پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در روز جهانی محیط زیست ۱۴ خرداد ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی دی تا اسفند ماه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در روز جهانی محیط زیست ۱۴ خرداد ماه ۱۳۵۴

همواره تذکر داده‌ایم که زندگی در محیطی پاکیزه و سالم و برخوردار از زیبایی‌ها و مواهب طبیعی، حق مسلم قاطبه ملت ایران است.
حال که استفاده از تکنولوژی و پیشرفت‌های اقتصادی، توسعه صنعتی کشور را باعث شده‌است، بدیهی است که بهزیستی و بهسازی محیط نیز باید با این برنامه‌ها هماهنگ گردد و مسائل زیست‌محیطی، جزئی از کیفیت زندگی ما باشد و نباید اجازه دهیم هیچ عاملی موجب آلودگی محیط زیست و آب و هوا و مایه تباهی منابع و زیبایی‌های طبیعی کشور ما بشود. باید توجه داشت که مسائل مربوط به محیط زیست و پاکیزه نگهداری آن، صرفاً به داخل یک کشور محدود نمی‌شود. این امر، ما و تمام جهانیان را بر آن می‌دارد که در این زمینه تدابیری شایسته اتخاذ کنیم که به خیر و سود ملت خودمان و کلیه ملل جهان باشد. در این مورد می‌باید جوامع بشری به صورت اعضای یک خانواده واحد دست همکاری صمیمانه به سوی یکدیگر دراز کنند و در راه مبارزه با آلودگی محیط زیست گام بردارند. خوشبختانه مشاهده می‌شود که بسیاری از کشورها و ملت‌ها متوجه اهمیت حیاتی این امر شده‌اند و در نهضتی که هدفش بهسازی محیط زیست است و سازمان ملل متحد رهبری آن را به نحوی شایسته بر عهده دارد، شرکت جسته و تشریک مساعی می‌کنند. بین جمعیت یک کشور و منابع طبیعی و گسترش اقتصادی و صنعتی و محیط زیست آن، رابطه و پیوندی ناگسستنی وجود دارد. صنعتی شدن کشور و استفاده از شیوه‌های تازه تکنولوژی اگر با اتخاذ تدابیر معقول و مقتضی همراه باشد، لطمه‌ای به محیط انسانی و زیست‌گاه‌های طبیعی جانوری و گیاهی وارد نخواهدساخت، زیرا توسعه اقتصادی و صنعتی به آن معنی نیست که سلامت و پاکیزگی آب و هوا را دستخوش مخاطره سازد و منابعی را که طبیعت به ما ارزانی داشته‌است، مورد استفاده بی‌رویه و غلط قراردهد و تناسب و تعادل اکولوژیک را بر هم زند، بلکه باید هدفش ترقی سطح زندگی و رفاه و سعادت و سلامت روزافزون جامعه باشد.
انتظار ما از کلیه افراد ملت این است که در حفاظت و بهسازی و جلوگیری از آلودگی و تباهی محیطی که در آن زیست می‌کنند، کوشا باشند. همه مؤسسات و دوایر دولتی و خصوصی باید با بهره‌گیری از امکانات و مقدورات خود با سازمان حفاظت محیط زیست تشریک مساعی کنند و این سازمان را در انجام وظایف و مسئولیت‌های خطیری که به عهده دارد، صمیمانه یاری دهند. در آموزش همگانی و اشاعه دانش و دانستنی‌های محیط، دستگاه‌های آموزشی و مطبوعاتی و رادیو و تلویزیون وظیفه‌ای مهم بر عهده دارند و انتظار داریم اینان در تشویق و راهنمایی جامعه ایرانی به حفظ منابع طبیعی و حیاتی کشور و اجرای برنامه بهداشت و تنظیم خانواده نقشی بزرگ‌تر و مؤثرتر ایفا کنند.
با توجه به جهانی بودن اهمیت مسائل مربوط به محیط زیست، کشور ما آماده است با کلیه کشورهای جهان، به ویژه کشورهای منطقه خودمان، در حفاظت و بهسازی محیط زیست بیش از پیش همکاری کند، زیرا آلودگی محیط و آب و هوا مسئله همه جهانیان است و طبعاً مبارزه با آن نیز مستلزم همت و پایمردی و هم‌فکری و هم‌کاری گسترده بین‌المللی است.