروزه سازمان ملل متحد، تقریباً تمام ملل جهان را در بر می‌گیرد، ولی اکنون که در همه کشورها سی‌امین سال حیات این بزرگترین سازمان جهانی تاریخ بشر جشن گرفته‌می‌شود، بسیار به جا است که اعضای این سازمان روابط خود را با آن منصفانه و صمیمانه مورد ارزیابی قرار دهند تا ببینند که آنچه از سازمان ملل متحد انتظار داشته‌اند و دارند، با آنچه خود در راه تأیید و تقویت آن به عمل آورده‌اند و می‌آورند، برابر است یا خیر؟ زیرا چنانکه بارها متذکر شده‌ایم سازمان ملل متحد یک نیروی اجرایی و یک دولت مافوق دولت‌ها نیست، بلکه نیروی آن یک قدرت معنوی و اخلاقی است که پشتوانه‌ای جز تأیید و همکاری صمیمانه همه دول عضو ندارد و اگر سازمان ملل متحد تاکنون به تمام هدف‌هایی که داشته دست نیافته‌است، تنها به این جهت است که در موارد مختلف، دولت‌های عضو آن یا آن طور که باید با آن همکاری نکرده‌اند، یا اجرای تصمیمات آن را نادیده گرفته‌اند. با این همه، نباید فراموش کنیم که سازمان ملل متحد در طول سی سال عمر خود تأثیری بسیار وسیع و همه‌جانبه در جریان امور و تحولات جهانی داشته‌است. خیلی از کشورهایی که در این سی سال به این سازمان پیوسته‌اند، تمام یا قسمتی از استقلال خود را مدیون آن هستند. در این مدت بسیاری از مشکلات جهانی مستقیماً در سازمان ملل متحد حل و فصل شده و در حل بسیاری دیگر از آنها دخالت این سازمان نقشی مؤثر داشته‌است. همچنین سازمان ملل متحد در گسترش همکاری‌های اقتصادی و اجتماعی ملل و تأیید همبستگی ملت‌ها و قبولاندن اصل مسئولیت کشورهای پیشرفته صنعتی در امر کمک به کشورهای رو به رشد، و ضرورت استقرار یک نظام نوین اقتصادی بین‌المللی که مهمترین شرط رفع بحران اقتصادی کنونی جهان، یعنی شدیدترین و طولانی‌ترین بحران از دهه پیش از جنگ دوم جهانی تا به امروز است، قدم‌های مؤثری برداشته‌است.
مساعی سازمان ملل متحد در امر خلع سلاح و جلوگیری از گسترش سلاح‌های هسته‌ای شایان کمال تقدیر است و ما طبعاً از تمام تلاش‌هایی که در این زمینه صورت می‌گیرد، پشتیبانی می‌کنیم. منتهی همان طور که بارها اعلام کرده‌ایم، تا وقتی که هدف خلع سلاح عمومی و جامع، توأم با نظارت مؤثر بین‌المللی تحقق نیابد، ناچار به تقویت نیروهای دفاعی خویش برای حفظ استقلال و تمامیت ملی خواهیم‌بود.
درمورد بحران خاورمیانه، همچنان که همواره اعلام داشته و عملاً نیز در این مورد اقدام کرده‌ایم، اجرای قطعنامه‌های سازمان ملل متحد را تنها شرط حل اساسی مشکلات این منطقه می‌دانیم.
اکنون که سازمان ملل متحد سی‌امین سال حیات خود را جشن می‌گیرد، توفیق هر چه بیشتر آن را در حسن انجام وظایف و مسئولیت‌های عالی انسانی خود، و توفیق تمام مردم نیک‌اندیش جهان را در تأیید و تقویت معنوی روزافزون از این سازمان بزرگ جهانی خواستاریم.