پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بیست و دومین سالروز تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر ۱۰ آذر ماه ۱۳۴۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۹ خورشیدی تازی

اعلامیه جهانی حقوق بشر


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بیست و دومین سالروز تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر ۱۰ آذر ماه ۱۳۴۹


به مناسبت بیست‌ و دومین سالروز تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر، مراتب خوشوقتی خود را از مراسمی که امروز به نشان پشتیبانی از این اصول در ایران و در بسیاری از دیگر کشورهای جهان انجام می‌گیرد، ابراز می‌داریم.

در این مدت بیست‌ودو سال، اقدامات مثبتی چه در سطح جهانی و چه در سطوح ملی برای نیل به هدف‌های مندرج در این اعلامیه که اساسی‌ترین و اصیل‌ترین آرمان‌های انسانی در آن خلاصه شده، صورت گرفته‌است که طبعاً شایسته تقدیر است. ولی متأسفانه باید گفت که به موازات این اقدامات وجود تشنج‌ها و اختلاف‌های بین‌المللی، ادامه تبعیضات نژادی در قسمت‌هایی از جهان و به خصوص فقر و تهیدستی توده‌های عظیمی از مردم دنیا ما را به این واقعیت متوجه می‌سازد که راه وصول به هدف‌های انسانی و تحقق آرمان‌های بشردوستانه بسیار پیچیده‌تر و ناهموارتر از آن است که طی آن تنها با تصویب اعلامیه‌ای هر قدر هم مترقیانه و جامع باشد امکان‌پذیر گردد، زیرا طی این راه در درجه اول مستلزم حسن نیت و دوراندیشی و توجه به این حقیقت است که مصالح عالیه جامعه بشری که بالمآل منافع واقعی و نهایی هر ملت را در بر می‌گیرد، باید بالاتر از بسیاری از منافع خصوصی و زودگذر ملی قرار گیرد.

از طرف دیگر، باید به این واقعیت نیز توجه شود که تا زمانی که اقتصاد جوامع بشری بر پایه‌ای مترقی استوار نباشد و درآمدهای ملی به نحو عادلانه‌ای توزیع نشود و تا وقتی که فاصله روزافزون جوامع ثروتمند و فقیر تعدیل نگردد، تحقق بسیاری از اصول اعلامیه جهانی حقوق بشر امکان‌پذیر نخواهد بود.

با این همه نمی‌توان نادیده گرفت که تصویب این اعلامیه به صورت جهانی آن، قدم بزرگی در تاریخ تحول جامعه بشری بوده و توجه جهانیان به اصول اعلامیه جهانی حقوق بشر نه تنها آن را از یک نوع قدرت اجرایی معنوی برخوردار ساخته‌است، بلکه موجب شده‌است که این اصول در بسیاری از قوانین اساسی و قوانین کشوری ممالک منعکس گردند و از این راه در عمل نیز ضمانت اجرایی پیدا کنند.

کمیته ایرانی حقوق بشر که اکنون چهارمین سال فعالیت خود را آغاز می‌کند، طبعاً وظیفه دارد که به مقیاسی وسیع در زمینه ترویج و اشاعه اصول این اعلامیه جهانی بذل مساعی کند و به خصوص خود را برای تربیت مروجان و مربیان حقوق بشر، چه برای ایران و چه برای کشورهای دیگر آماده سازد.

فراموش نکنیم که کشور ما گذشته از سابقه دیرینه خود در این زمینه که بهترین شاهد آن صدور اعلامیه کوروش کبیر در دوهزاروپانصد سال پیش از این است، از نظر موقع جغرافیایی و سنت‌های ملی و بر اساس تحولات اجتماعی خود در دوران جدید رسالت خاصی را در زمینه ترویج و اشاعه حقوق بشر، به خصوص در این منطقه از جهان بر عهده دارد که کوشش در ایفای آن از وظایف اساسی جامعه ایرانی است. توفیق همه خدمتگزاران بشر و مردم نیک‌اندیش سراسر جهان را از خداوند متعال خواستاریم.