پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بزرگداشت ابونصر محمد فارابی دانشمند و فیلسوف ایرانی ۱۰ بهمن ماه ۱۳۵۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۳ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بزرگداشت ابونصر محمد فارابی دانشمند و فیلسوف ایرانی ۱۰ بهمن ماه ۱۳۵۳


برگزاری مراسم بزرگداشت ابونصر فارابی، متفکر بزرگ ایرانی جامعه اسلام موجب کمال خوشوقتی و خرسندی خاطر ما است. ملت ایران با تشکیل اینگونه مجالس نه تنها مراتب حق شناسی خویش را نسبت به بزرگ مردان علم و ادب خود ابراز می‌دارد، بلکه بار دیگر این موضوع را ثابت می‌کند که فرهنگ اصیل و استوار ایرانی همچنان در اوج کمال باقی خواهد ماند.

در سرزمین پر افتخار ما، مردانی نام آور با آرمان‌های متعالی و اندیشه‌های انسانی زیسته‌اند که مطالعه زندگی و محیط نشو و نمای آنان موجب تحسین جهانیان است و اگر دشواری‌های کسب دانش و میزان امکانات مادی و عدم وسائل کافی آن روزگاران را در نظر آوریم ظهور اینگونه مردان را باید به نوعی اعجاز تعبیر کنیم و زندگی نامه ابونصر فارابی یک نمونه از آن‌ها است.

آثار مورخان بزرگ گواه آن است که ابونصر در ساعاتی از شب در پرتو فانوس نگهبانان، مطالعات ارزنده خود را دنبال می‌کرد تا جایی که می‌توان گفت به همه زمینه‌های علمی و هنری زمان خود دست یافت و در پاره‌ای از آن‌ها مبتکر و سرآمد اقران گشت و همین موضوع است که می‌تواند مایه عبرت و سرمشق پژوهندگانی باشد که با وسایل کم به کارهای بزرگ می‌پردازند و از نارسایی وسایل پژوهش بیم و هراسی به دل راه نمی‌دهند. کوشش او در چنین راه دشوار تنها برای تأمین سعادت جوامع بشری بود و او فلسفه را وسیله‌ای برای رسیدن به این هدف نهایی می‌دانست و انسان را برای نیل به مراتب کمال، نیازمند جامعه و موظف به تعاون می‌شمرد.

توجه به مبانی اخلاقی از نظر فارابی نخستین شرط برای رسیدن به سعادتی است که بشر اندیشمند از بدو خلقت تا امروز در جستجوی آن کوشیده است و بر مبنای همین اندیشه تابناک انسانی است که مدینه فاضله او از دوستداران علم و تقوی، دشمنان دروغ و ستیزه جویی، هواداران دادگری و دادپروری و صاحبان خصلت‌های انسانی تشکیل می‌شود.

فارابی از جمله متفکرانی است که با افکار بارور خود دانشمندان روزگاران بعد را تحت تأثیر قرار داد و نظریاتش از مرزهای اسلامی گذشت و به قلمرو اندیشه‌های فلسفی جهانی راه یافت و امروز که از این حکیم والامقام تجلیل می‌کنیم فرزندان خلف و دست پروردگان مکتب او را می‌بینیم که در رشته‌های علمی و فرهنگی و هنری به کوشش‌های سازنده سرگرم هستند، از همین روی مقرر داشتیم، به عنوان قدردانی نسل معاصر از کوشش‌های این عالم بزرگ، دانشگاه هنر به نام او موسوم گردد.

تجلیل از مردان بزرگ و اندیشمندان والامقامی نظیر فارابی که عمر خود را صرف خدمت به جامعه بشری کرده‌اند بار دیگر به ما فرصت می‌دهد که از افکار بلند و بارور آنان برای تأمین هر چه بیشتر سربلندی ملت خود و سعادت جهانیان بهره‌مند شویم و برای همه ملل و اقوام که چنین دانشمندانی را در دامان خود پرورش می‌دهند، بهروزی و سرافرازی آرزو کنیم.